forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koliko zarađuju scenaristi i crtači stripova?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
Zagor12 Posted - 19/06/2014 : 23:19:25
Hajdemo se malo baviti ekonomijom u stripovima. Otvaram ovu temu pošto ne znam gotovo ništa o zaradi što se tiče bavljenja stripom, a svako tržište drukčije plaća. Mislim, čuo sam da Bonellijevi autori dobivaju nenormalno velike pare i još uvijek ne vjerujem da je to istina (100 eura po tabli? S tim da najkraća epizoda nekog stripa ima 96 stranica? WTF?), da scenaristi prosječne reputacije u Americi dobivaju prosječni novac za njihove prilike, a o plaćanju na BD sceni i u Japanu ne znam ništa. Može li se na našim prostorima zaraditi od stripa ili čak živjeti od toga? Imate li vi neka saznanja o tome i jel' bi, u teoriji, posezali za karijerom scenarista/crtača stripa ili su vam to premali novci ili pak preveliki da pomislite kako biste ikada mogli zarađivati toliko? I sam imam nekih ambicija prvenstveno što se pisanja tiče (iako imam i drawing tablet na kojemu stalno crtam, ali to mi ide lošije i više je frustrirajuće) tako da bi bilo zanimljivo imati nekakva saznanja. Naravno, u ovakvom tipu posla je većini ljubitelja stripova novac na drugom mjestu.

Također, imamo ovdje neke autore koji bi nam mogli (ako žele i smiju) reći nešto o tome.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
milandj3 Posted - 28/06/2014 : 21:53:38
tja, sto rece moja majka kad sam se svojevremeno zaposljavao: nije bitno kolika je plata, bitno je da je redovna.
u principu onaj ko ima srece da nabode neki posao za amere samo treba da radi mesecno jednu onu njihovu svesku za 20 $ po strani.
Kazu da je ovde prosecna plata negde oko 300eur pa mu onda ova racunica dodje kao solidna. Moja trenutna cena je 20$ po strani a ne radim za mejdzore vec kojekake levake
E sad ako jos imas srece pa se probijes u neku ozbiljnu firmu onda si na konju.
Zagor12 Posted - 26/06/2014 : 13:20:11
quote:
Originally posted by Zagor i Ogi

quote:
Originally posted by Zagor12

quote:
Originally posted by supermark

prosječne plaće u americi su još manje, 100 dolara po stranici
ali to se tamo malo drukčije gleda jer se plaća penje ako ista osoba i boja, upisuje slova i sl.
najčešća plaća stripaša u americi je 20.000 dolara, a oni bolji u boljim firmama idu oko 40.000 dolara, naravno godišnje

Što je manje od prosječne plaće američkog domaćinstva. Iako oni zastupljeniji autori koji drže prava na serije, filmove i sve ostalo što nisu stripovi a imaju veze s izvornim materijalom dižu velike novce.

Ali evo, da sada to gledamo iz naše perspektive, kada bi se Hrvat zaposlio u nekoj američkoj kući i kada bi nacrtao 12 brojeva, zaradio bi oko sto tisuća kuna, dosta više od prosječne godišnje hrvatske plaće.

Mogao bi tamo da radi za sitne-solidne pare(1100-2000 evra) pa da se vrati u Hrvatsku i zivi kao grof!

Ne mora se ni preseljavati nigdje jer se danas sve može riješiti jednim klikom. Posebno ako radiš na američkoj sceni.
Zagor i Ogi Posted - 26/06/2014 : 12:26:05
quote:

quote:

ali to se tamo malo drukčije gleda jer se plaća penje ako ista osoba i boja, upisuje slova i sl.
najčešća plaća stripaša u americi je 20.000 dolara, a oni bolji u boljim firmama idu oko 40.000 dolara, naravno godišnje

Što je manje od prosječne plaće američkog domaćinstva. Iako oni zastupljeniji autori koji drže prava na serije, filmove i sve ostalo što nisu stripovi a imaju veze s izvornim materijalom dižu velike novce.

Ali evo, da sada to gledamo iz naše perspektive, kada bi se Hrvat zaposlio u nekoj američkoj kući i kada bi nacrtao 12 brojeva, zaradio bi oko sto tisuća kuna, dosta više od prosječne godišnje hrvatske plaće.

Mogao bi tamo da radi za sitne-solidne pare(1100-2000 evra) pa da se vrati u Hrvatsku i zivi kao grof!
Tintilinic Posted - 26/06/2014 : 02:29:55
Zaključak je da možeš biti pravi bogataš ako se probiješ i imaš sigurno mjesto u staffu. Dobar je ovo posao ako imaš volje i strpljenja. Naravno, završiš neku školu još i živiš ko car.
Friki Posted - 25/06/2014 : 23:46:32
Malo sam detaljnije pročitao vijest koju nam je prenio Mr. Bushido. 700 strip autora u Francuskoj je potpisalo pismo u kojem između ostalog piše da 50 posto njih zarađuje manji iznos od minimalne plaće. Tako da ispada da ako ne radiš na jakim serijalima, radiš za kikiriki . Možda Kordej ili Petruša pročitaju ovo pa nam oni bace neke okvirne cifre za francusko tržište.

Jednom kad se probiju među poznatije autore, crtačima se otvaraju 2 dodatna izvora prihoda, prodaja originalnih tabli i crtanje po narudžbi. Tu se isto može fino zaraditi. Može se vidjeti na www.comicartfans.com . Ima strip tabli za 50 dolara , a imaš i tabli za par tisuća dolara.

Iz znatiželje sam išao vidjeti tko je najbogatiji strip autor i Internet kaže Jim Davis. Njegov mačak mu je stvorio bogatstvo vrijedno 800 milijuna dolara .

---
"Stripovima protiv poplava" aukcije :
http://www.stripovi.com/index.asp?page=auctions-list&Title=stripom+protiv+poplava%21&submit=TRA%8EI

PijaniPatak Posted - 25/06/2014 : 21:09:46
quote:

Hehe
Zagoru u prvom postu su nenormalno velike pare, a tebi su neverovatno niske cifre :)

Na mesečnom nivou 100EUR po tabli je u Italiji sića. Zato kažem.

BTW hvala svima na odgovorima
Tintilinic Posted - 25/06/2014 : 03:09:28
Vidiš mislio sam da Burattini radi više...tek je na 4. mjestu.
solar Posted - 25/06/2014 : 01:27:04
Za Bonellija imamo točne podatke i što je najgore od svega sve se to nalazi u ovom topicu koji izgleda nitko ne čita.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-1&TOPIC_ID=38422&REPLY_ID=1704361

A evo i copy/pastea:

- većina scenarista je plaćena između 40 i 60 eura po tabli plus prava kod reprinta i stranih izdanja.
- mali broj scenarista (manje od 10) je plaćen iznad 60 eura
- samo dvojica scenarista u SBE su plaćena iznad 100 eura po tabli
- prosječan scenarist u Bonelliju uradi između 100 i 140 tabli mjesečno (ovo je jedino što mi se čini netočnim, jer je iz linka vidljivo kako samo dvoje scenarista premašuju 1000 tabli godišnje)
- crtač početnik dobiva 140 eura po tabli
- crtači sa dugim stažem i kvalitetom dobivaju dosta više

Točan broj urađenih tabli svih Bonelli autora u 2013. godini:
http://dimeweb.blogspot.it/2013/12/bonelli-2013-lanno-del-fantastico.html
Mr. Bushido Posted - 24/06/2014 : 21:54:36
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by PijaniPatak

Postoje li izuzeci? Mislim, ima li neko područje gde je strip malo više kvotiran i gde se autori više cene (u ekonomskom smislu te reči)? Francuska, Japan, Nemačka...? Malo mi je neverovatno videti ovako niske cifre.

U Francuskoj se plaća više, ali su table složenije za crtanje i od amera i od Bonelija.

U Francuskoj nisu problem složene table, već zakonodavstvo i manjkavosti izdavaštva:

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45517
Mr. Bushido Posted - 24/06/2014 : 21:51:17
Novosti iz DC-ja:

http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=53649
alexts Posted - 24/06/2014 : 21:37:41
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Postoje li izuzeci? Mislim, ima li neko područje gde je strip malo više kvotiran i gde se autori više cene (u ekonomskom smislu te reči)? Francuska, Japan, Nemačka...? Malo mi je neverovatno videti ovako niske cifre.

U Francuskoj se plaća više, ali su table složenije za crtanje i od amera i od Bonelija.
Tintilinic Posted - 24/06/2014 : 20:40:02
Šta bi dao da mogu biti strip crtač, ako sam siguran u sebe i svoj rad, živio bi cijeli život ko car!
supermark Posted - 24/06/2014 : 14:38:05
Hehe
Zagoru u prvom postu su nenormalno velike pare, a tebi su neverovatno niske cifre :)
Mr. Bushido Posted - 24/06/2014 : 14:37:32
Kolika u Japanu mora biti prodaja stripova da bi autori zaradili:

https://www.animenewsnetwork.com/interest/2011-06-01/shuho-sato/top-100-manga-creators-averaged-70-million-yen-in-volume-royalties
PijaniPatak Posted - 24/06/2014 : 14:19:12
supermark Posted - 20/06/2014 : 22:10:37
quote:
Originally posted by alexts

quote:

Eh, ovde se ipak iznose nerealno male cifre - Marvel i DC će svakog iole renomiranog crtača platiti više, a ako i daju 100 $ početnicima, ili onima koji nisu baš naročito dobri ili komercijalni, to je samo za olovku.

Bez tuša, a gotovo nikad ista osoba ne upisuje slova ili koloriše za redovne mesečne sveske, a najčešće i ne tušira.

Samo treba bolje citati

quote:

Zagor12 Posted - 20/06/2014 : 21:51:26
Pa, u najviše slučajeva crtač koji koristi tablet je penciller i inker u jednom.
alexts Posted - 20/06/2014 : 21:40:36
quote:

Što ako crtač crta digitalno? Pod to se ubrajaju i olovka i tuš pa kod nekih i boja.

Pogledaj američka izdanja - u preko 90% slučajeva su podeljena na olovku i tuš.

Tuš je danas najčešće digitalni, tako što se klasično iscrtana olovka skenira, pa je tušer digitalno tušira. (Posle se koloriše digitalno, upisuju slova i dr.)

Nisam baš najviše u toku, kako bi funkcionisala podela, ako se sve radi digitalno - moguće da tada, najčešće crtač radi kompletno?

Može crtač i da kompletno crta i boji, ali to bi trajalo duže. Mesečni rokovi izrade u američkom stripu zahtevaju podelu posla, da bi sve išlo brže.
Zagor12 Posted - 20/06/2014 : 21:21:48
Što ako crtač crta digitalno? Pod to se ubrajaju i olovka i tuš pa kod nekih i boja.
alexts Posted - 20/06/2014 : 20:59:11
quote:

Eh, ovde se ipak iznose nerealno male cifre - Marvel i DC će svakog iole renomiranog crtača platiti više, a ako i daju 100 $ početnicima, ili onima koji nisu baš naročito dobri ili komercijalni, to je samo za olovku.

Bez tuša, a gotovo nikad ista osoba ne upisuje slova ili koloriše za redovne mesečne sveske, a najčešće i ne tušira.
Poli Posted - 20/06/2014 : 17:59:14

svakako premalo, barem poneki

osim Posted - 20/06/2014 : 17:16:59
Ne treba smetnuti s uma da se uglavnom ovde radi o bruto iznosima, od kojih treba umanjiti poreze i doprinose... :-)
Zagor12 Posted - 20/06/2014 : 16:09:58
quote:

supermark Posted - 20/06/2014 : 15:31:00
PijaniPatak Posted - 20/06/2014 : 14:57:35
Ahaaaa
čuo sam za strip, već sam balavio nad previewima na mreži
Voleo bih se toga dočepati

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000