T O P I C R E V I E W |
Zoroasterixx |
Posted - 05/04/2015 : 17:08:31 Ne znam je li ovakva tema već bila, ali me zanima forumsko mišljenje koji je najbolji strip SF žanra, osobno sam do prije godinu dana poznavao samo NN, a ostale po imenu, da bih se upoznao i čak oduševio sa nekim dotad meni nepoznatim stripovima. Kako volim ovaj žanr, htio bih vidjeti i što drugi forumaši imaju reći. P.S. Ako je moguće napišite malo o vašem izboru, zašto vam se sviđa i to...da se tema ne pretvori u nabrajanje. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
boddhisatva |
Posted - 15/04/2015 : 12:04:08 to ti je sada viječna mijena, Tonto ;o)) stvari idu i razvijaju se i onako kako nismo očekivali ili se njima nadali sad ako uzmeš "Gulliverova putovanja" i još neka djela ona su se dosta vremena čitala isključivo kao štivo za odrasle a sada spadaju pod dječju književnost i lektiru....
al bez obzira zu si i u pravu, treba tu i mnogo, mnogo više nego baratanje žanrovima i podžanrovima da se napravi dobar SF u obliku knjige, stripa, filma... žanrovi su kao što sam iznio u svom mišljenju tek kao neki temelj, baza i sl. |
Tonto |
Posted - 15/04/2015 : 11:32:12 Ja bi postavio pitanje glede tih podžanrova i koliko te u kojoj mjeri to sve ima smisla... Danas prakticki u svemu ima pregršt raznih elemenata, ali elementi avanture, romanse, akcije itd. nisu dovoljni da bi dominirali pri određivanju žanra. Dok s druge strane i najmanje naznake znastvene fantastike su savim dovoljne da se djelo okarakterizra generalno kao sf. Bar je to nekakav moj dojam... i to mi se ne sviđa. |
boddhisatva |
Posted - 15/04/2015 : 11:20:34 quote: Originally posted by paro
Šta ne spada alternativna historija pod SF? [/quote]
i spada, kako da ne ;o)) - ali ne pod Science nego pod običnu Fikciju a gle ono ti možeš i napraviti i western a da bude u žanru alternativne historije (onaj sa Yul Brynerom...) a opet možeš i dramu sa alternativnom historijom, triler itd itd čista je fikcija jer alternativna historija ni ne mora biti znanstveno utemeljena
|
boddhisatva |
Posted - 15/04/2015 : 11:15:41 točno i to lwoode: Druuna kao uspjela SF+erotic+postapokalipsa
ili da krenemo na ajmo reči i serije: Fringe koji je Sci-Fi + Mistery, pa X-Files i još masa
jedino što ja mogu reči kao zaključak dugogodišnjeg čitanja SF-a je da ponovim - da smatram da SF nije nikada uspio ako je bio samo SF kao žanr, inzistiranje na nekakvim tehnologijama, tehnici, znanosti, fizici itd... jedino gdje je on bio najuspjeliji je kada je u sebi preklapao žanrove, ubacivao društvene kritike itd itd - unači ono S iliti science7znanstveno je u njemu samo kao baza, temelj na kojem gradi kuću, zemlja na kojoj sadi bilje... ;o))
|
paro |
Posted - 15/04/2015 : 11:13:09 quote: Originally posted by boddhisatva
i Blade Runner je Science Fiction iako Dick to nigdje striktno ne naglašava ali i drama + triler + alternativna historija
LOEG bih svrstao pod SF koji uzima i elemente Fantasy književnih i sl. likova a u podžanru steampunka koji je zapravo alternativna historija kao žanr a Baladu o Halo Jones pak svrstavam kao full čisti SF, točnije kao space operu....
Šta ne spada alternativna historija pod SF? |
lwood |
Posted - 15/04/2015 : 11:09:37 Storm je u početku odličan,posli malo pada. triba spomenit Druunu ka sf/erotic |
boddhisatva |
Posted - 15/04/2015 : 11:03:47 a gle Storm je ovdje dat tek kao primjer, u to da li se nekome sviđa ili ne sviđa nisam ulazio Storm po meni potpada pod SFF - dakle: Science Fiction+Fantasy - jer ima i elemente toga u sebi i Blade Runner je Science Fiction iako Dick to nigdje striktno ne naglašava ali i drama + triler + alternativna historija Iz iskustva sa bezbroj rasprava o tom žanru znam da ono F na kraju SF zna i zbunjivat ljude a naročito jer se žanrovi i podžanrovi preklapaju, neki krivo misle da je F = Fantasy umjesto Fiction [Sve to u književnosti potpada pod generalni žanr Fantastična književnost...] Problem je tu i u samom jeziku Fiction je kao prijevod često i fikcija, nestvarno, izmaštano ali i - fantastično, pa i fantastika... Dok je Fantasy čisto "fantastika" Dobar SF u sebi može i ne mora sadržavati i znanstvene utemeljenosti koje su točne, to mu je odavna prestala biti sama bit ... e da, Watchmen - ja bih ga postavio u žanr koji nazivam "ShF" - SuperHeroic Fiction, nekako sam izveo tu kovanicu pročitavši da Conan potpada pod Heroic Fantasy, ipak se dešava u paralelnom univerzumu od našega LOEG bih svrstao pod SF koji uzima i elemente Fantasy književnih i sl. likova a u podžanru steampunka koji je zapravo alternativna historija kao žanr a Baladu o Halo Jones pak svrstavam kao full čisti SF, točnije kao space operu....
|
Tonto |
Posted - 15/04/2015 : 01:56:35 lwoode, malko kenjam. Nije mi baš tako mrzak i ima svoje kvalitete, ali likovi su mi toliko prozirni da mi je danas jedva čitljiv... al nekad mi je bio dobar. ...nešto kao zagor.![](icon_smile_big.gif) |
Tonto |
Posted - 15/04/2015 : 01:52:06 >Što se tiče stripova, neki pak trpaju Watchmen u SF, a ja nemam pojma di bi ga strpo.
Superherojska fantastična akcijska drama s elementima znanstvene fantastike i romanse....pfrrrrrrrr![](icon_smile_tongue.gif) ![](icon_smile_big.gif) |
paro |
Posted - 15/04/2015 : 01:36:06 Pa ok, iako SF ima svoju definiciju (koju sam ja šturo iznjeo), njegove granice baš i nisu strogo određene. A što se tiče osobnog doživljaja žanra, to je drugi par rukava- jbga, nekome možda nije SF ako se ne pojavi ženska sa 5 sisa. Meni je recimo Vremeplov čisti SF. Što se tiče stripova, neki pak trpaju Watchmen u SF, a ja nemam pojma di bi ga strpo. |
lwood |
Posted - 15/04/2015 : 01:35:30 quote: Originally posted by Tonto
quote: Originally posted by boddhisatva
ma to ja samo pametujem, nemrem si tu pomoći, moja vjećna zanimljiva tema... čak sam i diplomirao na temu SF-a ;o))) Whoa a kada kažeš ono kod postapokaliptičnog žanra, eh po mojemu uzmi Storma koji se dešava u postapokalipsi pa opet je i SF i fantasy rezime svega je da je meni po tom nekom dugogodišnjem čitanju SF-a najbolje baš ono gdje se sve žanrovski pa uspješno i preklapa - SF sa fantasyjem itd itd ;o)))
Storm nije sf, Storm je sranje.![](icon_smile_tongue.gif) Uzmi npr. Jeremiaha, Hombrea... uzmi Mad Maxa, The road, Book of Eli... ja ništa od toga ne doživljavam kao sf. Dobro, Jeremiah ima pokoju epizodu s elementima sf-a, ali generalno ja ga ne smatram sf-om.
![](icon_smile_shock.gif) ![](icon_smile_shock.gif) |
Tonto |
Posted - 15/04/2015 : 00:52:56 Pa ja samo pričam o svom doživljaju žanra, ne ulazim u teoriju jer je ni ne poznam niti mi je previše bitna. ;)... s prvim djelom posta se slažem i ništa od navedenog ne pronalazim u svojim primjerima ili ih ne doživljavam bitnima. |
paro |
Posted - 15/04/2015 : 00:28:39 SF obuhvaća kako i putovanje svemirom, paralelne svemire, vanzemaljski život, tako i futurističke tehnologije i znanosti, bez obzira dal je podloga priče postapokaliptična ili ne i bez obzira dal se radnja odvija na ovom planetu il nekom drugom.
Ovo ˝meni je˝ ili ˝ako se mene pita˝, baš i ne prolazi. |
D.J. |
Posted - 15/04/2015 : 00:16:48 Ovo postaje zanimljiva tema... Sto je to ustvari SF, Sci-Fi?![](icon_smile.gif) |
Tonto |
Posted - 15/04/2015 : 00:05:05 quote: Originally posted by boddhisatva
ma to ja samo pametujem, nemrem si tu pomoći, moja vjećna zanimljiva tema... čak sam i diplomirao na temu SF-a ;o))) Whoa a kada kažeš ono kod postapokaliptičnog žanra, eh po mojemu uzmi Storma koji se dešava u postapokalipsi pa opet je i SF i fantasy rezime svega je da je meni po tom nekom dugogodišnjem čitanju SF-a najbolje baš ono gdje se sve žanrovski pa uspješno i preklapa - SF sa fantasyjem itd itd ;o)))
Storm nije sf, Storm je sranje.![](icon_smile_tongue.gif) Uzmi npr. Jeremiaha, Hombrea... uzmi Mad Maxa, The road, Book of Eli... ja ništa od toga ne doživljavam kao sf. Dobro, Jeremiah ima pokoju epizodu s elementima sf-a, ali generalno ja ga ne smatram sf-om. |
lwood |
Posted - 14/04/2015 : 22:39:00 quote: Originally posted by boddhisatva
![](icon_smile_approve.gif)
to je to |
boddhisatva |
Posted - 14/04/2015 : 16:34:36 ma to ja samo pametujem, nemrem si tu pomoći, moja vjećna zanimljiva tema... čak sam i diplomirao na temu SF-a ;o))) Whoa a kada kažeš ono kod postapokaliptičnog žanra, eh po mojemu uzmi Storma koji se dešava u postapokalipsi pa opet je i SF i fantasy rezime svega je da je meni po tom nekom dugogodišnjem čitanju SF-a najbolje baš ono gdje se sve žanrovski pa uspješno i preklapa - SF sa fantasyjem itd itd ;o))) |
Tonto |
Posted - 14/04/2015 : 13:37:22 @ boddhisatva
Dobro, nisam blesav pa da tvrdim da to nije sf. Samo ja više volim onu vrstu sf-a kad se otisnu s plavog planeta. Iliti: *ebeš sf bez svemirkih brodova i lasera.![](icon_smile_tongue.gif)
...a sad recimo "Vremeplov" u širem pojmu jeste sf, ali prije sf-a spada u više drugih žanrova, pa ga je ni ne gledam kao sf. Čak mi je puno bliži fantasyu nego sf-u. Isto tako postapkaliptični žanr nikad ne bi trpao u sf. |
vronski 3 |
Posted - 14/04/2015 : 13:27:14 quote: Originally posted by lwood
triba si napisat Kapetan Miki ![](icon_smile_big.gif)
Jebo te Živadin! ![](icon_smile_big.gif) |
boddhisatva |
Posted - 14/04/2015 : 12:59:43 quote: Originally posted by Tonto
>sf ne mora nužno bit u svemiru
*ebo ja takav sf.![](icon_smile_approve.gif) ![](icon_smile_tongue.gif)
e pa i Zemlja je u svemiru, kajne ;o)) SF fakat ne mora biti u svemiru, i H. G. Wellesov "Rat svjetova" se odvijao na Zemlji, isto kao i njegov "Vremeplov" ... i nadalje bi mogao nabrajati ostale SF-e koji se dešavaju na Zemlji - samo kao parametar uzmi: vremenski odmak (prošlost/budućnost), kataklizme, itd itd... ;o)) |
Tonto |
Posted - 14/04/2015 : 11:44:05 >sf ne mora nužno bit u svemiru
*ebo ja takav sf.![](icon_smile_approve.gif) ![](icon_smile_tongue.gif) |
lwood |
Posted - 14/04/2015 : 11:32:37 quote: Originally posted by Zoroasterixx
quote: Originally posted by lwood
Miki nije bio u svemiru. ![](icon_smile_tongue.gif)
sf ne mora nužno bit u svemiru |
Zoroasterixx |
Posted - 14/04/2015 : 11:10:00 quote: Originally posted by lwood
Miki nije bio u svemiru. ![](icon_smile_tongue.gif) |
Zoroasterixx |
Posted - 14/04/2015 : 11:09:05 quote: Originally posted by vronski 3
Meni se lično Natan ne dopada previše ali me je zato prvi integral Valerijana oduševio!
Kakvo ti je mišljenje o Inkalu i Asteru? |
lwood |
Posted - 14/04/2015 : 11:08:13 triba si napisat Kapetan Miki ![](icon_smile_big.gif) |