T O P I C R E V I E W |
osim |
Posted - 25/04/2021 : 20:20:48 Ne sećam se da sam video topic koji već postoji, a govori o prisustvu stripa u književnim delima. Već odavno me ova tema privlači, neretko naletim na pominjanje stripova u romanima, pripovetkama. Pozivam vas da kad, dok čitate neku knjigu, nabasate na pominjanje stripova, to preseneste ovde.
Ovo mog doprinosa za početak: Mišel Uelbek, Elementarne čestice
"Svakog četvrtka kupovao je Pifa, koji je u to vreme počeo da izlazi u novom ruhu. Za razliku od mnogih čitalaca koji su Pifa kupovali zbog neke andrmolje koja je išla uz strip, on ga je kupovao radi kompletnog opisa pustolovina. U zadivljujuće širokoj paleti epoha i ambijenata, te pripovesti u prvi plan ističu jednostavne i duboke moralne vrednosti. I Ragnar Viking, i Tedi Ted, i Apač, i Rahan, "sin divljeg doba", i Nasredin Hodža, čas vezir, čas kalif - svi se oni mogu okupiti oko jedne te iste etike. Mišel je toga polako postajao svestan, i te će ga priče zauvek obeležiti".
"Mišel se divio svim junacima iz Pifa, ali najdraži mu je bio Crni Vuk, usamljeni Indijanac, svojevrsna plemenita sinteza onih najlepših vrlina Apača, Sijuksa i Čejena. Crni Vuk je beskrajno putovao prerijom u društvu svog konja Šinuka i vuka Tupija. Ne samo što je uvek bio spreman da deluje, bez oklevanja hitajući u pomoć najslabijima, već je stalno i obrazlagao svoje sopstvene postupke, čineći to na temelju jednog transcendentog etičkog kriterijuma, ponekad i poetizovanog raznim poteklim što od tradicije Dakota, što iz tradicije Kri Indijanaca, tek tu i tamo se, u donekle sumornije tonu, pozivajući na "zakon prerije". Godinama kasnije Mišel će i dalje Crnog Vuka smatrati idealnim tipom kantovskog heroja, koji uvek dejstvuje "kao da je, kroz maksime koje izriče, zakonodavni organ jednog univerzalnog carstva ciljeva". Pojedine epizode, kao na primer Kožna rukavica, sa onim uznemirujućim likom starog čejenskog poglavice koji traži zvezde - prevazilazi uzan okvir pustolovnog pripovedaštva, dosežući neke čisto moralno-poetičke predele."
..."U istom broju objavljena je, na dvadeset strana, priča koja je donela izvesna otkrića u vezi s mladim danima Rahanovim, o okolnostima koje su dovele dotle da on izraste u samotnog junaka u samome srcu preistorijske epohe. Dok je još bio mali, njegovo pleme je desetkovala vulkanska erupcija. Njegov otac, Krao Mudri, na samrti nije imao šta da ostavi sinu do jedne ogrlice sa tri kandže. Svaka od tri kandže predstavljala je po jedno svojstvo "onih koji hode uspravno", to jest ljudi. Bila je tu kandža odanosti, zatim kandža hrabrosti i, kao najvažnija od svih, kandža dobrote. Otada je Rahan nosio tu ogrlicu i trudio se da uvek bude dostojan onoga što ona predstavlja." |
6 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
osim |
Posted - 01/05/2021 : 13:01:31 Nandor Gion bio je jedan od najboljih jugoslovenskih književnika. Ipak, njegovo delo je do nedavno bilo slabo poznato, jer je pisao na mađarskom, pa je bio poznat najviše unutar govornika ovog jezika. Ipak, nekoliko njegovih omladinskih romana još pre nekoliko decenija su bili prevedeni na srpskohrvatski. Najpoznati je svakako Vojnik s ružom, ali u biblioteci Lastavica izašao je i Gionov roman Nije to moje ime.
Roman govori o tinejdžerima koji su "trbuhom za kruhom" iz provincije došli u grad. Najveći deo dana provode radeći fizičke poslove. I dok glavnog junaka - naratora more ljubavne brige, njegov drug D. Lj. Dolar je okupiran crtanjem svog vestern-stripa. U knjizi su i prikazane pojedine "sekvence" Dolarovog stripa (ilustrator Hasan Fazlić), a evo i jednog odlomka:
"Pa da, D. Lj. Dolar. Sad mi je tek palo na um da je počeo svoj novi crtani roman. Zato on nije ovdje, kod ringišpila, sigurno sjedi kod kuće i sa Polakom razgleda crteže. Onda sam se sjetio da je D. Lj. Dolar rekao kako sad ne crta sve kauboje na isti kalup. Poželio sam da i ja vidim te kauboje različitih lica. Više mi nije bio potreban ringišpil. Požurio sam kući. Dobro sam procjenio. D. Lj. Dolar i Polak su bili kod kuće. Upalili su obe petrolejke i sjedeći pored sanduka razgledali crteže. Obojica se okrenuše prema meni..." |
ivanl |
Posted - 26/04/2021 : 15:27:59 Dan Simmons u svojem remek djelu Hyperion/Endymion/pad/uspon, spominje sacuvane albume Asterixa, kao vrijednu rijetku ostavstinu ljudskog roda. |
ninel |
Posted - 26/04/2021 : 14:07:35 U knjizi Mikija Jergovića "Sarajevski marlboro" ima i jedna priča koja se zove "Čiko zavodnik". U njoj se spominju Zagor, Čiko, Blek, Rodi, vukovi sa Ontarija, crveni mundiri, Flaš Gordon i doktor Zarkov. |
delboj |
Posted - 26/04/2021 : 13:28:46 Gradimir Stojković - Hajduk u Beogradu: Učenici u školi ispod klupe čitaju Bleka. |
marcho |
Posted - 26/04/2021 : 13:23:28 Fahrenheit 451-Ray Bradbury Tamo se strip spominje kao jedino dopusteno stivo. Ostale knjige se spaljuju. Inace uz Orwelovu 1984 i Huxleyjev Vrli novi svijet, jedna od ponajboljih naslova u zanru. |
leshwolsh |
Posted - 25/04/2021 : 21:34:21 Umberto Eko - Tajanstveni Plamen Kraljice Loane |
|
|