T O P I C R E V I E W |
alexts |
Posted - 23/01/2025 : 09:01:38 Postoje recenzije na sajtu, ali sajt nije forum, a i tamo su opširne i ozbiljne recenzije, ovde bi mogli da se ostavljaju utisci od par rečenica, pa do opširnijih, kako kome odgovara.
Postoji topik "procitao i (ne-) preporucujem", ali on se ne bavi samo domaćim izdanjima, već i stranim i digitalnim stripovima, svim i svačim što je neko pročitao, sa čestim uzorcima tabli iz manje poznatih i nedostupnih stripova, sadrži diskusije itd. i uopšte preglomazan je, nije konkretno određen. Domaća izdanja se tu pomalo gube.
Postoje individualni topici (nekih) izdanja, ali uvek je moguće post iskopirati tamo i ovde.
Postoje individualni topici nekih forumaša za recenziranje, ali oni zamru kad nekom dosadi da piše, a neki nisu ni zaživeli.
Ali, pored svega toga, mislim da ima svrhe za jedan ovakav topik - samo sa prikazima-utiscima "domaćih", odnosno ex-YU izdanja. |
25 L A T E S T R E P L I E S (Newest First) |
john connor |
Posted - 07/07/2025 : 10:22:02 A zamisli u decembru 6 albuma za 1k, duplo MANJE DZ! |
anto |
Posted - 06/07/2025 : 23:41:51 da,Barakuda je stvarno stripčina - jbte,za 2000 dobijaju se 6 albuma sjajnog stripa,takoreći za dž!! |
Zlix |
Posted - 06/07/2025 : 14:11:31 Barakuda 1-2
Ukratko — stripčina! Ove dve knjige (šest albuma) sadrže sve ono što je potrebno jednom stripu o piratima — prljave i nemilosrdne razbojnike, legendarne kapetane, vojsku španske krune, ljudoždere, političke intrige, izdaju, osvetu, pomorske i kopnene bitke, duele, nasilje, neočekivana prijateljstva, zabranjene ljubavi, ukleti dijamant i mitske morske nemani.
Radnja prati sudbine troje mladih, ali i živote mnogih drugih likova koji su na različite načine povezani sa čuvenom Barakudom, brodom kapetana Blekdoga po kojem strip nosi ime, kao i misterioznim ostrvom Puerto Blanko, mestom gde vladaju isključivo piratski zakoni, a čast nema apsolutno nikakav značaj.
Očekivao sam da ću čitati o pustolovinama posade jednog broda, a zapravo sam dobio mnogo više. Toliko interesantnih likova, različitih narativa, spletki, (ne)očekivanih obrta, obilje akcije, a sve to praćeno fenomenalnim crtežom. Svaka tabla, svaki kadar predstavljaju malo umetničko delo.
Možda sam pomalo pristrasan jer volim ovakvu tematiku, ali nisam uspeo da pronađem mane, tako da nemam nijednu zamerku. Mogu samo toplo da preporučim ovaj strip svim ljubiteljima priča o piratima. |
Zlix |
Posted - 06/07/2025 : 14:10:59 Lovci na nektar
U pitanju je naučno-fantastični strip smešten u daleku budućnost, na jednu udaljenu planetu čiji je čitav ekosistem deo ogromnog drveta. Na tom drvosvetu žive različita plemena ljudi, kao i primitivna humanoidna bića poznata kao antropi. Svi oni, zajedno sa brojnim biljnim i životinjskim vrstama, nastanjuju visoke krošnje, raspoređeni po različitim nivoima/granama, jer postoji verovanje da je pri tlu, među korenjem, život nemoguć. Glavni resurs je nektar – supstanca koja ima i praktičnu i religijsku vrednost, zbog čega dolazi do čestih sukoba među plemenima.
Radnja prati Piriga, pripadnika geometara ponora, koji ima sposobnost da pronađe i prepozna različite vrste nektara. Jednom prilikom otkriva da drvosvet oboleva, ali isto primećuju i suparnička plemena. Njegovo selo napadaju lovci na nektar i ubijaju sve osim njega. Pošto nosi titulu nalazača, neprijatelji ga ostavljaju u životu kako bi im pomogao da dešifruju tajanstvene reči koje se pojavljuju na granama i otkriju uzrok bolesti drveća. Tako započinje putovanje sa još troje ratnika, koje prerasta u istraživačku misiju u kojoj se priroda, legende i opasnosti neprestano prepliću.
Strip u početku može delovati pomalo konfuzno, dok se ne pohvata kontekst i različiti nazivi koji su specifični za taj svet. Takođe, prevod na prvim stranicama nije uvek precizan — baš sam poredio sa originalnim francuskim izdanjem — što dodatno stvara konfuziju, ali kasnije nema tih problema.
„Lovci na nektar" su solidan strip — ne mogu reći da je loš, ali nije ni ostavio snažan utisak. Uz rizik da spojlujem, kraj deluje pomalo nezadovoljavajuće, kako za glavnog lika, tako i za čitaoca. Iako junaci imaju jasno postavljen cilj i ulažu veliki trud da ga ostvare, kada se uzrok problema konačno otkrije, niko osim Piriga ne pokazuje stvarnu brigu. Njihova misija na kraju deluje uzaludno.
Ipak, nije mi žao što sam ga pročitao jer je strip vizuelno veoma dopadljiv. Iako likovi ponekad deluju neujednačeno nacrtani, pejzaži i arhitektura drvosveta su prelepo predstavljeni. |
going going |
Posted - 05/07/2025 : 16:51:13 quote: Originally posted by anto
ovih dana se upisujem i ja za osvrt. Brunšvig je scenarista top kvaliteta
Ceka me da ga pokupim Urban vec duze vreme. Pa javljam utiske i o njemu kad preuzmem i procitam. |
anto |
Posted - 05/07/2025 : 13:08:02 
Delaf:Gaston-Povratak šeprtlje (Najkula)
Kao neko ko nije ljubitelj geg stripova (u smislu onih na jednoj tabli,čast izuzecima (Kalvin,Povratak zemlji,kolorni Popaj)) ovaj album se nabavio isključivo kao podrška Najkuli. Moja kolekcija ovog kultnog stripa su DeNo albumi i činjenica da su par drugara uzeli nove integrale,i to mi je više nego dovoljno.
Ovaj album je slobodno mogu reći više nego dostojan nastavak Frankenovog Gaše - nije to onaj fazon neprirodnog nastavljanja Korta Maltezea i svih drugih čuvenih serijala,gde je bolje da nisu dirani - ovaj tip Delaf (poznat mi je jer je crtao jedan od albuma Tvrđi parade) je u svakom pogledu skinuo Frankena,ma nema šanse da bih provalio da nisam znao da je u pitanju novi strip.Ajde crtež i nije toliko teško skinuti,ali humor,atmosfera,ma pogođeno 100%.Svaka čast.
Sa druge strane,pošto (kako rekoh) ne sečem vene na geg stripove, no ovde nisam bio ushićen,ali tamo od polovine,strip mi je sve više ulazio pod kožu,fore su me sve bolje zasmejavale.Posebno mi se svideo deo gde Gaša spašava redakciju,a koji se prostire na 11 tabli.Taj deo mi je nešto ponajbolje što sam pročitao u ovom celokupnom serijalu.
Tako da je odlična ideja što je Najkula uradila ovaj album,i najnajtoplija preporuka svima onima koji vole Gašu (a verujem da je to većina strip čitalaštva,barem onih matorijih). Izdanje bombona,kao i sva druga Najkulina.
jaka 4/5 |
anto |
Posted - 05/07/2025 : 12:43:30 ovih dana se upisujem i ja za osvrt. Brunšvig je scenarista top kvaliteta |
going going |
Posted - 05/07/2025 : 04:03:00 
Kaze opis na poledjini:
Priča ima mitske razmere: 4. maja 1891. godine, čuveni detektiv Šerlok Holms nestaje na vodopadima Rajhenbah i sa sobom u smrt odvlači svog najljućeg neprijatelja, profesora Morijartija. Za Šerlokovog brata Majkrofta, međutim, ta smrt predstavlja samoubistvo čoveka koji nije mogao da se nosi sa time što mu um razjeda droga. Majkroft, stoga, pokušava da uništi sve dokaze o ludilu svog brata i šalje svoje ljude u Ulicu Bejker… Uprkos dokazima koje iznosi Majkroft, Votson ipak odbija da poveruje u tu verziju događaja. Zbog toga započinje neverovatnu istragu koja će ga voditi širom Evrope i otkriti mu sve o prošlosti Šerloka Holmsa i njegove porodice…
Prema slavnom književnom predlošku, Sesil i Brunšvig donose nam detektivsku avanturu koja ne može da ostari, jer ma koliko enigmi da je Holms u stanju da reši, najveća za sve oko njega zauvek će ostati upravo on sam. Uz izuzetno atmosferično rekreiran viktorijanski svet, pažljivo tempirana priča postepeno se zapliće i raspliće, ostavljajući čitaoca bez daha.
I taj opis stvarno jako lepo predstavlja ovaj strip. Ne bih rekao da samo strip ostavlja citaoca bez daha, ali ovo je jako dobro i pazljivo osmisljena i ispricana misterija koja vesto preplice razlicite vremenske periode i ralicite pristupe istrazi u jedan zanimljiv, napet i misteriozan strip. Nema mnogo dobrih stripova misterija na nasem podneblju. Crtez jako dobar iako malo smeta ova isprana monohromatska kolorizacija. Nisam naisao ni na kakav komentar za ovaj strip? Cudi me to posto je scenarista poznat na nasim prostorima pogotovo citaocima fibre kao scenarista Moci Nevinih i jos par kolorki - Brunschwig... Nadam se skorom izlasku drugog i poslednjeg toma i zadovoljavajuceg kraja misterije.
8,5/10 |
going going |
Posted - 26/06/2025 : 22:57:31 
Džona Konstantin - Helblejzer Šta sve možeš u Americi kad si mrtav
Naker i ja se ponovo slazemo! Dzon Konstantin na svojoj Americkoj gotici, samo sto je ovde on glavni lik a Stvorenje iz mocvare mu pomaze dok je u originalnoj Americkoj gotici obrnuto. Tu je i novi Sendmen Danijel, pregrst referenci na Murovo Stvorenje iz mocvare i Vertigo uopste, ovo donekle dodje kao svojevrsni nastavak Gejmanovog Sendmena. Voleo bih da procitam i Spurijerov Dreaming u domacem izdanju ili da nabavim amerikance (ne znam koliko toga ima, 3 TPB?). Vidi se da Spurijer uziva dok pise Dzona Konstantina i ovo je jako zabavan i na momente jako duhovit strip, prepun pricanja, mistike, preisptivanja sta je Amerika itd. Stvarno sjajno. I prvi njegov rad na Konstantinu me je odusevio i bas mi je bilo zao sto nema vise, isto tako i ovde mi je zao sto nema vise, voleo bih da je to putovanje diljem Amerike trajalo duze. Ali ovo je pravi odlican DC Vertigo kao iz 90ih izasao. Ogromna preporuka!
9/10
nakerov osvrt: http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=6&TOPIC_ID=38629#2700139 |
going going |
Posted - 26/06/2025 : 22:56:39 . |
Salkan |
Posted - 20/06/2025 : 12:32:01 
Vjerovatno moram malo ozbiljnije razmotriti Asanovo djelo da bih ovaj Sunovrat shvatio kako treba, jer je više no očigledno da je ovo omaž njegovom duševnom rastrojstvu koje je nastupilo onda kada je završio taj svoj dugovječni serijal - "Punpun", kako kažete.
Ovu sam mangu kupio isključivo radi Nijigaraha holographa koji mi se strašno svidio, ali me apsolutno ništa ne vodi ka tim Punpunima i Solaninima ištajaznam već. Imam neki predosjećaj da ću se razočarati i da su ovi one-hit radovi nešto najbolje što ovaj autor ima snage napraviti. Zasad. Nijigahara je neuporedivo bolja, jer se radi o anti-hedonističkom pristupu, dok je Sunovrat centriran na napaćene polulikove koji su dopustili da ih život proguta. Ovdje jednostavno ne vidim nikakve bitnije ideologije od pukog stenjanja i lutanja u besmislu. Nacrtano je okej, ali ništa spektakularno. I tu vidim da je Nijigahara superiornija.
E sad, dal' je to do godina dotičnog gospodina ili šta, ali kada se jednom naviknete da u stripovima pronalazite sve što je ispod površine, onda vam smeta je li ta njiva uzorana ili podrljana kako treba. Ova Asanova njiva je poglađena, neutabana i mogu slobodno reći - jalova. Propalih, neshvaćenih umjetnika smo imali svugdje i uvijek i imaćemo, a kolutanja očima zbog cjelokupnosti Japana i grandioznosti njegovih gradova naspram jedinke i previše. Jednostavno, dobro je za jedno čitanje, lako za ispratiti, ali nema tu poklona koji bi se mogli posebno izdvojiti. |
jogurt |
Posted - 15/06/2025 : 20:47:48 Alvar Mayor

Veoma popularan strip među ovdašnjom publikom, svakako odličan strip.
Alvar kao lik je jako zanimljiv. Kao dete Evropljanina i lokalne žene deluje kao lik koji najbolje poznaje obe strane. Sve vreme deluje kao da je obavijen nekim velom misterije, ne znajući šta ga to pokreće; ali u suštini znamo da je njegov put uvek ispravan iako nije u pitanju klasični strip junak.
Prvih 300-njak stranica je najbolje i tu su većina priča zaista fantastične. Ta poetska nota je ovde zaista posebna, pomalo me podseća na neke pričice iz Tagoreovog Gradinara. Takođe Breća rastura, najjači je u prikazivanju starih izboranih lica i svedene prirode bez puno rastinja, odnosno prikazivanju čistijih obzorja.
U drugoj polovini stripa priče najvišeg kvaliteta su sve ređe, a i Breća na puno mesta deluje kao da nije posvećivao toliko pažnje na detalje kao u ostatku stripa. Jednostvano, ni priče a ni poslednja strana tih priča jako često nemaju taj kick. Rekao bih da je pad krenuo kada se Alvar rastao od Gavrana, ali kao što rekoh posle toga i dalje ima 7-8 priča vrhunskog, 5+ kvaliteta.
Generalno, neke pričice iz ovog stripa znam da ću pamtiti još jaako dugo i spadaju mi među vrh stripa.
Najviše što mogu da dam za sad je
4.5 /5
|
going going |
Posted - 07/06/2025 : 01:10:41

Human Target Ziva meta
Piter Miligan / Edvin Biuković
Redovno sam vidjao ovaj strip po sajmu knjiga i salonu stripa godinama unazad kako se prodaje u bescenje i tek nedavno pre koju godinu sam ga kupio na sta me je podstakao Pakin osvrt za novu reimaginaciju i reinterpretaciju ovog junaka u izvodjenju Toma Kinga a tek sinoc procitao ovo staro izdanje Belog Puta iz vremena kada nam je Beli put otvorio nove horizonte strip umetnosti i prvi put citoace sa ovih prostora upoznao sa cuvenim DCevim naslovima iz podetikete Vertigo i Dark Horse naslovima poput Nadziraca i Povratka Mracnog viteza, V kao Vendeta, Sendmena, Propovednika, Grada Greha i 100 metaka, kao i Dzona Konstantina. Tu se nasao i broj 15 sa neobicnim stripom Ziva Meta. I kakva je ovo stripcina! Dobijamo sve ono sto zelimo i volimo od DCa 90ih zestoku reinterpretaciju istoimenog junaka klasicnog perioda DCa obogacenog novim kontekstom, surovijim okruzenjem i velikom psiholoskom dubinom likova. Ovo je sjajan neo noir misterija sa mnostvom zapleta i obrta, emotivnim trenucima, istrazujuci pitanja sta znaci biti covek, sta je identitet, sta je licnost, sta smo stvarno mi a sta nasa maska, granica izmedju licnosti i identiteta je ovde maglovita i nejasna, ali svaki novi obrt, zaplet ili komplikacija visestruko nagradjuju pazljivijeg citaoca zabavom i koskama za introspektivno razmisljanje! Posebno je znacajan ovaj strip i zbog maestralnog crteza pokojnog Edvina Biukovića koji nas je prerano napustio pre gotovo vise od 25 godina. Njegov osecaj za kadriranje, montazu, uopste ritam scene i razvoj dogadjanja podseca na filmsku montazu, posebno zavrsni obracun u koji je ubacena gospel muzika sto je Edvinova ideja, saznao sam iz pogovora. Stvarno je bilo uzivanje gledati sve te stranice i kadrove, dobar je bio i kolor iako je na par mesta zamaskirao odredjene Edvinove detalje, sto sam takodje saznao iz pogovora.
Ovaj strip zasluzuje mnogo vise paznje i mnogo vise da se diskutuje o njemu jer em je prvoklasni Vertigo naslov, em je mini serija nema sad tu nikakvih nastavaka ili kontinuiteta koji kvari zadovoljstvo citanja, em je odlican scenario, em ga je crtao covek sa nasih prostora koji nas je prerano napustio, sto samom stripu daje dodatno na tezini ionako vec teskih tema ali koje se sa lakocom i humorom i zabavom protkaju i prozimaju kroz strip.
Od mene apsolutna preporuka i ovo je strip koji svaki stripadzija sa ovih prostora treba da ima u svojoj kolekciji. I moja bi zelja bila da objavim Tom Kingovu novu verziju Human Targeta kad otvorim svoju izdavacku kucu.
10/10 |
jogurt |
Posted - 31/05/2025 : 01:38:16 Da, u Iskravanju na Faragonesiju se baš najviše oseti humor i generalno je među najboljim Mebijusovim albumima iz Metalnih godina/Mebijus kolekcije. Dok mi Kita Mahnita i nije baš legla, ne sporim kvalitet; ali na neko novo čitanje bi možda bolje leglo.
Takođe u svim pričama iz albuma Iskrcavanje na Faragonesiju kao da imamo istu temu, raznolikost vanzemaljskih života - i to na svakom mogućem planu. Instiktivno, vizuelno, suštinski. Zaista nenormalno dobar album.
Slično i albumu Long Tommorow za sve priče bih rekao da je karakteristično to da je bilo koja tačka u vasioni baš svima lako dostupna. Tako imamo bez problema letove na zarđalim letelicama, kablove broda koje vise unaokolo, čak čini mi se i neke životinjice koje protrčavaju kroz konstrukcije letelica, neispravne softvere za sam let letelica... Isto tako, ljudi koji obavljaju letove su labilni ili su sa krajnje sumnjivim motivima. Tu se i Drijeova priča lepo uklopila u album, priča daje perspektivu da možda postoje i neke druge ajde da kažem dimenzije van bespuća svemira; i super je fora što nam stvari tamo nisu blagonaklone :D Suma sumarum i Long tommorow je odličan samo tako. |
alexts |
Posted - 31/05/2025 : 00:39:19 Mebijus. 5 – Iskrcavanje na Faragonesiju, Kita mahnita
(ČK)

Pored nemerljivog crtačko-vizuelnog uticaja, pre svega na strip, ali i na druge oblasti i medije (ilustracija, dizajn...), najlakše uočljiva je SF komponenta Moebiusovog stvaralaštva, koja je takođe ostavila širokog traga, a koja se prožima sa vizuelnom, ali dodajući i tu "sadržajnu" komponentu, pa imamo utisak odlaska u specifične svetova (moebiusovske - mahom svetove budućnosti ili dalekih planeta), na koje su i svi drugi pozvani, posebno autori (prošli, sadašnji i budući), koji mogu da zarone u ove svetove, da ih koriste, kao inspiraciju ili svesno-podsvesne uticaje.
Kao da to sve nije dovoljno, postoji i manje pominjana, uticajna treća komponenta Moebius-opusa, ako se uopšte tako može razlagati, a to je humor - posebna vrsta humora, za koju deluje da ga je baš on osmislio za svoje stripove, naravno takođe pod uticajima svega što je postojalo pre njih. Smisao za humor je individualan i različito reagujemo na različite vrste humora, od onog za najšire mase, do intelektualnijeg, preko onih na koje neki reaguju oduševljeno, neki ravnodušno. Sa mebijusovskim humorom sam se upoznao davno, preko stripa Bernard Panasonic, našeg Zorana Janjetova, koji je često tvrdio da to što je onda radio nije kopija Moebiusa; što u suštini nije, više je razrada i njegova nadogradnja jedne, pomenute, komediografske komponente.
Dosta kasnije, srećem se i sa nekim pričama koje su uticale na Janjetova. Dolazim do toga da su Iskrcavanje na Faragonesiju i Kita Mahnita, dve duže priče ovde obuhvaćene, dve sjajne SF komedije (uz 2-3 kraća stripa u izdanju), sa (za mene) sjajnim humorom u očekivanom (sada, nekada iznenađujućem) naučnofantastično-fantazmagoričnom miljeu.
O "erotskoj komponenti", više u pogovoru izdanja.
****1/2 |
naker |
Posted - 27/05/2025 : 23:09:17 
Linkoln (Žuvre familija)
Nadrkani nervozni zajebani madafaka kauboj deli ime sa američkom ikonom, ali tu sve sličnosti prestaju jer oće čovek da bude malo nervozan kada su mu bog i đavo glasovi griže savesti. Bog i đavo su se fizički manifestovali na zemlji, i iz dosade igraju svoju igru eksperimentisanja i manipulisanja ljudske sudbine. Linkoln je marioneta čije strune pomeraju više sile, ali on pizdi i već mu je svega preko glave, on je pastuv koji se ne želi ukrotiti i želi da sam kroji svoju sudbinu...
Tematski slično čuvenom domaćem filmu Mi nismo anđeli, dok humor i grafička podloga neodoljivo podsećaju na neprežaljenog Blainovog Gusa. Iako je reč o kaubojcu/westernu, likovi u stripu koriste moderan žargon. Prevod i adaptacija vrhunski. Ne sećam se kada sam se poslednji put ovako zabavio čitajući neki strip. Odličan prvi triptih 
p.s. opet Najkulaši zabušavaju i za odlične stripove ne otvaraju teme u izdavačkom izlogu  |
alexts |
Posted - 26/05/2025 : 21:13:24 Marvel grafičke novele 19 Fantastična četvorka
Državni udar

Dok je Dr. Dum u paklu, FF odlučuju da oslobode potlačeni narod njegovog kraljevstva Latverije, zapravo da vladaju njime, neko vreme.
29-a Hachette-ova Marvel knjiga sadrži epizode Fantastične četvorke #503-511 (iz 2003-e), koje se nadovezuju na one obuhvaćene u knjizi 19.
Prilično sam zadovoljan pročitanim. Scenario Marka Vejda deluje zabavno, sveže i dramatično, sa zanimljivim interakcijama likova. Sa crtačima sam zadovoljan nešto manje - a to su Hauard Porter i Majk Viringo (prihvatljiviji mi je stil prvog, koji je crtao većinu ovde), ali tako mi je to kod "novijeg" Marvela. Ipak, ima smisla da se ove epizode nađu u ediciji koja bi da ponudi najbolje stripove, a s obzirim i na epizode iz prethodne, pomenute knjige, sa istim junacima, imamo i nešto kontinuiteta. Posebno mi se dopala posveta Džeku Kirbiju u završnici priče.
***1/2 |
alexts |
Posted - 24/05/2025 : 22:07:49 Ana iz džungle
Hugo Prat

Svojevremeno sam (na rasprodaji) kupio Bookglobe-ovo izdanje ovog stripa, ali mi je tek nedavno došlo na red za čitanje. Upalo mi je u oči odmah, da najverovatnije ima nekih docrtavanja/prekomponovanja, pa se pitam koji li je (bio) originalni format ovog stripa, u smislu - sa koliko sličica po strani (i kojih dimenzija kadrova). Odmah sam proverio preview ČK izdanja - ono je identično BG izdanju, samo što je kolorisano, a Ana iz džungle dobro funkcioniše i CB i u boji. Verovatno je ovako formatirano izdanje jedino dostupno danas, a ništa mu i ne fali, da bi iko imao primedbe.
Što se samog stripa tiče, prosto je neverovatno da je serijal ovakvog potencijala ostao samo na 4 epizode i da nije nastavljan. Afričke avanture Ane i njenih prijatelja nisu (kasnije od Prata dostignutog) nivoa Korta Maltezea (strip je iz 1959-e), ni usmerene na odraslu publiku, ali upravo taj all-ages omladinsko-avanturistički pristup ih čini osobenim, pa asocijacije na Korta izaziva, ali podjednako i na Lee Falkovog Fantoma (ili Tima Tajlora). Pratov pripovedački talenat, ali i crtački, ovde već dolaze do izražaja (on je kompletan autor). Upućeni na njegov kasniji, više stilizovan crtački stil, mogu biti iznenađeni nekim, više klasičnim crtačkim majstorijama u stilu Miltona Kanifa.
Šarmantna avantura, klasik za sva vremena, koji je malo skrajnut zbog Pratovih kasnijih i slavnijih radova.
**** |
alexts |
Posted - 24/05/2025 : 21:37:39 Supermen: Čovek i natčovek (Man and Superman)
(ČK) Marv Wolfman & Claudio Castellini

Marv Vulfman kaže da mu je ovo možda najbolji scenario. Čini mi se da sam pročitao dosta njegovih boljih-zabavnijih priča, ali mi je jasno da hvali svoj proizvod (u predgovoru/pogovoru). Zadovoljan je, kaže, što je ovu priču pisao modernijim načinom, nego što je radio najvećim delom karijere, a to bi, pretpostavljam, značilo da nema obilja (često suvišnog) propratnog teksta, kako se nekada pisalo u američkom stripu (u sveskama, posebno superherojskom). No, činjenica je da je napisao vrlo korektnu priču o prvim danima Supermena u Metropolisu (po dolasku iz Smolvila).
Crtež Klaudija Kastelinija, spektakularan je, gotovo kao u njegovom Srebrnom Letaču, iako nije bez nedostataka, što i sam priznaje, stalno poboljšavajući svoje ranije urađene stripove, kao i u ovom slučaju. Ali, za razliku od Letača i Tmine iza zvezda, ovde nije baš mogao da se razmahne u fantastičnim i akcionim prizorima, jer priča prati dosta Supermena u civilnoj verziji, odnosno Klarka Kenta, pa je strip više vizuelno utemeljen u realističnijim prizorima urbanog Metropolisa i poznatih likova.
U svakom slučaju, ova priča o prvim danima i počecima aktivnosti Supermena (jedna od verzija), obavezna je za sve ljubitelje ovog junaka. Izdanje sadrži i iscrpne podatke o načinu kreiranja stripa.
***1/2 |
going going |
Posted - 09/05/2025 : 02:42:37 
Super Karusel #5: Klifton - Podesneli levičari
Scenario: Zidru Crtež: Turk
Kakav je ovo biser od stripa! Ne pamtim kad sam se na glas smejao forama u stripu, poslednji put verovatno kada sam čitao Kalvina i Hobsa. Pukovnik Klifton je genijalan strip koji je toliko duhovit i tako se dobro poigrava sa francuskim stereotipima o englezima i engleskim stereotipima o francuizma, začinjeno uzbudljivom i nepredvidljivom pričom uz vrhunski crtež da je ovo stvarno neverovatan strip. Hvala Dekiju iz Najkule sto mi je skrenuo pažnju na Kliftona koji je meni prošao potpu o ispod radara. Koliko sam se smejao na fore poput,, Pljušti kao na pikniku u Devonu" ; ,,To je bila kap vočester sosa koja je prelila čašu." Ili ,,-Ukoliko Engleska počne da vozi desnom stranom na prvoj krivini nas čeka pripajanje evropskoj zajednici! -Ne slutite takve stvari molim vas!" Strip je već dovoljno duhovit zbog svog scenarija ali je prevod i adaptacija prevoda yNajkula ekipe podigla humor ovog stripa na još viši stepenik!
Ne razumem predrasude i uzdržanost povodom Zidroua kao potpusnika scenarija na ovoj temi? Par albuma koje sam citao od njega svi su bili vrlo dobri do odlični a u Kliftonu je dokazao da ume i da preuzme tuđi lik i da napiše sopstvenu originalnu priču usput pištujući odlike lika i serijala. Ako sam ja to dobro razumeo jer se do sada nisam susretao sa Kliftonom. Vidim da je Zidru uradio jos dva albuma nakon Podesnelih Levičara za Kliftona i nadam se da ćemo i te albume uskoro videti u najkulinom najkul izdanju super karusel. Što više ovakvih duhovitih i genijalnih stripova nam je potrebno u ovim mračnim vremenima koji ne slute na dobro, vedrinu i optimizam.
10/10 |
going going |
Posted - 09/05/2025 : 02:31:59 quote: Originally posted by alexts
Super Karusel 8: Mačak Bili
U mačećoj koži
Izdavač: Najkula Crtež: Stéphane Colman Scenario: Stephen Desber

I evo nečeg prvorazrednog u ediciji Super Karusel. Prvi put se srećem sa Mačkom Bilijem, ali sam uživao u sjajnom evropskom franko-belgijskom stripu, koji se, pored škole iz koje potiče, naslanja i na duh i tradiciju klasičnih Diznijevih dugometražnih crtanih filmova, kroz sjajnu ideju, likove, karakterizaciju, priču i vrhunski crtež koji sve to uzdiže na visok nivo. Ali nema kompromisa i zašećerenosti, kako to lepo piše u propratnom tekstu; kažu da se kurs menja tek od sedmog albuma, do tada očekujmo prethodne.
Mačak Bili nema svoju temu u izdavačkom izlogu? Potpisujem sve što kaže alexts za ovaj prelepi strip. Istu smo asocijaciju imali za diznijeve filmove, meni je sve vreme u glavi bio utisak kao da čitam spin off strip jednog od mojih omiljenih crtanih filmova iz detinjstva Mačke iz visokog društva (The Aristocats, 1970.). Jako lep strip koji izmamljuje iskren osmeh i toplinu oko srca ali i onu dečačku strepnju i zabrinutost za glavne junake kad upadnu u neprilike i uplašiš se da se neće izvući. Velika preporuka za čitaoce svih uzrasta, u ovom stripu mogu da uzivaju i iskusne stripadžije sami za sebe a i u ponovnim čitanjima da čitaju svojoj deci. Od mene preporuka i ocena 8,5/10 |
anto |
Posted - 02/05/2025 : 13:02:03 
Tarantino,Hadlin,Gera,Žeželj&co.:Đango (System Comics)
Verujem da su skoro svi gledali sjajnog Đanga,a toliko je dobar i sam strip. Redžinald Hadlin je odlično adaptirao Tarantinov scenario,i moj jedini problem je što sam gledao film više puta,skoro ga i napamet znam (tu mislim na dijaloge pre svega),pa mi je čitanje bilo deja vu;ali opet sam uživao. Jedina razlika,to jest razlike,su što u stripu imamo deo gde se opisuje kako je Brumhilda dospela u vlasništvo Kendija,završni obračun se razlikuje od filmskog,i što par sporednih likova nisu isti - recimo onaj brkati Kendijev bodigard se ne pojavljuje,ali tu je neki drugi. U svakom slučaju minorne razlike u odnosu na film.
Ono što se meni ne sviđa su ova umetanja drugih crtača - ne bi to bio problem da su klasa Žeželja (da ne kažem Gere,Danijel i RM su u klasi glede kvaliteta),ali to nije ni blizu.Ni Latur ni Kauvan.Jbga,bilo bi bolje da su angažovani neki bolji.
Ali dobro,šta je tu je - Đango je jedan odličan vestern, hebi ga,šta drugo očekivati od kombinacije Kventina i Gere. Izdanje je bez zamerke;mislim da sam negde pročitao da je neko imao problem sa lepkom,ali moj primerak je super.Dve male zamerkice su par tipfelera. Definitivno topla preporuka za strip,i nešto što bi svaki vesternofil morao imati u kolekciji.
5/5 |
Heisenberg |
Posted - 30/04/2025 : 16:49:22 Svakako se čeka upis na Cobiss-u. |
Heisenberg |
Posted - 30/04/2025 : 16:48:44 Trebao bi ove godine, prvibitno trebao početkom al izgleda da je pomeren za jun, prevod prvog dvobroja je gotov kad sam bio u DW pre neki dan, čeka se vrv odobrenje pošto je sam Sloba na podkastu kod Milanciusa rekao da su za baš takvo izdanje Monstera japanci mnogo stroži nego kod bilo kojeg drugog serijala. |
john connor |
Posted - 30/04/2025 : 15:05:50 Kada tacno krece Monster? |
|
|