forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - site
 Prijedlozi, komentari, kritike
 Mjerilo ocuvanosti stripova

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

-  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.

T O P I C    R E V I E W
A.Hodzic Posted - 04/09/2004 : 14:35:45
Mislim da bi dobro bilo da zauzmemo jedinstven stav oko ove teme.Da se zna koje je univerzalno mjerilo za ocuvanost stripova(ocjene 1,2,3,4,5-glancer...pa da se ne desi da je ocjena 3 ili 4 za jednu osobu a 1 ili 2 za drugu....mislim da cemo se sporazumjeti oko ovog pitanja...
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
verter Posted - 10/10/2004 : 01:54:10
ma nema na cemu

DA LI STE SE UKLJUCILI U AKCIJU "Pomozimo djeci Srebrenice"???
AKO NISTE, STA CEKATE?!?!?
A.Hodzic Posted - 10/10/2004 : 01:29:44
OK....hvala ti jarane...
verter Posted - 10/10/2004 : 01:26:45
"a ja sam samo to uradio kod 15-20 komada,da oni ne odudaraju od ostalih...."

ako sta zanimljivo naleti javim ti!

A.Hodzic Posted - 10/10/2004 : 01:14:08
A onu kolekciju sam bio nabavio od jednog ludaka koji je bio oblijepio selotejpom,a ja sam samo to uradio kod 15-20 komada,da oni ne odudaraju od ostalih....
A.Hodzic Posted - 10/10/2004 : 01:06:24
Pozdravi mi Mirzu kada ga iduci put vidis....i ako bude sta u Sarajevu interesantno za kupit ili prodat,javi mi....
verter Posted - 09/10/2004 : 15:42:01
hmmmmm mjesecima sam sanjao da covjeka koji je ono uradio glanc novim stripovima uhvatim i skroz oblijepim selotejpom kao sto je seloba kraljica pauka uradila frodu u povratku kralja

dolazio je bio u sarajevo pa je bio u Slo,i onda se vratio u afganistan.bas sam juce bio sa mirzom.

A.Hodzic Posted - 09/10/2004 : 08:40:14
quote:
Originally posted by verter

e hodzicu da nisi te stripove prodao zeljki gazicu???

Jesam,prije nego je Zelja otisao u Afganistan...nego reci mi dali je se vratio i jeli u Sarajevu....ako slucajno znas...
verter Posted - 09/10/2004 : 02:41:59
e hodzicu da nisi te stripove prodao zeljki gazicu???

Porter Posted - 08/10/2004 : 23:48:22
Strip gubi vrijednost kod svakog zahvata sto odudara od originala.
Potpis,sarotina,selotejp,napuknuce i sl.

Porter
A.Hodzic Posted - 08/10/2004 : 22:20:38
quote:
Originally posted by mister-no

ja kad nabavim strip, pogledam da li mu sranice ispadajo, ili se ne drže dovoljno stripa, onda jih priljepim, sa jednim dobrim lepilom, stripu daju najmanje jedan broj bolji izgled nego prije.
Možda nekomu nije lijepo strip lepit salotejpom ali bočno ga zaljepim sa pet cm širokim salotejpom, pa izstisnem zrak, to radim pri ZS i LMS one od 1994 ne lijepim ništa.
A u stripu lijepim sa "nevidljivim" salotejpom, dostaputa se pojavi do 2cm duga na četiri strane "kao da bi ga netko "strgao", pa neznam od čega to dođe.

Ja sam imao ZS i LMS od 1-500,tj.1-400,i kada sam prodao tipu kolekciju,maximum sto sam mogao izvuci od njega je 2000 eura za prvih 900 brojeva obje edicije,samo zato sto su mi svi stripovi bili oblijepljeni kao kod tebe sa 5 cm sirokim selotejp ljepilom.....znaci stripovi tada nemaju pravu vrijednost,ali i meni je bilo simpaticno i dugotrajno tako cuvanje stripova,jer su tada mnogo duze trajali,i izgledali kao iz trafike,onako lijepi i sjajni....
galan Posted - 08/10/2004 : 20:13:07
quote:
Originally posted by mister-no

ja kad nabavim strip, pogledam da li mu sranice ispadajo, ili se ne drže dovoljno stripa, onda jih priljepim, sa jednim dobrim lepilom, stripu daju najmanje jedan broj bolji izgled nego prije.
Možda nekomu nije lijepo strip lepit salotejpom ali bočno ga zaljepim sa pet cm širokim salotejpom, pa izstisnem zrak, to radim pri ZS i LMS one od 1994 ne lijepim ništa.
A u stripu lijepim sa "nevidljivim" salotejpom, dostaputa se pojavi do 2cm duga na četiri strane "kao da bi ga netko "strgao", pa neznam od čega to dođe.

ja imam karneval od zagora zs i takodje sam izliepio neke strane skoro u sredini stripa. takodje od texa dzampa flet sam morao izliepiti nekoliko pocetnih strana plus sastrane bocno takodje seljotejpam//

mister-no Posted - 08/10/2004 : 19:47:18

galan Posted - 30/09/2004 : 21:51:33
meni najlosije izgleda strip onaj kojega nemam
Big_black Posted - 30/09/2004 : 21:20:40
Svidja mi se degmanov nacin ocenjivanja sve sem onog m.no-a ja takve ocenjujem bar za 4,jer na njemu se samo vidi da je citan.Nije posaran,ne fali mi deo hrbata nije lepljen...
Neznam ali takav strip je po meni skroz prihvatljiv za neku vecu ocenu...

†††i am good†††
Porter Posted - 30/09/2004 : 15:25:11
Ubacen sam u sistem da odrzavam zlatnu sredinu

Porter
wiz Posted - 29/09/2004 : 23:15:57
svasta, vidi se da svedi idete na kvalitetu, a ti bogami i na kvantitetu :))

Porter Posted - 29/09/2004 : 22:50:09
Glancer rijetko kad prodajem,za 2 god mozda nekih 5 komada.
Ove glancere sto sam opisao sam uspio nabaviti oko 2700 komada za 2 god.

Porter
wiz Posted - 29/09/2004 : 22:08:52
porteru glanc po tvojim ocenama je vrlo tezko dobiti u kiosku, jer tu je transport, stripove su vezani po vise komada, stripovi su dosta puta na suncu itd. al da znam ako vidim da prodajes koji "glancer" da se izplati kod tebe uzet :))

A.Hodzic Posted - 29/09/2004 : 16:31:37
Ja znam da je za mene Glancer-strip koji je bez ijedne mane i perfektno ocuvan....a sve ostalo ispod,je relativno/sto bi rekao cika Alberth Einsthaine/...
Porter Posted - 29/09/2004 : 14:21:10
Super bi bilo da na sajtu napravimo neke kriterije ocuvanosti.
Ovo sto je Degman opisao i stavio slicice nije lose ali je nepotpuno.
Glancer-To je strip bez ikakvih ostecenja ili nekih tragova citanja.
ALI tu treba da se stavi i slika hrbata i zadnje.
Moze biti ostecenje na hrbatu par mm kad ga kupis na kiosku.
To vise nije glancer,vec je ocuvan za nekih -5.
Takodje ako ima nesto sto je sarnuto hemijskom,odmah gubi karakteristiku glancera.
Ocuvanost 5 su karatkeristike slicne glanceru,znaci bez ikakvih vidljivih ostecenja ili sarotina,samo je razlika da se vidi na stripu da ima dosta ljeta i da je pazljivo procitan.
Ocuvanost 4 me ne interesuje pa mi mrsko opisivati

Porter
dobricina Posted - 13/09/2004 : 22:00:24
quote:
Originally posted by osim

he,he samo polako, imate ceo zivot pred sobom, ja sam na taj nacin obradio negde oko 2500 stripova i trebalo mi je za to relativno malo vremena - imam zaista strpljivu suprugu; ja sam gledao stripove i diktirao, a ona pazljivo zapisivala - eto nacina kako da u vas brak unesete malo romantike, a ak ste jos momcovi - umesto da devojke dovedete kuci na otrcan nacin ("ajde da slusamo ploce" - pa ove mlade devojke valjda vise ni ne znaju sta su to ploce) vi ih pozovite da vam pomognu da popisujete svoje stripove. Iskreno, mojoj supruzi su se najvise svideli mikijevi zabavnici, sto je bio dovoljan razlog da ih ne bacim. S druge strane, kad vase drage budu videle sa koliko strasti sve to radite, imace mnogo vise zanimanja za ovaj vas hobi, kao i za znacajna materijalna sredstva koja za njih odvajate.

Blagodarim
Ako se odlucis prodati Mikije tu sam

krstarim mrezom zlocina, radim red i tjeram pravdu, pronalazim super-negativce i pomazem super-junacima, dobricina pomaze kad se najmanje nadas
osim Posted - 13/09/2004 : 20:24:55
he,he samo polako, imate ceo zivot pred sobom, ja sam na taj nacin obradio negde oko 2500 stripova i trebalo mi je za to relativno malo vremena - imam zaista strpljivu suprugu; ja sam gledao stripove i diktirao, a ona pazljivo zapisivala - eto nacina kako da u vas brak unesete malo romantike, a ak ste jos momcovi - umesto da devojke dovedete kuci na otrcan nacin ("ajde da slusamo ploce" - pa ove mlade devojke valjda vise ni ne znaju sta su to ploce) vi ih pozovite da vam pomognu da popisujete svoje stripove. Iskreno, mojoj supruzi su se najvise svideli mikijevi zabavnici, sto je bio dovoljan razlog da ih ne bacim. S druge strane, kad vase drage budu videle sa koliko strasti sve to radite, imace mnogo vise zanimanja za ovaj vas hobi, kao i za znacajna materijalna sredstva koja za njih odvajate.
A.Hodzic Posted - 13/09/2004 : 19:17:15
osim je ovo interesantno i temeljito razradio ali ja osobno smatram da je vecina clanova lijena odraditi to na nacin koji je to ovdje opisao...

krstarim mrezom zlocina, radim red i tjeram pravdu, pronalazim super-negativce i pomazem super-junacima, dobricina pomaze kad se najmanje nadas
---------------------------------------------------------------------
Slazem se sa Dobricinom...mislim da je osimovo mjerilo dobro ali prezahtjevno,osim ako necete angazirati evidenticare kuci da vam samo obradjuju ocuvanost vasih vise tisuca uskladistenih ljubimaca...
dobricina Posted - 13/09/2004 : 15:21:06
osim je ovo interesantno i temeljito razradio ali ja osobno smatram da je vecina clanova lijena odraditi to na nacin koji je to ovdje opisao...

osim Posted - 13/09/2004 : 15:15:56
topic veoma bitan, mislim da bi se stvarno trebalo dogovoriti o univerzalnom sistemu ocenjivanja stripova. Naravno da svako ima neke svoje kriterijume, ali ovo ocenjivanje i ima osnovnu namenu da omoguci onima koji nisu u mogucnosti da vide neki strip da sto realnije zamisle kako taj strip izgleda. Evo kako ja ocenjujem svoje stripove, mozda ce neko naci da je takav nacin ocenjivanja pogodan:

Stripove ocenjujem uz pomoc pet slova: A,B,C,D,E i jednog ili vise brojeva
tako da ocena nekog stripa moze da izgleda npr. AACB141-142

ili bilo koja druga kombinacija ovih pet slova i brojeva. Sta to znaci?

Prvo mesto u oceni govori o prednjoj korici
Drugo mesto u oceni govori o zadnjoj korici
Trece mesto u oceni govori o ivici stripa
Cetvrto mesto govori o isaranosti stripa
Brojevi na kraju znace broj stranica koje nedostaju

Za svako od ovih mesta slova A-E imaju tacno (ili skoro tacno) definisano znacenje. Tako za naslovnu stranicu A znaci savrsenstvo, B da se vide tragovi citanja, C da je naslovna korica dosta pohabana, D da fali makar i najmanji komadic naslovne stranice, E da fali znacajan deo naslovnice ili cela naslovnica.

Slicno je i sa zadnjom koricom, A znaci savrsenu ocuvanost, B nesto slabiju ocuvanost, C da fali delic korice (najvise kod Dnevnikovih stripova isecena slicica sledeceg broja), D da fali znacajan deo korice, a E da zadnja korica nedostaje.

Za ivicu, A znaci da je kao nova, B da je odlicna, ali malo savijena, C da je ivica cela , ali mali delic da je recimo iskrzan, D da je deo ivice ostecen, iscepan i sl, a E da je ivica potpuno ostecena, tj. da listovi ispadaju.

Za isaranost, A znaci da nema ni najmanjeg traga olovke, B da postoji samo neka crtica ili 1 rec, C da postoji vise reci, D da je strip ozbiljno isaran, a E da je strip drasticno isaran. Ovde, ipak postoji dosta slobode u tumacenju sta je ozbiljno, a sta drasticno.

Treba dodati da kod cetvrtog slova jos postoji i eksponent, koji se krece od 1-5, i govori na kojem delu je strip isaran. Tako da ako postoji samo isaranost na naslovnici, eksponent je !, za isaranost zadnje korice eksponent je 2, 3 i 4 su za isaranost unutrasnjosti prednje i zadnje korice, a 5 za isaranost bilo kog dela unutrasnjosti stripa. Naravno, eksponent moze biti visecifreni, npr. 125, sto znaci da su isaqrane prednja i zadnja korica spolja i unutrasnjost stripa.

Na poslednjem mestu su oznacene stranice koje nedostaju. Ako je strip ceo, onda stoji 0, a ako neske stranice fale, upisuje se broj tih stranica, npr 141-144 znaci da fale stranice 141,142,143,144, a npr, 1-3, 7-8 da fale stranice 1,2,3,7,8.

Naravno, postoji i mogucnost upisivanja A+, C- i sl. ako nekad bas niste sigurni da nesto pripada bas ovoj ili onoj kategoriji.

Eto, glancer bi tako imao ocenu AAAA0.

Naravno, ovo je samo predlog, a ako za nekog ima smisla, mogao bi se i modifikovati. Sve sugestije su dobrodosle.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000