T O P I C R E V I E W |
TinK2 |
Posted - 16/07/2008 : 11:02:48 ...za neke americke stripove. Dakle, ovako: kao sto znamo, Marvel, a i neki drugi strani izdavaci, nazivu svojih strip junaka pridodaju jos i atribut ispred imena, a konkretno to cini Marvel, naravno, medju nasim izdanjima. E sad, meni je potpuno jasno da to nije slucaj sa talijanskim stripovima, kao sto su Bonellijevi ili Alan Ford, a kojima je ovaj sajt prvenstveno i posvecen, ali obzirom da se vec paznja pridaje i ostalim vrstama stripa, a tako i americkom, onda imam jednu primjedbu u vezi sifriranja navedenih stripova. Konkretno se radi o Bookglobeovim edicijama. ULTIMATE SPIDER-MAN redovito dobiva sifru SP, dok THE AMAZING SPIDER-MAN dobiva onu AMSP. E, sad se ja pitam: zasto? Ultimate Spider-man i The Amazing Spider-man dvije su potpuno ravnopravne serije koje paralelno izlaze te obje imaju taj atribut u nazivu stripa. Eh, sad, uocio sam da su to zapravo SIFRE IMENA JUNAKA, a ne SIFRE NAZIVA STRIPA, gdje zapravo i nastaje problem. Isprva niste znali, pa ste, ne sluteci da bi se kod nas mogla pojaviti jos jedna serija Spider-mana, okacili samo SP kao kraticu, iako vam od samog pocetka pise da je naziv ULTIMATE Spider-man. A s druge strane, SD je izdavala serijal THE AMAZING SPIDER-MAN, samo pod jednostavnim nazivom Spider-man, koji je pisao na naslovnici, dok je na prvoj stranici stripa ipak redovito pisalo CUDESNI SPIDER-MAN, pa se i tada dalo primjetiti da postoji vise Spider-manovih serijala, a pretpostavljam da vam americki strip nije bio ni tada potpuno stran. No, ono sto zelim reci, kad je SD prestala izdavati Spider-mana na broju 27, LMI je poceo izdavati svog Spider-mana, ali ne kao nastavak SD-inog, vec potpuno novu seriju koja se zove Ultimate Spider-man, sto su redovito pisali u uvodnik prvih nekoliko brojeva, pa se dalo primijetiti. Zakljucak: Ako ste vec za SD Spider-mana i koristili kraticu SP, u redu je jer mu je tako pisao naslov na naslovnici. Medjutim, nije u redu dva razlicita serijala trpati pod isti kos, to jest, davati mu istu kraticu. To bi bilo isto kao da sada Zagor specijalima damo kraticu ZG samo zato sto je Zagor redoviti protagonist u redovnom Zagoru, iako se lijepo vidi da su to dva razlicita serijala. I sad kad je jos dosao Amazing Spider-man, nastao je, naravno, problem. Cinjenica je da prvo treba prihvatiti da americki strip nema isti nacin funkcioniranja kao i talijanski u smislu naziva serijala, a onda bih najljubaznije molio da se to promijeni, pa da se ubuduce Ultimate Spider-man oznacava kao USM, a The Amazing Spider-man kao ASM, kako je vec davno sam urednik Tally oznacavao. Ista je stvar i s X-menima. Hvala. |
|
|