forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Comics is any art you can read

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Vlaadisha Posted - 25/04/2013 : 00:09:27
Evo, Bushido, ovo nisu stripovi:

(iako druga moze da prodje )
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Peyo Posted - 01/05/2018 : 13:08:51
quote:
Originally posted by culture vulture

Fore s evolucijom/metamorfozama bile su dosta popularne u 19. stoljecu, cesto inspirirane Darwinom (iako ce se pazljivi citatelj svakako sjetiti da je famozni March of Progress tek iz 1965.). S tim da treba podvuci da je 19. stoljece opcenito voljelo onaj tip humora koji se na engleskom zove wit, a isto tako i kaprice (whimsy), tako da ne treba previse vaznosti davati tom mozebitnom utjecaju Darwina.
A i imamo tih metarfoza i ranije - opcepoznati su primjeri, recimo, kod Gasparda Lavatera (L’Art de connaître les hommes par la physionomie (1775-1778)), kod kojeg se zabe, orlovi, jarci i druge zivine "pretvaraju" u ljude:
Te fore su vječne i nastavljaju se sve do danas:
culture vulture Posted - 01/05/2018 : 11:55:51
Fore s evolucijom/metamorfozama bile su dosta popularne u 19. stoljecu, cesto inspirirane Darwinom (iako ce se pazljivi citatelj svakako sjetiti da je famozni March of Progress tek iz 1965.). S tim da treba podvuci da je 19. stoljece opcenito voljelo onaj tip humora koji se na engleskom zove wit, a isto tako i kaprice (whimsy), tako da ne treba previse vaznosti davati tom mozebitnom utjecaju Darwina.
A i imamo tih metarfoza i ranije - opcepoznati su primjeri, recimo, kod Gasparda Lavatera (L’Art de connaître les hommes par la physionomie (1775-1778)), kod kojeg se zabe, orlovi, jarci i druge zivine "pretvaraju" u ljude:

i vice versa:Ali u 19. stoljecu imamo pravu malu eskploziju takvih vizualnih sala.

Zena koja jase na konju prolazi kroz nekoliko faza metamorfoze i postaje zenom koja hoda. Pozadina joj pritom cak malo i naraste.Svirac polako postaje svojim vlastitim instrumentom, ulazeci s njime sve dublje u ljubavni odnos.Razbojnik postaje svojim oruzjem.Dirigent postaje muzickim kljucem.Plesac postaje vijkom.Isti autor (Rafael Bordallo Pinheiro) dovoljno je zabavljen vlastitom salom da je, nekoliko godina kasnije, po povratku iz Brazila, prosiri i doradi i za jedan portugalski list:A i drugi je autor (Cândido Aragonez de Faria), koji je vjerojatno vidio brazilsku verziju, dovoljno zabavljen da ga pokrade (racunajuci vjerojatno da u Francuskoj to nitko nece skuziti, bar do pojave interneta)Peyo Posted - 09/04/2018 : 20:09:56
Izvanredno, pravo blago! L'œuvre merveilleux!
culture vulture Posted - 09/04/2018 : 17:50:13
Le Mirliton merveilleux, 1862.

(toliko mi se svidio da stavljam kompletan strip)


culture vulture Posted - 04/04/2018 : 21:25:42
Le Triboulet je bio satiricki tjednik francuskih rojalista, tiskan izmedju 1878. i ranih 1930-ih. Pokrenuo ga je... zivopisni James Aloysius Harden, poznatiji kao James Harden-Hickey, a poznat i kao James I., samoproglaseni princ otocica Trinidade (ne brkati s Trinidad i Tobago). Sin Amerikanca i Francuskinje, James je rodjen u San Franciscu, ali ga je majka rano odvela u Pariz, gdje se on zaljubljuje u glamur i pompu francuske monarhije i teatra, macevanje, avanturu, a mozda i u svoju prvu suprugu. Do trenutka kad, u 25.-oj godini zivota, pokrece ovaj list, on iza sebe ima vec tucet tiskanih romana te podjednaki broj dvoboja, parnica i novcanih kazni, vecinu cega ima zahvaliti svojim antirepublikanskim stavovima.
Cesto suocen sa cenzurom, Le Triboulet cuva neke od najboljih sala na njen racun:

Jedno je vrijeme ispod svakog crteza (namjerno su koristeni posve bezazleni crtezi drvenih lutaka) tiskan natpis 'Na nase veliko iznenadjenje, cenzura nije maknula gornji crtez':Ili je stavljan natpis 'Crtez uklonjen od Cenzure':A na koncu su napravili i 'strip' od 'cenzuriranih crteza':Casopis je nadzivio Jamesa, koji u jednom trenutku napusta njegovo urednistvo, bas kao i svoju prvu suprugu, ljubljenu Francusku i katolicanstvo. Ploveci na Daleki Istok, gonjen novopronadjenim interesom za budizam i teozofiju, James slucajno otkriva spomenuti otocic u Atlantiku, koji je u tom trenutku nicija zemlja te se odlucuje samoproglasiti njegovim vladarem. Po povratku s Istoka, te nakon vjencanja s novom suprugom, ovoga puta u prezbiterijanskoj crkvi, on to i cini, tiskajuci i prodajuci svoje "drzavne obveznice", otvarajuci "ambasadu" u New Yorku i djeleci visoke "drzavne sluzbe". Britanija mu, medjutim, ubrzo preotima taj otocic, pretvarajuci ga u postaju za polaganje telegrafskih kablova, te Jamesu ostaje jedino njegova kruna kucne izrade. Nakon sto Drzavni tajnik SAD-a, umjesto da prihvati ulogu posrednistva u "medjudrzavnom sporu" s Britanijom, podrugljivo objavljuje njegovo pismo u americkom tisku, James kuje planove za osvetnicku invaziju na Englesku iz Irske (irskoga je podrijetla po ocevoj strani). Kad za to ne uspijeva skupiti sredstva, privremenu mu nadu daje podjednako zivopisni Ralston J. Markowe koji mu nudi da ga ucini "kraljem" Havaja, a kad ni to ne prolazi, James pada u depresiju i prisjeca se jedne od svojih knjiga: Eutanazija - estetika samoubojstva, u kojoj je bio zagovarao samoubojstvo kao umjetnicku formu i privilegiju. Slijedeci vlastiti savjet, James uzima smrtonosnu dozu morfija u hotelskoj sobi u El Pasu, ostavljajuci za sobom malo toga doli pisma drugoj supruzi i spomenute krune koju si je sam bio skovao.

culture vulture Posted - 01/04/2018 : 17:40:12
Je, ali ja ga vise vidim kao Rowlanda Emetta koji radi sekvence.
Peyo Posted - 01/04/2018 : 17:05:34
Sličan Robinsonu je i Goldberg:

https://www.rubegoldberg.com/artwork/how-to-get-rid-of-a-mouse-2/
culture vulture Posted - 01/04/2018 : 14:23:38
William Heath Robinson (1872.-1944.)How to Live in a Flat (1936)
Vlaadisha Posted - 23/03/2018 : 21:17:23
Vlaadisha Posted - 05/02/2018 : 16:58:35
kako je salama dobila ime (autor?)

Vlaadisha Posted - 05/02/2018 : 16:41:21
chapbooks

Vlaadisha Posted - 05/02/2018 : 16:31:52
popular prints

zivotna doba (1482)
misevi sahranjuju macku (oko 1725)


Vlaadisha Posted - 01/02/2018 : 03:52:07
hagada ---> siegel, shuster, kane, kirby, eisner, lee ---> comic books

Vlaadisha Posted - 28/01/2018 : 03:12:11
Charing Cross station: David Gentleman - Cross for Queen Eleanor (1979)


Artist and engraver David Gentleman was commissioned in 1978 for a series of panels on the Northern line platforms portraying the construction of Queen Eleanor’s Cross.

The Eleanor Cross, built in the thirteenth century on the order of King Edward I to commemorate his wife, Eleanor of Castile, gives Charing Cross station its name.
Vlaadisha Posted - 28/01/2018 : 02:59:00
Diego Rivera

Detroit IndustryHistory of MexicoPan American Unity

culture vulture Posted - 21/01/2018 : 16:15:44
Ubojstvo Albrechta von Wallensteina, prica iz Tridesetogodisnjeg rata.
Rodjen u protestantskoj obitelji, covjek je konvertirao na katolicizam, zahvaljujuci mozda sirokom obrazovanju i boravku u Italiji, mozda tome sto mu je Djevica (navodno) spasila zivot kad je u Innsbrucku pao kroz prozor, a mozda jednostavno tome sto, kad su Habsburgovci krenuli s protureformacijom, protestanti vise nisu mogli obavljati visoke sluzbe. U svakom slucaju, za vrijeme Tridesetogodisnjeg rata, kao carski generalissimo potukao je dobar broj protestanata. Onda se neko vrijeme povukao, jer je vec stekao i suvise i bogatstva i neprijatelja, ali, kad je protestantima krenula pobjeda za pobjedom, Ferdinand ga poziva natrag u sluzbu. Ovaj ih potuce jos, ali car posumnja u njegovu odanost, optuzi ga za veleizdaju i zatrazi da ga se dovede u Bec, zivoga ili mrtvoga. On moli da ga se vodi zivoga, ali ga irski i skotski placenici ipak radije odvode mrtvog. Doticnih u to doba nije manjkalo - dapace, bio je to popularan izbor u ranoj karijeri mladjih tamosnjih sinova, koji nisu imali sto naslijediti na Ostrvima, dok se na Kontinentu dalo dobro prosperirati. Walter Leslie je tako za sudjelovanje u ovom ubojstvu dobio Wallensteinovo Nove Mesto nad Metuji.

(nekoliko suvremenih verzija)

Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 15:59:43
hvala. cekamo knjigu!
culture vulture Posted - 20/01/2018 : 09:59:36
quote:
Originally posted by Vlaadisha

oblacici u pismu grofa od morsa (?), 1493.Edit: ah, sad vidim da je vec bilo na trecoj strani. ima li jos informacija? koji grof (i slicno)? ima oblacica pre ovoga?
Ne znam nizozemski pa ne garantiram za tocnost informacija i prijevoda. Ali Google ovako prevodi ovaj izvor:

https://mijngelderland.nl/inhoud/verhalen/openbare-klacht-over-de-hertog-van-gelre


On November 22, 1493, the young Count Bernhard van Meurs sends a letter of complaint to all the cities, princes and nobles of Gelre. He clarifies his complaint letter with drawings, which he provides with text balloons. This letter of complaint is also posted to everyone in Zutphen, together with a previous letter to Duke Karel.

Bernhard van Meurs has been prisoner for duke Karel van Gelre for a year and a half. In 1476 Charles was captured in the battle of Béthune by the French king, who asked him a ransom of 80,000 guilders. After a request from Karel, the Gelderland cities finally pay part of the ransom. For the remainder, Bernhard van Meurs will be taken hostage for two months, after which Karel will release him.

Duke of Gelre
In 1491 Karel is released and not long after he becomes Duke of Guelders. He has forgotten his promise to Bernhard. Bernhard sends in September 1493 a moon letter (top part of the image) to Duke Charles to remind him that he would buy him freely. If there is no reaction, Bernhard sends the complaint (the lower part of the image) to the Gelderland cities and nobles.

Finally free
In June 1500 Bernhard van Meurs is finally released. Bernhard's brother-in-law turned out the money and the States of Guelders guaranteed. Together with Duke Karel van Gelre, Bernhard receives a royal reception in Arnhem. The city of Zutphen donates a horse to Bernhard and sends musicians to Arnhem. Yet Bernhard can not enjoy his freedom for long. In July 1501, Duke Karel demanded the 35,000 gold guilders from the legacy of Bernhard van Meurs. The money was never paid to Duke Charles by the family.


Dobar faksimil se moze pogledati ovdje: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-OB-80.423

Sto se 'oblacica' tice, problem je isti kao i s definicijom medija. Ako krenes od onoga na sto smo mi danas navikli i sto smatramo posve razvijenom formom, pa primjere iz proslosti interpretiras teleoloski, kao neke razvojne stupnjeve neke fiktivne evolucije prema Toepfferu, ili cemu vec, samo se zapetljas u besmislena pitanja tipa "Mora li bas biti oblacic, ili moze biti bilo kojeg oblika? Mora li bas izlaziti iz usta lika, ili moze stajati pored njega? Je li uopce nuzno da dijalog bude nekako delineiran u odnosu na ostatak slike, ili moze biti jednostavno upisane, bilo gdje na slici?". Zato cu ja, kad jednom sjednem pisati tu knjigu, citav medij prekrstiti u "ikonatura", a sve "oblacice" u "filaktere".
Filaktera svakako ima u ranijim primjerima. Cak i Wikipedija to zna:

https://en.wikipedia.org/wiki/Speech_scroll
Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:45:45
jos Pikasa
"Sueño y mentira de Franco", 1 i 2 (1937)
Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:32:40
ovo je navodno crtao pikaso sa 12 godina
cita se odozdo s desna

Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:29:07
dick buying the faggot sharing the burden

Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:26:07
jos malo rusa: доньт дринк анд дриве, 1884.

https://i.imgur.com/SKCooon.jpg
Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:23:53
prica o vojniku koji je spasao petra velikog, drvorez, oko 1860.

Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:17:37
ilustrovani letopis ivana groznog, omnibus editiondetalj: https://i.imgur.com/sK8mqXd.jpg


pishe da faksimil postoji u nacionalnoj biblioteci crne gore
Vlaadisha Posted - 20/01/2018 : 01:07:53
oblacici u pismu grofa od morsa (?), 1493.Edit: ah, sad vidim da je vec bilo na trecoj strani. ima li jos informacija? koji grof (i slicno)? ima oblacica pre ovoga?


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000