forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ken Parker (kiosk) br. 6

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Strip-Agent Posted - 29/03/2019 : 15:11:01
Danas su to bijesni automobili, nekada je to bila duga puška!Scenarij: Giancarlo Berardi
Crtež: Bruno Maraffa

04.04. u shop.strip.agent.hr
05.04. u SnK

Od 27.04. Na kioscima
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Dwayne_Looney Posted - 14/07/2019 : 12:47:47
U čemu je fora pa se dijelovi stripa gdje se priča španjolskim jezikom ne prevode? Meni nije problem jer ga prilično dobro znam ali vidim da je očito tako bilo i u talijanskim originalima pa zadržano i kod Fibre. Vidim jer se Berardiju omakla koja greška pa mu npr. umjesto "Yo" stoji "Jo" umjesto "y" talijansko "e" itd. Jezici su prilično slični i za Bonelli odnosno Talijane je moglo proći da dijaloge između Meksikanaca pišu na španjolskom no kod nas je, po mom mišljenju, to trebalo prevoditi. Druga stvar je u Texu kad se tu i tamo pojavi koja riječ ili fraza na španjolskom.

Što se tiče epizode "Nemilosrdni Butch", Berardi ko Berardi, ništa nije potpuno crno, ništa nije potpuno bijelo. Nije mi toliko smetala filozofija koju nam Butch iznosi.
P: 6, S: 7, C: 7, N: 7
anto Posted - 13/05/2019 : 13:40:27
Berardi,Calegari&Trevisan:Ken Parker #17 - Duga,krvava staza (Strip-Agent, Ken Parker #6)

Ovo bi bila jedna od onih wtf epizoda kad sam bio klinac - Kalegarijev i Trevisanov crteži su mi bili blagi žasu;kasnije sam svikao na njihove "prljavije" stilove,i postali su mi jedni od omiljenijih.
Sama priča je baš teška,mučna - Ken je u potrazi za dvoje apačke dece,koja će završiti svoje mlade živote kao cirkuske tačke,a to će dovesti do toga da se bes njihovog oca iskali na stanovnicima malenog sela.Brutalno dobra epizoda.

5/5

Berardi&Alessandrini:Ken Parker #18 - Santa Fe Express (Strip-Agent, Ken Parker #6)

Uvek kad je Alesandrini na kormilu olovke,ta priča ima dosta humora u sebi,pa je to i ovde slučaj (mada je i ovde krvi do kolena).
Voz koji prevozi dvomesečnu platu za 120 vojnika biva napadnut i opljačkan u krvi,a Ken sa vodnikom i tri vojnika kreće u poteru.
Odlična naslovnica - možda je ona mogla ići na koricu knjige,mada je sjajna i ova koja je izabrana,od Nemilosrdnog Buča.

4.5/5
lwood Posted - 01/05/2019 : 19:15:15
Odličan je Butch. 9/10
stinky Posted - 01/05/2019 : 12:11:20
quote:
Originally posted by Dexters
Berardi je Kena ovdje pozicionirao na pravoj strani, i na pravi način, makar mu to ne uspjevalo u svim pričama.

Dovodi nas to do „Nemilosrdnog Butcha“ za kojeg si bio entuzijastičan u najavi, ali nisi još napisao osvrt (ili je meni promaklo). Scenaristički je ovo jako loše izvedeno. Butch, koji na trenutke djeluje simpatično zahvaljujući svojoj snalažljivosti, životinjskoj inteligenciji itd. postaje izuzetno iritantan kad u dijalogu s Kenom krene iznositi nekakve teorije, i pazi ti sad- opravdanja za svoje postupke. Umjesto da stvori sebičnu životinja koja preživljava na okrutnoj granici, čovjeka od malo riječi, kojeg će s jedne strane definirati njegove misli, i postupci, a s druge intuicija čitatelja, Berardi nam daje sebičnu životinju koja sipa pamflete o „političarima koji ne poštuju sporazume“. Ken nije ništa bolji, čak štoviše, još je gori, jer se nakon sipanja svojih plitkih i patetičnih tvrdnji o indijanskoj pravednosti, uvrijeđen popeo na kola.
Pročitao sam Butcha.
Ne bih rekao da je scenaristički loše izvedeno, ali si odlično primijetio jedan problem. O tom problemu sam više puta govorio, pogotovo u svezi sa tobožnjom "realističnošću", sa onom pričom kako je Ken uvjerljiv, jer postupa kao običan čovjek, realistično. Ali "biti uvjerljiv" i "biti običan -realan- čovjek" su dvije različite stvari!

Sad, o ovome bismo mogli porazgovarati naširoko i uduboko (ići u teška razmišljanja). Vidjet ćemo.
Za početak, kažem da je NEMILOSRDNI BUTCH odlična epizoda, moguće da zaista jest najbolja do sada, jer je dosta atraktivna, sa dobrom akcijom i tvrda na pravim mjestima, baš kao Ulzana's Raid (ovaj Aldrichov film je očito velika inspiracja za Berardija, te i u samoj posljednjoj priči, zadnjem Kenu Parkeru). Butch je zanimljiviji lik od Pat O'Shine, a i događanja su zanimljivija. To je, u osnovi, priča o Granici, gde je sve i svatko divlji, nemilosrdan, surov i okrutan ---> a sve 'opravdano' kao famozna borba za preživljavanje. Ta filozofija je pogrešna i plitka uostalom, ali zato ne manje atraktivna (sviđa se publici kako vidimo prema izjavama koje smo mogli čuti, a i daje platformu sa koje se mogu izvesti surove i atraktivne scene borbe, skalpiranje i klanje (a i pucati u bebu i sve to zapakirati u strip).
Dovdje, na toj razini, strip je uspio i nema se tu što puno reći: nije scenaristički loše, dapače, dobro je. Pogreške se kriju drugdje, a ti si otvorio temu. Nije to loš scenarij zato što Butch deklamira gluposti, kao i Ken, već je posrijedi Berardijeva granica: on ne može dalje od toga; od, ipak, plitkih pamfleta, pilićarskog ljevičarenja o nepravednom društvu (jer, Butch ne govori ništa drugo nego da nije on kriv, već društvo. društvo je takvo, licemjerno i nepravedno. smiješan je taj paradoks da jedan ekstremni desničar, naime Butch, koristi ljevičarske šablone da se opravda. to su ona zaplitanja u koja upada Berardi, jer se patvorio i pristao na neke priglupe sheme koje zapakira u strip, ne shvativši da je time izgubio, a ne dobio).

Kažem, ja sam za da popričamo zaozbiljno, pogotovo ako promatraš stvari kroz kršćansku optiku kako si to načeo u prošloj epizodi.

Za sada bih samo povukao ovu paralelu:

Butch, surovi tip sa Granice koji je odrastao među Komančima i vlada Krugerovim "skautskim vještinama" jednako je uvjerljiv ("realističan") kada deklamira pamflete o licemjernom društvu kao i Ken, brutalizirani traper koji jednako vlada "skautskim vještinama" jer ga je iskustvo (vrijeme u šumi i divlje preživljavanje) naučilo, kada uspije gajiti sentimentalne osjećaje prema jednoj djevojčici. U modusu "realističnosti" ovo su najgrđe gluposti.

No, kako UVJERLJIV čovjek nije realističan (u tom budalastom smislu u kojemu su svi uglavnom pričali o Kenu Parkeru) niti je uvjerljivost = survival, filozofija preživljavanja, važi tvoja prva rečenica: Berardi je Kena postavio na pravoj strani (junački modus), makar mu to ne uspijevalo u svim epizodama (čak mu ne uspijeva u globalu, jer gotovo u svakoj epizodi Ken je i pravi čovjek i Berardijeva marioneta kroz koju 'poručuje' razne parole).

Ali to nas dovodi do toga da je i Butch više nego što se nudi na prvu ili što sam Berardi uopće hoće reći. Zapravo ni sam ne zna što hoće reći, a Butch (i kao epizoda i kao lik) ostaje jedan pokušaj izricanja neizrecivog. To je ta dvosmislenost jednog takvog nemilosrdnog lika, ubojice i lovca na skalpove, za kojega i sam kažeš da ti na trenutke "djeluje simpatično". Nije on simpatičan zato što priča one gluposti (to si dobro rekao, baš tu je bezvezan), nego jer na kraju ipak...

Ali o tome samo teške filozofije, možda.
kifi Posted - 29/04/2019 : 16:18:50
Ide li sedmica za crš da ne dojdem samo na pivu?
brni Posted - 27/04/2019 : 19:16:27
quote:
Originally posted by velka031

Već šesti broj, bravo sto puta za ritam, tako se radi!+1

velka031 Posted - 27/04/2019 : 14:46:25
Već šesti broj, bravo sto puta za ritam, tako se radi!
MarxH Posted - 27/04/2019 : 13:18:49
Došlo i nabavljeno...
Napokon necenzurirani Nemilosrdni Butch / Zavera komanča... jezivo, brutalno, ali zaista jedna od najboljih epizoda...
Duga krvava staza, još jedna tipična parkerovska epizoda... Uz nevjerojatnu sreću sa učiteljicom i neočekivanim otkrićem pred sam kraj...
Santa Fe express je u LMS poprilično kasnio... najslabija od tri epizode i najmanje parkerovska, ali i dalje ok... Tu se nekako stvara embrio onih epizoda kada je Ken zaposlen u detektivskoj agenciji (Nakon Lepotica i zver)

Općenito, Ken Parker je strip koji mi je sve bolji što sam stariji... I napokon ga imam necenzuriranog... divota!
Tonto Posted - 27/04/2019 : 12:20:29
quote:
Originally posted by ivan_micic

jeli došla šestica na kioske?

stiglo
kifi Posted - 25/04/2019 : 21:22:23
Čekajte kada dojde na kiosk Mister NO!!! To će biti izdanje stoljeća. Kupujem i klasik i zlatni klasik i super zlatni klasik.
kasper Posted - 25/04/2019 : 11:10:22
tja, sto ne milenijuma?
teller Posted - 25/04/2019 : 11:09:08
quote:
Originally posted by brni

Izdanje desetljeca..Ja bih iso dalje i rekao da cak kiosk izdanje stoljeca..
shalilo6 Posted - 25/04/2019 : 08:37:59
27.04, u subotu bi trebala
ivan_micic Posted - 25/04/2019 : 08:07:56
jeli došla šestica na kioske?
ivanl Posted - 22/04/2019 : 04:54:43
Pa vec sam bio napisao da; taj trecerazredni ljevicar Berardi koji je vukao za sobom nemustog i nerazradenog crtaca Milazza i nije nesto bogzna sto pokazao. Ironije sto se tice, jel...
Ali ne moze svak ni biti suptilan kao ti Jaksa, jbg.
jaki Posted - 20/04/2019 : 15:10:48
E moj Anto,jos nisi ubra da nam Ivan bas ne fermaje ironiju:)
ivanl Posted - 20/04/2019 : 14:45:35
Da, zadnje vrijeme svi smo sve vise ironicni, cak i kad ne izgleda tako.
anto Posted - 20/04/2019 : 13:46:06
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by BoskoPobjegla je malo 6-ica u odnosu na druge brojeve


pa Berni i Markos,fušeri!!

ovako to rade profesionalci:
https://prnt.sc/neh03x


Pa bas i ne. Naslov serijala nije ispisan istom debljinom slova. Knjiga s rednim brojem 3 je uzeg naslova. Ako cemo gledati u sve sitnice. A koje i cine cjelokupnu zavrsnu sliku.


https://sh.wikipedia.org/wiki/Ironija
ivanl Posted - 20/04/2019 : 12:31:43
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by BoskoPobjegla je malo 6-ica u odnosu na druge brojeve


pa Berni i Markos,fušeri!!

ovako to rade profesionalci:
https://prnt.sc/neh03x


Pa bas i ne. Naslov serijala nije ispisan istom debljinom slova. Knjiga s rednim brojem 3 je uzeg naslova. Ako cemo gledati u sve sitnice. A koje i cine cjelokupnu zavrsnu sliku.
jaki Posted - 20/04/2019 : 12:11:42
Tri dobre epizode sa korektnim crtežima.
Nemilosrdni Butch sa sa bebom u zraku,Duga,krvava staza sa Kenom i učiteljicom i Santa Fe express sa prvim pominjanem piše u Bonelliju(doslovno).
anto Posted - 20/04/2019 : 10:57:36
quote:
Originally posted by BoskoPobjegla je malo 6-ica u odnosu na druge brojeve


pa Berni i Markos,fušeri!!

ovako to rade profesionalci:
https://prnt.sc/neh03x
ivanl Posted - 20/04/2019 : 10:51:25
quote:
Originally posted by roby05

Naravno da su bili nekvalitetniji u odnosu na danasnje,ipak to vrijeme nosi svoje drazi i ostaje kao nesto dobro i sto se pamti.Uostalom,da nije bilo tih stripova,ne bi ni danas nas bilo ovoliko ovdi.Mene i danas "pere" isti osjecaj za stripove,iako to vise nije to.
Najgore je kad vidim ovu dicu sto lutaju bespucima kojekakvih gluposti i nisu svjesni sta gube i sta su izgubili kroz djetinjstvo,iako toga nisu svjesni,a ni krivi.


Isti tj. jednakim intezitetom taj je osjecaj i kod mene prisutan.
Dici nema ko pokazat odredene smjernice, nisu ona nazalost kriva. Roditelji su drugaciji i 'bole ih dupe' za stripove, ali i knjige i pisanu rijec opcenito. Tako da nove, nazovi 'vrijednosti' istiskuju stare. Novo doba trazi nove izrazaje/medije/interakcije...to je jednostavno tako, niko tome nije kriv. Ali moze se djeci ukazat paznja na devetu umjetnost, ako se ima volje. Moji znaju i za Kena i Zagora i Forda i bla-bla...iako niko u njihovim razredima pojma nema tko su/sto su to...pa tako ni moji nemaju s kim o tome popricati, pa ce i oni u bliskoj buducnosti izgubiti interes, jer nitko nijr otok sam za sebe. Okolina te takoder bitno formira. Narocito klince...
teller Posted - 19/04/2019 : 22:08:33
Ne mogu nista drugo nego se slozit sa sva tri gornja posta...bravo
roby05 Posted - 19/04/2019 : 21:07:33
Naravno da su bili nekvalitetniji u odnosu na danasnje,ipak to vrijeme nosi svoje drazi i ostaje kao nesto dobro i sto se pamti.Uostalom,da nije bilo tih stripova,ne bi ni danas nas bilo ovoliko ovdi.Mene i danas "pere" isti osjecaj za stripove,iako to vise nije to.
Najgore je kad vidim ovu dicu sto lutaju bespucima kojekakvih gluposti i nisu svjesni sta gube i sta su izgubili kroz djetinjstvo,iako toga nisu svjesni,a ni krivi.
kifi Posted - 19/04/2019 : 20:53:35
Kena kupuju nostalgičari kao ja. Dok sam bio mlađi nisam imao para za kolekcije. Kada sam pročitao stripove prodao sam ih na Trešnjevačkom placu u ZG i kupio druge. Sada ih kupujem stvaram kolekciju i liječim te traume iz djetinjstva. Iako mi se čini iako je sve to bilo nekvalitetnije ipak mi ta vremena malo nedostaju. Više se čitalo, više se družilo.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000