forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Ženski likovi u stripovima

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
vukozec Posted - 17/11/2021 : 11:36:34
Ne znam što će ovaj topic biti, ali mislim da je potreban :)

Čudi me da sličan već ne postoji na ovom muškom forumu (ili ga ja nisam uspio naći), barem kao izbor za miss ako ništa drugo.

Evo jedan takav (često citiran) izbor za početak: https://comicvine.gamespot.com/profile/rogo616/lists/comics-buyers-guide-presents-100-sexiest-women-in-/59758/
Potpuno bezvezna lista ako mene pitate, jedine prave žene su na brojevima 40, 44, 60, 69, 74 i 86, manje-više sve ostale su maštarije sve na isti kalup.
Ne znaju Ameri za Modesty, Druunu, Manaru, Pratta...

Uglavnom, eto vam topic, slobodno se igrajte.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
ivanl Posted - 13/12/2021 : 11:37:56
E hvala ti. Ovo mi je promaklo, i to nazalost nemam. Nista, sad u potragu... znao sam da mi nesto fali od Borovnice.
Evo i ovim putem ako netko prodaje ovaj Crno rozi svijet nek se slobodno javi...
Deers Posted - 13/12/2021 : 11:22:14
Ovaj Crno-rozi svijet je 7. u seriji i izašao je kasnije od prvih 6 (gdje je 6. bila Borovnica koja je, ako se ne varam, reprintana u 6. albumu):
https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/borovnica-borovnica-maliq-7-crno-rozi-svijet/34593/0/
ivanl Posted - 13/12/2021 : 10:44:16
Thx! To imam, skupa s ostalim. Maliq striptilinic. 6 komada. Skupa s Martinom Mjesec, Kolumbom, Pimpekima...
Znaci to je to. Sve.
Deers Posted - 13/12/2021 : 09:09:41
quote:
Originally posted by ivanl

quote:
Originally posted by vukozec

Odlično.

Fibrini integrali ili reprint onih starih?

EDIT: našao, stižu 2 Fibrina.


Sto, idu Borovnice u Fibrinim integralima? Sve? Koliko je tocno albuma Mentora? Ja imam 6. Modri, rozi, zeleni, narancasti, lila i bijeli. Jesu li to svi? Zvoni mi da je bio jos jedan, sedmi... znali netko tocno?Nije bio album u smislu ovih prvih ali je izašla mala knjižica sa pasicama stripova objavljivanih na facebooku, Crno-roza svijet.
ivanl Posted - 13/12/2021 : 08:50:10
quote:
Originally posted by vukozec

Odlično.

Fibrini integrali ili reprint onih starih?

EDIT: našao, stižu 2 Fibrina.


Sto, idu Borovnice u Fibrinim integralima? Sve? Koliko je tocno albuma Mentora? Ja imam 6. Modri, rozi, zeleni, narancasti, lila i bijeli. Jesu li to svi? Zvoni mi da je bio jos jedan, sedmi... znali netko tocno?
Mr. Bushido Posted - 10/12/2021 : 12:02:39
quote:
Originally posted by Deersquote:
Originally posted by vukozec


PS: i da budemo on-topic, očito je da su tim stripovima dominirali ženski likovi.Bilo bi zanimljivo vidjeti zašto je to tako. Da li je sve to spontano ili su se autori i urednici vodili popularnošću Jasne i osmoškolaca.


Meni se čini da je to zbog toga što su Modru lastu u većem postotku čitale djevojke. To je pretpostavka, ne znam kakve su stvarne brojke po tom pitanju.
Deers Posted - 10/12/2021 : 11:55:07


quote:
Originally posted by vukozec


PS: i da budemo on-topic, očito je da su tim stripovima dominirali ženski likovi.Bilo bi zanimljivo vidjeti zašto je to tako. Da li je sve to spontano ili su se autori i urednici vodili popularnošću Jasne i osmoškolaca.
vukozec Posted - 10/12/2021 : 11:48:02
Odlično.

Fibrini integrali ili reprint onih starih?

EDIT: našao, stižu 2 Fibrina.
Deers Posted - 10/12/2021 : 11:44:57
quote:
Originally posted by vukozec

Ima li onih integrala Borovnice igdje za nabaviti?

Evo jedan noviji broj Modre laste je dostupan za prelistavanje: https://online.fliphtml5.com/kzpyj/ngmf/#p=1
Čini mi se da su moje doba (90ih) stripovi u Modroj lasti bili nišem nivou, Borovnica, Svebor i Plamena, Zlatka... (plus Gluhe laste koje još uvijek izlaze!).

Kad smo kod toga, svi osim Borovnice imaju tvrdoukoričena Fibrina izdanja. Markose?
I ostali nabrojani su rasprodani. Mislim da nove generacija zalužuju da svi ti stripovi koji spadaju u vrh domaćeg stripa budu dostupni.

PS: i da budemo on-topic, očito je da su tim stripovima dominirali ženski likovi.Eh, da si preplaćen na Macanov newsletter znao bi da idu integrali uskoro

Predbilježba i arhiva tute: https://tinyletter.com/mcn
vukozec Posted - 10/12/2021 : 11:38:35
Ima li onih integrala Borovnice igdje za nabaviti?

Evo jedan noviji broj Modre laste je dostupan za prelistavanje: https://online.fliphtml5.com/kzpyj/ngmf/#p=1
Čini mi se da su moje doba (90ih) stripovi u Modroj lasti bili na višem nivou, Borovnica, Svebor i Plamena, Zlatka... (plus Gluhe laste koje još uvijek izlaze!).

Kad smo kod toga, svi osim Borovnice imaju tvrdoukoričena Fibrina izdanja. Markose?
I ostali nabrojani su rasprodani. Mislim da nove generacija zalužuju da svi ti stripovi koji spadaju u vrh domaćeg stripa budu dostupni.

PS: i da budemo on-topic, očito je da su tim stripovima dominirali ženski likovi.
Deers Posted - 10/12/2021 : 11:03:21
BorovnicaStrip junakinja Darka Macana stvorena za magazin za više razrede osnovne škole, Modru lastu. Stvorena na klasičnim uzorima dječjih stripova od prve pasice je izmakla kontroli postola jedinstveni fenomen. Ona je bučna, drčna, van kontrole, svugdje zabada nos, lojalna prijateljica i još lojalnija neprijateljica (pozdrav Oraščiću), stalno duge kose vezane u rep i stalno nestalnog temperamenta. Ona je odraz nove generacije djece i čitatelja. Moderni klasik, toliko univerzalno dobar da su uz nju odrasle generacije i generacije djece. I dalje izgleda svježa bilo da je čitamo kao školsku drugaricu ili kao odraz djeteta u nama. Toliko je dobra da je pregazila pank (mada, ne i njegove ideale). Tako da možda najnovijoj djeci neće biti jasno zašto joj se brat Kesten tako oblači.Borovnica ima i svoju facebook stranicu.
ridiculus Posted - 27/11/2021 : 20:58:40
Kada je 1989. osnovana kuća Caliber Press, jedno od prvih njenih izdanja je bio strip Baker Street, koji su zajedno radili Gary Reed, osnivač kompanije i poznavalac svega što ima veze sa Šerlokom Holmsom, i tada mladi crtač Guy Davis.

Svet u kome se priča dešava je bio alternativan našem, ali Drugi svetski rat se nije dogodio i to je uticalo na strukturu društva u Britaniji. Glavni lik je ženski parnjak Holmsu, i zove se Sharon Ford. I Guy Davis je bio duboko u pank/goth supkulturi - ne u pozerskom smislu kao Grant Morrison, već zaista duboko - i to je prebacio na papir. I na likove Sharon i njenih prijatelja.

Ljudi nisu Davisovo jača strana - okruženja (i natprirodno i čudovišno) jesu - ali Sharon je bila specifičan i zanimljiv lik u vreme kada u stripu nije bilo mnogo (ako uopšte) sličnih. Drugi deo serije, Children of the Night, je Davis i crtao i pisao, pošto je Reed imao druge obaveze.Jocko Posted - 18/11/2021 : 22:02:20
quote:
Originally posted by lwood

@ Jocko,zašto je Lea iritantna?Nije to samo meni, malopre ju je i space marine okarakterisao kao samostalnu promiskuitetnu curu sa daddy issues. Meni je bar tesko da se 'povezem' sa takvom osobom. S obzirom da se strip zavrsava pozitivno, resavanjem trauma i problematicnih dogadjaja iz proslosti, stice se utisak da se ona menja i postaje zrelija.

alexts Posted - 18/11/2021 : 21:54:16
Zanimljivi su mi ženski likovi, kao glavni. Sporednih ženskih likova ima podosta.

Mogu reći, da sam od početka praćenja stripa, pratio i neke sa heroinama u vodećim ulogama.

Verovatno jedna od prvih - Modesti Blejz. Moram reći da nisam bio ljubitelj, pre svega jer mi se nije dopadao crtež Romera, tako da sam je i preskakao u revijama. Ipak, uzeo sam nedavno sva 3 toma od DW-a, koji pokrivaju Modesti od Džima Holdaveja, jer mi je taj period bolji.

(Kad sam kod Romera, čitao sam njegovu Aksu, u Spunku nekada, ali prvenstveno jer je bila golišava u stripu.)

Jedan od prvih "ženskih junaka" za praćenje, bila mi je Drakuleta u Eksu, a posle toga, reprizno, u Stripu 81, tandema Godard/Ribera (koji stoje iza Astera Blistoka). Drakuleta je bio komičan strip, parodija na horor.

A kad sam kod Stripa 81, kad je postao Strip 82 (1982.-e) pojavile su se i dve Marvelove heroine, čije sam serijale pratio i sakupljao, sa interesovanjem. To su bile Žena-Pauk (Spider-Woman) i Dazler (Dazzler). I sada, kao i nekad, zadovoljan sam sa kvalitetom ovih serijala, a same junakinje su vrlo interesantne, svaka na svoj način. Uopšte se ne radi o nekim rutinski, otaljanim stripovima, nego je naprotiv, Marvel uložio solidnu kreativnu energiju u oba. Pre neku godinu sam nabavio i pročitao prvi Essential Spider-Woman, a sada trenutno čitam prvi Essential Dazzler, gde mogu da vidim ove stripove kako izgledaju bez prekrajanja na neprikladan format nekadašnje domaće revije Strip82, ali i da nastavim oba serijala dalje u odnosu na ex-yu objavljivanje.

Od junakinja karikaturalnog stripa čitala se Nataša. Sem nje, u Strip Artu je izlazila i Yoko Tsuno, ali od nje imam samo par nastavaka.

Od super-heroina, nažalost, nisam imao prilike u detinjstvu da pratim Wonder Woman, tek par albuma nedavno od DW-a, ali bih i sada voleo da na papiru čitam njene stripove, koje su radili Gene Colan ili George Perez.

Zato je tu bila naša strip junakinja Cat Claw, od Baneta Kerca (YU Strip, Eks...). I poneka kraća epizoda Batgirl.

Od DC-ja još i Ametist (Amethyst, Princess of Gemworld), u revijama Laser i Eks.

Druuna, kao erotsko-eksploatacijska junakinja, u prva 2 strip albuma koje su objavile Dečije Novine.

Ali glavna junakinja serijala Nošeni Vetrom, u Stripoteci, kao prava junakinja ozbiljnog serijala za odraslu publiku.

edit: Povremeno je naletala i Red Sonja (Denis, Marvel strip, Conan Saga)naker Posted - 18/11/2021 : 20:50:11
Imamo na DW forumu sličnu temu, "najbolje nacrtane devojčice stripa" gde se čisto sa crtačkog stanovišta govorilo o ženskim likovima za koje neko smatra da su lepo nacrtane, samo kada je pao hosting sajt za slike nažalost dosta toga se izgubilo..

Što se tiče karakterizacije od mene glas za Nao Brown i Tsukiko iz Slatkih godina kao najsloženije i najrealnije napisane ženske likove u stripovima sa kojim sam do sada imao prilike da se sretnem
lwood Posted - 18/11/2021 : 14:21:21
@ Jocko,zašto je Lea iritantna?
vukozec Posted - 18/11/2021 : 12:49:58
Pa točno to je što sam htio. Između ostalog, jer ne znam ni sam 100% što sam htio, odmah sam rekao da ne znam u što će se topic pretvoriti, pustio sam ga da živi svoj život.

A tu listu (do koje sam došao preko wikipedije čitajući o jednom ženskom liku) sam nabacio jer mi je trebalo nešto provokativno za početak da potaknem raspravu. Čini mi se da sam djelomično uspio postići ciljani efekt :)

Čini mi se da ti i ja vrlo slično gledamo na tu listu.
ridiculus Posted - 18/11/2021 : 12:41:06
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by ridiculus

Dobro zamišljena tema, ali onda je praktično pucala sama sebi u glavu u uvodnom postu (sa uvođenjem "najseksipilnijih"). No, nekad i to može da se preživi, nije nemoguće, zar ne?
Pričati o ženskim likovima, na ovakvom dominantno muškom forumu, a ne pričati o njihovom seksepilu, je cenzura. Ma čak i da nije dominantno muški bilo bi normalno o tome razgovarati, jer žene možda čak i više od muškaraca pričaju o ženskoj privlačnosti (ako ste ikad vidjeli neki časopis namjenjen ženama ne moram dalje tu tvrdnju dokazivati). Uostalom i sam si sebi "pucao u glavu" jer si bar pola svoga dugačkog posta posvetio tome.

Žene su između ostalog privlačne, "ljepši spol", to je dio "ženstvenosti", ne može se od ženskog seksepila pobjeći i zato odmah na sunce s tim, nemamo se čega sramiti.Mora prvo postojati ličnost da bismo pričali o njenom seksipilu. A postoji i seksipil bez ličnosti, na šta aludira srednji deo moje prethodne poruke. Nacrtaš samo oblik, identičan seksi lutki, i većina muške populacije je zadovoljna. Brkanje oblika koji seksualno uzbuđuju sa likovima koji seksualno uzbuđuju je brkanje baba i žaba, i to je ono što sam zamerio. Ti kao da si hteo ovo drugo, ali si ubacio i dobru dozu ovog prvog, sudeći po listi i primerima koje smo dobili. Helter Skelter je primer upotrebe seksualnosti vezane isključivo za likove i njihovo ponašanje.

A neću valjda otvarati novu temu o ženskim likovima odmah do ove tvoje, samo "bez pucanja u glavu"? Nadovezujem se na ono što smo dobili. Svaka čast na inicijativi, nema ljutnje.
vukozec Posted - 18/11/2021 : 12:16:35
quote:
Originally posted by ridiculus

Dobro zamišljena tema, ali onda je praktično pucala sama sebi u glavu u uvodnom postu (sa uvođenjem "najseksipilnijih"). No, nekad i to može da se preživi, nije nemoguće, zar ne?
Pričati o ženskim likovima, na ovakvom dominantno muškom forumu, a ne pričati o njihovom seksepilu, je cenzura. Ma čak i da nije dominantno muški bilo bi normalno o tome razgovarati, jer žene možda čak i više od muškaraca pričaju o ženskoj privlačnosti (ako ste ikad vidjeli neki časopis namjenjen ženama ne moram dalje tu tvrdnju dokazivati). Uostalom i sam si sebi "pucao u glavu" jer si bar pola svoga dugačkog posta posvetio tome (ali da ne bude zabune, tvoj post mi je odličan, jedan od najboljih doprinosa temi dosad).

Žene su između ostalog privlačne, "ljepši spol", to je dio "ženstvenosti", ne može se od ženskog seksepila pobjeći i zato odmah na sunce s tim, nemamo se čega sramiti. Naravno da će tema preživjeti, svi smo tu odrasli dečki, zar ne? :)
ridiculus Posted - 18/11/2021 : 11:47:24
Dobro zamišljena tema, ali onda je praktično pucala sama sebi u glavu u uvodnom postu (sa uvođenjem "najseksipilnijih"). No, nekad i to može da se preživi, nije nemoguće, zar ne?

Sama ta pomenuta lista, sa Comicvine-a, ne da nema ukusa, nego nema ni elementarnog smisla. Nije isto kada Power Girl crta Adam Hughes i kada je crta Sean Phillips. Namerno sam pomenuo dvojicu crtača koje cenim, ali iz različitih razloga, i u toj oblasti jedan apsolutno pobeđuje. Dakle, "izgled" likova, a samim tim i seksipil - ili bar najpovršniji utisak istog - su uglavnom na crtaču, jer ti "likovi" ne postoje zaista "tamo negde" pa da možemo da ih poredimo.

I nije kao da su Druuna ili Manarine žene iznad tog nivoa. Modesty je nešto drugo - verovatno prva žena u tradicionalno muškoj ulozi, a nekako je uspela da ostane seksi.

U japanskoj teoriji stripa (i medija) postoji termin kyara, skraćeno od kyarakuta, karakter. To je grafički simbol koji prikazuje sopstvenu prirodu. Ne postoji ništa iza, nikakva dublja "ličnost". Ako je simbol sladak, lik se ponaša tako. Ako je zloban, takav je i lik.

Većina superheroja uopšte nisu likovi - ili su to samo sekundarno - nego su pre svega brendovi. Maltene kyare. Bitan je izgled, javno ime, bitne su moći - ostalo je sekundarno, i menja se u zavisnosti od tima koji radi na stripu i potreba vremena. Zato ne priznajem neku tamo opštu "Wonder Woman", ali možemo pričati o ovoj ili onoj Wonder Woman, s obzirom ko ju je pisao i crtao.

U američkom novinskom stripu je bilo dosta prominentnih ženskih likova, ali su ih žene retko pisale. Izuzetak je novinarka Brenda Starr, koju je zamislila Dalia Messick, i tokom 70 godina postojanja, taj strip su uvek crtale i pisale žene. I bio je toliko popularan da je predsednik Amerike uputio čestitke kada se ova konačno udala, posle (u našem vremenu) nekoliko decenija odugovlačenja.

Sama Brenda Starr ima više elemenata fantazije nego realnog lika, čini mi se, ali malo od tog stripa sam čitao da bih mogao sa sigurnošću da pričam o njoj. Što se novinskog stripa tiče, najbolje ženske likove je pisao Leonard Starr. Iako i Mary Perkins počinje kao idealizacija, žena sa kojom svaka druga lako može da se poistoveti, kasnije se sve više pomerala prema realnom. Sigurno je pomoglo to što je Starr (Leonard, ne Brenda) opsežno proučavao dramsku teoriju Lajosa Egrija, jednog od najvećih teoretičara drame ikada.

Ima mnogih ženskih likova vrednih diskusije - neke su spomenute, druge ne - ali za sada ću skrenuti pažnju samo na Ririko Hirukomu iz Helter Skelter od Kyoko Okazaki. To nije lep strip*, i sigurno nije prijatan, ali ubio me grom ako nije upečatljiv.


*ok, zavisi od ukusa, ali je minimalistički i, što bi rekli, više nalik na skicu, poput još svedenijeg Pratta
Poli Posted - 18/11/2021 : 10:51:17

Ah da, jos Kim Nelson iz Dzina (Jean Dufaux, Ana Miralles).
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/dzin-1-otomanski-ciklus/182/
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/dzin-2-africki-ciklus/183/

Zena koju bih divljacki isamarao dok sam citao strip.


going going Posted - 18/11/2021 : 01:50:50
Ocemo po skolama stripa ili kako?

U Dilanu Dogu je bilo mnogo bitnih zenskih likova, ali su one manje vise sluzile tome da Dilan nesto promeni kod sebe, shvati, prevazidje ili prosto da ga muci njihova smrt i osecaj tuge ili grize savesti.
Ali svakako tu ima interesantnih devojaka na prvom mestu Marina, pa Lillie Connoly, zatim Bri, vestica Kim... A zaboravio sam da spomenem najvazniju, majku i ljubavnicu glavom i bradom Morganu! Dilan se nasiroko analizirao na ovom sajtu/forumu i jos uvek se analiziraju najvise cuvene Sclavijeve price ali vredi i ovde spomenuti te zenske likove.

Zagor ima par super zenskih. Moj favorit je Virdzinija, necakinja kapetana Fislega, ona je u pocetku prikazana kao mlada i naivna, ali ipak sposobna da se sama brani i jako sarmantna, a u kasnijim epizodama (kod Bosselija) je jos manje mlada i naivna a vise ove druge stvari. Tu je i kockarka Gambit, jaka i nezavisna. A i Frida itd.
Pored Gee, Julije i Lilit tu je i Bela iz Bela & Bronco.

A od onih nespomenutih americkih junakinja nedostaje glavna junakinja Murovog stripa TOP 10, zatim Abby Arcane saputnica Stvorenja iz mocvare; sad ne znam da l se racunaju iz Sendmena Smrt, Sumanutost i Sunovrat one su zenski likovi ali su ipak ,,otelotvorenja" tih pojmova , zatim Nil Gejmanovo vidjenje Crne Orhideje (za ovaj strip mozda napisem i recenziju).

Radovi francuskog scenariste Huberta uglavnom imaju glavne junakinje i cesto se bavi njihovim polozajem u drustvu, percepcijom okoline, seksualnoscu.

Darkvud je izdao i Pin Ap i Cicu Dum Dum, gde su glavni likovi zene. Takodje Valentina Gvida Krepaksa. I Hit Mol (porodicne vrednosti) jos jedan strip Luke Enoha sa glavnom zenskom junakinjom. Naravno, Modesti Blejz. U Velikom mrtvacu imamo kao glavne likove jedan polu pravi ljubavni trougao (dve devojke i muskarac), tu su i vec spomenute glavne junakinje serijala Noseni vetrom i Sedam zivota kopca.
Imamo i stripove Stjepana Sejica Sanstoun i Harlin (oba dostupna u izdanju CK).

Znam da sam sad vise nabrajao nego sto sam napisao nesto zanimljivo o tim junakinjama, ali eto cisto nek stoji tu pa cu sutra valjda napisati nesto jos, a i podseticu neke druge stripofile na te stripove.
GGG Posted - 18/11/2021 : 00:37:59
Uff, zanimljiva, a i dosta široka tema. Lista ispod je više-manje iz glave, tako da je sasvim moguče, da sam kakvu preskočio. No ajmo redom...

Prva naravno Nataša sa pokrivenim svim osnovnim tačkama - red akcije, red humora, red sisa, ali opet ne toliko eksplicitno, da ne može stajati na polici u dnevnom boravku. Pomalo barbika, pomalo stereotipi ali opet dovoljo pitko i zajebantski, da prolazi.

Druga krajnost u ovom smjeru je Jade iz Djina, dobro postavljen i razvijen lik (u više pogleda) i priča dovoljno dobra i inteligentna, da parira...vizualnom djelu, tako da još može u dnevni boravak (možda prije u uglu na vrhu nego u prvom redu).

Onda dolazi red junakinja u žanrovskim/akcijskim stripovim, koje te stripove dižu na neku puno bolju razinu i dinamiku (da su muški, sve bi ispalo generički i več viđeno). Iz te grupe valja pomenuti (bar) Izu iz Nošenih vjetrom, pa Arianu iz Sedam života kopca,te Navis i Sillage-a.

U "kategoriji parova" ima isto dosta junakinja koje dižu strip - Valerijan bi bez Loreline bio nekakav bezveznjak, a isto bi bilo i sa Franzovim Lesterom Cocknyem, da oko njega ne bi bilo toliko (i takvih) žena. Franz je u Lutki od slonovače to jš doradio, pa je Yu-Lien puno jači i interesantniji lik od Timoka.
Još bolji primjer je Kris od Valnora, koja je od interesantnog popratnog lika izrasla u ravnopravan lik Thorgalu (a jadnu Ariciu izbacila na granicu sporednog lika)

Među junakinje SF stripova bi, uz več pomenute Navis i Lorelinu, dodao još Kim iz svjetova Aldebarana te Erhu iz Keepers of the Maser.

Iz juniorskih kategorija tu su Aya iz Youpogna te jako dobar "coming of age" BD serial Valentine o odrastnju i svakodnevnim problemima istoimene junakinje.

Za kraj još ženski likovi iz dva seriala u scanlationu koja sam čitao pomalo tu i tamo, a sad popunio, pa čekaju, da dođu na red i da ih pročitam kako bog zapovjedi- prvi je Cros Fire/Spin Angels, ruku na srce, kičeraj na steroidima, ali sa simpatičnim junakinjama, a drugi je Lanfeust, u kojem lik Cixi pregazi sve iznad nabrojene
Bokoja Posted - 18/11/2021 : 00:27:29
Strip je ubedljivo najmizoginija umetnost. Ženski likovi su mahom objekti, retko koji stvarno pokreće radnju. Sad da ne pominjem očigledno i scenariste, gledam nedavno previewove ne bih li uzeo još nešto od propuštenih kolorki, naletim na Zoo, pa ono je da ne poveruješ da neko u naše vreme crta ženske likove kao Frank Pé, čemu ona ničim utemeljena preterana seksulanost, koji su ono kompleksi, i što je najstrašnije i najtužnije, ko su ti ljudi koji su ciljna grupa
Jocko Posted - 17/11/2021 : 22:09:41
Camille iz stripa Lydie - konkurent za najbolju majku.

Lea iz stripa Lijepo putovanje - vrlo iritantna likuša, ali je Zidruu i bila poenta da prikaže kako se ona vremenom i usled životnih nedaća menja i postaje zrelija.

Gospođica Elza iz istoimenog stripa, koji je sve tmurniji kako radnja odmiče, a glavna junakinja je stavljena na muke. Isto važi i za junakinju Komikovog stripa Pahiderm. Nao Braun još nisam čitao, ali Komiko zaista ima čitav asortiman napaćenih ženskih likova.

Ženska-rebetissa iz Fibrino-Komikovog dela Rembetiko (loša trava), jedini ženski član ekipe, peva i udara daire. Verovatno bar jednim delom inspirisana čuvenom pevačicom rembetika, Sotiria Bellou, inače prva javna biseksualka u Grčkoj u vreme kada je to bilo nezamislivo, i naravno fenomenalan i upečatljiv grubi ali setni vokal. Doduše verovatno je autoru druga neka rebetissa poslužila kao inspiracija, ali o Sotiriji bi se dalo pisati naširoko jer je njen težak život pun materijala za strip.

Komanča iz istoimenog stripa, opaka ženska divljeg zapada i jedina koja je uspela da ukroti Red Dasta.

Plavokosa žena-klopka iz Trilogije Nikopol - više upečatljiva vizuelno nego kao lik. Urezala mi se u sećanje scena sa njom u kupatilu kada se ogleda.

Gulivera - u Manarinoj izvedbi piški po liliputanskom dvorcu da ugasi požar xexe

Dull Margaret - usamljena žena-veštica rogobatnog izgleda (mada su svi u tom stripu gadni), zasnovana na ženskom liku sa Brojgelove slike, Dulle Griet.

U ovogodisnjem stripu Orci! dva vazna lika u sadasnjosti su orkinje, a 4 likuse iz proslosti su: dve orkinje, jedna elfica i jedna sirena. Strip je pisala zena.


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000