forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Neal Adams (1941. - 2022.)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
fler Posted - 30/04/2022 : 00:15:45
Eh, ode još jedan ..
Počivao u miru.


https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/neal-adams-dead-batman-comics-artist-1235138106/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
jaki Posted - 22/05/2022 : 20:58:12
alexts Posted - 15/05/2022 : 23:35:22
ridiculus Posted - 11/05/2022 : 07:59:32
alexts Posted - 04/05/2022 : 20:21:30
Odlično su komponovali ove Eksove naslovnice.
(Ne računam žutu boju, koja je izbila na poslednjoj naslovnoj ilustraciji, gore)

A i odlične su ove Adamsove ilustracije. Radovi, koji nisu rutinski, nego vrhunski. Za neke nisam ni obraćao pažnju ranije, da je on u pitanju.
jaki Posted - 04/05/2022 : 00:59:16
jako.
inače,eks mi je uvijek ima jebački logo a najviše mi se sviđa ova plavo/žuta kombinacija.
šteta što su u uredništvu skoro uvijek zabrljali naslovnice.
verab Posted - 04/05/2022 : 00:19:47

Inače, original ove zadnje Adamsove naslovnice za "Deadly Hands of Kung Fu" je u vlasništvu Billa Sienkiewicza koji je danas podijelio detalje ove kultne naslovnicealexts Posted - 01/05/2022 : 22:28:25
ridiculus Posted - 01/05/2022 : 21:23:39
Hvala na lepim rečima, a ja ću pokušati da odgovorim ili objasnim - samo ukratko, iz poštovanja prema prirodi topika.

Što se tiče mene, volim da mislim kako ona Njutnova izreka to objašnjava:

quote:
Ako vidim dalje od drugih ljudi, to je zato što stojim na ramenima divova.


Daleko sam ja od Njutna , ali ta izjava može da se protumači kao: imao sam prave mentore. Ili, pratio sam prave ljude, ili, informisao se kod njih.

Što se tiče mog pisanja za sajt, sve je moguće, i ništa ne otpisujem (tj. ako će neko da me trpi ); jedino što sam malkice zauzet posle praznika, pa će to pričekati.

Što se tiče "filmskih sajtova koji pišu o stripovima", o tome ima puno da se kaže, pa ne znam kako bih to rekao kratko. Možda odgovorim na nekoj podesnijoj temi.

Što se tiče Neala Adamsa:

Gil-galad Posted - 01/05/2022 : 18:09:26
Vidi, što se tiče filmske kritike kao, da tako kažem, polazišta za stripsku, meni je tu najveći problem što se filmofili uglavnom drže priče; ne zanemaruju crtež nužno, ali im promiče sinhronicitet crteža i teksta. Zato bolje (ili da kažem lakše) pišu o nekim stand alone naslovima, grafičkim romanima.

Then again, cilj ove, ovakve, i sl. lista je mahom da se skrene pažnja na nešto, nekog. Takođe, pisac na AV Clubu se ne obraća isključivo stripofilima, sajt je namenjen pop-kulturi generalno. Ti si aficionado, voliš sve da znaš; ne znam čime se baviš i ne želim da budem indiskretan kad to kažem, već da istaknem da bi ti na obrazovanju i informisanosti mnogi istoričari umetnosti mogli samo pozavideti.

Kao takav, a znam i po nekim svojim prijateljima, uvek imaš neku informaciju više, pa mi deluje kao da često nisi zadovoljan pročitanim, jer polaziš od sebe. To je normalno, ali kad se priča o istoriji, teoriji, uticajima i sl. to daleko prevazilazi pažnju i interesovanje većine čitalaca.

I još od vremena dok si pisao na Sagiti se pitam zašto, na neki način, rasipaš sve to na forumima? Stripovi.com je daleko od idealnog sajta, ali je i dalje najbolji koji imamo. Kad već pišeš i voliš da podeliš stvari koje znaš, što ne napišeš nešto za Magazin ovde, recimo? Verujem da bi mnogo rado čitali.

Izvinjavam se na uzurpaciji teme o Adamsu!

Glede AV Cluba, mislim da se lik zove Oliver Sava, koji je dugo pisao o stripovima i bio je prilično okej... Nažalost, mnogo šta se poslednjih godina srozalo do nečitljivosti, ali to sad nije tema...
ridiculus Posted - 01/05/2022 : 14:36:09
A evo naslovnice za Tomahawk #119 (1968). Tera me na razmišljanje kako bi Zagor izgledao da ga je crtao Adams!

ridiculus Posted - 01/05/2022 : 11:57:43
quote:
Originally posted by ridiculus

*ne mogu biti siguran 100%, jer nisam ih sve čitao, i zaista bih voleo da neko argumentovano negira ovu moju pesimičnu tvrdnjuEvo, i sam se setih izuzetka, i to za isti AV Club. Tegan O'Neil je pisala prikaze tamo. Nisam čitao te prikaze, ali jesam neke druge njene radove (posebno na blogu), i ona ima pametnih i interesantnih stvari za kazati. Kad ne priča o sebi, to jest.

Nego, Neal Adams.

Htedoh da stavim nešto od Bena Caseya, ali teško je naći primere u dobroj rezoluciji.

Ipak, evo:Perspektiva (posebno u poslednjem kadru) i ljudska figura (posebno ženska).

ridiculus Posted - 01/05/2022 : 10:50:54
Neal Adams je važan iz nekoliko razloga.

Prvo, sam rad na papiru je bio uticajan - crtež, način prezentacije, kompozicija tabli i određene "ekstravagancije" u načinu pripovedanja.

Drugo, izborio se za neke povlastice - a zapravo danas sasvim normalne stvari - u korist crtača stripova, poput slučaja Sigala i Šustera, ili vraćanja tabli crtačima.

Treće, bio je mentor i učitelj mnogima, kroz svoj studio Continuity. Preko njega su karijere započeli Miler i Sjenkjevič, a donekle i Čejkin.

Adams nije "počeo da privlači pažnju sa Deadmanom" (filmski sajtovi ne bi trebalo da pišu o stripu - ali zaista ne bi! - kao što uporno dokazuju svi filmski sajtovi ikad, marljivo radeći na svojoj ignoranciji*), već još dok je bio u agenciji Johnstone & Cushing, i radio na "komercijalnoj umetnosti" (ilustracije, posteri, ali i "reklamni stripovi") i na novinskom stripu Ben Casey. Ali, čekajte, novinski strip? Pa to je izumrlo, a Marvelovi i DC-jevi filmovi danas zarađuju gazilione dolara (uz povremenu pretnju smrću nekome iz Warner Brosa)! Da, ali u ono vreme, te stripove su čitali milioni, i svi crtači su gledali na njih za inspiraciju, a ovi naši stripovi su bili za decu i (neiživljene) tinejdžere.I desilo se da je kraj 60-ih bilo doba opadanja novinskog stripa, i vreme kad je format "comic book" počeo da preuzima primat, tako da su talenti skrenuli u tu oblast. Neal Adams je bio jedan od pomagača te tranzicije. Naravno, postoji mnogo toga što on nije mogao uraditi na traci novinskog stripa, pa čak ni na nedeljnoj tabli, posebno u vezi perspektive i kompozicije, i što je tek na većem prostoru strip-sveščice dobilo formu i značenje. Ali čak i u tim ranim danima rada na Benu Caseyu, dobili smo npr. kadrove sa zumiranjem na deo lica, što je bilo neuobičajeno u to vreme.

Postoje mišljenja da je Adams insistirao na neuobičajnoj kompoziciji svojih tabli na račun fluidnosti svog pripovedanja, i tu ima istine, ali to je za neku drugu raspravu. Upravo je ta i takva kompozicija, zajedno sa realističnom prezentacijom i finišom, uticala na tadašnju generaciju dolazećih crtača, a kasnije i druge. Jedini koji je imao toliki uticaj u to vreme (kasne 60-e, rane 70-e) u američkom stripu je bio... ne Gene Colan... ne John Romita... već Jim Steranko.

Kad smo već kod lista američkih stripova "glavnog toka", na najboljoj koju sam video (što znači, "potkrepljenoj sa najviše znanja i argumenata") - iako je, nažalost, od pre 20 godina, i time zastarela - Adams je bio na trećem mestu.*ne mogu biti siguran 100%, jer nisam ih sve čitao, i zaista bih voleo da neko argumentovano negira ovu moju pesimičnu tvrdnju
PijaniPatak Posted - 30/04/2022 : 22:26:07
A jebote....

Taman kad sam posteno zagrebao u njegov opus.
Velicanstven autor, legenda jos za zivota.

Nek mu je vecna slava
Gil-galad Posted - 30/04/2022 : 22:20:31
quote:
Originally posted by jaki

https://13thdimension.com/neal-adams-13-greatest-batman-covers-ranked/Baš je pre neki dan 13th Dimension ponovo objavio njegovu kolumnu od pre godinu dana o Ra's al Ghulu... Nisam odmah shvatio da nije sveže napisan tekst i reakcija je bila iz fazona "svaka mu čast, ne da se"...
https://13thdimension.com/why-ras-al-ghul-has-endured-for-five-decades-by-neal-adams/

I moram da ostavim ovde jedan osvrt sa starog, dobrog AV Cluba, o najuticajnijim crtačima, među kojima je, naravno, bio i Adams. R. I. P.
https://www.avclub.com/reinventing-the-pencil-21-artists-who-changed-mainstre-1798218160

Neal Adams’ comics career began to attract attention in the late ’60s with his classic work on DC’s Deadman. But its impact wouldn’t be fully felt until the following decade, when his combination of dynamism and classic illustration became the comic-book style of the Bronze Age. Adams was the right artist at the right time, infusing shadows and heft into superhero titles like X-Men and especially Batman at a time when the titles began to turn their attention to gritty, real-world concerns. Some of Adams’ most famous work remains a Dennis O’Neil-penned run on Green Lantern/Green Arrow from the early ’70s in which the hard-traveling superpals tackle issues from racism to drug addiction. The crest of a rising tide that included veterans Gene Colan and John Romita, Adams helped make even brightly colored superhero comics look a little more like the darker corners of the world at large.
JAH WOBBLE Posted - 30/04/2022 : 15:26:41
Počivao u miru.
alexts Posted - 30/04/2022 : 14:59:32
R.I.P.

Jedan od mojih omiljenih crtača. Za takve je uvek prerano.

Nikad neću zaboraviti, kad sam u detinjstvu prvi put čitao ovu epizodu, kad je izašla u Eksu, samo 15 strana

https://about-faces.tumblr.com/post/621037254622724096
supermark Posted - 30/04/2022 : 14:57:10
RIP
fler Posted - 30/04/2022 : 14:51:30


https://twitter.com/JimLee/status/1520155148604952576?s=20&t=20S7ziWYLKszevkwHJ-KJA
Hercule Poirot Posted - 30/04/2022 : 09:40:57
Počivao u miru.
Shaner Posted - 30/04/2022 : 09:37:22
Počivao u miru.

tex2 Posted - 30/04/2022 : 09:27:26
R.I.P
Paka01 Posted - 30/04/2022 : 08:33:14
Jedan od najvećih :-( Baš mi je žao.
naker Posted - 30/04/2022 : 08:26:43
:(
emirem Posted - 30/04/2022 : 08:13:02
😟
ivanl Posted - 30/04/2022 : 06:15:31
RIP

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000