forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: ORKA 51 - Air Mail

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 15/07/2022 : 10:53:01


U vrijeme burnih dvadesetih Clarence Man zvan Babel doživljava niz avantura u kojima se susreće s nemilosrdnim gangsterima, beskrupuloznim milijunašima i ženama koje su sve samo ne kreposne. Na putovanjima svojim poštanskim avionom Babela prati lijepa djevojka plave kose i nogu od kojih zastaje dah. Micheluzzi je u “Air Mailu” pretočio svoju ljubav prema avijaciji i ondašnjim holivudskim filmovima, vraćajući nas u izgubljeni svijet, u kojem je osjećaj za avanturu bio jači od bilo kakvih briga ili životnih okolnosti.

Uz Air Mail, u ovom vam omnibusu donosimo još tri izvrsna Micheluzzijeva stripa: Bab al-Mandab, Čovjek iz Tanganjike i Čovjek s Khybera, u kojima ovaj talijanski velikan stripa rođen u Umagu spaja burnu afričku povijest s pustolovnom fikcijom. Iako su ratovi koji su mu poslužili kao scenografija dio prošlosti, poruke koje Micheluzzi šalje univerzalne su i, nažalost, bolno aktualne.

Izdanje je, već prema dobrom Fibrinom običaju, obogaćeno s nekoliko kritičkih tekstova od kojih bismo posebno istakli opsežan pogovor Zorana Đukanovića.

Orka 51 • Air Mail • 428 stranica • C/B • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Attilio Micheluzzi • Crtež Attilio Micheluzzi • Prijevod Ružica Babić • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.7.2022. • Cijena 230 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/orka-51-air-mail/806/
18   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Salkan Posted - 04/03/2024 : 09:21:18
quote:
Originally posted by matori paraliticar

Lepo je bilo citati tvoju recenziju a i nakerov komentar

inace uspeo sam napraviti temu na DW o jednom coveku jednoj avanturi bez da ukapiram da je bonelli tu imao umesane prste :)
Kolega Dzimi Gitara deluje kao dobar poznavaoc ove edicije.. ili ako nista drugo
strastan ljubitelj :)
JČJA je moj jedini wet dream vezan za Bonelli.
30 komada, originalni format, samo da neko prekopira i prevede. Nikakav pos'o
matori paraliticar Posted - 04/03/2024 : 09:11:26
Lepo je bilo citati tvoju recenziju a i nakerov komentar

inace uspeo sam napraviti temu na DW o jednom coveku jednoj avanturi bez da ukapiram da je bonelli tu imao umesane prste :)
Kolega Dzimi Gitara deluje kao dobar poznavaoc ove edicije.. ili ako nista drugo
strastan ljubitelj :)
Salkan Posted - 04/03/2024 : 08:41:29
quote:
Originally posted by matori paraliticar

quote:
Originally posted by delboj

U Politikinom zabavniku je ovo objavljeno kao Vazdušna pošta u brojevima 3566-3569, Čovjek iz Tanganjike u 2857-2860, a Čovjek iz Hajbera u 3455-3458. Ovo četvrto mislim da nije objavljeno.Pokusao sam pobeci od sudbine ali verovatno necu moci :) tj pokusavam odoleti da ne uznem ovo
(imam osecaj da vreme za nabavku polako istice)

Par pitanja za znalce


Price Čovjek iz Tanganjike i Čovjek s Khybera su u ovom integralu izdane kao crnobele? kako je politikin zabavnik izdao ove price i kako su izdane u originalu?

Da li su sve price serijala jedan covek, jedna avantura u originalu izdane u boji?

Uh ote mi pitanje s prstiju, ovo vezano za originale i mene interesuje
Neki dan sam završio tekst za ČOVJEK IZ PSKOVA (#11) i koristio se skenom originala, koji je u boji.
U Fibrinoj Orki51 su crno-bijele.
matori paraliticar Posted - 04/03/2024 : 08:31:40
quote:
Originally posted by delboj

U Politikinom zabavniku je ovo objavljeno kao Vazdušna pošta u brojevima 3566-3569, Čovjek iz Tanganjike u 2857-2860, a Čovjek iz Hajbera u 3455-3458. Ovo četvrto mislim da nije objavljeno.Pokusao sam pobeci od sudbine ali verovatno necu moci :) tj pokusavam odoleti da ne uznem ovo
(imam osecaj da vreme za nabavku polako istice)

Par pitanja za znalce

Price Čovjek iz Tanganjike i Čovjek s Khybera su u ovom integralu izdane kao crnobele? kako je politikin zabavnik izdao ove price i kako su izdane u originalu?

Da li su sve price serijala jedan covek, jedna avantura u originalu izdane u boji?
Spock Posted - 04/03/2024 : 07:41:01
Salkan recenzira omnibus Micheluzzijevih stripova u izdanju Fibre:

https://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-orka-51-air-mail/3194/
Peyo Posted - 25/04/2023 : 23:58:39
Mogu samo otklimati na konstatacije o crtačkom geniju ovog autora. I da ova je knjiga praznik za oči. Bio bi zločin da su ovi stripovi bojani.

Nema smisla da ponavljam ono što je u sjajnom pogovoru i mnogo znalačkije i umješnije obradio Zoran Đukanović:

Micheluzzijeva magija počinje da djeluje, isprva polako, dok se čitalački ne razazna njegov osobeni kod.

... tada u stvari počinje intenzivnije uadovoljstvo, prava vizuelna gozba upijanja njegovih prizora.

... Planetarno posmatrano, zajedno sa Prattom, on gradi snažan most sa majstorom chiaroscura Miltonom Caniffom ...

Micheluzzi zapanjuje inovativnošću, promjenama ritma, montažnim iznenađenjima, onomatopejama, a sve to ugrađuje u samo njemu svojstvene poetičke puteve.

... Chiarocscuro izražen kroz ljepotu bjeline
(a ja bih dodao da se ima dojam kao da se tom bjelinom crta, da se njome ispunjava crtež).

Još jedno sjajno Fibrino izdanje kojim nas upoznaje s radovima ovog nama nedovoljno poznatog majstora stripa.
naker Posted - 21/03/2023 : 21:22:13
Ovaj omnibus koji sakuplja c/b bravure meštra Micheluzzija sadrži priče različite tematike gde se za svakoga može pronaći po nešto. Malo mi je bilo čudno što priče nisu poređane hronološki kako su izlazile, po meni je uvek bolje tako čitati jer može da se vidi kako se autorov stil menjao tokom godina, što bi u slučaju Micheluzzia značilo da se krećemo uzlaznom linijom, od lošijih ka boljim stvarima.


Čovjek iz Tanganjike / Attilio voli istorijske priče kao i Pratt i Toppi, i ovde pratimo avanture nemačkih i britanskih kolonista na afričkom tlu. Nažalost Micheluzzi u ovoj priči naraciju vodi u formi dnevnika i gde često nepotrebno zamara sa suvišnim komentarima navodeći datume, tačno vreme, podatke o temperaturi i vlažnosti vazduha itd. Kao da autor pravi šalu na svoj račun sa ovim vidom naracije, meni je ovo potpuno bezveze i nepotrebno jer ubija koncentraciju i draž za čitanjem. Vidi se da je ovo bila najstarija priča jer je vidno inferiornija u odnosu na ostale priče.

Čovjek s Khybera / Priča koja prati sukobe između Britanaca, Indijaca i Afganistaca, ali koja vizuelno neodoljivo podseća na stil crtanja Toppia, što je u mojim očima uvek plus. Radnju sam zaboravio čim sam završio sa poslednjom stranicom, i ova priča je za mene isključivo vizuelni doživljaj.

Air Mail / Celina koja sakuplja par priča po kojoj ovaj omnibus nosi ime. Priča smeštena tokom turbulentnih '20tih godina prošlog veka u Americi gde je prohibicija stvorila utopiju za kriminalce, i gde su Babel kao pilot-raznosač pošte i njegova lepša polovina junaci koji svojom hrabrošću i avanturističkim duhom uvek za dlaku uspevaju da izvuku živu glavu iz opasnih situacija. Strip vidno vuče inspiraciju iz starih Holivudskih filmova, uz obilje akcije, jazza, viskija, lepih devojaka.. Priča takođe ima poprilično moderan scenario jer autor često probija četvrti zid, direktno se obraća čitaocu ili komentariše čudne poteze i odluke likova iz stripa. Takođe, kao što svi već znaju, Attilijev matori je bio pilot, i Attilio voli avione, i voli da ih crta, i crtaće ih često. I to ne samo u ovoj priči već u svakoj priči u ovoj knjizi. Ovaj omnibus sa razlogom nosi ovo ime, Air Mail celina sadrži najbolje priče u ovoj knjizi.

Bab al-Mandab / Najduža pojedinačna priča u ovom omnibusu koja se dotiče ambicioznih teritorijalnih aspiracija fašističke Italije prema afričkom kontinentu. Sporedni ženski likovi će ovde ukrasti svetlo reflektora jer teško je ostati imun na šarm bujne Keky i neuhvatljive Lilian. Ali ipak ova priča će se pamtiti po šokantnom i neočekivanom momentu koji se desi pred sam kraj priče. Veoma dobra priča.
* Napomena - ne čitati predgovor pre čitanja ove priče jer nažalost sadrži ogroman spojler!


Što se tiče samog izdanja, samo ću reći ovo - Zoran Đukanović. Šteta što se češće pogovori za starije stripove ne pokušavaju napisati na ovakav način, čitajući ovaj tekst sam imao osećaj kao da sam prisustvovao predavanju na strip fakultetu katedre za crtež koliko je detaljno i koncizno odrađeno poređenje i povlačenje paralela između trougla Pratt vs. Micheluzzi vs. Toppi. Stručno napisano, a u isto vreme edukativno i zanimljivo za čitanje, svaka čast za uložen trud i kvalitet teksta

Sve u svemu; scenaristički je Pratt nedodirljiv za Attilija, i šteta što njegove priče nisu bile bolje napisane, ali nema dileme da je Micheluzzi crtački meštar. Stvarno fascinantno kako je ovaj autor kasno počeo da se bavi stripom, prerano i prestao nažalost zbog prerane smrti, ali za kratak vremenski period je ostavio plodan opus iza sebe. Čovek je crtački genije
Cromwell Posted - 23/08/2022 : 11:25:53
Micheluzzi je genije. Njegov ozbiljan ali ne i stereotipan crtež, klasično ali i zaigrano kadriranje sa puno humorističkog duha su stvarno užitak za oči. Tamnije scene pogotovo! Čovjek stvarno ima upečatljiv osjećaj za crnobijelo iako niti u koloru nije ništa lošiji, kao što smo to imali prilike vidjeti u Sibir/Titaniku. Također je za istaknuti velika količina humora i povremene vulgarnost koji su i više nego pohvalni u ovakvom tipu stripa. Micheluzzi je očito bio dobar pajdaš i vrlo duhovit tip. :)

Air mail mi je super - već na početku mi je upala u oko odlična karakterizacija likova kojoj pomaže plejada često urnebesnih izraza lica protagonista. Baš je ekspert za crtati karizmatične njuške i najsporednijim likovima. Morati ću ponoviti Petru Cherie jer se ne sjećam da sam takve kul detalje zamjetio kod nje.
Bab Al-Mandab -prvenstveno užitak u crtežu, iako je i priča super i poprilično se lako prati.
Čovjek iz Tanganjike - ovdje je crtež gotovo kao fuzija Enrico Bagnolija i Toppija - samo pet puta dinamičniji naravno :D Meni se jako svidio ali mislim da bi neki mogli reći da je slabiji. U priči ima nekoliko urnebesnih scena i izjava - vrlo simpatično :))
Čovjek s Khybera - Vizualno opet sjajan ali tu sam već malo popizdio na Micheluzzija. Tip doslovno ubije sa količinom likova i sasvim nebitnih detalja kojima preplavi čitatelja u didaskalijama. Nešto tipa "ova je natuknica zapisana na spaljenom papiriću zelene boje zakalemljena na stranicu 26 pred kraj dnevnika u zatvorenoj ladici..." Mislim wtf Atillio! Zašto nas zajebavaš s takvim detaljima koji guše protočnost priče?
Toga u većoj ili manjoj mjeri ima u svakoj od ovih priča i ta pretjerana analitičnost i opsjednutost detaljima je vjerojatno jedini razlog zašto ovaj integral teška srca ipak ide na aukcije ili razmjenu. :((
pcoro Posted - 07/08/2022 : 10:32:06
quote:
Originally posted by Macon

U njegovo vrijeme Pratt je bio razvikan a Micheluzzi kao neki žanr. Micheluzzi je dosta bolji crtač od Pratta.Ma ko da se tu gleda ko je bolji ko je losiji Micheluzzi je bio orevise ironican ponekad, a likovima je znao crtati pomalo praseće oči i to ga je koštalo one instant privlačnosti koji posjeduje Pratt.
jaki Posted - 05/08/2022 : 14:29:55
Mikeluci mi je ka pisac doasadan...
Drugi dio ovog integrala mi je bio zanimljiviji jer volim povijest.
Na dva mjesta sam primjetio pogrešne prijevode kapetan i poručnik Vojnog broda što je dvostruki nonsens.Zna se to njima češće zalomiti.
Macon Posted - 23/07/2022 : 20:05:06
U njegovo vrijeme Pratt je bio razvikan a Micheluzzi kao neki žanr. Micheluzzi je dosta bolji crtač od Pratta.
risbozg Posted - 23/07/2022 : 07:38:25
Ne trebaš ga ni čitat..samo otvoriš album i uživaš u crtežu..genijalac
Ernie Pike Posted - 20/07/2022 : 15:47:45
Micheluzzi mi je drag autor i uvijek je pri vrhu liste za kupovinu (bio bi na vrhu da nije u turi s Tontom i Macanom).
Aco Posted - 18/07/2022 : 13:07:04
Malo po malo, i eto skoro svi najznačaniji Mihceluzzijevi stripovi objavljeni. Svaka čast.
risbozg Posted - 16/07/2022 : 13:36:25
ovo mi je obavezno u ovoj turi
Poli Posted - 15/07/2022 : 17:58:10

Ah, novi Micheluzzi.


delboj Posted - 15/07/2022 : 11:50:22
U Politikinom zabavniku je ovo objavljeno kao Vazdušna pošta u brojevima 3566-3569, Čovjek iz Tanganjike u 2857-2860, a Čovjek iz Hajbera u 3455-3458. Ovo četvrto mislim da nije objavljeno.
ivanl Posted - 15/07/2022 : 11:42:16
Da se napokon malo i Orke pomaknu 's mjesta'. Reklo bi se da je i vise c/b stripova u zivotu...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000