forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Julia - Julia fanovi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
dzoni Posted - 05/08/2009 : 14:37:13


Julia - tekst o junakinji

Julia - recenzije

Julia - facebook

Julia - Sergio Bonelli Editore
evo mislim da jos nije otvoren fan klub za juliju pa sam ga ja pokrenuo.bas bi voleo da neka kuca nastavi izdavanje ove junakinje,stvarno kvalitetnog krimi stripa.pa ko zeli moze da napise nesto
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
koze123 Posted - 27/01/2020 : 19:37:26
Lepo bogami, uživaj! Teško ću se snaći za te sajmove, ne posećujem IL i slično, a da krenem uzimati pa da se ispostavi da nema svega mi nije nešto privlačno. Sačekaću, možda neko preuzme ko Juliju.

Mene baš privlači serijalu što je glavni lik žensko, posebno način na koji ju je Berardi okarakterisao i zamislio, razbijajući sve stereotipe. Malo pauza pa nastavljam.
ReemCP Posted - 27/01/2020 : 18:31:01
Nisam, ja sam ti za Juliju tek saznao prošlo ljeto. Zapravo, čuo sam i prije za taj strip, ali mu nisam pridavao previše pažnje. Znaš ono tipično razmišljanje - glavni lik je žena, ma što će mi to. Onda kako je Golconda počela sa Julijom, pomalo sam se zainteresirao za taj strip i odlučio nabaviti kolekciju (miks Van Gogha i DW-a), fali mi nekoliko brojeva.

Pročitao prvi broj, ali mi sam kraj nije bio jasan, da bi kasnije došao do saznanja ovdje na forumu da se radi samo o prvom dijelu trilogije i da bi valjalo pročitati epizodu 2 i 3, da se zaokruži misao te prve priče. Kako je u međuvremenu Golconda izbacila svoj prvi broj, pa su neki kritizirali strip u vezi nekih tehničkih nedostataka, odlučio sam pročitati te epizode i baš mi se svidjelo Tako da će me sigurno ove tvoje recenzije motivirati da uzmem strip u ruke i čitam kako bude koja priča osvanula na sajtu i usput prokomentirati.

Što se tiče Nick Raidera, mislim da ti je on još najpovoljniji od tih LL stripova. Za usporedbu, ova Julija što ide je nekih 80-tak kuna, dok se po raznim sajmovima knjige Nick Raidera (isto 3-u-1) prodaju po 40, 60 kuna, pa čak i po 30 kuna, čini mi se. Zaista se mogu dosta lako nabaviti po pristupačnim cijenama To je valjda jedan od rijetkih junaka od LL-a koji nema onih "kritičnih" brojeva gdje moraš "ispljunuti" neku veliku lovu.
koze123 Posted - 27/01/2020 : 13:19:35
quote:
Originally posted by ReemCP

Vidim da si i poslao Moglo bi ovo jako brzo osvanut na sajtu, jer fali malo te raznolikosti junaka u recenzijama, a Julija je pun pogodak. Ovime ćeš me samo natjerati da uzmem strip (ove) u ruke i počnem čitati Juliju ispočetka.

I samo polako, kad stigneš, veselim se i tvojim daljnim radovima na Juliji (a kako bi tek volio da se jednog dana uhvatiš i Nick Raidera - slični po žanru, ali otom-potom ).To mi je i cilj, malo da podstaknem ljude da se uhvate Julije i da zaborave samo na stare "klasike" koje iščitavaju po petnaesti put. Pun pogodak bi bilo kad bi neko uskoro krenuo sa pisanjem recenzija za druge brojeve, da se cela priča raširi. Uzimaj Juliju i ponovi neke epizode, ne znam jesi li pročitao svih 50 koliko je izašlo?

Što se Nika tiče, otom-potom, problem je nabavka jer su mi Libellusovi stripovi izuzetno skupi i izbegavam ih (jedino imam Deadwood Dicka), pa čekam da neko to objavi u prihvatljivijem obliku. Do tad, hvala Bogu stripova ima i više nego što mogu da pročitam, uvek će biti nešto za čitanje (i recenziranje )
ReemCP Posted - 27/01/2020 : 12:58:20
Vidim da si i poslao Moglo bi ovo jako brzo osvanut na sajtu, jer fali malo te raznolikosti junaka u recenzijama, a Julija je pun pogodak. Ovime ćeš me samo natjerati da uzmem strip (ove) u ruke i počnem čitati Juliju ispočetka.

I samo polako, kad stigneš, veselim se i tvojim daljnim radovima na Juliji (a kako bi tek volio da se jednog dana uhvatiš i Nick Raidera - slični po žanru, ali otom-potom ).
koze123 Posted - 27/01/2020 : 12:21:01
Hvala ReemCP, recenzija za #4 je napisana! Ne znam za ostale epizode kada ću (i koje ću), ali svakako će biti još.
ReemCP Posted - 25/01/2020 : 21:42:07
Baš me veseli što će se koze123 uhvatiti recenzija Julije Izvrsno! Ono što sam pročitao njegovih recenzija (Dylan, iako ne čitam tog junaka), baš mi se dopalo. Tako da se extra veselim njegovim recenzijama Julije, samo naprijed!

quote:
Originally posted by anto

Berardi,Kalca,Mantero,Mikelaco,Pičoni,Boral,Cukeri&Enio:Julija,knjiga 1 - epizode 46-48[/b] (Golconda)

Anto, mogao si i ti svoje komentare zaljepit ispod naslovnice, da nisam sam tamo

Link: https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/julia-ju-golc-1-smrt-ima-zensko-lice-krv-u-sobi-broj-3-covek-iz-buenos-ajresa/36651/0/
anto Posted - 25/01/2020 : 18:54:58
Berardi,Kalca,Mantero,Mikelaco,Pičoni,Boral,Cukeri&Enio:Julija,knjiga 1 - epizode 46-48 (Golconda)

Posle druge,dođe na red i prva knjiga.Hebem li ga,i ovde je isti slučaj kao kod svezaka 49-51 - odlične priče,korektno nacrtane sa malo prebrzom ili nešto trivijalnijom završnicom (za moj ukus) koja smanjuje celokupni dojam za pola ocene.

U Smrt ima žensko lice (#46) pratimo niz ubistava iza kojih stoji sredovečna plavuša pristojnog izgleda.Sjajan krimić na trenutke kriminalno nacrtan (iako je Mikelaco solidan crtač,omakne mu se po neka loša tabla - pogledajte recimo 97.stranicu),ali kraj je mogao biti efektniji.
Krv u sobi [(#47) - mladić problematične prošlosti se budi u hotelskoj sobi sa lešom devojke u krevetu,i okrvavljenim nožem u rukama;normalno,ne seća se ničega,ali je siguran da nije počinio ubistvo.A to će već ispitati policija Garden sitija iz Julkinu pomoć.Vrlo brzo će iskrsnuti još neki likovi koji bi mogli biti krivci.Again - sve do jaja,kraj trivija (u poređenju sa kvalitetom ostatka epizode)
Sveska numero 48 se zove i preziva Čovek iz Buenos Airesa - čistokrvni krimić u kome pratimo plaćenog ubicu koji dolazi u grad,dobija instrukcije,upoznaje prostitutku sa kojom se zbližava,ali u trenutku egzekucije, ponesu ga emocije (kao da ne zna da se posao i osećanja ne smeju mešati),kiksne,i tu na scenu stupa GCPD i Kendal Julija.Konačni obračun malo ... (uostalom,videćete i sami,da ne spojliram);isti slučaj kao i kod prethodnika.

Za sve tri priče:4.5/5 uz poneku nijansu tamo-'vamo

pitanje:zašto nekoliko puta Garden siti nazivaju Nju Džersijem? Jel GS deo NJ?
konstatacija:definitivno loše izdanje - lošija pikselizacija,velike margine,naslovnice amaterski urađene,a ono što mi najviše bode oči,to je što mi se uvez već kvari - između stranica 6 i 7 popušta,i moraće da radi neki lepak.Ali dobro,sa obzirom da je druga knjiga kako Bog zapoveda,zaboravićemo ovu nezgodaciju.
solar Posted - 24/01/2020 : 16:07:21
Odlično, ovakvi komentari su zanimljivi a ako ostanu samo na forumu neminovno se izgube u hrpi drugih postova a kad su ispod stripa ili recenzije uvijek su lako dostupni.
koze123 Posted - 24/01/2020 : 15:59:49
quote:
Originally posted by solar

Nemoj zaboravit kopi/pejstat ove komentare na recenziju ili ispod stripa!


Urađeno!

solar Posted - 24/01/2020 : 15:11:45
Nemoj zaboravit kopi/pejstat ove komentare na recenziju ili ispod stripa!
koze123 Posted - 24/01/2020 : 14:54:57
Julia #3: U monstrumovom umu

Scenario: Đankarlo Berardi
Crtež: Gustavo Trigo

Kraj trodelne priče o Mirni Harod je ujedno i najbolji - način na koji se priča završava i kako se svi krajevi spajaju je odličan. Pre svega, Berardi je ovde uradio nešto izuzetno zabavno i inovativno: naime, umesto da pratimo Julijin tok razmišljanja kroz njen dnevnik, sada pratimo razmišljanja Mirne, svaku misao koja joj prođe kroz glavu, kako kroz tekst tako i vizuelno! To me je podsetilo na preokret koji je (naravno mnogo ozbiljnije) uradio Eron u Souther Bastardsu, kada je u drugom tomu perspektivu prebacio sasvim na glavnog negativca i time napravio jedan od najčudnijih i najzanimljivijih prekoreta koje sam video. Samo što su ishodi različiti - Berardi ne pokušava ni približno da humanizuje Mirnu, on je zapravo predstavlja kao čisto zlo. Naravno, Julija i ekipa će pokušati da odgonetnu razlog zašto Mirna ubija, zašto je psihopata, preko raznih psihoanalitičkih teorija i pristupa, i sve to ima smisla, ali ipak zlo je zlo. I to je poenta priče. Jer mnogi su preživeli svašta a nisu postali Mirna. Naravno da je detinjstvo i odgajanje uticalo na dalji razvoj, ali i predispozicija koja se nigde ne pominje, a uz to je poenta upravo u rezultatu: ona ubija, manipulativna je, odvratna a to se sve ne može objasniti činiocima kojima raspolažemo. Lepo je to napisano i kroz predgovor.

Konačno upoznajemo i Julijinu sestru Normu - i sada je cela ekipa na broju! Upoznali smo sve bitne likove serijala, njihove lepe i manje lepe živote, uglavnom kroz melanhoničnu atmosferu, kombinovanjem lepote i teškoće života. Sve je potsavljeno, pilot je gotov, a razni slučajevi tek počinju!

Svi likovi su veoma dobri, radnja priče zanimljiva sa velikim obrtom, te se radnja dešava par meseci nakon događaja iz prošlog broja. Mirna je neprepoznatljiva i zastrašujuća, svaki njen korak je izuzetno dobro i brzo osmišljen, naravno lažan, svako ponašanje krije skrivenu nameru. Od fenomenalne uvodne scene koja pokazuje hladnokrvnost antagonistkinje preko manipulativnog ponašanja pri razdvajanju para i uništavanja njihovog života (samo zarad svoje zabave maltene!) do konačnog okršaja - Mirna je jedan od najupečatljivijih negativaca koje smo sreli. Inače jedan od glavnih ponašanja ljudi sa poremećajima ličnosti (recimo psihopatskim ličnostima) je upravo sposobnost da se uvuku drugima pod kožu. Treba imati u vidu to pri interpretiranju ponašanja bračnog para i njihovih sasvim razumljivih reakcija na događaje koji su se nizali. Bravo Berardi!

Soldijeva naslovnica je perfektna, uznemirujuća i pogađa poentu. Tako da za kraj, zbog veoma dobrog preokreta u pisanju i odličnih dijaloga, brze a opet izbalansirane priče:

P:9 S:10 C:9 N:10 - 94%
koze123 Posted - 22/01/2020 : 11:09:51
Julia #2: Predmet ljubavi

Scenario: Đankarlo Berardi
Crtež: Korado Roi

Stojim iza onoga što sam rekao da ova epizoda pripada većoj priči i da je jedino tako treba posmatrati - čitanje ove epizode bez prethodne je banalno, jer je većina epizode posvećena slučaju Mirne. Naime, još uvek je ovo razrada likova i sveta, ali više je akcenat na slučaju koji počinje u #1.

Sve u svemu, u pitanju je veoma dobra sveska, meni lično za nijansu slabija od prethodne, ali opet na veoma visokom nivou. Pre svega priča postaje dosta mračnija, i dobra je odluka postaviti Roija kao crtača za nju. Roi svojim specifičnim stilom doprinosi teškoj i turobnoj atmosferi koja se provlači kroz celu epizodu. Njegovi crteži scena ubistava i posebno Julijinog sna su zastrašujući, na način koji je poznat svim čitaocima Dilana Doga. Ipak, pri crtanju lica smatram da se nije najbolje snašao te likovi ne liče na glumce po kojima su zamišljeni. To nije velika zamerka, ako sam na nešto navikao to je menjanje crtačkih stilova u DD, ali eto ovde mi se ne sviđa kako je Julija nacrtana, nema te nežnosti i elegantnosti koje smatram bitnim aspektom njenog lika.

Berardi je opet veoma dobar i ne preza od zalaženja u mračne, turobne i nelagodne teme. Od silovanja "priglupe", a ustvari mentalno zaostale i povodljive devojke, preko hladnokrvnih ubistava pa sve do tužne priče policajca Lenoksa, Berardi ovoj epizodi daje veoma depresivan i hladan ton. Uz upoznavanje nekih novih likova (Julijine bake i sestre), i pokazivanja odnosa koji će kasnije biti okosnica serijala (trougao Julija, Veb, Leo), glavni fokus epizode je na razvijanju Mirninog psihološkog profila. To se radi sporo, dok nam Julija daje neke odgovore, druge tražimo u direktnom ponašanju Mirne, koja naizgled nema plan i zajedno sa Rubi, pomenutom "priglupom" devojkom luta gradom i ubija sve na koje naiđe. Ispostaviće se da je sam naziv zapravo njena destinacija - predmet njene ljubavi (i mržnje), koji stoji u pozadini njenog psihopatskog ponašanja, je njena majka, i ona odlazi kod nje da bi joj se osvetila. A to je i glavna tema sveske.

Na kraju citat Oskara Vajlda kaže:" I svako ubija predmet ljubavi svoje..." ali stvar je u tome što scenarista akcentuje i kako posredno ti predmeti ljubavi ubijaju nas. Recimo da je činjenica što je Mirnu ostavila majka bila upravo početak razvitka tog psihopatskog profila, da je time majka pokrenula celu priču, da bi se sad Mirna vratila da ubije "predmet svoje ljubavi". To je naravno objašnjeno izostankom edipovske faze u odrastanju, očevim strogim religijskim metodama vaspitanja (i licemerju!), represijom seksualnog identiteta, a dodao bih i predispozicija za takav psihološki profil. Osim Mirne, akcenat je i na kompleksnom ambivalentnom odnosu ljubavi i mržnje kod Julije, koji po meni nije najbolje predstavljen. To je oličeno kroz Julijin stravičan san koji simbolično pokazuje kako je bakina ljubav guši, mada mislim da su tu uloge malo okrenute - Julija je ta koja oseća da guši svoju sestru a kao neka vrsta mehanizma odbrane to možda prebacuje na svoju baku. Julijin odnos sa bakom je veoma skladan, čak štaviše ona je ta koja traži još ljubavi od svoje bake! Ne bih umeo da to protumačim bolje, no nek ostane na tome.

U svakom slučaju, dobar nastavak trilogije o Mirni Harod, dijalozi su solidni (no ipak malo slabiji nego u prethodnoj svesci), priča se razvija na zadovoljavajuć način, a lik Mirne postaje sve opasniji i strašniji. Iako je u pitanju objektivno dobra epizoda, meni je malo slabije legla, možda zato što nisam bio previše raspoložen za ovako mračne teme pri čitanju. Prava motivacija i konačni obračun će se odviti u sledećoj svesci, i konačno će se završiti Berardijev "pilot", pa kreću samostalni slučajevi. Soldi je veoma dobar, pogađa poentu - Julija koja ne može ništa da učini jer uvek kasni i jedino što je u stanju da radi je da posmatra leševe.

P:8 S:8 C:8 N:8 - 80%
solar Posted - 18/01/2020 : 13:23:53
quote:
Solare, biće i recenzija!

koze123 Posted - 18/01/2020 : 11:44:27
Uspeo sam da nabavim komplet Julije, sreći nema kraja, tako da krećem da pišem utiske kako budem čitao epizode. Da Golkonda nije nastavila sa izdavanjem teško da bih krenuo sa ovim "projektom". Krećem od prve epizode, da ponovim malo gradivo. Solare, biće i recenzija!

Julia #1: Oči ponora

Scenario: Đankarlo Berardi
Crtež: Luka Vanini

Prve tri epizode čine jednu "celinu" (kada je u pitanju slučaj koji se istražuje), ali druga bitna celina koju one čine je uvod u svet Julije, tako da na njih gledajte kao na neku vrstu pilota - dobićete u njima sve što možete da očekujete od kasnijih epizoda serijala, predstavljene sve bitne likove, mesto i vreme u kome se dešava radnja, procenićete nivo na kome su dijalozi i priča generalno, i nakon njih ćete znati da li je Julija serijal za vas ili nije. Da, pilot serije je prava analogija, mislim da je Berardi tako i zamislio ove tri epizode, i odmah me kupio.

Budući da ima cela stranica na sajtu o Juliji, neću se ponavljati o tome, no rećiću da je po meni Berardi dobro osmislio i veoma vešto predočio lik Julije - spolja lepa, elegentna i nežna, istovremeno veoma jaka, odlučna i pronicljiva, ali i fragilna iznutra. Dok Dilan stalno korača po liniiji između melanhonije i depresije (i mnogo češće je na strani ove druge), Julija je više melanhonična no depresivna, što se najbolje ogleda u dnevniku koji vodi. Kao kriminolog njen zadatak je da ulazi u um zločinaca, da se sa njima poistoveti donekle, a budući da je i po prirodi veoma empatična, to uzima veliki danak - otud i to turobno stanje u koje junakinja ulazi s vremena na vreme. No svi već znaju dosta toga o samoj junakinji, pa i sporednim likovima te to preskačem. Napominjem samo još da su scenaristi ostavili dovoljno prostora svim likovima da se predstave, te u 130 strana stripa imamo dobro razvijen slučaj, predstavljene (skoro) sve bitnije likove i utemeljen lik same protagonistkinje.

Berardi je dosta maštovit - na sjajan način je osmislio i izveo ovaj "slučaj meseca". Naime, veoma dobro i originalno kadriranje iz perspektive ubice daje jezivu i sablasnu atmosferu ovoj priči. U pitanju je ludak koji vezuje devojke, i onda ih bespomoćne ubada u razne delove tela radi svog zadovoljstva - što je realistično prikazano od strane Vaninija. Kad smo već kod njega, mislim da je izuzetno dobar posao odradio u ovoj epizodi, no na momente mu izrazi lica nisu na nivou kao pejzaži. Mislim da oscilira između dva stila - jednog u kome dominira kontrast crne i bele bez jasnih prelaznih linija (koji je sjajan) i drugog u kome su oštre crte zastupljenije i koji svakako nije u rangu prethodnog. No, sve u svemu Pikoli je odličan izbor za Juliju i nadam se da će se pojavljivati i kasnije.

Još jedan veliki plus je kako se radnja razvila, odnosno kako se završila. Scenaristi su postavljali tragove o ubici, igrali malo na rodne stereotipe kod nas čitalaca, i kompletno nas iznenadili na poslednjih par stranica. Tragovi su sve vreme tu, no fali to nešto što bi povezalo čitavu sliku i čime bismo došli do otkrića sami, a na kraju smo ostavljeni zabezeknuti čekajući nastavak da zapravo shvatimo kako i zašto.

Kao manu ću izdvojiti jedan deo profilisanja - ovakve pretpostavke koje Julija izvlači su poprilično nategnute, i iako su psihoanalitičke, generalno predstavljaju nešto što policija ne prihvata zdravo za gotovo. Na osnovu jednog reza se zaključuje o Edipovom kompleksu, čitava slika o porodici (koja delimično ispada i tačna) i slično. Iako kul zvuči, ovakvo profilisanje u stvarnosti nije tako jednostavno niti su pretpostavke tako jednoznačne i interpretabilne. Julija koristi dosta i statistiku pri profilisanju, ali nam je ovde pokazano i kako se ne treba toliko oslanjati na nju, jer je upravo statistika jedan od glavnih razloga zbog kojih je ubica pobegao.

I na kraju svega dobijamo jednu izuzetno dobru uvodnu epizodu, sa tek malim zavirom u jedan od bolesnijih i mračnijih umova koji se može videti u stripu. Ipak, akcenat je na Juliji, a naslov epizode je lepo zaokružen Ničeovim citatom na kraju:"... i ako dugo gledaš u ponor, i ponor gleda u tebe." To je upravo suština Julijinog melanhoničnog, na momente depresivnog stanja koja izranja iz konstantnog gledanja "u ponor". S druge strane su upravo te "oči ponora", perspektiva ubice - lepo zaokružena celina.

P:9 S:9 C:8 N:9 - 87%
koze123 Posted - 13/01/2020 : 14:53:29
Julia #51: Crveni Božić

Za kraj ovog trobroja je ostavljena epizoda koja je pravi užitak čitati, posebno u ovo doba godine. Ne znam da li ima još epizoda sa ovakvom atmosferom, ali ja bih umesto od priče počeo od crteža: Trevizan je majstor! Crtež je besprekoran, umetnički, čistka desetka od mene! Prelepo crta predele i facijalne ekspresije, njegovo senčenje daje još dublju dimenziju priči, i na maestralan način prikazuje Božić u Garden Sitiju - tako da koliko god da ova priča potencijalno ima nedostataka, vredi je pročitati samo zbog Trevizana.

Ne kažem da su nedostaci toliko veliki i da su važni ako se u obzir uzme Berardijeva namera u ovoj priči: priča je izašla u decembru, pred Božić i njen cilj je čista zabava. Nikakve mračne pozadine, patološki profili i izopačenosti - zabavna priča (gde nema ni ubistava čak!) sasvim u duhu Božića. Berardi je ovu priču u celini zamislio kao prazničnu, Božićnu čestitku fanovima, opustio se, okrenuo ka optimizmu i lepoti života i to je (uz atipičan crtež) čini eksperimentalnom. Znamo ko su kriminalci odmah na početku, Julijin posao je da istražuje krađe Deda Mrazova u pratnji novog, dosad neviđenog partnera. Iako je sadržinski u pitanju prilično neozbiljna epizoda,Berardi je ipak lepo okarakterisao svoje zločince: to su ljudi koji imaju dovoljno svega, kojima je život lep, i socijalni uslovi ih ne teraju na to - oni to rade iz dosade, ono što je u jednoj rečenici pomenuto (u sasvim drugačijem kontekstu) kao egzistencijalna praznina. To je naravno vrlo ozbiljna tema i da nas ne bi ostavio u lošem raspoloženju u periodu praznika, Berardi i za to daje lek, oličenim u stavovima Deda Mraza, Julijinog pratioca, koji lepotu života vidi u stvarima koje ga okružuju i koji čašu vidi kao polu-punu.

Veoma je lepo i to što se Berardi osvrnuo i na pravi duh Božića - jer ljudi podosta zaboravljaju šta praznuju (što je lepo i prikazano), te je kroz Deda Mraza iskazao neke svoje stavove i protkao ovu epizodu i religijom i verovanjem, u duhu praznika. Svi ti aspekti, kao i prelep kraj povećavaju ocene ovoj epizodi, koja kada se u obzir uzme samo slučaj, nije ništa posebno. Sve ostalo što sam spomenuo je zapravo poenta priče a slučaj je prateći faktor, te ja mislim da je ovo jedna od najlepših čestitki fanovima Julije koje je Berardi mogao da ostavi. Zato se, u prazničnom duhu, opustite i bez velikih očekivanja uživajte u ovoj priči, a ako padne neki sneg dok čitate - mnogo vam zavidim.

P:8 S:8 C:10 N:9
koze123 Posted - 12/01/2020 : 14:33:16
Julija #50: Žena u komadima

Sasvim drugačiji broj od prethodnog po mnogo čemu, i generalno više u stilu Julije i jedne detektivske priče. Ova priča bi se mogla smestiti u proceduralnu krimi dramu, jer posle lepog uvoda se fokusira skoro pa isključivo na slučaj i pokazuje svaki korak kroz koji glavni likovi prolaze ne bi li shvatili šta se desilo sa nađenom žrtvom, a usput daje opširan komentar o našem odnosu prema siromašnim i generalno ljudima koji su u nižem socio-ekonomskom statusu.

Žrtva je žena pronađena slučajno u reci sa izvađenim skoro pa svim organima. Na pitanje da li je u pitanju bolesni serijski ubica ili pak nešto mnogo očiglednije dobijamo odgovor veoma brzo, tako da ovde ne očekujte neki veliki preokret na kraju - znamo ko su negativci, znamo njihovu motivaciju, a pratimo kako će Julija, Veb, Irving i Leo razrešiti tu misteriju. I prikaz istraživanja je veoma realističan - sa sve svojim dosadnim delovima: razgovori sa komšijama (koji uvek imaju nešto da dodaju i da tračare), trčanje od jedne osobe/institucije do druge, zapitkivanje 100 pitanja... Ume to da zamori prosečnog čitaoca negde u sred istrage, posebno jer je i kadriranje monotono (što je klasično za Juliju rekao bih, bez razbijanja osnovnih rešetki).

Ono što još pridaje realizmu ove već izuzetno realne priče je odnos sistema i višeg socijalnog staleža prema nižim - rekao bih eksploatisanje siromašnih od strane bogatih i zarađivanje na njihovoj patnji sa jedne strane, i postavljanje moralnog pitanja kada govorimo o prodaji organa. Shvatanja negativaca su prilično liberalna, što ih ne čini psihopatama niti ih ubraja u neku drugu dijagnostičku kategoriju, što je obično i domen Julijinog zanimanja. Najbolja scena u celoj epizodi je upravo ona koja se bavi odnosom društva prema siromašnima, onda kad Julija preispituje svoj odnos prema njima i prema materiji uopšte - a to je oličeno kroz njen košmar. Kroz košmar gde se beskućnici šetaju kroz njenu kuću, da bi se ogrejali uzimaju knjige kojih ima bezbroj da bace u kamin, skidaju svileni ogrtač sa nje i izbacuju je golu na ulicu. A sa druge strane je tako ogoljenu čekaju ljudi u odelima spremni da je pregaze, kao što su gazili beskućnike koji su njoj upali u stan u oduzeli sve što ima. Kratka scena (par strana) a toliko efektivna je sam vrhunac ove priče jer je izuzetno realna a neverovatno strašna, i podseća na upadanje u kuću u filmu Mother!. Ne poredim suštine, ali sličnost u izvedbi je velika.

Kampi je veoma dobar, posebno na početku kada mu crtež podseća na akvarele, gde koristi dosta senčenja i sivu boju (jeste u pitanju kratak flešbek, ali je pravi melem za oči), a kasnije je standardan crtež za Juliju, zadovoljavajuć, bez nekog iskakanja iz kalupa. Sa "jubilarnim" brojem 50 scenaristi su odlučili da se dotaknu važnog pitanja i uopšte nas nisu razočarali, no na momente slučaj ume da bude "previše realan", posebno kada se prikazuje svaki korak istraživača, što ume da malo umori. Svakako su utisci veoma pozitivni, a naslovna strana je standardno veoma dobra.

Koga zanima još dublji pregled odnosa različitih socijalnih klasa nek obavezno odgleda film Parazit - po meni najbolji film koji je izašao ove godine.

P:8 S:8 C:7 N:9
koze123 Posted - 11/01/2020 : 13:29:38
Da, da, jasno, iskreno sam malo i zaboravio, prošlo je vremena od kad sam čitao. Svakako krećem sa praćenjem Golkondine Julije (od druge knjige nažalost), a DW šta nahvatam nahvatao sam.
Jozzinelli Posted - 10/01/2020 : 18:20:25
Kod mene baš obratno, očekivao sam da su više povezane, a onda, kad sam pročitao, vidim da su jasno razdvojene.
Jedino što ih povezuje ta jurnjava za Mirnom, odnosno njena jurnjava za Julijom, ali konkretna radnja se ne proteže iz jedne u drugu epizodu,
niti se neki epizodni likovi pojavljuju u sve 3 epizode.

Kod Kena, recimo, u eskimskoj trilogiji se epizode direktno nadovezuju, pa ni kod njega se ne računaju skroz kao jedna priča,
ipak se razlikuje svaka epizoda kao odeljak u okviru te sage.

Ovo kod Julije više podseća na povratke negativaca kod Zagora ili Teksa ili tako nekog junaka... Džemsa Bonda, na primer.
Hoću da kažem, mogla je druga epizoda da bude objavljena kao peta, a treća kao sedma, ne bi bilo nikakvog problema pri čitanju.
Naravno da je poželjno da se prva epizoda pročita pre druge i treće, ali nije neophodno da se pročitaju sve tri odjednom, na to sam mislio.


koze123 Posted - 09/01/2020 : 10:13:14
Nisam stekao takav utisak kad sam čitao, za mene su sve tri epizode povezane i čine celinu i ne bih mogao da ih razdvojim. Posebno bi mi nerazumljivo bilo da uletim u drugoj ili trećoj, baš zbog Mirne, iako epizode jesu pretežno uvod u svet Julije.
Jozzinelli Posted - 09/01/2020 : 02:08:48
quote:
Originally posted by koze123

quote:
Originally posted by solar

Koliko vidim ima ih četiri:

https://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=JU&Author=&Title=


Jedna trodelna priča (jedna recenzija) i jedna priča u jednoj svesci.

EDIT: Ne vidim zašto su pravljene 4 recenzije kada je trodelna priča u pitanju - to bi trebalo da se recenzira kao jedna celina. Ja sam zato računao kao dve.


Nije u pitanju trodelna priča. U pitanju su 3 priče, kojima je jedina poveznica Mirna, pa se zato računaju u trilogiju,
inače mogu da se čitaju svaka za sebe i nisu direktno povezane, za razliku od onih kasnijih dvodelnih priča Julije.
trobok Posted - 08/01/2020 : 17:29:42
Baš mi se sviđaju naslovne stranice ovog Spadonija, čudim se kako nikada nisam čuo za njega pre.
dzoni Posted - 08/01/2020 : 16:22:45
hua imas o tome na topicima julija golconda da se ne ponavljam
koze123 Posted - 08/01/2020 : 16:00:07
quote:
Originally posted by solar

Koliko vidim ima ih četiri:

https://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=JU&Author=&Title=


Jedna trodelna priča (jedna recenzija) i jedna priča u jednoj svesci.

EDIT: Ne vidim zašto su pravljene 4 recenzije kada je trodelna priča u pitanju - to bi trebalo da se recenzira kao jedna celina. Ja sam zato računao kao dve.
solar Posted - 08/01/2020 : 14:39:02
Koliko vidim ima ih četiri:

https://www.stripovi.com/index.asp?page=reviews-latest&Hero=JU&Author=&Title=
solar Posted - 08/01/2020 : 14:37:42
quote:
Voleo bih da se posvetim i pisanju neke recenzije, budući da zasad postoje samo dve.


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000