forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 LUKAS

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
bubo Posted - 18/12/2013 : 13:05:24
Lukas je urban-fantasy serijal koji je trajao dvije sezone (24 epizode) a u Italiji je izlazio između 2014. i 2016. godine. Autor je Michele Medda a glavni crtač Michele Benevento.Lukas - recenzije

Lukas - Sergio Bonelli Editore
http://www.picenotime.it/articoli/1507.html?fb_action_ids=10202627247264813&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
zlatan bihac Posted - 22/10/2020 : 19:57:46
PP je ozbiljno usporio..u odnosu na ostale izdavace, oni su bas stali...mislim da od pocetka pandemije nisu nista izdali... da bar vidimo te najavljene nove brojeve adama wilda...ali ni od toga jos nista..
AlenT Posted - 22/10/2020 : 18:49:03
Nema konkretnog odgovora za drugu sezonu Lukasa, ali barem nisu rekli NE.

https://ibb.co/3f2jZzX
jasa Posted - 03/08/2020 : 09:05:46
quote:
Originally posted by zlatan bihac

procitao ovih dana prvu sezonu...dobar je lukas...izdanje od PP je odlicno uradjeno...preporuka svima...za nadati se da cemo docekati i drugu sezonu jednom...moze i u knjigama 3 ili 4 u 1..

LUKAS je jedno od najprijatnijih iznenađenja u novije vrijeme, nisam se odavno nečemu radovao kao novim brojevima LUKAS-a (za razliku od npr. Morgan Lost-a koji mi je totalno bezveze). Posljednja epizoda tj. finale mi je bezveze, ostalo sve iznad prosjeka. Nadam se da će neko i drugi mini serijal pokriti ...
zlatan bihac Posted - 01/08/2020 : 13:36:51
procitao ovih dana prvu sezonu...dobar je lukas...izdanje od PP je odlicno uradjeno...preporuka svima...za nadati se da cemo docekati i drugu sezonu jednom...moze i u knjigama 3 ili 4 u 1..
AlenT Posted - 05/09/2019 : 09:29:42
Koliko se radnja prvih 12 epizoda Lukasa može smatrati kao odvojena cjelina od Lukas Reborna?
Pitam jer bih čitao i prvih par epizoda su mi dobre, ali ne znam je li Lukas Reborn nužan za razumijevanje serijala i hoće li ga naš izdavač uopće uspjeti lansirati.
Sarghan Posted - 08/07/2019 : 21:54:11
quote:
Originally posted by solar

Zašto to nisi ubacio u zanimljivosti recenzije?Iz razloga navedenog u gornjem postu pod broj 3
Mada, razmišljam da link na talijansku verziju naknadno ubacim u zanimljivosti za svaku recenziju, pa koga zanima neka pročita.
Sarghan Posted - 08/07/2019 : 21:53:08
Fak, engleske verzije baš ne rade, pa evo ugrubo primjer kako to izgleda za prvi broj. Vjerojatno ću s vremenom prevesti i detalje za ostale brojeve.


1.
1) Na 5. stranici , druga vinjeta prikazuje zid i nadgrobne ploče gdje je Lucas pokopan. Na najdonijim pločama mogu se vidjeti dva imena poznata čitateljima Bonellijevih stripova: Rebecca Lawrence (pravo ime Legs Weaver ) i Massimo Donati (jedan od glavnih likova mini-serijala "Caravan" na kojem su Michele Medda i Michele Benevento prvi put zajedno surađivali).2) Na velikoj vinjeti nakon naslova na 7. stranici , po prvi put se pojavljuju dva ponavljajuća elementa koji će biti prisutni u daljnjim brojeima. Jedna od njih je reklamni pano "Make 'em Smile", a drugi je prvo pojavljivanje skitnice opsjednutog obacima koji će se (najmanje po jedanput) pojavljivati u svakom idućem broju. Skitnica ovdje nosi znak s natpisom "Clouds are the answer" , što je ujedno i ironična referenca na "misterij/fenomen oblaka" kojim je ujedno započeo (ali i završio) Meddin prvi mini-serijal "Caravan", ali i koji je u doba njegovog izlaska izazvao živahnu diskusiju među (talijanskim) čitateljima.3) Na zadnjoj vinjeti na 13. strani, na zidu doma Robertijevih vidi se poster plavokose djevojke. U prvoj verziji scenarija/table, na posteru se također nalazilo ime te djevojke: Marilyn Monroe. Ipak, autori su kasnije donijeli radikalnu odluku da u pričama neće postojati čak ni najmanje reference koje bi povezivale Lukasov svijet sa stvarnim svijetom 20. i 21. stoljeća (iz tog sam razloga, u duhu poštivanja odluke autora u vezi citata i referenci, odlučio u recenzijama posve izostaviti bilo kakve zanimljivosti o referencama i aluzijama).4) Na 54. stranici po prvi put je imenovana valuta Lukasovog svijeta: Eps. Eps je abrivacija od znaka epsilon iz grčkog alfabeta (koji je također inspiriralo ime za valutu Euro). U prvoj verziji scenarija se valuta pisala kao "ɛ's", s izvornim grčkim znakovima. Ipak, autori su se u konačnoj verziji ipak odlučili za jasniju i puno čitljiviju "eps" verziju.5) Na 78. stranici, vidimo primjer pojednostavljivanja i "nemoguće fizike" karakteristične za stripove i većinu akcijskih filmova. U ovoj sceni, Lukas progoni kamion s dvoje negativaca. Jedan od njih prelazi iz kabine kamiona u njegov "stražnji kontejner" iz kojeg se naginje sa stražnje strane kako bi pokušao pogoditi Lukasov kombi. U stvarnosti, kamioni takvog tipa imaju fizički odvojenu kabinu od "kontejnerskog" dijela. Ipak, autori su se odlučili na taj "nerealistični" detalj kako bi scena dobila određenu dozu spektakularnosti, izvlačeći se na izjavu koju Antonio Serra uvijek voli ponavljati: "U stripovima je sve moguće".izvor: https://www.sergiobonelli.it/news/news/38535/Tutti-i-segreti-del-primo-Lukas.html
solar Posted - 08/07/2019 : 21:12:42
Zašto to nisi ubacio u zanimljivosti recenzije?
Sarghan Posted - 08/07/2019 : 21:07:52
Inače, u recenzijama sam namjero zanemario reference, inspiracije i aluzije koje postoje u svakom broju, no vrijedi napomenuti kako su Medda i Benevento za svaki broj iz prve sezone naveli "5 stvari koje niste znali..." o tom broju gdje se u kratkim crtama osvrću na neke od tih stavki. Tu i tamo daju uvid u neki behind-the-scene detalj oko razrada scena i proces izrade, što nekima može biti zanimljivo za pročitati.

Razmišljam da neke od tih stavki prenesem i na ovaj topic, no do tada, evo linka (talijanski SBE) gdje se nalaze linkovi za svih dvanaest epozoda prve sezone :

https://www.sergiobonelli.it/news/iniziative-bonelliane/38574/Tutti-i-segreti-della-prima-serie.html

verab Posted - 04/07/2019 : 11:08:57
"problemi u štampariji" traju tri godine? u skoro tri godine, jedva su porodili dva broja. pa nisu to omnibusi zlatom opločani u drvenom slipcaseu. dvije bonelli sveske u tri godine i kritika je bez veze? a dobro, bit će da je...

baš me zanima kad će završiti Waidov run na Daredevilu, trejd godišnje, jedan u dvije godine...? u najboljem slučaju, ako ne bude "problema u štampariji" eto nam cijeli trk do 2026. ajde zamisli da su oni uzeli, nedajbože, raditi Fablese. u svom optimalnom ritmu kad sve ide ko po loju, knjiga godišnje, serijal bi bio kompletiran za 24 godine. plus-minus godina-dvije. a možda se varam, možda bi objavili jednu knjigu, pa za pola godine drugu i onda odjednom preostale 22 + specijale.
da živim ko kornjača i kenjam lovu ne bih se uzrujavao, doduše ne uzrujavam se ni ovako... drugih izdanja i drugih izdavača ne manjka, tako da...
zlatan bihac Posted - 04/07/2019 : 09:31:29
bezveze vam je ta kritika stvarno...PP je sa ova 4 komada odjednom zavrsio prvu sezonu... imali su problema sa stamparijom pa odatle i ovoliki zastoj..ali su opet u to vrijeme izdali i darwina, tropski bluz, 3 knjige UT ( jos su nam duzni prequel), bilo je i amerikanaca, francuza...sad su da odjednom sa ova 4 broja pokazali da misle ozbiljno i da ce zavrsiti serijal..ne znam zasto ne bi uzeli ako u ovo doba iduce godine opet izbace 3-4 broja odjednom..a u medjuvremenu izbace i poneki broj adama w. ili saguara cak..

ljudi se trude i mi ih trebamo podrzati u tome pogotovo sto su ovo sve serijali koji nemaju alternativu kod nas...
verab Posted - 04/07/2019 : 08:33:10
Veliko hvala Sarghanu na reckama, da nije bilo njih odavno bih odustao od ovog kapanja. Možda i kupim ova zadnja 4 broja, ali nikad više. Prije bih sebi ogulio kožu s leđa, tranširao i pojeo na lešo nego se upustio u bilo koji novi Phoenixov serijal... ili novu sezonu "starog".
wesskowaz Posted - 04/07/2019 : 04:53:35
Super sto je ovo izgurano, iako ne uzimam.
Nadam se da ce nastaviti AW. E, to vec uzimam. :)
zlatan bihac Posted - 04/07/2019 : 00:07:00
bas mi je drago zbog ovog...uzima se prvom prilikom, bas kao i prvih 8... nadam se da ce nas do kraja godine iznenaditi i sa 3-4 adama wilda...ili sa jednom knjigom od saguara, sto bi bilo ravno cudu..
kasper Posted - 03/07/2019 : 22:27:27
izgurana prva sezona? svaka cast!
mpavin Posted - 03/07/2019 : 22:15:18
Barem su izgurali ovu prvu sezonu. Nekako sam skeptičan da će uopće počinjati drugu...
udarnik007 Posted - 03/07/2019 : 21:52:37
quote:
Originally posted by legaz

quote:
Originally posted by udarnik007

quote:
Originally posted by legaz

quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Ma od njih se ne smije ništa kupovati dok se serijal ne završi. Lukasa sam 1-8 prodao prije 2 mjeseca. Epizode su dosta povezane, ali je posljednjih nekoliko izlazilo s razmakom od pola godine (i više). Osma je izašla u 7. mj. 2018. pa sam se prisjećao što se uopće dešavalo u prvih sedam. Na kraju sam zaključio da takvo čitanje nema smisla, gomila je drugih stripova i knjiga za čitanje, pa sam odustao. Nikakve najave, ničega. Pa sad nek idu vrit. UT sam kupio tek nedavno, kad su ga kompletirali, ako prequel ne računamo.Samo tako i razmišljate pa nikada nećete ni videti kraj.Do takvog razmisljanja je i dovela politika izdavaca, zar ne?
Srecom nisam ovo prodao a malo je falilo.A ti kupuješ stripove da bi ih čitao ili da bi sve skupio u što kraćem roku?


Ako je pitanje bilo upuceno meni ja kupujem stripove
prvenstveno za citanje pa za kolekciju.
Posto je prvih 12 epizoda Lukasa povezano prvih
8 nisam citao (iako sam ih kupio) nego sam cekao da
izbace svih 12. I nacekao se. Sam odnos Phoenixa prema kupcima je blago receno nikakav. Ne mogu reci da mi ne smeta ritam
izdavanja no, i to bih zanemario kada bih znao da ce izaci
za mjesec, pola godine ili godinu. Kod njih ne znas nista.
Sto je sa Adamom Wildom i Saguarom?
Reci ce da je prodaja losa a to su mogli znati i prije
nego su se upustali u projekt jer iza sebe imaju neke
zavrsene serijale poput Caravana i Greystorma koji sigurno
nisu bili prodajom daleko ispred gore spomenutog dvojca.
Moje misljenje je da bolje nisu niti krenuli s nekim stvarima.
bonjovi4ever Posted - 03/07/2019 : 21:28:48
Ma kakav kraći rok. 3 broja u 2 godine (ovako po sjećanju), pa onda godinu dana ničega, nije NIKAKAV rok, nego naginje odustajanju. I to baš nama koji redovito čitamo ono što kupujemo. I još k tome priča s kontinuitetom. Prodaš i prebaciš se na nešto drugo, a drugog ima itekako puno, i pustiš si mira.
legaz Posted - 03/07/2019 : 20:52:25
quote:
Originally posted by udarnik007

quote:
Originally posted by legaz

quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Ma od njih se ne smije ništa kupovati dok se serijal ne završi. Lukasa sam 1-8 prodao prije 2 mjeseca. Epizode su dosta povezane, ali je posljednjih nekoliko izlazilo s razmakom od pola godine (i više). Osma je izašla u 7. mj. 2018. pa sam se prisjećao što se uopće dešavalo u prvih sedam. Na kraju sam zaključio da takvo čitanje nema smisla, gomila je drugih stripova i knjiga za čitanje, pa sam odustao. Nikakve najave, ničega. Pa sad nek idu vrit. UT sam kupio tek nedavno, kad su ga kompletirali, ako prequel ne računamo.Samo tako i razmišljate pa nikada nećete ni videti kraj.Do takvog razmisljanja je i dovela politika izdavaca, zar ne?
Srecom nisam ovo prodao a malo je falilo.A ti kupuješ stripove da bi ih čitao ili da bi sve skupio u što kraćem roku?
Sarghan Posted - 03/07/2019 : 20:06:23
Još jedan od razloga zašto sam išao recenzirati (skoro) sve dosadašnje priče je neka nada da će taj neki minimalni "promotivni" efekt recenzija dovesti barem do pokojeg prodanog primjerka više i da će se time barem mrvicu ubrzati izdavanje preostalih brojeva.

Čisto sumnjam da je došlo do toga, no kao znak zahvale i u znak podrške ću u što skorijem roku na isti način i iz istih (sebično-promotivnih-drugosezonskih) razloga odraditi i preostalih 5 brojeva prve sezone.
bonjovi4ever Posted - 03/07/2019 : 19:54:03
Računam da mi ni deset života neće biti dovoljno da pročitam sve romane i stripove koji me zanimaju.
A nije mi ni na kraj pameti trošiti novac i vrijeme na one koji su nedovršeni ili se rastežu unedogled pa ih treba ponovo iščitavati. Naravno, da strip nije s kontinuitetom, ne bih ga prodavao (a to kaže onaj koji i dalje čeka novi broj Julije i ne namjerava ju prodavati ;)
udarnik007 Posted - 03/07/2019 : 19:49:18
quote:
Originally posted by legaz

quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Ma od njih se ne smije ništa kupovati dok se serijal ne završi. Lukasa sam 1-8 prodao prije 2 mjeseca. Epizode su dosta povezane, ali je posljednjih nekoliko izlazilo s razmakom od pola godine (i više). Osma je izašla u 7. mj. 2018. pa sam se prisjećao što se uopće dešavalo u prvih sedam. Na kraju sam zaključio da takvo čitanje nema smisla, gomila je drugih stripova i knjiga za čitanje, pa sam odustao. Nikakve najave, ničega. Pa sad nek idu vrit. UT sam kupio tek nedavno, kad su ga kompletirali, ako prequel ne računamo.Samo tako i razmišljate pa nikada nećete ni videti kraj.Do takvog razmisljanja je i dovela politika izdavaca, zar ne?
Srecom nisam ovo prodao a malo je falilo.
bonjovi4ever Posted - 03/07/2019 : 19:42:12
Uopće nema problema. Stripova i knjiga ima i više nego dovoljno ;)
legaz Posted - 03/07/2019 : 19:29:41
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Ma od njih se ne smije ništa kupovati dok se serijal ne završi. Lukasa sam 1-8 prodao prije 2 mjeseca. Epizode su dosta povezane, ali je posljednjih nekoliko izlazilo s razmakom od pola godine (i više). Osma je izašla u 7. mj. 2018. pa sam se prisjećao što se uopće dešavalo u prvih sedam. Na kraju sam zaključio da takvo čitanje nema smisla, gomila je drugih stripova i knjiga za čitanje, pa sam odustao. Nikakve najave, ničega. Pa sad nek idu vrit. UT sam kupio tek nedavno, kad su ga kompletirali, ako prequel ne računamo.Samo tako i razmišljate pa nikada nećete ni videti kraj.
bonjovi4ever Posted - 03/07/2019 : 19:05:57
Ma da, već dok sam gledao recenzije nisam se sjećao što se događalo. Pa si me taman prisjetio, ali opet nikako da izađe novi broj. Više me je zapravo smetalo što je priča bila sasvim ok, Medda mi je inače jedan od najboljih Bonellijevih scenarista, ali u roku dvije godine 3 broja izašla. A to je strip s kontinuitetom. Da, znam da je zaokružena prva sezona, i baš zato kažem da nisam taj strip trebao početi kupovati još 2015., čini mi se.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.26 seconds. Snitz Forums 2000