forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Trondheim

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
mike Posted - 08/02/2008 : 20:20:31
Svaka mu dala, a mi uskoro dobijamo sledece:


25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
KuntaKinte Posted - 13/07/2020 : 09:56:05
Ralph Azhem, 2. doba

Drugih pet albuma donosi razrešenja i razjašnjenja onog što je zakuvano u prvih sedam.
Utisak je da je manje akcije, da je manje avanture, da je mnogo više promišljanja pre svega Ralpha, bavljenja administrativnim pitanjima, razjašnjenja celog koncepta Plavih i artefakata koji daju razne moći likovima . U početku je to zanimljivo, mala promena tona u odnosu na prvi ciklus, ali što se Trond time više bavi, postaje sve napornije i napornije (artefakti šmartefakti: ovaj radi ovo, onaj radi ono, ovaj ometa onaj, onaj u kombinaciji sa ovima radi ono), i pomisli čovek "Phuh bre, dobro, ok, dosta, daj malo akcije, humora...". A humor je tu tek tu i tamo, na kašičicu, uglavnom u vidu povremenih ciničnih dijaloga, ništa više.
I uopšte, osećaj je da bi ceo serijal, da ga je CRTAO neko drugi bio korektan, klasičan "mač i magija", koji bi zadovoljio ljubitelje žanra. Osrednji, ali čitljiv. Međutim, ja nisam ta grupa i od Tronda očekujem više, više zabave, više avanture, više ludila...

Da se vratimo na poređenje sa Tvrđom: Tvrđa je definitivno bolja, verovatno zato što je tu u scenario uključen i Sfar, da je on ta zaprška koja sve diže na viši nivo. Tvđa je kao razgranato drvo, razbarušena, sa puno podpričica, milijardu zanimljivih likova. Ralph je neka gola mladica sa po nekom grančicom, dobro je krenula, ali se nije razgranala i kao da počinje da se suši.

Priča sa dvanestim albumom deluje završena.
Kao i sve od Tronda, čitaću je ponovo, ali ne skoro.
Ralph je kao film Memento, čitanje samo jednom nije dovoljno. Mnogo je detalja i koncepata koji su mi promakli i koje verovatno tek sa drugim čitanjem mogu da se pohvataju, možda će će drugo čitanje doneti više zadovoljstva.

Još nešto, mala napomena: 12. album sam "pročitao" sa francuskog pomoću Google Translate! Jes da sam se ugnjavio prekucavajući ceo album (naročito su gnjavaža akcenti), ali uspeo sam, GT radi oke posao kod prevođenja sa frenč na ingliš ili dojč. Koga zanima mogu da mu pošaljem fajl, da vidimo da li sam negde omašio mnogo. Google Translate Rules!

Dve Trondove poruke za kraj:
Razmišljanje uz gledanje u vatru koja se gasi nikad ne govori o velikoj radosti.
Trava koja raste je ravnodušna prema trolu.
anto Posted - 06/07/2020 : 15:22:46
:)

sjajan osvrt Vuče!!
izivko Posted - 06/07/2020 : 11:38:31
Odličan osvrt. Kunta Kinte!

Sad če Ante popizdit još više.
KuntaKinte Posted - 06/07/2020 : 10:32:44
Dakle, ponovo malo o Ralph Azhamu.
Ja sam pročlitao prvi ciklus, odnosno "prvo doba", prvih 7 albuma koji su nastali od 2011. do 2014.

Stoji sve što je izivko napisao na
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2285945

Odnosno skoro sve, po meni.

Moj utisak nije da je priča bez početka i kraja. Naprotiv. Uveren sam da je Trond još na početku imao sasvim jasnu ideju za ceo prvi serijal. Sad što je priča takva da ima puno preokreta, pa su Ralfova "lutanja" čas na jednu stranu, čas na drugu, njegov "plan" čas jedno, čas drugo, sve iz razloga što je on sam dosta inteligentan i prilagođava se potpuno blesavim situacijama u koje ga autor baca.

Mene celo putešestvije prvog ciklusa podseća na neku starinsku igricu, arkadnu avanturu, gde ideš i skupljaš razne predmete, smišljaš kako da ih upotrebiš kad nađeš na neku prepreku, a generalno postoji neki konačni cilj.

Ceo koncpet sveta je dobro upakovan, ja nisam primetio nikakve "loose ends", sve ima svoje objašnjenje, svaka moć, svaki magični predmet, kombinacija istih, istorijat likova i njihova motivacija, sve pije vodu.

Likovi su fenomenalni, počev od Ralpha: inteligentna bitanga, kao što izivko reče, bez previše morala, spreman da žrtvuje bebu, pola grada, bilo koga, da bi preživao, pregurao narednu prepreku, da udari pesnicom u glavu povređenu ženu zato što ga nervira, ume često da vas iritira. Ali kao većina dobro napravljenih antijunaka, morate da navijate za njega. Plus to što "mora" dosta često da bude pijan da bi njegovi bližnji preživeli njegovo prisustvo (!), bukvalno.
I mala korekcija izivkovog teksta, ako smem: Ralph na početku ima samo moć da "vidi" ko koliko ima dece ili će imati dece, uz to da "oseća" da li je nečija žena trudna.

Izreke koje Trond ponekad ubaci i kojima se igra su zabavne, nekad "mudre", nekad smešne, nekad potpuno besmislene i zato pak urnebesno smešne. Podsećaju na "mudrosti" Tronogog na latinskom iz Asteriksa. Ja bih želeo da ih je više, ali je ovo što je ubačeno verovatno prava mera, jer bi prestalo da bude smešno (jedna do dve po epizodi). Primeri:
Ne skupljaš kamenje kad želiš da daš cveće.
Čak se i Mesec odmara.
Previše samopouzdanja može dovesti do ozbiljnih razočarenja.
Iskrenost nije nužno znak inteligencije.
Čak i u najjačem nevremenu ima svetlosti.

Prevod sa francuskog na nemački je verovatno na nekim mestima problematičan, ili se radi o neprevodivim igrama reči, pa često dobijemo nešto dosta zbunjujuće. Ja sam u više navrata guglao da bih pokušao da zaključim šta je smisao dijaloga, nekad nisam uspeo.

Opšti utisak, je naravno da je serijal vredno čitati. Nedvojbeno se javlja potreba za poređenjem sa Tvrđom, pre svega zbog celog koncepta sveta "mač i magija" (ali po koncepciji priče i sa "Plaštom i očnjacima"). I upravo zbog toga je osećaj da je ovo malo slabiiji serial, pre svega zbog te neke pravolinijske priče Ralpha. Međutim, kad Tvrđe ne bi bilo, ovo bih smatrao apsolutno odličnim serijalom. Mala digresija: sličan osećaj sam imao kad sam "čitao" takođe Trondove Mister O i Mister I. Prvi put kad sam čitao, prvo sam pročitao Mister O i bilo mi je "uauu", a onda mi je Mister I bio "heh, nije loše, slične fore, ali bolji je O". Međutim, pre nikih mesec dana sam ih čitao obrnutim redosledom i utisak je bio obrnut, tj. isti: bolji mi je bio Mister I jer sam prvo njega čitao. Ne znam da li bi isto važilo i za Ralpha i Tvrđu, ali sigurno vredi vašeg vremena.

delboj Posted - 22/06/2020 : 17:24:12
Aha, hvala.
corto33 Posted - 22/06/2020 : 17:10:13
quote:
Originally posted by delboj

Koje epizode sadrži ovo slovenačko izdanje što je neki dan izašlo?Iste kao Tvrđa Fortissimo znači integral Donjon Parade:
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/tvrda-0-fortissimo/399/
https://www.bedetheque.com/serie-482-BD-Donjon-Parade.html
anto Posted - 22/06/2020 : 16:48:58
quote:
Originally posted by KuntaKinteOfftopic, da nerviramo malo Anta:
delboj Posted - 22/06/2020 : 14:30:12
Koje epizode sadrži ovo slovenačko izdanje što je neki dan izašlo?
KuntaKinte Posted - 22/06/2020 : 13:10:29
quote:
Originally posted by izivko

Imaš ovdje nekoliko tabli, prva je iz prvog albuma.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2285945

Trebaš neku određenu? Mogu postaviti bilo koju.


Ok, hvala, to je to.
Ovi iz Fante su delili table na pola i tako dobili knjigu od 96 strana. Proveriću kući danas.
izivko Posted - 22/06/2020 : 12:39:01
Imaš ovdje nekoliko tabli, prva je iz prvog albuma.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2285945

Trebaš neku određenu? Mogu postaviti bilo koju.
KuntaKinte Posted - 22/06/2020 : 11:28:18
quote:
Originally posted by izivko

Sinoć čitao Trondheimovog Spiroua Panika na Atlantiku.
Jedan od rijetkih njegovih koji mi se nije svidio. Nimalo zabavan.


Pročitao i ja Panik im Atlantik i meni uopšte nije loš, naprotiv.
Mada, ja uglavnom ne mogu da budem objektivan kad je Trond u pitanju (a i Parme).

SPOJLERI:
Enivej, priča je rekao bih "klasinčni" Spiru: počinje sa par gegova u kojima je uključen i Fantazio, ubacivanja nekih grofovih zezalica i pronalazaka, do avantur(ic)e na/pod morem, gde "rešenje" i spas naravno smišlja Spirou, koji nagradu za ceo poduhvat dobija u vidu "nekežnjavanja za pobunu".

Ono što mi je dodatni plus ovom specijalu je Trondovo ubacivanje zajebancije/kritike/sprdnje sa bogatašima koji se nađu u neprijatnoj situaciji i "analiza" njihovog ponašanja. Zar nismo nešto slično videli sad sa pojavom Corone i reakcijama pripadnika pre svega "zapadnih civilizaicija", recimo, sumanuta kupovina toalet papira i zaliha hrane i slično?

O Parmeovom crtežu neću ni reči, nema potrebe.

Offtopic, da nerviramo malo Anta:
Izivko, da li bi mogao da mi opišeš ili fotkaš kako izgleda tabla Ralpf Azhama u nemačkom izdanju, recimo iz prvog albuma? Ja imam onu jednu Fantagrafiksovu knjigu na engleskom koja ima 96 strana, ali mi se čini da su to polutable, praktično "razvučen" prvi album. Pitam jer hoću da nastavim sa nemačkim izdanjem, pa da znam da li je ovo što imam samo prvi ili prvi i drugi album.
Danke, unapred.
blueberry9 Posted - 29/03/2020 : 20:23:59
quote:
Originally posted by anto
publika sa istančanijim ukusom.


Ta publika je vec naucila francuski, i ne zavisi ni od cije milosti :)
anto Posted - 29/03/2020 : 18:30:30
to sam rekao jedno 20 puta,i potpuno se slažem sa tom tvrdnjom - nek se izdaje Bets za široke naredne mase,pa nek malo love pređe na ovo što volimo mi,publika sa istančanijim ukusom.
DiSkAcH Posted - 29/03/2020 : 15:04:54
quote:
Originally posted by anto

jbga,ne možeš ni da kriviš čoveka - svi su veći izdavači krenuli u komercijaizaciju - Dade su se klele da nikad neće objavljivati Zagora,DW je ubio sa raznim debilitetima od superherojskog stripa,Markos počinje da gazi po Betmenu...Jbg, ne živi se samo od zraka.
Neka se izdaje što god nosi lovu, plus i ono malo manje komercijalno i ja zadovoljan.
anto Posted - 28/03/2020 : 14:04:48
a možda nas Markos iznenadi,i u naredne dve godine objavi 8 Tvrđa,po dva Zekana iz obe edicije,integral Linkolna,integral Ralfa Azama,drugu knjigu Device iz bordela,Ayu 2,5. i 6.Bosonog Gena i petog Žeroma.
anto Posted - 28/03/2020 : 13:57:14
jbga,ne možeš ni da kriviš čoveka - svi su veći izdavači krenuli u komercijaizaciju - Dade su se klele da nikad neće objavljivati Zagora,DW je ubio sa raznim debilitetima od superherojskog stripa,Markos počinje da gazi po Betmenu...
anto Posted - 28/03/2020 : 13:55:34
quote:
Originally posted by blueberry9

quote:

i ovo što je Zekana vratio mi se ne sviđa.Ma sta pricas to? Pa nove Zekanove avanture su jos bolje nego stare, a da ne pominjem i da je Markos preskocio jos i najbolju pricu izmedju, Top Ouf! Samo nek ide Zekan!


ma zar čoveče ne vidiš da pokušavam da slažem sam sebe i tako se utešim što i nove albume,ali i Top Ouf! (i ostala tri broja te edicije) Markos neće izdati

pomenuo je da bi ove nove možda i objavio,ali kapiram da nas to loži dok ne zaboravimo da Zekan uopšte izlazi i dalje.
blueberry9 Posted - 28/03/2020 : 01:57:07
quote:

i ovo što je Zekana vratio mi se ne sviđa.Ma sta pricas to? Pa nove Zekanove avanture su jos bolje nego stare, a da ne pominjem i da je Markos preskocio jos i najbolju pricu izmedju, Top Ouf! Samo nek ide Zekan!
anto Posted - 27/03/2020 : 20:40:33
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Zanimljivo je sve ovo, samo... Meni je nekako ipak bilo drago kad je T “završio” Tvrđu. Ovako, iako je i inicijalno bilo zamišljeno da ima 300 albuma, mi se čini da je ovo ipak nepotrebno razvlačenje. Jebo to, ko Zagor, nikad kraja. Jes taj svet zamišljen savršeno za beskrajnu zajebanciju, al meni bolji oni T-ovi uanšotovi - kad mu dođe neka ideja, prozajebava se, ispuca se i aj ćao, idemo dalje, u novu zajebanciju.


+1

kao što je uradio sa Ralfom.

i ovo što je Zekana vratio mi se ne sviđa.
KuntaKinte Posted - 26/03/2020 : 18:54:04
Zanimljivo je sve ovo, samo... Meni je nekako ipak bilo drago kad je T “završio” Tvrđu. Ovako, iako je i inicijalno bilo zamišljeno da ima 300 albuma, mi se čini da je ovo ipak nepotrebno razvlačenje. Jebo to, ko Zagor, nikad kraja. Jes taj svet zamišljen savršeno za beskrajnu zajebanciju, al meni bolji oni T-ovi uanšotovi - kad mu dođe neka ideja, prozajebava se, ispuca se i aj ćao, idemo dalje, u novu zajebanciju.
izivko Posted - 26/03/2020 : 17:29:40
Još jedna friška vijest - novi član u timu Tvrđa Bastien Quignon i novo čudovište!
Na linku dolje može se pogledati jedna ilustracija. Crtež izgleda vrhunski!

https://www.instagram.com/p/B-M61teB2eQ/?igshid=1upclc50pk3t2

izivko Posted - 26/03/2020 : 11:35:10
Evo uspio sam napokon u jednom postu nabacit dva kvotanja.
izivko Posted - 26/03/2020 : 11:32:38
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Izivko, baš nas forsiraš sa dojč. Ja malo usporio učenje, ali moram da se bacim ponovo, sad je prilika, sad se ima vremena.
Izgleda da je ipak najbolja nefrancuska produkcija francuskih stripova kod Nemaca (ima ponešto i na španskom, ali manje i skuplje).


Bez sumnje. Nijemci objavljuju doslovno sve što dolazi iz Francuske pa je poslije francuskog najbolja opcija njemački.
quote:
Ja inače krenuo da čitam ponovo sve što imam od Tronda, krenuo sa Monster serijalom (ipak za klince, nije neš, mada mož da se potroši sat-dva), juče Kaput and Zosky (sad mi je bolje nego kad sam čitao poslednji put, neke epizodice su baš smešne, neke nako).
Još ne mogu da se nateram da čitam Tvrđe ponovo, ima ih mnogo, "strah" me da se ne smorim... Jedino ako (a hoće) ovo sve potraje...

Ja sinoć krenuo ponovno s Tvrđama ali rekao sam sebi - maksimalno 2 albuma dnevno. Jedan iz redovnog serijala i jedan spin-off.
Zarazan je taj Trondheim
KuntaKinte Posted - 26/03/2020 : 11:22:08
Ja inače krenuo da čitam ponovo sve što imam od Tronda, krenuo sa Monster serijalom (ipak za klince, nije neš, mada mož da se potroši sat-dva), juče Kaput and Zosky (sad mi je bolje nego kad sam čitao poslednji put, neke epizodice su baš smešne, neke nako).
Još ne mogu da se nateram da čitam Tvrđe ponovo, ima ih mnogo, "strah" me da se ne smorim... Jedino ako (a hoće) ovo sve potraje...
KuntaKinte Posted - 26/03/2020 : 10:30:09
Izivko, baš nas forsiraš sa dojč. Ja malo usporio učenje, ali moram da se bacim ponovo, sad je prilika, sad se ima vremena.
Izgleda da je ipak najbolja nefrancuska produkcija francuskih stripova kod Nemaca (ima ponešto i na španskom, ali manje i skuplje).

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000