forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 31 - Lydie

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 29/04/2014 : 19:58:07


Jeste li čuli dosad za „Odvojak brkatoga djeteta“? Ne tražite tu uličicu na karti, uzalud ćete potratiti vrijeme! Jedino vas Zidrou i Jordi Lafebre mogu onamo odvesti! Stanovnici te slijepe ulice, takozvani „Brkonje“, dijele radosti i boli svoje svakodnevice pod budnim okom kipića Gospe s malim Isusom. Kada Camille, mlada žena ne odviše bistra uma, izgubi svoju malenu, tek rođenu Lydie, svi joj stanovnici pružaju podršku. Ponovno iskazuju svoju solidarnost kada im Camille nagovijesti čudesni povratak svoje kćerkice. Svi misle kako lijepa laž vrijedi više od ružne istine. Samo, što se dogodi kada se istina vrati po ono što joj pripada?

Kolorka 31 • Lydie • 68 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Zidrou • Crtež Jordi Lafebre • Prijevod Petra Hrebac • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 30.4.2014. • Cijena 90 Kn
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
AleksandarN Posted - 22/12/2020 : 19:07:32
Zidrou-a sam zavoleo uz Fibrine stripove i ne znam zasto sam toliko cekao da procitam ovaj strip (verovatno zato sto sam mislio da je ovo prvi deo Odjela Za Poroke kojeg sam dugo cekao da mi padne u ruke ). Lydie je predivan i emotivan strip. Scena kada Lydie "krece" u skolu mi je bila toliko emotivna da zamalo nisam ispustio suzu. Ne znam zasto bas ta... Topla ali tuzna prica sa mocnom porukom. Radnja stripa ali i crtez me podsecaju na Loisel-ve radove sto je ogroman plus ovom delu. Pricu na kraju nisam procitao sa puno paznje pa necu ni da je komentarisem. Sam strip je sasvim dovoljan. Pomislio sam da ce biti prekratko jer uvek zelim vise kada mi se nesto dopadne ali ovde nista ne bih dodao niti oduzeo, sve na mestu. Prelepo / predivno!

9/10
Manny Posted - 18/11/2019 : 00:12:25
(mogući spojleri, preskočite ako niste čitali)

Lidie je dobar i vrlo originalan strip prepun metafora koje nakon prvog čitanja tek počinjem slagati u celinu.
Verovatno najozbiljnija je religijska refrenca, rađa se dete bez oca, umire, i vaskrsava nakon kratkog vremena. Cela ulica počinje verovati u njegovo postojanje, iz različitih razloga (tu je dobro pitanje da li je ta vera potrebnija njima ili samoj Kamil), i vremenom postaje pitanje da li to u šta verujemo je samo priča ili su čuda moguća. Zidru ne dozvoljava da se ta religijska paralela tek suptilno provuče, tako da i samu priču o Lidie dobijamo iz ugla/usta kipa Device Marije koji drži ruke kao da je izgubila dete - što, na kraju krajeva, i jeste tačno).
Treba spomenuti da u istom danu kada Kamil gubi Lidie, tiskar Viktor ubija novorođene mačiće. Ne preispituje li Zidru ovde ljude i njihovo poimanje života, nije li ovo kritika da tamo gde je čovek Bog, on biva grub i surov i uzima život iz vrlo banalnih i neljudskih razloga? Zašto bi sam Bog bio prema nama drugačiji ako mi sami nismo drugačiji prema drugima?

Nedavno sam čitao Pradov Ardalen, pa mi je zgodno da povučem paralelu, u oba stripa se preispituje istina, i koliko ono u šta verujemo na kraju određuje i nas i samu stvarnost. Najmanje bitno - iz nekog razloga mi je Zidruvo "Lijepo putovanje" bolji strip, isto jako teška tema, ali je bio manje "bajkovit", ovde u Lidie moramo tu "bajkovitost" da gurnemo u stranu, da bismo ispod površi uzeli suštinu i razumeli je.
don_draper Posted - 04/11/2018 : 10:18:33
Prateći Fibru teško je ne primjetiti da svoje uvaženo mjesto u njihovom katalogu drži Zidrou. Dosta sam se nećkao oko toga da mu dam šansu jer me nije vuklo da je moj tip stripa, ali odlučio sam početi s njim. Mogući spoileri nadalje.
Lydie je dosta dobar strip, nije me bacio na koljena niti sam poslije toga imao knedlu u grlu, ali vrlo efektno ispričana priča o jednoj osobnoj tragediji koju cijelo jedno društvo želi preokrenuti u nešto bolje. Najbolje postignuće su likovi oca i doktora, ljudi koji svakom svojom pojavom naznačuju da im je dosta toga, koji bi najrađe da netko drugi prekine cijelu tu stvar, ali pritom nitko od njih nema ni srca ni petlje doista napraviti taj bolan čin. Dosta je indikativno i to da strip cijelom svojom duljinom tjera da se zapitam nekoliko pitanja i stalno se strepi za sudbinu majke i njenog "djeteta", "igra" koja cijelo vrijeme graniči tome da bude brutalno prekinuta. Kao ona poznata bajka Carevo novo ruho gdje se ono vidljivo pretvara u nevidljivo ovdje je upravo suprotno, no premda u bajci dijete na kraju napokon razotkrije sve, ovdje čitajući nitko vjerojatno nije pomislio da bi bilo moralno prekinuti sve. Sjajna je stvar to što u tako kratkoj priči se može aktivno promišljati, no nekako mi nije sjeo strip do kraja, sami odabir teme možda nije baš moj tip, ali vrlo je vješto to Zidrou riješio. Sami kraj i pogovor mi nisu ostali do kraja jasni, ali nekako ne smatram ni da je to bila poanta ovog prvog čitanja. Definitivno nastavljam dalje sa Zidroum što se može shvatiti kao jedan veliki plus i za ovaj strip. 4/5
Mrkva Posted - 22/03/2017 : 22:15:26
SPOJLERI POSVUDA

Osjećam se malo zastrašeno poplavom stripovnih polemika na forumu u zadnje vrijeme. Dovoljno sam pametna da znam kad pucam u ligu višu od svoje, a nisam dovoljno pametna da prebacim tu ligu.

Ipak, Lydie je zasluzila da o njoj kazem koju jer je prvi strip koji me unatoč "svakodnevnim ništavnostima" uspio udaljiti od vlastitih problema.

Svidjelo mi se kako me strip nagnao da se prisjetim kada sam počela prvi put razmišljati o tome što je istina. Znam da je to bilo prilikom gledanja Matrixa, kad je onaj siroti štakoroliki lik Cypher prodao Nea i cijelu bandu zato da ga vrate u Matrix i izbrišu mu pamćenje, samo zato da moze jesti lazni odrezak.

Ignorance is bliss., rekao je tada.

I sjećam se da sam bila na njegovoj strani, suprotno popularnom herojskom mitu o Odabranom Neu.

I zato sam se bezrezervno svrstala na Lydienu stranu od prvih kadrova. Mada priznajem zarmixovu ocjenu; potpisujem da je paleta likova dobro odrađena, od lokalne pijandure Malissove do braće Aymard; kao i da se u trenutku bebine smrti stvarno pretjerano išlo na patetiku i patnju - ipak sam znatno blaza prema stripu, da ne kazem blagonaklona.

Mislim da je narativno vrhunski napeto odrađen, osim zasranog kraja koji mi nije bio uzbudljiv. Kao čitateljica sam u tri-četiri različite prilike posumnjala da će, evo ga, Lydie stvarno ozivjeti: kadrovi su na to navodili! Kad djed vlakovođa u noći čuje glas svoje unuke, nemojte mi reći da niste mislili da je ozivjela!
Kad Camille gađa doktora snijegom, nemojte mi reći da niste mislili da to mala Lydie gađa! Kad djeca crtaju svoju "najbolju prijateljicu" i svi je nacrtaju isto, nemojte mi reći da vam srce nije poskočilo u čeznji da Lydie bude stvarna.

To mi je vrhunski, ta empatija koja je izazvana u meni, da totalno razumijem zašto su susjedi pristali glumiti da je Lydie stvarno tamo jer bih i ja učinila isto. I da prizeljkujem da je uistinu tako.

A onda, osim toga, da priča svejedno ne bude tragična, jer govori o zajedništvu i potpori nekome tko je dozivio traumu, whatever it takes. Camille je bila zena kratke pameti koja se emocionalno i svakako drugačije puno bolje ostvarila imavši kakvo-takvo dijete, nego što bi to učinila u nekoj mentalnoj instituciji: a čitav je Odvojak brkatog djeteta tome pomogao.
Čitajući ovaj strip, opet sam pomislila da sa mnom nešto nije u redu, jer mi se činio ovakav razvoj događaja najboljim, manje okrutnim...baš kao i Cypherov lazni odrezak. I danas se pitam što je istina: to što ja na zidu Platonove spilje vidim slike stvari istovjetne slikama koje vide drugi, znači li to da vidim istinu? I čemu takva istina uopće sluzi?

Zanimljivo mi je i što priču priča kip Gospe jer doprinosi tom iščekivanju da se dogodi čudo, a usto i na zgodan način rješava "neuvjerljivost" sveznajućeg pripovjedača. Zgodno, originalno, toplo: preporučujem.

zarmix Posted - 12/02/2016 : 12:41:57
Lydie je daleko bolje nacrtan strip (Jordi Lafebre) od Lijepog putovanja (još jednog izdanja Fibre za koje scenarij potpisuje Zidrou). Gorkoj priči, teške tematike, dobrodošao šarm i toplinu osigurava malomišćanski ugođaj susjedstva nalik onom u genijalnoj Trgovini Loisela i Trippa. Nažalost, ... tu prestaju hvalospjevi.

Sama priča drži vodu, za razliku od Lijepog putovanja, kod Lydie uglavnom sve štima, uzrok-posljedica, likovi su zadovoljavajuće razrađeni, na koncu čitava ih je galerija, od školske učiteljice, svećenika, gostioničara, uličnih mangupa, do lokalne pijanice, da nabrojim samo neke. Naravno, moglo bi se pronaći fabularnih nedostataka (Kako to da se otac djeteta naslućuje tek u nepotrebnom i nejasnom dodatku? Odakle se sad odjednom pojavljuje neka unuka fotografa i kopa po njegovim stvarima? Camille kolikogod bila ograničena valjda bi barem nekad spomenula oca svog djeteta ili ga prepoznala u kvartu?).

Ipak, nešto bitnije i važnije konstantno manjka kod Zidroa. Ne mogu se oteti dojmu da jednostavno nije u stanju raditi dobre scenarije za teške priče, a tvrdoglavo ih se laća.
Pohvalno je baviti se tragičnim ljudskim sudbinama i senzibilizirati čitateljstvo, ali tim više odgovornost raste i stvari treba uraditi kvalitetno s više empatije i osjećaja za nijanse nego primjerice kad se radi avanturistički strip ili neka SF zajebancija, ili se takvih projekata ne treba uopće hvatati.

Gadne su to teme, smrt djeteta, ne smiješ na njima biti prosječan niti odrađivati posao. Zidrou ima tehniku, ali ovakvim dramama nije dorastao, ne pokazuje potrebno razumijevanje u emotivnom smislu i ne umije dostojno prenijeti osjećaje kako to priča zaslužuje; već ispada pretenciozan scenarist koji uporno želi profitirati (makar kao umjetnik/autor) na bolu i patnji, a da nijedno ni drugo nije u stanju primjereno prezentirati.
Combatrock Posted - 18/02/2015 : 23:46:07
O ... Procitao. Kasper objasnio. Par metara ranije. Stajaznam drn drn drn i zelja za hepiendom. Nije probudilo nikakve emocije. 6/10
anto Posted - 24/01/2015 : 13:40:31
eh!
pročitaću obavezno!!

sad videh da je i Mirakul 3 u toku;sjajno!
Tonto Posted - 24/01/2015 : 13:35:58
quote:
Originally posted by anto

šta je Vojna od Duplog??

c-c-c sram te bilo.
Torghal Posted - 24/01/2015 : 13:07:53
quote:
Originally posted by anto

šta je Vojna od Duplog??


Ocito nisi ulazia u Autorski izlog zadnje dvi godine.
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=43600&whichpage=1
anto Posted - 24/01/2015 : 11:42:09
šta je Vojna od Duplog??
frano Posted - 24/01/2015 : 07:54:05
Uf, to je to.
Krasno sročeno.

Eto nekako, meni su u zadnje vrijeme tri naslova na pameti, Lydie, Ljepota tame i Vojna od Duplog.

Svako od njih me dodiruje na svoj način.
Lydie je vrlina čista.
Dupli je strast, volja, inspiracija.
Ljepota tame je čisto ludilo.

Ne ostavljaju me ravnodušnim.
boddhisatva Posted - 23/01/2015 : 21:30:39
Puno misli o samome stripu, o samoj temi, o samome crtežu i sve sami odvojeni segmenti ali izuzetno vješto uklopljeni u cjelinu. Ne želim početi mudri traktat ili prozni tekst o njemu ali svakako kreniti kako i on sam kreće - sa emocionalne komponente.
Jedan je to od od onih stripova koji će rasplakati a da zapravo nije ni u kome pogledu patetičan, iskrenost prikaza ljudskih sudbina, globalna stvar u toj svojoj lokalnosti i zato je univerzalna, nešto slično uspio je prikazati tek Fellini u Amarcordu i nostalgija ga doziva uporno u misli, ali usporedbe s njim - nema.
A doziva mi i stare priče, sjećanja, djetinstvo. Stare dagerotipske fotografije u staroj kući na na zidu na kojima su likovi, pa čak polovični konji koji vuku kola pa i psi jednostavno nestali, izbrisali se. Bio je tu i dječak koji se držao za stolicu a izbrisale su mu se noge. Pitao sam oca o tome što se na tim snimkaama zapravo dešava a on mi je odgovorio, vjerujem čak i danas da je tada smišljao najbolji odgovor na pitanje: "Otišli su sa cjelog ovoga svijeta...". Deset godina nakon toga dječak je nestao potpuno, ostala je samo stolica. Nestao je i konj a kola su stajala ravno u položaju za vožnju ... tek kao odrastao sam saznao da je to neki tehnički proces na fotografijama pa da nestaju. Prestalo je svako djetetovo duhovno pojavljivanje i veza sa Ovoime Svijetom. Prešlo je u Esenciju Svemira. I konj također, da uživa u Vjećnim Livadama za Ispašu i lovi po njima jedre ždrebice ... ;o))
Da li je to nadrealni realizam ili realni nadrealizam, ono što piše moja žena, književnica, uz sve te suptilne razlike nije u ovom stripu više ni bitno - bitno je da se Lydie pojavila.
Ovo sada što je u Lydie je obrnutost - umjesto nestajanja dolazi pojavljivanje.
Pojavila se pomoću tolike vjere u nju samu kao esenciju, i to ne samo vjerom njene majke Camille, nego i vjerom cijele zajednice, cijelog Odvojka brkatog djeteta. Iz nematerijalne esencije tako je stvorena u materijalnu, emocionalnost stvarnosti materijalnog i nespoznatljivo nematerijalnog je ostala i dalje višerazinski ista i visoka u nadrealnosti i realnosti djela.
Kraj stripa je ovakav i onakav, imam zamjerke na to i to, možemo mi sve raspravljati i složiti se ili ne složiti, davati mišljenja i ostalo ali mislim da je jedno svojstveno tom stripu gdje bi se svi mogli složiti: Lydie nije strip koji se čita razumski i racionalno, to je strip koji se čita prije svega duševno i emocionalno ... i u tome je njegova izuzetna čar.
Vrijedan svake isplakane suze obrisane jagodicom prsta da se prelistaju strane...
I zato mi nijedne suze nije nimalo sram, žao mi je samo što ih nema više.
Pa da ne meljem dalje - mogu samo reći da hvala Fibri na ovom izuzetnom stripu.
boddhisatva Posted - 13/01/2015 : 14:39:56
na naslovnicu nemam zamjerki, čak je i intrigantnija od one
Lydie je meni jedan od kandidata za najbolje u 2014, vrsno vođena priča scenaristički i slikovno i nimalo ni u jednom trenu ne zapada u patetiku, uopće
pravi način za pričanje onih toplih ljudskih priča
supermark Posted - 12/01/2015 : 21:32:38
Odlican strip
A markosova naslovnica je puno bolja od ove
Ocjene: 9, 9, 10, 10
Torghal Posted - 27/12/2014 : 21:05:12
Hvala Beva i Mr.Bushido.Potpisujem Oki sve sta si napisa.Cudno da se Markos nije odlucia za ovu naslovnicu.
Oki Posted - 27/12/2014 : 20:14:37
Je, ova oriđiđi naslovnica je mnogo bolja od fibrine, mogli bi reći da savršeno odgovara ovom stripu:)
Mr. Bushido Posted - 27/12/2014 : 19:52:44
quote:
Originally posted by Torghal

Di se moze vidit orginalna naslovnica?Ova fibrina mi se nije svidila ne zato sta mislim da nije lipa nego zato sta sam na osnovu nje ocekiva drugaciji strip;ocekiva sam tuznu,tesku pricu o trudnoj djevojci koju je okolina odbacila a dobia sam nesto potpuno suprotno.Drugim rjecima naslovnica ne pogadja bit samog stripa.


http://www.bedetheque.com/serie-23684-BD-Lydie.html

http://www.dargaud.com/lydie/album-5835/lydie-one-shot/

Beva Posted - 27/12/2014 : 19:52:23
quote:
Originally posted by Torghal

Di se moze vidit orginalna naslovnica?Ova fibrina mi se nije svidila ne zato sta mislim da nije lipa nego zato sta sam na osnovu nje ocekiva drugaciji strip;ocekiva sam tuznu,tesku pricu o trudnoj djevojci koju je okolina odbacila a dobia sam nesto potpuno suprotno.Drugim rjecima naslovnica ne pogadja bit samog stripa.Valjda je ovo:

Torghal Posted - 27/12/2014 : 19:45:48
Di se moze vidit orginalna naslovnica?Ova fibrina mi se nije svidila ne zato sta mislim da nije lipa nego zato sta sam na osnovu nje ocekiva drugaciji strip;ocekiva sam tuznu,tesku pricu o trudnoj djevojci koju je okolina odbacila a dobia sam nesto potpuno suprotno.Drugim rjecima naslovnica ne pogadja bit samog stripa.
anto Posted - 27/12/2014 : 14:31:14
U jednom trenutku tokom čitanja sam bacio pogled na kojoj sam stranici;mislim da je bila 49. u pitanju;moje razočarenje što će se strip završiti za nekoliko stranica je bilo ogromno - treba li još nešto da kažem glede mojih utisaka o stripu?

No,šalu na stranu,Lidija je vanserijsko ostvarenje.Topao,nabijen emocijama,strip koji govori o snazi vere ("neverovatno!koja količina suza u jednoj jedinoj osobi"),o onom pozitivnom u nama,solidarnosti,prijateljstvu,...("osim toga,zašto činiti zlo kad je tako lako činiti dobro?"),o tome kako nas sve to može promeniti na bolje ("ionako više nema mesta podno stare šljive").U moru teških tema koje su danas uglavnom zastupljenje u realističnim stripovima,Lidija je melem za dušu.
Takođe,pohvalio bih nesvakidašnji,originalan i brilijantan način da se završi i zaokruži priča.
I moram pomenuti trenutak kad učiteljica pokazuje doktoru dečije crteže najboljeg prijatelja iz razreda i kad kaže "nemoguće!neke od njih deli i po nekoliko klupa" - uf,sav sam se bio naježio.

Nego,jedna nedoumica - pismo o kojem govori Lusi An na samom kraju - ja sam shvatio da je to pismo koje je njen deda napisao Lidiji,zar ne?

Svaka čast markosu na "pronalaženju" Zidroua - nakon Lepog putovanja i Lidije,čovek kod mene ima bezrezervno poverenje i jedva čekam njegov sledeći album.
Hvala Franu zbog sjajne preporuke.
Šteta što nije išla oriđiđi naslovna,ali to je manje-više nebitno
10/10
Torghal Posted - 08/12/2014 : 19:09:23
Procita san ovo u jednom dahu,strip je remek djelo.
frano Posted - 23/11/2014 : 15:14:14
Dobro kaze Cromwell, ostavljeno je citatelju na izbor kako ce strip dozivjeti, iz kojeg kuta, objektivnog ili vjerskog.split85 Posted - 20/11/2014 : 13:40:24
Poprilično dobro.
Svidija mi se način kako okolina prihvača osebujnog pojedinca i olakšava mu život.
Moglo bi se dosta toga prenit u stvarni život.
Cromwell Posted - 16/11/2014 : 12:17:24
quote:
Originally posted by kasper

izgleda da sam ja jedini kome se ovaj strip bas nije svideo. od 15 strane sve mi je isto, naporno, lazno, uzas.


To vjerojatno ovisi o tome koliki si realist
Nisam siguran da li sam baš shvatio kraj, jer je tu bilo više stripova na hrpi ali ovako na prvu ovo mi se čini kao priča koja prikazuje pozitivnu stranu vjere/vjerovanja.
Dok bi s druge strane realisti i oni koji cijene istinu više od svega Lydie mogli promatrati kroz drugi par 'očala i uzeti ga kao slikoviti ali zorni prikaz pogrešnosti vjerovanja.

Nisam baš načisto ali meni se priča prilično svidjela. Nije mi zapravo nimalo tužna, premda sam očekivao da bi to mogla biti.
Likovi su jako simpatično nacrtani i profilirani stoga ovaj strip od mene može dobiti samo pohvale.
kasper Posted - 12/11/2014 : 09:53:21
izgleda da sam ja jedini kome se ovaj strip bas nije svideo. od 15 strane sve mi je isto, naporno, lazno, uzas.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000