forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Prvi zakon - Joe Amercrombie

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Obi-wan Posted - 04/09/2011 : 14:02:42
Topic sa knjigama je postao premasivan za praćenje, a neke knjige zaslužuju da se istaknu pa evo...
Tri knjige Joe Abercrombia kojemu je ovo prvo što je napisao:
1 Krivnja oštrice
2 Prije njihova vješanja
3 Posljednji argument kraljeva

Kako imam listu za čitanje toliko dugu da mi ni 10 života ne bi bilo dovoljno da sve pročitam, ponekad se oslonim na šesto čulo i ubacim nešto preko reda. Kako sam već iskusan čitač (30 godina je u pitanju), dosta dobro mi to ide. No, ovaj put sam se extra prijatno iznenadio.
Da ne duljim, naletio sam na jednu od 5 najzabavnijih priča koje sam u životu pročitao. Neću reći najboljih knjiga jer teško je procjeniti šta je koliko dobro i šta zaslužuje kakvo priznanje, ali držim da moje poznavanje kvalitetne zabave nešto znači.
U pitanju je epska fantastika, moderno napisana po kojoj bi se mogao snimiti Holivudski spektakl (možda i hoće jednog dana).
Za razliku od trenutno popularnih velikih epskih priča koje čitamo već cjele živote, a na kraju nihovi autor umre pa ih netko drugi nastavi, ovdje imamo trilogiju s početkom i krajem. Ima naravno prostora za narednu trilogiju, no to je danas postao standard. Dakle imamo zatvorenu cjelinu sada i odmah (na hrvatskom Algoritam, na srpskom počinje Laguna i naravno na engleskom - pa birajte). Grejt sekses! Šta mi se toliko sviđa u ovoj knjizi? Priča odlična, no odličnih priča ima još. Svijet odlično osmišljen - također smo ih vidjeli nekolicinu. Način pisanja - lak, dopadljiv, jasan, sirov. Postoje i drugi pisci koji dobro pišu. Ali ova knjiga ima to sve zajedno + još nešto čime obara s nogu. U pitanju je karakterizacija likova, njihovi unutrašnji dijalozi, njihove pobude i rezonovanja. Nenadjebivo! Upravo kroz likove, stvara se slika svijeta u kojemu ne postoje crno i bijelo već samo nijanse sivog kao što je u realnosti (treba ipak biti realan kako reče Logen).
Navest ću vam neke likove:
Sand dan Glokta je kao mladi pukovnik poveo juriš u kojem je zarobljen i mučen 2 godine u zatvoru gdje nitko nije proživio više od par mjeseci. Pustili su ga da se vrati kući i umre. Usprkos svim prognozama digao se iz kreveta (ruina uništenog tijela) i postao inkvizitor te sada prakticira svoje teško stečeno znanje na drugima. Možete li zamisliti kakva je to osoba i kakav vi odnos kao čitatelj uspostavljete s njim (neću vam odati tajnu).
Logen - ratnik sjevera čije ime tjera strah u kosti. U trenutcima najvećeg ratnog delirijuma iz krvi se rađa Krvava Devetka njegov alter ego koji ubija sve pred sobom na praveći razliku između neprijatelja i prijatelja, žena ili djece. Svi su mu isti i sve treba ubiti. Dobar čovjek kažu...
Jezal dan Luthar veliki mačevalac Unije, ženskar i kicoš. Ustvari beskičmenjak i kukavica koji prolazi put da bi na težak način postao netko drugi. Put na kojem smo i mi zajedno s njim.
I još mnogi drugi živopisni likovi koji ne zaostaju za ovim opisanim i čine knjigu vrhunskom zabavom...
Ako volite epsku fantastiku - trebali ste već imati ovu knjigu.
Ako volite čitati knjige - ovo stavite na vrh svih listi nabavke i čitanja.
Ako niste u životu pročitali ni jednu knjigu - ovo vam je prilika da pročitate prve tri.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Obi-wan Posted - 08/02/2018 : 17:01:35
quote:
Originally posted by nemanja93

http://www.laguna.rs/n3743_knjiga_krvava_zemlja_laguna.html


U pripremi, super !
Prve tri imam Algoritam, a druge tri na engleskom. Sada ću imati druge tri i na srpskom...
nemanja93 Posted - 08/02/2018 : 00:05:00
http://www.laguna.rs/n3743_knjiga_krvava_zemlja_laguna.html
Beren Posted - 28/08/2017 : 17:45:30
Odlična trilogja. Priča je pomalo i predvidljiva, sa na momente pretjeranim ponavljanjem određenih detalja koji znaku da zamore posle nekog vremena (npr. Gloktin bol koji se pominje u svakoj jbnoj sceni s njim).

Aberkrombijem stil pisanja mi se dopada i uživao sam tokom čitanja. Sad je Osveta na redu.
Obi-wan Posted - 02/08/2017 : 17:01:01
quote:
Originally posted by zeljko

ne čitam nastavkeBravo!
zeljko Posted - 02/08/2017 : 16:54:15
ne čitam nastavke
Imrahil Posted - 02/08/2017 : 16:37:57
Ne komentarišem stil pisanja već ideje koje pretače na papir, mislim na Prvi zakon. Meni je tu Aberkrombi previše by the book što bi se reklo. Ne mogu sad detaljnije, davno se čitalo pa bih morao da se podsećam ali recimo Glokta je Tirion Lanister, to se vidi na prvi pogled.
Ali pisanje mu je sjajno, tu sam uživao, prosto te uvuče i ne pušta.

Recimo, Piter V Bret (koga isto Laguna objavljuje) se mnogo više potrudio oko svog serijala ali mi njegovo pisanje ne leži previše.

Obi-wan Posted - 02/06/2017 : 08:06:12
Skrhano more:

Ova zadnja knjiga trilogije sa bombastičnim finalom mi je najbolja. Abercrombie je iz nekog razloga napisao knjige sa manje eksplicitnih opisa seksa i nasilja nego što imaju njegova ranija djela smještena u svijet Prvog zakona. Ovo se neće previše dopasti hardcore ljubiteljima fantastike, ali će zato privući jedan puno širi spektar publike što je vjerovatno i bio cilj. Dakle, knjige za svakoga. Znači li to ublažavanje da je Skrhano more loše? Apsolutno ne! To je još uvijek Abercrombie sa svojim prepoznatljivim stilom koji vam ne dozvoljava da ispustite knjigu iz ruku.
DeeCay Posted - 20/05/2017 : 00:37:57
Ma kakva inspiracija od Martina za Prvi zakon, pa veze nema s njima... Martin mi zapravo dođe puno blaži od Abercrombieja; ako mislite da su Martinovi junaci nesavršeni i moralno dvojbeni, onda trebate vidjeti Abercrombijeve. S time što je Abercrombie više punokrvniji fantasy, dok je Martin negdje pola puta između realnosti i fikcije.
Obi-wan Posted - 18/05/2017 : 20:10:32
Moram se ne složiti sa onim gore...

Abercrombie mi je trenutno (dok Martin spava), broj 1 što se tiče fantasy-ja. Nikako ne bih rekao da mu manjka originalnost. Baš suprotno, njegov stil je osebujan, osvježavajuć i originalan.

Nabavio trilogiju Skrhano more i upravo čitam "Pola kralja". Ne bih to nikako nazvao naivnim. Bolja riječ je lakša literatura otvorena za širi krug čitatelja. Nije samo za hardcore fantasy geekove već nešto što možete dati supruzi da čita. Kvalitet da i ne spominjem. Ja knjigu ne ispuštam iz ruku, a smješak mi ne silazi sa usana. Savršena literatura da vas razveseli nakon napornog dana. Moje najtoplije preporuke za Pola kralja / Pola sveta / Pola rata (koje ustvari još nisam ni pročitao).
Imrahil Posted - 15/08/2016 : 13:40:54
Odličan je Abekrombi. Čitao ovu prvu trilogiju (Prvi zakon), vidi se da mu manjka originalnosti (očigledan uticaj Martina ), ali mnogo dobro i zarazno piše da je uživanje čitati + sve je bolje kako se nižu knjige. Posebna pohvala za kraj, baš odličan.

Pročitao i Pola kralja, prilično naivno pisano, ali sam kraj vadi stvar. Nadam se da će nastavci biti bolji.
Obi-wan Posted - 22/07/2016 : 18:02:33
Ako nekoga zanima, imam na prodaju trilogiju The great leveller. Knjige 4,5,6 (tvrde korice) iz svijeta Prvog zakona.
Prodajem po nabavnoj cijeni 300 kn., 1 i 3 su nove, 2 je vrlo dobra. 1 na hrvatskom, 2 i 3 na engleskom.

Čisto da pojasnim, knjige su odlične. Morao sam pročitati, nisam mogao čekati. Sada kada sam pročitao, čekam da se netko smiluje i izda još te dvije knjige na domaćem jeziku. lako moguće da se to nikada ne desi na žalost. No, nadamo se.
Ako se nekome ne čeka, eto, ja sam skupio sve i cijena je prizemna...
Obi-wan Posted - 22/07/2016 : 18:00:02
Pročitao i treću knjigu Red country.
Nakon tema Osveta i Rat, treća knjiga ima temu Divlji zapad.
A vraća na se i jedan stari znanac...
Obi-wan Posted - 16/03/2016 : 17:28:47
Naručio sam i Red Country iz Eng pa da imam komplet svih 6 iz svijeta Prvog zakona...
Obi-wan Posted - 12/03/2016 : 12:34:11
quote:
Originally posted by Mali_Mate

Meki uvez 'Krivnje oštrice' ovih se dana može nabavit za 15 kuna na kioscima Tiska.


Kupio sam i to neka se ima.
Mali_Mate Posted - 12/03/2016 : 01:10:06
Meki uvez 'Krivnje oštrice' ovih se dana može nabavit za 15 kuna na kioscima Tiska.
Obi-wan Posted - 09/01/2016 : 18:46:34
Završio sam The Heroes jučer. Druga stand alone priča First law svijeta. Koliko je tema Best served cold bila osveta, ovdje je u pitanju rat. Radnja opisuje trodnevni ratni sukob između Unije i Sjevera. Glavni likovi su Bremner dan Gorst, Curnden Craw i Calder (sin Bethodov). Osim njih, ima na desetine sporednih likova koji su svi opisani sa velikom dubinom tako da je faktor poistovjećivanja i ulaganja u likove velik. Knjiga se može čitati zasebno, iako poznavanje ranije materije samo produbljuje doživljaj. Knjiga je naravno fenomenalna osuda rata. Ostaje mi još Red Country. Ako netko ima viška, možemo mjenjati, nudim The Heroes (HC) ili neku drugu knjigu...
Obi-wan Posted - 18/09/2015 : 21:44:06
Svaka čast.
Ove knjige zaslužuju takvu recenziju.
DeeCay Posted - 18/09/2015 : 21:23:48
Napravio sam malo poduži osvrt na cijelu trilogiju, pa ako neko želi baciti pogled... A možda ga i zainteresira. Obie bi se složio, moramo proširiti evanđelje po Abercrombieju. ;)

Joe Abercrombie: Prvi zakon

Obi-wan Posted - 01/09/2015 : 19:36:34
quote:
Originally posted by DeeCay

quote:
Originally posted by vope

Gotov i Red Country, najslabija knjiga u ovoj trilogiji po mom hambl opinionu, ali nikako loša nadasve i čak štaviše. Sad se pitam da li će Krombi nastaviti eksploataciju ovog svijeta ili je ovo sve što je planirao na zadatu temu? Nekako se nadam da će biti još po nešto...Rekao je da ide nakon one tinejdžerske trilogije Shattered sea na novu trilogiju iz starog svijeta, ali s novom generacijom junaka. Od ovih starih se možemo oprostiti.


Teško će biti ponoviti intenzitet Glokte ili Devetke, ali veselim se novim junacima.
DeeCay Posted - 01/09/2015 : 18:51:16
quote:
Originally posted by vope

Gotov i Red Country, najslabija knjiga u ovoj trilogiji po mom hambl opinionu, ali nikako loša nadasve i čak štaviše. Sad se pitam da li će Krombi nastaviti eksploataciju ovog svijeta ili je ovo sve što je planirao na zadatu temu? Nekako se nadam da će biti još po nešto...Rekao je da ide nakon one tinejdžerske trilogije Shattered sea na novu trilogiju iz starog svijeta, ali s novom generacijom junaka. Od ovih starih se možemo oprostiti.
Obi-wan Posted - 01/09/2015 : 17:05:46
Pitao sam Lagunu i kažu da će Heroes ići iduće godine, možda već početkom...
vope Posted - 01/09/2015 : 10:22:29
Gotov i Red Country, najslabija knjiga u ovoj trilogiji po mom hambl opinionu, ali nikako loša nadasve i čak štaviše. Sad se pitam da li će Krombi nastaviti eksploataciju ovog svijeta ili je ovo sve što je planirao na zadatu temu? Nekako se nadam da će biti još po nešto...
Obi-wan Posted - 27/08/2015 : 17:10:58
Inače, The heroes na bookdepositoriju košta nekih 110 kn. (ukupno sa dostavom)
Nemam baš dobra iskustva sa BD pa sam neodlučan...
Obi-wan Posted - 27/08/2015 : 14:49:15
quote:
Originally posted by vope

quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:
Originally posted by kandraks

Odličan je Džo, uživao sam u sve četiri njegove knjige koje sam pročitao...jedva čekam Heroje...


S obzirom da je Algoritam u možda neizlaznoj krizi, vjerovatno će Laguna prva izdati. Inače je Laguna dosta kasnila za Algoritmom pa se nadam da nećemo čekati predugo. Ja bih najradije odmah. Kad bi samo oni znali kakva je to knjiga...Nažalost ni Laguna neće brzo raditi prevod Heroja, težište im je prevod trilogije Shattered Sea jer, po ugovoru, moraju u kratkom vremenu izbaciti u prodaju sva tri dijela, sa ne više od par mjeseci razmaka u objavljivanju. Prvi dio se očekuje krajem ove godine.

A u Red Country se konačno na scenu vraća maderfakin Krvava devetka...


Pa čitat ćemo onda to (ipak je to Abercrombie). Algoritam je već objavio Pola kralja, ali kao što rekoh, teško da će ići dalje...
Nova trilogija unutar jedne godine ne zvuči loše...
vope Posted - 27/08/2015 : 12:01:16
quote:
Originally posted by Obi-wan

quote:
Originally posted by kandraks

Odličan je Džo, uživao sam u sve četiri njegove knjige koje sam pročitao...jedva čekam Heroje...


S obzirom da je Algoritam u možda neizlaznoj krizi, vjerovatno će Laguna prva izdati. Inače je Laguna dosta kasnila za Algoritmom pa se nadam da nećemo čekati predugo. Ja bih najradije odmah. Kad bi samo oni znali kakva je to knjiga...Nažalost ni Laguna neće brzo raditi prevod Heroja, težište im je prevod trilogije Shattered Sea jer, po ugovoru, moraju u kratkom vremenu izbaciti u prodaju sva tri dijela, sa ne više od par mjeseci razmaka u objavljivanju. Prvi dio se očekuje krajem ove godine.

A u Red Country se konačno na scenu vraća maderfakin Krvava devetka...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000