forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 Man of Steel

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
brni Posted - 03/01/2013 : 19:56:18
It's a Bird...It's a Plane...It's Superman
UVOD

Dvojica prijatelja iz srednje škole Jerry Siegel i Joe Shuster (prvi put su se susreli u srednjoj školi u Glenvilleu, predgrađu Clevelanda), dijelili su zajedničku strast prema znanstvenoj fantastici i časopisima tog sadržaja i ubrzo su počeli sudjelovati u radu srednjoškolskog lista, The Glenville Torch. Nakon toga su pokrenuli vlastiti znanstveno fantastični časopis (Science Fiction), uvezeni i umnoženi pamflet koji je sadržavao Shusterove crteže i Siegelove priče koje su stvarali pod raznim pseudonimima.
U isto vrijeme stripovi su se počeli pojavljivati na kioscima i činili su se kao naručeni za njihove ideje. Siegel i Shuster su počeli pisati kratke strip priče za New Fun Comics. New Fun i New Adventure Comics su objavljivali njihove kratke akcijske priče kao što su "Spy", "Radio Squad", "Doctor Occult", "Henri Duval", i "Slam Bradley". Međutim, njihov omiljen projekt bio je nešto što su zvali "Superman", i godinama su radili na njegovim različitim verzijama. Prvi Supermanov lik kojeg su osmislili nije uopće bio heroj već ga se moglo smatrati negativcem. Njihova kratka priča "The Reign of the Super-Man" (siječanj 1933.), utjelovljuje ćelavog negativca koji je pomalo podsjećao na Flash Gordonovog Minga (ova orginalna verzija Supermana također više podsjeća na najdugovječnijeg Supermanovog negativca Lexa Luthora nego na kasnijeg Supermana). Priča se nije prodavala, prisiljavajući dvojac da izmjene karakter lika u pozitivan. Prvotno dizajniran kao novinski strip, Siegel ga šalje u National Comics (DC Comics je utemeljen pod ovim imenom 1934.) u New Yorku gdje su ga samo odložili u ladicu. Jednog dana izdavač je imao poteškoća oko odabira naslovnice za prvi broj novog časopisa Action Comics, a netko je izvukao Supermanov predložak koji pokazuje Supermana kako podiže automobil rukama iznad glave. Izdavač ga je navodno nazvao "smješnim", ali ga je ipak odlučio staviti na naslovnicu. Na naslovnicu je zapisao njihova prezimena i pitao ih da li mogu napisati priču od 13 strana za Action Comics #1.

U ljeto 1938., prvi Action Comics se pojavio na kioscima. Prodaja nije bila na onoj razini na kojoj je danas, ali kad je Action Comics #4 pristigao na kioske prodaja je vrtoglavo porasla. Iznenađen ovim izdavač je navodno otišao do oblližnjeg kioska i upitao jednog dječaka kojeg je tu zatekao: "zašto čitaš baš ovaj strip?" i pokazao prstom na Action Comics. Dječak je odgovorio; "zato što je Superman u njemu, gospodine."

Tvorci Supermana Jerry Siegel i Joe Shuster i orginalna verzija Supermana ("The Reign of the Super-Man")


Ovdje ću najprije objasniti neke stvari koje stvaraju pomutnju kod čitatelja. Ovo je u biti skraćeni oblik onoga što ću pisati u daljnjem dijelu teksta.
Sredinom 50-tih godina prošlog stoljeća prateći opadanje popularnosti superherojskih stripova nakon II. svjetskog rata te kraj zlatnog razdoblja (tzv. Golden Age) stripova, urednici DC-a odlučili su oživjeti neke od superheroja iz tog razdoblja sa posve novim originima i pričama. Počevši sa Flashom u Showcase #4 (1956.), nove verzije prethodnih junaka su postupno predstavljane kao posve odvojeni likovi bez ikakvih veza sa prethodnim inkarnacijama. Ovakav koncept je konačno postao dio kontinuiteta predstavljanjem DC-evog Multiversa u 60-tima (Golden Age i Silver Age junaci su živjeli na Earth-Two i Earth-One koje su bile odvojene paralelne Zemlje u jednom Multiversu).
Superman je bio jedna od nekoliko iznimki: njegove priče su objavljivane bez prekida od njegovog debija u Action Comics #1 1938. Ovo je prouzročilo probleme u kontinuitetu, u kojem je Superman istovremeno bio član Justice Society of America na Earth-Two i član Justice League of America na Earth-One. Na kraju je donesena odluka da su postojala dva Supermana. Superman iz srebrnog razdoblja (tzv. Silver Age) je bio Kal-El sa Earth-One, a Golden Age Superman Kal-L sa Earth-Two. Nekoliko različitosti je uvtrđeno između ova dva Supermana kako bi se odredila jasna razlika. Earth-One imena "Kal-El", "Jor-El" i "Jonathan and Martha Kent" postaju "Kal-L", "Jor-L" and "John and Mary Kent" (kao što je to u Golden Age do promjene) na Earth-Two. Kostim Kal-L je značajno prilagođen crtačkom stilu 40-tih, ali je njegov znak u obliku slova S orginalno poprilično različit od glavnog Supermanovog znaka, uzimajući šesterostranu verziju iz 40-tih sa rašljastim krajevima i sa izraženim ispupčenjem slova S. George Pérez je redizajnirao Kal-Lov znak S iz 40-tih (JLA vol.1 #197) koji će postati glavni znak sa pet strana i neznatno naglašenim ispupčenjem slova S.

Priče koje prate oba Supermana pokazuju da je Kal-L stariji od dvojice, prikazan u kasno srednjim godinama, sa sijedom kosom i pepeljasto bijelim zaliscima te izboranim licem, dok je njegov Earth-One duplikat mladolik čovjek modernog doba.
Kal-L je pisan kako bi bio drugačiji od orginalnog Golden Age Supermana, ponajviše zbog činjenice da on otkriva svoj podvojeni identitet (Clark Kent/Superman) ženi koju je volio u kasnim 40-tima - Lois Lane Earth-Two, te ju je svojevremeno oženio u 1950.
Njihov rani bračni život je predstavljen u "Mr. & Mrs. Superman" (DC Superman Family serijalu), koji je bio veoma različit od orginalnog objavljivanog u Supermanovim pričama 40-tih i 50-tih u kojima je Clark čuvao svoju tajnu i nikad nije oženio Lois.
Sa uvrštavanjem DC-evog multiversa, retroaktivno je proglašeno da je verzija Supermana objavljivana između 1938. i ranih 50-tih živjela na Earth-Two, dok su stripovi Supermana objavljivani približno od sredine 50-tih zauzimali svoje mjesto na Earth-One. Ovo je potvrđeno predstavljanjem Earth-Two Supermana u Justice League of America #73 (kolovoz 1969.). Međutim, kako je Superman bio jedan od nekoliko DC likova konstatno objavljivanih kroz 50-te, nije postojala izrazita linija koja je odvajala pojavljivanja Earth-One i Earth-Two verzije.
Nekoliko priča objavljenih prije sredine 50-tih zauzima mjesto na Earth-One, npr. Superman vol. 1 #78 (rujan 1952.): prvo pojavljivanje odrasle Lane Lang u Supermanovim stripovima.
Isto tako, bilo koja Supermanova priča objavljena prije sredine 50-tih koja je spominjala njegovu karijeru Superboya također je zauzela mjesto na Earth-One, dok Earth-Two Superman odnosno njegove najranije priče, nikad nije imao karijeru Superboya.
Prvo pojavljivanje Earth-One Supermana (u blic sceni) u priči njega kao Superboya je bilo u Superboy vol. 1 #1 (ožujak-travanj 1949.). Ova verzija je ostala u publikaciji kroz 1986.

Zajedno sa postojanjem Earth-Two Supermana, povijest Earth-One Supermana je retroaktivno izbrisana iz kontiuniteta, nakon završetka miniserijala Crisis of Infinite Earths (1985-1986). Post-Crisis Earth će postati potpuno novi kontinuitet, ali su neki koncepti Earth-One verzije ostali nedirnuti (npr. Brainiac). Međutim, Supermanova karijera Superboya, Supergirl i Supermanove avanture sa Legion of Superheroes su potpuno uklonjeni iz nove kronologije, koja započnije miniserijalom Johna Byrnea The Man of Steel (1986.). Byrne je obznanio da je imao namjeru obnoviti nekoliko modificiranih koncepta Silver Agea kao što je Superboy, ali je dobio otkaz nakon dvije godine zbog kreativnog razilaženja sa vodećim ljudima DC-a.

Superman Birthright Marka Waida (2003-2004) je novi origin koji je uveo nove promjene u Supermanovom kontinuitetu. Waid je vratio neke elmente Silver Agea: Kandor, zatim Superman koristi svoje fotografsko pamćenje kombinirano sa super brzinom kako bi naučio i uskladištio veliku količinu znanja. Lex Luthor je u ovom miniserijalu vodeći astrobiolog a ova verzija je u biti kombinacija brilijantnog znanstvenika (prije COIE*) i biznismena (poslije COIE).
*Crisis of Infinite Earths

Priča Infinite Crisis mijenja Supermanovu povijest tako da su Birthright i The Man of Steel Johna Byrnea maknuti kao Supermanovi origini kontinuiteta. Ovo je naglašeno izjavom pisca Kurt Busieka da post-Infinite Crisis origin jos nije utvrđen. Novi origin je kasnije otkriven u miniserijalu Superman: Secret Origin.


Golden Age

U razdoblju koje je prethodilo II. svjetskom ratu, Superman je pokrenuo bum u strip industriji koji je doveo do stvaranja novog superherojskog žanra (iako još uvijek postoji polemika može li se Supermana smatrati prvim superherojem), koji je uključivao Batmana, Captain Americu, Namora, Captain Marvela, Robina, Flasha, Green Lanterna i Wonder Woman.
Međutim po završetku Drugog svjetskog rata mnogo je Supermanovih suvremenika palo u zaborav. U kasnim 40-tima i kroz 50-te Superman je bio najpopularniji lik u svijetu stripa. Sredinom 50-tih bilo je samo nekoliko junaka koji su se mogli mjeriti s njim. Samo Batman, Wonder Woman i još nekoliko drugih Golden Age junaka je preživjelo. Tijekom tog vremena Supermanove moći su postale sve veličanstvenije. One će se proširiti na heat vision (toplinske zrake emitirane iz njegovih očiju), sposobnost disanja u otvorenom svemiru, i sposobnost putovanja kroz vrijeme. Supermanovi protivnici su također postajali sve moćniji, no sve više stripova je uključivalo imaginarne priče koje su mogle završiti u neograničenom broju scenarija (bilo kao uzrok ili posljedica), pa se na taj način nije narušavao kontinuitet budućih brojeva.
Također nakon Drugog svjetkog rata utvrđeno je da je Superman započeo rane godine svoje karijere u malom gradiću Smallvilleu pod imenom Superboy, a njegove priče su prikazane na jedan idiličan način. Kao što je to prikazano u orginalnim Golden Age stripovima — uključujući Action Comics #1, Superman vol. 1 #1 (1939.), i Superman vol. 1 #61 (1949.) istaknuti znanstvenik Jor-L otkriva da je Krypton na rubu uništenja, te usprkos tome ne može pripadnike svog naroda uvjeriti da potraže spas. Međutim, on uspjeva konstruirati svemirski brod kako bi spasio svog sina koji je bio još dijete, Kal-L-a. Brod se uspjeva lansirati baš u trenutku eksplozije planeta, a Kal-L slijeće na Zemlju u mali farmerski gradić (kasnije nazvan Smallville), negdje u vrijeme Prvog svjetskog rata. U ovoj verziji John i Mary Kent (slučajni prolaznici koji su svjedočili slijetanju svemirskog broda) su odnjeli dijete u sirotište da bi se ubrzo nakon toga vratili i posvojili ga, nadjenuvši mu ime Clark. U Supermanovoj noveli The Adventures of Superman (1942., autor George Lowther) imena Jor-L, Kal-L i Lora (Supermanova biološka majka) su promjenjena u modernija Jor-El, Kal-El i Lara. Prema jednom intervjuu sa Joe Shusterom kratko prije njegove smrti, ime Clark Kent je odabrano kao kombinacija imena dviju filmskih zvijezda, Clarka Gablea i Kenta Taylora.
Clark je odrastao na obiteljskoj farmi Kentovih, polako otkrivajući da posjeduje cijeli niz supermoći, ali nesvjestan svojeg kriptonskog podrijetla. Nakon smrti njegovih usvojitelja, Clark odlučuje iskoristiti svoje moći za dobrobit čovječanstva, izrađuje stilizirani kostim i seli se u obližnji grad Metropolis. U Metropolisu Clark počnije raditi kao novinar za list Daily Star i uskoro debitira kao prvi svjetski superheroj, Superman.

Action Comics #1 (1938.) i Superman #1 (1939.)


U ranim pričama Superman je samo znanstveno-fantastični element. Opisan je kao prvak bespomoćnih i obespravljenih, i bori se protiv stvarnih društvenih zala: proizvođaca oružja, opasnih uvjeta u rudnicima i pijanih vozača koji bježe s mjesta nesreće (Superman #1), namještenih mečeva i korumpiranih poduzetnika (Superman #2), zlostavljača djece i žena (Superman #3), te nepoštenih policajaca i političara (Superman #7). Do 1940. sve više izvanrednih likova se počnije pojavljivati u pričama, uključujući divove, lude znanstvenike i dinosaure. Supermanove moći su se također razvijale kroz 40-te, uključujući ogromno povećanje snage i stjecanje sposobnosti letenja - najraniji stripovi prikazuju Supermana koji je sposoban skočiti samo osminu milje (cca. 200m). U Superman vol. 1 #61 (1949.), Superman konačno saznaje za postojanje Kryptona i svojega podrijetla. Superman postaje počasni član Justice Society of America, iako sudjeluje u samo dvije avanture u izvornim Golden Age pričama (All-Star Comics #8 i #36).
U njegovim najranijim avanturama je prikazan kao lik koji je gnjevan, snažne volje i koji se ne boji oduzeti život zločincima. Ovo uključuje primjere premlaćivanja pljačkaša nakon što bi ga oni pokušali upucati. Poput Batmana iz tog razdoblja, ovo je izazvalo malenu kontroverzu oko činjenice da strip junaci ubijaju, pa je iz tog razloga kod Batmana smanjena količina nasilja a Supermanu je uveden moralni kodeks da nikad neće oduzeti život svojim protivnicima s kojima se bori. Tijekom Drugog svjetskog rata, Superman je korišten kao simbol nade za čitatelje u Americi i vojnike.

Početkom 1940-tih Supermanov život kao mladića se konkretizira. Njegova prva priča kao Superboya je u More Fun Comics #101 (veljača 1945.), ali lokacija još nije jasno definirana iako se čini da se radi o Metropolisovom susjedstvu, a Kentovi još uvijek nemaju imena. Ova priča daje detaljniji prikaz Kryptona: tehnološki i znanstveno napredan svijet. Za desetgodišnjicu Supermanovog debija (1948.) Superman #53 prepričava Supermanove origine sastavljajući ih i šireći na osnovi prijašnih verzija, ali se još uvijek ne spominje karijera Superboya. Ova priča utvrđuje da su Kentovi farmeri a "Clark" obiteljsko ime (tj. Marthino djevojačko). Prije nego što je umro, Jonathan govori Clarku kako mora koristiti svoje moći za dobrobit čovječanstva, te ga naziva Supermanom što Clarka kasnije inspirira da prisvoji to ime. Superboy nije utvrđen kao stanovnik Smallvillea sve do Superboy vol. 1 #2 (svibanj 1949.), a imena njegovih roditelja Jonathan i Martha Kent nisu spomenuta sve do Superboy vol. 1 #12 (siječanj 1951.), 12 godina nakon njegovog debija u Action Comics #1. Ostali koncepti u Supermanovoj mitologiji se stvaraju kao rezultat pojavljivanja u drugim medijima, uključujući radio i novinske pasice. Uspjeh stripova dovodi do prve radio serije pod naslovom The Adventures of Superman koja je imala svoju premijeru 12. veljače 1942., u kojoj je glas Supermanu posudio poznati radijski spiker Bud Collyer. Serija se emitirala sve do ožujka 1951. Collyer je također odabran kako bi posudio glas Supermanu u seriji Supermanovih animiranih filmova u produkciji Fleischer i Famous studija, koji su se prikazivali u kinima. Sedamnaest kratkih epizoda je producirano od 1941. do 1943.


Superman kako je prikazan u seriji animiranih filmova (1941-43)

Daily Star postaje Daily Planet - vjerovatno zato što je list Daily Star već postojao, te je Perry White zamjenio orginalnog urednika Georga Taylora u prvoj epizodi radijske serije: mladi službenik Jimmy Olsen se pridružuje ekipi ubrzo nakon toga.

Vizualni izgled Supermana se također mijenjao kroz zlatno razdoblje, a ponajviše veliko S na njegovim prsima. Joe Shuster u jednom intervjuu se osvrnuo upravo na ove promjene.

"Jerry Siegel i ja smo osmislili znak 'S', i detaljizirali smo njegov izgled. Kazali smo - 'stavimo nešto na prednji dio kostima što će upadati u oči.' Od samog početka željeli smo na neki način iskoristiti prvo slovo njegovog imena. Mislili smo kako je S savršeno, i kada smo došli do tog zaključka šaljivo smo rekli 'pa, to je prvo slovo naših prezimena, Siegel i Shuster'. U početku sam to nacrtao kao štit, kičasti mali trokut s krivuljama na vrhu. Na umu mi je bio heraldički grb. Kako je strip postupno evoluirao, amblem je postajao sve veći i veći."

Vizualni razvoj Supermana kroz povijest


Silver Age

Povjesničari stripa se ne slažu u tome kada je točno započeo Silver Age američkog stripa, ali mnogi kao početak smatraju 1955. (s uvođenjem J'onn Jonzza, Martian Manhuntera), ili 1956., s uvođenjem Barrya Allena, drugog Flasha. Uvođenje potonjih junaka dovest će do novog trenda u DC-u: nove verzije starih junaka. Ovaj Flash ima iste moći kao i njegov prethodnik, ali drugačiji kostim, identitet, origine itd. S vremenom će se pojaviti i ostali Silver Age nasljednici Golden Age junaka. Ovaj Flash je također predstavio novi koncept Earth-Two, paralelnu dimenziju u kojoj žive svi stari junaci. S vremenom predstavljen je Superman (Kal-L) sa Earth-Two kako bi se objasnile neke nedosljednosti (kako smo u gornjem dijelu teksta objašnjavali). Superman pisan u razdoblju od 1960-tih do COIE je Superman Earth-One (Kal-El).
Pod uredništvom Morta Weisingera, 1950-te i rane 1960-te svjedočile su značajnoj ekspanziji mitologije junaka kao što je pojavljivanje nezaboravnih neprijatelja Brainiaca ili Bizzara, te dolazak njegove rođakinje Kare Zor-El, poznate i kao Supergirl, i naposljetku formiranje Justice League of America. Unatoč tome 1960-te će biti tmurno desetljeće za Supermana.
Tijekom 1940-tih i 1950-tih, u Supermanovu mitologiju su postupno dodani poznati elementi koji su čvrsto utvrđeni u kasnim 50-tima, poput većeg naglaska na elemente znanstvene fantastike u Supermanovu svijetu, uključujući njegovo kriptonsko podrijetlo, kao i obnovljenu verziju njegovih origina.

U verziji koja je utvrđena u ranim 1960-tima (koja je nezaboravno sažeta na početku svake epizode televizijske serije u 50-tima - Adventures of Superman: lik Supermana je utjelovio glumac George Reeves), Superman je rođen na planetu Krypton kao Kal-El, sin Jor-Ela (vodećeg znanstvenika) i Lare. U vrijeme kada Kal-El ima 2-3 godine, Jor-El otkriva da je Krypton osuđen na propast. On obavještava znanstveno vijeće (Science Council, vladari Kryptona) o nadolazećoj katastrofi. Međutim vijeće odbija upozoriti kriptonski narod i zabranjuje Jor-Elu da to učini. Jor-El istog trenutka počinje konstruirati raketu koja će omogućiti bijeg njegovoj obitelji od nadolazeće katastrofe, ali događaji koji su usljedili su se razvijali prebrzo tako da je samo manji model uspješno konstruiran prije završnih potresa. Iako je letjelica mogla primiti još jednog putnika Lara je odlučila ostati uz svojeg muža, kako bi njezin sin imao veće šanse da preživi putovanje do Zemlje. Sa spoznajom da će mu Zemljina manja gravitacija i žuto sunce omogućiti izvanredne moći, Jor-El je lansirao raketu prema Zemlji nekoliko trenutaka prije eksplozije Kryptona.

Televizijska serija The Adventures of Superman i George Reevs u ulozi Supermana

Kal-Elov svemirski brod sletio je u polje blizu gradića Smallvillea, a pronašli su ga Jonathan i Martha Kent. Dječaka su nazvali Clark, po Marthinom djevojačkom prezimenu. Nakon što su ga formalno posvojili, Kentovi ga odgajaju i otkrivaju njegove nevjerovatne moći, te ga podučavaju da ih koristi na konstruktivan način. U dobi od osam godina Clark usvaja superherojski identitet Superboy i bori se protiv kriminala, i u sadašnjosti i u dalekoj budućnosti kao pripadnik legije superheroja (Legion of Super-Heroes). Po završetku srednje škole i smrti njegovih usvojitelja Clark se seli u Metropolis i upisuje novinarstvo na Metropolitskom Sveučilištu. Tijekom prve godine studija Clark mijenja svoje superherojsko ime u Superman. Nakon što je diplomirao, Clark se zapošljava u Daily Planetu. U 1961., Superman #146 je ispričao najkompletniju verziju origina u tom vremenu, ovog puta stavljajući reference na druge elemente Supermanove sve veće mitologije, uključujući upozorenje koje je Jor-El uputio svome bratu Zor-Elu (ocu Supergirl), u vezi Kryptonove sudbine, i lansiranje letjelice sa superpsom Kryptom u svemir.
1966. raskošan brodvejski mjuzikl It's a Bird...It's a Plane...It's Superman je imao premijeru s Bobom Holidayom u naslovnoj ulozi. Unatoč generalno pozitivnim kritikama, mjuzikl je doživio financijski neuspjeh i ukinut je nakon samo 129 izvedbi.

Golden/Silver Age origini Supermana (Superman #53 i opširnija verzija u Superman #146)


Bronze Age


Unatoč sve zahtjevnijem tržištu, Supermanove priče se jedno vrijeme nisu puno mijenjale u odnosu na one koje su definirane u srebrnom razdoblju. Međutim, do 1970-tih postalo je izvjesno da čak i Superman treba dotjerivanje. Superman je ušao u 70-te pod perom slavnog crtača i pisca Jacka Kirbya. Kirby je odlučio obnoviti spin-off naslov Superman's Pal, Jimmy Olsen, koristeći ga kao odskočnu dasku za svoj Fourth-World koncept. Među prvim kreacijama bio je Darkseid, izvanzemaljski diktator dovoljno moćan da predstavlja veliku prijetnju čak i za samog Supermana.
Tijekom ovog perioda, urednika Morta Weisingera je zamjenio Julius Schwartz, koji je želio Supermana staviti u jednu moderniju i realističniju formu. U tom smislu, Schwartz je regrutirao nadolazeće talente poput pisca Dennisa O'Neila, Elliota S. Maggina, Carya Batesa, crtača naslovnica Neala Adamsa, te veterane rada na Supermanu crtače Curta Swana i Murphya Andersona. Ovaj zaokret obilježen je velikom pričom pod naslovom Kryptonite Nevermore (napisao O'Neil), a koja je značajno smanjila razinu Supermanovih moći i eliminirala većinu kriptonita na Zemlji. Međutim, ubrzo nakon što je priča završila, O'Neil je odstupio sa mjesta pisca i na kraju su obe promjene ukinute.

Kryptonite Nevermore (Dennis O'Neil, Curt Swan i Murphy Anderson, 1971.)

Nadalje Supermanov Earth-Two duplikat oženio je Lois Lane na toj Zemlji, a pojavili su se i novi negativci poput Terra-Mana i Parasitea.
1970-te, Galaxy Broadcasting System i njegov predsjednik Morgan Edge, preuzeo je Daily Planet, a zatim je imenovao Clarka glavnim voditeljem Metropolitske televizijske postaje, WGBS-TV-a. Kasnije u 70-tima Clarkova prijateljica iz djetinjstva Lana Lang mu se pridružuje u emisiji kao suvoditeljica.
Kao sto smo već objasnili (ali bolje je ponoviti radi lakšeg razumjevanja), nakon uvođenja DC-evog multiversa u 60-tima, retroaktivno je proglašeno da Golden Age verzija Supermana živi na paralelnoj Zemlji Earth-Two i nazvan je Kal-L, dok Silver/Bronze Age duplikat živi na Earth-One i nazvan je Kal-El. Iako je multiverse omogućio DC-u da vrati Golden Age priče u kontinuitet, izazvao je i probleme. Nije bilo prekida u Supermanovim pričama između zlatnog i srebrnog razdoblja, lik je bio objavljivan u jednom neprekidnom tijeku priče (one ongoing story) od njegovog debija. Također, DC je odbacio ime Kal-L u korist imena Kal-El prije završetka zlatnog razdoblja. Serija priča u 70-tima utvrdila je brak između Supermana Earth-Two i te verzije Lois Lane u 50-tima (Action Comics #484, 1978.), te je Clark postao glavni urednik Daily Planeta. U ranim 70-tima, Kal-L pronalazi kriptonski raketni brod u kojem je bila njegova rođakinja Kara Zor-L. Nakon što se prilagodila životu na Zemlji Kara postaje superheroina Power Girl (njezin kontinuitet je uređen Johnsovim JSA Classified vol. 1 #1-4, 2005.). Kal-L također nastavlja služiti u oživljenom Justice Society: on je prikazan kao osnivač grupe u DC Special #29 (The Untold Origin of the Justice Society, 1977.). U ranim 1980-tima, Kal-L je član All-Star Squadron tijekom Drugog svjetskog rata.

1986. čelni ljudi DC Comics odlučili su kako je Supermanu potreban kompletan remont.


Modern Age

U Crisis of Infinite Earths (crossover event od 12 brojeva) DC heroji su se borili protiv moćnog i zlog bića Anti-Monitora, što je za rezultat imalo destrukciju većine DC-evih alternativnih dimenzija. Nakon ove priče, origini svih DC junaka su promjenjeni i obnovljeni. Superman je kako smo već spomenuli doživio jedan pravi remont, u The Man of Steel (1986.) Johna Byrnea. Ovaj reboot je donio značajne promjene u krakteru lika te doživio veliki komercijalni uspjeh. Tijekom COIE, razne paralelne Zemlje su spojene u jednu, što je eliminiralo neke od Earth-Two junaka iz postojana. Kal-L (Earth-Two Superman), njegova žena Lois Lane sa Earth-Two, Superboy sa Earth-Prime i Alexandar Luthor Jr. sa Earth-Three, više nemaju svoju realnost, i na kraju serije su ušli u "rajsku dimenziju". Kal-L nije viđen sve do priče The Kingdom (1999.), u kojoj je otkriveno da je pronašao način kako da pobjegne iz rajske dimenzije, ali kako još nije odlučio to učiniti. Također treba spomenuti da je u COIE ubijena Supergirl - Kara Zor-El, koja je retroaktivno izbrisana iz kontinuiteta.
DC Comics je 1986. umirovio Silver Age verziju Supermana, nakon publikacije Crisis of Infinite Earths. Neposredno prije njegovog moderniziranja, oproštaj od Silver Age Supermana imamo u dvodijelnoj priči Whatever Happened to the Man of Tomorrow? objavljenoj u Superman vol. 1 #423 i Action Comics #583, koju je napisao Alan Moore a nacrtao crtač čiji je rad obilježio Silver Age Supermana, Curt Swan. Iako je u novoj modernoj verziji Supermana rečeno kako je Superman aktivan već dugi niz godina, mnoga pojavljivanja Supermana i elementi su izbačeni iz kontinuiteta sa već spomenutim originom Johna Byrnea (The Man of Steel).

Action comics #583 i oproštaj od Silver Age Supermana

U Byrnovoj verziji, Superman je došao sa planeta Krypton koji je sada oslikan kao hladno, sterilno mjesto što je bilo u totalnom kontrastu sa bajkovitom verzijom iz prethodnih 48 godina. Jor-El se doima kao jedini čovjek sa Kryptona koji ima srce. Nakon što je Kal-Elova raketa (koja je sadržavala genetske materijale i porođajnu matricu što mu je omogućilo da se rodi na Zemlji) pristigla na Zemlju, posvojili su ga Jonathan i Martha Kent. Umjesto da ga odvedu u sirotište (u verziji iz prijašnjeg razdoblja) da bi ga kasnije posvojili, Kentovi se pretvaraju kako je on njihov rođeni sin. Superman odbacuje svoje kriptonsko nasljeđe kada mu Jor-El uspjeva prosljediti informaciju o pravoj istini. Superman je ponosan Amerikanac i ne zanima ga bog Rao (Kriptonsko božanstvo i svojevrsna religija). Tehnički Superman nije niti izvanzemaljac. Kako smo već spomenuli rodio se porođajnoj matrici nakon što je otvorena. U ovoj verziji Clarkove moći se razvijaju postepeno, i nikad nije prihvatio identitet Superboya (samim time više nije član Legion of Superheroes, izmišljen je novi Superboy iz džepnog svemira ali je i on naposljetku ubijen), i za razliku od većine postojećih verzija Ma i Pa Kent su preživjeli kroz Clarkove zrele godine, te su ostali važni sporedni likovi stripa. Također, Supermanove moći su dosta smanjene: nekoliko njegovih fantastičnih sposobnosti je uklonjeno kako bi priče bile uzbudljivije. Supermanova snaga i brzina su i dalje neizmjerne, no postoji osjećaj njihove limitiranosti. U Metropolisu, suočava se sa galerijom izmjenjenih negativaca (npr. Bizzaro - nesavršeni klon Supermana koji sada ne govori i samim time nema nikakav šarm), uključujući novu verziju Lexa Luthora koji je sada prikazan kao zao biznismen i filantrop (križanac Donalda Trumpa i Marvelovog Kingpina: za razliku od prijašnje verzije gdje je Lex bio briljantni ali zao znastvenik). Ovaj Lex nema nikakvu vezu sa Clark Kentom u Smallvilleu (u prijašnoj verziji mladi Lex je prikazan kao grozničavi znanstvenik i obitava u "rodnom" gradu Superboya, Smallvilleu: Adventure Comics #271, 1960.). Clark Kent je sad popularan i zvijezda je američkog nogometa u srednjoj školi (u prijašnjoj verziji Clark je bio nepopularan i povučen). Lois Lane je možda i najnevjerovatnija promjena u Byrneovom originu. Sada je Lois poprilično hladna i privlači je moć. U stripu se implicira da povremeno izlazi sa Lex Luthorom.

Vjerovatno zbog činjenice da su Kentovi preživjeli do Clarkovih zrelih godina, još jedna Byrneova promjena je bila odnos Supermana i njegovog "normalnog" alter-ega Clark Kenta. U skladu sa većinom superjunaka (npr. Batman) Byrne stavlja naglasak na to da je Superman maska za Clarka Kenta. U prijašnoj verziji Kent je bio "tajni identitet" za Supermana: u avanturi objavljenoj 1960-tih Kent se našao u nezavidnoj situaciji kada zaposlenici Daily Planeta odu u štrajk, pa je morao ozbiljno uzeti u obzir promjenu tajnog identiteta u slučaju da mora napustiti svoju "ulogu" Clarka Kenta zauvijek. Opcije koje je razmatrao bile su policajac ili čak skitnica kako nitko ne bi posumnjao da je on Superman.
Također, postojao je odnos Supermana sa ostalim superherojima, a najpoznatiji je naravno bio Batman. Od 1940-tih do 1970-tih prikazani su kao bliski prijatelji i saveznici, što je najbolje prikazano u DC serijalu World's Finest. Međutim od 80-tih taj odnos je drugačiji, nervozan i nemiran: škrto poštovanje i osjećaj nelagode su prisutni zbog velikih razlika između njih dvojice.

The Man of Steel 01 i Superman u crtežu Johna Byrnea

Superman je na samoprogonstvu u svemiru kroz niz stripova (1989.) nakon što je prisiljen pogubiti nekoliko kriptonskih kriminalaca iz alternativne realnosti (tzv. Pocket Universe). Ovom pričom se bavilo više pisaca i ona se protegla na nekoliko Supermanovih naslova (Superman vol. 2, #28-30, 32-33; Adventures of Superman #451-456; Action Comics Annual #2; Action Comics #643). Nakon tih događaja Clark je zaprosio Lois te joj otrkrio svoj tajni identitet: Lois je pristala.
1992. DC Comics je objavio priču The Death of Superman, u kojoj se Superman bori protiv čudovišta tada nepoznatih origina - Doomsdaya (origini su kasnije ispričani u Hunter Prey, 1994.). U velikom finalu obojica umiru od zadobivenih udaraca koje su zadali jedan drugome. Nakon Supermanove smrti slijedi priča Funeral for a Friend koja je zabilježila Supermanov sprovod, te se bavila impactom koji je imala Supermanova smrt i na ostale DC superjunake.

The Death of Superman i posljednji ispraćaj

Nadalje DC je objavio priču Reign of Superman, tijekom koje se četiri različita lika - novi Superboy (Connor Kent kojeg je stvorio Project Cadmus: klon između Lexa i Supermana), Cyborg Superman, brutalni Eradicator i Steel: misteriozno su u stripu predstavljeni kao "Superman" ali kako se kasnije ispostavilo to nije bio nijedan od njih. Kal-El je oživljen ali bez moći: pred kraj priče izlazi na površinu (oživljen je u Fortressu a ta prva verzija modernog Fortressa bila je pod vodom) u kriptonskom ratnom odijelu. Izašavši iz odijela Superman je prikazan u crnom kostimu sa srebrnim "S" štitom i dugom kosom. Zli Mongul uništava Coast City, i nakon toga sklapa savezništvo sa Cyborgom. Superman, Superboy, Supergirl (nova Supergirl je Supergirl - Matrix koju je stvorio Lex na sliku i priliku njegove izgubljene ljubavi iz alternativne realnosti - Lane Lang, a njezinu kompletnu memoriju usadio u Matrix), Steel, Hal Jordan i Eradicator su napali "Engine City" koji je sagrađen na mjestu gdje je nekada stajao Coast City, i zajedničkim snagama pobjeđuju Cyborga za kojeg se sad ispostavlja da je bio znanstvenik i austronaut NASA-e, Hank Hanshaw. Mongul doživljava istu sudbinu i zatvoren je u zatvor intergalaktičkih kriminalaca.

Galerija novih junaka Supermanove obitelji u modernom razdoblju - Superboy (Connor Kent ili Kon-El, slika ljevo gore je njegova orginalna verzija a slika desno modernizirana verzija iz Superboy: The Boy of Steel, 2010), Supergirl - Matrix (dolje lijevo), Steel (dolje u sredini) i Eradicator (skroz desno)

U 1996. Superman (ili bolje rečeno Clark Kent) konačno ženi Lois Lane (The Wedding Album, 1996.), i iako su imali svoje uspone i padove kao par, sada su u sretnom braku. Iste godine Superman se vraća animiranim serijama ovog puta pod naslovom Superman: The Animated Series koju su producirali Bruce Timm i Paul Dini (prethodno su producirali veoma uspješnu animiranu seriju Batman: The Animated Series). Ova Supermanova serija odala je počast starijem klasičnom Supermanu i novijoj modernijoj verziji. Na primjer, prikaz Kryptona odražava stariju i idealiziranu verziju u Silver Ageu, dok obujam Supermanovih moći odražava suzdržani noviji koncept odnosno koncept kojeg je razvio John Byrne, superheroj koji se mora pomučiti kako bi uspio u svojim spektakularnim pothvatima, a Clark Kent je prikazan otvoreno (ali potiho) samouvjeren.
U moru kontroverzi koje su obilježile Supermanove stripove kasnih 90-tih, Superman je izgubio svoje tradicionalne moći i pretvorio se u biće od elektromagnetske energije (orginalna verzija ove priče je u imaginarnoj priči Superman vol. 1 #162, 1963., gdje je Superman podjeljen na dva bića - Crvenog Supermana i Plavog Supermana). U ovom obliku Superman može prolaziti kroz čvrste objekte, može vidjeti frekvencije energije, i crpiti energiju iz električnih izvora. U cilju održavanja tjelesne kohezije u tom obliku, Superman mora nositi zaštitno odijelo. Tijekom tog vremena, on se je u stanju vratiti u tjelesnu formu Clarka Kenta ali nema nikakave moći pod svojom ljudskom krinkom. U Superman Red/Superman Blue (one-shot, 1998.), zamka koju je kreirao Cyborg Superman izazvala je Supermanovu podjeljenost na dva bića koje predstavljaju različite aspekte njegove osobnosti, iako svaki od njih misli za sebe da je on orginal. Plavi Superman je više misliono biće, koji pronalazi put iz određenih situacija i riješava probleme koristeći svoj um kao i svoje moći. Crveni Superman je puno nagliji, ali i odlučniji pa preferira akciju umjesto gubljenja vremena na razmišljanje.

2004. DC objavljuje ažuriranu verziju Supermanovog origina u priči Birthright, Marka Waida. Birthright vraća neke elemente prije krize koje je eliminirao John Byrne.

- Superman sada prihvaća svoje kriptonsko podrijetlo. Porođajna matrica je zamjenjena s mnogo poznatijim raketnim brodom, a Kal-El napušta Krypton kao malo dijete a ne fetus.
- Clark sad ima sposobnost vidjeti "auru" koja okružuje sva živa bića i koja isčezava u trenutku smrti. Clark može doslovno "vidjeti" kada neka osoba ili životnija umire, iskustvo koje je na njega djelovalo uznemirujuće. On odbija oduzeti život, i postaje vegetarijanac.
- Birthright je vratio nekoliko Silver Age elemenata, a jedan od njih je Kandor. Nakon što je miniserija kompletirana, njezino mjesto u kontu je prikazano u Superman vol. 2 #200. Superman je bačen izvan vremena i vidio je obe verzije svojih origina: The Man of Steel i Birthright. Ulazeći u svijet Birthrighta, doživljava kratkotrajan gubitak pamćenja. Nakon toga otkriva (pamti) novu povijest:
  • Grad (Kandor) je smanjen (i stavljen u posebnu bocu) i čuvan u Fortressu.
  • Smanjen u Kandoru, Superman ponovno nema moći pod crvenim Suncem simulacije kriptonskog okoliša
  • Grad je i u ovoj verziji sa Kryptona, no nastanjen drugim izvanzemaljcima i domaćim Kriptoncima.
  • Stanovnici se prisjećaju kako je grad ukrao negativac Brainiac (kako je to bilo u orginalnoj Silver Age verziji) a ne izvanzemaljski čarobnjak Tolos (u verziji poslije Coie i Man of Steel).
  • Nije potvrđeno kako je Tolos uzeo "grad u boci" koji je bio u posjedu Brainiaca. Kasnije je pisac Geoff Johns potvrdio da je Brainiac susreo čarobnjaka i ovaj mu je ukrao jedan od gradova iz njegove kolekcije.
  • Navodno, u Kandoru je proteklo 100 godina (dok u vanjskom svijetu vrijeme teče normalnim tokom). Zbog ovoga Superman (ili njegov ideal) je dobio status boga u Kandoru.

Među promjenama u Supermanovom spektru moći i sposobnosti poboljšani vid je još više pojačan, sposoban da detektira x-zrake (te otuda njegova sposobnost da vidi kroz zidove).
Kao što je to prikazano u stripovima Silver Agea, Superman koristi svoje fotografsko pamćenje u kombinaciji sa superbrzinom kako bi naučio i dokučio ogromne količine znanja.
Lex Luthor je vodeći svjetski astrobiolog. U razdoblju prije krize Lex je bio briljantni znanstvenik, a poslije krize biznismen i miljarder. Verzija iz Birthrighta je kombinacija obe navedene verzije lika, i iako je njegovo generalno znanje kao znanstvenika nemjerljivo, astrobilogija je njegov posebni forte.
Lex Luthor je za razliku od Byrnove verzije proveo neko vrijeme u Smallvilleu. Polazio je srednju školu zajedno sa Clarkom barem nekoliko mjeseci: za to vrijeme ponašajući se prijateljski prema Clarku. Ovo je veliki odmak od prijašnjeg kontinuiteta, gdje je rođen i odrastao u ozloglašenom metropolitskom predgrađu, Suicide Slum (skraćena verzija origina u Lex 2000, 2000.).

Superman u crtežu Yua (Superman: Birthright)

No ovaj origin je bio u kontinuitetu jako kratko, jer je nakon nešto više od godinu dana od njegovog objavljivanja izašla priča Infinite Crisis (2005-2006).

INFINITE CRISISInfinite Crisis je u stvari nastavak već spomenute Crisis on Infinite Earths koju je DC objavio davne 1985. Na kraju prve krize Kal-L (Earth-Two Superman), zajedno sa svojom ženom Earth-Two Lois Lane, Earth-Three Alexandrom Luthorom Jr. i Earth-Prime Superboyom nakon uništenja njihovih Zemalja ulaze u "rajsku dimenziju". Ovdje dolazimo do vrlo važne priče za samo razumjevanje Infinite Crisis pa ću se njoj posebno posvetiti, a to je Infinite Crisis Secret Files and Origins. U toj priči zatjećemo Alexandra kako meditira u osamljenoj špilji, te osjeća kako mu se moći koje je izgubio u sukobu sa Anti-Monitorom polako vraćaju. Počinje mrziti raj koji je sam kreirao i misli kako bi poludio da nije raznih noviteta koje je stvorio u raju. Drugdje, Kal-L je konstruirao zgradu Daily Stara (orginalni Daily Planet se zvao Daily Star koji se preimenovao u Planet da se izbjegnu konflikti sa stvarnim listom. Uvođenjem multiversa odlučeno je kako ce Daily Star naći svoje mjesto na Earth-Two, a Daily Planet na Eart-One), u nadi da će pomoći bolesnoj Lois, i u tom trenutku upada Superboy-Prime te želi razgovarati. Kada Kal-L to odbije; Lois ga grdi i on pristane razgovarati. Superboy mu se povjerava da je cijelo vrijeme ljut zbog situacije u kojoj se nalaze, no Kal-L ga uvjerava da je samo nostalgičan i da mu fali obiteljski dom, i govori mu da oni ne mogu učiniti ništa kako bi to promjenili. Na kraju razgovora govori mu kada se Lois oporavi da će mu pomoći da se što bolje prilagodi na život u dimenziji. Nekoliko trenutaka poslije Alexandar zatječe Superboya kako gleda memorije proslave svojeg devetog rođendana. Alex ga odvlači od tih slika samo kako bi mu potom pokazao sjećanja na njegovu djevojku, Laurie. Nakon toga mu pokazuje slike krize (iz ove dimenzije oni mogu vidjeti što se događa na Zemlji preko zidova koji ih okružuju, a u ovom trenutku događaje vezane upravo za Infinite Crisis), i prisiljava ga da ih gleda. Alex mu govori kako je napravio pogrešku: kada je pronašao izlaz iz destrukcije koja je zahvatila antimaterijski svemir, pronašao je dva portala koji bi ih izvukli iz limba u kojem su se nalazili, jedan koji se činio poput raja i drugi koji je izgledao poput pakla. Alex tada otkriva da je pakao ustvari bio Apokolips i da su od tamo mogli otić svojim domovima.

U međuvremenu Lois pokušava oraspoložiti Kal-L-a, i u jednom trenutku pada u nesvijest. Kal-L joj pomaže da se opusti i odlazi potražiti njezin dnevnik a za to vrijeme Lois razmišlja kako on ne može prihvatiti činjenicu da ona umire. Alex to sve promatra žaleći što nije imao život kao Kal-L ili prošlost kao Superboy Prime. Alex primjećuje da Superboy želi ponovno gledati sretne trenutke svoje prošlosti (ponajviše one sa svojom obitelji): tada Alex dobiva ideju i mijenja ta sjećanja u slike kako Joker ubija nedužnu obitelj kao podsjetnik njihove žrtve. On kaže Superboyu kako još uvijek postoji šansa da se svijetovi poprave, pokazivajući mu kako Connor Kent pobjeđuje Mammotha, Zatanna mijenja Batmanova sjećanja i Wonder Woman koja ubija Maxwella Lorda. Ističe i kako postoji mogućnost da on vrati svoju obitelj. U naletu bijesa Superboy razbija zid ispred sebe, te na taj način stvara udarne valove koji mijenjaju realnost (odnosno mijenja DC kontinuitet a posebno onaj Supermanov), što uvelike utječe i na Lois.

Ovakav scenarij se nastavlja i Superboy ponovno udara zid i na taj način još više pogoršava zdravlje Lois. Superboy govori Alexu kako mu je dosta svega i da je spreman sljediti njegov plan. Alex primjećuje promjene koje su se dogodile u realnosti zbog Superboyovog gnjeva i smatra kako će on biti Zemljin savršeni arhitekt. Superboy ga pita zašto još nisu izašli iz dimenzije no Alex ga moli da ima strpljenja. Govori mu kako su se stvari počele mijenjati u trenutku kada je Doomsday ubio Supermana, jer je Superman u tom trenutku postao defektan (implicirajući kako Zemlja treba boljeg Supermana što je bio još jedan poticaj za Superboy-Primea). Na kraju Alex pokazuje Superboyu njegove roditelje na Earth-Prime i djevojku Laurie u trenutku kada su poginuli u prometnoj nesreći. Kada Superboy nastavlja udarati u zid, Alex mu govori kako je ponovno zadobio svoje antimaterijske moći. Tim moćima osnažuje Superboya koji uspjeva probiti barijeru između dvije dimenzije i dolazi do Zemlje. Na kraju Alex počnije ostvarivati svoj naum, formira Society (Secret Society of Super Villains), uspjeva uspostaviti kontrolu nad Brother Eye i vojskom omaka (the OMACs su kiborzi koji su preuzeli ljudska tijela putem virusa kako bi eliminirali sva bića sa supermoćima. Nove omake kontrolirao je Brother MK I satelit ili Brother Eye kako se je nazvao kasnije, a prvotno ga je konstruirao Batman: priča The Omac Project, 2005.), Superboy uspjeva vratiti crni dijamant i antimonitorovo tijelo kako bi mogao pomicati čitave planete kroz svemir, i ne samo da bi se izazvao međuzvjezdani rat već kako bi se centar svemira pomaknuo od Oae (na ovom planetu Guardians of the Universe imaju svoju rezidenciju, a Green Lantern Corps glavno sjedište), i kako bi Alex dobio prostor za svoje eksperimente.

Alexandar objašnjava Superboy-Primeu događaje koji su usljedili nakon Crisis on Infinite Earths, Kal-L i Lois Lane Earth Two koja je na samrti, Superboy Prime osnažen Alexovim moćima razbija zid (barijeru) između dimenzija

Novonastala situacija uvjerava Kal-L-a kako se moraju osloboditi iz dimenzije i on svojim udarcima razbija zid i sada se na slobodi nalaze svo četvero. Kal-L počinje potragu za Power Girl koja je takoder preživjela uništenje Earth-Two. On vjeruje kako će se zdravlje Lois popraviti na njezinom rodnom planetu, te se nada kako će trenutnu Zemlju zamjeniti sa Earth-Two, za koju misli kako je perfektna. Također pokušava zadobiti podršku Batmana navodeći kako je Zemljna posebno "zla" priroda (ili društvo) prouzrokovala Batmanovo nedavno nepovjerenje i neprijateljstvo, no Batman to odbija. Nakon toga, Batman saznaje kako je Superboy-Prime uništio JLA Watchtower (ovo se događa neposredno prije same krize u JLA: Crisis of Conscience). Aleksandar otkriva Power Girl kako on i Superboy već neko vrijeme napuštaju "rajsku dimenziju", manipulirajući događajima kako bi kreirali međudimenzionalne zvučne rašlje. Korsiteći Antimonitorove ostatke i zarobljavajući junake i negativce posebno priključene na bivše svjetove (medu njima je bila i Power Girl), Alex vraća Earth-Two koja se nastanjuje samo sa Earth-Two junacima koji su prevezeni tamo.

Superboy Prime napada Connora Kenta (trenutnog Superboya na postojećoj Zemlji). Nekoliko superherojskih timova se uključuje u borbu a Superboy Prime slučajno ubija nekoliko junaka prije nego ga dva Flasha (Wally West i Jay Garrick) i Kid Flash uspjevaju natjerati u Speed Force, uz pomoč ostalih brzih junaka koji se već nalaze u njemu. Jay Garick (koji jedini nije ušao u Speed Force) uviđa kako je Speed Force nestao.

Kal-L pronalazi svoju izgubljenu rođakinju Power Girl, Earth-two i Earth-One jedna pored druge, dvoboj Superboy Primea i Connora Kenta

Alexandar je vratio mnoge alternativne Zemlje, u nadi da će stvoriti perfektan svijet. Lois Earth-Two umire a slomljeni Kal-L započnije borbu sa mladim Kal-Elom (njihova borba započinje u Metropolisu na Earth-Two a nakon toga se nastavlja na nebu iznad Daily Stara: Superman vol 2 #226). Sa svakim zaglušujućim udarcem svaki od njih proživljava doživljaje iz života drugog. Oni pokušavaju promjeniti stvari s druge Zemlje na bolje, ali obojica doživljavaju neuspjeh. Kal-El vidi događaje Drugog svjetskog rata Kal-Lovim očima, i odlučuje reagirati. Zaklinje se da će završiti rat, te se odlazi suočiti sa Hitlerom, samo kako bi bio zaustavljen od Spear of Destiny (za vrijeme WW2 kontrolira ih treći Reich). Kasnije ga vidimo kako stoji pred koncentracijskim logorom, zaklinjući se kako se to više nikad neće dogoditi. Nakon toga vidimo Kal-Ela na spoju s Lois Lane Earth-Two gdje joj kaže: "Ovo nije moj život ali ako je ona ovdje tada ga ja mogu učiniti svojim." Kal-El primjećuje kako je na Earth-Two sve tako jednostavno.

Lois Lane Earth-Two umire i nakon toga započinje borba između Kal-L i Kal-Ela

Poslije ovih događaja Lois obavještava Kal-Ela da je JSA na sjednici gdje H.U.A.C. (američko istražno tijelo koje je od 1947-1975 israživalo navodne nelojalnosti i subverzivne aktivnosti građana, kao i bilo kakvu povezanost sa komunstičkim partijama), traži od njih da otkriju svoje tajne identitete. Oni to odbijaju učiniti i situacija postaje uzavrela. Međutim u tom trenutku ulazi Superman i spašava situaciju otkrivajući svoj tajni idenitet. U međuvremenu na Earth-One, Lois stoji na krovu zgrade Daily Planeta, te može vidjeti koronu Earth-Two visoko na nebu. Ona šapuće riječi ohrabrenja za Supermana, znajući da je on ne može čuti. Konačno izgovara, "volim te", i nakon toga vidimo različite verzije Lois Lane koje postoje kroz multiverse.

U Action Comics #836 sada Kal-L doživljava događaje iz Kal-Elovog života. Proživljava prvi susret Supermana i Lois Lane (Man of Steel #1, izbačen iz kontinuiteta sa kasnijim Secret Originom), zatim vidi prvi susret sa Batmanom (Man of Steel #03, ovo je jedini dio Byrnovog origina iz 1986. koji je ostao u kontinuitetu). Za razliku od Kal-Ela, Kal-L odmah zaključuje kako Batmanova bomba nije instalirana na nekom nedužnom civilu, već na samom Batmanu. Nakon što je sigurno detonirao bombu, nudi Batmanu partnerstvo, što Batman prihvaća. U sljedećoj sceni Superman kleči ispred Lex Luthora, koji na ruci ima prsten od kriptonita. Batman se pojavljuje i uspjeva onesposobiti Lexa, a nakon toga Superman otkriva kako je Luthor dobio rak na ruci od radijacije tog kriptonita. Kal-L nudi Lexu lijek za njegov rak, pod uvjetom da koristi svoje znanje i bogatstvo kako bi svijet učinio boljim mjestom (u orginalnoj verziji Supermana ne spašava Batman, Lex je istina dobio rak ali je morao amputirati ruku. Međutim rak je metastazirao pa je Lex nakon toga namjestio svoju smrt i klonirao se u mlađu verziju). Priča ide nekoliko godina unaprijed, gdje je Kal-L zaprosio Lois i otkrio joj svoj tajni identitet. Nakon toga odlazi na Earth-Two i svjedoči potpuno jednakom događaju. Kal-L putuje jos nekoliko godina unaprijed kako bi svjedočio borbi između Kal-Ela i Doomsdaya, i govori: "kada je Superman umro, stalo je srce svijeta". No za razliku od Kal-Ela, Kal-L je preživio ovu borbu. Kal-L ponovno skače naprijed za vrijeme događaja koji se referiraju na Identity Crisis. Dok se pripdanici JLA jos uvijek svađaju sto učiniti sa Dr. Lightom (koji je silovao Sue Dibny), Kal-L se pojavljuje i šalje ga u Phantom Zonu (u orginalnom Identity Crisisu Zatanna mu je promjenila memoriju kako više nikad ne bi mogao silovati).

Kal-El proživljava događaje iz WW2, a Kal-L borbu sa Doomsdayom

Naposljetku njihovu brobu zaustavlja Wonder Woman. Bijesan Kal-L se obraća Kal-Elu: "imao si priliku stvoriti od Zemlje savršen svijet, ali si je upropastio. Zato sam ja morao doći ovdje i zato je moja Lois umrla." Potom mu Kal-El odgovara: "ako si ti sa ove Zemlje, onda ona ne može biti savršena. Zato što savršena Zemlja ne treba Supermana." Kal-L analizira njegove riječi i shvaća da je u pravu, te potišten odlazi.

Prije nego nastavimo dalje ono što možete primjetiti jest to da ono što je zajedničko i Kal-Elu i Kal-L je neizmjerna ljubav prema Lois Lane. Ona je uvijek ista, nepobjediva i vječna.

Bart Allen (koji sada nosi Barry Allenov kostim i zašao je u zrele godine), izlazi iz Speed Forcea i upozorava kako on i ostali brzi junaci nisu uspjeli zadržati Superboy-Primea, koji se vraća noseći na sebi oklop inspiriran Anti-Monitorom koji skladišti sunčevu energiju, te ga na taj način čini još jačim. Batmanov napad uništava Brother Eye, a Alexandar odabire i spaja alternativne Zemlje kako bi stvorio "savršeni" svijet, sve dok Firestorm ne spriječava njegov naum. Connor Kent umire u naručju svoje djevojke Cassandre (Wonder Girl) nakon novog okršaja sa Superboy-Primeom. Više Zemalja se stapaju u "Novu Zemlju" (New Earth). Kada horde supernegativaca napadaju Metropolis, junaci, trenutno aktivni i umirovljeni im se suprostavljaju. Ima mnogo žrtava s jedne i druge strane, a tijekom borbe Superboy-Prime odlazi kako bi uništio Oa-u i time urušio svemir, a potom ga ponovno kreirao na način da bi on bio jedini superheroj u njemu. Superboy-Prime probija 300 milja debeli zaštitni zid (zeleni zid koji su kreirali Green Lanterni ne bi li ga zaustavili), i nakon toga ubija 32 Lanterna, prije nego što su ga Kal-L i Kal-El zajedničkim snagama odvukli do ostataka Kryptona. Nakon toga zajedno sa njime prolaze kroz Kryptonovo crveno Sunce (Rao) uništavajući njegov oklop, što na kraju dovodi do toga da sva trojica gube svoje moći. Slijeću na živi planet Mogo (koji je također član Green Lantern Corpsa), tu se bore, i Kal-El napokon uspjeva savladati Superboy-Primea, a Kal-L umire od ozljeda koje je zadobio u sukobu sa Primeom, u naručju svoje rođakinje Power Girl. Alexandar Luthor Jr. se za to vrijeme skrivao po ulicama Gotham Citya kujući nove planove, no pronalaze ga Lex Luthor i Joker. Joker ga ubije ispaljujući mu hitac u glavu. Green Lantern Corps uspjeva zatvoriti Superboy-Primea u "ubojicu zvijezda".

Superman je nakon ovih događaja najavio da se povlači sa mjesta superheroja, barem dok ne vrati svoje supermoći.


Nastajanje New Earth (na ovoj slici možete vidjeti Superboya iza kojeg stoji natpis Welcome to Smallville), smrt Kal-L, i alternativne verzije Supermana u novonastalom multiversu


Post-Infinite Crisis

Nakon krize DC je iskoristo One Year Later događaj kako bi većinu priča DC serijala pomaknuo za jednu godinu unaprijed. Tjedni serijal 52 počinje se objavljivati u svibnju 2006., a prikazuje neke od događaja koji su se dogodili između Infinite Crisis i One Year Later.

Superman: Up, Up and Away!
je prva Supermanova One Year Later priča, u kojoj Clark Kent (kao što smo već spomenuli koji je izgubio svoje moći na kraju Infinite Crisis) koristi svoje novinarske vještine kako bi obranio Metropolis od organiziranog kriminala i Lexa Luthora, koji je bankrotirao i osramoćen kao posljedica njegovih radnji u 52 serijalu. Kako je Superman bez moći u pomoć priskače Supergirl, i sada je ona zaštitnica Metropolisa. Na kraju Superman polako počinje vraćati svoje moći, te se bori protiv Lexa koji je ovladao ukradenom kriptonskom ratnom tehnologijom i protiv redizajniranih verzija Toymana i Kryptonite Mana.

Ovom pričom započinje run Geoffa Johnsa na Supermanu (iako se početkom može smatrati i Infinite Crisis koju je također napisao Johns).

Superman: Last Son je jako zanimljiva priča jer je Geoff priču pisao zajedno sa redateljem filma Superman iz 1978, Richardom Donnerom. Oni koji su čitali ove priče znaju da je Johns ubacio nekoliko elemeneta iz filma u Supermanov svijet. Napravio je gotovo identični Fotress of Solitude (pojavljuje se na kraju priče Up, Up and Away!), uvrstio je u kontinuitet likove Urse i Nona (koji nikad prije nisu bili dio Supermanove povijesti), zatim tu su sunčevi kristali preko kojih je mogao razgovarati sa svojim biološkim ocem Zor-Elom (tj. njegovom holografskom projekcijom) koji u stripu nalikuje glumcu Marlon Brandu koji je ujelovio taj lik, prikaz Kryptona (najbolje vidimo sličnost u Action Comics Annual 10 i New Krypton sagi koja je usljedila nešto kasnije) itd. Još jedna posebnost ove priče je Christopher Kent, kriptonski dječak kojeg su Superman i Lois posvojili, a na kraju se ispostavilo kako je on sin od generala Zoda. Isto tako treba spomenuti vrhunskog crtača Garya Franka koji je svog Supermana crtao upravo prema liku nikad prežaljenog glumca Christhopera Reevea (koji nas je kao što svi znamo prerano napustio nakon što se dugo borio za život. Za one koji ne znaju Reeve je prilikom jahačkog natjecanja pao s konja, te ostao trajno paraliziran od vrata nadolje). Za ovog Supermana ja volim reći da je to filmski Superman, i savršeno odgovara vremenu u kojem je napisan. Johnsov Superman je u stvari svojevrsna posveta Chrisu Reeveu.

Superman priča sa Jor-Elom i negativci Zod, Ursa i Non osuđeni na progonstvo u Phanthom Zoni (na isti ili veoma sličan način kao u filmu iz 1978.)

Kada sam čitao ovu priču naletio sam na jedan uvodni tekst Marca McClurea (čovjek koji je glumio lik Jimmya Olsena u filmu) gdje se prisjetio legendarnog Christophera Reevea. Izdvojio sam najbolje dijelove jer je tekst poduž, i pokušao sam što bolje prevest isti.

“Geoff i ja smo se susreli prvi puta u 90-tima. On je tada već radio sa Donnerom dugo vremena i obojica su dijelili isti san. Geoff ima stvarnu energiju i strast prema stripovima. Zajedno sa Donnerovom senzibilnošću za scenarij i istinom, praćeno sve Kubertovim izvandrednim vizualnim crtežom, poveo nas je u neispričane avanture i svjetove i pokazao nam nove mogućnosti koje smo mogli samo zamisliti.

Clark, Lois i Jimmy i Christopher Kent! Zar to nije izvanredno? Samo zaklopi svoje oći sad i pogledaj Chrisa Reevea kako stoji tamo između njih, i smije se...nakon toga otvori oči i vidjet češ Donnora i Geoffa koji se također smiju. Ja se smijem. Svi se smijemo.

Fascinatno je kako život funkcionira. Geoff, Donner i Adam su preodređeni za stvaranje ovih stripova, i znam da se osjećaju povlašteno i svjesni su kakvu odgovornost donosi rad na Supermanu. Način na koji su odali počast Chrisu je svjedočanstvo kakve su veličine. Naučili smo tako mnogo od jednog čovjeka koji je postao učitelj. Kako se individua može uzdići iznad osobne nesreće i postati Superman u stvarnom životu a isto ga tako glumiti u filmu. Naučili smo o vlastitoj ljudskosti i kako je život dragocjen. Kako svi možemo imati razloga za nadu. Kako je svaki dan u biti dar. Ja sam naučio da u životu ne postoje slučajnosti. Sve se događa s razlogom. Shvaćanje razloga zašto se one događaju naš je izazov. Sjećam se Pa Kenta kako govori mladom Clarku da je on ovdje s razlogom. Ja vjerujem da je ovo istina.

Poštujte jedni druge, i Bog Vas blagoslovio.
S poštovanjem,
Marck McClure J.O”


Christopher Reeve kao Superman u istoimenom filmu i crtež Garya Franka (Secret Origin 03, 2009)

U sjećanje na stvarnog Supermana - Christophera Reevea

(rujan 25. 1952. - listopad 10. 2004.)

Sljedeća jako bitna priča za Supermana je The Lightning Saga (2007), u kojoj saznajemo da je Superman bio član Legion of Super-Heroes tijekom tinejđerskih godina (potvrđeno ono što smo već saznali na osnovu Infinite Crisis), i kako je još uvijek u posjedu prstena koji mu je dao Legion. Superman je utvrđen kao osnivač Justice League u Justice League of America vol. 2 #0.

Također imamo povratak orginalne verzije Star Boya (koji se ovdje zove Starman), Dream Girl, Wildfire, Karate Kid, Timber Wolf, Sensor Girl, Dawnstar, i Brainiac 5. Iako nekoliko razlika postoji između orginalnih verzija i verzije u Lightning sagi, Geoff Johns je ustvrdio kako ova inkarnacija Legiona dijeli istu povijest kao orginalna do priče Crisis on Infinite Earths. Nastavak ove priče imamo u Superman and the Legion of Super-Heroes, i sve kulminira u Final Crisis: Legion of Three Worlds.

Reformirani Justice League nakon Infinite Crisis/Povratak pre-Crisis postave Legion of Super-Heroes

Pričom Superman: Brainiac (gdje imamo povratak Supermanvog najopasnijeg negativca Brainiaca: ovim trejdom su u kontitnuitetu ostavljene sve prijašnje verzije) započinje dvogodišnja New Krypton saga (2008-2010). Glavni aspekti priče su dolazak tisuća Kryptonaca na Zemlju i smrt Supermanovog Zemljaskog oca Jonathana Kenta. Nakon toga Kryptonci stvaraju svoj novi planet, New Krypton. U World of New Krypton Superman odlučuje otići sa Zemlje kako bi živio na novom Kryptonu, u nadi da će uspostaviti mir između Kryptonaca i ljudi. U Last Stand of New Krypton i War of the Supermen New Krypton je doživio uništenje, a Superman se borbi protiv Generala Zoda. Superman pobjeđuje i šalje Zoda natrag u Phantom Zonu a potom se vraća na Zemlju.

Svijet New Kryptona

Za vrijeme New Kryptona dogodila se još jedna velika priča (crossover), Blackest Night. Glavnu priču napisao je Geoff Johns a cijelokupna priča uključjuje mnogo popratnih priča (tie-inova). Ovdje su bili uključeni naravno dijelovi iz Supermanovog svijeta. Priča se događa u jednoj noći kada se Superman vratio sa Kryptona kako bi riješio jedan slučaj na Zemlji (nakon Superman: New krypton vol. 02). Glavni protagonist priče je Nekron, personificirana sila smrti koji oživljuje preminule superheroje kako bi eliminirao sav život i emocije u svemiru. Oživljeni superheroji su oformili novi corps pod imenom Black Lantern Corps. Iz Supermanovog svijeta oživljeni su Superman Earth-Two, Lois Lane Earth-Two, Zor-El, Alexander Luthor, Jr. i Superboy Connor Kent (međutim njegovo tijelo je u Final Crisis of Three Worlds stavljeno u regeneracijsku matricu pa se je ubrzo uspio oduprijeti Nekronu).

U Action Comics započinje Cornellov run na Supermanu. Superman Black Ring se bavi događajima nakon Balckest Nighta a vezani su za Lex Luthora. Ovo je ujedno i odlična karakterizacija Luthora, a u samoj priči imamo mnoštvo likova koji su obilježili njegovu povijest. Završetak njegovog runa je u Reign of Doomsday (Action Comics 900-904, 2011.), gdje Superman i njegovi najbliži saveznici moraju pobjediti Doomslayera, misteroiozno biće koji želi pobiti sve Doomsdaye (orginalni Doomsday je sad kloniran u 4 inačice) na Zemlji. Jubilarni Action Comics #900 su obilježili mnogi pisci i crtači u dodatnim pričama koje su usljedile nakon regularnih broja. Action Comics #904 je bio ujedno i zadnji broj Actiona prvog volumena koji je neprekidano izlazio od 1938. (jer je ubrzo nakon toga usljedio reboot i započeo je Action Comics New 52 - ili vol. 2). Priča završava večerom između Clarka i Lois gdje joj on govori o svojim dvojbama i strahovima (koji su se javili nakon smrti Jonathana i uništenja New Kryptona), i kako bi možda trebao otkriti svoj tajni identitet. Ona mu govori kako je to nepotrebno, jer ljudi vjeruju u Supermana bez obzira što se dogodilo.


SECRET ORIGINSigurno ste se pitali gdje je priča koju sam toliko puta spomenuo na ovom forumu. Ostavio sam je za sam kraj, a kako sam naslov kaže on je tajan pa je red da ga zadnjeg obradimo. Ono što bih htio reći da ova priča nije pisana na klasičan način već je Johns napravio sekvence iz Clarkovog života kako bi do kraja uredio njegov kontinuitet.

U prvom dijelu mladi Clark počinje otkrivati svoje moći. Prilikom igranja američkog nogometa lomi ruku svom prijatelju Pete Rossu i otkriva da je prilično snažan. Sljedeći dan otkriva x-ray vid (jer može vidjeti Petove slomljene kosti), heat vision (gotovo je spalio školu do temelja, nakon sto se poljubio sa svojom prvom ljubavi Lanom Lang) i sposobnost letenja (spasio je Lanu Lang od uragana). Jonathan i Martha Kent zaključuju kako je došlo vrijeme da mu otkriju letjelicu kojom je došao s Kryptona. Ovdje mu se prvi puta obraćaju holografske projekcije njegovih bioloških roditelja Jor-Ela i Lare i otkrivaju mu istinu o njegovom podrijetlu. Od krisatala iz te letjelice Martha mu izrađuje naočale jer se ispostavilo da kristali upijaju heat vision kojeg on još uvijek ne kontrolira. Iz ovih događaja može se primjetiti da je Johns dobro utvrdio njegovu povezanost sa roditeljima jer iako je on alien s druge planete nema sumnje da je on njihov sin i da se međusobno puno vole. Upravo je ovo usmjerilo njegovu karijeru superheroja. Ovo je jedan od rijetkih odnosa roditelj/dijete u svijetu superherojskog stripa a da nije tragičan (npr. kako je to kod Batmana ili Spidermana).

Veoma mi je zabavno bilo vidjeti prvi susret Lexa i Clarka koji nije bio u Metropolisu već u Smallvilleu (ovdje su obojica tinejđeri). Filozofsko nadigravanje između njih dvojice u knjižnici vrlo je jasno odredilo razliku između ta dva lika u ranoj fazi njihovog života. Osim što se razlikuju karakterno Lex ima potpuno drugačiji život od Clarka. Živi u nesređenoj obitelji gdje otac pijanac tuče njega i sestru, te on jedva čeka otići iz Smallvilea i nikad se ne vratiti. Što više njihov razgovor ide dalje, čitatelj dobiva dojam kako se mora dogoditi da se njih dvojica sukobe u budućnosti.

Sljedeća bitna stvar u originu je Clarkov prvi susret sa Legion of Super-Heroes (prikazano na sličan način kao u orginalnoj verziji, Adventure Comics #247, 1958.). Clark je u ovom razdoblju veoma povučen dječak, sramežljiv, a ostala djeca ga smatraju čudakom. Johns ovdje vuče veoma pametan potez koristeći Clarkove avanture s Legion kako bi mu podigao samopouzdanje i uvjerio ga da je biti Superman ispravna stvar. Baš kako je to u svakom superherojskom stripu i Clark je trebao dodatni poticaj da bi ga se uvjerilo kako bi trebao koristiti svoje moći za dobrobit čovječanstva, i upravo ova priča je poslužila tome. Ovo je još jedan pozitivan koncept njegovog karaktera i ovo ga također odvaja od superherojske zajednice. Nadalje Johns je veoma vješto iskoristio prvi broj origina kako bi pokazao Clarkovu budućnost ali i prošlost te je ovime potvrdio (jer ovo prvi puta vidimo u Infinite Crisis) Doomsday sagu koja je esencijalna za Supermanovu noviju povijest i oko koje se dosta toga vrtjelo i kasnije. Također na kraju prvog dijela Clark otkriva letjelicu u kojoj je bio pas sa Kryptona - Krypto (još jedan element Silver Agea).
Ove rane Clarkove avanture su jako dobro napravile prijelaz iz Clarkovog života u Smallvilleu prema njegovom životu u zrelim godinama u Metropolisu. Johns jako dobro dočarava (naravno uz Frankov fenomenalan crtež) razliku između Metropolisa (koji je prikazan kao prava metropola gdje je sve ubrzano i ljudi uvijek jure za nečim), i malog i usporenog Smallvillea gdje je Superman odrastao. Johnsov najbolji primjer ovoga je Clarkovo neprestano trčanje za Lois dok se prilagođava na grad. Lois je u stvari Clarkov kontrast jer je ona stalno u pokretu. Nadalje uspješno je napravljena konsolidacija teorija oko Supermanovog identiteta. Prva teorija koja je prevladavala kroz 60-te - Superman je dominatna osobnost, a Clark Kent jednostavno maska kojom on skriva Supermanov identitet. John Byrne je napravio upravo suprotno i Clark Kent je dominatna osobnost. Generalno Superman ima tri određene osobnosti. Prva je stvarni Clark Kent, kojeg možemo vidjeti samo kad je sa svojim prijateljima i obitelji. Ovaj Clark je staložen, pronincav i inteligentan. Drugi Clark je nespretna budala, koji je samo maska kako bi se kamuflirale sličnosti između Supermana i Clarka da bi tajni identitet preživio. Treća osobnost je također maska, galantan, samopouzdan i svemoćan Superman. Geoff Johns je uspio spojiti dva Clarka u jednu osobnost i uspio je održati dosljednom. Umjesto da prihvati glupiranje kako bi sakrio tajni identitet, Clark je tipično šeprtljavo 1.93 m "malo" seosko dijete koje je impresionirano velikim gradom. Njegovo loše odijelo i jednostavnost koja proizlazi iz njegovog odgoja, je ono što ga razlikuje od gradskog načina zivota. Lois je također odlično prikazana. Ona je ovdje suosjećajna, strastvena, neovisna, seksi a ipak veoma ženstvena. I za razliku od prijašnjih verzija ona od prvog dana naslućuje da Clark nije ono za što se predstavlja i da se iza lošeg odijela skriva puno više. Scena kada Superman spašava Lois se referira na klasičnu scenu sa helikopterom iz filma Superman 1978. (još jedan dokaz Donnerovog utjecaja na Johnsa, što nije ni čudno jer Johns prije nego što je postao pisac bio Donnerov naučnik).

Daily Planet je isto dobro prikazan kao tipičan novinski list gdje je sve u pokretu i neprestanom jurnjavom. Jimmy Olsen se vrlo brzo uspjeva zbližiti sa Supermanom i postaje njegov prijatelj te veza između njih postaje neraskidiva. Jimmy je prije njegovog dolaska depresivan i razmišlja o povratku kući, no Superman mu dopušta da ga slika za novine po prvi put i na tome Jimmy počinje graditi svoju karijeru. Ostali likovi - Perry White (glavni urednik), Cat Grant (novinarka koja uređuje trač rubriku), Ron Troupe (najnagrađivaniji novinar Daily Planeta koji se obično bavi političkim temama), i Steve Lombard (urednik sportske rubrike) su jako dobro prikazani.

Karakterizacija negativaca je fantastična. Lex Luthor je inteligentan, arogantan, tašt, i manipulativan, upravo pravi spoj genijalnog znanstvenika iz Silver Agea i biznismena Lexa nakon prve krize. I iako ne vidite direktan dvoboj izmedu Supermana i Lexa vidite da Luthor upravlja događajima iz sjene. Luthor ne razumije zašto Superman sa svim svojim moćima ništa ne traži zauzvrat. On je predstavljen kao čovjek koji mora svima uzeti sve kako bi postao ono što on jest, i kada vidi Supermana, biće sa čudesnim moćima koji pomaže ljudima za ništa, to ga zbunjuje i frustrira do točke gdje je spreman riskirati živote nevinih ljudi samo kako bi slomio svog neprijatelja. Također već u ovom originu je utvrđeno njegovo savezništvo sa generalom Laneom. Lane od samog početka Supermana smatra prijetnjom sigurnosti američke nacije, a njegov odnos sa kćerkom Lois je veoma naelektriziran. On je pravi vojnički tip, čvrst i odrješit bez puno emocija i ne prihvaća ne kao odgovor. Metallo i Parasite (kojima su ovdje redizajnirani origini) su također odličan dodatak, a Clark se ne služi samo mišićima kako bi ih porazio, već koristi i svoju pamet. Taj način interkacije sa negitivcima je u stilu Silver Agea, i to je najbolji način za prikazat Supermana - pametan koliko i snažan.


Glavna tema koja se provlači kroz citavu priču je nada, ustrajnost i ljudske vrijednosti u veoma ciničnom svijetu. Slično kao i u Superman: Birthright, kada se Superman prvi put pojavljuje suočen je sa strahom i skepticizmom javnosti, a paranočina američka vlada odmah kreće u "obranu" američke sigurnosti. Johnsov Metroplis prije Supermana je također "prljavo" i korumpirano mjesto. Lex Luthor se smatra "najvažnijim čovjekom u Americi" (više iz straha nego što je to tako), a kao jedini novinski list koji nije pod utjecajem Lexa, Daily Planet se bori kako bi se održao na životu. Očito, dolaskom Supermana sve se mijenja. Johns portretira lik ne samo kao svjetionik nade, ali i kao simbol poštenja, čistoće, i vjere u ljudski duh. I to je ono što ovaj lik mora biti, a ironično je što ga mnogi čitatelji upravo zbog ovoga smatraju dosadnim i previdljivim. Ciničan je taj svijet, zar ne?


Superman's Fortress of Solitude

Fotress of Solitude je utočište u koje Superman povremeno zalazi i provodi vrijeme. Njegov prethodnik je Secret Citadel koji se prvi put pojavljuje u Superman #17 (1942.), a prikazan je kao građevina sagrađena u planini na perifiriji Metropolisa. U Superman #58 (1949.) prvi put se naziva Fotress of Solitude a prikazan je kao osamljeni dvorac, te je rečeno da se nalazi na polarnoj pustopoljini.

Secret Citadel


Supermanov orginalni Silver Age Fotress se pojavio u Action Comics #241 (The Super-Key to Fort Superman, 1958.), te je ponovno podzemni kompleks sagrađen u strani strme litice. Ulaz u Fortress je moguć kroz ogromna pozlaćena vrata sa ogromnom ključanicom: koja zahtjeva ogromni ključ kako bi se mogla otvoriti. Ključ u obliku strelice je toliko velik da ga jedino Superman (ili neki drugi Kriptonac poput Supergirl) može podignuti. Ključ kada nije u upotrebi se nalazi na odgovarajućem položaju izvan tvrđave, gdje je bio prikriven pistom za zrakoplove (iz zraka se činio kao smjer koji zrakoplov treba pratiti u zabačenom području). Ovo je funkcioniralo sve dok jedan pilot helikoptera nije slijedio smjer strelice sve do ulaza u tvrđavu, tako prisilivši Supermana da konstruira zraku optičke varke kako bi se kamuflirao ulaz u tvrđavu i ključ (koji je sad visio na nosačima sa strane tik do vrata).
Tvrđava sadrži izvanzemaljski zoološki vrt, ogromni dnevnik od čelika u koji je Superman zapisivao svoje memoare (koristeći svoj neranjivi prst, posebne ploče na dodir koje trenutačno bilježu misli, ili heat vision kojim bi zapisivao natuknice u dnevnik), robot za igranje šaha, specijalna oprema za vježbanje, laboratorij gdje je Superman radio na raznim projektima kao što je razvijanje obrane protiv kriptonita, komunikacijska oprema, sobe posvećne svim njegovim prijateljima, uključujući jednu za Clarka Kenta kako bi zavarao neželjene posjetioce. Također Fortress sadrži Phantom Zone projektor, različite komade izvanzemaljske tehnologije koje je prikupio prilikom posjeta drugih svjetova, i poput Batcavea trofeje iz raznih pustolovina. Svoje mjesto u Fortressu je našao i Kandor (grad u boci): dok nije povećan, i jedan odvojeni apartman namjenjen isključivo za Supergirl.

Detaljan opis i sadržaj Fortressa nalazi se u DC Special Series #26 (Superman and his Incredible Fortress of Solitude, 1981.), gdje Superman detaljno pregledava tvrđavu, sumnjajući da je jedan negativac postavio bombu ne bi li uništio Zemlju.


Silver Age Fortress (Action Comics 241/DC Special Series #26)


Još jedno spomena vrijedno pojavljivanje ove verzije je bilo u Superman Annual #11 (pod naslovom For the Man Who Has Everything, 1985.) koju je napisao Alan Moore a nacrtao Dave Gibbson. Fortress je poslužio kao mjesto borbe za Supermana, Batmana, Robina i Wonder Woman protiv zlog izvanzemaljskog vladara Mongula. Ova priča je kasnije adaptirana za animiranu seriju Justice League Unlimited.
Silver Age verzija Fortressa imala je svoje posljednje pojavljivanje u imaginarnoj priči Whatever Happened to the Man of Tomorrow? (Action Comics #583 i Superman #423) Alana Moorea, 1986.
Moderno razdoblje Supermana daje novu verziju Fotressa u Action Comics Annual #2 (svibanj 1989.). Superman je na samoprogonstvu u svemiru gdje mu je povjeren kriptonski artefakt Eradicator (kojeg mu je povjerio umirući Cleric) kreiran od njegovog pretka Kem-Ela. Posvećen očuvanju Kryptona i svega što je kriptonsko, ovaj uređaj je sagradio novi Fotress na Antartici koji bi trebao poslužiti kao temelj stvaranja novog Kryptona na Zemlji. Superman se uspjeva osloboditi Eradicatorovog utjecaja, ali je zadržao Fortress kao korisno mjesto za hitne sljučajeve. Prvo pojavljivanje nove post-crisis verzije Fortressa bilo je u Adventures of Superman #461 (prosinac 1989.).
Sadržavao je mnogo artefakata iz post-crisis verzije Kryptona osobito nekoliko robota koji su imali funkciju sluge (jedan od njih, Kelex postao je Supermanov oslonac: npr. u priči Death of Superman), te ratno odijelo iz Trećeg doba Kryptona. Ovaj Fotress će uništiti Eradicator (ovdje si je kreirao tijelo po uzoru na Supermana) koji je apsorbirao energiju (Action Comics #691, 1993.) kako bi se vratio u život nakon što ga je zamalo ubio Cyborg Superman. Superman će kasnije rekonstriurati Fotress no njega će ubrzo uništiti negativac Dominus (Action Comics #748, 1998.).

Prva verzija Fotressa u modernom razdoblju (površinski dio Fortressa, kontrolno racunalo, podzemna shema, regeneracijska matrica, robot Kelex i artefakt Eradicator, slike slijeva na desno).


Uništeni Fortress je ipak poslužio kao šablona za novi Fotress kojeg je sagradio Steel (John Henry Irons) koristeći izvanzemaljsku tehnologiju (The Man of Steel #100, 2000.). Novi Fotress je mobilan, dakle može se prenjeti s jednog mjesta na drugo, ali i on će na kraju biti uništen. Naime u Superman v2 #211 (Superman: For Tommorow, 2004-2005), Wonder Woman je provalila u Fotress kako bi se suočila sa Supermanom, aktivirajući sustav za samouništenje. Robot Kelex je i u ovom Fotressu bio čuvar, ali nije poznato jeli preživio uništenje, a kasnije se više ne spominje.

Druga verzija Fotressa u modernom razdobolju


Treći Fotress je utemeljio sam Superman u prastarom hramu jednog napuštenog sela smještenog u planinama Cordillera Del Condor na granici Ekvadora i Perua. Čuvar ovog Fotressa je robot Ned (posljednji robot Superman), te pazi na superpsa Krypta. Poput Silver Age Fotressa i ovaj ima ogroman ključ smješten u blizini Fotressa. Međutim ovaj ključ je napravljen od kamena. Ubrzo je napušten (prije samog Infinite Crisisa) i postao je turstička atrakcija.

Treća verzija Fotressa u modernom razdoblju i robot Superman - Ned


Finalna verzija Fortressa nastala je u priči Up, Up, and Away (2006.). Superman je otkrio kriptonske sunčeve kristale, koje je Lex Luthor iskoristio kako bi oživio prastari kriptonski ratni brod. Superman je otkrio kako su kristali poslani zajedno sa njim sa Kryptona, te ih je iskoristo kako bi sagradio novi Fortress na Artiku na jednak način kako je to prikazano u filmu Superman iz 1978.

Usporedba Fortressa iz filma Superman 1978 (gornja slika) i Johnsovog Fortressa iz Up, Up and Away (donja slika).


Sadržaj unutrašnjosti finalne verzije Fortressa:

(01) Sunstone Simulator: Simulator sunčevih kristala je visoko razvijena računalna mreža koja funkcionira na osnovi samoobnovljiih (samoreplicirajućih) pneumatskih sunčevih kristala. Ovaj simulator je virtualno utjelovljenje cijelokupnog kriptonskog znanja i kulture. Stavljajući određene kristale u njihova odgovarajuća ležišta, Superman može aktivirati holografsku simulaciju svog biološkog oca, Jor-Ela. Jor-Elova simulacija je programirana da govori i reagira poput živog i svjesnog bića. Kako je znanje iz sunčevih kristala namjenjeno isključivo za Supermana, hologram Jor-El se svakome tko aktivira simulator obrati sa Kal-El (Supermanovo kriptonsko ime).
(02) Statue of Jor-El and Lara: Visoko iznad samog centra Fortressa počiva lebdejuća statua u znak sjećanja na Supermanove roditelje, Jor-Ela i Laru. Statua je postavljena na postolje od sunčevog kristala i pokazuje njegove roditelje kako zajednički drže minijaturni model Kryptona.
(03) Interplanetary Habitat: Ovo je strogo kontrolirana okolina napućena sa egzotičnim i ugrozenim bićima iz svih krajeva svemira. Neke od životinja koje se mogu pronaći u staništu su Metal Boar, Black Mercy, Duplorian Hawk i Thought-Beast.
(04) Kandor (grad u boci): je minijaturan grad nastanjen ljudima iz različitih izvanzemaljskih kultura. Orginalni grad Kandor je ukrao Brainiac prije samog uništenja Kryptona. Superman je uspio oteti grad, te ga je otad držao unutar Fortressa kako bi ga zaštitio od raznih prijetnji (najveća je zasigurno Brainiac).
(05) Phantom Zone Projector: Konstruiran od njegovog oca Jor-Ela, ova naprava se koristila da bi transportirala živu materiju direktno u Phantom Zonu. Prvi put se koristila kako bi se osudilo na progonstvo ludog znansvenika Jax-Ura, nakon njegovih eksperimenata sa međuzvjezdanim putovanjem koje je prouzročilo destrukciju kriptonske lunarne kolonije.
(06) Phantom Zone Portal: Nazvan portalom, međutim ovo je u stvari veliki okrugli prozor u Phantom Zoni. Rukujući njegovim kontrolorom, Superman može analizirati različite dubine i regije zone.
(07) The Key: Ovo je orginalno bio ogromni zlatni ključ postavljen kako smo već kazali na odgovarajućem mjestu izvan Fortressa. Samo netko snažan poput Supermana ga je mogao podignuti i otključati masivna vrata koja su čuvala ulaz u Fortress. Superman je uklonio ključ sa njegove orginalne pozicije i izložio ga u muzeju unutar Fortressa.
(08) Museum/Trophy Room: Superman posjeduje galeriju artefakata i suvenira koje je sakupio tijekom svoje karijere. Unutra je nekoliko umanjenih modela i 3-D projekcija Kryptona i njegovih gradova. Trofejna soba sadrži galeriju statua drugih heroja s kojima je Superman surađivao, uključujući JLA i Legion of Super-Heroes.
(09) Super - Science Lab: Supermanov labaoratorij je jedan od najnaprednijih znanstvenih laboratorija na Zemlji. Ovdje on proučava rudu kriptonit u nadi da će pronaći način kako da poništi njegov efekt na kriptonsku fiziologiju. Također, on koristi laboratorij kako bi otkrio lijek za trovanje olovom kojem su podložni stanovnici planeta Daxam, kako bi jednog dana mogao osloboditi svog prijatelja Mon-Ela iz fantom zone. Superman isto tako koristi laboratorij u nadi da će pronaći način kako vratiti ljude iz Kandora u njihovu prirodnu veličinu.
(10) Atomic Cauldron: Smještena duboko u Zemljinoj jezgri atomski kotao je najmoćnija talionica na Zemlji. Kotao radi na bazi rastaljenih sunčevih kristala te napaja energijom cijeli Fortress. O njegovom održavanju brine se nekoliko Supermanovih robota.
(11) Super Weapons Room: Jedna od najstrože čuvanih prostorija u Fortressu, to je mjesto gdje Superman skladišti različito visoko razvijeno naoružanje koje je zapljenio tijekom svojih brojnih avantura. Iako nikad ne koristi sam ta oružja, često proučava njihovu tehnologiju u nadi da će pronaći nešto od društvene važnosti.
(12) Superman's Warsuit: Kriptonsko ratno odijelo je ostatak kriptonske kulture i tehnologije. Ovo ogromno odijelo nosili su njegovi prethodnici tijekom posljednjeg Kriptonskog rata. Služilo je i kao pokretno oporavilište, polako sanirajući Supermanove ozljede nakon fatalnog okršaja s Doomsdayom.The New 52
U novom obnovljenom serijalu (Action Comics New 52) Fortress of Solitude je prvi puta viđen kako pluta u svemiru. Kasnije je otkriveno da je to bio brod od Brainiaca kojeg je Superman preuzeo nakon što je reprogramirao "Collector of Worlds" (Brainiac se u ovoj verziji prvi put spominje pod imenom Collector of Worlds). Za ovaj Fortress se ispostavilo da je uništen u vremenskom periodu od pet godina između trenutačne radnje u Action Comicsu i sadašnjosti u New 52, te se još jedanput nalazi na Arktiku. U Action Comics #15, otkriveno je da Superman ima Fortress na koji se on referira kao na svoju "Yucatan base", što bi trebala biti referenca na njegovu utvrdu u amazonskoj prašumi u prethodnom kontinuitetu.


New 52 Verzije Fortressa


Ovdje ću još spomenuti alternativnu verziju Fotressa iz priče All-Star Superman (2005-2008), koja je istražila nove koncepte Supermanvog svijeta van kontinuiteta. Utvrda je još jedanput smještena na Arktik. Superman je zamjenio ogoroman ključ s ključom normalne veličine koji je napravljen od supergustog materijala patuljaste zvijezde i teži pola milijuna tona pa je njegovo korištenje ograničeno samo na one sa ogromnom superherojskom snagom (poput Supermana). Također, Fortress sadrži i tim robota koji rade na različitim projektima. Utvrda u svojoj unutrašnjosti sadrži brod Titanic, space shuttle Columbiu, djetešce Sun-Eater (Sun-Eater je fiktivno, umjetno stvoreno živo oružje u DC universu. Odigralo je važnu ulogu u raznim pričama), te suvenirnicu sličnu onoj u Batcaveu. Sadrži i razne znanstvene objekte, uključujući vremenski teleskop koji može primati kratke tajne poruke s prijemom ograničene kvalitete koji dolazi iz budućnosti.


Ključ kojim se otvara Fortress (All-Star Superman)
Alternative versions of Superman


Superboy Prime (Earth Prime)

Superboy Prime je superheroj na Earth Prime koji je kasnije postao supernegativac. Ova verzija Clarka Kenta je sa Zemlje na kojoj ne postoje ostala superbića, gdje on raste do adolescetnog doba čitajući o DC superherojima samo u stripovima. Tijekom Crisis of Infinite Earths vidljivo je da posjeduje osnovne spospobnosti i moći poput svi odraslih Kriptonaca no na puno većoj razini: superherojsku snagu, brzinu, zacjelivanje, superdah, sposobnost letenja, x-ray vid, teleskopski vid, mikroskopski vid, heat vision i neranjivost. Kako Krypton njegove realnosti nikad nije eksplodirao tako nikad na Zemlju nije stigla ruda kriptonita koja bi mogla na njega utjecati, a njegova jedina slabost je povećana potreba izlaganju sunčevim zrakama. U COIE on pomaže poraziti Anti-Monitora, no prilikom toga je njegov svijet uništen i on je sad osuđen na limb (posebnu dimenziju), odakle promatra događaje na Zemlji nakon COIE: izmanipuliran Earth Three Alexanderom Luthorom, dolazi do zaključka kako su post-Crisis heroji i njihova Zemlja nesavršeni. Na svom putu da pomogne u kreiranju "savršene" Zemlje ubija puno junaka (između njih i Supermana Earth 2 Kal L i Superboya Connora Kenta) sve dok ga Superman ne uspijeva pobijediti. Nakon Infinite Crisis Prime postaje jedan od glavnih supernegativaca i bori se protiv DC superheroja kao član Sinestro Corpsa u priči Sinestro Corps War, Countdown to Final Crisis i u budućnosti u priči Final Crisis: Legion of Three Worlds.

Ultraman (Earth-3)

Postoji nekoliko verzija Supermanovog zlog dvojnika, Ultramana. Pre-Crisis, Earth 3 Ultraman je došao sa Kryptona koji nije eksplodirao. Ovaj Ultraman je ovisan o kriptonitu kako bi zadržao svoje moći, za razliku od Supermana kojeg kriptonit čini slabim (detaljnije o ovom Earth 3 i Crime Syndicate u Justice League of America v1#29). Post-Crisis, Ultraman sa antimaterijske Zemlje je ljudski austronaut, poručnik Clark Kent koji je dobio anti-kriptonitske supermoći tijekom jednog susreta sa izvanzemaljcima. Više o ovom Ultramanu u priči Granta Morrisona JLA: Earth 2.

Ultraman new 52 - u DC New 52 (kojim je rebootiran DC Universe), Ultraman je sa ostalim članovima Crime Syndicate došao sa Earth-3 na kraju priče Trinity War.
Ova verzija Ultramana je Kal-ll, koji je došao sa verzije Kryptona na kojem ljudi veličaju snagu a preziru slabost. Neposredno prije Kryptonovog uništenja, Kalovi roditelji Jor-ll i Lara ga šalju na Earth-3 kako bi jednog dana potražio osvetu protiv bića koje je uništilo Krypton, te ga putem simulacije u letjelici uče kako da postane najači. Po dolasku na Earth-3, prisiljava Jonathana i Marthu da ga posvoje, samo kako bi ih godinama poslije ubio kada više nije imao koristi od njih. Nakon toga odlazi potražiti Crime Syndicate i zajedno sa njima osvaja svijet. Ultraman cijeni snagu i sebičnost, a prezire slabost i altruizam (origin u Justice League v2 024). Nakon što je Earth 3 devastirana od istog bića koje je uništilo Krypton, Ultraman vodi Crime Syndicate na glavnu DC Zemlju kako bi je osvojio. Ova verzija Ultramana svoju snagu crpi iz krptonita i čak ga šmrče na nos poput droge dok ga sunce oslabljuje.


Overman (Earth-10)


Earth-10, Zemlja koja je pod kontrolom nacističke stranke, oslikava alternativnog Supermana, ovdje poznatog kao Overman (njemačka riječ za nadčovjeka), koji podupire nacističku politiku genetske čistoće. Član je Justice League Axis tj. nacističkog Justice Leaguea. Dva crtačkom izvedbom suprostavljena Overmana su prikazana. Jedan je stereotipni plavi Arijevac sa nacisitičkom svastikom koja se nalazi na mjestu S znaka, dok je drugi crnokosi blizanac standardnog Supermana a S znak zamjenjuje jedan od Schutzstaffel amblema. Potonji je u Morrisonovom Final Crisis: Superman Beyond prikazan kao lik progonjen krivicom. Prvi plavokosi je najvjerovatnije zajedno sa većim dijelom JL Axis ubijen u borbi protiv Monitora na Earth-51 i taj cijeli universe su uništili Superboy Prime i Monarh. Drugi nazvan Overman, je Karl Kant a.k.a. Kal-L, čija se letjelica sa Kryptona srušila u Čehoslovačku 1938 godine. Nacistički znanstvenici su iskoristili tehnologiju pronađenu u letjelici kako bi pobjedili u ratu, a kasnije su pustili Overmana da porazi Američke snage u 50-tima. Overman je vođa Justice Leaguea svoje Zemlje a ona se sastoji od Brunhilde (alternativa Wonder Woman), Leatherwinga (al. Batmana) i Underwatermana (al. Aquamana), a bore se protiv Uncle Sama i Freedom Fightersa (u Final Crisis: Secret Files).

Kingdome Come Superman (Earth 22)

Kingdome Come miniserijal prikazuje Supermanovu alternativnu budućnost u kojem je Kal-El otišao na samoprogonstvo, nakon smrti njegove žene Lois Lane. On se vraća nakon deset godina na zahtjev Wonder Woman. Rečeno je kako ovaj Superman boravi na Earth-22 (otkriveno u zadnjem broju 52 serijala); kasnije se pojavio u glavnom kontinuitetu u priči Justice Society of America: "Thy Kingdom Come" gdje se predružio Societyu u borbi protiv bića poznatog kao Gog. Kingdome Come Superman je moćniji i manje osjetljiv na kriptonit za razliku od Supermana na glavnoj Zemlji, što je rezultat znatno dužoj izloženosti sunčevim zrakama (kako je to Lex Luthor objasnio u Kingdome Come, Chapter Three).


Calvin Ellis (Earth 23)


U Final Crisis 7 deseci Supermana su prikazani iz svih krajeva Multiversea. Najistaknutiji od tih Supermana je afro-američka verzija, i on je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u svom tajnom identitetu. Pisac Grant Morrison je izjavio kako je ova verzija Supermana posveta predsjedniku Baracku Obami. Ovaj Superman nosi potpuno identično odijelo kao New Earth Superman, osim što je znak S žute boje sa crvenom pozadinom. U Action Comics v2 #09 je otkriveno da se ovaj Superman zove Kalel, sa ljudskim indetitetom Calvin Ellis. Zemlja na kojoj obitava je Earth-23, gdje je većina DC junaka afričkog podrijetla ili odgovaraju fizičkim značajkama sličnim podsaharskim Afrikancima (poput Nubie koja je Wonder Woman) i da je rodom sa otoka Vathlo Island na Kryptonu.

Red Son Superman (Earth 30)

Priča Superman Red Son istražuje što bi se dogodilo da se Supermanova letjelica srušila u Sovjetski savez a ne SAD i da je tamo bio odgajan pod kontrolom Josepha Stalina. Red Son Superman se zove Kal-L, isto kao i ostarijeli Earth-2 Superman, iako je on u biti besmrtan što se saznaje na samom kraju priče. Ovaj Superman je također ekstremno moćan, baš kao i Earth-2 Kal-L, i vlada velikim arsenalom supersposobnosti uključujući one esencijalne poput supersnage, sluha, vida, sposobnosti letenja i heat visiona. Također je prikazan kao mnogo inteligetniji od prosječnog čovjeka i neka je vrsta "super-znanstvenika". Sa iznimkom "radijacije crvenog Sunca", koja ga reducira na "normalanu" (ili barem postaje ranjiv) razinu, nema drugih očitih slabosti. Nadalje na kraju otkrivamo da je ova inkarnacija Supermana u biti čovjek iz Zemljine daleke prošlosti i daleki potomak Lexa Luthora i Lois Lane.


Flashpoint Superman


U alternativnom vremenu Flashpoint eventa, Kal-Elova raketa se srušila izravno u Metropolis, rezultirajući smrću više od 35 tisuća ljudi a dijete je nakon toga bilo zatočeno od strane države. Godinama nakon toga saznaje se da je mladi Kal-El držan u vladinoj ustanovi koja se bavi pitanjem izvanzemaljaca, kako bi se njegove moći iskoristile za stvaranje supervojnika. Sam Lane gaji naklonost prema njemu, i on postaje sinom kojeg nikad nije imao. Kal-El se pokušava osloboditi prilikom čega spašava Lois Lane, Samovu mladu kćer. No ne uspjeva pobjeći i biva etiketiran kao SUBJEKT 1, i doživotno zatočen u podzemnom vladinom bunkeru. Za to vrijeme, pokušavajući okupiti dovoljnu podršku kako bi vratio vrijeme u normalu, Flash uz pomoć Batmana i Cyborga provaljuje u objekt gdje je Superman držan, te tamo pronalaze jako mršavog čovjeka koji nije u stanju govoriti i čini se prestravljen u prisutvu drugih. Nakon što su ga oslobodili i izašli na dnevno svjetlo, Kal-El se podiže u zrak, koristi svoj heat vision kako bi onesposobio stražare koji su ih napali i odleti u nepoznatom smjeru. Najvjerovatnije je njegova mršava i ispijena pojava posljedica izolacije od Sunca kojem do tog trenutka nije bio izložen.

Alternativne verzije Supermana - Superboy Prime, Kingdom Come, Ultraman n52, Flashpoint Superman, Red Son, Obama Superman, Overman


Ovo su alternativne verzije Supermana koje zauzimaju svoje mjesto u DC Univers kontinuitetu. No, postoje i druge; naime između 1989 i 2004 god. DC-ev Elseworlds naslov je korišten kako bi se istražile neslužbene alternativne priče, isto kao što su "imaginarne priče" imale istu svrhu prije 1989. Od 2004. priče izvan DC kontinuiteta nemaju nikakav posebni naziv. Ja ću ukratko spomenuti meni osobno najbolje:

All-Star Superman

Pisac Grant Morrison je izjavio kako je ovaj Superman po svojoj svrsi i namjeni Silver Age Superman, ili barem je plot sličan onoj verziji iz Silver Agea, uključjući moći i kontinuitet. Naprimjer Clark Kent je sebe prvi put otkrio kao Superboya u djetinjstvu, a Jonathan Kent umire (međutim u pravim Silver/Bronze Age pričama i Martha i Jonathan Kent su umrli do vremena kad je Clark postao aktivan kao Superman). Moje osobno viđenje ove priče je Silver Age Superman na iskrivljeni Morrisonov način. Neke koncepte je Morrison potpuno okrenuo poput onog ključa kojim se otvara Fortress o kojem sam pisao u dijelu o Fortressu:

Superman je zamjenio ogoroman ključ s ključom normalne veličine koji je napravljen od supergustog materijala patuljaste zvijezde i teži pola milijuna tona pa je njegovo korištenje ograničeno samo na one sa ogromnom superherojskom snagom (poput Supermana).

Superman: Speeding Bullets

Supermana su pronašli i posvojili Thomas i Martha Wayne i nadjenuli mu ime Bruce. Jedne noći Thomasa i Marthu ubija pljačkaš a Bruce koristi heat vision kako bi ga onesposobio i tu otkriva da ima supermoći no prekasno da spasi roditelje, i odluči skrivati svoje moći. Mnogo godina poslije postaje Batman.

Superman: Secret Identity

Tinejdžer po imenu Clark Kent u "stvarnom svijetu" (gdje je Superman samo lik iz stripa) nekako je uspio razviti supermoći poput onih koje ima njegov imenjak. Nakon kratke karijere tajanstvenog i nekostimiranog Superboya, Clark oblači odijelo izmišljenog lika te nastavlja i dalje raditi u tajnosti kao Superman. Pisac Kurt Busiek je izjavio kako je inspiracija za ovu priču bio Superboy Prime u DC Comics Presents serijalu tijekom Crisis of Infinite Earths.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Vlaadisha Posted - 28/07/2021 : 21:22:01
i meni je return najzabavniji. death je dobro zamisljen ali lose izveden. a svi scenaristi ce reci da im je world without najbolji
quote:
Originally posted by brni

Superman Son of Kal-El jako dobar prvi broj, moga bi Taylor napisati vrhunski run, jedva cekam dalje..

meni nekako mlako, ko i morrisonov novi naslov
brni Posted - 28/07/2021 : 17:21:52
Superman Son of Kal-El jako dobar prvi broj, moga bi Taylor napisati vrhunski run, jedva cekam dalje..
Paka01 Posted - 26/07/2021 : 13:07:43
Hjao, Death and Return of Superman je meni prezabavna saga skroz je over-the-top, ali sjećam se da mi nije bila niti malo dosadna za čitati. Ne radi se tu o nekom ekstra kvalitetnom štivu, no za jednu akcijsku sapunicu je više nego okej.
Ovako po sjećanju mi je Funeral For a Friend bio najslabiji dio, dok su prvi i treći sasvim solidni. Također, iz nekog razloga mi crtež svih prisutnih autora sasvim lijepo leži za jednu ovakvu priču. Imao sam sva tri trejda i prodao sam ih, ali volio bi ih prije ili kasnije opet nabaviti.

Nego, je li čitao itko Fractionovog Jimmy Olsena? Ja ga jedva gulim već dobrih misec dana i sve mi se čini da će mi ispast jedno od većih razočaranja u zadnje vrime.
Deers Posted - 14/07/2021 : 17:25:45
Supermanova smrt

Dan Jurgens i ostali.

Kultna epizoda kada Superman umire ali ne biva poražen. Da li priča i dalje drži teret vremena? Da li ima istu težinu za ne inicirane? I da i ne.

Da, jer, usprkos tome što se dobar dio odnosi na makljažu, i dalje sadrži sve elemente koje takva priča treba imati. U suštini je to priča dostojna jednog takvog lika. Ne, jer priča koja se proteže kroz paralelna izdanja koje često piše viša autora jednostavno izgubi fokus. Što na kraju smatram štetom za ovakvu priču.

Zanimljivo, glavni negativac je novi (?), nepoznati lik bez jasne motivacije i povijesti. Kažu da je inkarnacija mržnje i bijesa. Da li je to dovoljno? Pa ne bi trebalo biti ali za mene funkcionira. Ključan moment je intervju sa Supermanom gdje ga pitaju o strahu pa kaže da se i on boji. Boji se da će iznevjeriti ljude, da će nedužni nastradati i boji se za sebe jer je već susreo jače od sebe. Znači, nema umišljenosti već je svjestan da pobijede koje je izvojevao nisu zbog toga jer je najjači.

Konačni sukob završava porazom. Porazom tijela ali i porazom ideje, Superman mora ubiti. Doduše, kao se radi o Doomsdayu možda taj poraz Supermanovog moralnog kodeksa i nije najizraženija.

Što se crteža tiče on je dosta dobar. Ima par scena i kadrova koju su baš loše ispali. Pogotovo scena borbi. Zadnji boj s splashovima je zanimljiv koncept, nisam siguran koliko najbolje funkcionira u pričanju onoga što bi trebao. Ipak, što se tiče crteža, na kraju mi se najviše svidio Bogdanove, ima mi baš zanimljivu stilizaciju.


Pogreb za prijatelja

Ordway, Stern, Jurgens i ostali

Priča koja bi trebala biti barem tako zanimljiva kao i sam smrt. Što će se dogoditi sa svijetom ako Supermana više nema? Pa ništa posebno, izgleda. Svijet će i dalje se okretati. Mali likovi će i dalje imati svoje male planove a izgleda samo najbliži će biti pod dojmom. Mlako izvedeno. Znam da je to problem kad se priča proteže kroz više paralelnih serijala sa više autora ali baš izgleda da je loš fokus. Sam pogreb dosta hladan bez nekog efekta. Priče, očekivano pune patetike.

Od dobrih stvari napomeno bih par detalja. Pojava mitomanije i problematika tko treba preuzeti truplo. I da li je moralno ispravno secirati… boga? Nažalost, te zanimljive priče utopljene u meni bezvezene radnje koje se vuču po serijalima u tom trenutku. Lex sa svojim fiks idejama, Cadmus i Guardian… Nedovoljno dobro.

Zanimljiva je epizoda sa prekogrobnim životom s Jonathanom i postavlja zanimljive poglede na sukob vjere i razuma. Doduše, radi se o jednostranim zaključcima pa i ne mora biti konačno rješenje… povratka??

Crtež sličan kao i u Smrti. Ali dosta gori. Srećom u jednoj simpatičnoj minijaturi ima i Simonsona.

Vladavina Superljudi

Više-manje isti ljudi

E ovo mi je bilo dosta zabavno. Dinamično, zanimljivo i sa određenom dozom humora i, ono što bi danas rekli, nekorektnošću. I puno, puno devedesetih!

Nakon Supermanove smrti iz vedra neba evo četiri nova lika koji nose Supermanov znak. Ako na to dodamo još dva stara lika ima ih barem šest! Previše? Ne bi se reklo.

Priča se i dalje plete kroz nekoliko serijala ali kako se svaki tim koncentrira većinom na jednog lika, drukčiji pristup priči i pripovijedanju ne smeta. Na kraju je to dosta koherentno. Uz to, svakog od Supermenova, od kojih očito niti jedan nije onaj pravi, možemo promatrati kao određeni dio Supermanove osobnosti. Osobno, najdraži mi je bio Man of Steel, znam da je možda na silu ubačen ali mi je njegov stav najbolje legao.

Usprkos očitim nedostacima kod svakog, određenu misterioznost oko toga tko, koga, zašto i kako se postiže. Pri kraju, kad se napokon vrati Superman, malo počne škripati pa bih mogao reći da je rasplet gori od zapleta. Plus kako se ne nasmijati na ovakve scene Supermana s oružjem


Da li je to Punisher, da li je to Rambo? Ne, to je Superman.

Što se crteža tiče, i dalje su tu isti ljudi ali, da li sam se naviknuo ili što, ovdje mi to izgleda bolje nego u prethodnom poglavlju. Možda Bogdanove stvarno pretjeruje a Guice i Rodier crtaju Superboya prestarog ali mi nije smetalo. Uživao sam.

Još od onog videa Maxa Landisa sam htio pročitati ovu sagu i moram priznati da se isplatilo. Možda nisam doživio utisak kao kad su ovo priču čitali suvremenici ali možda sam bio u boljem položaju. Ja sam znao da i Smrt umrijeti može.
Deers Posted - 15/06/2021 : 22:00:44
quote:
Originally posted by Vlaadisha

valjda
a najbolji mi je bizarro koji leti nadole

&
@Shaner
Je, ali mi se nije na mobitelu dalo ponovno quotat
Vlaadisha Posted - 15/06/2021 : 17:45:15
valjda
a najbolji mi je bizarro koji leti nadole
Shaner Posted - 15/06/2021 : 17:38:57
quote:
Originally posted by Deers

quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by Vlaadisha


shaner bi trebalo da crta svaki broj supermana


Možda bolje ne, slab sam ja crtač.

Tko je veliki plavi? Onaj Morrisonov Captain Atom/ Doc Manhattan?


Pretpostavljam da je ovo pitanje trebalo ići Vlaadishi pošto je nemam pojma o Supermanu. Ne daj da te moj nick zavara.

Deers Posted - 15/06/2021 : 17:05:45
quote:
Originally posted by Shaner

quote:
Originally posted by Vlaadisha


shaner bi trebalo da crta svaki broj supermana


Možda bolje ne, slab sam ja crtač.

Tko je veliki plavi? Onaj Morrisonov Captain Atom/ Doc Manhattan?
Shaner Posted - 15/06/2021 : 16:55:43
quote:
Originally posted by Vlaadisha


shaner bi trebalo da crta svaki broj supermana


Možda bolje ne, slab sam ja crtač.

jaki Posted - 15/06/2021 : 16:55:28
quote:
Originally posted by Vlaadisha


danas supergirl #1, nacrtala bilquis evely ❤ a napisao tom king. cekamo recenziju, kuntakinte!


Skinija i pročitat ću(valjda:))
Vlaadisha Posted - 15/06/2021 : 16:00:39


danas supergirl #1, nacrtala bilquis evely ❤ a napisao tom king. cekamo recenziju, kuntakinte!
Vlaadisha Posted - 15/06/2021 : 15:59:17


shaner bi trebalo da crta svaki broj supermana
Vlaadisha Posted - 15/06/2021 : 15:58:40


going going Posted - 09/06/2021 : 22:04:37
quote:
Originally posted by Vlaadisha

je l' ovo sto koristi hidrant? ako je i od supermana, mnogo je

deluje tako!
Vlaadisha Posted - 09/06/2021 : 20:20:41
konacno jedan superman film koji obecava

Vlaadisha Posted - 06/06/2021 : 04:34:06
je l' ovo sto koristi hidrant? ako je i od supermana, mnogo je

Vlaadisha Posted - 05/06/2021 : 01:31:47
quote:
Originally posted by Shuckey

Nastavljam kupovati jer nemam alternative.

izasla je i treca knjiga:a ovaj flash (zajedno sa trial of flash) je jedan bizaran run
zveles Posted - 31/05/2021 : 22:21:17
Ne znam ima li nešto u pozadini pojavljivanja Saturn Girl, ali znam da, kad se pojavila u "cameo" ulozi na početku Rebirth serije Batman (zatvorena u ćeliji u Arkhamu), bilo je govora da je to važan "easter egg" za dalje. Na kraju je u Doomsday Clock poslužila tek kao osoba koja će mirno sjediti i poslušati Ozymandiasov monolog. I ona specijalka Rebirth, ako se sjećaš, najavljivala je Doomsday Clock kao kulminaciju cijelog tog Rebirtha, da bi se na kraju glavni lik iz nje, Wally West (pokretač cijelog eventa i poveznica s Flahpoint eventom, dakle DC-jevim kontinuitetom), tek ovlaš pojavio u Doomsday Clocku (ili, inicijalima, DC-ju).

Čini mi se da je Doomsday Clock trebao biti "crisis" koji je unutar Rebirtha imao zadatak do kraja resetirati DC. U međuvremenu je Snyder napravio Metal, i onda još (u dogovoru s DiDiom) dodatak pod nazivom Death Metal koji je sve što je ranije bilo planirano značajno pojednostavio (i preokrenuo). Čak dosta uspješno, ako se na njega nadoveže Generations koji je, nakon odlaska DiDioa, drastično skraćen i umjesto eventa objavljen u formi od 2 specijala (svaki po 100 stranica, otprilike). Generations je vrlo dobar kontekst i vrlo logičan rasplet brojnih problema s kontinuitetom, kojim je DiDio htio riješiti puno toga (npr. drugačiji protok vremena u timelineovima, kod različitih likova, i samim time njihovo starenje). Generations je, recimo, stepenica između Death Metal i Future State koja je trebala biti full event, ali je zbrzana i skraćena. A, da se vratim na Doomsday Clock, on bi po nekoj logici stvari trebao biti stepenica između Rebirtha i Metala - jer uz standardni Multiverse (koji sadrži 52 Zemlje i njihove Svemire + The Dreaming i ostalo - čiji je koncept do kraja razradio tko..? jedan jedini GM ) prvi put se spominje i postojanje Metaversa (u kojem je jedino moguće postojanje Dark Multiversa).
Vlaadisha Posted - 31/05/2021 : 18:49:55
Je l' Saturn Girl trebalo da igra drugačiju ulogu? Da recimo najavi reboot LSH, ali ne Bendisov nego Johnsov možda? Da li je Doomsday Clock zapravo planiran kao neki crisis koji bi resetovao DC, ali onda je kasnio toliko da je sve otišlo dođavola? Ne sećam se šta je bilo iza kulisa. (Johnsov metanarativ mi je nezanimljiv u odnosu na Morrisonov.) Pitam jer se sećam da se spekulisalo da je Mr Oz iz Supermana u stvari Ozymandias.
zveles Posted - 24/05/2021 : 10:00:07
quote:
Originally posted by Vlaadisha

Najbolji Superman ove nedelje je Doomsday Clock #12. Bez spojlera, jer vidim da ide i domace izdanje. Sve se svodi na ono "da Supermana nema..." (i sad sam vec previse rekao). Strip kao takav nije ni trebalo da postoji, ali "kako sam se nadala..."Trebala mi je "samo" godina dana da se natjeram pročitati Doomsday Clock i tek ovog vikenda sam to učinio. Osim nekoliko likova iz Watchmena i od tamo preuzetog koncepta izbjegavanja sudnjeg dana, ovaj strip gotovo da nema prave veze s tim djelom već predstavlja još jedan pokušaj DC-ja da kroz jedan "global crisis" ponudi objašnjenje svih svojih timeline-ova i multiversea, nudeći sada kao odgovor metaverse koji se po potrebi reboota, a uvijek je povezan je uz "nadu čovječanstva" koju predstavlja lik Supermana. Iako je Geoff zatvorio sve rupe, poznat po tome da mu niti jedan detalj nikad ne promakne, sveobuhvatni dojam se može svesti pod onu staru narodnu: tresla se brda rodio se miš. Pogotovo zato što je nedugo nakon ovog stripa (ili DC-jevog sređivanja računa) Snyder napravio Death Metal kojim je jednostavno izbrisao sve granice među kontinuitetima i u nastupajućem dobu Future Statea "proglasio" sve nelogičnosti dozvoljenima.

Doomsday Clock ima svojih ok strana. Na samom početku ova serija ima čak i humora. Negativci Marionette i Mime su zapravo najsimpatičniji novi likovi... Ali forsiranje DC-ja na cameo prikazu (u drugom dijelu priče) svih svojih heroja i negativaca koji su se ikad pojavili u njihovim izdanjima, potpuno je nepotrebno i konfuzno (trebali su tu biti i Vertigovi likovi, ali je to na sreću srezano kad je Vertigo ugašen). High note završetak s optimizmom, opet specifičan za Geoffa, malo popravlja dojam cijelog djela, ali nije dovoljna satisfakcija za prazan hod koji postoji u radnji stripa (npr. Saturn Girl je upotrebljena samo da bi netko mirno poslušao Veidtovo obrazloženje megalomanskog plana o tome kako spasiti svijet, umjesto da taj ključni pokretač ovog stripa bude otkriven kroz samu radnju).

Ocjena:

čista četvorka...

...od deset.
Vlaadisha Posted - 21/05/2021 : 03:10:58
najavljen novi crtani, my adventures with superman *uzdah*

zveles Posted - 19/05/2021 : 08:12:33
da, ipak se dc odlučio dati joj serijal. meni je dobro, za nijansu slabije od future state. ajde da saznamo origin i tko je zapravo yara.

dobro si ovo naglasio "nek crta". :) vizualno je prekrasno.
Vlaadisha Posted - 19/05/2021 : 02:36:30
quote:
Originally posted by zveles

quote:
Originally posted by Vlaadisha

a yara ce biti nova wonder girl?Nažalost neće. Njen lik je predviđen samo za Future State. Osim ako DC ne shvati da je na prvu postala fan-favourite.

evo ipak prvog broja
simpaticno, pomalo tanko ali neka je, nek crta sta hoce, da vidimo kuda to vodi
jaki Posted - 08/04/2021 : 12:26:00
dolari,tolari sve je to isto
taj kupac će za 5-10 godina prodat ovaj strip i zaradit po milijuna/milijun dolara.
ninel Posted - 08/04/2021 : 12:15:34
quote:
Originally posted by jaki

I nije 2,7 milijuna dolara već 3,25 milijuna.


U naslovu so dolari, a u tekstu evri.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.12 seconds. Snitz Forums 2000