forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Savijanje korica

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Balfa76 Posted - 27/03/2017 : 22:31:55
Pozdrav,

Imam pitanje. Jel vam se dogadja da se nakon nekog vremena korice saviju prema van? Kao da se malo nadignu kada se strip polegne i gleda s gornje ili donje pa je sredina malo nadignuta. To mi se dogadja na nekim stripovima, vecinom fibrinim i to velikim integralima (nrp. Druzina od sumraka, Dzin ili cak i Rip Kirby). Kak to sprijeciti? Inace stripovi stoje na policama, uspravni. Nije mi sad nesto vlazno u stanu, imam cak i onaj sakupljac vlage...

Thanks
Danijel
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
logo111 Posted - 07/04/2017 : 14:45:52
Ovaj higrometar za 59 kuna sam testirao na način da sam ga držao kod kolege koji ima neki profesionalni digitalni (koji se može baždariti) i da ne govorim puno skuplji i pokazivali su uvijek iste vrijednosti samo što je ovom mojem trebalo malo duže vrijeme da očita /da se ustabili vrijednost/.

Dakle, jeftin je a može se u njega pouzdati.
ivanl Posted - 07/04/2017 : 09:43:00
Hvala ekipa!
Ovo mi se cini pametno ulaganje ako imate vece kolekcije. I odvlazivac naravno. Kako su ono rekli iz Vatikanske knjiznice; 50-55 vlaznosti i 20_23°c za idealno ocuvanje papira... ako oni ne znaju, ne znam ja tko zna...
Balfa76 Posted - 07/04/2017 : 09:23:36
Thanks! Ovaj zbilja i izgleda puno bolje. Budem vidio kak će se ovaj moj ponašati, pa uzmem možda i ovaj.
RAKOSI4 Posted - 07/04/2017 : 09:21:26
Higrometar , Proluft , "Aktobis" 350 kuna ,puno bolji s mogućnošću baždarenja.
Balfa76 Posted - 07/04/2017 : 09:06:46
quote:
Originally posted by ivanl

Izvini, gdje si nabavio mjerac vlage, tj. koliko to kosta? Cuo sam da ima i neka aplikacija za smmartphone.logo111 mi je dao link na conradu. Pa sam uzeo toga:

https://www.conrad.hr/Mjera%E8-vlage-u-zraku-PHT-100-EDFN.htm?websale8=conrad-hr&pi=560879

Ispadne 59kn plus 30kn dostava.
ivanl Posted - 07/04/2017 : 08:44:21
Izvini, gdje si nabavio mjerac vlage, tj. koliko to kosta? Cuo sam da ima i neka aplikacija za smmartphone.
Balfa76 Posted - 07/04/2017 : 08:24:34
Evo, čisto da dam update. Nabavio sam mjerač vlage i pustio ga dan-dva da se ustabili. I ispada da mi je preniska relativna vlaga u stanu. Ono...između 30% i 35%.
Jel moguće da se u tom slučaju stripovi "suše"?
Dukidule Posted - 01/04/2017 : 23:32:39
quote:
Originally posted by Barney

quote:
Originally posted by Dukidule

I meni se podig'o, ali ne od vlage nego od previsoke temperature!

Ne, bez za'ebancije, evo i kod mene je u pitanju Fibrino izdanje ("Pogrebnik").

Prošlog mjeseca mi ležao na stolu, udaljenom neka dva, možda dva i pol metra od kamina koji je širio baš podobru toplinu, i evo rezultata (na drugoj fotki kroz njega se vidi zid.)
Naslovna korica se u sredini savila prema gore (!) i nikako je ispeglati.
Držao sam strip već dvaput po neka tri dana pod gomilom Libellusovih Zagora (najmanje 30 kg težine) i ništa.


Doduše, u međuvremenu je još i dobar kakav je bio.

Primijetio sam ovaj problem na Pogrebniku i na Bilo jednom u Francuskoj.
Nedavno uzeo dva komada Pogrebnika i oba su bili ovako savijeni.
Bilo jednom u Francuskoj sam također imao dva komada još kad je izašlo i oba savijena. To nije do vlage ili vrućine. To je tako izašlo iz štamparije.Nije, bar moj primjerak nije, a vjerujem nije ni kod ostalih.
Dao mi ga Supermark osobno u ruke, na prošlogodišnjem Interliberu, i tu je bio potpuno ravan.
Ponavljam, savio se jednostavno preko noći, a tu na slici je još dobar kakv je bio.
Polegao sam ispod najmanje 30-ak kg zaznih strip albuma pa se donekle popravio no nikako potpuno.
ivanl Posted - 31/03/2017 : 16:58:44
Da podjelim neka moja saznanja; kiosk izdanja su neminovno podložna habanju, patini vremena (žutilo na stranicama), iskrzanosti usljed grickanja moljaca ili već čega što... kesice valjda pomažu, ne znam, ja se riješavam svih sc izdanja polako. Imam samo prvih 100 brojeva Alan Forda u kesicama koji su mi stvarno prebitni. I Valijanta u istoj numeraciji od albuma, ostali, a ima ih masa su slobodni na polici. E sad o plicama; moja glavna je ogromna 210 visine x 360 dužine i puna ko oko. Pregledom izdanja na istoj, nailazim na zanimljive stvari, npr. Mark od ludensa svi bijelih stranica a broj 39 žut, Dnevnikovi Dylani sivi, Darkwoodova izdanja su se pokazala najboljima Julija, Gea, Lilith, JDJP, svi bijelih stranica, Slobodna dalmacija,(Nathan, Dylan), žućkastosivi, a hrbati polako izreckani a niko ih ne dira godinama, veseli četvrtak polako mjenja boju, ali još nije toliki protok godina... Što želim reći, kvalitet papira,svakakav... Roto izdanja nisu ni rađena da budu vječna...ZS i LMS sam se riješio i ti su bili najgori za zub vremena, a štampa da ne pričam... Dok albumi, dan danas svi kao novi, a imam ih tisuće... Ja sam uređivao policu da ima samo malo lufta iznad njih za prst-dva za vađenje, a iza da ima prostora par cm i više. Tu obavezno povremeno poprskam insekticid u spreju protiv mogučih štetočina a ne dira papir, obavezno okomito držanje ne puno stisnuto. Prašinu ne možete izbjeći ali ima super "perušina" za provlačenje u najmanje "buže"... I tako do danas. Neminovno je i vaditi ih periodično i vizualno provjeravati ali to ionako činim jer ih stalno čitam/gledam/kontaktiram. I nemam nekih pritužbi na nikakvo savijanje samo od sebe. Sve je 5 i fala bogu!
Barney Posted - 31/03/2017 : 16:46:52
quote:
Originally posted by Dukidule

I meni se podig'o, ali ne od vlage nego od previsoke temperature!

Ne, bez za'ebancije, evo i kod mene je u pitanju Fibrino izdanje ("Pogrebnik").

Prošlog mjeseca mi ležao na stolu, udaljenom neka dva, možda dva i pol metra od kamina koji je širio baš podobru toplinu, i evo rezultata (na drugoj fotki kroz njega se vidi zid.)
Naslovna korica se u sredini savila prema gore (!) i nikako je ispeglati.
Držao sam strip već dvaput po neka tri dana pod gomilom Libellusovih Zagora (najmanje 30 kg težine) i ništa.


Doduše, u međuvremenu je još i dobar kakav je bio.

Primijetio sam ovaj problem na Pogrebniku i na Bilo jednom u Francuskoj.
Nedavno uzeo dva komada Pogrebnika i oba su bili ovako savijeni.
Bilo jednom u Francuskoj sam također imao dva komada još kad je izašlo i oba savijena. To nije do vlage ili vrućine. To je tako izašlo iz štamparije.
DiSkAcH Posted - 31/03/2017 : 16:05:13
To i ja kazem, greska u tiskanju tj izradi stripa ili knjige.
Dalen Posted - 31/03/2017 : 15:28:46
Evo da se i ja malo uključim u diskusiju. Ponukan vašom diskusijom počeo sam pregledavati svoju biblioteku. Ja živim na moru, na otoku. Stripovi su svi u jednoj sobi koja se zimi grije vrlo malo jer nema zaista potrebe za time, osim kad je jako hladno (kao ove zime npr.), a i tada se grije samo uz otvorena vrata. Ljeti se također ne hladi, osim u iznimnm slučajevima jer također nema potrebe za tim, opet preko hodnika. Stripovi su od samog početka na istom mjestu, u istoj sobi. Jedini stripovi (knjige) na kojem su se malo uvinule korice su Libellusovi MM 80, 81 i 82 i to zadnja korica. Znači nova izdanja. Nije npr. MM 1 ili MNo 1 ili PiBD i sl. koji tu već stoje 10 godina, ili Fibrini Ripovi ili Inkali i sl. nego izdanje od lani! Po meni to sve nema baš neke pretjerane veze, osim naravno ako jer prostor gdje držite stripove u stvarno lošim uvjetima što se tiče vlage, već je to stvar tiskare (knjigovežnice). Loša završna obrada.
DiSkAcH Posted - 31/03/2017 : 09:57:13
Mislim da si ipak malo pretjerao sa ovim da se ne kupuje po kisi, hladnoci i slicno. I knjige stripove sam kupio u takvim uvjetim i svi su zivi i zdravi.
Sa Pogrebnikom su definitivno nesto zeznuli u tiskari i zato se doticni svima i svugdje krivi (neznam dali ce Marko poduzeti stogod u vezi ovoga?), zasad je to ajmo reci OK, ali opet to je proizvod sa greskom, ja se samo nadam da se to na Pogrebniku nece pogorsati s godinama.
Najlon/celofan je dobra fora, ali IMHO nebi smio biti hermeticki zatvoren nego imat nekakve rupice da vlaga od tinte lagano isparava ako je stogod ostalo.
I da, meni su sva strana izdanja narucena preko neta dosla u celofanu, a neki cak i sa totalni kul onim starinskim krpenim bookmarkom (prakticno i fora za vidit, a ne vjerujem da kosta previse).

I cisto da ponovim, odvlazivac nemam zbog stripova (koje sam poceo skupljat tek u 11-om mj 2016-e), nego zbog problema sa vlagom u stanu, a BTW imam i centralno ;)
Inace, ako netkog ima problema sa manjkom vlage (suha usta i nos, zna i to bit gadno), postoje ovlazivaci zraka, i to elektronicki (cak se u njih mogu dodavat etericna ulja i mirisi), a i one posude sto se kace na radijatore pa ih sam radijator grije i voda lagano isparava. Ima rijesenja za skoro sve :)
zarmix Posted - 31/03/2017 : 07:34:02
Ovo sa viškom vlage i odvlaživačima je jasno, ali mislim da je to samo jedna dimenzija problema. Što ako je u stanu manjak vlage (centralno grijanje)? Onda će se povući vlaga iz stripa i opet će se iskriviti i korice ili listovi postati valoviti?
Mislim da se to događa ako je ranije strip bio na mjestu s više vlage nego što je na njegovu novom "prebivalištu".
Ta razlika u vlažnosti je također problem. Zbog toga se na suncu ili blizu peći iskrive. Ali ne moraju biti tako ekstremni izvori topline, da se dobije ista stvar.
Btw, trebalo bi izbjegavati kupovati stripove po kiši ili niskim temperaturama i vlažnim danima jer kad ga takvog doneseš doma, mora reagirati na promjenu uvjeta kakvi su u kući. Tako da treba gledati prognozu za Interliber ili ići u kupovinu sa neprobojnim, hermetički zatvorenim kuferom. Isto tako one Fibrine papirnate vrećice jesu ekološke, ali ne predstavljaju dobru zaštitu za kupljene stripove. Točno je i da je lošiji papir otporniji na promjene vlažnosti nego od ovog što ga Fibra koristi za svoje stripove u boji (ali na njemu se ne može dobiti kvalitetan otisak i vremenom se raspadne). Meni se njihove mange najbolje drže, onaj papir mi se čini zakon za crno-bijele stripove mada je malo žućkast i s njime se ne mogu dobiti pravi crno-bijeli kontrasti.
Ove priče zvuče malo bolesno, ali to je samo na prvi pogled jer ljudi koji pored svega i dalje kupuju stripove, žele za svoje novce imati primjerak koji će što bolje izgledati i što duže trajati. Tako da izdavači trebaju voditi računa da koriste papir i rade korice koje su što je moguće otpornije i da u procesu tiskanja ne rade greške radi žurbe da što prije izbace proizvod na tržište. Mislim da bi Fibra trebala sve svoje stripove pakirati u najlon (kao što je bio Jerome) i tako ih distribuirati. Kad pogledam u Algoritmu svi američki stripovi su zapakirani, a debele, lijepe Fibre stoje onako okomito nezbijene i samo se šire i "izvitopiruju".
Onda još i problem s online prodajom i dostavom. Gotovo u pravilu paket podižemo sutradan na pošti gdje on stoji u tko zna kakvim uvjetima. Stripovi za dostavu bi trebali također biti jako dobro zapakirani.
Na koncu ako svi pređemo na digitalne stripove onda ćemo se trebati brinuti samo o dobrom backupu, a ne više meteorološkim uvjetima.
RAKOSI4 Posted - 30/03/2017 : 11:39:39
Dobro je to skroz , pogleda sam .
Zeznija sam se s onim stupnjem vlažnosti o ispod 20 %.
Evo maloprije sam provjerija uvjete čuvanja građe i arhiva u Vatikansku knjižnicu i tu se navodi 50 do 55 % vlažnosti i temperatura 20 do 21 C. tako da je DISkAch siguran do smaka svita a i stripovi će ga volit beskrajno.

Tako da razmišljam , da krajem ljeta prestanem s nailonima i kupim odvlaživać , a i tada ću nadam se i živiti u tom prostoru.
Beva Posted - 30/03/2017 : 11:22:37
quote:
Originally posted by RAKOSI4

Beva tebi je odvlaživać za cili stan meni bi bija dosta za sobu od 16 kvadrata jer je problem samo vlaga iz zraka koja ulazi,tako da bi mi bija dosta i neki slabije snage, pretpostavljam.U Mostaru i Rijeci objektivno ima više vlage u zraku nego kod mene u Trogiru .Dobro, ali u mene je cijeli stan 32 kvadrata :D

Evo, kod mene je ovaj odvlaživač pa pogledaj kako to radi ako te zanima:

https://www.youtube.com/watch?v=YtiYWVfIqSQ

Koštao me 380 KM, cca 1450 kuna.
RAKOSI4 Posted - 30/03/2017 : 11:16:06
Beva tebi je odvlaživać za cili stan meni bi bija dosta za sobu od 16 kvadrata jer je problem samo vlaga iz zraka koja ulazi,tako da bi mi bija dosta i neki slabije snage, pretpostavljam.U Mostaru i Rijeci objektivno ima više vlage u zraku nego kod mene u Trogiru .
DiSkAcH Posted - 30/03/2017 : 08:20:46
Eto, onda su moji stripovi i knjige u idelnim uvjetima, vlaga 45-55%, temp 21-22 :D
U prostoriji bez prozora u zatvorenom ormaru, ma dices bolje
Beva Posted - 30/03/2017 : 07:43:36
quote:
Originally posted by RAKOSI4

Razmišljam da ga kupim tamo najesen pa stripovi bez ikakvih kesica .
Znači bitno je pratit vlagu i kad se vlaga pojača odma uključit odvlaživać.Ja bi ga stavija baš u prostoriju di su stripovi.
Sad kad je bura obavezno dobro provitrim prostor cilog kata.
Čita sam da je za papit idealna vlaga ispod 20% i trmperatura od 17 stupnjeva.Ma u biti, ako ti nije do razlike u potrošnji struje, ne moraš ga ni gasiti. Meni odvlaživač po skupljoj, zimskoj tarifi potroši cca 40 KM (oko 150 kuna) struje mjesečno, ali mala je to cijena za stan bez plijesni. Do ove godine smo obavezno morali sanirati zidove u proljeće, znači premazivati raznim fungicidima, algicidima pa nakon toga ponovo krečiti.

Jedino je bitno pratiti kad se spremnik napuni jer onda odvlaživač staje s radom i vlaga u zraku raste. Ali ako imaš gdje montirati crijevo za kontinuiranu odvodnju ni to te ne treba brinuti.

Ovo za 20 % mi djeluje malo, normalna vlažnost u kući/stanu je oko 50-60 %. Čitao sam da se neke vrste gljivica znaju pojaviti na 70% vlažnosti, većina iznad 80 % tako da bi s nekih 50% knjige i stripovi trebali biti OK.

Edit: evo sad sam našao podatak da je za knjige optimalna relativna vlažnost od 50% i temperatura od oko 21 °C.

Citat:

Where the book rooms are in regular use, around 70 degrees Fahrenheit and 50 percent relative humidity is recommended.

Stranica:

http://www.conservation-us.org/about-conservation/caring-for-your-treasures/books#.WNygINKGOUk
RAKOSI4 Posted - 30/03/2017 : 07:31:10
quote:
Originally posted by DiSkAcH

Ja pratim vlagu stalno, tako da ga ukljucjem kad se vlaga digne na 55%, a kad je vani bura, onda uopce nema potrebe za njim.
Ja zracim skoro svaki dan, osim kad je kisa, a Rijeka je poznata po kisi. Kod mene se ne dize vlaga tako brzo kao kod beve, digne se, ali nakon par sati.

Ovaj moj odvlazivac je od Sinclair-a (model od 400w) i odlican je, ima 3 moda za regulaciju vlage, 60%/70%/80% i kontiunirano spustanje vlage bez ogranicenja.
Uz to ima i 3 moda rada, susenje robe (ovo je cudo jer radi jako dobro), normalan rad i tihi koji je sve samo ne tih.

Standardna cijena mu je bila 1800kn, a ja sam ga uzeo na nekoj akciji za 1500kn.
Imao sam srecu da sam ih mogao vise probat, i ovaj je preko noci izvukao najvise vlage i ima rezervar od 6l (kod svih postoji mogucnost prikljucivanja cijevcice i odvodnja vode gdje god zelis). Pokazao se bolji od duplo skupljih delonghi-a.

Sve u svemu, spasio me.Razmišljam da ga kupim tamo najesen pa stripovi bez ikakvih kesica .
Znači bitno je pratit vlagu i kad se vlaga pojača odma uključit odvlaživać.Ja bi ga stavija baš u prostoriju di su stripovi.
Sad kad je bura obavezno dobro provitrim prostor cilog kata.
Čita sam da je za papit idealna vlaga ispod 20% i trmperatura od 17 stupnjeva.
DiSkAcH Posted - 30/03/2017 : 06:32:45
Ja pratim vlagu stalno, tako da ga ukljucjem kad se vlaga digne na 55%, a kad je vani bura, onda uopce nema potrebe za njim.
Ja zracim skoro svaki dan, osim kad je kisa, a Rijeka je poznata po kisi. Kod mene se ne dize vlaga tako brzo kao kod beve, digne se, ali nakon par sati.

Ovaj moj odvlazivac je od Sinclair-a (model od 400w) i odlican je, ima 3 moda za regulaciju vlage, 60%/70%/80% i kontiunirano spustanje vlage bez ogranicenja.
Uz to ima i 3 moda rada, susenje robe (ovo je cudo jer radi jako dobro), normalan rad i tihi koji je sve samo ne tih.

Standardna cijena mu je bila 1800kn, a ja sam ga uzeo na nekoj akciji za 1500kn.
Imao sam srecu da sam ih mogao vise probat, i ovaj je preko noci izvukao najvise vlage i ima rezervar od 6l (kod svih postoji mogucnost prikljucivanja cijevcice i odvodnja vode gdje god zelis). Pokazao se bolji od duplo skupljih delonghi-a.

Sve u svemu, spasio me.
Beva Posted - 29/03/2017 : 23:12:16
quote:
Originally posted by RAKOSI4


Beva kako koristiš odvlaživać , jeli ti danima radi s zatvorenim prozorima pa kad je vlaga manja proluftaš prostor svježim zrakom pa ga onda opet uključiš
Nemam s tim iskustva .Uključen mi je stalno i održava vlažnost na oko 50-60 %. Ovih dana zna biti i manje pa pretpostavljam da ću ga brzo moći isključiti, preko ljeta mi neće biti potreban.

Kad otvorim prozor, vlažnost se odmah spusti za 10-15%, ali čim ga zatvorim vrati se na početno stanje. To je zato što je stan orijentiran samo prema sjeveru pa teško mogu napraviti propuh.

U 10.-11. mjesecu se znalo u odvlaživač dnevno skupiti i 4-5 litara vode (spremnik prima 3 litra), ne usudim se ni pomisliti gdje je sve ta vlaga završavala.
RAKOSI4 Posted - 29/03/2017 : 21:39:15
quote:
Originally posted by Beva

quote:
Originally posted by RAKOSI4

Isprva nisam ništa ni primjetija ali se lagano čuja miris ustajalog zraka i vlage.Za napomenuti je da se tu ne grije i nema vlage u smislu d a dolazi od nekud ,osim od zraka .
Onako iz prve sve je bilo uredno ali na svjetlost sam primjetija male žute flekice , došlo mi je da plačem od muke.Da, s tim treba biti pažljiv, to su gljivice i mogu ti kompletno uništiti strip. Meni je stan orijentiran na sjever, nema neki protok zraka i jedina stvar koja mi je pomogla s vlagom je električni odvlaživač. Dok ga nisam nabavio, nekoliko puta godišnje, u jesen i zimi po zidovima bi mi se pojavila crna ili žuta plijesan, a onda je samo pitanje vremena kad će prijeći na papir ako stripove ne zaštitiš.


Beva kako koristiš odvlaživać , jeli ti danima radi s zatvorenim prozorima pa kad je vlaga manja proluftaš prostor svježim zrakom pa ga onda opet uključiš
Nemam s tim iskustva .
Beva Posted - 29/03/2017 : 15:41:18
quote:
Originally posted by DiSkAcH

@Beva: I ja imam stan okrenut prema sjeveru, juzna strana potpuno zatvorena i jos prizemlje.Kod mene je najgornji kat + Mostar, tako da mi je ljeti itekako vruće :)
DiSkAcH Posted - 29/03/2017 : 15:25:30
@Beva: I ja imam stan okrenut prema sjeveru, juzna strana potpuno zatvorena i jos prizemlje.
Vlage bilo prvih godinu dana dok nisam kupio pravi odvlazivac, sada mi je vlaga max 55% sto je OK.
Sada mogu pustit cak i cips/kekse/bilo sto hrskavo par dana vani i postane onako gnjecavo, nego je i dalje hrskavo ;)

Jedina prednost ovog stana mi je po ljeti kada svi crkavaju od vrucine i siluju klimama....a ja se moram pokrit poplunom jer mi je hladno :D

Ali da, knjige mi dosada nisu osle od bilo kakve vlage, a ni ovih par bonellija, alan fordova i algortam mangi sto imam su stari 10ak godina i svi su kao novi (a kupljeni su da ih citam na moru).

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000