forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Batman 4 - Godina prva

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 18/07/2017 : 20:51:14


"Ne samo jedan od najvažnijih stripova ikad napisanih, nego i jedan od najboljih." IGN

"Ako postoji jedan strip kojeg treba spomenuti u istom dahu kao i Čuvare ili Povratak Mračnog viteza, to je Batman: Godina prva."
MIAMI HERALD

"Ovo je priča kojoj nijedan pravi obožavatelj Batmana ne bi smio moći odoljeti."
SCHOOL LIBRARY JOURNAL

"Mazzucchellijev crtež – možda je najbolji koji je 'Batman' ikad imao. A što se tiče Millera, njegovoj sposobnosti da postavi akcijsku scenu nitko nije ravan...“
LA TIMES BOOK REVIEW

"Nacrtani roman koji kombinira poznati urbani mit s nepogrešivo modernim senzibilitetom i briljantno ispričanom pričom."
DENNY O'NEIL

Godine 1986. Frank Miller i David Mazzucchelli stvorili su ovu revolucionarnu reinterpretaciju Batmanova postanka – tko je i kako je postao.

Napisan nedugo nakon POVRATKA MRAČNOG VITEZA, Millerove distopijske bajke o Batmanovim zadnjih danima, GODINA PRVA postavlja pozornicu za novu viziju ovog legendarnog lika.

Fibrino izdanje sadrži uvodnik Franka Millera, nacrtani pogovor Davida Mazzucchellija, te kompletan scenarij i skice koji daju potpun uvid u nastanak ovog klasika.

Batman 4 • Godina prva • 192 stranica • Kolor • 212 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Frank Miller • Crtež David Mazzucchelli • Prijevod Josip Sršen • Lektura i redaktura Marko Šunjić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 18.7.2017. • Cijena 150 Kn

http://www.fibra.hr/katalog/izdanja/batman-4-godina-prva/428/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
ridiculus Posted - 18/04/2020 : 20:42:39
quote:
Originally posted by Gil-galad
S pojednostavljenjem crteža je (opet Pratt) krenuo upravo tokom rada na na Born Again - očito u scenama sa Benom Urichom...Pretpostavljam da je sve što si rekao manje-više tačno, pošto si Mazzucchelliju svakako posvetio više pažnje nego ja, sudeći po priloženom (računajući i ono 'Mazz'). Ali, u vezi ovog "pojednostavljenja" o kojem pričaš... Year One je još uvek potpuno, totalno, neporecivo, i apsolutno u domenu realizma. Jedino što "kvari" potpuni naturalizam života u tom fiktivnom svetu su povremeni zvučni efekti. A čak i oni su samo to, povremeni, jer ih mnoge scene u kojima bismo ih očekivali ne sadrže. Evo, baš gledam strip - svaka poza i svaka gestikulacija je prenesena na ravan tačno kako možemo da je zamislimo u životu, jedino je broj detalja na slici manji. Nigde nema preterivanja, i nema ni trunke senzacionalizma u crtežu. Između ovoga što je Mazzucchelli uradio ovde i karikature još uvek leži veliko prostranstvo stilova. Mnogo bliža kasnijem Mazzucchellijevom radu je priča koja je objavljena u Marvel Fanfare #40, koju si pomenuo. To je bilo '88, mislim, ali nemam predstavu kada je nacrtano, pošto je taj časopis objavljivao sve što je bilo suviše neobično za tekuće naslove, a materijal se vremenom nakupio. Tako da si verovatno u pravu kada kažeš da se promena u ličnim interesovanjima i ambicijama desila još tada, ali pitanje je da li se Year One desio ZBOG toga ili UPRKOS tome.

O uticajima je nezahvalno pričati, pogotovo napamet, jer se često ispostavi da ono što se čini očiglednim nije baš takvo. Svi smo mi sinteze naših uticaja, ali verujem da je celina (posebno u umetnosti) veća od skupa svojih elemenata. Otud to "nešto svoje". Ali nema novih elemenata, ne osim ako neko nije rastao na pustom ostrvu ili drugoj planeti pa odatle doneo inspiraciju.
alexts Posted - 18/04/2020 : 15:40:37
Među crtačima stripa odavno ide priča, kako mnogi crtači par puta u karijeri naprave primetan SKOK (kvaliteta, promene stila, načina razmišljanja...), tako da sve promene u razvoju ne idu samo postepeno evolutivno.
Gil-galad Posted - 18/04/2020 : 04:46:15
quote:
Originally posted by Shaner

Zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko različit dojam ostavlja Mazzucchellijev crtež ovdje i u Daredevil: Born Again koji je nastao samo godinu dana ranije. Puno mi više vizualno odgovara ovaj Batman. Naravno, bitnu ulogu igra i kolor koji je ovdje djelo Richmond Lewis, Mazzucchellijeve supruge.Mazz se na Daredevilu razvijao neviđenom brzinom, još pre story arca Born Again, koji je njegov vrhunac na ovom serijalu. (I vrhunac serijala; po mnogima i njegov prirodni kraj.) I tu je najveći uticaj, jasno, imao Miller - sve ono što je tokom sage o Elektri uneo u svoj stil... No, Mazz je mnogo više od Millera kao umetnik, nalik Hugu Prattu. S pojednostavljenjem crteža je (opet Pratt) krenuo upravo tokom rada na na Born Again - očito u scenama sa Benom Urichom... (Vrhunac je pojavljivanje Avengersa.)quote:
Originally posted by alexts

Pripovedački postupak je u YO najviše određen Milerom, pomalo pravilima žanra i naravno onim što svaki crtač nosi kao nešto svoje. Verovatno nema uticaja Tota, a ni Golda i novinskih stripova, još manje.Year One je njegova artistic turning point, kada je okretanje (ka) ekspresionizmu u pitanju. To je još vidljivije iz kratke priče Chiaroscuro, sa Angelom iz X-Mena... To što je vremenski razmak između BA i YO mali, ne znači ništa. To je jasno iz njegovih indie radova, u koje je Year One zapravo bio - uvod. Mi znamo šta je zvanično objavljeno, ne znamo koliko dugo je vežbao, radio na nečemu drugačijem, a ako je suditi po Born Againu - jeste. Još, ispod površine je odnos Brucea Waynea prema Batmanu, koji ga obuzima na isti način na koji je kasnije stvaranje stripova obuzelo Mazza i završilo se Asteriosom. A u AP je indirektno naveo šta je imalo najveći uticaj na njegov razvoj; koji se možda još uvek nije završio? Nadam se da nije.
ridiculus Posted - 17/04/2020 : 22:00:10
quote:
Originally posted by alexts
Verovatno nema uticaja Tota, a ni Golda i novinskih stripova, još manje.Ma naravno, čitanje Dicka Tracyja je poput gledanja odlomaka pozorišne predstave. Barem u ranijem periodu - ono kasnije nisam video. Taj strip sam pomenuo kao razlog kojim se objašnjava zašto Year One izgleda toliko različito od Born Again. Vremenski razmak između njihovog objavljivanja je samo oko pola godine, a onaj između produkcije je možda još kraći - neko preterano i naglo usavršavanje nije zadovoljavajući odgovor. Nego Mazzucchelli pokušava da crta drugačije, a to što je bolji crtač od Goulda je nešto sasvim drugo. Dakle, pričam o nameri, ne o tome kako dobijeni strip nama izgleda, i šta pronalazimo u njemu. Inače jesam mišljenja da "namera" nije preterano bitna, a to važi i ovde, ali samo dok govorimo o dometima i vrednostima samog rada. Pročitaću ponovo Year One do kraja meseca, pa ako imam nešto da dodam na ovo, pričaćemo.

Svejedno, između Dicka Tracyja i Batmana svakako postoji tematska sličnost.
alexts Posted - 17/04/2020 : 21:03:17
quote:
Originally posted by ridiculus

Ali po pripovedačkom postupku? Ne verujem.Pripovedački postupak je u YO najviše određen Milerom, pomalo pravilima žanra i naravno onim što svaki crtač nosi kao nešto svoje. Verovatno nema uticaja Tota, a ni Golda i novinskih stripova, još manje.
ridiculus Posted - 17/04/2020 : 19:01:14
Toth bi mi bio prva asocijacija, grafički, jer on je imao osećaj za lepotu i dizajn kao retko ko, a i radio je krimiće, pa ima sličnog materijala. Neke naslovne strane koje je Mazzucchelli radio za Batmana baš liče na Totha. Ali po pripovedačkom postupku? Ne verujem. Mada, nisam čitao Year One neko vreme, možda se podsetim ovih dana.

Mislio sam na ovo:

https://youtu.be/s--asnHjWEw?t=4653

Pomerio sam snimak do trenutka kada Miller i Janson pričaju o Sienkiewiczu i kakva je bila razlika u odnosu na rad sa Mazzucchellijem, ali, zaista, grehota je ne pogledati čitav snimak (koji je uglavnom o Eisneru).

Mazzucchelli je napustio glavnotokovski strip posle Year One i nije bio baš pričljiv po tom pitanju. Knjiga Panel Discussions ima deo posvećen njemu, ali tamo se priča o Daredevilu a onda se prelazi na njegovu alternativnu fazu. Znam da je bar jedan broj časopisa The Comics Journal bio posvećen njemu, ali njegovi vlasnici nisu bili posebno zainteresovani za superheroje. Možda se moglo naći nešto o tome u Amazing Heroes, ali ne znam ništa konkretno.
alexts Posted - 17/04/2020 : 16:35:44
U Born Again, pored klasičnijeg pristupa, Mazzucchelli još nema taj nivo, kao u YO. Uticaji Totha i Caniffa & Sicklesa, dosta veći su nego Goulda.
ridiculus Posted - 17/04/2020 : 14:50:00
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by ridiculus

quote:
Originally posted by Shaner
Zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko različit dojam ostavlja Mazzucchellijev crtež ovdje i u Daredevil: Born Again koji je nastao samo godinu dana ranije.Mazzucchelli je u Year One imitirao crtački stil Chestera Goulda i novinski strip Dick Tracy. U Born Again nije, i otud razlika.To si negdje pročitao?Voleo bih da sam ja to prvi primetio i predstavio svetu, ali nažalost... Da, pročitao sam. Ili čuo. Ne sećam se više koje, pošto ima jedno par desetina tih intervjua i razgovora, na papiru ili audio/video zapisu. I prilično sam siguran da je izvor bio Miller.
Peyo Posted - 17/04/2020 : 13:41:48
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:
Originally posted by Shaner
Zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko različit dojam ostavlja Mazzucchellijev crtež ovdje i u Daredevil: Born Again koji je nastao samo godinu dana ranije.Mazzucchelli je u Year One imitirao crtački stil Chestera Goulda i novinski strip Dick Tracy. U Born Again nije, i otud razlika.To si negdje pročitao?

Pronađoh ovo:


ali to je više općenito teoretiziranje.

Možda će nekog zanimati:
http://paulgravett.com/profiles/creator/david_mazzucchelli
Shaner Posted - 17/04/2020 : 13:29:13
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:
Originally posted by Shaner
Zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko različit dojam ostavlja Mazzucchellijev crtež ovdje i u Daredevil: Born Again koji je nastao samo godinu dana ranije.Mazzucchelli je u Year One imitirao crtački stil Chestera Goulda i novinski strip Dick Tracy. U Born Again nije, i otud razlika.


Hvala na pojašnjenju.

ridiculus Posted - 17/04/2020 : 11:19:48
quote:
Originally posted by Shaner
Zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko različit dojam ostavlja Mazzucchellijev crtež ovdje i u Daredevil: Born Again koji je nastao samo godinu dana ranije.Mazzucchelli je u Year One imitirao crtački stil Chestera Goulda i novinski strip Dick Tracy. U Born Again nije, i otud razlika.
Shaner Posted - 16/04/2020 : 18:05:56
U zadnje vrijeme sam se uhvatio američkih stripova, a zadnjih desetak dana specifično Millera, pa je tako došlo na red i ponovno iščitavanje njegovih kultnih epizoda Batmana. Year One je po meni Millerov najbolji scenaristički rad (uz ogradu da moram još jednom pročitati Sin City), iako ni on nije savršen. U pitanju je smislena, jasno ispričana i lijepo zaokružena 'origin' priča koju prati vrlo pogodan Mazzucchellijev crtež. Strip koji se čita s guštom i kojem ću se svakako još vraćati.

P.S.
Zanimljivo mi je bilo primijetiti koliko različit dojam ostavlja Mazzucchellijev crtež ovdje i u Daredevil: Born Again koji je nastao samo godinu dana ranije. Puno mi više vizualno odgovara ovaj Batman. Naravno, bitnu ulogu igra i kolor koji je ovdje djelo Richmond Lewis, Mazzucchellijeve supruge.

anto Posted - 12/01/2020 : 13:04:21
Ne računajući Nadzirače,sa obzirom da su specifičan superherojski strip (pre svega jer se ne bave nijednim poznatim junakom),Godina prva mi je uz Povratak mračnog viteza najbolji strip ovog žanra;i dok je DKR kompleksnije štivo,YO je čistokrvna adrenalinska akcija.Betmenov origin,ali takav da je u glavnoj ulozi poručnik Gordon,a usput saznajemo o Vejnovim početcima kao borca protiv zločina.
Najveća prednost Godine prve,barem meni,je što je u pitanju klasičan akcioni kriminalistički strip bez trunke natprirodnog,mada se spominje neki leteći stvor iz Metropolisa.Iz tog razloga ovaj biser devete umetnosti najtoplije preporučujem i onima koji su alergični na superlateks.

Izdanje Fibre je sjajno,ali iz mog ugla,i Feniksovo nije ništa lošije.Evo sad ih baš upoređujem,i svakako da je uvek lepše gledati crtež u većem formatu,ali za ovakav Macukelijev crtež,inače po meni više nego odličan,više nego dovoljna je i klasična američka tpb varijanta.

5+/5
anto Posted - 11/01/2020 : 00:26:22
....
anto Posted - 09/09/2019 : 20:03:01
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:
Originally posted by vukozec

Ne može se Miller mjeriti sa Mooreom što se scenarističkih vještina tiče.


Ako govorimo isključivo o Batmanu, meni su Godina prva i Povratak Mračnog Viteza uvijek bili bolji stripovi od Strašnog vica. I to značajno.


potpis.

a što se tiče fame za ovaj strip,što kaže svempiša,ona je itekako na mestu za ovaj strip.
delboj Posted - 09/09/2019 : 16:11:29
quote:
Originally posted by Vorador

Pronašao sam jednu greškicu u Fibrinom izdanju; pretpostavljam da je tako i u originalu. 2. stranica prve epizode scenarija je zapravo 2. stranica treće epizode. Otisnuto dvaput.


Je li tako i u ovom izdanju https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/batman-bt-phpr-2-godina-prva/31783/0/?
Mr. Bushido Posted - 09/09/2019 : 16:00:01
quote:
Originally posted by vukozec

Ne može se Miller mjeriti sa Mooreom što se scenarističkih vještina tiče.


Ako govorimo isključivo o Batmanu, meni su Godina prva i Povratak Mračnog Viteza uvijek bili bolji stripovi od Strašnog vica. I to značajno.
vukozec Posted - 09/09/2019 : 15:27:58
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by vukozec

Ne može se Miller mjeriti sa Mooreom što se scenarističkih vještina tiče.

Imas mislim u drugom broju kvadrata sjajan macanov tekst Miller vs Moore koji puno toga objasnjava.baci sken :)
Tonto Posted - 09/09/2019 : 14:06:16
quote:
Originally posted by vukozec

Ne može se Miller mjeriti sa Mooreom što se scenarističkih vještina tiče.

Imas mislim u drugom broju kvadrata sjajan macanov tekst Miller vs Moore koji puno toga objasnjava.
vukozec Posted - 09/09/2019 : 13:46:56
Ne može se Miller mjeriti sa Mooreom što se scenarističkih vještina tiče.
vice Posted - 08/09/2019 : 17:48:57
Zašto bi te iko napa, umjetnost je prije svega individualna i subjektivno doživljena. Nek se teoretičari umjetnosti bave objektivnim značajem. :)

Npr., Zograf i Zagor (jbg, mora san ti ga šuknit). :P
drogsy Posted - 08/09/2019 : 17:46:31
quote:
Originally posted by vice

quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by swamp thing

Fama je na mjestu, samo što su ljudi koji tek sad čitaju Y1 već pogledali i pročitali popriličan broj verzija junaka koje su stvorene poslije, pa i na bazi Y1. Slična stvar je i sa DKR. Zato nemaju taj wow efekat, čini se kao već viđeno.

Toga sam svjestan, ali jebiga, i Watchmeni imaju istu famu pa su me oborili s nogu, načitanosti unatoč.Da, ali Watchmeni su zaseban svit s kojim se nisi dotad susreja, dok s Batmanom jesi. Watchmeni su mala "biblija" mračnog doba superherojštine, a Batman je lik koji ima tucet takvih djela, svaki razvikan sa svoje strane (od Death in the Family do DKR i War of Jokes and Riddles), pa je i omjer očekivanja/ispunjavanja nezahvalniji.

Ja sam upravo zbog toga imao najniža moguća očekivanja, kao i zbog činjenice da je to prvenstveno Millerov strip, a tek onda Batmanov, a Millera smatram jednim od najprecijenjenijih scenarista svih vremena, tako da sam na kraju uglavnom zadovoljan s pročitanim. Jedino, kao što rekoh, strip ima prenabrijanu famu isto kao i TDKR. Ne dovodim u pitanje revoluciju koju su ta dijela unijela u Batman franšizu i supeherojštinu, ali za sam strip kao umjetnost nisu toliko bitna. (Nemoj te me ubit, molim vas :))
vice Posted - 08/09/2019 : 17:39:00
quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by swamp thing

Fama je na mjestu, samo što su ljudi koji tek sad čitaju Y1 već pogledali i pročitali popriličan broj verzija junaka koje su stvorene poslije, pa i na bazi Y1. Slična stvar je i sa DKR. Zato nemaju taj wow efekat, čini se kao već viđeno.

Toga sam svjestan, ali jebiga, i Watchmeni imaju istu famu pa su me oborili s nogu, načitanosti unatoč.Da, ali Watchmeni su zaseban svit s kojim se nisi dotad susreja, dok s Batmanom jesi. Watchmeni su mala "biblija" mračnog doba superherojštine, a Batman je lik koji ima tucet takvih djela, svaki razvikan sa svoje strane (od Death in the Family do DKR i War of Jokes and Riddles), pa je i omjer očekivanja/ispunjavanja nezahvalniji.
drogsy Posted - 08/09/2019 : 17:34:34
quote:
Originally posted by swamp thing

Fama je na mjestu, samo što su ljudi koji tek sad čitaju Y1 već pogledali i pročitali popriličan broj verzija junaka koje su stvorene poslije, pa i na bazi Y1. Slična stvar je i sa DKR. Zato nemaju taj wow efekat, čini se kao već viđeno.

Toga sam svjestan, ali jebiga, i Watchmeni imaju istu famu pa su me oborili s nogu, načitanosti unatoč.
alexts Posted - 08/09/2019 : 15:17:33
Jedan od najsavršenijih stripova, ikada.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000