forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 2.0. [pregled i diskusije novih epizoda]

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Sarghan Posted - 31/12/2017 : 03:16:31


Dylan Dog 2.0. kodno je ime za preporod Dylana Doga koji je u rujnu 2013. godine započeo u Italiji s 337. brojem redovne serije. Osim promjene urednika i dovođenja novih autora, glavna značajka mu je uvođenje kontinuiteta u serijal u obliku blokova povezanih priča, postavljanje na scenu novog Dylanovog nemesisa te evoluiranje serijala na način da temama i pričama u duhu aktualnih vremena uznemiruje čitatelje na dosad neviđen način.
Ipak, glavni cilj tog preporoda bio je vratiti serijal njegovim (horror) korijenima gdje će, u duhu najranijih epizoda, na prvom mjestu biti sama priča, to jest, njena kvaliteta i zanimljivost. Novi urednik Recchioni za tu je svrhu na serijal dovukao nove talentirane autore koji su dovoljno hrabri da se svojim pričama usude podignuti prašinu, stvoriti reakciju, ali i potaknuti čitatelje na razmišljanje.
Prijelazna faza prema tom preporodu objavljena je u redovnim brojevima 325-336 (Veseli četvrtak br. 116-127/ Ludens br. 152-163 / M-comics br. 11-21), a završila je sa brojem 337. koji ujedno predstavlja most između starog i „preporođenog“ Dylana, ali također i određenu vrstu uvoda u novi ciklus.


(klik na naslovnice za recenzije (ako postoji) PRIJELAZNE FAZE:)

---------------

Svrha ovog topica je objediniti na jednom mjestu svu raspravu vezanu za domaća izdanja ovih priča.

Spoileri su dozvoljeni, no molimo članove koji prate VČ izdanje (ili su pročitali talijanska izdanja) da imaju obzira prema članovima koji prate Ludens ili M-comics izdanja te da veće spoilere označe nekom slabo vidljivom bojom s obzirom da će navedeni izdavači tek sredinom 2019. završiti s izdavanjem navedenih priča.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
zeljko Posted - 11/08/2020 : 21:34:35
Sve je to mejnstrim propaganda

Realnost je drugacija
Popljuvao sam tu epizodu ne znam gdje
Boli nas djon za manjine ako ti se ne svidja idi gdje je bolje
(Tako meni porucuju a ja prenosim♧
going going Posted - 11/08/2020 : 21:13:53
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Epizoda je bila inspirirana stvarnim događajem kad je jedan američki učenik donio home-made sat u školu i jedan učitelj ga je prijavio misleći da je to bomba, samo zato što je učenik bio crnac/musliman. Razvući taj događaj na 96 strana i još u njega uvući Dylana mi se činilo nemogućim, no scenaristica je uspjela. Uspjela je u tome što je kombinirala dva faktora koja rjetko viđamo u Dylan Dogu; nedostatak horrora i obilje humora. Tu je još ubačeno nekoliko likova, pa imamo odnos Bloch-Rania, pa ona car-chase scena s Carpenterom... i sve to kako bi čitatelj došao do pouke da je pravi teror - ljudska glupost.Da, imamo manje vise isto misljenje o epizodi.
Lucy Liu Posted - 11/08/2020 : 14:37:49
Epizoda je bila inspirirana stvarnim događajem kad je jedan američki učenik donio home-made sat u školu i jedan učitelj ga je prijavio misleći da je to bomba, samo zato što je učenik bio crnac/musliman. Razvući taj događaj na 96 strana i još u njega uvući Dylana mi se činilo nemogućim, no scenaristica je uspjela. Uspjela je u tome što je kombinirala dva faktora koja rjetko viđamo u Dylan Dogu; nedostatak horrora i obilje humora. Tu je još ubačeno nekoliko likova, pa imamo odnos Bloch-Rania, pa ona car-chase scena s Carpenterom... i sve to kako bi čitatelj došao do pouke da je pravi teror - ljudska glupost.
going going Posted - 11/08/2020 : 01:43:09
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Teror je jedna od najsmješnijih, ako ne i najboljih epizoda u zadnje vrijeme.

Moze malo opsirnije?
Lucy Liu Posted - 10/08/2020 : 14:07:02
Teror je jedna od najsmješnijih, ako ne i najboljih epizoda u zadnje vrijeme.
dzoni Posted - 09/08/2020 : 13:16:37
nazalost jako je malo novijih knjiga ili bolje reci skoro ni malo
Sarghan Posted - 09/08/2020 : 11:36:46
quote:
Originally posted by dzoni

crtez odlican..nazalost dosta taman u vc izdanju pa se gube roi-jeve carolije koje se mogu jos vise videti u italijanskom originalu...to je problem kod vc u zadnje vreme....dosta tamnije sve nego sto treba..Ironično je kako su VČ izdanja na početku imala slab/blijed otisak da bi na kraju njihovi stripovi imali pregust/pretaman otisak.

Inače, isti je problem i sa epizodom sa Dampirom, tamo su uprave tih nekoliko previše tamnijih nijansa bile dovoljne da smanje doživljaj odličnog Bigliardovog crteža.

Evo dvije usporedbe sa talijanskim originalom. Prva slika je možda mrvicu mutna, no iz samog pogleda na teksture (osobito na dio pozadine na zadnjem kadru između dva prsta) je vidljiva razlika. Drugi je problem što je Bigliardo ovdje dosta šafrirao prazne površine pa je zbog "tiska" došlo do ovakvih "kvarcanja" likova.

IPAK, valja istaknuti da ovdje možda čak i nije problem do tiskare koliko do pripreme za štampu. Točnije, problem je što VČ zbog formata njihovih brojeva smanjuje stranice/table, a kada je crtež detaljan i šafriran (ili kada su pozadine rađene drugačijom tehnikom kao što je to bio slučaj u lovcu na veštice/Velikom inkvizitoru), nijanse sive i detalji se tijekom smanjenja gube zbog loše kompresije ili postaju tamniji/zbijeniji zbog postavka sa oštrinom tijekom smanjenja table. Rezultat toga je ovo što se može vidjeti na gornjim slikama, ali i tamnije nijanse lavriranog tuša u Lovcu na veštice/Velikom inkvizitoru. Činjenica je da su neke stranice u VČ izdanju identično reproducirane kao i u talijanskom originalnu također govore u prilog tome, no, naravno, u pitanju su table na kojima gotovo da nema šafriranja i detaljnijih pozadina.

Uzmite sve ovo s određenom dozom rezerve jer nisam previše stručan u tome, no iskreno me zanima da li bi otisak bio takav da je na većem formatu. Trebalo bi nekako provjeriti da li je situacija takva i u njihovim novijim c/b kolekcionarskim knjigama.
dzoni Posted - 09/08/2020 : 10:14:26
crtez odlican..nazalost dosta taman u vc izdanju pa se gube roi-jeve carolije koje se mogu jos vise videti u italijanskom originalu...to je problem kod vc u zadnje vreme....dosta tamnije sve nego sto treba...dakle crtez odlican ali prica je meni jedna od najgorih od dilana...
going going Posted - 09/08/2020 : 02:45:06


Teror
Dilan Dog VČ #161 (original #370)
Scenario: Gabriela Contu
Crtez: Casertano


Ovom epizodom nastavlja se trend osavremenjivanja Dilana u nasoj sadasnjosti i nasoj realnosti, ne samo nasoj tehnoloskoj realnosti na cemu se do sada insistiralo (spominanje i koriscenje interneta i pametnih telefona), vec i u geopolitickoj realnosti danasnje medjunarodne situacije.
Moram jos malo da razmislim o ovoj epizodi, neke stvari su mi se jako dopale, neke su previse sablon, a i sve to je nespretno zapakovala Kontuova, ali ipak sarmantno na neki nacin.
Mozda bih napisao recenziju o ovoj epizodi.

I procitao sam i najnoviju pricu:


Crno i belo
Barbato/Roi


Inace moj drugar i kolega forumas Koze123 kad je bio pre par godina u Italiji mi je doneo ogirinalnu italijansku svesku ove epizode.
Spojleri!
Mislim da je Barbatova htela da napravi svoju verziju Mater Morbi, samo sto umesto Mater Morbi ovde imamo Strah olicenu kao zanosnu zensku osobu privlacnog tela koja je jos jedna dilanova metafizicka ljubavnica, pored Sklavijeve Smrti i Rekionijeve Mater Morbi. Mozda su i Sendmenovi Vecni posluzili kao inspiracija za ovakvo ljudsko uoblicenu predstavu Straha, koja je imenica kod nas muskog roda a kod Italijana ocigledno zenskog.
KRAJ SPOJLERA
Dobra ideja i start price, pogotovo ,,incidentni momenat" zbog cega je Dilan dospeo tu gde je dospeo u ovoj epizodi, ali ostatak price je nekako mlak i sama zavrsnica i razresenje mi nisu bili na nivou kakav je obecavao pocetak.
Nadrealno, malo kao filozofija, malo kao neshvatljivo, malo kao horor, neobicna epizoda, ali ipak nista specijalno kvalitetno. Nije uspela nista novo, veliko da nam kaze ili barem ponovo upakovano staro ali odradjeno na grandiozan nacin.
Nista sem vrhunskog horor crteza majstora Roija, koji je mislim raspolozeniji nego ikad i u svim narednim epizodama ce biti to sve vise i vise sudeci po najvama i ocenama drugih forumasa, ako je uopste moguce da njegov crtez bude jos jeziviji i ludji od ovoga!

Ocene:
Prica: 9
Scenario: 5
Crtez: 10
Naslovna strana: 10

Sveukupna ocena: 82%
Dakle odlicnu pocetnu ideju punu velikog potencijala unizava traljavo-pretenciozna izvedba i dosadnjikav scenario, ali sveukupnu ocenu i utisak mnogo podize i vadi odlican crtez.
Nula Posted - 10/07/2020 : 21:27:06
Roi već uveliko radi na novoj priči koju je napisao Rekioni.

Inače samo izračunajte koliko je Roi tabli nacrtao u poslednjih par meseci.

vice Posted - 09/07/2020 : 16:29:45
Znači, uz 3 Jokera sad imamo, tj. imali smo i 3 Groucha? :D
Barker Posted - 09/07/2020 : 11:36:53
Sad ce da krenu price, u stvari vec su krenule: Drugih 6 su bile najbolje! :D
Nula Posted - 09/07/2020 : 04:00:12
#406 - Poslednji smehOdmah nakon čitanja sam imao osečaj da mi se svideo način na koji se sve ovo rešilo, ali ne i baš samo rešenje. Razlog tome je verovatno bilo to što mi je bradati Dilan prirastao srcu. Iako smo znali da ovaj ciklus služi baš tome da od nule izgradi osnovu za lika (što je i uradio jako jako dobro), opet, nisam bio spreman da se sve završi tako brzo (da, 6 meseci je proletelo kao 6 dana), i sam ciklus je slobodno mogao biti duži za 2-3 broja, ali Rekioni je nekako uspeo na silu da sve strpa u ovaj broj. Tako da 'ajmo o tome malo.Dilan i Njagi dolaze u ludnicu u Harleču nad kojom je vlast preuzeo Gručo. On pušta na slobodu bolesnike i tu imamo nekakvu Saw sekvencu gde Dilan i Njagi redom susreću pacijente sve dok ne dođu do glavnog bosa. Takav sistem je Rekioniju služio da ispegla Dilanov karakter koliko god još može u ovom ciklusu.UToj sekvenci imamo i neke od najboljih Roijevih tabli do sada, kojima bi i UT zavideo.

Rekioni je to takođe iskoristio i na onaj sklavijanski način gde prikazuje kratke scene samo radi scena, i ima vrlo interesantnih (u tebe gledam muvo!).E sad, da popunim neke rupe koje sam ostavio.

Ana Never, na kraju broja #404, naravno, ispostavlja se da je ona ne postoji, da je samo plod Dilanove mašte. Ovde se ona nalazi s Gručom u kancelariji, gde joj on u jednom trenutku govori da skine masku, što ona i radi, i gle! ispod maske to je Mater Morbi lično. I tu vidimo koliko je Gručo ludo zaljubljen u svoju mentalnu bolest, svoju gospodaricu. Ovo i nije uošte loše koliko je izgledalo na prvi pogled. Rekioni lagano ubacuje ideju o majci svih bolesti, i čitaocima daje do znanja da je ona baš to, i da stoji iza svega što ima veze s bolešću. Te scene su vrlo kratke, tako da bi novim čitaocima definitivno probudilo želju da saznaju nešto više i pročitaju Mater Morbi i kasnije Mater Dolorosa.Usput sreću Lorda Čestera, za kojeg se ispostavlja da je Njagijev rođak. On ih vodi do Gručove kancelarije.

Dilan uperuje pištolj u Gruča dok mu ovaj govori da puca. Da jednim metkom spreči sva Gručova buduća ubistva. Dilanu ruka podrhtava i on odbacuje pištolj. Govori kako se zakleo da nikada više neće ubiti "in cold blood". Gručo mu govori da uvek postoje izuzeci i podseća ga na jedan događaj...Dilan, naravno, nema pojma o čemu ovaj priča. Tu Rekioni prvi put otkriva ideju o Altroquando. To u kombinaciji s jednim njegovim nedavnim fejsbuk postom daje naznake da će Dilan Dog (Rekionijev bar) biti vrlo zanimljiv i nepredvidiv serijal. Gručo Dilanu daje motivaciju za ono što treba da uradi i ubija Njagija.Gručo mu predaje pištolj, ali ga Dilan odbacuje i golim rukama Gruča ubija od batina. Gručo prosipa još malo multiverse filozofije i napada Dilana kako bi preuzeo njegovo mesto.

Dilane, pištolj!

Dilan hvata pištolj i ubija Gruča. Drugi (treći) Gručo izlazi iz mraka uz opasku "Kako si mogao da nas pomešaš, taj ludak uopšte ne liči na mene!"

Da objasnim -> U broju #405 saznajemo da Alter Ego Society zna za ukupno 3 Gruča, 1 od njih nije bio u Londonu u tom trenutku. Tokom istrage Dilan na tavanu jedne kuće nalazi jednog od 3 Gruča mrtvog u kovčegu (najs!). Drugi je ovaj kojeg je Dilan ubio, a treći mu je dobacio pištolj.Niko ne reče ništa, moj prijatelj je sve već rekao...nja!

Nakon Njagijeve sahrane sledi dijalog između Bloka i Dilana.

Postaje mi vruće u ovom kaputu, moram kupiti sebi jaknu-dve, ili desetak!UAAAARGGGGH... novi klijent... Gručo na vratima...Overall, kasno je, ne znam šta da kažem više, pitajte vi ako vas nešto zanima.
Možda najboljih 7 meseci u istoriji DD redovne serije? U svakom slučaju je, u ovih 6 brojeva, Rekioni napisao jedno pravo dilandogovsko remek-delo.

Barker Posted - 05/07/2020 : 20:12:16
Graficki horor roman - puno bolje nego ocajni debi Na dnu zla. Ok, siguran sam da ovome doprinosi apsolutno briljantni Bacilieri, pa i M&G ciji povratak nakon 84 godina (insert "It's been 84 years" gif here 🙃) mogu preziveti bez vecih poteskoca. Kao sto rece Lucy iznad, ovo ima smek klasicnih DD epizoda sa gomilom gore momenata, ne toliko duhovitih doskocica na sopstven racun (serijala) i jos malo beznadnog flertanja sa Ranijom. Nelose.
Lucy Liu Posted - 05/07/2020 : 18:45:18
Meni su se Korak anđela i sljedeća epizoda Grafički horror roman svidjeli, uglavnom jer su bili baš ono pravi horror, ali dobro, kako kome
Barker Posted - 05/07/2020 : 18:11:53
Korak andjela - pitam se cime li je Simeoni zaduzio urednistvo pa je dobio mesto u "revoluciji". Vec imamo ustaljeni sablon: U dimu bitke je demonom posednut (zasto, kako izgleda nikome nije bitno) matorac zlostavljao decu, ovde smo kod skolarica, u trecem delu ce verovatno biti ravnopravna borba: starac na starca :) Apaolutno nezanimljivo, uglavnom predvidljivo, genericki nacrtano. Bullshit.
Ok, konacno smo dobili par strana vise sa Ranijom iako je sve to po sablonu: ona je super pravedna, dilan je voli ali i Karpenter je voli, ona pak nije zainteresovana za Carpentera, za Dilana tako-tako, a htela je nekada davno da bude balerina.
I konacno, prvi out je upotrebljena rec jebe u serijalu. Revolucija ,kad vam kazem.
Barker Posted - 04/07/2020 : 16:48:25
[b]Uspavanka za poslednju noc[/b]- sta reci nakon ovoga, a ne zaplakati (kao ona mala decica (zlo)upotrebljena u ovoj prici) Apsolutno najgora prica Baraldijeve (ako cemo pravo, nit su joj ostale dobre, nit je bilo tesko spustiti lestvicu jos nize).
Prica nema niti glavu, niti rep, nalepljena su opsta mesta podzanra, jeftini pokusaji lova na emocije preko decjih briga i strahova, podzaplet sa Markusom sluzi samo da se popuni tih zadatih 100 strana.
Roi se bas, bas potrudio da prikaze mracne scene, ali decu jednostavno ne zna da crta, 90% njih kao da imaju onaj sindrom prerano ostarele dece.
Gigi odnosi pobedu ovom atmosfericnom nocnom naslovicom.
Barker Posted - 02/07/2020 : 10:40:09
Dan porodice - znaci imam dve opcije:
- da produzim po starom I (skoro) svaki novi broj lagano opljunem
- ili da duboko u sebi trazim trag neceg iole dobrog :)

Ovaj broj bi lagano prosao sa prvom opcijom, ali evo da proooobam malo drugacije: zanimljiv start- Trelkovska ga unamjljije (zbog budalastog slucaja, ali ajde). Ima neki smek starijih brojeva, diskusija Dilana I Gruca, Gruco solidan, zanimljiv lik lokalne policajke. I onda dolazi taj bizarno/komicni "horor" zaplet, a na sve to se nadoveze I banalna treca prica koja zaokruzava celinu koja nije ni morala biti zaokruzena.
odavno Nismo imali Di Vicenza I sasvim pristojno je covek odradio svoj deo, drugi crtac je takodje dobar (ali svakako nepotreban).
Sjajna naslovna, posebno ako ste Beatles fan.

Edit: A da, naravno I ovde neko umire nabijajuci se na ostar predmet, zamislite ovde je to kopac koji je prkoseci zakonima fizike ostao uspravljen sa ostrom stranom prema gore :)
vronski 3 Posted - 01/07/2020 : 09:30:22
Znači Gručo se vraća...
Barker Posted - 01/07/2020 : 09:22:19
Bogami, cini se bas dobro!
Nula Posted - 30/06/2020 : 22:45:06
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Počinje me boljeti mozak od ovih ludosti i twistova...


Dobro je.
Lucy Liu Posted - 30/06/2020 : 22:24:28
Počinje me boljeti mozak od ovih ludosti i twistova...
Nula Posted - 30/06/2020 : 22:12:11
#405 - Ubica

Ovaj broj se već prilično razlikuje od prethodnog, pogotovo prvi deo priče, koji je ispripovedan na neki klasičniji način, gušći dijalozi, istraživanje misterije. Ali i tokom tog dela, Rekioni nam ubacuje razne zabavne cake i trikove i obrte koji ne dozvoljavaju da pažnja popusti.

Lord Vels upošljava Dilana da reši slučaj haosa u Londonu izazvanog Love App aplikacijom, za koju Dilan saznaje da ju je sam Vels napravio, Vels objašnjava zbog čega, Dilan ga ubija. I to se sve dešava u prvih 14 stranica. I to je otprilike to što se tiče poveznice sa originalnim petim brojem.

Sam taj Dilanov čin će ga progoniti kroz celu epizodu, a ni činjenica da je ostavio alkohol krajem prethodnog meseca mu neće biti od pomoći.

Sledi sekvenca rešavanja zagonetke čiju su površinu zagrebali u broju 403. Ovaj put Dilan uspeva da je delom odgonetne i sužava izbor poznatih komičara na Gruča Marksa.

Uspevaju da još suze izbor uz pomoć Alter Ego Society, što je jedna odlična sekvenca puna omaža + dijalog između Merilin Monro i Ruperta Evereta (kako ga ona oslovljava).

Ranija i Karpenter ozbiljno stradaju tokom te istrage od trika koji je ubica smislio. To Dilana poremeti još više. Odnekud iskopa pero i mastilo koje mu je Ranija poklonila (tokom flešbek scene Pontreli odlično omažira Stanov stil) i odlučuje da počne da piše dnevnik.

I tu ludost počinje.

Gručo Dilanu prosipa so na ranu i cela onirična sekvenca se završava Dilanovim metaforičkim padanjem u ponor.Ovde Roi nastupa. Dilan se nalazi ispred svog stana, bez ključeva, te je primoran za pozvoni. Otvara mu Gručo uz klasičnu opasku, govori mu da je uđe i da je Dilan u svojoj kancelariji.

Da, Dilan je tamo, bez brade i kaputa. Dilan je tu sam sebi klijent. "Stari" Dilan mu priča svoju stranu priče iz originalnog broja 5 i razuverava bradatog Dilana. Govori mu da se vrati u svoj svet, jer ga tamo čeka ludi komičar, a gde drugde nego u ludnici?Pontreli odlično pristaje priči i prilagođava stil bolje nego ikada, prvi deo je odradio klasično, za flešbekove je koristio sive senke, ekspresionistički stil tokom scene sa Gručom unutar dnevnika. Tu imamo i jednu poznatu tablu iz Devilmana koju je Rekioni koristio u nekoliko svojih dela.

Sve u svemu još jedan odličan broj, sa mnogo iznenađenja i razlika od prethonih.

Lucy Liu Posted - 30/06/2020 : 20:22:20
Hvala bogu da nisam jedini koji misli da je Mater Morbi overrated
pcoro Posted - 29/06/2020 : 22:46:25
Arghh... opet ce drkat s ovom dosadom Mater Morbi

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000