forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Ultras Posted - 15/06/2010 : 00:00:05

Prvih 57 godina !

15. jun 1961 - 15. jun 2018

Zagor - tekst o junaku

Zagor - recenzije

Zagor - facebook

Zagor - Sergio Bonelli Editore25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Dexters Posted - 20/08/2018 : 13:40:15
Znam da nije svemoguc, ali ovdje je blago ponizen- nije smio gledati u ponor, cak ni metrevelic ne gleda. To je detalj- ali devil is in the detail. U sloboda ili smrt zagor je cak i porazen- ali ponos je tu. Kraj morske strave je meni opcenito dosta slab, tako da ne bi vukao paralelu s tim- tamo je problem nemastovitost,a lik zagora je neokaljan. Treceg vampira se ne sjecam detalja.
VALTER Posted - 20/08/2018 : 13:38:23
Zagorolozi su BLAGO ovog foruma.
Kontrast 2 Posted - 20/08/2018 : 13:26:14
I meni je to samo plus.


A kad kod Bozelija Kejn uništi Krakena, a ne Zagor - onda je to vrhunac scenarističkog umeća.
Bah...
DODSFERD Posted - 20/08/2018 : 13:25:10
Ako su takve sitnice neoprostive što tek reći za 3. vampira, tamo se skupilo malo više promašaja.
King Warrior Posted - 20/08/2018 : 13:15:38
To je samo dodatni plus.
Nije Zagor svemoguć, poput Texa.
Dexters Posted - 20/08/2018 : 12:46:44
Povratak vampira (Castelli/Ferri)

SPOJLER
Izdvojio bih trenutak kad je Rakosi pobijeđen. Mogu oprostiti da Zagor nije dao posljednji udarac, ali da onako zbunjeno govori "ali, to je nevjerojatno, ja ne..." dok Albert baca koplje, i onda opet zbunjeno gleda u ponor i govori "pa ovo je ludo, nevjerojatno..."dok Albert pobjednički trči prema svojoj djevi- to ne mogu.

Scenarij: 6
Crtež: 10
adriano Posted - 19/08/2018 : 08:57:26
Hagotova moc je slicna prica ali bolji dozivljaj nepoznatog. Jedino je mozda Kain komleksniji lik od onog Abraham a
Spock Posted - 18/08/2018 : 23:07:14
quote:
Originally posted by adriano

Fakat ne kuzim glorificiranje jedne prosjecne epizode kakva je morska stravaMeni je "Morska strava" možda i najbolja Zagorovo epizoda uopće, a Boselli, uz nedostižnog majstora Nolittu, najbolji Zagorov scenarist!

Svoje tvrdnje pokrepljujem komentarima na recenzijama i pokušavam biti što objektivniji. Nostalgijom sam vezan za Toninellijevo razdoblje, ali to me ne sprječava da ga ocjenim limitiranim i najlošijim od većih Zagorovih scenarista.
Spock Posted - 18/08/2018 : 21:08:18
quote:
Originally posted by grofica Varga

SPOJLERI


HELLINGEN JE ŽIV
(Boselli, Ferri) 10,9,10 10 97%

Tko s vragom tikve sadi od glavu mu se razbiju – poruka dana za Hellingena

Čitajući komentare na recenziju, primjećujem da se dosta pompe diglo oko ove epizode. Zbog Demona Ludila je unaprijed dočekana na noževe. Po nekima nije ni trebala izaći, jer je Sclavi stavio točku na „i“ po pitanju Hellingena. Insinuirajući da je ova epizoda simbol silovanja, forsiranja i krize. Vrijeme je pokazalo da su bili u zabludi, jer je nakon ove epizode izašlo više brojeva Zagora nego što je izašlo od prvog broja do famoznih Demona. SA odiseja i Hellingen zaslužuju jedno drugo, jer niti jedna pojedinačna epizoda Zagora ne smije biti „svetija“ i iznad onog što je Zagor u kompletu. Hoće li nekom ova epizoda biti dosadna to je već drugi par opanaka, to je stvar ukusa.

Udruživanje Hellingena i Wendiga je dobar potez. Bosellija je tu čekao nezahvalan posao. Nije lako složiti priču gdje Hellingena treba doslovno vratiti iz mrtvih i uzeti njegov mir. (Poginuo je u Nolittinoj epizodi Svemirska Braća, a mir i spokojstvo u duši je dobio od Kikija Manitua u Sclavijevoj Demoni ludila.) Jedini koji može čačkati po toj ravnoteži je Wendigo ona druga moćna sila, po prirodi suprotna Kikiju. Ako smo već od Sclavija dobili u naslijeđe Zagora koji biva blagoslovljen od Kikija i uistinu postaje njegov izaslanik, neka je i zli Hellingen dobio „blagoslov“ od Wendiga. Boselli inače voli udruživanja i timski rad među likovima i smatram da je Hellingenu pridružio onog koji mu zbilja pristaje. Po liniji Wendiga u priču su uvučeni i Heyoka i Liya, meni jako dragi likovi. Osobito Heyoka, iako mi je u Crnom plamenu bio puno zabavniji sa svojim naopakim govorom. Ne znam jel to do prijevoda.

Također bi pohvalila pojavu Baze Drugdje. Ljepše mi je vidjeti kada se Zagorov svijet ukrštava s drugim svjetovima iz mašte, u ovom slučaju MM svijet,nego kad ga se čupa iz mašte i ubaci u našu realnost. Ako neki autor nastoji izbjeći da Zagorov svijet funkcionira kao crna rupa, draže mi je kada je to izvedeno tako da taj svijet i dalje stoji u svijetu mašte. Sad tamo postoji i Baza Drugdje, imamo ljude koji pokazuju interes za Hellingenove izume, koji znaju da se negdje tamo probudio Kraken i da se u Port Whaleu rađa novi kult itd. (Boselli je te poveznice iskoristio već u odličnoj Morskoj Stravi.) A i ne vezano za Bosellija bilo koji autor koji dođe kasnije može upotrijebiti te novotarije, ako mu se sviđaju. Ako mu se ne sviđaju, dovoljno ih ne upotrebljavati, a Zagorov svijet će i dalje ostati Zagorov svijet. Smatram da je takva vrsta promjene konstruktivna i to se može ostaviti drugim autorima u naslijeđe.

Izgleda da Boselli jako cijeni rad E.A.Poa jer je ovaj strip također veliki omaž. Odao mu je počast na razne načine. Situacije iz njegovih poznatih priča su se ili prepletale s događajima u scenariju, ili su upotrijebljene kod nekih situacija (Chico i klatno) ili npr. Gavran (po njegovoj poznatoj pjesmi) koji se pojavio kao agentovo izvantjelesno „ja“.

Agent Raven je i sam po sebi interesantan lik, a osobito mi se svidio dio kada je otkrio „čovjeka iz gomile“. Dijalog koji je imao s pandurom Warrenom dok su promatrali partiju karata mi je jedan od boljih dijelova stripa.

Dio s Puppet Masterom mi je najsablasniji dio u scenariju. I inače u životu ne volim marionete i te neke drvene ili porculanske lutke. Pogotovo one kojima se usta otvaraju kvadratno i onda zijevaju. Koji horor, odvratno nešto. Još kada mi u te lutke neki lik zarobljava demone ili dušu djece. Bože oslobodi. Baš jezovito. A Ferri je u toj dionici baš briljirao.

Najveća mana ove epizode je slabo ukomponiran i povezan slijed događaja. Odrezana je na činove gotovo kirurškom preciznošću. Ben Stivens, Puppetmaster i događanja u dvorcu. S tim da su događanja u dvorcu odvijala poput video igrice. Zato rušim ocjenu za scenarij.

Moj osobni dojam je jako pozitivan, skoro pa remek djelo. Međutim, moj dojam je tu poprilično nevažan, jer vrijednost ovom daju djeca Slobodne Dalmacije. Oni su najbolji svjedoci tome kako bi bilo tužno da su bili zakinuti za Hellingena iz pera njihovog Bosellija.Nakon ponovnog čitanja dva vrhunska prethodna obračuna s Hellingenom, skupio sam hrabrosti da ponovno pročitam ovaj nastavak, a prije upuštanja u čitanje Burattinijevog zadnjeg nastavka. Sada su dojmovi mrvicu bolji, ali i dalje sam šokiran suludim Bosellijevim idejama i crnim rupama u scenariju. Jako cijenim Bosellija i njegov rad na Zagoru, pa je samim tim razočaranje još i veće.

Nego, da nabrojim pozitivne stvari!
Genijalno ubacivanje mog omiljenog pisca E. A. Poa i dosta situacija iz njegovih pripovijedaka. Posebno je impresivno njihalo "strave" iz pripovijetke "Jama i njihalo" i izmišljanje razloga zašto priča "Doživljaji Arthura Gordona Pyma" završava onako kako završava - bez pravog završetka. Ti je i baza Drugdje, kao i pojavljivanje plejade pozitivnih likova iz serijala, a posebno drugo pojavljivanje Heyoke (nakon specijala "Crni plamen") - najzanimljivijeg Bosellijevog pozitivnog lika.

Osobno mi je drugi dio s "Puppet masterom" najmanje loš, začinjen jezovitom atmosferom u stilu legendarnog "Hagota". Naravno, tu je Ferri odigrao svoju ulogu. Prvi dio, a posebno završnica iritiraju kvazi znanstveno-fantastičnim elementima kakvih nema ni u Zvjezdanim stazama. Magični elementi mi toliko ne smetaju, ali što je previše, previše je! To je još i scenarij s ogromnim propustima, slučajnostima i razrješenjima nemogućih situacija, a postojanje matičnog akronijanskog broda u orbiti baca sjenu i na prethodne dvije antologijske epizode.

Ferriju povećavam ocjenu na maksimalnih deset, jer je to zaslužio i ništa nije kriv za nelogičnosti. Naslovnice također zaslužuju desetku - efektne su i izazovne. Još jedan razlog za razočaranje nakon čitanja.

Ostaje mi još da vidim šta je Burattini izveo i novom nastavku u strahu od najgoreg.

(priča: 3, scenarij: 3, crtež: 10, naslovnice: 10) - 58%
adriano Posted - 18/08/2018 : 14:13:04
Prihvacam i drugacija tumacenja pojedinih epizoda, Ali koliko god se trudio ne vidim smisla u npr. 3. Kandraksu
stinky Posted - 18/08/2018 : 12:02:00
ja u svemu što radim tražim smisao. čim kažem smisao, mislim: "dublji smisao", bezdane, adriano

a ti? što ti radiš? čitaš zagora i vidiš da je boselli prevara. pronicav si. ili samo lijen.
adriano Posted - 18/08/2018 : 11:26:37
Ma nije ni potrebno razmislit da shvatis da je bozeli prevara. TI trazis dublji smisao di ga nema
stinky Posted - 18/08/2018 : 07:58:30
ma uopće je nevjerojatno usporediti to što ti uspoređuješ. da ti imaš imalo jaja ili duha, dragi moj adriano, onda ti ne bi ni palo na pamet da u istu ravan stavljaš svoje mišljenje (koje to nije; ti samo znaš govoriti, eto, savladao si tu vještinu kad si bio beba i onda dođeš na forum i kažeš nešto, što ti je tog trena palo na pamet) i nešto što je napisano tako da iza toga stvarno stoji mišljenje. to je besramno, a i glupo, a i povezano s ovime što doom govori. da, doom, to je tako, ali ne može se to zamjerati ljudima, jer oni nemaju mišljenje; da bi se imalo mišljenje potreban je trud, enormni trud ulaganja u nešto od čega nećeš imati nikakve koristi (nećeš moći prodati na aukcijama).

takav trud će poduzeti malo tko. tako da je to sasvim razumljivo.
postaje nesnosno u nekim situacijama, kao ovo s adrianom, koji u nesvjesti uspoređuje nešto što je nebo i zemlja. ali, svakidašnji bitak živi u takvoj nivelizaciji (sve je isto i sve je neisto).

"manje više svi govore o atmosferi", da, ali to je jedino što i mogu: govoriti o svojim impresijama, jer ostaju potpuno unutar onoga što im je autor odredio. da bi ti postavio što to što si čitao znači, moraš imati mišljenje, a da bi imao mišljenje, moraš se truditi.

uglavnom,
eto, ponekad ubacim koju provokativnu bubu, malo potaknuti uspavane homo sapiense, na trenutak i uspije, a onda opet sve tone u nivelizaciju, naklapanje i znatiželju.
uključivši također tebe:)

na trenutak, doom, na trenutak postignemo beskonačnost i valja biti s time zadovoljan, prpoznati trenutak
adriano Posted - 17/08/2018 : 23:02:41
Kad stoput stavljate bozelija na neke vjecne Liste di mu nije mjesto
quote:
Originally posted by stinky

a neki ljudi vole pisati jednu te istu rečenicu od par elementarnih riječi bez obzira što su svi već sto puta čuli njihovu "misao"

doom Posted - 17/08/2018 : 21:30:34
quote:
Originally posted by stinky

ja se time ne bavim
doom, to mi nije ni na obzoru. pišem ovo što vidiš, malo teoretiziram, razglabasmo i radim na androginu. to je jedino što me istinski zanima.
kad već počinješ ovu temu, da ti kažem pravo: pogledaj tko se bavi stripom u hr (đeška, radoja, tonto, juričini underground lukovi, macan, markos...) pogledaj njih i pogledaj mene - nemamo ni doticaja, ni u čemu, mislim, onako za pravo. možda neke periferne stvari. ako takvi idu u strip, onda je moj put drugdje, u androginu i tako. eto, nadam se da me razumiješ, doom. volio bih da te mogu usrećiti, čak nemam pojma zašto ti se ja sviđam, nisam ni vidio da ti ikada išta komentiraš, ne znam kakav si (valjda si znalac kada ti se ja sviđam:), kažem, volio bih da ti bude drago i ovo što ćeš povremeno vidjeti tu na forumu, dok potpuno ne odem u trapere ili kamo već


Pa eto pitam tebe jer su u ovom moru spama jedino tvoji odgovori upecatljivi. Neznam kada sam zadnji put procitao neciji komentar da nije tvoj ili od PijanogPatka, a da se autor potrudio lipo nesto pojasniti. Manje vise svi kada analiziraju neku pricu govore o atmosferi unutar stripa, ovo im valja ono im nevalja i na kraju svega toga nisu rekli skoro nista. Kada procitam patkov ili tvoj post malo se zapitam o onome sto je napisano, ili neznam, odem da ponovno procitam taj dio u stripu koji se spominje
Ok, postujem sto kazes za bavljenje stripom
stinky Posted - 17/08/2018 : 20:31:54
ja se time ne bavim
doom, to mi nije ni na obzoru. pišem ovo što vidiš, malo teoretiziram, razglabasmo i radim na androginu. to je jedino što me istinski zanima.
kad već počinješ ovu temu, da ti kažem pravo: pogledaj tko se bavi stripom u hr (đeška, radoja, tonto, juričini underground lukovi, macan, markos...) pogledaj njih i pogledaj mene - nemamo ni doticaja, ni u čemu, mislim, onako za pravo. možda neke periferne stvari. ako takvi idu u strip, onda je moj put drugdje, u androginu i tako. eto, nadam se da me razumiješ, doom. volio bih da te mogu usrećiti, čak nemam pojma zašto ti se ja sviđam, nisam ni vidio da ti ikada išta komentiraš, ne znam kakav si (valjda si znalac kada ti se ja sviđam:), kažem, volio bih da ti bude drago i ovo što ćeš povremeno vidjeti tu na forumu, dok potpuno ne odem u trapere ili kamo već
doom Posted - 17/08/2018 : 20:20:38
stinky, a da ti napises poneku ideju ili kakav sinopsis za neku pricu zagora? Ja bi bas volio da procitam nesto tvoje (uostalom cekam i na topicu o antologiji), i ovo pisem bez zajebancije
stinky Posted - 17/08/2018 : 19:56:29
a neki ljudi vole pisati jednu te istu rečenicu od par elementarnih riječi bez obzira što su svi već sto puta čuli njihovu "misao"
adriano Posted - 17/08/2018 : 19:51:09
Ljudi vole odiseje i duga putovanja bez obzira na kvalitetu price
Dwayne_Looney Posted - 17/08/2018 : 19:47:15
quote:
Originally posted by Dexters

quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Ja mislim da je on došao razvaliti Zagora i da je bio u šoku kad je vidio suprotan učinak. Stvarno ne znam šta ljudi vide u njemu kad smo kod Zagora ali o tome je pisano u milijun postova.


A zašto bi ga razvalio, koji cilj bi time postigao?Ne znam, nisam ja Boselli. Naravno, preuveličavam (valjda, hmm) ali taj period koji svi hvale mi je bio Bože sačuvaj naporan za čitanje. Također, ne znam stvarno šta se ljudima sviđa u onim potjerama za Richterom i Velasquezom i onim Dumuzijevim dijademama ili kako se već zvalo. Uff!
Dexters Posted - 17/08/2018 : 17:30:28
quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

Ja mislim da je on došao razvaliti Zagora i da je bio u šoku kad je vidio suprotan učinak. Stvarno ne znam šta ljudi vide u njemu kad smo kod Zagora ali o tome je pisano u milijun postova.


A zašto bi ga razvalio, koji cilj bi time postigao?
Dwayne_Looney Posted - 17/08/2018 : 13:43:04
quote:
Originally posted by adriano

Sad vidjeh listu. Opet luduju s bozelijem. Cemu to? Objektivno on je dosadan s enarist Koji nema pricu, a pogotovo. E zna privest pricu krajuJa mislim da je on došao razvaliti Zagora i da je bio u šoku kad je vidio suprotan učinak. Stvarno ne znam šta ljudi vide u njemu kad smo kod Zagora ali o tome je pisano u milijun postova.
mladjo Posted - 17/08/2018 : 13:28:49
Što se tiče Zagora u globalu - već sam pisao o tome - treba uzeti u obzir da tu ima, koliko, više od 700 epizoda stripa i da je kod tako velike kvantitete potpuno suludo očekivati da će sve epizode biti i približno jednake kvalitete. Pa uzmite npr. Asterixa ili Blueberryja i zamislite da oni imaju 700 epizoda. Da li bi i desetina epizoda bila u rangu ovih 35+ odnosno 40 + koliko ih danas ima?
A opet, zamislite Zagora sa 30 epizoda (1 avantura=1 epizoda) sa najboljim epizodama (Hiljadu lica, Hagot, Demoni...) Mislim da bi onda i mnogi van Bonelli publike rekli da je to prvorazredan strip.
adriano Posted - 17/08/2018 : 08:55:21
Sad vidjeh listu. Opet luduju s bozelijem. Cemu to? Objektivno on je dosadan s enarist Koji nema pricu, a pogotovo. E zna privest pricu kraju
adriano Posted - 17/08/2018 : 08:47:30
Fakat ne kuzim glorificiranje jedne prosjecne epizode kakva je morska strava

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000