forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 2.0. [pregled i diskusije novih epizoda]

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Sarghan Posted - 31/12/2017 : 03:16:31


Dylan Dog 2.0. kodno je ime za preporod Dylana Doga koji je u rujnu 2013. godine započeo u Italiji s 337. brojem redovne serije. Osim promjene urednika i dovođenja novih autora, glavna značajka mu je uvođenje kontinuiteta u serijal u obliku blokova povezanih priča, postavljanje na scenu novog Dylanovog nemesisa te evoluiranje serijala na način da temama i pričama u duhu aktualnih vremena uznemiruje čitatelje na dosad neviđen način.
Ipak, glavni cilj tog preporoda bio je vratiti serijal njegovim (horror) korijenima gdje će, u duhu najranijih epizoda, na prvom mjestu biti sama priča, to jest, njena kvaliteta i zanimljivost. Novi urednik Recchioni za tu je svrhu na serijal dovukao nove talentirane autore koji su dovoljno hrabri da se svojim pričama usude podignuti prašinu, stvoriti reakciju, ali i potaknuti čitatelje na razmišljanje.
Prijelazna faza prema tom preporodu objavljena je u redovnim brojevima 325-336 (Veseli četvrtak br. 116-127/ Ludens br. 152-163 / M-comics br. 11-21), a završila je sa brojem 337. koji ujedno predstavlja most između starog i „preporođenog“ Dylana, ali također i određenu vrstu uvoda u novi ciklus.


(klik na naslovnice za recenzije (ako postoji) PRIJELAZNE FAZE:)

---------------

Svrha ovog topica je objediniti na jednom mjestu svu raspravu vezanu za domaća izdanja ovih priča.

Spoileri su dozvoljeni, no molimo članove koji prate VČ izdanje (ili su pročitali talijanska izdanja) da imaju obzira prema članovima koji prate Ludens ili M-comics izdanja te da veće spoilere označe nekom slabo vidljivom bojom s obzirom da će navedeni izdavači tek sredinom 2019. završiti s izdavanjem navedenih priča.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Deers Posted - 10/09/2020 : 08:17:58
Ima i dalje Brindisija na Dylanu, samo malo manje. Sada radi sam neke srafure i sjencanja (na origalnim tablama plavom bojom). Bojim se samo da to kod VČ ne bude pretamno.
going going Posted - 10/09/2020 : 04:38:18
Potpisujem za utisak o Bosseliju i Dampyru kao serijalu i pogotovo o Bosseliju na Dampyru. Ja sam procitao prvih 18 epizoda na vise od 5 njih sam zaspao tokom citanja. Imam do broja 40 plus par specijala i maxija videcemo, dacu mu jos neku sansu. One epizode u Pragu su dosta dobre. Ali sam Dampyr kao lik bezvezan skroz.
I slazem se skroz za kontrast izmedju prvog i drugog dela.
Samo se ne slazem za Bigliarda. Meni je on oduvek bio vrlo dobar do odlican. Jos od Pesme sirene ili kako se vec zvase onaj gigant pa nadalje, u Velikom djubretu je odlican. Volim njegov crtez, ali Brindisi je uvek bio superiorniji. Medjutim u U sluzbi haosa i ovom team upu Bigliardo je zasenio i nadmasio sadasnjeg Brindisija.
A Brindisija dugo nema na redovnom Dilanu, oteo ga Bosseli za Mladog Teksa i ne da mu da dise. Samo mu daje nove price. Ovo mu je verovatno ucinio jer mu se zalio da hoce da crta Dilana, pa mu ovaj rekao mozes, ali po mom scenariju i na Dampiru! Bosseli tiranine!
Barker Posted - 09/09/2020 : 12:33:54
Stize Dampir/ Istrazivac nocnih mora : Nakon nekih 4-5 procitanih Dampyr epizoda bilo mi je jasno da to nije strip za mene. Sa ovim team -upom se to samo potvrdilo. Akcioni heroji koji tabaju cudovista nisu bas u mom domenu interesa. Mozda su Tesla i Kurjak cak i intrigantni, ali Dampyr je toliko bezlican, krut i distanciran da je prosto nejasno kako je osmisljen da bude glavni lik serijala. Boselija nisam citao dosad(niti hocu, jel onaj DD Pasji otok bese njegov?), ali i u scenariju se vidi drasticna razlika. Prvo deo prsti od dinamike , dramatike i horora dok se u drugom delu sve vuce do skoro pa dosade uz obilato kompliciranje osnovne price. I tu dolaze i crtaci: ko bi rekao da ce se "gnjavator" iz gnjavatorskog tandema De Nardo- Bigliardo pretvoriti u vrsnog majstora! To smo vec videli i U sluzbi haosa, a ovde je mislim jos i bolji. Brindisi prema njemu izgleda kao Cossu prema Stanu. Koncept naslovnice je sjajan, Gigi je to odlicno odradio, ovaj drugi bas i nije.
Barker Posted - 03/09/2020 : 13:45:43
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Epizoda je bila inspirirana stvarnim događajem kad je jedan američki učenik donio home-made sat u školu i jedan učitelj ga je prijavio misleći da je to bomba, samo zato što je učenik bio crnac/musliman. Razvući taj događaj na 96 strana i još u njega uvući Dylana mi se činilo nemogućim, no scenaristica je uspjela. Uspjela je u tome što je kombinirala dva faktora koja rjetko viđamo u Dylan Dogu; nedostatak horrora i obilje humora. Tu je još ubačeno nekoliko likova, pa imamo odnos Bloch-Rania, pa ona car-chase scena s Carpenterom... i sve to kako bi čitatelj došao do pouke da je pravi teror - ljudska glupost.U potpunosti se slazem. Ocekivao sam totalni krah, a ispalo je sasvim obrnuto. Vrlo veoma solidna epizoda :) A i Casertano posle duuugo vremena ne izgleda lose. jel napisala ova Contu jos nesto za Dilana? Totalno mi nepoznato zvuci.
Nula Posted - 29/08/2020 : 00:14:34
quote:
Originally posted by Barker

To se moglo zakljuciti i po Roijevom povratku u fuseraj (po oglednim tablama koje smo videli ) + Baraldi.


Upravo
Barker Posted - 28/08/2020 : 22:01:49
To se moglo zakljuciti i po Roijevom povratku u fuseraj (po oglednim tablama koje smo videli ) + Baraldi.
Nula Posted - 28/08/2020 : 21:45:09
Ja sam pročitao #407 i, nimalo iznenađujuće, priča je smeće
Solid Snake Posted - 28/08/2020 : 21:31:00
Ja procitao br.401 i iznenadjujuce prica mi je legla.
kandraks Posted - 28/08/2020 : 20:02:36
Veseli Četvrtak i logika ne idu zajedno...
mpavin Posted - 28/08/2020 : 17:55:41
VČ je počeo pretjerivati s ovim besmislenim skakanjem po edicijama... A što je s Dampyrom i Dragonerom?
Barker Posted - 28/08/2020 : 17:06:49
Realno, nije mi jasan ovaj potez izdavanja #400. Ipak je potrebno (pred)znanje iz meteorskog ciklusa, a ionako za par godina ovo dolazi na kioske.
Sarghan Posted - 28/08/2020 : 16:49:59
zeljko Posted - 11/08/2020 : 21:34:35
Sve je to mejnstrim propaganda

Realnost je drugacija
Popljuvao sam tu epizodu ne znam gdje
Boli nas djon za manjine ako ti se ne svidja idi gdje je bolje
(Tako meni porucuju a ja prenosim♧
going going Posted - 11/08/2020 : 21:13:53
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Epizoda je bila inspirirana stvarnim događajem kad je jedan američki učenik donio home-made sat u školu i jedan učitelj ga je prijavio misleći da je to bomba, samo zato što je učenik bio crnac/musliman. Razvući taj događaj na 96 strana i još u njega uvući Dylana mi se činilo nemogućim, no scenaristica je uspjela. Uspjela je u tome što je kombinirala dva faktora koja rjetko viđamo u Dylan Dogu; nedostatak horrora i obilje humora. Tu je još ubačeno nekoliko likova, pa imamo odnos Bloch-Rania, pa ona car-chase scena s Carpenterom... i sve to kako bi čitatelj došao do pouke da je pravi teror - ljudska glupost.Da, imamo manje vise isto misljenje o epizodi.
Lucy Liu Posted - 11/08/2020 : 14:37:49
Epizoda je bila inspirirana stvarnim događajem kad je jedan američki učenik donio home-made sat u školu i jedan učitelj ga je prijavio misleći da je to bomba, samo zato što je učenik bio crnac/musliman. Razvući taj događaj na 96 strana i još u njega uvući Dylana mi se činilo nemogućim, no scenaristica je uspjela. Uspjela je u tome što je kombinirala dva faktora koja rjetko viđamo u Dylan Dogu; nedostatak horrora i obilje humora. Tu je još ubačeno nekoliko likova, pa imamo odnos Bloch-Rania, pa ona car-chase scena s Carpenterom... i sve to kako bi čitatelj došao do pouke da je pravi teror - ljudska glupost.
going going Posted - 11/08/2020 : 01:43:09
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Teror je jedna od najsmješnijih, ako ne i najboljih epizoda u zadnje vrijeme.

Moze malo opsirnije?
Lucy Liu Posted - 10/08/2020 : 14:07:02
Teror je jedna od najsmješnijih, ako ne i najboljih epizoda u zadnje vrijeme.
dzoni Posted - 09/08/2020 : 13:16:37
nazalost jako je malo novijih knjiga ili bolje reci skoro ni malo
Sarghan Posted - 09/08/2020 : 11:36:46
quote:
Originally posted by dzoni

crtez odlican..nazalost dosta taman u vc izdanju pa se gube roi-jeve carolije koje se mogu jos vise videti u italijanskom originalu...to je problem kod vc u zadnje vreme....dosta tamnije sve nego sto treba..Ironično je kako su VČ izdanja na početku imala slab/blijed otisak da bi na kraju njihovi stripovi imali pregust/pretaman otisak.

Inače, isti je problem i sa epizodom sa Dampirom, tamo su uprave tih nekoliko previše tamnijih nijansa bile dovoljne da smanje doživljaj odličnog Bigliardovog crteža.

Evo dvije usporedbe sa talijanskim originalom. Prva slika je možda mrvicu mutna, no iz samog pogleda na teksture (osobito na dio pozadine na zadnjem kadru između dva prsta) je vidljiva razlika. Drugi je problem što je Bigliardo ovdje dosta šafrirao prazne površine pa je zbog "tiska" došlo do ovakvih "kvarcanja" likova.

IPAK, valja istaknuti da ovdje možda čak i nije problem do tiskare koliko do pripreme za štampu. Točnije, problem je što VČ zbog formata njihovih brojeva smanjuje stranice/table, a kada je crtež detaljan i šafriran (ili kada su pozadine rađene drugačijom tehnikom kao što je to bio slučaj u lovcu na veštice/Velikom inkvizitoru), nijanse sive i detalji se tijekom smanjenja gube zbog loše kompresije ili postaju tamniji/zbijeniji zbog postavka sa oštrinom tijekom smanjenja table. Rezultat toga je ovo što se može vidjeti na gornjim slikama, ali i tamnije nijanse lavriranog tuša u Lovcu na veštice/Velikom inkvizitoru. Činjenica je da su neke stranice u VČ izdanju identično reproducirane kao i u talijanskom originalnu također govore u prilog tome, no, naravno, u pitanju su table na kojima gotovo da nema šafriranja i detaljnijih pozadina.

Uzmite sve ovo s određenom dozom rezerve jer nisam previše stručan u tome, no iskreno me zanima da li bi otisak bio takav da je na većem formatu. Trebalo bi nekako provjeriti da li je situacija takva i u njihovim novijim c/b kolekcionarskim knjigama.
dzoni Posted - 09/08/2020 : 10:14:26
crtez odlican..nazalost dosta taman u vc izdanju pa se gube roi-jeve carolije koje se mogu jos vise videti u italijanskom originalu...to je problem kod vc u zadnje vreme....dosta tamnije sve nego sto treba...dakle crtez odlican ali prica je meni jedna od najgorih od dilana...
going going Posted - 09/08/2020 : 02:45:06


Teror
Dilan Dog VČ #161 (original #370)
Scenario: Gabriela Contu
Crtez: Casertano


Ovom epizodom nastavlja se trend osavremenjivanja Dilana u nasoj sadasnjosti i nasoj realnosti, ne samo nasoj tehnoloskoj realnosti na cemu se do sada insistiralo (spominanje i koriscenje interneta i pametnih telefona), vec i u geopolitickoj realnosti danasnje medjunarodne situacije.
Moram jos malo da razmislim o ovoj epizodi, neke stvari su mi se jako dopale, neke su previse sablon, a i sve to je nespretno zapakovala Kontuova, ali ipak sarmantno na neki nacin.
Mozda bih napisao recenziju o ovoj epizodi.

I procitao sam i najnoviju pricu:


Crno i belo
Barbato/Roi


Inace moj drugar i kolega forumas Koze123 kad je bio pre par godina u Italiji mi je doneo ogirinalnu italijansku svesku ove epizode.
Spojleri!
Mislim da je Barbatova htela da napravi svoju verziju Mater Morbi, samo sto umesto Mater Morbi ovde imamo Strah olicenu kao zanosnu zensku osobu privlacnog tela koja je jos jedna dilanova metafizicka ljubavnica, pored Sklavijeve Smrti i Rekionijeve Mater Morbi. Mozda su i Sendmenovi Vecni posluzili kao inspiracija za ovakvo ljudsko uoblicenu predstavu Straha, koja je imenica kod nas muskog roda a kod Italijana ocigledno zenskog.
KRAJ SPOJLERA
Dobra ideja i start price, pogotovo ,,incidentni momenat" zbog cega je Dilan dospeo tu gde je dospeo u ovoj epizodi, ali ostatak price je nekako mlak i sama zavrsnica i razresenje mi nisu bili na nivou kakav je obecavao pocetak.
Nadrealno, malo kao filozofija, malo kao neshvatljivo, malo kao horor, neobicna epizoda, ali ipak nista specijalno kvalitetno. Nije uspela nista novo, veliko da nam kaze ili barem ponovo upakovano staro ali odradjeno na grandiozan nacin.
Nista sem vrhunskog horor crteza majstora Roija, koji je mislim raspolozeniji nego ikad i u svim narednim epizodama ce biti to sve vise i vise sudeci po najvama i ocenama drugih forumasa, ako je uopste moguce da njegov crtez bude jos jeziviji i ludji od ovoga!

Ocene:
Prica: 9
Scenario: 5
Crtez: 10
Naslovna strana: 10

Sveukupna ocena: 82%
Dakle odlicnu pocetnu ideju punu velikog potencijala unizava traljavo-pretenciozna izvedba i dosadnjikav scenario, ali sveukupnu ocenu i utisak mnogo podize i vadi odlican crtez.
Nula Posted - 10/07/2020 : 21:27:06
Roi već uveliko radi na novoj priči koju je napisao Rekioni.

Inače samo izračunajte koliko je Roi tabli nacrtao u poslednjih par meseci.

vice Posted - 09/07/2020 : 16:29:45
Znači, uz 3 Jokera sad imamo, tj. imali smo i 3 Groucha? :D
Barker Posted - 09/07/2020 : 11:36:53
Sad ce da krenu price, u stvari vec su krenule: Drugih 6 su bile najbolje! :D
Nula Posted - 09/07/2020 : 04:00:12
#406 - Poslednji smehOdmah nakon čitanja sam imao osečaj da mi se svideo način na koji se sve ovo rešilo, ali ne i baš samo rešenje. Razlog tome je verovatno bilo to što mi je bradati Dilan prirastao srcu. Iako smo znali da ovaj ciklus služi baš tome da od nule izgradi osnovu za lika (što je i uradio jako jako dobro), opet, nisam bio spreman da se sve završi tako brzo (da, 6 meseci je proletelo kao 6 dana), i sam ciklus je slobodno mogao biti duži za 2-3 broja, ali Rekioni je nekako uspeo na silu da sve strpa u ovaj broj. Tako da 'ajmo o tome malo.Dilan i Njagi dolaze u ludnicu u Harleču nad kojom je vlast preuzeo Gručo. On pušta na slobodu bolesnike i tu imamo nekakvu Saw sekvencu gde Dilan i Njagi redom susreću pacijente sve dok ne dođu do glavnog bosa. Takav sistem je Rekioniju služio da ispegla Dilanov karakter koliko god još može u ovom ciklusu.UToj sekvenci imamo i neke od najboljih Roijevih tabli do sada, kojima bi i UT zavideo.

Rekioni je to takođe iskoristio i na onaj sklavijanski način gde prikazuje kratke scene samo radi scena, i ima vrlo interesantnih (u tebe gledam muvo!).E sad, da popunim neke rupe koje sam ostavio.

Ana Never, na kraju broja #404, naravno, ispostavlja se da je ona ne postoji, da je samo plod Dilanove mašte. Ovde se ona nalazi s Gručom u kancelariji, gde joj on u jednom trenutku govori da skine masku, što ona i radi, i gle! ispod maske to je Mater Morbi lično. I tu vidimo koliko je Gručo ludo zaljubljen u svoju mentalnu bolest, svoju gospodaricu. Ovo i nije uošte loše koliko je izgledalo na prvi pogled. Rekioni lagano ubacuje ideju o majci svih bolesti, i čitaocima daje do znanja da je ona baš to, i da stoji iza svega što ima veze s bolešću. Te scene su vrlo kratke, tako da bi novim čitaocima definitivno probudilo želju da saznaju nešto više i pročitaju Mater Morbi i kasnije Mater Dolorosa.Usput sreću Lorda Čestera, za kojeg se ispostavlja da je Njagijev rođak. On ih vodi do Gručove kancelarije.

Dilan uperuje pištolj u Gruča dok mu ovaj govori da puca. Da jednim metkom spreči sva Gručova buduća ubistva. Dilanu ruka podrhtava i on odbacuje pištolj. Govori kako se zakleo da nikada više neće ubiti "in cold blood". Gručo mu govori da uvek postoje izuzeci i podseća ga na jedan događaj...Dilan, naravno, nema pojma o čemu ovaj priča. Tu Rekioni prvi put otkriva ideju o Altroquando. To u kombinaciji s jednim njegovim nedavnim fejsbuk postom daje naznake da će Dilan Dog (Rekionijev bar) biti vrlo zanimljiv i nepredvidiv serijal. Gručo Dilanu daje motivaciju za ono što treba da uradi i ubija Njagija.Gručo mu predaje pištolj, ali ga Dilan odbacuje i golim rukama Gruča ubija od batina. Gručo prosipa još malo multiverse filozofije i napada Dilana kako bi preuzeo njegovo mesto.

Dilane, pištolj!

Dilan hvata pištolj i ubija Gruča. Drugi (treći) Gručo izlazi iz mraka uz opasku "Kako si mogao da nas pomešaš, taj ludak uopšte ne liči na mene!"

Da objasnim -> U broju #405 saznajemo da Alter Ego Society zna za ukupno 3 Gruča, 1 od njih nije bio u Londonu u tom trenutku. Tokom istrage Dilan na tavanu jedne kuće nalazi jednog od 3 Gruča mrtvog u kovčegu (najs!). Drugi je ovaj kojeg je Dilan ubio, a treći mu je dobacio pištolj.Niko ne reče ništa, moj prijatelj je sve već rekao...nja!

Nakon Njagijeve sahrane sledi dijalog između Bloka i Dilana.

Postaje mi vruće u ovom kaputu, moram kupiti sebi jaknu-dve, ili desetak!UAAAARGGGGH... novi klijent... Gručo na vratima...Overall, kasno je, ne znam šta da kažem više, pitajte vi ako vas nešto zanima.
Možda najboljih 7 meseci u istoriji DD redovne serije? U svakom slučaju je, u ovih 6 brojeva, Rekioni napisao jedno pravo dilandogovsko remek-delo.


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000