forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 2.0. [pregled i diskusije novih epizoda]

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Sarghan Posted - 31/12/2017 : 03:16:31


Dylan Dog 2.0. kodno je ime za preporod Dylana Doga koji je u rujnu 2013. godine započeo u Italiji s 337. brojem redovne serije. Osim promjene urednika i dovođenja novih autora, glavna značajka mu je uvođenje kontinuiteta u serijal u obliku blokova povezanih priča, postavljanje na scenu novog Dylanovog nemesisa te evoluiranje serijala na način da temama i pričama u duhu aktualnih vremena uznemiruje čitatelje na dosad neviđen način.
Ipak, glavni cilj tog preporoda bio je vratiti serijal njegovim (horror) korijenima gdje će, u duhu najranijih epizoda, na prvom mjestu biti sama priča, to jest, njena kvaliteta i zanimljivost. Novi urednik Recchioni za tu je svrhu na serijal dovukao nove talentirane autore koji su dovoljno hrabri da se svojim pričama usude podignuti prašinu, stvoriti reakciju, ali i potaknuti čitatelje na razmišljanje.
Prijelazna faza prema tom preporodu objavljena je u redovnim brojevima 325-336 (Veseli četvrtak br. 116-127/ Ludens br. 152-163 / M-comics br. 11-21), a završila je sa brojem 337. koji ujedno predstavlja most između starog i „preporođenog“ Dylana, ali također i određenu vrstu uvoda u novi ciklus.


(klik na naslovnice za recenzije (ako postoji) PRIJELAZNE FAZE:)

---------------

Svrha ovog topica je objediniti na jednom mjestu svu raspravu vezanu za domaća izdanja ovih priča.

Spoileri su dozvoljeni, no molimo članove koji prate VČ izdanje (ili su pročitali talijanska izdanja) da imaju obzira prema članovima koji prate Ludens ili M-comics izdanja te da veće spoilere označe nekom slabo vidljivom bojom s obzirom da će navedeni izdavači tek sredinom 2019. završiti s izdavanjem navedenih priča.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Nula Posted - 10/07/2020 : 21:27:06
Roi već uveliko radi na novoj priči koju je napisao Rekioni.

Inače samo izračunajte koliko je Roi tabli nacrtao u poslednjih par meseci.

vice Posted - 09/07/2020 : 16:29:45
Znači, uz 3 Jokera sad imamo, tj. imali smo i 3 Groucha? :D
Barker Posted - 09/07/2020 : 11:36:53
Sad ce da krenu price, u stvari vec su krenule: Drugih 6 su bile najbolje! :D
Nula Posted - 09/07/2020 : 04:00:12
#406 - Poslednji smehOdmah nakon čitanja sam imao osečaj da mi se svideo način na koji se sve ovo rešilo, ali ne i baš samo rešenje. Razlog tome je verovatno bilo to što mi je bradati Dilan prirastao srcu. Iako smo znali da ovaj ciklus služi baš tome da od nule izgradi osnovu za lika (što je i uradio jako jako dobro), opet, nisam bio spreman da se sve završi tako brzo (da, 6 meseci je proletelo kao 6 dana), i sam ciklus je slobodno mogao biti duži za 2-3 broja, ali Rekioni je nekako uspeo na silu da sve strpa u ovaj broj. Tako da 'ajmo o tome malo.Dilan i Njagi dolaze u ludnicu u Harleču nad kojom je vlast preuzeo Gručo. On pušta na slobodu bolesnike i tu imamo nekakvu Saw sekvencu gde Dilan i Njagi redom susreću pacijente sve dok ne dođu do glavnog bosa. Takav sistem je Rekioniju služio da ispegla Dilanov karakter koliko god još može u ovom ciklusu.UToj sekvenci imamo i neke od najboljih Roijevih tabli do sada, kojima bi i UT zavideo.

Rekioni je to takođe iskoristio i na onaj sklavijanski način gde prikazuje kratke scene samo radi scena, i ima vrlo interesantnih (u tebe gledam muvo!).E sad, da popunim neke rupe koje sam ostavio.

Ana Never, na kraju broja #404, naravno, ispostavlja se da je ona ne postoji, da je samo plod Dilanove mašte. Ovde se ona nalazi s Gručom u kancelariji, gde joj on u jednom trenutku govori da skine masku, što ona i radi, i gle! ispod maske to je Mater Morbi lično. I tu vidimo koliko je Gručo ludo zaljubljen u svoju mentalnu bolest, svoju gospodaricu. Ovo i nije uošte loše koliko je izgledalo na prvi pogled. Rekioni lagano ubacuje ideju o majci svih bolesti, i čitaocima daje do znanja da je ona baš to, i da stoji iza svega što ima veze s bolešću. Te scene su vrlo kratke, tako da bi novim čitaocima definitivno probudilo želju da saznaju nešto više i pročitaju Mater Morbi i kasnije Mater Dolorosa.Usput sreću Lorda Čestera, za kojeg se ispostavlja da je Njagijev rođak. On ih vodi do Gručove kancelarije.

Dilan uperuje pištolj u Gruča dok mu ovaj govori da puca. Da jednim metkom spreči sva Gručova buduća ubistva. Dilanu ruka podrhtava i on odbacuje pištolj. Govori kako se zakleo da nikada više neće ubiti "in cold blood". Gručo mu govori da uvek postoje izuzeci i podseća ga na jedan događaj...Dilan, naravno, nema pojma o čemu ovaj priča. Tu Rekioni prvi put otkriva ideju o Altroquando. To u kombinaciji s jednim njegovim nedavnim fejsbuk postom daje naznake da će Dilan Dog (Rekionijev bar) biti vrlo zanimljiv i nepredvidiv serijal. Gručo Dilanu daje motivaciju za ono što treba da uradi i ubija Njagija.Gručo mu predaje pištolj, ali ga Dilan odbacuje i golim rukama Gruča ubija od batina. Gručo prosipa još malo multiverse filozofije i napada Dilana kako bi preuzeo njegovo mesto.

Dilane, pištolj!

Dilan hvata pištolj i ubija Gruča. Drugi (treći) Gručo izlazi iz mraka uz opasku "Kako si mogao da nas pomešaš, taj ludak uopšte ne liči na mene!"

Da objasnim -> U broju #405 saznajemo da Alter Ego Society zna za ukupno 3 Gruča, 1 od njih nije bio u Londonu u tom trenutku. Tokom istrage Dilan na tavanu jedne kuće nalazi jednog od 3 Gruča mrtvog u kovčegu (najs!). Drugi je ovaj kojeg je Dilan ubio, a treći mu je dobacio pištolj.Niko ne reče ništa, moj prijatelj je sve već rekao...nja!

Nakon Njagijeve sahrane sledi dijalog između Bloka i Dilana.

Postaje mi vruće u ovom kaputu, moram kupiti sebi jaknu-dve, ili desetak!UAAAARGGGGH... novi klijent... Gručo na vratima...Overall, kasno je, ne znam šta da kažem više, pitajte vi ako vas nešto zanima.
Možda najboljih 7 meseci u istoriji DD redovne serije? U svakom slučaju je, u ovih 6 brojeva, Rekioni napisao jedno pravo dilandogovsko remek-delo.

Barker Posted - 05/07/2020 : 20:12:16
Graficki horor roman - puno bolje nego ocajni debi Na dnu zla. Ok, siguran sam da ovome doprinosi apsolutno briljantni Bacilieri, pa i M&G ciji povratak nakon 84 godina (insert "It's been 84 years" gif here 🙃) mogu preziveti bez vecih poteskoca. Kao sto rece Lucy iznad, ovo ima smek klasicnih DD epizoda sa gomilom gore momenata, ne toliko duhovitih doskocica na sopstven racun (serijala) i jos malo beznadnog flertanja sa Ranijom. Nelose.
Lucy Liu Posted - 05/07/2020 : 18:45:18
Meni su se Korak anđela i sljedeća epizoda Grafički horror roman svidjeli, uglavnom jer su bili baš ono pravi horror, ali dobro, kako kome
Barker Posted - 05/07/2020 : 18:11:53
Korak andjela - pitam se cime li je Simeoni zaduzio urednistvo pa je dobio mesto u "revoluciji". Vec imamo ustaljeni sablon: U dimu bitke je demonom posednut (zasto, kako izgleda nikome nije bitno) matorac zlostavljao decu, ovde smo kod skolarica, u trecem delu ce verovatno biti ravnopravna borba: starac na starca :) Apaolutno nezanimljivo, uglavnom predvidljivo, genericki nacrtano. Bullshit.
Ok, konacno smo dobili par strana vise sa Ranijom iako je sve to po sablonu: ona je super pravedna, dilan je voli ali i Karpenter je voli, ona pak nije zainteresovana za Carpentera, za Dilana tako-tako, a htela je nekada davno da bude balerina.
I konacno, prvi out je upotrebljena rec jebe u serijalu. Revolucija ,kad vam kazem.
Barker Posted - 04/07/2020 : 16:48:25
[b]Uspavanka za poslednju noc[/b]- sta reci nakon ovoga, a ne zaplakati (kao ona mala decica (zlo)upotrebljena u ovoj prici) Apsolutno najgora prica Baraldijeve (ako cemo pravo, nit su joj ostale dobre, nit je bilo tesko spustiti lestvicu jos nize).
Prica nema niti glavu, niti rep, nalepljena su opsta mesta podzanra, jeftini pokusaji lova na emocije preko decjih briga i strahova, podzaplet sa Markusom sluzi samo da se popuni tih zadatih 100 strana.
Roi se bas, bas potrudio da prikaze mracne scene, ali decu jednostavno ne zna da crta, 90% njih kao da imaju onaj sindrom prerano ostarele dece.
Gigi odnosi pobedu ovom atmosfericnom nocnom naslovicom.
Barker Posted - 02/07/2020 : 10:40:09
Dan porodice - znaci imam dve opcije:
- da produzim po starom I (skoro) svaki novi broj lagano opljunem
- ili da duboko u sebi trazim trag neceg iole dobrog :)

Ovaj broj bi lagano prosao sa prvom opcijom, ali evo da proooobam malo drugacije: zanimljiv start- Trelkovska ga unamjljije (zbog budalastog slucaja, ali ajde). Ima neki smek starijih brojeva, diskusija Dilana I Gruca, Gruco solidan, zanimljiv lik lokalne policajke. I onda dolazi taj bizarno/komicni "horor" zaplet, a na sve to se nadoveze I banalna treca prica koja zaokruzava celinu koja nije ni morala biti zaokruzena.
odavno Nismo imali Di Vicenza I sasvim pristojno je covek odradio svoj deo, drugi crtac je takodje dobar (ali svakako nepotreban).
Sjajna naslovna, posebno ako ste Beatles fan.

Edit: A da, naravno I ovde neko umire nabijajuci se na ostar predmet, zamislite ovde je to kopac koji je prkoseci zakonima fizike ostao uspravljen sa ostrom stranom prema gore :)
vronski 3 Posted - 01/07/2020 : 09:30:22
Znači Gručo se vraća...
Barker Posted - 01/07/2020 : 09:22:19
Bogami, cini se bas dobro!
Nula Posted - 30/06/2020 : 22:45:06
quote:
Originally posted by Lucy Liu

Počinje me boljeti mozak od ovih ludosti i twistova...


Dobro je.
Lucy Liu Posted - 30/06/2020 : 22:24:28
Počinje me boljeti mozak od ovih ludosti i twistova...
Nula Posted - 30/06/2020 : 22:12:11
#405 - Ubica

Ovaj broj se već prilično razlikuje od prethodnog, pogotovo prvi deo priče, koji je ispripovedan na neki klasičniji način, gušći dijalozi, istraživanje misterije. Ali i tokom tog dela, Rekioni nam ubacuje razne zabavne cake i trikove i obrte koji ne dozvoljavaju da pažnja popusti.

Lord Vels upošljava Dilana da reši slučaj haosa u Londonu izazvanog Love App aplikacijom, za koju Dilan saznaje da ju je sam Vels napravio, Vels objašnjava zbog čega, Dilan ga ubija. I to se sve dešava u prvih 14 stranica. I to je otprilike to što se tiče poveznice sa originalnim petim brojem.

Sam taj Dilanov čin će ga progoniti kroz celu epizodu, a ni činjenica da je ostavio alkohol krajem prethodnog meseca mu neće biti od pomoći.

Sledi sekvenca rešavanja zagonetke čiju su površinu zagrebali u broju 403. Ovaj put Dilan uspeva da je delom odgonetne i sužava izbor poznatih komičara na Gruča Marksa.

Uspevaju da još suze izbor uz pomoć Alter Ego Society, što je jedna odlična sekvenca puna omaža + dijalog između Merilin Monro i Ruperta Evereta (kako ga ona oslovljava).

Ranija i Karpenter ozbiljno stradaju tokom te istrage od trika koji je ubica smislio. To Dilana poremeti još više. Odnekud iskopa pero i mastilo koje mu je Ranija poklonila (tokom flešbek scene Pontreli odlično omažira Stanov stil) i odlučuje da počne da piše dnevnik.

I tu ludost počinje.

Gručo Dilanu prosipa so na ranu i cela onirična sekvenca se završava Dilanovim metaforičkim padanjem u ponor.Ovde Roi nastupa. Dilan se nalazi ispred svog stana, bez ključeva, te je primoran za pozvoni. Otvara mu Gručo uz klasičnu opasku, govori mu da je uđe i da je Dilan u svojoj kancelariji.

Da, Dilan je tamo, bez brade i kaputa. Dilan je tu sam sebi klijent. "Stari" Dilan mu priča svoju stranu priče iz originalnog broja 5 i razuverava bradatog Dilana. Govori mu da se vrati u svoj svet, jer ga tamo čeka ludi komičar, a gde drugde nego u ludnici?Pontreli odlično pristaje priči i prilagođava stil bolje nego ikada, prvi deo je odradio klasično, za flešbekove je koristio sive senke, ekspresionistički stil tokom scene sa Gručom unutar dnevnika. Tu imamo i jednu poznatu tablu iz Devilmana koju je Rekioni koristio u nekoliko svojih dela.

Sve u svemu još jedan odličan broj, sa mnogo iznenađenja i razlika od prethonih.

Lucy Liu Posted - 30/06/2020 : 20:22:20
Hvala bogu da nisam jedini koji misli da je Mater Morbi overrated
pcoro Posted - 29/06/2020 : 22:46:25
Arghh... opet ce drkat s ovom dosadom Mater Morbi
Nula Posted - 29/06/2020 : 20:03:10
#404 - Anna ForeverNeću mnogo o ovome. Nije se ni lako uhvatiti za nešto unutar ovog broja o čemu bi se moglo pisati.
Jedna trećina tabli su bez teksta, 30 mute tabli zaredom i završna sekvenca koju crta Pontreli.

Lik Ane Never je uveden na sjajan način, i opet, nema uopšte veze s originalnom pričom, osim možda jedne identične table kao omaž i same Ane.
Ulazimo malo dublje u temu alkoholizma i Rekioni to koristi da nam pruži prilično dobru zabavu u vidu jedne od najbolje ispripovedanih priča u serijalu.
Alkohol -> halucinacije -> bolnica ->

Gerasi je maestralan, precizan, sivi flešbekovi savršeni, iskrivljene vinjete i slične ludosti su na mestu. Njegov se 'škrabavi' stil odlično uklopio u ovaj snolik i lud scenario. Pontrelijev potpuno suprotan stil u zadnjih nekoliko stranica smiruje buru koju je napravio Gerasi i ostavlja osećaj da se sprema nešto opako u narednom broju.Sjajno iskustvo, iskreno ne znam o čemu da pišem, ovaj broj se može iskusiti jedino samim čitanjem.
solar Posted - 02/06/2020 : 23:28:50
quote:
Originally posted by Sarghan

mini fotka naslovnice za #406.
U jednu ruku, naslovnica je veliki spoiler s obzirom na događaje u talijanskoj redovnoj seriji u zadnjih godinu dana, pa evo samo link...

https://i.imgur.com/ELnRrtM.jpg


Odlična naslovnica.

Koliko se sjećam ovo bi trebao biti zadnji Recchionijev broj u ovom mini-ciklusu. Ne sumnjam da će vrli urednik, kao i prije sedamdesetak brojeva, pustiti da serijal voda nosi sve tamo do nekog novog hajpa za nekih par godina.
Barker Posted - 02/06/2020 : 23:22:47
Meni RR sve vise i vise lici na Gruca.
pcoro Posted - 02/06/2020 : 21:59:11
Fantastična naslovnica!
Sarghan Posted - 02/06/2020 : 19:31:56
mini fotka naslovnice za #406.
U jednu ruku, naslovnica je veliki spoiler s obzirom na događaje u talijanskoj redovnoj seriji u zadnjih godinu dana, pa evo samo link...

https://i.imgur.com/ELnRrtM.jpg

Sarghan Posted - 01/06/2020 : 10:04:52
Mene više zanima Nulin osvrt za #404 jer sam čuo jako pozitivne stvari o njemu.
Barker Posted - 01/06/2020 : 08:58:01
I? Podelices s drugovima, ili je bas, bas lose? :)
Nula Posted - 01/06/2020 : 01:08:08
Upravo sam video jednu interesantnu vinjetu iz 405. broja i sad sam se baš smorio, nadam se da nije ono što mislim da jeste
Nula Posted - 02/05/2020 : 21:05:51
quote:
Originally posted by Barker

Mozda mi se i dopadne ovaj nadrkani Dilan :)

Zanima me kojeg ćemo Dilana čitati u crossoveru, onog najprvijeg ili onog srednjeg, status quo Dilana

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000