forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
King Warrior Posted - 22/07/2009 : 17:32:42
Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne?
Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont".
Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.

Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.

npr.- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti.
8/10
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
naker Posted - 02/02/2023 : 21:19:26

Keeping Two


Napisao & nacrtao: Jordan Crane


Jason Lutes je radio Berlin 20god, a Jordanu Craneu je otprilike trebalo isto toliko vremena za Keeping Two, izgleda da je 20 magičan broj za strip autore.

Zlatno doba romanse između dvoje mladih ljudi se završilo i neka rutina se uvukla u njihov odnos, i došli su do tog stadijuma da vreme provode tako što prepričavaju jedno drugom jednu knjigu koju čitaju. Neki strah se uvukao u njih i počinju da imaju čudne fantazije i noćne more o tome kako ih mora zadesiti nekakva nesreća i da jednostavno nešto loše mora da se desi, i njihova svagdanja borba biva opsednuta vizijama u kojima njihov partner gine.

Vidim da ovaj strip ima ocenu od 3.6 na goodreadsu, ovo je premala ocena! Pretpostavljam da nekim potrošačima glavobolju izaziva činjenica da radnja ne teče lineralno; u ovom stripu su isprepletena tri narativa koja teku u isto vreme - priča o mladom paru, priča o likovima iz knjige koju čitaju, i fantazmagorični momenti koji opsedaju njihovu svagdanju borbu. Ne vidim razloga da se stripu snižava ocena zbog ovoga, jer je ovaj tip narativne strukture viđen kod zilion drugih stripova. Strip treba degustirati umereno i nema nikakvih problema.

Što više voliš nešto, to se više bojiš da to i izgubiš, mislim da nema osobe koja neće moći da se poistoveti sa radnjom ovog stripa. Ne propustiti ko voli slice-of-life priče iz naše večite svagdanje borbe uz obilje fantazmagorije

p.s. ne bih da spojlujem kraj, ali strip se završava sa vizuelno predivnim kadrovima, svaka čast autoru na izboru grafičkog rešenja kojim je zatvorio strip, kakav krešendo na kraju ove grafičke novele
ŠAŠ Posted - 31/01/2023 : 19:16:52
https://www.youtube.com/watch?v=fWXiz99zWAI


dada,u doorsovoj verziji ipsk otis.ona kaže rodney,na kraju ronnie

tko tu koga
Wolfman Posted - 31/01/2023 : 19:10:33
quote:
Originally posted by ŠAŠ
inače sve note su točno napisane,netko se potrudio i napravio točnu transkripciju.Zullijeva tadašnja djevojka, to sam baš pročitao u intervjuu. Evo cijelo pitanje i odgovor:

Q: I didn’t know you were a nature artist, but you put so much care and detail in your art. You even have an early chapter “Empire of the Senses” which is almost completely nature scenes.

A: The title of that was ripped off of a song by Bill Nelson. When I read the script I thought, that just fits. You have may noticed there’s a lot of Bowie references in there, too. I always loved that line and it seemed to suit the character and his ongoing fascination with his father’s videotapes and things. Music has always informed by work. It’s a very important part of my work. I’m one of those people who cannot work in silence. I always used to have a local college FM station on while I was working that was really superb back in the day, WWUH in Hartford.

I think possibly I might have a mild case of synesthesia of some sort because growing up in a musical family I’d been around music all my life. My father was a jazz musician and so I grew up attending rehearsals and band meetings. I have a deep abiding memory of my father writing music arranging and writing music when I was small. Music is in my blood, in a way. I grew up with it. It’s one of those things I can’t really live without while I’m working. Styles and interests have changed over the years but it’s always been a constant companion while I work. I think for Steven too. I don’t know if he worked in silence or not but underneath the surface of Puma there’s a lot of musical influences. Which I don’t know if people would really get. Even the first issue involved music. Poor Rodney, that was taken from a Doors song I think. My then-girlfriend who was a partially trained musician transcribed it. The musical notation in the book is pretty accurate. I’m not sure. I don’t read music myself
ŠAŠ Posted - 31/01/2023 : 19:05:37
evo jedan primjer:

na početku stripa imamo mali notni zapis sa pjesmicom

''Poor Ronnie, dead and gone
Left me here to sing his song
Pretty little girl with the red dress on
Poor Ronnie, dead and gone''

Originalno pjesma od Lead Bellya (pjev. ''Poor Howard...'') sada biva obrađena od grupe The Doors.U njihovom
aranžmanu imamo ime Otis ,koje je bilo referirano da tada nedavno premiunolog Otisa Reddinga te mu je posvećena.

E sad ,odjednom Ronnie.Jedno od značenja riječi Ronnije je ''vladar''.

ruler; advice, decision
Meaning:ruler; advice, decision; bringer of victory. Ronnie is a gender-neutral name that,
depending on its origins, has a number of powerful meanings.
As a diminutive of the Norse masculine name Ronald, Ronnie means “ruler,” “advice,” and “decision,”
which could foreshadow baby's decisive nature and leadership skills.

dakle možemo li reći ''Vladar je mrtav?''
Tko Vladar?....
Bog?Majka priroda?
i takvih stvari ima na tone

inače sve note su točno napisane,netko se potrudio i napravio točnu transkripciju.
vice Posted - 31/01/2023 : 18:48:16
Ja san bija uvjeren da Wolfman ne čita ništa od one gomile koju kupuje. :P

Ipak, docentski pristup je učinija svoje.
Wolfman Posted - 31/01/2023 : 18:12:28
quote:
Originally posted by ŠAŠ
super što si pročitao strip,čekao sam dugo da mu netko posveti malo pažnje.iako se ne bih složio sa gore par navedenih stavova iz razloga što su presimplificirani da bi se samo tako lako demistificirali kroz jednadžbu ,osvrt ti je sasvim u redu.možda malo pretenciozno ali što više čitam strip to ga manje kužim,jer previše novog otrkivam.zajebano.Nisam htio ići previše u pokušaje, kako ti kažeš, demistifikacije detalja, jer će to svatko doživjeti na svoj način, a opet oni koji vole otkrivati red u kaosu znaju da se imaju čemu radovati. U svakom slučaju će mi biti drago pročitati tvoja razmišljanja, ako ti se bude dalo podijeliti
ŠAŠ Posted - 31/01/2023 : 17:14:54
quote:
Originally posted by Wolfman

...

Generalna ekološka poruka Puma bluesa je u suštini naravno vrijedna pohvale, no nisam baš siguran koliko je njezina eksperimentalna narativna struktura (ili nedostatak iste) najbolji izbor za prenošenje te poruke do šireg čitateljstva te njezino konačno usvajanje. Stoga bih kao primjer društveno angažiranog stripa o ekološkoj problematici prosječnom čitatelju puno prije preporučio nedavno objavljeni "Le monde sans fin" (Dargaud, 2021.), odnedavno dostupan i u domaćem izdanju pod naslovom "Svijet bez kraja" (Fibra, 2022.). Unatoč tome, smatram da ova često bizarna ekološka basna zaslužuje svoje mjesto pod suncem i kraljevski tretman koji joj je Dover osigurao ovim ultimativnim izdanjem.super što si pročitao strip,čekao sam dugo da mu netko posveti malo pažnje.iako se ne bih složio sa gore par navedenih stavova iz razloga što su presimplificirani da bi se samo tako lako demistificirali kroz jednadžbu ,osvrt ti je sasvim u redu.možda malo pretenciozno ali što više čitam strip to ga manje kužim,jer previše novog otrkivam.zajebano.
verab Posted - 31/01/2023 : 13:00:43
mislim da se recenzije još uvijek šalju na mail recke.stripovicom@gmail.com

ocijeni po kategorijama školski, fer i pošteno, i pošalji ih. siteu nedostaje svježine i raznovrsnosti. taj si. just do it!

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=42932&REPLY_ID=2550481

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=33598
Wolfman Posted - 31/01/2023 : 12:07:15
quote:
Originally posted by verab

Wolfman, svaka čast na ovom osvrtu, i na prethodnim. Odlično secirano i prezentirano.
Šteta što tekstove nisi postavio kao recenzije na naslovnici da se širi krug čitatelja zainteresira za spomenute naslove, bilo bi šteta da ovi mali biseri prođu ispod radara.Hvala, a ovo za recenziju na glavnom siteu nije isključeno, iako nemam pojma kakva je procedura, ali znam da nisam fan numeričkog ocjenjivanja
verab Posted - 31/01/2023 : 10:04:46
Wolfman, svaka čast na ovom osvrtu, i na prethodnim. Odlično secirano i prezentirano.
Šteta što tekstove nisi postavio kao recenzije na naslovnici da se širi krug čitatelja zainteresira za spomenute naslove, bilo bi šteta da ovi mali biseri prođu ispod radara.
Wolfman Posted - 31/01/2023 : 01:48:16


The Puma Blues: The Complete Saga in One Volume
Stephen Murphy i Michael Zulli, Dover, 2015.

Priča o Puma Bluesu započinje krajem 80-tih godina prošlog stoljeća, kada su Stephen Murphy (scenarij) i Michael Zulli (crtež) upoznali Davea Sima u jednoj maloj lokalnoj striparnici. Kako Zulli kaže u jednom intervjuu, bilo je to doba "divljeg zapada" u američkom stripu. Nezavisna scena je cvjetala, a pojedinci su uspješno samostalno izdavali svoje autorske uratke te su na tržište, zasićeno superherojskim avanturama, uspijevali plasirati čitav niz, ako ništa drugo onda barem drugačijih i već samim time interesantnih naslova. Nije čudno što su Murphy i Zulli donijeli Pumu, svoj prvi stripovski uradak, upravo u Simove ruke, koji je s Cerebusom i svojom nezavisnom izdavačkom kućom Aardvark-Vanaheim u to doba bio jedan od predvodnika tih nezavisnih stripaških "odmetnika" odlučnih da publici pokažu u kojim sve smjerovima strip može rasti i cvjetati kao medij i umjetnička forma.Čim je vidio Zullijev crtež, Sim je bez puno razmišljanja prihvatio pomoći našem dvojcu dovesti Pumu u ruke i pred oči čitatelja. Pod njegovom izdavačkom palicom izdano je 17 brojeva Puminog bluesa, no tada je nažalost Puma postala kolateralna žrtva Simovog obračuna s distributerom (Diamond Comics), koji je odbio nastaviti promovirati i distribuirati Pumu zbog toga što je Sim odlučio ne koristiti njihove usluge za distribuciju jedne od kolekcija svojeg Cerebusa (High Society). U pomoć su priskočili Kevin Eastman i Peter Laird (tvorci Teenage Mutant Ninja Turtles serijala) sa svojom nezavisnom izdavačkom kućom Mirage Studios, koja je izdala još nekoliko brojeva, ali serijal je nažalost prijevremeno završen 1989. godine samo nekoliko brojeva prije svog planiranog kraja. Murphy i Zulli su se razišli, a karijere su im se nastavile razvijati u različitim pravcima. Murphy je ostao raditi na TMNT serijalu u Mirageu, a Zulli se proslavio suradnjom s Neilom Gaimanom na Sandmanu. Puma je tako pala u zaborav i činilo se da nikada neće dobiti pravi završetak... Sve do 2015. godine, kada je izdavačka kuća Dover pružila priliku Murphyju i Zulliju da napokon dovrše ono što su započeli prije gotovo 30 godina. Rezultat toga je kompletna saga u jednoj knjizi od preko 550 stranica.

Distopijska budućnost koju su Murphy i Zulli zamislili kada su počeli raditi na Pumi, smještena u 2000. godinu, dakle 14 godina ispred njihove tadašnje sadašnjosti u stvarnom svijetu, obilježena je prije svega globalnim ekološkim kolapsom uzrokovanim nuklearnim oružjem, tim zastrašujuće konačnim, ekstremnim simbolom čovjekove sebične kratkovidnosti i pohlepe koja, na možda nešto dužoj vremenskoj skali, ali jednako sigurno i neumoljivo vodi prema sličnom apokaliptičnom scenariju, čak i ako se iz jednadžbe izuzme nuklearno naoružanje. 2015. godine kada su dobili priliku završiti svoj davno započeti serijal, Murphy i Zulli su se našli u zanimljivoj poziciji. Radnja koja je na početku serijala bila 14 godina u budućnosti, sada je iz perspektive stvarnog svijeta ostala otprilike isti broj godina u prošlosti. Tadašnja turobna vizija budućnosti, nesumnjivo velikim dijelom utemeljena na zlokobnoj auri konstantne hladnoratovske prijetnje nuklearnim ratom pod kojom su autori odrasli, u stvarnosti se na sreću (još) nije ostvarila. Bilo je tu još nekih (znanstveno-fantastičnih) elemenata koji se nisu ostvarili, kao što su potpuno autonomni antropomorfni roboti ili mutirane leteće manta raže.Unatoč tome, možemo li reći da se Murphyjev i Zullijev pogled na svijet suštinski promijenio u tih 30-tak godina? Odgovor je definitivno ne. Čak štoviše, postali su još pesimističniji, ako je to uopće bilo moguće, a razloga za pesimizam ima napretek. Njihove leteće raže su se kroz serijal isprofilirale kao glavni simbol čovjekovog nepredvidljivo negativnog utjecaja na okoliš, koji je za razliku od letećih raža itekako stvaran i jednako aktualan sada kao i prije 30 godina. Slijepa vjera u beskonačni ekonomski rast i bjesomučna eksploatacija (konačnih) prirodnih resursa za ostvarenje kratkoročnih ciljeva, koji se više-manje mogu svesti na zajednički nazivnik po imenu profit, još uvijek drže čovječanstvo na nepovoljnoj trajektoriji prema globalnoj ekološkoj katastrofi. Ako tome svemu dodamo gotovo stalno prisutne geo-političke tenzije, od kojih je ona aktualna u Ukrajini samo zadnja u nizu, a koje su u politički diskurs vratile i otvorene prijetnje nuklearnim oružjem, teško je ne razumjeti razočaranje i pesimizam našeg autorskog dvojca.

Radnja Puma bluesa većinom nema neku jasnu strukturu. Glavni lik je Gavia Immer, što je ujedno i latinski naziv za velikog plijenora (eng. common loon), jednu vrstu vodene ptice selice. Uzimajući u obzir da je ekološka osvještenost jedna od bitnijih tema koje se provlače kroz serijal, simbolika odabira takvog imena je sasvim jasna: autori su htjeli dodatno ukazati na neraskidivu vezu između čovjeka i prirode te da sve što čovjek radi prirodi, radi sebi samome, bio on toga svjestan ili ne. Gavia je vladin agent (agencije u stilu U.S. Fish and Wildlife Service), stacioniran kod akumulacijskog jezera Quabbin u Massachusettsu, gdje mu je glavni zadatak praćenje i hvatanje mutiranih životinja (od kojih su najistaknutije već spomenute leteće raže) te uzimanje uzoraka iz jezera za potrebe raznih istraživanja. Živi sam u kolibi u blizini jezera, no putem satelitske veze je u stalnom kontaktu s nadređenima kao i sa svojom majkom.Noći provodi prebirući po uspomenama na svog pokojnog oca, s kojim je očito imao kompliciran odnos, iako nikada nije točno objašnjeno zašto. Uspomene su primarno u obliku starih videokazeta koje mu je otac ostavio nakon svoje smrti, a radi se o nizu poprilično bizarnih dokumentaraca iz kućne radinosti o njegovoj "potrazi za istinom". Ti dokumentarci su okidač za Gavijina vlastita razmišljanja o različitim više ili manje ezoteričnim temama: teorijama zavjera, ufologiji, prirodi, a sve uz veliku dozu new age misticizma. U neku ruku bi mogli reći da je Gavia spiritualni prethodnik arhetipa mistika u vječitoj potrazi za istinom, kojega je u američkoj pop kulturi svega nekoliko godina kasnije učvrstio lik FBI agenta Foxa Muldera u Dosjeima X. Nešto malo narativne strukture koja je postojala na početku serijala, relativno brzo u potpunosti nestaje, a primat preuzima gotovo grozničava (fibrozna? :D) struja svijesti iz koje često isplivaju totalno nasumični događaji ne bi li se pokazalo kako je sve povezano na neki mističan i nedokučiv način. Očito su Murphy i Zulli fanovi Junga i njegovog principa sinkroniciteta.Koliko ćete uživati u takvoj eksperimentalnoj naraciji najviše će ovisiti o razini vašeg prihvaćanja tih new age naklapanja, ali ono što je meni osobno stvari držalo na okupu je Zullijev prekrasan crno-bijeli crtež, snažno inspiriran Barryjem Windsorom-Smithom. Nije iznenađujuće da ovaj formalno obrazovani umjetnik, koji se u početku specijalizirao na prikaze motiva iz prirode, najviše briljira upravo crtajući floru i faunu iz Gavijine okoline. Između ostaloga, posebno se ističe eponimska puma, koja potiho i sa sigurne udaljenosti prati svaki Gavijin korak, igrajući ulogu njegove duhovne životinje ili pak njegove jungijanske sjene. Posebno je dojmljiva jedna epizoda u kojoj uopće nema riječi, osim onomatopeja koje dočaravaju čitavu plejadu zvukova iz prirode, a prati pumu koja u okrilju noći obilazi svoj teritorij i promatra (ili bolje rečeno vreba) druge životinje. Zullijev prikaz ljudskih likova je pak gotovo groteskan. Ne znam je li to bila svjesna odluka, da se napravi kontrast između nevinih životinja i moralno/duhovno korumpiranih ljudi, no rezultat je da je često teško prepoznati da je na različitim panelima prikazan isti lik pa se morate oslanjati na kontekst kako bi lakše pratili radnju.

Doverovo tvrdo ukoričeno kompletno izdanje Puma bluesa je tehnički savršeno. Na početku se nalazi prošireni uvod kojega je napisao Dave Sim. Uzmite u obzir da je to pisao Dave Sim iz 2015. godine čisto da znate što očekivati, ako ga se uopće odlučite pročitati. Iako ima nekih zanimljivih povijesnih crtica o procesu izdavanja Puma bluesa, uvod se većinom svodi na njegova religijski obilježena razmišljanja koja su, da stvar bude bizarnija, u suštoj suprotnosti s glavnim ekološkim temama Puma bluesa. Posebno se u tom kontekstu ističe njegov naivan zaključak kako je Bog dao Zemlju sa svim njezinim resursima čovjeku na korištenje te da čovjek može raditi što god želi, a pri tome se nikakve negativne posljedice jednostavno ne mogu dogoditi, jer eto Bog, u svojoj beskonačnoj mudrosti i ljubavi, ne bi dopustio da do toga dođe. Od drugih dodataka, na kraju knjige se nalazi i kratka priča iz pera Alana Moorea (inače velikog fana Puma bluesa), koju su ilustrirali Michael Zulli i Stephen Bissette, a Bissette je također napisao i podulji pogovor, kojega bih preporučio da ne preskočite (puno povijesnih crtica o autorima, procesu izdavanja Puma bluesa, stanju strip industrije u to doba itd.).Generalna ekološka poruka Puma bluesa je u suštini naravno vrijedna pohvale, no nisam baš siguran koliko je njezina eksperimentalna narativna struktura (ili nedostatak iste) najbolji izbor za prenošenje te poruke do šireg čitateljstva te njezino konačno usvajanje. Stoga bih kao primjer društveno angažiranog stripa o ekološkoj problematici prosječnom čitatelju puno prije preporučio nedavno objavljeni "Le monde sans fin" (Dargaud, 2021.), odnedavno dostupan i u domaćem izdanju pod naslovom "Svijet bez kraja" (Fibra, 2022.). Unatoč tome, smatram da ova često bizarna ekološka basna zaslužuje svoje mjesto pod suncem i kraljevski tretman koji joj je Dover osigurao ovim ultimativnim izdanjem.
naker Posted - 29/01/2023 : 22:46:36
Bar si konzistentan u svojim stavovima
Shaner Posted - 29/01/2023 : 22:06:08
Ima nekih pet godina da sam čitao Upgrade Soul i sjećam se samo da mi je bio zanimljiv zbog tih moralnih/etičkih pitanja koja postavlja. Svi detalji su mi kompletno isparili. Možda bih trebao ponoviti gradivo.

Edit:
Sad vidim da sam na Pakinoj temi ostavio praktički isti komentar pred više od dvije godine.

naker Posted - 29/01/2023 : 20:14:59

Upgrade Soul


Napisao & nacrtao: Ezra Claytan Daniels


U ovom delu pratimo stariji bračni par koji pristaje da učestvuje u eksperimentalnom projektu podmlađivanja, ali neočekivano dolazi do neželjenih posledica jer njihov DNK biva iskorišćen za kloniranje ljudi-krompira (wtf?).

Strip postavlja zanimljiva, pre svega etička i moralna pitanja o kloniranju, ljudskosti, medicini, ljubavi itd. Jer ovi ljudi-krompiri su klonovi samo na papiru, oni imaju zaseban identitet, intelekt, emocije itd., ali kako može nešto napravljeno u laboratoriji da bude tretirano kao ljudsko biće? Autor nastavlja da postavlja zanimljiva egzistencijalna pitanja koja se tiču ljudskog igranja Boga i suočavanja sa posledicama.

Strip je pomalo težak za gledanje i varenje, jer kao da ljudi-krompiri već sami po sebi nisu dovoljno uvrnuti, u stripu se pojavljuju i osobe sa hendikepom i raznim drugim fizičkim i psihičkim manama. Upgrade Soul nije lagano štivo za nedeljno poslepodne.

Nezahvalno je dati neku jaču preporuku za ovo delo i verovatno će ovo čitati samo najveći posvećenici, ali strip je interesantan na neki svoj čudan način jer ostavlja prostora za promišljanje i diskusiju
alexts Posted - 24/01/2023 : 14:34:49
Odličan prikaz izdanja.
vukozec Posted - 24/01/2023 : 12:47:47
Wolfman je krenuo moćno u novoj godini. Nastavi li sa ovim bit će kandidatura za forumskog mvp-a dogodine.
DiSkAcH Posted - 24/01/2023 : 12:03:33
Wolfman, osvrt ti je 10/10.
Jao što meni ovaj crtež izgleda baš bolesno dobro, pogotovo jer je c/b.
Razmislim da li ću ga nabavljati, djeluje mi jako privlačno.
EDIT: fulao skroz :D
KuntaKinte Posted - 24/01/2023 : 10:51:00
Vreme je da se zaokruži spisak preporuka, iliti "Treći deo preporuka pročitanog u 2022. godini", ovaj put bez ikakvog reda:

Billionaire Island - Cult of Dogs c1 (2022, Ahoy Comics) s Mark Russell, c Steve Pugh - Simpa, (možda nepotrebni) nastavak BI, ali opet, meni mami par osmeha i stvara osećaj da radosno iščekujem nove sveščice.
Rai v1-4 + 4001 A.D. (2014-2016, Valiant) s Matt Kindt, c Clayton Crain, Cafu - Uauššš, kako nacrtano! Kompjuterski crtež kao za neku igricu ili neki crtani film, ali veoma spektakularno. Priča isto doooobra, dobra vožnja: distopija, godina je 4000 i neka, a ljidi su pobegli i žive u čardaku ni na nebu ni na zemlji iznad Japana (Novi Japan). SF kakav treba da bude.
I Hate Fairyland v2 c1 (2022, Image) s Skottie Young, c Brett Bean - ko vole orignalni IHF, Bean crta ali isto kao Young, isto je opičeno i duhovito.
The Bone Orchard Mythos - The Passageway (2022, Image) s Jeff Lemire, c Andrea Sorrentino - Za razliku od "Ten Thousand Black Feathers" (koji je u početku dobra vožnja ali se posle raspada) ovo je opet dobar hororčić. Iseko sam se na jednoj strani, baš skeri.
Absolution c5 (2022, AWA Upshot) s Peter Milligan, c Mike Deodato Jr. - Opet distopija, tj kako "moderne" tehnolgije utiču na sociologiju društva, sve nas pojedinačno i u šta se pretvaramo. Milligan pokidao, tako vozi da dok se ovo čita, čovek se preispituje "Da li je moguće da i ja isto ovo želim da vidim i uživam u istom ovom pokolju?!?"
A Taste for Blood (2022, Europe Comics) Debuhme - Tarantinovsko Kyle Starkovsko krljanje.
The School for Little Monsters v1 It's Tought Being Flop! (2022, Europe Comics) s BeKa, c Bob - simpa dečji stripić.
Drawing on the Edge v1 Chronicles from Istanbul (2022, Europe Comics) Ersin Karabulut - tema kao Arapin budućnosti, samo u Turskoj, možda i bolji od Arapina. Svakako MNOOOOGO bolje nacrtan.
T'Zee - An African Tragedy (2022, Europe Comics) s Appollo, c Brüno - Korektno. O fiktivnom afričkom diktatoru, odnosno pre o ljudima oko njega (sin, savetnici, druga žena...), nakon državnog udara.
World Without End (2022, Europe Comics) s Jean-Marc Jancovici, c Chris Blain - nisam uhvatio Fibrino izdanje, "morao" da čitam sken. Ok, informativno. 40% električne energije na svetu se pravi od uglja!
Summer Island; Exodus; The Lesson (2022, Campfire Entertainment) s Steve Coulson, c "MidJourney" (AI) - vidi http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2546745
Danger Street c1 (2022, DC) s Tom King, c Jorge Fornés - Opet KingovoMooreovsko pripovedanje, vuče na Rorschaha.
I'm Still Alive (2022, Archaia) s Roberto Saviano, c Asaf Hanuka - Autobio čoveka koji je napisao knjigu o mafiji i o njegovom životu kao zaštićenog novinara. "Informativno"? Svakako zanimljivo.

Domaća izdanja:
Besanice (2022, Barbatus) Goran Duplančić - Prva priča (Prva ljubav) i poslednja (Invazija) su mi genijalne.
Kozmički otpad (2022, Barbatus) s Krešimir Biuk, c Ive Svorcina - Ok, kao Starlajt Parlov.
Maršal Bass 4 (2022, Fibra) Macan & Kordej
Riđobradi i3 (2022, Čarobna knjiga) - aaaahhhh, kako me pukla nostalgija. Gigan #3 sam čitao 1000 puta.
Crna značka v1 (2022, 300 čuda) - Matt Kindt kad piše za svoju dušu.
Skrovište (2022, Darkwood) Masasumi Kakizaki - skroz ok manga hororočić, one shot.
Planetes v1 (2022, Čarobna knjiga) Makoto Yukimura - Odavno čitao sken. Na ponovno čitanje: Skroz dobro, i duhovito kad treba.
Sara (2022, Darkwood) s Garth Ennis, c Steve Epting - O ruskoj snajperistici tokom WW2.
Zvjezdani dvorac 1-3 (2020-2022, Fibra) Alex Alice
Lou! (2022, Fibra)
U valovima (2022, Sputnik) AJ Dungo

Prvi deo preporuka iz 2022.:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=52759&REPLY_ID=2494850
Drugi deo preporuka iz 2022.:
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2534798
pcoro Posted - 23/01/2023 : 11:56:22
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

Samo što su uglavnom u boji.


Smrt teroru boje!!!
Mr. Bushido Posted - 23/01/2023 : 11:33:35
quote:
Originally posted by pcoro

Dok gledam ove Simove crteže, žalim što je taj realistični c/b strip nestao iz svijeta stripa. Bio bi gušt pročitati neki dobri, moderni strip s takvim crtežom. Oni stari Rip Kirbyji i stripovi iz tog vremena su ipak scenaristički zastarili..


Ima i danas stripova koji su crtani takvim stilom.

Samo što su uglavnom u boji.
pcoro Posted - 23/01/2023 : 08:17:39
Dok gledam ove Simove crteže, žalim što je taj realistični c/b strip nestao iz svijeta stripa. Bio bi gušt pročitati neki dobri, moderni strip s takvim crtežom. Oni stari Rip Kirbyji i stripovi iz tog vremena su ipak scenaristički zastarili..
Peyo Posted - 22/01/2023 : 22:18:50
Ne očekuj neku dubinu.

Klasična macho avantura.

Raymondovo zagrijavanje na putu do zvijezda.
izivko Posted - 22/01/2023 : 22:11:29
Meni je po prvi put. Malo toga sam čitao, a i ono što jesam bilo je davno i u fragmentima.

Nijemci su sve objavili pa ću od početka. Ali pomalo, brzo dođe do zasićenja.

Trenutno čitam Mafaldu, Nicka, Spirita, Hägara i Peanutse.
Peyo Posted - 22/01/2023 : 21:42:31
quote:
Originally posted by izivko

Da, zanimljiv osvrt! Baš namjeravam čitati Ripa, Flasha i X-9.I ja se već duže spremam za ponovno čitanje X-9, ovaj put u IDW-ovom izdanju, ali nikako da dođe na red.
izivko Posted - 22/01/2023 : 21:30:36
Da, zanimljiv osvrt! Baš namjeravam čitati Ripa, Flasha i X-9.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000