forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Stephen King

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Paka01 Posted - 14/07/2012 : 14:14:46
Meni jedan od najdražih pisaca, gotovo svaka njegova knjiga koju sam do sada pročita me totalno obuzela i ne bi je moga ispustit iz ruku dok je ne završim kompletno. Daleko na vrhu mi je ipak It, masu stranica i radnja koja jednostavno ne da mira dok je ne pročitaš cilu, super super stvar. Također, i Nesanica mi je odlično legla, a o Kuli Tmine ne mogu sudit jer sam pročita tek prvu knjigu i za sada mi se strašno sviđa.
Također, njegove realnije, ne-horror priče su isto super, pogotovo kolekcija Četiri Godišnja Doba u kojoj sam pročita za sada tri od četiri priče i ne znam koja mi je draža.

Kako vi doživljavate djela Stephena Kinga?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
zeljko Posted - 17/01/2020 : 12:03:36
kako je dobro urađena knjiga uspavane ljepotice od vulkana... svršavanje :D
bome ću je nabaviti pa makar nikad čitao
Poli Posted - 17/01/2020 : 11:50:07

Da, potpuno bezveze. A onda se jos "vadio", opravdavao... nepotrebno.


Sto je rekao istina je. Ako nije, onda nek komisija napise da od sada postoje 2 razlicite kategorije, a moze i 100 njih, pa da za svaki naj film dobije oskara jedan muskaraca, jedna zena, jedan treceg spola, crnac, arapin, ovaj onaj i tako za preostale slicne kategorije... kojih li gluposti.


fandango Posted - 17/01/2020 : 11:40:59
Stephen King prouzrocio shit-storm na Twitteru:

https://economictimes.indiatimes.com/magazines/panache/stephen-king-receives-major-backlash-after-his-tweet-on-diversity-in-matters-of-art-goes-viral/articleshow/73273091.cms
fandango Posted - 16/01/2020 : 09:00:53
fandango Posted - 16/01/2020 : 09:00:12
quote:
Originally posted by VALTER

Dovršio The Institute. Zaista dobar roman, s dobrim likovima i donekle predvidljivom radnjom, ali koja je napisana tako da ne možeš prestati čitati kada se počne događati rasplet. Ono što me malo razočaralo je naivnost ideje u koju vjeruju službenici Instituta - da se eliminacijom nekih fizičkih osoba može promijeniti tijek povijesti. Tko je imalo proučavao povijest, zna da to nije tako. Hitler je samo utjelovljivao ideje koje su postojale u njemačkom društvu, i da je on bio eliminiran, našao bi se drugi predvodnik. Isto tako, svijet se ne može spasiti eliminiranjemm potencijalnih negativaca. Luke to također smatra, ali iz drugog razloga - jer je metoda prekognicije po njemu nepouzdana ako se radi o predviđanjima više godina unaprijed. Sličnu naivnu premisu King je imao i u 11.22.63.; mogao je malo uvjerljivije razraditi taj Institut, ali ovo je svejedno djelo vrijedno čitanja.Procitao napokon i ja. Slazem se sa svime, ali zaboravljas da je Kingu oduvijek najveca mana bila kada u raspletu odjednom sve mora objasniti pa to ispadne poprilicno banalno. Kada se toga suzdrzi, onda je ponajbolji.

Ali, The Institute je tome unatoc fenomenalno napisan roman. Svaka rijec je na svome mjestu, cita se s uzitkom. King u zadnje kao da prozivljava svoju trecu spisateljsku mladost. Veselimo se novim najavljenim knjigama.
bonjovi4ever Posted - 10/12/2019 : 20:40:47Konačno i Carrie pročitana, "prvi" Štefov roman. Tj. zapravo je to prvi roman koji je objavio, a ne napisao. Žena ga spasila iz koša za smeće i nagovorila dragog da još malo poradi na onom što je za njega bila tek nebitna priča o djevojci s menstrualnim problemima. Učinila je to ona više puta u predstojećim godinama. Dobra žena.

Prvotno je kržljava Carrie trebala biti u formi priče, ali onda joj je Štef dodao malo mesa, odnosno proširio ju epistolarnom formom i pretvorio u nešto kraći, za njega danas podosta stilistički neprepoznatljiv roman. Istina, ubačena je i ovdje pokoja seljačina, telekinetičke sposobnosti će on često i kasnije obrađivati, a vjerski fanatizam je jedan od pokretača radnje. Što se potonjeg tiče, pripovijeda Štef, žena je sebe uvjerila da nije trudna nego ju je Svevišnji, zbog seksualnog interkursa (prokletstvo puti!), kaznio rakom ženskih organa. Oduzeo joj je muža i pustio ju neka rikne u tuđini. Ali u "terminalnoj" fazi, kad se već predala u ruke milosti Gospodina našeg Isusa Krista, nije umrla nego je pred nju stavljena nova kušnja: rodila je telekinetičkog Antikrista.

Fasciniraju me takve ideje. Prekrasne su na onaj sadomazohističko-izopačeni-morbidnohumorni Štefekov način.

Ali ovakav epistolarni način pripovijedanja, tj. slijed novinskih članaka, radijskog prijenosa, intervjua i izvadaka iz raznih znanstvenih publikacija, ispremiješan s Carrienom perspektivom, odnosno njenom nemoći, ljutnjom, bijesom i još uz to popraćen promišljanjima/podlostima/bešćutnošću njenih vršnjaka... naravno tu je i majčica: "prokrvarila si!, sad si žena!, sad si grješna! i marš u izbu izmolit pokoru i bog-te-nek-blagoslovi da te ne prikoljem nožem!"... Ne znam koliko bi sve to inače funkcioniralo da tijekom čitanja, premda je danas čitatelj unaprijed upoznat s pričom, svi ti prijelazi nisu sasvim dobro ukomponirani, tj. ne usporavaju (zagušavaju) čitanje jer puno je tih izmjena za svega 170 str. Uglavnom, ja sam samo iščekivao trenutak kad će sve otići kvragu i nastupiti kaos maturalne večeri. Nasmijao me i datum Carrienog bijesa: 27. svibnja... Srećom pa odavno ne slavim svoje rođendane, mada to je iz sasvim drugog razloga.

I taj finalni dio je poprilično efektno odrađen, svemu dopridonosi i poprilično dirljiva završna scena s vjerojatno jedinom (makar polovičnom) prijateljicom koju je Carrie imala. Ok, onaj morbidni dio mene bi volio da je ipak bilo malo više detalja dok je Carrie bjesnila po gradu i preuređivala komunalije, ali to je sad skroz subjektivno. Mada kasnije će Štef izbrusiti talent za takve prizore te postati pravi literarni krvolok.

U svakom slučaju, kao roman napisan od strane otprilike dvadesetšestogodišnjeg pisca za kojeg još gotovo nitko nije znao, definitivno prolazi kao vrlo dobar, objavljeni prvijenac.
VALTER Posted - 17/11/2019 : 23:11:15
Dovršio The Institute. Zaista dobar roman, s dobrim likovima i donekle predvidljivom radnjom, ali koja je napisana tako da ne možeš prestati čitati kada se počne događati rasplet. Ono što me malo razočaralo je naivnost ideje u koju vjeruju službenici Instituta - da se eliminacijom nekih fizičkih osoba može promijeniti tijek povijesti. Tko je imalo proučavao povijest, zna da to nije tako. Hitler je samo utjelovljivao ideje koje su postojale u njemačkom društvu, i da je on bio eliminiran, našao bi se drugi predvodnik. Isto tako, svijet se ne može spasiti eliminiranjemm potencijalnih negativaca. Luke to također smatra, ali iz drugog razloga - jer je metoda prekognicije po njemu nepouzdana ako se radi o predviđanjima više godina unaprijed. Sličnu naivnu premisu King je imao i u 11.22.63.; mogao je malo uvjerljivije razraditi taj Institut, ali ovo je svejedno djelo vrijedno čitanja.
bonjovi4ever Posted - 15/11/2019 : 19:12:24
quote:
Originally posted by VALTER

Pogledao sam Dr. Sleepa i vrlo sam zadovoljan. Ne bih rekao da fali suspensea, jer ovo je vampirski film koji samo preuzima neke motive iz Shininga (kao što su Dan i hotel Overlook, gdje se odvija završni obračun). Radnja više nalikuje Institutu nego Shiningu - izmučeno dijete koje se od lovine pretvara u lovca i osvećuje svojim mučiteljima; Abra Stone = Luke Ellis; vampirska družba = Institut. Sjajni Ewan McGregor i Rebecca Ferguson. A Institut ne mogu prestati citati koliko je dobar. Stao sam gdje Luke Ellis silazi s vlaka u gradiću DuPrayu. Daleko, daleko bolji King no što je u Uspavanim ljepoticama.Meni su baš knjige koje je King pisao u duetu (Straub i Owen K.) njegove najslabije. I dalje su mi osobno dobre, skoro i vrlo dobre - jedino mi je Crna kuća bila malo ubitačna s oscilacijama u pripovijedanju - ali King je najbolji kao solo pisac. Mada to je isto sve stvar osobnog ukusa. Knjiga koju su mnogi naveli kao jednu od njegovih slabijih pročitao sam prije godinu, dvije i spada mi u listu favorita. Liseyna priča. Možda i zato jer se mogu dosta poistovjetiti s tematikom.
Nego, na Interliberu sam ovo prvi put doživio, u svezi nekog novog izdanja. Bio sam u paviljonu 6 i nije kod Znanja uopće više bilo primjeraka Groblja kućnih ljubimaca. Sve su rasprodali i dobit će novu pošiljku, vjerojatno dosad jesu, ali su mi rekli da je ista situacija kod njih i u paviljonu 5. Samo sam se ja htio osobno uvjeriti. I baš je na polici među gomilom drugih knjiga bio ostao samo jedan primjerak, mislim da su ga i oni bili previdjeli.
don_draper Posted - 14/11/2019 : 23:58:38
12.1.2020.na HBO dolazi serija The Outsider
Prava na ekranizaciju The Institute kupljena
Nema odmora s Kingovim adaptacijama
VALTER Posted - 14/11/2019 : 22:55:29
Pogledao sam Dr. Sleepa i vrlo sam zadovoljan. Ne bih rekao da fali suspensea, jer ovo je vampirski film koji samo preuzima neke motive iz Shininga (kao što su Dan i hotel Overlook, gdje se odvija završni obračun). Radnja više nalikuje Institutu nego Shiningu - izmučeno dijete koje se od lovine pretvara u lovca i osvećuje svojim mučiteljima; Abra Stone = Luke Ellis; vampirska družba = Institut. Sjajni Ewan McGregor i Rebecca Ferguson. A Institut ne mogu prestati citati koliko je dobar. Stao sam gdje Luke Ellis silazi s vlaka u gradiću DuPrayu. Daleko, daleko bolji King no što je u Uspavanim ljepoticama.
ivanl Posted - 14/11/2019 : 11:43:02
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

Ima Vorto Palabra sasvim solidnih naslova.
A kako nisi čuo za njih, jesi zaboravio Pod kupolom u njihovom nedavnom izdanju? ;)


A nisam stvarno do sad vidio knjige ovog nakladnika...
Pod kupolom sam uzeo u Vulkana.
bonjovi4ever Posted - 14/11/2019 : 08:49:18
Ima Vorto Palabra sasvim solidnih naslova.
A kako nisi čuo za njih, jesi zaboravio Pod kupolom u njihovom nedavnom izdanju? ;)
ivanl Posted - 11/11/2019 : 09:19:45
Nedavni sam kupio Groblje kucnih ljubimaca, od Vorto palabra, nakladnika za kojeg prije nisam nikad cuo. Sc knjiga, 129 kuna.
ivanl Posted - 01/11/2019 : 23:47:34
Upravo odgledao Dr Sleep-a u kinu. Odlicna, ali bas odlicna ekranizacija.
ivanl Posted - 31/10/2019 : 17:09:36
Ja imam cetrdesetak njegovih knjiga, i sa velikim zadovoljstvom ponovo procitam 5-6 kraljevih romana svake godine ponovo. (Uz tone i tone svega ostalog sto procitam)
bonjovi4ever Posted - 31/10/2019 : 13:10:10
E ja nijednog Kinga nisam dvaput čitao. Zapravo, jedini roman kojeg jesam dvaput čitao su Gaimanovi Američki bogovi. Naravno ako ne računamo Bukowskog kojeg stalno iznova čitam. I E.A.Poe-a. A i kod tih autora se ipak radi i o nestašici novih djela. Čak i kod Gaimana posljednjih godina. Za sve ostalo uvijek razmišljam da je previše toga što do kraja života neću stići pročitati, pa zašto onda još čitati isto, osim ako ne spada u onu najbolje od najboljeg kategoriju. Kinga vjerojatno nemam potrebu ponovo čitati jer kod njega obožavam stil pisanja, a on ionako izdaje prosječno po dvije knjige godišnje, i još ga imam na zalihi. Da ponestane njegovih knjiga, vjerojatno bih počitao pokoju više puta.
ivanl Posted - 31/10/2019 : 10:50:52
Slazem se da je Vidovitost top roman. Meni je i DrSleep jako dobar kao njegov nastavak. Evo sad ga daju u kinu, a zena nece da ga ide gledati samnom, nakon odgledanog It-a. Moracu sam, cini mi se jako zanimljiva ekranizacija po onom forspanu koji sam vidio. Inace Cujo, kojeg si spomenuo, je meni jako dobro legao, totalno moguca realna zivotna situacija, predobro opisana i odvozena u knjizi. I onda kad sam je procitao kao klinac i poslje sa odmakom godina jednako mi je strasna i moguca. Drugacija je od njegova stila. Stvarno moguca situacija. Inace svaki sam 'kraljev' roman procitao visekratno, dva puta minimalno...
fandango Posted - 31/10/2019 : 10:39:12
Potpaljivacicu i Kudza sam procitao izdanje Decjih novina, i to tim redom. Znam da je bilo prije rata pa sam znaci imao deset ili jedanaest godina. Potpaljivacica mi se dopala, Kudzo malo manje.

Vidovitost od Mladosti sam procitao malo kasnije, vec sam bio u gimnaziji. Znam da sam se usro od straha. Pridonijelo je i sto sam roman citao po zimi, bilo je non-stop mracno, znate spiku. Onda sam roman preporucio i dvojici frendova iz razreda koji su isto voljeli citati. Jedan je zivio na selu, imali su njegovi dvije ili tri kuce na imanju, pa su starci bili u glavnoj kuci di im je bila kuhinja i kupaonica, a on u jednoj preostaloj kuci. Tip me proklinjao do proljeca jer se nakon Vidovitosti morao preseliti spavati u kuhinju. Imali smo cetrnaest ili petnaest godina tada. Meni je Shining do dan-danas top Kingov roman, bas zbog toga. I napisao sam vec, i Ono je imalo dijelova da sam se posteno preplasio. Nije to onaj jump-scare kao kod horor-filmova. Vise onako konstantna duboka nelagoda u dnu trbuha.
ivanl Posted - 31/10/2019 : 10:09:31
quote:
Originally posted by fandango

quote:
Originally posted by ivanl

Odlicno. Tim prije, jer Carrie je, jedan od rijetkih kraljevih romana, kojeg nisam procitao.Sjecam se da mi se Carrie (roman) bas i nije svidjela. Ali mislim da je to bilo zbog mojih prevelikih ocekivanja. Imao sam dojam da citam skracenu verziju kojeg Kingovog romana, kao da to je on, ali ne onaj pravi. Falilo mi je jedno 200-300 stranica na kojima bi se dodatno razmahao. No kazem, imao sam prevelika ocekivanja.

Inace, prva tri Kingova romana koja sam u zivotu procitao su Potpaljivacica, Cujo i Vidovitost. Sjecam ih se kao da je jucer bilo. Pogotovo Vidovitosti.


Ja se ne mogu sjetiti sto sam njegovo prvo procitao. Mozda Vidovitost i Cuja kao ti. Vidovitost ili ti ga Shining sam procitao na engleskom. Onda su mi dosle pod ruke Tamna polovica, Potrebne stvari i 4 iza ponoci. Tako nekako...pa Nesanica i Algoritam i sve redom sto sam mogao dohvatiti, do nedavno procitanih Uspavanih ljepotica... Potpaljivacicu nisam citao kao i Carrie. Malo toga je sto mu nisam procitao. Ali doci ce kad tad na red, jer ce netko sa ovih prostora sigurno sve objaviti.
bonjovi4ever Posted - 31/10/2019 : 09:38:23
Ja sam započeo s It. Imao sam 14 godina. I odlučio da neću ja tog dosadnog Kinga više čitati.
Kasnije smo se našli ko vino i mamurluk.
fandango Posted - 31/10/2019 : 08:38:01
quote:
Originally posted by ivanl

Odlicno. Tim prije, jer Carrie je, jedan od rijetkih kraljevih romana, kojeg nisam procitao.Sjecam se da mi se Carrie (roman) bas i nije svidjela. Ali mislim da je to bilo zbog mojih prevelikih ocekivanja. Imao sam dojam da citam skracenu verziju kojeg Kingovog romana, kao da to je on, ali ne onaj pravi. Falilo mi je jedno 200-300 stranica na kojima bi se dodatno razmahao. No kazem, imao sam prevelika ocekivanja.

Inace, prva tri Kingova romana koja sam u zivotu procitao su Potpaljivacica, Cujo i Vidovitost. Sjecam ih se kao da je jucer bilo. Pogotovo Vidovitosti.
bonjovi4ever Posted - 30/10/2019 : 20:15:36
Otkad Kinga izdaju, postali su mi jedan od dražih izdavača.
No, nevezano sad uz njega, izdanja su im kvalitetno odrađena. Barem što sam imao prilike čitati/kupiti.
Croninova trilogija je pod obavezno.
Nisu jeftini, ali tako je i s većinom knjiga u Hrvatskoj danas. Samo što za Lumenova izdanja baš i nemam nekog prigovora.
Tonka24 Posted - 30/10/2019 : 19:53:54
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

quote:
Originally posted by Tonka24

Hrvatski izdavač Lumen izbacuje za interliber "Carrie" i "Isijavanje".Je, a Hangar 7 izbacuje NOS4A2 od Hilla, pisao sam stranicu prije.
No još bitnije, oni ti izbacuju za Interliber i Gospodara prstenova, nešto si pitao za njega, sjećam se.
Pod oni, mislim na Lumen.


Pitao sam upit.
Meni se čini dosta kvalitetan izdavač.
Što ti misliš?
zeljko Posted - 30/10/2019 : 18:25:15
Vulkan rastura
bonjovi4ever Posted - 30/10/2019 : 17:55:22
quote:
Originally posted by Tonka24

Hrvatski izdavač Lumen izbacuje za interliber "Carrie" i "Isijavanje".Je, a Hangar 7 izbacuje NOS4A2 od Hilla, pisao sam stranicu prije.
No još bitnije, oni ti izbacuju za Interliber i Gospodara prstenova, nešto si pitao za njega, sjećam se.
Pod oni, mislim na Lumen.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.18 seconds. Snitz Forums 2000