forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Deadwood Dick (Audace)

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
solar Posted - 27/12/2017 : 14:13:09
Novi Bonellijev serijal adaptacija je novele američkog pisca Joea R. Lansdalea, koji je inspiraciju pronašao u fiktivnom liku Deadwood Dicka koji se pojavljivao u pričama (dime novels) objavljivanih između 1877. i 1897. godine pisca Edwarda Lyttona Wheelera. Glavni lik u Lansdaleovoj noveli je crni kauboj Nat Love poznatiji kao Deadwood Dick a uz njega je i prijatelj Black Hat Jack. Radnja se odvija na Divljem Zapadu 1874. godine tijekom druge bitke "Adobe Wallsa".

Za scenarij su zaduženi provjereni asovi Mauro Boselli i Maurizio Colombo, tu je i Michele Masiero, a za crtež neka od najjačih Bonelli imena: Stefano Andreucci, Pasquale Frisenda, Corrado Mastantuono itd.
Serijal ima sedam epizoda (c/b) u novom kiosk formatu od 64. str., a izlazio je u drugoj polovici 2018. godine. Također postoji i izdanje za knjižare u A4 formatu sa dodatnim materijalima.
Deadwood Dick je prvi serijal nove Bonellijeve izdavačke linije Audace, u kojoj autori imaju veliku slobodu i gdje ne vrijede klasična Bonelli "pravila". Serijali pod Audace etiketom mogu obrađivati kontraverzne teme, crtež može sadržavati eksplicitne scene a vizualni stil i raspored vinjeta na tabli nije ograničen.

Serijal kod nas objavljuje izdavačka kuća Libellus.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
jaki Posted - 10/01/2020 : 15:57:10
Pročitao sam drugi DWD.
Crtež je ne odličan nego Fenomenalan.Frisenda je Bog!
Priča kao i u prvom zajebantska ali dobra.
Izdanje LL odlično.
split85 Posted - 09/01/2020 : 08:55:21
Ništa posebno.
morski Posted - 09/01/2020 : 07:55:12
DD=Dylan Dog
DWD=Deadwood Dick
Lako dođe do zabune
going going Posted - 09/01/2020 : 01:36:31
Jedva cekam DD u izdanju Veselog!
anto Posted - 08/01/2020 : 17:55:25


Maseiro&Mastantuono:Deadwood Dick - Crno kao noć/Crveno kao krv (Libellus)
Colombo&Frisenda:Deadwood Dick - Između Teksasa i pakla/Olovo i meso (Libellus)

E ovo je Boneli kakvog sam oduvek priželjkivao!Znači,pre svega odlična priča u svakom aspektu - na stranu što volim vestern,ali ovde je od ideje,preko razrade,izvođenja,dijaloga,humora,+18 elemenata,završnice...sve kako treba.I slobodno mogu reći da su ove dve knjige u rangu svih onih odličnih franaka,amera,mangi,hispano stvari.

Možda je ovde presudna stvar što su scenariji rađeni po novelama Džoea Lensdejla,ali svejedno su ih sjajno adaptirali i Maseiro i Kolombo.A Mastantuonov i Frizendin crtež ne bih da posebno komentarišem - objektivno su oba crtača velemajstori,rame uz rame sa svetskom strip elitom.

Što se tiče samih stripova,u obe knjige su dve priče jedna celina,a dešavanja u drugoj se nastavljaju na radnju iz prve bez nekih bitnih dodirnih tačaka.
U Crno kao ... Dik sticajem okolnosti,kako bi izbegao nevolje koje su ga snašle u mestu gde je živeo,odluči da se pridruži Bafalo vojnicima, usput sretne super lika,Kalena,koji se takođe zaputio sa istim ciljem,i tako se naši junaci ubrzo nađu u vojničkim uniformama;a ubrzo i u svim onim sranjima za koja ih plaćaju 13 dolara mesečno;a jurenje pobesnelih indijanaca vredi daleko više od pišljive šačice dolara.
Druga knjiga donosi nastavak Dikovih doživljaja,jednako žestokih i prljavih,iako ovde umesto Apača ima za vratom beli ološ i ponekog kineza.

Verovatno ću biti u debeloj manjini,ali meni se prvi integral za nijansu više sviđa i pričom i crtežom.Ali zaista za nijansu.Možda zato što sam na osnovu nekih komentara imao dosta veća očekivanja od druge knjige,a obe su tu negde,milimetar vamo,milimetar tamo.
5/5 za oba Dedvud Dika.
LL izdanje sjajno,ali skupo ko otrov - između ostalog, za cenu jedne knjige (195k,pričam o punoj ceni) se može recimo kupiti Fibrin Colt Frontier Serđa Topija,sa 400c/b + kolor stranica.Lepo je imati ovo u većem formatu i luksuznijem papiru,ali neće ništa faliti ni klasična boneli forma u Zlatnoj seriji od Veseljaka.
koze123 Posted - 21/12/2019 : 18:54:20
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by koze123

Deadwood Dick: Crno kao noć/Crveno kao krv

P:7 S:9 C:9 N:10


ovo samo da bi mene iznervirao?


Takoe, nema više x/5 i x/10. Ne kod Bonelija.
solar Posted - 21/12/2019 : 13:39:37
Evo recenzije pa komentirajte:

https://www.stripovi.com/recenzije/deadwood-dick-dead-lib-1-crno-kao-noc-crveno-kao-krv/2279/
Cromwell Posted - 21/12/2019 : 10:55:49
Odlična je prva knjiga! Zabavno je, lijepo ispripovjedano i zbog psovki i odličnog crteža/kadriranja djeluje životno. Malo sam se umorio od finjaka Texa pa mi je bilo pravo vrijeme za ovaj siroviji pristup westernu.
Što se tiče tehničke strane. Super je što je povećan format i papir je super. Cijena je van svake pameti i zapravo je to jedini i najveći problem
p.s.:I drago mi je što se Cvitaš suzdržao :)
Poli Posted - 21/12/2019 : 02:49:02
quote:
Originally posted by jaki

Dobar je DWD.
Vjerovatno ću ga kupiti kad izađe u ZS.
Premda u LL izdanju veličina table nije smetnja a i papir je dobar:)
Cijena je ta koja ipak diktira kupovinu.


A one kutije kraj pulta na Mafestu ili Interliberu (uz rezerv. sa popisa prije toga)?


anto Posted - 25/11/2019 : 20:02:11
quote:
Originally posted by koze123

Deadwood Dick: Crno kao noć/Crveno kao krv

P:7 S:9 C:9 N:10


ovo samo da bi mene iznervirao?
koze123 Posted - 24/11/2019 : 22:53:33
To je jedini strip koji imam od Libellusa, oni su mi generalno preskupi, ali mogu reći da se isplati. Znam da ću mu se u nekom trenutku vratiti, a dobija se stvarno puno većim formatom, za razliku od nekih drugih izdanja.
jaki Posted - 24/11/2019 : 22:49:48
Dobar je DWD.
Vjerovatno ću ga kupiti kad izađe u ZS.
Premda u LL izdanju veličina table nije smetnja a i papir je dobar:)
Cijena je ta koja ipak diktira kupovinu.
koze123 Posted - 24/11/2019 : 22:01:20
Deadwood Dick: Crno kao noć/Crveno kao krv

Pravo osveženje koje stiže iz SBE kuhinje, totalno atipično za njihov stil, a jedino po čemu bih rekao da je slično je kompozicija tabli. Ona je klasična za SBE, ali na ne mali broj mesta se i to razbija i dobijamo kadriranje kao iz nekog franko-belgijskog stripa, i to je pravo osveženje i veliki plus. Pripovedanje je izuzetno zabavno, humoristično, cinično, probijanjem četvrtog zida i ova prilično jednostavna priča koja nema šta puno da novo ponudi postaje vraški zabavna. Bitno je da ovaj prvi broj i nema toliko rašišrenu i komplikovanu radnju, jer pre svega je tu da ustanovi lik Dika kao i ton koji će ovaj serijal koristiti. Likovi su odlični, totalno opičeni i simpatični, nisu jednodimenzionalni kao što je u drugim serijalima uglavnom, pa ovde pratilac glavnog junaka ima svoju tužnu pozadinsku priču i vrlo interesantna razmišljanja i poimanja odnosa belaca i crnaca u to doba. Dijalozi su pitki i vrlo zabavni, a format od 64 stranice skroz godi priči. Ovde treba pohvaliti Mastantuona koji je fenomenalan, a njegov talenat se još bolje iskazuje na velikom formatu. Jedini razlog što mu ne dajem 10 je što očekujem od Frizende i Anderučija još veće poboljšanje. Dugo nisam uživao u nekom stripu kao u DD, posebno u ovakvom izdanju. Ovo je jedan odličan, sirov, brutalan vestern kakvog dosad nismo imali prilike da vidimo u SBE produkciji, i po tome odskače i zaslužuje vašu pažnju. Bilo ga pročitali dogodine u Zlatnoj Seriji ili u albumskom izdanju Libellusa. Jedino mi je krivo što ima samo 7 svezaka, te se nadam nekom eventualnom produženju u skorijoj budućnosti. Naslovnica sjajna

P:7 S:9 C:9 N:10
anto Posted - 24/11/2019 : 16:44:38
quote:
Originally posted by Aco


Ovaj strip nema puno dodirnih točaka sa klasičnim bonellijem. U tom žanru, ove godine milsim da nisam pročitao boljeg.

Za crtež, naravno da je u Patagoniji super. Ali kao što rekoh, tamo je manje-više u formi klasične bonellijeve rešetke. U Dicku je kadriranje drukčije, crtež zbog toga bogatiji i sveukupno bolje izgleda. Bar meni.


lepo je znati da nam iz SBE stiže jedna bomba,koja se može meriti kvalitetom sa ostalim svetskim stripovima.
A pitao sam te ovo što sam te pitao,jer nemam baš puno poverenja u stripove koji nam dolaze iz Bonelija,pa makar imali i etiketu Audace.

Pre neku godinu su započeli sa grafičkim romanima,i kad su LL izdali Oči i tama počeli su hvalospevi u stilu " strip godine" i tako to,a u stvari jedan tek korektniji,ali i dalje plići naslov.
Pa onda su došle JDJP,koje su me takođe razočarale,a iz Audace podkuće sam pročitao Barbatinog Darvina,ali nulti broj (u ediciji romanzi fumeti) koji mi je bezvezan.

Tako da sam veliki skeptik po pitanju kvaliteta (onog koji se može meriti sa najboljim američki,japanskim,evropskim stripovima) nečega što nam dolazi iz boneli kuhinje,i lepo je čuti da ga ima.

recimo,mene je Kapetan Džek,Breće i Faračija (da ne veruješ) oduvao koliko mi se svideo.

quote:
Originally posted by logo111

Nema baš puno logike ove stripove uspoređivati s Bonellijem iako izlaze iz te izdavačke kuće.

Audace linija za one koji su se susreli s tim stripovima dobro znaju da oni nemaju puno zajedničkog sa "klasičnim" Bonelijem jer autori imaju veliku slobodu i za njih ne vrijedi uobičajena ograničenja. Isto tako obrađuju se kontraverzne teme, promijenjeno je kadroviranje, raspored vinjeta, obrađuju se eksplicitne teme....itd. Ovi stripovi svojim modernim pristupom već sada nadmašuju mnoge ostale škole i sigurno konkuriraju za najbolje uopće po mnogim elementima.


džaba im sloboda ako su u pitanju scenaristi koji nemaju mogućnost da nam podare sjajnu priču,bez obzira što su im odrešene ruke.

ali ajde,nadam se da grešim,i da ćemo u okviru Audačea dobijati što više zaista hvalevrednih stripova.
morski Posted - 18/11/2019 : 09:49:38
quote:
Originally posted by kasper

pa, ovaj. frisenda jeste bolje nacrtao patagoniju, al u stampi se gube te senke sto se vide na skenu. al patagonija jeste bolja, prica + scenario.
ne znam, mozda meni ovo bude u top 3 ili 5 stripa godine 2020, sacekacemo da se strip 'stalozi'


jesi li video epicentrovo izdanje patagonije? tu se cini mi se vidi svaka dlaka
nisam imao prilike da vidim SA i VC izdanja, ali ne znam da li moze bolje od ovoga
Aco Posted - 18/11/2019 : 08:00:33


[/quote]
kandidat za strip godine - misliš li kod bonelija ili za sve stripove?

crtež bolji nego u Patagonoji - jel to moguće? (kasper tvrdi da nije)
[/quote]

Ovaj strip nema puno dodirnih točaka sa klasičnim bonellijem. U tom žanru, ove godine milsim da nisam pročitao boljeg.

Za crtež, naravno da je u Patagoniji super. Ali kao što rekoh, tamo je manje-više u formi klasične bonellijeve rešetke. U Dicku je kadriranje drukčije, crtež zbog toga bogatiji i sveukupno bolje izgleda. Bar meni.
kasper Posted - 17/11/2019 : 21:30:05
quote:
Originally posted by logo111

Ma više sam se referirao na upis iznad tebe....

Inače čitao sam Patagoniju i jedan i drugi strip su odlični.a ma pusti anta, on se ovo da pazari u vc zs izdanju
logo111 Posted - 17/11/2019 : 21:27:06
Ma više sam se referirao na upis iznad tebe....

Inače čitao sam Patagoniju i jedan i drugi strip su odlični.
kasper Posted - 17/11/2019 : 21:12:23
quote:
Originally posted by logo111

Nema baš puno logike ove stripove uspoređivati s Bonellijem iako izlaze iz te izdavačke kuće.
jesi ti video patagoniju?

a stripove uporedjujem (i) preko autora, sad malo je to zeznuto kod bonelija, al gura nekako
logo111 Posted - 17/11/2019 : 21:04:33
Nema baš puno logike ove stripove uspoređivati s Bonellijem iako izlaze iz te izdavačke kuće.

Audace linija za one koji su se susreli s tim stripovima dobro znaju da oni nemaju puno zajedničkog sa "klasičnim" Bonelijem jer autori imaju veliku slobodu i za njih ne vrijedi uobičajena ograničenja. Isto tako obrađuju se kontraverzne teme, promijenjeno je kadroviranje, raspored vinjeta, obrađuju se eksplicitne teme....itd. Ovi stripovi svojim modernim pristupom već sada nadmašuju mnoge ostale škole i sigurno konkuriraju za najbolje uopće po mnogim elementima.

kasper Posted - 17/11/2019 : 20:54:24
pa, ovaj. frisenda jeste bolje nacrtao patagoniju, al u stampi se gube te senke sto se vide na skenu. al patagonija jeste bolja, prica + scenario.
ne znam, mozda meni ovo bude u top 3 ili 5 stripa godine 2020, sacekacemo da se strip 'stalozi'
anto Posted - 17/11/2019 : 20:49:37
quote:
Originally posted by Aco

Prva knjiga (Masiero/Mastantuono) - dobro,korektno, ali nekako premlako ipak. Očekivao sam malo više "audace" štiha. Crtež jako lijep, kadriranjeje netipično za bonellija . Uglavnom- osvježenje.

Ali zato druga kniiga (Colombo i Frisenda) - fenomenalno. Kandidat za strip godine. Brutalno od pocetka do kraja. Scenarijo puno bolji od prve knjige duhoviti dialozi i citati koji ostaju u sjećanju. Pravi western - krvavije, prljavije i smrdljivije teško da moze. Brutalno dobro.
Frisenda razvalio sve u 16, bolji je nego u Patagoniji. Na A4 formatu takav crtez dolazi do punog izražaja.

Palac gore za Dickakandidat za strip godine - misliš li kod bonelija ili za sve stripove?

crtež bolji nego u Patagonoji - jel to moguće? (kasper tvrdi da nije)
Aco Posted - 17/11/2019 : 16:13:00
Prva knjiga (Masiero/Mastantuono) - dobro,korektno, ali nekako premlako ipak. Očekivao sam malo više "audace" štiha. Crtež jako lijep, kadriranjeje netipično za bonellija . Uglavnom- osvježenje.

Ali zato druga kniiga (Colombo i Frisenda) - fenomenalno. Kandidat za strip godine. Brutalno od pocetka do kraja. Scenarijo puno bolji od prve knjige duhoviti dialozi i citati koji ostaju u sjećanju. Pravi western - krvavije, prljavije i smrdljivije teško da moze. Brutalno dobro.
Frisenda razvalio sve u 16, bolji je nego u Patagoniji. Na A4 formatu takav crtez dolazi do punog izražaja.

Palac gore za Dicka
DODSFERD Posted - 24/09/2019 : 11:49:35
quote:
Originally posted by mpavin

Kako će ga raditi, jedan broj u 3 godine kao i njihova ostala izdanja?


Daj malo više optimizma, možda će ritam biti kao kod redovnog Zagora i Dylan Doga.
Dwayne_Looney Posted - 24/09/2019 : 07:28:40
7 epizoda po 64 stranice i radit će VČ? Usprkos dosta pozitivnih dojmova nisam još siguran da ću ovo kupovati ali ako ga izdaje VČ onda i da hoću kupio bih tek kad završe s izdavanjem.
Stoga je, po meni, najbolje rješenje da naprave HC debeljucu po uzoru na Zagorove knjige.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000