forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 NATHAN NEVER

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
mladjo Posted - 04/05/2010 : 00:04:43
Nathan Never
kronike budućnosti

Dobro došli u budućnost dragi prijatelji!
"Budućnost je nesigurna baš kao i prošlost" - kaže jedna pjesma grupe Vaya Con Dios i kada je slušam ne mogu a da se ne sjetim čovjeka koji u sebi najbolje utjelovljuje te riječi. Čovjek je to koji ne zna što mu donosi ocean snova koji ga vraća u prošlost, a onda ga poput oluje baci u vrtlog budućnosti zajedno sa bremenom sadašnjosti. On se ne miri sa bolom, sa tugom, ne miri se sa sobom. Što je stariji to je iskusniji, ali jednom kada se uvuče pod kožu, bol postane opipljiva i kao da čovjek ni ne može više bez nje...Nathan to možda najbolje zna.
Kako ga razumjeti? Krivo pitanje. Kako ga ne razumjeti? Da li i dalje vjerovati da budućnost donosi bolje sutra? Zašto vjerovati da će ljudi odigrati drukčije? Na žalost, Nathanova budućnost je realna. Opasno realna. Jer ako smo nešto naučili to je da se povijest ponavlja i da čovjek nikada ne uči na greškama.
Ni drugih ljudi, a kamoli svojima.

Potaknut sjajnom Ultrasovom idejom sa DD topicom, odlučio sam napraviti jedan topic koji bi obuhvatio sve relevantno za Nathanov svijet. Trebao bi to biti topic koji će služiti raspravama/popisima/lakšem snalaženju, a naročito bi htio pomoći onima koji tek ulaze u Nathanov svijet da se laše snađu i informiraju.

Htio bih naglasiti jednu stvar: najveći dio moga znanja o Nathanu Neveru mogu zahvaliti dvojici ljudi: Vladimiru Tadiću - Djoletu i Danielu Kuzmiću - DeeCaju. Bez njihovih tekstova/recenzija/rasprava ne bi ni bilo ovoga topica.U odnosu na njih ja sam samo jedan mali amater. Posebno mi je pomogao Djoletov osvrt na univerzum Nathana Nevera, bez kojega bih se vjerojatno još uvijek vrtio ukrug:))
Stoga momci još jednom veliko hvala i keep the good work:))


SADRŽAJ:
1) Mali putokaz - kako čitati Nathana Nevera

2) USPOREDNI KRONOLOŠKI POPIS IZDANJA NATHANA NEVERA - popis sadrži sve relevantne podatke o stranim i domaćim izdanjima, uključujući i scenariste i crtače.Popis je sastavio član Ferri i može se također naći u podforumu "Popisi".

3) POPIS RECENZIJA - SLOBODNA DALMACIJA, LUDENS, LIBELLUS - mnoge recenzije još nisu napisane. Navalite!

4) NATHAN NEVER - RASPRAVE I TOPICI - popis nekoliko relevantnih topica o našem junaku. Nadam se da će ih biti još!

5) POPIS AUTORA

6)KRONOLOGIJA UNIVERZUMA/MULTIVERZUMA NATHANA NEVERA, autor:Djole

7) TEKST VLADIMIRA TADIĆA - DJOLETA O NATHANU NEVERU OBJAVLJEN POVODOM MAFESTA 2010.

8) SLIKA NATHANOVOG SVIJETA

9) LEGS WEAWER - POPIS EPIZODA SA NASLOVNICAMA

Novo - sažetci epizoda i pojašnjenja u vezi kontiniuma (u izradi)

10) USPOREDNI POPIS SVIH NATHAN NEVER IZDANJA UKLJUČUJUĆI REDOVNU SERIJU, SPECIJALCE, ALMANAHE...(u izradi)


GLAVNI LINKOVI:

NATHAN NEVER - stripovi.com

NATHAN NEVER - recenzije

NATHAN NEVER - facebook

NATHAN NEVER - Sergio Bonelli Editore


Eto prijatelji, to je zasada to. Ali, biti će konstantnih updejtovanja, a i plan je da svaki tjedan imamo novu temu za raspravu(ideja by Ultras na DD topicu)
Navalite!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Kerempir Posted - 11/06/2019 : 22:19:41
Pročitao agenciju alfa 18, kako je to mlako... I pričama i crtežom (on je doduše u zadnjoj priči ok)

Na krovu svijeta - oni vojni diktatori odmetnute pokrajine su baš bez veze, totalni amateri, svoju super tajnu bazu stavili maltene na državnoj granici... Malo patetike između Linka i curice koja je u potrazi za nestalim ocem i ode priča u zaborav već ideći dan.

Dvostruka prijetnja - za smetalo me kako su odmah zaboravili onog token agenta za koje mi jednostavno nije jasno kako je ustreljen od žene koju je cijelo vrijeme držao na nišanu. Još kako je ona negativka zgrabila igora za petu i on pao...

Stroj za snove je imao najviše potencijala, krenulo je intrigantno, ali na kraju se u pitam kako takva glupa sirovina od hoenzollera uopće može drmati u gradu? Ima močnu mašineiju sa subliminalnim porukama kojima stječe moćnu podršku glasača, a ide se zajebavati sa novinarom jer eto on piše protiv njega, još prizna prevaru ali će svejedno pobijediti uz lojalno glasačko stado ovaca...

Asteroid smrti - nove sestre ross? Otkud sad te trebe? (uzdah)
mladjo Posted - 11/06/2019 : 17:43:37
Nathan Never LU 58/59:ZMAJEVA OSVETA/ZAVRŠNI TURNIR

I evo nas ponovo sa Athosom Thanom! Nije loša ova epizoda, a posebno mi se sviđa kontinuitet sa starim pričama tako da ovdje imao jednu dosta dobru priču iako nisam veliki štovatelj ni Vigne, ni Casinija, a niti borilačkih vještina, odnosno epizoda sa njima. Ipak, dobro odrađen posao, a posebno je dobar Casini (s obzirom kakav inače zna biti).
Scenarij:7/10
Crtež:7/10

Tagovi:
- dvanaesto pojavljivanje Jacka O'Ryana
- peto pojavljivanje Jerryja Lonea
- šesto pojavljivanje Andyja Havillanda
- treće pojavljivanje Athosa Thana

KRONOLOGIJA/BITNI BROJEVI:
Operacija Zmaj/Otok smrti - Demoni - Zmajeva osveta/Završni turnir - Priče o prošloj budućnosti - Priča o Kathy Teller.

SD 3/4:Saznajemo da je Nathan Never jedno vrijeme bio u Shaolin manastiru na Melpomeni. Upoznajemo Jamesa i Peggy Talbot, generala i pukovnicu koji su u konstantnoj svađi, a onda se otkrije da su bračni par:))Vojska želi angažirati agenciju kako bi se našle bakterije koje je Than ukrao vojsci. Athos Than na Dragon islandu organizira veliki borilački turnir u Jeeet Kune Dou. Nathan bi trebao inkognito sudjelovati u turniru kako bi pronašao bakterije.
Na turniru će još sudjelovati i Terry koja želi pronaći svoga brata Chena i Tiger ali ne pravi (Martin) nego njegov najbolji prijatelj Jerry jer su Martinu zbog nepoštivanja dogovora ozlijedili noge. Jerry gubi na turniru, a Terry i Nathan se sprijateljuju i otkrivaju si međusobno prave namjere. Terry je otkrivena i Athos joj namješta borbu protiv brata kojeg traži, a koji je zapravo promijenjen tako da je postao stroj za ubijanje bez imalo vlastite svijesti. Takve strojeve Athos Than planira raditi uz pomoć ukradenih bakterija. Nathan se uključuje i Chen pogiba. Međutim, Jerry je još uvijek živ i Than i od njega stvara stroj za ubijanje, čak štoviše u njega ubacuje sve podatke iz glavnog kompjutora koji je kompromitiran. Than je pobijeđen ali spašava se zajedno sa Jerryjem koji je potpuno promijenjena ličnost i koji i dalje nosi masku zmaja.

SD 20:Than se pomoću profesora Lepkowskoga i jednog moćnog telepata pokušava osvetiti Nathanu tjerajući ga u ludilo. Thanu više nisu poterbne bakterije jer može sam stvoriti bioelektronsku tvar sa njihovim karakteistikama. Ipak, Than gubi, a Nathan se izvlači iz ludila.

ALM 03:Neverov otac, Alex Never želi zaštititi šume Gadalasa, a Yakuze se tome protive. Žele ga ubiti, a od smrti ga spašavaju svećenici hrama Shaolin.Yakuza se osvetila mnogo godina poslije, prvo uništivši Shaolinski hram, a onda i spalivši šume Gadalasa, a pritom pogibaju i Neverovi roditelji.

LU 58/59:Otkriva se da je za tragediju hrama Shaolin kriv upravo Athos Than! On je bio redovnik i izdao je svoje kolege/prijatelje.Kwai Chen, jednako dobar borac kao i Athos Than, uspijeva spasiti sebe i učitelja Lija Xiaolonga. Jerry se, po Thanovom nalogu počinje svetiti ekipi sa prošlog turnira, a glavni cilj je prirediti novi turnir gdje će se Than osvetiti Nathanu. U priči je i Martin, izvorni Tigar, te general Powers, potpuno izmijenjena izgleda (totalni hipi) koji otkriva Neveru da ga je žena napustila ali da je i ona ubijena zajedno sa mnogima drugima vezanima za Dragon island. Stradala je i Terry - živa je ali nije pri svijesti i bori se za život.Lepkowski je i dalje uz Thana ali sada samo kao mozak u posudi koji ide okolo za njim ali ima mogućnost verbalne komunikacije.U drugom dijelu priče otkrivamo da je Nathanov otac skrivaoučitelja (Lija Xiaolonga) i da je on maloga Nathana počeo vježbati Jeet Kune Doo. Otkriva se i da se sam hram seli na Melpomenu (poslije će tamo doći Nathan nakon pogibije supruge). U toj priči iz prošlosti susrećemo i Kathy teller (LU 56). U borbama Nathan bi se trebao boriti sa petoricom protivnika, a zadnji je Than osobno ali priča ide drukčije:Nathan pobjeđuje trojicu, Martin Jerryja, a Kwai Chen i Than se međusobno ubijaju.Na kraju, učitelj na samrti saopćava Nathanu da bi on trebao biti novi sensei ali da je odlučio svoje moći spojiti sa Terry kako bi je spasio te time Terry postaje novi Sensei hrama Shaolin!

mladjo Posted - 11/06/2019 : 00:41:04
Nathan Never LU 57:THOR 14

Sve u svemu zanimljivo djelce, nisam ni znao da je Ruju radio i na NN-u.Malo vojne tehnologije, malo antijunaka, malo i ljubavne priče...Ajde, nije loše.
Scenarij:6/10
Crtež:7/10

Tag:

- jedanaesto pojavljivanje Jacka O'Ryana
Kerempir Posted - 10/06/2019 : 15:40:39
quote:
Originally posted by danielp

quote:
Originally posted by Jerry Krause

quote:
Originally posted by Kerempir

Pročitao univerzum alfa 2. Kada maknem dosadne dijelove (prepričavanja - radije bih da na početku epizode naprave kratki tekst "desilo se...", te fore "okreni se... A sad ću te ubiti", umjesto da odmah pucaju), ipak je to neloša epizoda iako je osnovna tema već iskorištena u NN, a svidjelo su mi se i spojleri sa meni najboljim negativcem, da sad i sam ne spojlam ;-)

Pobojao sam se da smo dobili mekanu, raznježenu legs, ali definitivno ima veća muda od nathana.

Likovi iz legsine agencije koji se pojavljuju, nisu mi dorađeni, ali vjerojatno su detaljno obrađeni u samom legsinom serijalu, pa ih ovdje nije bilo potrebe produbljivati.

Negativci me se nisu dojmili, one bogomoljke su samo glasni prdež bez ičeg konkretnog i baš su me razočarali, dok ultimi očito tek dolazi vrijeme da je bolje upoznamo pa se nadam da nas neće razočarati.


Ja sam veliki ljubitelj Legs i jedva sam čekao pročitati ovu epizodu. Iskreno rečeno, nije me se toliko dojmila iako ima svojih zanimljivih scena.

Prvo mi je upalo u oči ne baš dojmljiv crtež Mandanicijeve. Nekako su mi svi ženski likovi čudno nacrtani, ukočeni u licu i bez velike estetike. Brate mili, očekujem od Legs i ženske ekipe samo takav seksipil, ali ovdje Patrizia napravila šipak.

Androidi kao neprijatelji i nisu neka atrakcija, dosta akcijskih scena je naivno postavljeno. Ipak stoji da je Ultima dosta intrigantan lik i da bi Vietti mogao dosta dobro razraditi njeni lik u što ne sumnjam.

Legs je i dalje faca, kao što kažeš, nije omekšala, čak što više, još je veća faca. Zanimljiv je taj njeni odnos s Janet Blaise i tu Vietti pokušava stvoriti napetost što bi u budućnosti dosta dobro moglo biti razrađeno. Ostali likovi se tek uhodavaju, ali imaju potencijala.

Svakako da ovdje ima još dosta prostora da Vietti razvije ovu priču s Fantomskim odredom. Prva epizoda nije oduševila, ali niti razočarala. Vidjet ćemo što će buduće priče donijeti..

Od Universo Alfa jedino od Fantomskog odreda nisam nesto mnogo ocekivao... Medjutim super je.

Jedino mi smeta sto treba imati predznanje iz necega sto se verovatno nikad nece objaviti kod nas. Legs Weaver redovni od 104-119. Ovde pocinje https://comicvine.gamespot.com/legs-weaver-104-una-nuova-vita/4000-236672/
A ovaj Fantomski odred je po meni isto Legs samo nastavak od 119

Takodje steta sto Fantomski odred ima samo 3 epizode i kraj :(Ma dobra je legs, pa mi je uvijek bila veća faca od nathan, i sama je prošla sranja u životu ali ispala je nekako stabilnija od nathana, ali da, zaboravih dodati a slažem se, crtež je nešto slabiji. Btw, jedino što mislim da je legs trebala biti nešto muškobanjastija.

A za predznanje, to je trebalo biti u uvodnom tekstu ili tako nešto, iako ne osjećam da mi nešto fali jer nismo popratili legsin serijal. Ma nek su i samo 3 epizode, ali da budu kvalitetne.
5ypo Posted - 10/06/2019 : 14:50:15
quote:
Originally posted by delboj

quote:
Originally posted by supermark


Vašington ili Vošington?


Ova pravila sad kažu da je samo Džordž Vašington, svi ostali su Vošingtoni.


I drzava i grad su Vasington. Pravilo je da se ustaljena imena cuvaju bez obzira na netacnu transkripciju. Pravilo ne vazi za imena sa,, malim stazom". Tako je npr. Dzems,Vilijem i Prisli netacno.
danielp Posted - 10/06/2019 : 14:20:20
quote:
Originally posted by Jerry Krause

quote:
Originally posted by Kerempir

Pročitao univerzum alfa 2. Kada maknem dosadne dijelove (prepričavanja - radije bih da na početku epizode naprave kratki tekst "desilo se...", te fore "okreni se... A sad ću te ubiti", umjesto da odmah pucaju), ipak je to neloša epizoda iako je osnovna tema već iskorištena u NN, a svidjelo su mi se i spojleri sa meni najboljim negativcem, da sad i sam ne spojlam ;-)

Pobojao sam se da smo dobili mekanu, raznježenu legs, ali definitivno ima veća muda od nathana.

Likovi iz legsine agencije koji se pojavljuju, nisu mi dorađeni, ali vjerojatno su detaljno obrađeni u samom legsinom serijalu, pa ih ovdje nije bilo potrebe produbljivati.

Negativci me se nisu dojmili, one bogomoljke su samo glasni prdež bez ičeg konkretnog i baš su me razočarali, dok ultimi očito tek dolazi vrijeme da je bolje upoznamo pa se nadam da nas neće razočarati.


Ja sam veliki ljubitelj Legs i jedva sam čekao pročitati ovu epizodu. Iskreno rečeno, nije me se toliko dojmila iako ima svojih zanimljivih scena.

Prvo mi je upalo u oči ne baš dojmljiv crtež Mandanicijeve. Nekako su mi svi ženski likovi čudno nacrtani, ukočeni u licu i bez velike estetike. Brate mili, očekujem od Legs i ženske ekipe samo takav seksipil, ali ovdje Patrizia napravila šipak.

Androidi kao neprijatelji i nisu neka atrakcija, dosta akcijskih scena je naivno postavljeno. Ipak stoji da je Ultima dosta intrigantan lik i da bi Vietti mogao dosta dobro razraditi njeni lik u što ne sumnjam.

Legs je i dalje faca, kao što kažeš, nije omekšala, čak što više, još je veća faca. Zanimljiv je taj njeni odnos s Janet Blaise i tu Vietti pokušava stvoriti napetost što bi u budućnosti dosta dobro moglo biti razrađeno. Ostali likovi se tek uhodavaju, ali imaju potencijala.

Svakako da ovdje ima još dosta prostora da Vietti razvije ovu priču s Fantomskim odredom. Prva epizoda nije oduševila, ali niti razočarala. Vidjet ćemo što će buduće priče donijeti..

Od Universo Alfa jedino od Fantomskog odreda nisam nesto mnogo ocekivao... Medjutim super je.

Jedino mi smeta sto treba imati predznanje iz necega sto se verovatno nikad nece objaviti kod nas. Legs Weaver redovni od 104-119. Ovde pocinje https://comicvine.gamespot.com/legs-weaver-104-una-nuova-vita/4000-236672/
A ovaj Fantomski odred je po meni isto Legs samo nastavak od 119

Takodje steta sto Fantomski odred ima samo 3 epizode i kraj :(
Jerry Krause Posted - 10/06/2019 : 12:54:23
quote:
Originally posted by Kerempir

Pročitao univerzum alfa 2. Kada maknem dosadne dijelove (prepričavanja - radije bih da na početku epizode naprave kratki tekst "desilo se...", te fore "okreni se... A sad ću te ubiti", umjesto da odmah pucaju), ipak je to neloša epizoda iako je osnovna tema već iskorištena u NN, a svidjelo su mi se i spojleri sa meni najboljim negativcem, da sad i sam ne spojlam ;-)

Pobojao sam se da smo dobili mekanu, raznježenu legs, ali definitivno ima veća muda od nathana.

Likovi iz legsine agencije koji se pojavljuju, nisu mi dorađeni, ali vjerojatno su detaljno obrađeni u samom legsinom serijalu, pa ih ovdje nije bilo potrebe produbljivati.

Negativci me se nisu dojmili, one bogomoljke su samo glasni prdež bez ičeg konkretnog i baš su me razočarali, dok ultimi očito tek dolazi vrijeme da je bolje upoznamo pa se nadam da nas neće razočarati.


Ja sam veliki ljubitelj Legs i jedva sam čekao pročitati ovu epizodu. Iskreno rečeno, nije me se toliko dojmila iako ima svojih zanimljivih scena.

Prvo mi je upalo u oči ne baš dojmljiv crtež Mandanicijeve. Nekako su mi svi ženski likovi čudno nacrtani, ukočeni u licu i bez velike estetike. Brate mili, očekujem od Legs i ženske ekipe samo takav seksipil, ali ovdje Patrizia napravila šipak.

Androidi kao neprijatelji i nisu neka atrakcija, dosta akcijskih scena je naivno postavljeno. Ipak stoji da je Ultima dosta intrigantan lik i da bi Vietti mogao dosta dobro razraditi njeni lik u što ne sumnjam.

Legs je i dalje faca, kao što kažeš, nije omekšala, čak što više, još je veća faca. Zanimljiv je taj njeni odnos s Janet Blaise i tu Vietti pokušava stvoriti napetost što bi u budućnosti dosta dobro moglo biti razrađeno. Ostali likovi se tek uhodavaju, ali imaju potencijala.

Svakako da ovdje ima još dosta prostora da Vietti razvije ovu priču s Fantomskim odredom. Prva epizoda nije oduševila, ali niti razočarala. Vidjet ćemo što će buduće priče donijeti..
maelstrom Posted - 07/06/2019 : 19:02:08
To su sad cepidlačenja samo da se udari kontra, najbolje i mućenje samoglasnika označiti.
Sva sreća pa Englezi i ostali znaju šta je slovo Ć (i još neka druga) i verno ga uvek prepisuju kada su u pitanju pojedinci sa ovih prostora.

Meni je Nejtan apsolutno logično, još mnogima takođe, nekima drugima nije i neka svako ostane u svom taboru što se tiče tog mišljenja.
delboj Posted - 07/06/2019 : 18:38:43
quote:
Originally posted by supermark


Vašington ili Vošington?


Ova pravila sad kažu da je samo Džordž Vašington, svi ostali su Vošingtoni.
Spock Posted - 07/06/2019 : 18:29:17
quote:
Originally posted by supermark

quote:
Originally posted by maelstrom

Kako god da se izgovara, ne znam šta je tu komplikovano, pogotovo kad je u pitanju engleski jezik, dosta poznat mnogima.
Jer se isto ime moze izgovarati na različite načine
Ili nešto između njih

Vašington ili Vošington?Tako je. Isto tako kod izgovora Nathan prvo "a" se ne izgovora čisto kao "e", već nešto između, a teško da zvuči baš kao "ej". Ako ga se već hoće prevesti na naški, onda mi je "Natan" puno bolja opcija.
supermark Posted - 07/06/2019 : 17:54:27
quote:
Originally posted by maelstrom

Kako god da se izgovara, ne znam šta je tu komplikovano, pogotovo kad je u pitanju engleski jezik, dosta poznat mnogima.
Jer se isto ime moze izgovarati na različite načine
Ili nešto između njih

Vašington ili Vošington?
Kerempir Posted - 07/06/2019 : 15:30:51
1. Jerry, kužim što želiš reći, ali eto jako uživao u gigantima i bez tih predbrojeva, a veselim kada te priče skroz upotpunim, kao npr crno srce.

I da, ja jesam bio u postupku nabave starih brojeva, a onda je krenula najava LL da će krenuti s time i onda, bit će, bit će i jbg prolazi vrijeme. :-)

2. Pročitao univerzum alfa 2. Kada maknem dosadne dijelove (prepričavanja - radije bih da na početku epizode naprave kratki tekst "desilo se...", te fore "okreni se... A sad ću te ubiti", umjesto da odmah pucaju), ipak je to neloša epizoda iako je osnovna tema već iskorištena u NN, a svidjelo su mi se i spojleri sa meni najboljim negativcem, da sad i sam ne spojlam ;-)

Pobojao sam se da smo dobili mekanu, raznježenu legs, ali definitivno ima veća muda od nathana.

Likovi iz legsine agencije koji se pojavljuju, nisu mi dorađeni, ali vjerojatno su detaljno obrađeni u samom legsinom serijalu, pa ih ovdje nije bilo potrebe produbljivati.

Negativci me se nisu dojmili, one bogomoljke su samo glasni prdež bez ičeg konkretnog i baš su me razočarali, dok ultimi očito tek dolazi vrijeme da je bolje upoznamo pa se nadam da nas neće razočarati.
maelstrom Posted - 07/06/2019 : 13:36:59
Biblijska imena nemaju veze sa ovom pričom, kome se sviđaju neka ih koristi, ovako na engleskom se svakako izgovara Nejtan, a piše Nathan, bezveze je praviti zamršeno klupko od nečega što može biti samo crno ili belo što bi se reklo.
delboj Posted - 07/06/2019 : 13:33:44
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Zar nije prijevod imena Nathan na ovim prostorima Natan. Bar ga ja zovem Natan i svi koji pričaju o njemu. Nekako Nejtan zvuči isforsirano.


To su izmislili po tim novim pravilima transkripcije da se tako piše. Ni meni se ne sviđa. Natan je biblijsko ime.
maelstrom Posted - 07/06/2019 : 13:24:16
Kako god da se izgovara, ne znam šta je tu komplikovano, pogotovo kad je u pitanju engleski jezik, dosta poznat mnogima.
Jerry Krause Posted - 07/06/2019 : 13:13:17
Kako bi onda pisalo njegovo ime da se zove recimo Robert Never, Robert ili Robr(t)?
maelstrom Posted - 07/06/2019 : 12:58:35
Svako se izražava onako kako je navikao i kako je to uobičajeno na njegovom jeziku.Meni je sasvim normalno da napišem i izgovaram Nejtan kao i većini drugih u Srbiji, a svakako je ovde to i sintaksički ispravno.Uostalom, slično rade i Englezi, Amerikanci, Kanađani i Australijanci kada pišu imena i prezimena sa ovih prostora, svakako ne kopiraju ono što mi napišemo, a o izgovaranju i da ne pričam.
Tako da, ja sam potpuno zadovoljan sa Nejtan (uostalom tako se to i izgovara na engleskom,tako zvuči što je najvažnije).
Ovdašnji narodi pišu kako izgovaraju reči tako da mi je glupo kopiranje stranih naziva, no opet, svako u svojoj državi radi šta mu je volja.
Jerry Krause Posted - 07/06/2019 : 12:27:17
quote:
Originally posted by Kerempir

Heh, ne volim skenove, što se tiče starih brojeva imam ih, ali sve to nepovezano fali mi nešto a baš bih volio kronološki to riješiti.


Ajde samo jedno pitanje. Jesi li čitao onu poznatu dvodijelnu epizodu Bratstvo sjene/ Egzodus? Ako nisi, kako si onda čitao čuvenu G1-G3 trilogiju? Ako si je čitao bez Egzodusa kao da si pojeo juhu bez ikakvih začina.
Kerempir Posted - 07/06/2019 : 10:54:40
Heh, ne volim skenove, što se tiče starih brojeva imam ih, ali sve to nepovezano fali mi nešto a baš bih volio kronološki to riješiti.

Naravno da ne dolazi u obzir dupliranje.

E moj Diskach, spominjanjem jednog lika upravo si dao najveći spojler, sjeti se one 3.epizode u 1.sezoni.
DiSkAcH Posted - 07/06/2019 : 10:33:01
Druga sezona Orfana mi je bolja od prve, tu je Ringo (meni najdraži lik) baš pravi badass, dalje neću da ne spojlam ;)
Inače namjerno nisam htio DW izdanje jer sam računao na LL i 3u1, puno su mi draža takva integralna izdanja jer su preglednija i zauzimaju manje mjesta.
A što se NN tiče, mislim da ću i ja uzet ovo od ČK čisto da vidim što i kako, ali sudeći po Riznici Bonelli bit će to jeftino i zadvoljavajuće izdanje (RB je cca 65kn komad, tako da je ovo više nego duplo jeftinije od LL). I da, ni meni ne pada napamet da bi riješio LL izdanja, pogotovo jer sam ih nabavio tek pred koji mj (mislio sam da je to nemoguće skupit, ali eto, nekim čudom sam uspio sve nabavit po normalnim cijenama osim spomenutih Giganta 1 i 2).

EDIT:

@ kerempir: pa što ne pročitaš skenove tih prvih epizoda?
Ima ih i dobre su kvalitete za razliku od npr Orfana koji dosta lošije skenirani.
A imaš i kiosk izdanja na sve strane, ja sam pokupovao nešto sitno po sajmovima, ali nemam komplet...
Jerry Krause Posted - 07/06/2019 : 09:46:54
quote:
Originally posted by Kerempir

1. Nabavio nove nathane, počet ću sa ua i aa, ova redovna serija me baš ubija, evo ni ne sjećam se što je bilo u prethodnoj knjizi

Ja sam krenuo od redovne, nisu nimalo obećavajuće ove nove knjige.

quote:
2. Dobra vijest za čk, bez problema ću uzimati njihova izdanja ako bude cjenovno bolje, ali ne pada mi na pamet riješavati se ll

Neću duplirati.

quote:
3. Fuck nejtan!

Yeah.

quote:
4. I ja sam dio gubitničkog tabora jer nisam za popunjavanje kolekcije kao takve nego što konačno želim pročitati nikad pročitano epizode.

Još ne mogu vjerovati da ih nisi pročitao. Poslat ću ti poštom Ludensove epizode ako treba. Takav Nathanovac, ali i dalje zadrto čeka Libellusa.


quote:
5. Orphani su ok serijal, imam od dw, i sigurno ću nastaviti sa drugom sezonom.[/quote]
To mi je drago čuti.
Kerempir Posted - 07/06/2019 : 09:19:00
1. Nabavio nove nathane, počet ću sa ua i aa, ova redovna serija me baš ubija, evo ni ne sjećam se što je bilo u prethodnoj knjizi

2. Dobra vijest za čk, bez problema ću uzimati njihova izdanja ako bude cjenovno bolje, ali ne pada mi na pamet riješavati se ll

3. Fuck nejtan!

4. I ja sam dio gubitničkog tabora jer nisam za popunjavanje kolekcije kao takve nego što konačno želim pročitati nikad pročitano epizode.

5. Orphani su ok serijal, imam od dw, i sigurno ću nastaviti sa drugom sezonom.

Jerry Krause Posted - 07/06/2019 : 09:00:08
quote:
Originally posted by DiSkAcH

Ali sam se zato odmah bacio na Orfane jer sam čitao skenove i serijal je odličan i drago mi je da sam preskočio Dragonera na uštrb Orfana


Uzeo sam Orfane na Mafestu, dao sam mu šansu, čini se dobar SF serijal. Nisam još počeo čitati, ali ide uskoro. Tako da napredujem što se tiče praćenja serijala, dugo je bio samo Nathan na meniju za čitanje, sad su tu još i Orfani i Ken.
DiSkAcH Posted - 07/06/2019 : 08:25:12
quote:
Originally posted by Jerry Krause

Zar nije prijevod imena Nathan na ovim prostorima Natan. Bar ga ja zovem Natan i svi koji pričaju o njemu. Nekako Nejtan zvuči isforsirano.Ja ga isto izgovaram Natan, ovo Nejtan mi zvuči loše.
Inače i ja bi volio da se uhvate Leggs, ali mislim da nema šanse, a još više bi volio da se uhvate NN Giganta pa da napokon kupim i ta prva dva.

A što se tiče LL ritma, i ja bi htio da se ona rupa što prije zatvori, ali općenito mi se ritam čini OK, mislim treba to sve i pratiti novčano.

Evo ja sam mislio počet skupljat Dragonera, ali sam ga ipak na kraju odlučio preskočiti jer vidim da to još uvijek izlazi u ITA i nema naznake kraja. Ne treba mi još jedan veliki serijal ala NN di ima jednostavno previše toga, premda mi se čini da je NN vj najzamršeniji i najveći SBE serijal...ili sam u krivu?

Ali sam se zato odmah bacio na Orfane jer sam čitao skenove i serijal je odličan i drago mi je da sam preskočio Dragonera na uštrb Orfana
Jerry Krause Posted - 07/06/2019 : 08:07:23
Zar nije prijevod imena Nathan na ovim prostorima Natan. Bar ga ja zovem Natan i svi koji pričaju o njemu. Nekako Nejtan zvuči isforsirano.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000