forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
King Warrior Posted - 22/07/2009 : 17:32:42
Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne?
Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont".
Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.

Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.

npr.- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti.
8/10
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
koze123 Posted - 28/11/2023 : 00:34:50
Verovatno, ovo je sve odokativno, i prvi utisak koji se menja na svako čitanje (kao sa Semenom, tek mi je treću legao fenomenalno). Ali da, što se više čita siguran sam da će mi biti bolje, i Seme mi je bilo bolje kad sam pročitao priče posle.
naker Posted - 27/11/2023 : 20:43:30
Tek je počeo da čita, polako, korigovaće ocene kako bude napredovao sa serijalom jer će imati sa čime da ih uporedi.
pcoro Posted - 27/11/2023 : 09:08:19
quote:
Originally posted by koze123

Hellboy omnibus 1: Seme uništenjaSeme uništenja - 10/10.

Vukovi Svetog Avgustina 7/10

Okovani sanduk - 9/10

Buđenje đavola - Možda 8/10.

Zamalo Kolos - 6/10

Tužan sam kad vidim ovakve ocjene, pogotovo upada u oči ovo Seme uništenja 10/10, a Buđenje đavola 8/10. i kolos 6/10. To je krivo, krivo, krivo
pcoro Posted - 27/11/2023 : 09:05:46
[quote]Originally posted by DeersBorbeni Petao #1

Potaknut osvrtom, pročitao sam do kraja. Ima dobrih momenata ali i dalje je premisa najjači adut mange. Ovo je nešto što bi bilo ok kao dodatni strip u nekom magazinu, ili kao dodatak Komandantu Marku umjesto Tajanstvenog Alena ili Roki Džoa. Mislim.. nije se tu išlo u dubinu, vidi se da autor nije znao/nije htio zaroniti unutra, nego je dobio tu glupu ideju o borbenom pijetlu, vjerovatno negdje u kafani, i sad ju pokušati iscijediti koliko se da. Manga kojoj fali strasti, vjere, ljubavi
Deers Posted - 26/11/2023 : 22:21:29


Ultraman #1
Eići Šimizu i Tomohiro Šimogući

Nisam upoznat sa Ultramanom osim površno iz opće kulture pa ipak nije problem pratiti ovaj strip. Radi se o klasičnoj priči o klasičnoj priči o starom junaku i novom nasljedniku. što ne znači da treba priču odmah odbaciti. Priča u ovom tankobonu tako poštuje sve postulate žanra i priče pa ipak je uvjetno zanimljivo ispričana. kažem uvjetno jer tu dolazimo do crteža. Crtež, kao što sam gore napisao, nije me baš oduševio. Oštre linije, više nalik na rezove noža nego potez kistom su zanimljive ali daju neki čudan dojam... crtanja na staklu. Ne znam objasniti ali ne pomažu čitanju. Uz to, stilizacija i stilovi su također nejasni, neke poze kao i likovi su loše spojeni sa trupom ili oklinom a iz nekog razloga su sva stopala (i samo stopala) Liefeldovska. na to dolazi najgori dio, montaža je često nejasna. Nije najajsnije što se u tom trenutku događa. barem sam ja imao takav dojam. OK, čita se brzo pa često mi u mangama na prvu promakne ali brzim vraćam sve sjedne na mjestu. Tu, to vraćanje je nešto duže.
Ipak, nabaviti ću još koji broj, priča ima potencijala. kako sam razumio, bez Diva svijetlosti, novi Ultraman ima određeni hendikep i na temu će temeljiti sukope i priču. Možda.
Deers Posted - 26/11/2023 : 19:33:58
Proširenje svijeta i mitologije kao i neke promijene u samim postavkama priča. Minimalne promjene, i dalje je pijetao protiv čudovišta glavna priča
Meni je crtež dobar, ima neku osobinu i ne bih rekao da je generički. Recimo, čitam sada Ultramana i tamo mi je crtež manje zanimljiv. Potezi grubi, linije oštre i stilizirane ali reda radi i likovi kao i pripovijedanje plastičnije. Mada, tek sam na početku.
pcoro Posted - 26/11/2023 : 19:29:05
Kupio sam ga i ja ali nisam pročitao do kraja Ok je, ali crtež mi je previše sterilan, baš nema onaj human touch. A priča je generička.. Najveća fora je premisa o borbenom pijetlu, ali priča se nije izdigla iznad toga. Osim ako se u zadnjem poglavlju nije desilo nešto krucijalno.
Deers Posted - 26/11/2023 : 10:18:05


Borbeni Petao #1
Sju Sakuratani

Meni je ovo bilo baš zabavno. Na momente sam se i dobro nasmijao. Odlična zezancija ali nije samo to svrha ma koliko tako izgledalo na početku. Sviđa mi se prijevod i adaptacija. Neki dijelovi su baš urnebesni. Neki dosta mlaki. Ne znam da li je to prevoditelja i izvornog materijala.
john connor Posted - 25/11/2023 : 09:48:09
quote:
Originally posted by antoMelo&Kavija:Balada za Sofiju (Najkula)

"Da se roditelji manje trude da zaštite svoju decu...
bilo bi manje problema u svetu"


Odradiše valjan posao portugalsko-argetinski tandem Felipe Melo&Huan Kavija u ovom divnom grafičkom romanu.
Filmično ispripovedana, te fascinantno nacrtana,ova snažna emotivna drama nas vodi kroz život velikog muzičara,koji svoje žitije,sa svim gresima "ispoveda" mladoj novinarki.Rivalstvo se prepliće sa prijateljstvom,izdaja sa strašću,talenat sa porocima.
Ili kraće rečeno,još jedna varijanta o prodavanje duše đavolu.

Kraj sjajan,nabijen emocijama,ali onim od kojih ti zasuze oči.Šta ćeš više.

Kad se doda tome da je izdanje bombona,jedno od onih savršenih izdanja,
samo se može dati topla,topla preporuka!!

5/5

jos nisam procitao, ali izdanje je perfekcija. Za razliku od Barksa ovde znam sto sam platio 4k.
anto Posted - 24/11/2023 : 00:14:11
[

Galandon&Mermoux:Poziv (Lokomotiva)

Ovo je prvi Lokomotivin strip koji mi je zapao za oko,ali ne uzeh ga tada kada je izdat,nešto zbog poveće cene,nešto što zbog sumnjičavosti u Lokomotivu kao novog izdavača (da li će tehnikalije biti loše,da li je izbor stripa dobar (mada mi se po zaviru sa bedeteke učinio po mojoj meri)).
Kada sam uzeo svašta nešto od Lokomotivinih sripova,obavezno overih i ovaj naslov.Ni malo ne pogrešivši.

Poziv je sjajna drama ili kako to francuzi kažu "Chronique sociale".
Benoa je Sesilin sin jedinac,skorašnji maturant,bokser,koga podiže sama;on nestaje,a malo potom dobija video poruku u kojoj joj saopštava da je prešao u islam,i da ide u Siriju u džihad/sveti rat, u potencijalni terorizam.
Sesil je očajna,ali kreće u borbu da nekako povrati sina.A najpre da sazna razloge ovog suludog čina.

U pitanju je kvalitetan strip,dobra čistokrvna drama,sjajnih dijaloga,lepo vođene radnje,odlične završnice.
Mermuov crtež jako dobar,moderan.
Sve vreme sam imao utisak kao da čitam nešto iz Orkine kolekcije.

Tehnički dobro izdanje,prevod Branislava Glumca standardno dobar.
Topla preporuka.
4.5/5

koze123 Posted - 23/11/2023 : 18:10:00
Hellboy omnibus 1: Seme uništenjaScenario: Majk Minjola i Džon Bern

Crtež: Majk Minjola

Omnibus izdanja Hellboy-a sakupljaju njegove dogodovštine hronološki, posebno kasnije kad dođe prvi omnibus kratkih priča - no pre čitanja kratkih priča neophodno je pročitati ovaj prvi tom koji sakuplja Seme uništenja, Buđenje đavola i priče Vukovi Svetog Avgustina, Okovani sanduk i Zamalo kolos. Ovo mi nije prvi put da se susrećem sa Helbojem, ali je prvi put da mi je sjajno legao (treći pokušaj ).

Ukratko, potpuno je genijalno kako je Minjola osmislio ceo ovaj svet i njegove junake, "superheroje paranormalnog i natprirodnog", sa Helbojem na čelu te grupe. Što više zalazim u čitanje to sam oduševljeniji malim naznakama i zanimljivostima koje je Minjola uključio u svoje rane priče, sitnice koje su na prvi pogled bizarne, ali su se posle pokazale kao izuzetno bitne i povezane sa drugim pričama čine celinu takozvanog Mignolaversuma kako ga fanovi zovu po internetu. Zato mislim da mi odmah na prvu nije leglo čitanje Helboja - Seme uništenja je remek delo tek kad se čita drugi ili treči put, kada je čitaoc svestan kako je u toj priči od svega četiri sveske postavljen jedan širok i priča (i likovi) koji će biti ekstremno važni u sledećim trejdovima.

Seme uništenja - trenutno najbolja stvar koji sam pročitao od Helboja. Ništa ne može da se poredi sa brilijantnim uvodom u apokalipsu i atmosferu koju je Minjola ovde pripremio - što scenariom, što crtežom. Bizaran početak, stvari se događaju prebrzo i cela avantura se završi jako brzo uz niz izgovorenih stvari negativca koje u samom startu nimalo nisu jasne čitaocu, ali koje se polako slegnu i čine lavkraftijansko ludilo koje je na svako čitanje sve jasnije i zanimljivije. Ovde se pojavljuju uz Helboja i Liz Šerman (koja je mnogo bitnija nego što se čini u startu) i Ejb Sepijen kao njegovi pratioci i kolege agenti, ali i Raspućin koji je zastrašujuć negativac i vizuelno uz Helboja predstavlja najinteresantniji deo ove priče. Kad smo kod vizulanog Majka Minjole - oduševljen sam crtežom i kolorom, atmosferom koju Minjola gradi od starta (stranica gde je prikazana kuća Kavendišovih mi je jedna od omiljenih u celom serijalu), mešanje lavkraftovskih nemani i nacista uz ovakav kolor prosto iskaču sa stranica i uživanje u čitanju je neizmerno. Ako bih nekako trebao da ocenim ovaj tom bila bi to 10/10.

Vukovi Svetog Avgustina - prva kraća priča sa kojom se susrećemo i u kojoj upoznajemo i noviju agentkinju Kejti, još jedan sjajan dodatak ekipi iz prve priče. U pitanju je "stand alone" priča, koja se (makar za sad) ne povezuje sa širim univerzumom i predstavlja jedan od Helbojevih slučajeva gde se susreće sa nekom vrstom vukodlaka u istočnoj Evropi. Uz prethodnu priču ovde mi je atmosfera bila najbolja, i ako sama priča nije ništa specijalno od starta je izuzetno zabavno i vuče na dalje čitanje. 7/10

Okovani sanduk - Za sad deluje kao jedna od najvažnijih priča o Helbojevom nastanku, koja posredno objašnjava zašto je on došao na Zemlju, bez zalaženja u to koja će biti njegova uloga u daljem toku radnje. Kratka poslastica, nakon koje se osećam spremnim za ostatak serijala. 9/10

Buđenje đavola - sledeća duga priča koja se opet sastoji od 4 sveske je po meni podosta slabija od prethodne, ali opet jako dobra. Isto sam morao da je dva puta pročitam da bih više u njoj uživao, jer se i ovde pominju razni likovi i dešavanja koja su mi na prvi pogled promakla i delovala "nabacano", te je na drugom čitanju (odmah sledećeg dana) sve leglo na svoje mesto. Priča se nastavlja tamo gde je stala u Semenu uništenja i likovi koji su se pojavili na samom startu (u prvom broju serijala) se ovde vraćaju uz Raspućina. Ovde sam već imao ozbiljniji problem sa praćenjem radnje - pored Đureskua (za kog sam smatrao da je najvažniji lik trenutno) pojavljuje se ekipa od 3 naučnika koji su Helboja prizvali, pa onda glava naciste-naučnika, pa Gorgona, pa još niz mitskih bića... tu me je već glava zabolela . Najviše mi je smetalo što je ceo jedan subplot završen antiklimatično (eksplozija u laboratoriji), i trenutno ne vidim uopšte njegovu poentu zašto je ovde i kako će i zašto to biti relevantno na duže staze. Možda 8/10.

Zamalo Kolos - Ovde upoznajemo Rodžera Homunkunula, u jednoj krajnje preteranoj priči, koja iako zanimljiva me nije preterano oduševila niti privukla. Falilo mi je dosta odgovora ovde, te se nadam da će Rodžer da se priključi timu u daljim avanturama. 6/10

Prošlo je jedno 3 nedelje od mog čitanja pa je moguće da sam neke stvari nažalost zaboravio, te ću probati da sledeći osvrt napišem odmah posle čitanja... Inače sam se u međuvremenu bacio na prvi tom kratkih priča i on mi je za sad hit and miss - stvarno nisam ljubitelj Korbena...

anto Posted - 21/11/2023 : 16:08:39


Melo&Kavija:Balada za Sofiju (Najkula)

"Da se roditelji manje trude da zaštite svoju decu...
bilo bi manje problema u svetu"


Odradiše valjan posao portugalsko-argetinski tandem Felipe Melo&Huan Kavija u ovom divnom grafičkom romanu.
Filmično ispripovedana, te fascinantno nacrtana,ova snažna emotivna drama nas vodi kroz život velikog muzičara,koji svoje žitije,sa svim gresima "ispoveda" mladoj novinarki.Rivalstvo se prepliće sa prijateljstvom,izdaja sa strašću,talenat sa porocima.
Ili kraće rečeno,još jedna varijanta o prodavanje duše đavolu.

Kraj sjajan,nabijen emocijama,ali onim od kojih ti zasuze oči.Šta ćeš više.

Kad se doda tome da je izdanje bombona,jedno od onih savršenih izdanja,
samo se može dati topla,topla preporuka!!
5/5
pcoro Posted - 17/11/2023 : 23:06:56
quote:
Originally posted by Cromwell
2. Pcoro koji također posjeduje reminiscentni element, koji je relativno friško pročitao sva tri albuma ali nije uopće komentirao iako zdušno čita i komentira apsolutno svePa evo, danas sam komentirao. A ovo nedavno, kad sam čitao nisam imao šta pametno za reći jer mi je s jedne strane taj prvi album, sa okom koje curi, sa zgnječenom rukom male prosjakinje, sa maloljetničkom golotinjom i s apsolutnom nemoralnošću i tim sululudo realnim i prljavim crtežom i dalje odvratan i morbidno privlačan kao što je bilo i tad. A s druge strane, oni albumi dva i tri su mi se činili potpuno suvišni, kao kad netko napravi dobru poantu ali ne stane na vrijeme nego nastavi pričat i sve zasere.
naker Posted - 17/11/2023 : 22:14:19
quote:
Originally posted by Cromwell
Tišina ostalih forumaša iako je izdanje izašlo prije pola godineIh pa kakvih pola godine, Makondo izbacio integral Ranxa još 2015. Meni je ostao u dobrom sećanju, recimo 6,5/10. Zoran Đukanović ostavio dobar tekst o ovom delu.

https://www.vreme.com/kultura/ravnodusnost-apokalipse/
anto Posted - 17/11/2023 : 21:35:14
pre par godina pročitah Rankseroksa,i jednako mi je dobar kao nekada (al ko na qrac ne mogu da nađem taj moj osvrt).Stripčina!
matori paraliticar Posted - 17/11/2023 : 20:20:04
quote:
Originally posted by Lord Vader89

divim ti se, ja sam jedva pročitao


+1
slazem se u vezi jubilarnog 40. asteriksa
nije totalna katastrofa ali skoro pa..
nekako mi ipak simpatican negativac optimista.. simpatican kao ideja za lika ne kao covek :)

nisam ga (ovaj album) doziveo kao drugar izivko

Peyo Posted - 17/11/2023 : 20:15:40
quote:
Originally posted by Cromwell
Znači, po ovom krnjem vrednovanja zaključujem da je Ranxeroxa definitivno pregazilo vrijeme. Niti je relevantan niti u današnjem dobu ima potencijal biti provokativan nego se može sagledati više-manje samo u kontekstu kurioziteta u jednom dijelu povijesti talijanskoga stripa i ništa više.Ne treba se zaletati sa zaključcima.

Budući da je ovaj strip i dan danas dostupan za kupovinu zahvaljujući reizdanjima (ne samo kod nas) znači da za njega postoji interes i da vrijedi.

Također se nisu javili oni kojima se strip sviđa, a vjerujem da ih ima podosta.
Tonto Posted - 17/11/2023 : 20:15:00
Ne znam koliko ga je pregazilo vrijeme, a koliko je stvar u tome što sam taj prvi album čitao kao uzjebani pubertetlija pa mi je bio uao, ali kad sam prije par godina procitao ostalo nije mi bilo dobro. Nije mi 2/10, al nije ni više od četvorke.
Cromwell Posted - 17/11/2023 : 20:04:01
Znači imamo nekoliko faktora:
1. Peyo koji ima reminiscentni element i već dugo ima pristup materijalu u ovom ili onom obliku ali je ipak potpuno indiferentan
2. Pcoro koji također posjeduje reminiscentni element, koji je relativno friško pročitao sva tri albuma ali nije uopće komentirao iako zdušno čita i komentira apsolutno sve
3. Al-Eks koji NIJE čitao. Jer eto, čitao nije.
4. Kromvel kojemu je ovo scenaristički otpad i kojeg nakon Jodorovštine i mindfuck boleština Suehira Maura teško može šokirati par cica kojih ionako nema i pokoja zgnječena lubanja.
5. tišina ostalih forumaša iako je izdanje izašlo prije pola godine

Znači, po ovom krnjem vrednovanja zaključujem da je Ranxeroxa definitivno pregazilo vrijeme. Niti je relevantan niti u današnjem dobu ima potencijal biti provokativan nego se može sagledati više-manje samo u kontekstu kurioziteta u jednom dijelu povijesti talijanskoga stripa i ništa više.
Peyo Posted - 17/11/2023 : 19:37:28
quote:
Originally posted by pcoro

Očito je da Ranxa još ne treba prevrednovati, vidiš da mu je Cromwell naljepio 2/10. To su autori i htjeli, nisu htjeli trice i dobro je to. Htjeli su da, ako već ne oduševe, da var budu dno dna i još uvijek uspijevaju u tome. Baš ova tvoja mlaka reakcija, Peyo, je točno ono što Ranx ne bi trebao izazivati: pa neznam, možda, kad razmislimUspijevaš da me iznenađuješ.

Ne samo da tumačiš na svoj način što sam ja mislio, nego ne budi ti lijeno tumačiš i same autore koje su im bile namjere.

Što se mene tiče mislim da sam bio jasan. I subjektivan kao uvijek. Ne samo da me Ranx nije privukao za kolekcioniranje, nego me nije privukao ni na daljnje čitanje (što nužno ne znači da neće doći na red).

Ring a Bell?
alexts Posted - 17/11/2023 : 18:42:40
Ranxeroxa nisam čitao.

pcoro Posted - 17/11/2023 : 17:11:08
Očito je da Ranxa još ne treba prevrednovati, vidiš da mu je Cromwell naljepio 2/10. To su autori i htjeli, nisu htjeli trice i dobro je to. Htjeli su da, ako već ne oduševe, da var budu dno dna i još uvijek uspijevaju u tome. Baš ova tvoja mlaka reakcija, Peyo, je točno ono što Ranx ne bi trebao izazivati: pa neznam, možda, kad razmislim
Peyo Posted - 17/11/2023 : 16:51:33
quote:
Originally posted by Cromwell


Peyo Ranxerox ti je stvarno dobar ili ti to tako, zezidbe radi?Crommie frende,

Ne znam što bih ti rekao o ovom stripu koji nije baš moja šalica čaja.

Svojedobno je digao dosta prašine zbog nasilja i maloljetničke erotike, a sve popraćeno izostankom empatije.

Liberatore je naravno spektakularan, a priča je, može li se što pametno o njoj reći, neka vrst crne satire koja nije za svakoga.

80-ih sam u Francuskoj kupio prvi album, a kasnije i spomenuti Comicon. Nastavke nisam kupovao, a ni pročitao iako odavno imam skenove, a sada priliku i posuditi iz knjižnice domaće izdanje. I to ti nešto može reći.

Općenito bi trebalo određene stripove, autore i razdoblja, periodično iznova vrednovati. Da se vidi što je izdržalo test vremena, možda čak i dobilo na vrijednosti, a što je bilo pomodno u određenom trenutku i izgubilo na vrijednosti.

Možda takva tema zaslužuje poseban topic.
pcoro Posted - 17/11/2023 : 15:23:44
Ja sam isto nedavno čitao Ranxa i ona prva priča, iz Comicona mi je i dalje šaka u oko i ima taj neki enfant terrible šmek ali ove dvije iduće ne donose ništa novo i zapravo su nepotrebne..

Cromwell Posted - 17/11/2023 : 14:39:42

Peyo Ranxerox ti je stvarno dobar ili ti to tako, zezidbe radi?

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000