forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
King Warrior Posted - 22/07/2009 : 17:32:42
Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne?
Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont".
Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.

Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.

npr.- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti.
8/10
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
naker Posted - 29/03/2023 : 18:02:07


Planetes

Napisao i nacrtao: Makoto Yukimura (četiri tankobončića)


Yuri, zajedno sa još dva astronauta, je član posade koja se bavi sakupljanjem svemirskog otpada. Nikome od njih ovo nije idealan posao, i sve troje se bave ovim zanimanjem iz različitih razloga, ali zajednička strast prema zvezdama će ih zbližiti jer kosmos je veliko mesto i biti sam u svemiru je zastrašujuća pomisao.

Yukimura odlično, i poprilično detaljno crta astronautsku opremu, brodove i svemirske stanice; dok se isto ne može reći i na način na koji je crtao lica na početku stripa jer previše je to pojednostavljeno izgledalo i nekad se stiče utisak kao da čitate neku shonen, a ne seinen mangu. Ali srećom kako priča dalje odmiče tako i radnja postaje ozbiljnija i progresivno sve bolja i bolja. Pokušaja humora ima sve manje i manje, i umesto detinjastih kreveljenja dobija se u nekim momentima poprilično filozofsko i egzistencijalno štivo koje se dotiče svemira, ljudskog istraživačkog i pionirskog duha, i gde se pokušava pronaći srž onoga što nas kao jedinke motiviše. Yuri ima samo jedan cilj u životu, biti uspešan astronaut, ali što se više približava tom cilju to više shvata da ga nešto koči, ima napade anksioznosti i panike, počinje da shvata da odlazak u svemir sam po sebi nije dovoljan, kao da toliko žarko želi da ode u svemir da se stiče utisak kao da hoće da pobegne od nečega.. On tu prazninu, tu glad u sebi, želi da utoli odlaskom u svemir, ali istraživanje svemira samo po sebi nije jestivo bez najvažnijeg i najhranljivijeg sastojka - ljubavi. Iako je ovo sci-fi strip o potencijalu i opasnostima putovanja u kosmos, nadrealni i lucidni momenti gde glavni lik preispituje samog sebe kako bi naučio neke bitne životne lekcije su mi najupečatljiviji deo ove mange.

Dobra priča i pouka, dobra građa likova, tehnički aspekt putovanja u svemir verno prikazan, priča taman dugačka koliko treba da bude. Nema se baš puno toga zameriti ovom delu, cenim da će se malo ko pokajati ako da šansu ovom stripu - vredi Planetes
Peyo Posted - 27/03/2023 : 08:55:25
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara
Pansion Ikoku je divan, divan strip.Slažem se.

Jedna od najdražih mangi u kolekciji.

Meni puno iznad Scotta Pilgrima.
Dzimi Gitara Posted - 27/03/2023 : 06:29:31
Ne može se smatrati ozbiljnim poznavaocem stripa neko ko nije čitao Rumiko Takahaši. Pansion Ikoku je divan, divan strip.
anto Posted - 27/03/2023 : 01:28:42
dobro,to je ipak suvi klasik
alexts Posted - 26/03/2023 : 22:56:41
Ipak je Beverly Hills, 90210 neprevaziđen.
anto Posted - 26/03/2023 : 22:38:20
još samo da se nađe prigodan izdavač?
voleo bih da to bude recimo Laguza.
naker Posted - 26/03/2023 : 21:13:53
I poslednji osvrt za koji sam ostao dužan:Maison Ikkoku

Napisala i nacrtala: Rumiko Takahashi (petnaest tankobončića)


Godai je ronin, student bez fakulteta, koji nije uspeo iz prve da položi prijemni ispit na koledžu koji želi da upiše. On živi u prastarom internatu koji se raspada, provodeći vreme dangubeći sa drugovima i ludim komšijama, ali njegov život će se iz korena promeniti kada se na prvi pogled zaljubi u novu upravnicu zgrade Maison Ikkoku - Kyoko Otonashi. Ali ljubav na prvi pogled nije dovoljna da osvoji njeno srce, jer ona je par godina starija od mladog studenta, a uz to je još i udovica, i ovaj mladić će morati pošteno da zasuče rukave ako je istinski voli i želi da bude sa njom.

Glavna premisa stripa je da ako jedan muškarac želi da osvoji žensko srce on prvo mora da savlada sve "izazove" da bi dokazao da zaslužuje njenu ljubav. Zbog ovakve postavke strip postoje romantična komedija sa bezbroj komičnih i smešnih situacija gde Godai (ne)uspešno pokušava da se udvara Kyoko. Rumikin smisao za humor zaslužuje samo reči hvale, jer ima taj neki logičan, prizeman smisao za humor gde taman kada se čini da su se sve kockice posložile, da je kosmička ravnoteža uspostavljena i da su planete skladno poravnate, i kada deluje da je sve idealno da se konačno nešto desi između Kyoko i Godaija - usledi hladan tuš humoristične prirode pa su nesuđeni ljubavnici prinuđeni da ponovo krenu iz početka.. Rumiko onda proširuje priču sa uvođenjem ljubavnog trougla kada u priču uđe još muškarac, i kada se pred Kyoko postavi večita dilema sa kojom svaka devojka treba da se suoči - da li prilikom izbora partnera treba da sledi srce ili logiku?

Scott Pilgrim vs. Maison Ikkoku; dva slična stripa između kojih se mogu povući brojne paralele. Kod oba stripa imamo detinjastog mladog muškarca koji se zaljubljuje u devojku stariju od njega, i potrebno je da prebrodi brojne izazove da bi osvojio / zaslužio njeno srce. Pilgrim u maniru video igara mora da savlada sve boss-ove tj. Ramonine bivše; dok Godai ima životne izazove jer treba da položi ispite, završi fakultet, pronađe dobar posao itd. Kod oba stripa se pojavljuje i treći muškarac, koji je po svakoj logici idealniji partner za glavnog ženskog lika (par godina stariji, zreliji, bolji posao, više love itd), ali ženski likovi radije slušaju svoje srce. Kod oba stripa imamo curu iz srednje škole koja se zaljubljuje u Pilgrima / Godaija. Kod oba stripa "prijatelji" ismevaju glavnog lika i večito se sprdaju na njegov račun. I humor je veoma sličan, jer su i Pilgrim i Godai mladi, neozbiljni momci koji fantaziraju i skloni su sanjarenju pa imamo komične momente gde oni često udare u nešto jer im je glava u oblacima itd. Uostalom, O'Malley je svojevremeno izjavio da je hteo da napravi shonen strip na sličan fazon kao Ranma, očigledno da je bio veliki fan stripova koje je radila Rumiko.

Ukratko; smešno, zabavno, dirljivo, slice-of-life koji ima dušu, genijalan strip. Od mene apsolutna preporuka za Maison Ikkoku
john connor Posted - 24/03/2023 : 18:48:26
Da, da, tako je lepo izvukao sustinu, sto nije bilo lako. Preporuka i za strip, i za knjigu.
Red Marquis Posted - 24/03/2023 : 15:13:23
quote:
Originally posted by john connor

Procitao sam Stare Majstore, u izdanju Boolevar Booksa, i ovo delo ce proci ispod radara. Meni je Bernhard jedan od omiljenih pisaca, kod nas u SRB, objavljuje ga LOM, i bas me zanimalo kako je uradjen strip, ili pre graficki roman. Dojam je vise nego dobar, od mene preporuka. Samo izdanje od formata, poveza, sve kako treba za jedno dobro sc izdanje.


Meni isto odličan, lepo je izvukao suštinsko iz knjige.
john connor Posted - 24/03/2023 : 15:05:36
Procitao sam Stare Majstore, u izdanju Boolevar Booksa, i ovo delo ce proci ispod radara. Meni je Bernhard jedan od omiljenih pisaca, kod nas u SRB, objavljuje ga LOM, i bas me zanimalo kako je uradjen strip, ili pre graficki roman. Dojam je vise nego dobar, od mene preporuka. Samo izdanje od formata, poveza, sve kako treba za jedno dobro sc izdanje.
alexts Posted - 24/03/2023 : 12:30:12
quote:
Originally posted by naker

Još se samo kod tebe može čuti da umetnički strip ima pežorativno značenje :)I umetnički film. Donekle i (pretenciozna) umetnička književnost.

Ja sam ti onda poslednji mohikanac žanrovskog pristupa, ako "još samo kod mene" (ili ti ne znaš za druge).
alexts Posted - 24/03/2023 : 12:25:11
quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by alexts

To je umetnički manga strip. Za one kao naker i Paka01 kojima je strip prvenstveno za pričanje (što dužih) priča, na razne teme, verovatno može dovoljno da da, makar ono što i savremena književnost.

Za uživanje u estetici, teško - očigledno da više od nenadahnuto-sterilnog preciznog precrtavanja stambenih blokova i stanova, ne može da pruži. Kadriranje je korektno - u duhu low-budget evropskog ili indie američkog filma. I to je to.Nemoj ćaća, molim te :))

Asanov crtež mi ne djeluje ništa sterilnije ili pravokutnije od recimo Taniguchijevog. Možda mi je Taniguchi čak i sterilniji (nešto manje u Vrhu Bogova nego u ostalim djelima). Mislim da razlog što japanski crtež može djelovati šablonski djelomično leži u tome što se mange crtaju dosta brže nego BD-i ili američki stripovi, pa Japanci kod crtanja pozadina i scenografija prijegavaju takvim brzim šablonskim rješenjima. Druga opcija je da crtež djeluje pomalo skicozno i nedorađeno, kao kod Tezuke npr.

A što se tiče dužine, tematike i estetike priča, film ili književnost mogu služiti i za duge priče i kratke crtice, za komediju, egzistencijalnu dramu i akciju, za smijeh, suze, strah, za lirske slike i food for thought, pa nemojmo ni stripu uskraćivati ništa od toga.Ne uskraćujem ja ništa, dečko.

Ja i rekoh da je idealno štivo za nakera, paku, tebe...

A da su i drugi japanski crtači sterilni šablonci, u pravu si tu.

Sad, da li se crtaju dosta brže ne znam baš. Od slučaja do slučaja i ne bih rekao baš u poređenju sa američkim stripom.

Morate (deco, moja ) da razlikujete kad pokušavam da budem objektivan, a kad dajem svoje čisto subjektivno viđenje.

U mom subjektivnom viđenju, kad pogledam strane gore, vidim kadar sa zgradom, kadar sa krovovima, sličan pogled imam u stanu kad pogledam kroz prozor, vidim radni sto, police sa knjigama/stripovima, opet slično kao kad pogledam suprotno od prozora.

Zato mi je to vizuelni "boring". Ja volim onu pravu likovnu kreativnost, a hiper-realizam "backgrounda", pa još uz pomoć fotki i računara to definitivno nije.
vukozec Posted - 24/03/2023 : 11:55:28
quote:
Originally posted by alexts

To je umetnički manga strip. Za one kao naker i Paka01 kojima je strip prvenstveno za pričanje (što dužih) priča, na razne teme, verovatno može dovoljno da da, makar ono što i savremena književnost.

Za uživanje u estetici, teško - očigledno da više od nenadahnuto-sterilnog preciznog precrtavanja stambenih blokova i stanova, ne može da pruži. Kadriranje je korektno - u duhu low-budget evropskog ili indie američkog filma. I to je to.Nemoj ćaća, molim te :))

Asanov crtež mi ne djeluje ništa sterilnije ili pravokutnije od recimo Taniguchijevog. Možda mi je Taniguchi čak i sterilniji (nešto manje u Vrhu Bogova nego u ostalim djelima). Mislim da razlog što japanski crtež može djelovati šablonski djelomično leži u tome što se mange crtaju dosta brže nego BD-i ili američki stripovi, pa Japanci kod crtanja pozadina i scenografija prijegavaju takvim brzim šablonskim rješenjima. Druga opcija je da crtež djeluje pomalo skicozno i nedorađeno, kao kod Tezuke npr.

A što se tiče dužine, tematike i estetike priča, film ili književnost mogu služiti i za duge priče i kratke crtice, za komediju, egzistencijalnu dramu i akciju, za smijeh, suze, strah, za lirske slike i food for thought, pa nemojmo ni stripu uskraćivati ništa od toga.
naker Posted - 24/03/2023 : 11:50:40
Još se samo kod tebe može čuti da umetnički strip ima pežorativno značenje :)
alexts Posted - 24/03/2023 : 11:11:32
To je umetnički manga strip. Za one kao naker i Paka01 kojima je strip prvenstveno za pričanje (što dužih) priča, na razne teme, verovatno može dovoljno da da, makar ono što i savremena književnost.

Za uživanje u estetici, teško - očigledno da više od nenadahnuto-sterilnog preciznog precrtavanja stambenih blokova i stanova, ne može da pruži. Kadriranje je korektno - u duhu low-budget evropskog ili indie američkog filma. I to je to.
naker Posted - 24/03/2023 : 10:54:46
Asano je dobar u onome što radi, ali ovo nije tip stripa za dokono nedeljno poslepodne.
alexts Posted - 24/03/2023 : 09:47:31
Toliko dobra atmosfera, da mi je sama pomisao na nabavku i čitanje ovog tankobona već depresivna.
Peyo Posted - 24/03/2023 : 09:22:15
Asanov crtež, kadriranje i atmosfera, sve to mi izgleda predobro.
naker Posted - 23/03/2023 : 22:30:03

Downfall (samo jedan tankobončić)

Napisao i nacrtao: Inio Asano

Nakon što je izašao poslednji broj serijala na kojem je radio duži niz godina, strip autor pada u melanholično raspoloženje jer umesto da oseti ispunjenost što je konačno završio rad na svom najuspešnijem stripu, on u sebi počinje da oseća veliku prazninu. Ta praznina, ta rupa u njemu postaje još veća kada ga njegovi fanovi, saradnici i urednici saleću sa svih strana sa pitanjima o tome kada će početi da radi na novom stripu. Depresija će ga još jače povući na dole kada shvati da u braku između njega i njegove supruge već odavno više nema ljubavi, i kada "utehu" počne da traži u zagrljaju mlade i lepuškaste prostitutke.

Priča o stripu i strip autorima, o zahtevnoj i nezahvalnoj manga industriji gde je broj prodatih primeraka jedino merilo uspeha, priča o rutini i ljubavi, priča o egzistencijalnoj stvarnosti jednog strip umetnika.

Asano voli teške teme, i voli da piše o njima, jedinu zamerku na ovo delo imam u tome što je strip prekratak, nekako se naprasno i prebrzo završi. Ali deluje da se u ovom delu krije dosta toga autobiografskog jer flešbek scena otkriva da glavni lik i autor stripa imaju istu boju kose, a strip je izašao par godina nakon što je autor završio svoj sopstveni duži serijal - Goodnight Punpun Sviđa mi se što je Laguna uzela pravo na ovaj strip nakon Punpuna jer deluje da su ova dva stripa međusobno povezana.

Sledeće na meniju od ovog autora - Dead Dead Demon's Dededede Destruction
john connor Posted - 20/03/2023 : 13:56:38
U sredu.
Red Marquis Posted - 20/03/2023 : 01:20:47
quote:
Originally posted by borg

quote:
Originally posted by john connor

Preskupa prava. Isto i za Midnight Nation.Verovatno... Mada mu opada cena vremenom...

Sad kad pomenuste... Jel pominjao Markos koje izdanje mu je bilo papreno da dobije prava (a da ih je ipak kupio)?Najgori strip koji je ikad objavio. Rahan.
borg Posted - 19/03/2023 : 20:33:32
quote:
Originally posted by john connor

Preskupa prava. Isto i za Midnight Nation.Verovatno... Mada mu opada cena vremenom...

Sad kad pomenuste... Jel pominjao Markos koje izdanje mu je bilo papreno da dobije prava (a da ih je ipak kupio)?
koze123 Posted - 19/03/2023 : 20:16:43
Batman vol. 2: I Am SuicideScenario: Tom King

Crtež: Mikel Janin, Mitch Gerards

Pročitan odmah nakon keca, ali tek sam sad skupio malo vremena da napišem koji red. I am Suicide se direktno nastavlja na prehodni trejd, gde je Betmen najavio Volerovoj da će da osnuje svoj lični "Suicide Squad" kako bi vratio Psiho-pirata iz Baneovih ruku. Većina trejda bavi se upravo ovom narativnom celinom i Betmen uz pomoć (uglavnom) nepoznatih negativaca (i Catwoman!) kreće na Santa Priscu, ostrvo/zatvor koje Bane naziva domom i gde vlada. Zašto Betmen želi toliko da spase Gotham Girl? U prevodu, zašto Betmen pravi sebi ovoliko sranje od života za devojku koju skoro pa ne poznaje? Ovo je deo koji King objašnjava tek kasnije, u samom kraju sledećeg trejda, i ako stanete sa čitanjem nakon ove priče mogli biste bez problema reći kako je King najprecenjeniji pisac Betmena ikad.

S druge strane, ovde King polako nalazi svoj jezik. U poređenju sa prvim brojevima vidi se Kingovo stasanje, njegova naracija i dijalozi postaju zreliji i interesantniji, ali opet celoj ovoj celini nešto fali da bi bila vrlo dobra. Za sad je to na nivou prve knjige, uz malo bolji scenario i interesantan crtež i kolor. Nekako mi je ceo onaj deo sa pismima Betmena i Catwoman bio isforsiran i nije mi legao uz ostatak knjige koja treba da bude nabijena akcijom, između ostalog.

E sad, nakon što se završi priča I Am Suicide, ovaj trejd skuplja još jednu, ovog puta dvodelnu priču: Rooftops. Po meni je ovo prvi momenat gde je King pokazao svoje pravo umeće, jer je ovo jedna izuzetno dobro napisana self-contained celina, gde psihološki razrađuje i Betmena i Catwoman i daje im dubinu koja će siguran sam obojiti i ostatak serijala. Betmen je uporan u nameri da otkrije šta se krije u Selininoj prošlosti dok njih dvoje provode poslednju noć na krovovima Gotama pre nego što ona bude vraćena u Arkam. Izuzetno dobro napisana, romantična dvodelna priča gde vidimo Betmena u jednom drugom svetlu, uglavnom nepoznatom čitaocima. Iako mislim da je u par navrata King preterao sa romansom, te su mu neke rečenice sapunjara za tinejdžerke ("She stole the night!"), ova celina me je zapravo kupila da nastavim sa čitanjem Betmena i nakon sledečeg trejda mi je drago što nisam odustao nakon Betmenovog povratka iz Santa Prisce. Ako imate dilemu ili prosto želite da pročitate 40 odlično napisanih (i još bolje nacrtanih!) stranica o Betmenu, kao kratku relativno standalone priču, pročitajte brojeve 14 i 15 iz ovog trka. Mitch Gerards je razvalio, a King je, posebno u drugoj svesci dao ovom serijalu preko potrebnu dubinu, te pripremio teren za romansu i priču koja će biti okosnica celog njegovog trka.
Kad bi kod nas mogle da se nabave sveske, ove dve bih sigurno zadržao u svojoj kolekciji.
john connor Posted - 16/03/2023 : 09:27:12
Preskupa prava. Isto i za Midnight Nation.
Tonto Posted - 15/03/2023 : 22:35:04
Vrana je remek djelo koje markos neobjasnjivo zaobilazi.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000