forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Metal & co.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Paka01 Posted - 18/08/2009 : 20:09:34
Ajd, zanima me koliko nas tu ima, ljubitelja heavy metala i sličnih pravaca

Šta se sluša u zadnje vrime, ide li se na koncerte, kupuju li se cdovi? Ja sam se u zadnje vrime zakačio na novi Amorphis potpuno da bi se nakraju razočara kad su otkazali koncert u Zagrebu, a jedan su mi od dražih bendova.

Uglavnom, eto, pišite, preporučajte i tako to ako ima volje itko...
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Poli Posted - 16/07/2019 : 22:15:38

Rotting Christ sa split 7" EP-ja "Duality Of The Unholy Existence" (zajedno sa sunarodnjacima Varathron) sa pjesmom Spiritus Sanct
https://www.metal-archives.com/albums/Varathron/Duality_of_the_Unholy_Existence/780240Obituary sa novim singlom A Dying World, za seriju Adult Swim Singles
https://www.adultswim.com/music/singles-2018/47


DODSFERD Posted - 16/07/2019 : 02:39:32
Gardsghastr je švedsko-američka kombinacija u kojoj sudjeluju Swartadauþuz i još nekoliko članova raznih američkih bendova, uglavnom potpuno nepoznatih.
Nije poznata ni godina osnivanja, a prije 3 mjeseca bend je objavio svoje prvo izdanje, dugosvirajući album Slit Throat Requiem za Profound Lore Records.
Gardsghastr na ovom albumu svira symphonic black, iako zadnjih godina više zaobilazim takav stil ne mogu ga potpuno ignorirati ako naletim na album vrijedan pažnje.
Stvar je u tome da se ovdje radi o atmosferičnijoj verziji symphonica, što mi ipak više odgovara nego onaj klasičniji ili koji je u kombinaciji s melodicom.
Muzika nije prenapadno simfonična iako je synth izražen i zauzima osjetan dio prostora, zvuk gitara ga dobro pokriva i ne dopušta mu da se otme kontroli.
Kao što je inače slučaj kod takve vrste muzike tako i ovdje ima dosta brzih dionica, vokal je umjeren i ne ide previše u screaming izvedbu.
Posebno me iznenadila posljednja stvar Outro jer se ne radi o bezbroj puta viđenom završetku albuma, ovdje ima i nešto vokala pa zato može proći kao klasična black laganija stvar.
Slit Throat Requiem je jedan od boljih symphonic trenutaka iz novijeg perioda, više nego solidno za poslušati čak i onima koji nisu previše vezani za takav stil.


Poli Posted - 15/07/2019 : 16:54:30

Novi Opeth sa 13. albumom "In Cauda Venenum" (znaci "Poison in the Tail") i pjesmijom Hjärtat Vet Vad Handen Gör / Heart In Hand - u 2 verzije, prva svedska i druga engleska.Thrash legende Exhorder se vracaju poslije 27 godina (!) sa albumom "Mourn The Southern Skies", ovo je prvi single.
DODSFERD Posted - 14/07/2019 : 15:16:19
Svoje trenutno posljednje izdanje u bilo kojem obliku Azelisassath je objavio 2018. godine kao EP pod imenom Past Times of Eternal Downfall.
Ne računajući ponavljanja ovdje se nalaze samo dvije stvari, a kako su obje prisutne u dvije verzije može se reći da ih sveukupno ima 4.
Te takozvane verzije se mogu uzeti pod rezervu jer su toliko slične jedna drugoj da nije lako primjetiti minimalne razlike čak i kada ih detaljno usporediš.
Radi se o tome da su one najprije objavljene na kratkom demo izdanju Promo, a nakon nekoliko mjeseci ponovo snimljene i sve skupa uvrštene na ovaj EP.
Dojam je da starije verzije s demo kazete zvuče za nijansu oštrije, ili se možda samo čini zbog činjenice da sam ih uglavnom slušao preko uštimanog playera.
Što se tiče stilskih značajki, u pitanju je klasičan black metal s riffovima koji se relativno brzo pamte jer se slični (ako već ne identični) mogu često čuti u ovoj vrsti muzike.
Ima tu atmosferičnosti, opakih i sumornih gitara, bržih i sporijih dionica, te puno svega onoga što inače karakterizira Azelisassath kao bend.
Kada bih napravio usporedbu s prijašnjim albumima, ovaj EP najviše sliči posljednjem Total Desecration of Existence, jedino vokal nije tako agresivan kao ranije.
EP kao takav svakako dobiva prolaznu ocjenu, samo je nepotrebno bilo ponavljati stvari kada su razlike one najminimalnije koje ljudsko uho može registrirati prilikom slušanja.
Past Times of Eternal Downfall je više namijenjen kolekcionarima, dok svi ostali mogu slušati ove stvari s prethodnog demo izdanja i neće ostati zakinuti za ništa novo.DODSFERD Posted - 14/07/2019 : 14:27:20
Svoj posljednji album Total Desecration of Existence Azelisassath je objavio početkom 2015., najprije na kazeti a tek 2017. na vinilu i CD-u.
Kao na prethodnom albumu tako je i ovdje Swartadauþuz jedini koji je sudjelovao u stvaranju materijala, barem što se tiče njegovog muzičkog dijela.
Unatoč tome Total Desecration of Existence nije identičan prethodniku, a najveća razlika je vidljiva upravo u vokalu koji ionako varira najviše od svega kod ovog benda.
Njegova izvedba više ni približno nema onakvu hladnoću kao na Evil Manifestations Against Mankind, više vuče na tradicionalniji pristup koji ne naginje previše niti na jednu stranu.
Gledajući sami zvuk ovdje se može pronaći svega pomalo; žestine, melodije, atmosfere, melankolije, tame, pa čak i djelić depresivnog ugođaja.
Odmah nakon introa prva stvar Obsessions of Self-destruction donosi taj klasični depressive dodir u obliku laganijeg instrumentalnog uvoda.
Nešto slično se ponavlja na još nekoliko mjesta u ovih nešto preko 40 minuta materijala, ali ti dijelovi su vrlo kratki pa ne mogu značajnije usmjeriti prema takvom zvuku.
Rekao bih kako je album vrlo ujednačen, teško je pronaći išta što bi se istaknulo u prvi plan, iako sve skupa ima dovoljno zanimljivog za ozbiljnije slušanje.
Kako god okreneš, Total Desecration of Existence mi sigurno neće biti bolji od prethodna dva albuma, ali ću ga sa zadovoljstvom uvrstiti u kolekciju da ga slučajno ne zaboravim.


Poli Posted - 14/07/2019 : 12:43:06

same zene
wesskowaz Posted - 13/07/2019 : 03:27:58
wesskowaz Posted - 13/07/2019 : 03:23:57
DODSFERD Posted - 12/07/2019 : 00:44:06
Nešto oko pola mjeseca nakon izlaska prvijenca, Azelisassath je objavio svoj drugi studijski album zlokobnog imena Evil Manifestations Against Mankind.
Ovdje u postavi više nije prisutan Htassasileza već je Swartadauþuz sve sam napravio, od vokala do svih odsviranih instrumenata.
Iako bi cover albuma mogao sugerirati da se radi o nekakvom depressiveu, to ipak nije otišlo u takvom smjeru bez obzira na prisutnost nešto tužnije atmosfere.
Evil Manifestations Against Mankind je u svakom slučaju atmosferičniji nego njegov prethodnik i zvukovno nešto bliži novijem valu black metala.
Hladnoća još uvijek smrzava dušu slušatelja, ovdje čak i u većoj mjeri nego ranije, a to je još više izraženo kroz vokal nego kroz samu muziku.
Vokalna izvedba je stvarno jezivo hladna i to je još jedan od nekoliko različitih stilova koje Swartadauþuz koristi na svojim projektima.
Jedina zamjerka se odnosi na to što je upravo vokal ostao u drugom planu i nedovoljno jasno istaknut, trebalo ga je pogurati malo prema naprijed jer ovako zvuči dosta nerazumljivo i jednolično.
Kada bih tražio njegov projekt koji je stilski najsličniji ovom albumu onda bi izbor pao na Gnipahålan, a ni Bekëth Nexëhmü nije previše udaljen od toga.
Evil Manifestations Against Mankind sigurno ne spada u vrh vokalnog izražavanja, ali kako je instrumentalno na vrlo visokoj razini vokal neće puno smetati za uživanje u slušanju.DODSFERD Posted - 11/07/2019 : 23:54:20
Azelisassath dolazi iz Švedske i radi se o još jednom Swartadauþuz projektu koji je u ovom slučaju uzeo ime benda kao svoje umjetničko - Azelisassath.
Azelisassath ima još jednog člana pod imenom Htassasileza, ako je vjerovati navedenim podacima on je obnašao vokalne dužnosti samo na prvom albumu benda.
Inače, svaki od njegova 3 albuma ima tekstove na engleskom jeziku što je rijetkost za Swartadauþuz projekte, a prvi od njih In Total Contempt of All Life je izašao 2014. godine.
Album predstavlja old school black metal kakav su svirali skandinavski bendovi u drugoj polovini 90-ih godina, prije svega oni s norveške scene.
Zvuk mi malo vuče na početke finskog benda Diaboli kada se isti furao na Burzum, samo što vokal nema tako izraženu screaming izvedbu.
Muzika posjeduje dobru dozu hladnoće u sebi, atmosfere nema baš puno i može se pronaći uglavnom u pretposljednjoj stvari Eternal Fires of Desolation.
Produkcija je malo bolja nego što sam očekivao, pogotovo kada se napravi usporedba s prvim albumom Diabolija Mesmerized by Darkness.
Iako ne donosi ništa novo In Total Contempt of All Life ne bi trebao proći nezapaženo kod fanova ovakvog zvuka, vrlo dobar album za povremeno slušanje.

Zlotvor Posted - 10/07/2019 : 06:08:35
wesskowaz Posted - 10/07/2019 : 01:09:53
DODSFERD Posted - 10/07/2019 : 00:10:35
Ovaj lik posjeduje svih 7 albuma koje je Bekëth Nexëhmü objavio na CD formatu, jedino ga jebe izgovor švedskih riječi dok predstavlja albume.

https://youtu.be/CcMbx8UMBfQ?t=290
DODSFERD Posted - 09/07/2019 : 23:59:38
Odmah nakon prethodnog izdanja De dunklas återkomst Bekëth Nexëhmü je objavio svoj posljednji demo album De glömdas ursjälar.
Kako je od tada prošlo ravno 3 godine pitanje je što će dalje biti s ovim bendom, čak i pod uvjetom da snimi kakav novi materijal hoće li se i koliko razlikovati od dosadašnjeg rada.
Za De glömdas ursjälar se može reći kako se na neki način razlikuje od svega prijašnjeg, u pitanju je izdanje koje se nikako ne može zamijeniti s bilo kojim drugim.
Album sadrži samo jednu stvar En förglömd ursjäl u trajanju od 40-ak minuta koja predstavlja spoj black metala i čistog ambienta.
Prva polovina je prava blackerska, nakon 20 minuta ona potpuno staje i nastavlja laganom synth intro dionicom, da bi nakon nekoliko minuta skrenula u ambientalni ugođaj.
Dosta sličan sistem je već napravljen na albumu De underjordiska valserna, ali ovo je neusporedivo bolje u svim segmentima, krenuvši od stilskog usmjerenja, preko kvalitetnih ideja pa sve do zvuka i produkcije.
Čak i ovaj ambientalni dio ne djeluje onako naporno, možda baš zbog toga što nakon onih zanimljivih prethodnih ideja dođe kao nekakav trenutak opuštanja.
Black polovina albuma obiluje promjenama tempa što je sasvim normalno za stvar ove dužine, gitare zvuče ubitačno moćno i izvrsno se uklapaju u ponuđenu atmosferu.
Atmosferičnost je prisutna na većem dijelu iako se zbog agresivnijeg pristupa ovo ne može svrstati pod klasični atmospheric, na sporijim dijelovima baš djeluje sumorno i jezivo hladno.
Vokal je uvijek bio među najboljim stvarima koje Bekëth Nexëhmü može ponuditi na svojim radovima, niti ovdje nije ništa drugačije jer njegovi vriskovi unose toliko energije u svoju izvedbu.
Sve ovo je ispratila i vrlo dobra produkcija koja nadmašuje demo standarde u ovoj muzici, s vremenom je bend napredovao u tom segmentu kako bi užitak slušanja bio cjelovit.
De glömdas ursjälar može ići rame uz rame sa prva 3 Bekëth Nexëhmü albuma, ako će kojim slučajem biti posljednji u karijeri benda barem će ostati upamćen kao idealan oproštaj.

DODSFERD Posted - 08/07/2019 : 00:23:12
Negdje na ljeto 2016. Bekëth Nexëhmü je objavio svoj predzadnji demo album pod imenom De dunklas återkomst.
Ovoga puta su sve 4 verzije albuma (digital, kazeta, CD, vinil) izašle u kratkom razdoblju od nekoliko mjeseci.
De dunklas återkomst se dosta razlikuje od važnijih prethodnih radova benda koji se mogu pronaći na oba dijela albuma De forna sederna.
Ovdje ni približno nema onakve monotonije i jednoličnosti, od početka pa sve do kraja prisutno je puno promjena ritma, zvuka i atmosfere.
Iako je album numeriran sa 6 različitih zapisa ovdje je teško pronaći granicu koja razdvaja instrumentale od tekstualnih stvari, zbog toga što se i te tekstualne sastoje od nekoliko dijelova gdje instrumentalne dionice zauzimaju dosta prostora.
Zbog ubačenih laganijih dijelova ovo izdanje me podsjeća na album De dunkla herrarna, ali ipak nije na tom nivou i nema toliko zanimljive muzičke ideje.
Cijelo vrijeme se proteže sumorna i melankolična atmosfera čemu dodatno pogoduju ti laganiji dijelovi i mjestimično preizraženi synthevi.
Vokala ima vrlo malo i idealno se uklopio u takav zvuk jer djeluje kao da u sebi nosi veliku patnju i bol, bez problema bi mogao proći u svakom klasičnom depressive bendu.
De dunklas återkomst je izdanje koje sigurno neće nadmašiti prva 3 Bekëth Nexëhmü albuma, ali će sasvim dobro sjesti kada slušatelj poželi odmak od učestale muzičke jednoličnosti.

DODSFERD Posted - 07/07/2019 : 23:37:43
Nakon prethodne vrlo aktivne godine Bekëth Nexëhmü je 2015. objavio samo jedno svoje izdanje, a radi se o nešto kraćem demo albumu De svartas urblod.
Vjerojatno zbog činjenice da se ne radi o klasičnom novom materijalu, objavljen je samo na kazeti bez kasnijih reizdanja na nekom drugom mediju.
De svartas urblod sadrži 5 stvari, prva i zadnja su instrumentali u intro stilu, dok su ostale 3 već ranije objavljene na kompilaciji De fördolda klangorna godinu ranije.
Postoje gotovo neprimjetne razlike koje se odnose samo na drugačiji završni mix, baš moraš pustiti obje verzije jednu za drugom da bi ih uho uopće moglo registrirati.
Već sam ranije rekao da mi kompilacija De fördolda klangorna nije nešto posebno, ali je sreća da su od tamo uzete 3 stvari koje spadaju među bolje, a među njima je i najbolja Dunklets svarta urkall.
Kao na spomenutoj kompilaciji tako je i ovdje užitak slušanja pokvarila loša produkcija, kada su već izabrane trebalo se potruditi i ove stvari ponovo snimiti.
Zato sam mišljenja da je De svartas urblod nepotrebno izdanje, jedina prednost je kolekcionarski faktor i mogućnost slušanja ovih stvari bez kopanja po predugačkoj kompilaciji.

DODSFERD Posted - 06/07/2019 : 17:18:56
Skroz na kraju 2014. godine Bekëth Nexëhmü je objavio nastavak prethodnog albuma pod imenom De forna sederna (Del II).
Album je izašao najprije kao izdanje pa reizdanje na kazeti, zatim u digitalnom obliku, a tek 2017. na CD-u i 2018. na vinilu.
Nažalost, na nekoliko mjesta sam pronašao samo tape verziju za skidanje na kojoj je ipak lošiji zvuk nego na ovom priloženom klipu.
De forna sederna (Del II) je gotovo preslikan njegov stariji brat; isti zvuk, ista atmosfera, isti vokal, a također ista monotonija i jednoličnost.
Jedina je razlika u tome što ovdje nema klasičnog instrumentala numeriranog kao poseban zapis, već su instrumentalni dijelovi izmiješani sa vokalnim kroz cijelu dužinu albuma.
Takvo nešto nije ni bilo teško za postići jer su ovdje prisutne samo dvije stvari podjednako razdijeljene na ukupnih 35 minuta.
S obzirom da je dužinski prosjek stvari još veći nego na prvom dijelu albuma, ispočetka se može učiniti kako ovdje vlada još veća monotonija.
Kod prve stvari Urtidens kall to stvarno jest tako, ali kod druge Det förgångna dunklet se ipak mogu primjetiti barem sitne varijacije u odnosu na cjelinu.
Naravno, to nije toliko izraženo i više se odnosi na synth nego na gitarističke riffove, ili se možda radi o tome da sam tu stvar pozornije slušao.
Kao i u prethodnom slučaju, vokal je najbolji dio albuma i još jednom je pokazao kakva izvedba najviše paše za ovakvu vrstu muzike.
De forna sederna (Del II) mi je trenutno malo bolje sjeo nego prvi dio albuma, ali ostaje činjenica da oba trebaju dobiti novu priliku za dodatno upoznavanje.


DODSFERD Posted - 06/07/2019 : 16:34:52
U drugoj polovini 2014. Bekëth Nexëhmü je bio najaktivniji i izbacivao albume kao na traci, a tada je izašao i demo De forna sederna.
Naravno, opet je upotrijebio isti sistem pa je album najprije izašao na kazeti u limitiranih 10 primjeraka, a tek 2015. na vinilu i 2016. na CD-u.
Što se tiče zvuka, trebam se dobro zamisliti kada sam slušao nešto ovako monotono, osim zadnjeg instrumentala Vinterlandskapets klangor sve ostale stvari su gotovo identične.
Istina da ih nema puno, sve 4 su podjednake dužine i vjerojatno u toj njihovoj dužini leži dio razloga zašto ovo izgleda tako jednosmjerno.
Kada 10-ak minuta u prosjeku slušaš iste riffove i atmosferu onda se malo i uspavaš od silne repetitivnosti pa je moguće da materijal prođe nezapaženo.
Možda mi ni koncentracija nije bila na potrebnom nivou pa zato nije ostalo u sjećanju nešto posebno, iako sam dao dosta vremena ovom izdanju.
Vokal je zaista odličan, atmosfera koju daje synth se može osjetiti i razlikovati, ali gitaristički riffovi su monotoniji nego sam očekivao da je moguće.
Vjerojatno sam albumu trebao pristupiti na drugačiji način ili u neko drugo vrijeme, pa ga zato ne mogu loše ocijeniti i automatski otpisati za budućnost, neka čeka do nekog sljedećeg susreta.


DODSFERD Posted - 04/07/2019 : 01:10:26
Među raznim drugim Bekëth Nexëhmü izdanjima iz 2014. godine svoje mjesto je pronašao EP De urtida krafterna.
S obzirom da se radi o izdanju koje sadrži dvije stvari u trajanju od samo 11 minuta, naravo da je uzorak premalen za ozbiljnije dojmove.
Ipak, ovaj EP je poslužio svrsi i donio barem kratke zanimljive trenutke, od nečeg ovakvog ne možeš ni očekivati nešto posebno drugačije.
Može se reći kako obje stvari zvuče više generički, ali svejedno nisu monotone i dosadne niti jednog trenutka.
Može se pronaći nekoliko konfuznih riffova, tek toliko da razbiju melankoličnu atmosferu koja se pojavljuje u pozadini.
Vokal također prati muzičku podlogu, zvuči tako bolno kao da je pun patnje i pomalo naginje prema klasičnom depressiveu.
Produkcija je nešto bolja nego sam navikao kod većine Bekëth Nexëhmü izdanja, nije čak ni neophodno posebno podešavanje equalizera.
Teško je reći kako bi ovo funkcioniralo kao dugosvirajući album, ovako kao EP sigurno nema problema da bude povremeni izbor za slušanje.

DODSFERD Posted - 03/07/2019 : 23:50:28
De underjordiska valserna je demo album koji je objavljen samo na kazeti u limitiranih 10 primjeraka, nema dostupnih podataka o eventualnim drugim verzijama.
Da je slučajno preskočen ništa se ne bi izgubilo jer uopće nije od nikakve važnosti za Bekëth Nexëhmü diskografiju.
Album sadrži samo jednu stvar koja se može pronaći na prethodnoj kompilaciji De fördolda klangorna, a neshvatljivo je da se radi o onoj najslabijoj Mörkrets uråldriga makter.
Jedina razlika je u tome što ona sada traje 36 minuta umjesto prijašnjih 16, dok je sve drugo ostalo potpuno isto.
Swartadauþuz se dosjetio da u tih dodatnih 20 minuta ubaci ambientalni instrumental, vjerojatno najmonotoniji i najdosadniji koji sam ikad čuo.
Već sam prošli puta rekao da niti onih 16 minuta ne donose ništa zanimljivo i još uvijek stojim iza te tvrdnje.
Mörkrets uråldriga makter sama po sebi ne zvuči loše za takav stil, ali ne želim da Bekëth Nexëhmü svira symphonic black kao da je kopija Limbonic Arta.
Potpuno nepotrebno i sasvim sigurno najlošije izdanje u dosadašnjem dijelu Bekëth Nexëhmü diskografije, ne ponovilo se više.

wesskowaz Posted - 03/07/2019 : 10:42:17
DODSFERD Posted - 02/07/2019 : 16:31:39
2014. godina je bila najaktivnija za Bekëth Nexëhmü i ona je otvorena s kompilacijskim albumom De fördolda klangorna.
Ova kompilacija je presjek radova iz razdoblja 2006.-2014. i kao takva predstavlja materijal neobjavljen na drugim izdanjima.
Moram priznati da nisam ljubitelj ovako dugačkih izdanja, 84 minute su u većini slučajeva previše, pogotovo kada nije sve idealno posloženo.
Produkcija je vrlo loša, teško je uživati čak i u zanimljivijim stvarima, a da ne govorim o onima koje nisu u tom rangu.
Baš zbog takve produkcije imam dojam da vokal nije dovoljno izražen i kao da je bačen skroz negdje u pozadinu.
Bez obzira na 84 minute nije baš poželjno kada se na album uvrsti nekoliko introa od 5-7 minuta dužine, a niti jedan od njih ne ponudi ništa osim monotonije.
Još se potrefilo da je najduža stvar 16-ominutna Mörkrets uråldriga makter ujedno i najslabija, nekakav symphonic u Limbonic Art stilu ne paše toliko za Bekëth Nexëhmü.
Zato je najbolja Dunklets svarta urkall jer ima izvrsnu atmosferu, a sa svojih 7 minuta trajanja ne može biti ni predugačka
De fördolda klangorna nije loše izdanje kada uzmeš u obzir da se radi o kompilaciji iz više vremenskih perioda, ali je sve moglo bolje ispasti uz kvalitetniju produkciju i manje introa.

wesskowaz Posted - 30/06/2019 : 00:34:27


0:26 - Once upon Atrocity
2:08 - Thirteen Autumns and a Widow
9:24 - Cruelty Brought Thee Orchids
16:53 - Beneath the Howling Stars
24:39 - Malice Through the Looking Glass
31:11 - Heartbreak and Seance
37:46 - Summer Dying Fast
42:12 - Nymphetamine (Fix)
48:08 - Saffron's Curse
55:12 - Her Ghost in the Fog
DODSFERD Posted - 29/06/2019 : 23:59:39
2013. godine Bekëth Nexëhmü objavljuje demo album De svarta riterna za kojeg je navedeno da je nastao u razdoblju od samo 5 dana.
Kao po običaju, album je prvobitno izašao samo na kazeti i tek nakon godinu dana doživio CD i vinil verziju.
S obzirom na produkciju nije mi jasno zašto je ovo tek demo, zvuk je kvalitetniji nego na prethodnom izdanju De dunkla herrarna i općenito za standarde ovakve vrste muzike.
To nije jedina razlika u odnosu na prethodnika, Bekëth Nexëhmü je posegnuo za promjenama koje jesu sitne, ali opet dovoljno primjetne kako album ne bi postao kopija prijašnjeg.
De svarta riterna je pravi primjer ambient black metala u kojem utjecaj ambienta nije prenapadan, doziran je točno onako kako zahtijeva situacija.
Tempo je sada osjetno brži nego na prijašnjim izdanjima i upravo na tim bržim dijelovima malo me podsjeća na Setherial album Nord.
Gledajući zvuk i atmosferu ovo mi dosta vuče na drugi Swartadauþuz projekt Gnipahålan i istoimeni album, jedino što se vokal drastično razlikuje.
Svaka od 4 stvari ide preko 10 minuta i ima dovoljno vremena da se razvije, ja bih samo kod zadnje izbacio drugu polovinu jer malo predugo traje taj instrumentalni dio u intro stilu.
De svarta riterna je još jedan album vrijedan pažnje svakog fana ovakvog black usmjerenja, nadam se da će Bekëth Nexëhmü zadržati približan nivo i na sljedećim izdanjima.

DODSFERD Posted - 28/06/2019 : 15:35:12
De dunkla herrarna je jedini oficijelni full-length album kojeg je objavio Bekëth Nexëhmü, službeno se navodi da je izašao 2011. na vinilu iako je limitirana tape verzija bila dostupna godinu dana ranije.
Postoji podatak da je izlazak albuma dosta kasnio jer je povremeni član Lik pokušao zadaviti Swartadauþuza, zbog čega je došlo do zastoja u radu benda.
S obzirom da je Lik bio prisutan na još 2 kasnija izdanja čudi me da je Swartadauþuz više htio surađivati s njime, ali možda nije bilo tako strašno kako se u prvi trenutak čini.
Ispočetka mi je znalo zasmetati što De dunkla herrarna ima mjestimično dosta izražen synth i što svaka stvar sadrži laganije dionice.
Međutim, nakon određenog broja slušanja došao sam do zaključka da to odgovara ovom albumu jer mu daje kako mračnu tako i melankoličnu atmosferu.
Pravi primjer je stvar Svarta käftar skola sluka eder alla koja obiluje laganijim dionicama, ali unatoč tome djeluje tako upečatljivo i moćno.
Naravno, dosta zasluga ide i fantastičnoj vokalnoj izvedbi, vokal vrišti da se duša smrzne i teško je zamisliti imalo drugačiji način izražavanja za ovakvu muziku.
Jedini nedostatak je opet produkcija koja mi zvuči tanko, ali barem nije mutna pa se zvuk može poboljšati podešavanjem equalizera na pravu razinu.
Ne mogu reći je li De dunkla herrarna bolje izdanje od prvijenca Dauþuz, oba su na svoj način zanimljiva i kvalitetna pa fan ovakvog black stila sigurno neće pogriješiti s njima.


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000