forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Ultimate Mister No-Mister no fanovi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
quaresma Posted - 10/11/2008 : 19:13:15Mister No - tekst o junaku

Mister No - recenzije

Mister No - facebook

Mister No - Sergio Bonelli Editore
Posto imaju teme za sve bolje junake,za Mister Noa mislim nema...

U djetinjstvu najvise sam volio Zagora i Mikija jer kao klinac daj mu samo pistolje,da se puca i ravno ti do mora

Malo poslije poceo sam sa Noom i ono sto mi se dopada je sto je strip realan...Nije kao Zagor i Blek koji prebiju 20 ljudi jednim prstom i kao ostali koji uvijek namlate druge,vec je junak koji u vecini slucajeva dobije batina

Dzeri Drejk je amerikanac koji doseljava u Amazoniju,tacnije Manaus da odmori od americkog zivota i problema koje ima a ovamo upada u jos vece jer ga pustolovine prate iz dana u dan

On je pilot naivac,osoba koju u vecini slucajeva prevare slatke rijeci musterija zbog kojih uvijek zapadne u probleme koje rijesava sa svojim prijateljom Krugerom

Eto da ne duljim vise,nadam se da je topic ok i da ima jos fanova Nooa
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Spock Posted - 22/03/2019 : 20:59:33


MN LIB 22: Nevidljiva prijetnja (SR 44b/45a, LMS 647/648)

Scenarij: Alfredo Castelli
Crtež: Franco Bignotti
Naslovnice: Gallieno Ferri

Broj stranica: 114


Zanimljivosti:

- Drugo pojavljivanje pilotkinje Deborah Winter. Prvi put se pojavila u MN LIB 19 (SR 37b/38/38/40a): Dobrodošli u Meksiko!.
- Drugo pojavljivanje Phila Mulligana, privatnog detektiva i Mister Noova prijatelja iz New Yorka. Prvi put se pojavio u MN LIB 12 (SR 24b/25/26): Atlantik!. Mister No opet treba njegovu pomoć, pa ga ponovno zove telefonski.
- Castelli je ovdje spojio dvije misterije: Bermudski trokut i Philadelphijski eksperiment.
- 15. str.: Deborah ima sliku Mister Noa na kokpitu svog Pipera.
- 26. str.: Uprizoren jedan od legendarnih nestanaka u Bermudskom trokutu.
- 72.-75. str.: Priča o Philadelphijskom eksperimentu, navodnom tajnom eksperimentu američke ratne mornarice. Situacija prepričana u stripu se navodno dogodila 22.07.1943.! Međutim, eksperiment je postao još poznatiji zahvaljujući sljedećem testu provedenom 28.10.1943., a tog puta USS Eldridge je u potpunosti nestao. Istovremeno, viđen je u mornaričkoj bazi u Norfolku, udaljenoj 600 km, da bi brod opet nestao i pojavio se u Philadelphiji. Zagovornici ovog događaja tvrde kako se radilo o slučajnoj teleportaciji.
Prema nepotvrđenim navodima, fiziološki učinak eksperimenta na posadu bio je negativan. Skoro svi su teško oboljeli, neki od shizofrenije ili drugih mentalnih bolesti. Neki članovi posade su nestali, a prema priči petero ih je nađeno spojeno sa metalom broda. Svi preživjeli članovi posade otpušteni su iz službe, a na nekima je primijenjeno „pranje mozga“, kako bi zaboravili na to.
Budući da je o ovoj temi snimljeno nekoliko filmova upitne kvalitete, a i napisano puno toga, sigurno da ima i neke istine - koliko god ludo izgleda.
- Castelli nas malo upoznaje s Georgetownom, glavnim gradom Gvajane, ali propušta naglasiti da je u vremenu radnje ta država bila dio Ujedinjenog kraljevstva. Neovisnost od engleske krune je dobila tek 1966.
- Priča je originalno izdana u prvom i drugom mjesecu 1979.
- U LMS izdanju je izbačena samo jedna stranica!
- U Libellusovom izdanju imamo dodatak Zeleni pakao, gdje nam, ovaj put, Nolitta opisuje tapira, ponovno uz Disovu ilustraciju.

Kratki sadržaj:

Deborah Winter, prijateljica našeg pilota, u svojem zrakoplovu je nestala negdje iznad Karipskog mora, na području koje čak i nazivaju Đavolji bezdan. Mister No se upućuje u potragu, a da nije ni svjestan u kakvu se pustolovinu ovaj put upušta.

Komentar:

Uvjeren sam da ova priča može biti dobra samo ljubiteljima djela velikog Alfreda Castellija, što je i moja dijagnoza. Krenimo redom da objasnim svoje stajalište!

Na početku imamo flashback iz Mister Noova oporavka u bolnici u Atlantic Cityju. Riječ je o 1945. godini, a saznajemo i da je naš pilot ozbiljno ranjen. Neimenovani doktor spominje da nije mislio da će preživjeti jer su ga doveli s tri gelera u trbuhu. Kako su tako teško ranjenog vojnika prebacili s bojišta u SAD nije objašnjeno?!
Vidimo i čudne događaje u bolnici gdje jedan čovjek, nakon što je počeo svijetliti i nestajati, na kraju se samozapali i izgori u strašnim mukama. Budući da je Mister No bio slab od posljedica ranjavanja uspjeli su mu slagati da je sve to sanjao.

Intrigantan početak koji čitatelja drži u neizvjesnosti i nevjerici pri otvaranju svake nove stranice!


Slika prikačena na kokpit Deborinog aviona!:

Kaže: „Zahrđali vijci, pa ne može skinuti!“


Nakon tog prologa radnja se prebacuje na aerodrom u glavnom gradu Gvajane - Georgetownu. Upoznajemo stanovitog Lopeza koji nervozno traži avion koji bi ga trebao prebaciti do Dominike. Nakon što ga upute na oronuli Piper, Lopez je, blago rečeno, šokiran, ali navodno je pilot odličan.
Tu nas Castelli iznenađuje, pa sigurno svi koji su ovu priču čitali prvi put, su imali izraz lica sličan Lopezovu - nakon što ugleda pilota.

Saznajemo i da se naš junak već duže vrijeme intenzivno druži s Deborah Winter po raznim zračnim lukama, kad ih put spoji. Vrijeme stvarno brzo prolazi u ovom serijalu, ako znamo da su se Deborah i Mister No upoznali tek prije tri epizode! To bi mogla biti svojevrsna rupa u kontinuitetu za one koji pokušavaju po stvarnim godinama razdijeliti avanture ovog junaka.

Ovdje bih izdvojio i uzbudljive scene borbe s uraganom u krhkom Piperu, koje ostavljaju čitatelja bez daha. Taj dio su Castelli i Bignotti stvarno odradili za desetku, a to bi se moglo kazati za kompletan zaplet ove priče.

Piper pod naletom uragana!:


Castelli ne mari baš za Nolittin kontinuitet. Čudi me što je tada jedan nepoznati scenarist dobio odriješene ruke u pisanju svojih priča, pa je napravio pravi dar-mar u odnosu na Nolittinu ideju i do tada skoro besprijekoran kontinuitet s apsolutno vjerodostojnim činjenicama provjerenim iz prve ruke.
Ovdje Castelli servira gomilu krivih činjenica i nemogućih ideja, a završetak je potpuni trash koji podsjeća na parodiju filmova o James Bondu.
Meni omiljeni scenarist je tzv. „Đavolji bezdan" smjestio u blizini južnoameričke obale. Dobro, nije rečeno da i u tome dijelu oceana nema tajanstvenih nestanaka, ali daleko je to od pravog Bermudskog trokuta, na kojeg je Castelli aludirao u ovoj priči.

Izgleda poznato!:


Kako se radnja razvija, nelogičnosti se redaju, pa vidimo kako Mister No pretražuje područje gdje je nestala Deborah i vraća se u Georgetown bez da se zaustavlja puniti gorivo, iako znamo da se Deborah zaustavila na Trinidadu zbog tog razloga. Netko će reći da se mogao i on tamo zaustaviti, a da to nije prikazano zbog manjka stranica ili da se podrazumijeva! Pa zar onda ne bi bilo logično da je uzeo Trinidad ili neki bliži aerodrom kao bazu za potragu?

Zbog mogućih spoilera neke naredne nelogičnosti neću spomenuti, pa će se ograničiti na još nekoliko kojima neće upropastiti dojam onima koji će ovu priču tek pročitati po prvi put.
Helikopteri upućeni prema Meridi i Havani bi trebali prijeći preko 3000 km u jednom smjeru! Odakle im gorivo za takvo nešto, a da ne pričamo da bi im u jednom smjeru trebalo desetak sati leta?!
Nadalje, Castelli u priču ubacuje UN-ove plave kacige! Gdje je njih našao? Možda su tada plave kacige stvarno bile stacionirane u Gvajani, ali zašto nije mogao ubaciti britansku vojsku ili svemoguće američke marince?

Glavni "nemesis" u ovoj priči je neimenovani doktor koji se pojavljuje već u prologu na početku. Lik neodoljivo podsjeća na Hellingena idejama, razlozima, djelovanjem i ponašanjem, a opet vidimo i Alfredovu fascinaciju nacističkim izumima i teorijama na rubu mogućeg. Način kako je završio neimenovani doktor je, u najmanju ruku, tragikomičan!

Čitajući ovaj strip, čovjek se stvarno više puta zapita: "Barba Castelli, vi to stvarno ozbiljno?!".

Mislim da je presedan u stripu općenito da glavni negativac uopće nije imenovan s obzirom na broj vinjeta na kojima se pojavljuje i važnost njega kao lika u stripu, a upečatljiva je i fraza koju upotrebljava u oba susreta s Mister Noom u rasponu od desetak godina: „Prokleti bili radoznalci i glupani!“.
Od ostalih bitnih likova u priči, koji se nisu ranije pojavili u serijalu, imamo Lopeza, Mister Noova suparnika za ruku lijepe, ali i hirovite Deborah. Vidjet ćemo kako će se ta sapunica razvijati u njenim sljedećim pojavljanjima!

Philadelphijski eksperiment:


Bignotti je fantastičan u prikazu okoline s širokim spektrom okoliša koji odgovara njegovim sposobnostima kao crtača. Iz tog konteksta ovo je bila jedna nova situacija gdje nema puno mogućnosti da prekrasnim prikazima okoline podigne ukupan dojam. Radnja se većinom događa na neatraktivnim lokacijama, pa se pažnja čitatelja više usmjerava na prikaz likova i samu radnju. Likovi su mu efektni i lako prepoznatljivi, dinamika crteža odlična, ali s par nelogičnih situacija u akcijskim scenama. Lošiji dio su mu i facijalne ekspresije likova, ali ovdje kao da je u tom dijelu bolji nego ranije. Sve u svemu, ponovno jedna odlična devetka za majstora Bignottija. Za desetku ipak treba malo više!
Ne znam što je Ferri zamišljao dok je crtao naslovnicu!? Možda Flash Gordona?

Simpatičan završetak:


(priča: 7, scenarij: 5, crtež: 9, naslovnica: 6) - 69%
ReemCP Posted - 21/03/2019 : 17:15:53
Kolega DODSFERD je svakako materijal za recezenta, to je neupitno Stvarno kad pročitaš njegove komentare, čovjek se baš oduševi Mislim da je Solar bio nešto spominjao da bi DODSFERD neki svoj komentar od Magičnog mogao "pretvoriti" u recenziju di fali

Ja nisam nažalost još za to, vidjet ću, ako budem što napredovao jednog dana. Volio bi pisat o Nick Raideru, jer tu vidim da ih puno nedostaje, a i imam dojam da tog junaka malo tko čita, što je stvarno šteta..
Spock Posted - 20/03/2019 : 06:41:57
@DODSFERD & Reem: Hvala ekipa. Sad kada su stavljene slike, vidim koliko su loše. Deecay ih je čak izrezivao pokušavajući spasiti situaciju. U slijedećim recenzijama je bolje.
Znam da u zadnje vrijeme nemate baš puno vremena, a šteta što se i vi ne okušate u pisanju koje recenzije. Nije to tako komplicirano, pogotovo kada već postoji komentar koji ste napisali. Ja sam tako radio za neke Tellerove recenzije. Komentar bi mi bio osnova. Ja sam također zaglavio s vremenom u zadnje vrijeme, ali valjda će biti bolje.
ReemCP Posted - 19/03/2019 : 23:12:50
Iako već treba da sam u carstvu snova, morao sam upalit laptop da idem zaljepit i svoj komentar Bravo Spock još jednom i nadam se da će napokon krenuti i dalje objavljivanje tvojih recenzija, jer ih se nakupilo poprilično A i "Pilot" nam nema više tih početnih rupa između recenzija, lik koji je svakako zaslužio da bude više istaknut
DODSFERD Posted - 19/03/2019 : 21:36:06
Čestitke za prvu recenziju Mister Noa, evo i ja sam zalijepio svoj komentar pošto sam u zadnje vrijeme zastranio što se tiče tih stvari.
Spock Posted - 19/03/2019 : 19:01:22
Konačno objavljena recenzija za Mr. No. LIB 5!
https://www.stripovi.com/recenzije/mister-no-mn-lib-5-rijecni-pirati/2206/

Još nisu stavljene slike, ali nadoć će...valjda!
wesskowaz Posted - 17/03/2019 : 00:52:32
143.

ReemCP Posted - 15/03/2019 : 15:06:17


Neumoljivi

Scenarij: Ennio Missaglia
Crtež: Vladimiro Missaglia

Napokon se i ja vratio čitanju Pilota ovaj tjedan, a nova priča nam počinje u knjizi 7., odmah na početku. Autori mi nisu poznati, a kako je pisalo samo ovo "Missaglia", mislio sam da se radi o istoj/jednoj osobi. Pomislio sam da je ista osoba pisala scenarij i nacrtala ovu epizodu.

Mister Noa susrećemo u njegovom legendarnom pajperu sa mušterijom koji je njegov sunarodnjak, Sanders, a nakon pružene usluge Sanders ga poziva na proslavu jednog bogataša koji nimalo nije ugodan lik. Uskoro nestaje sin od tog bogataša, biva otet i na kraju Sanders i Mister No kreću u "utrku" za zločincima ne bi li ga spasili..

Kako sam spomenuo, autori mi nisu bili poznati sa početka, pa iskreno nisam ni znao što mogu očekivat od priče. Ali mi se priča jako svidjela, pogotovo ta potjera za otmičarima kroz raznolike terene i mjesta, cijelo vrijeme mi je bilo zanimljivo. Crtež je ok, jedino kod prirode i na nekim sličicama, nije bilo nešto detalja (kako recimo Bignotti to zna uradit), ali ok. Tamo negdje pred kraj, možda u onom dijelu u utvrdi prije nego će se uputit na onaj opasni teritorij, pomislio sam da možda tog dečka i nisu oteli, možda su ipak neke dr. stvari u igri. Tako je nekako i bilo. Ono što sam primjetio, puno se alkohola popilo u ovoj priči, toliko da je čak i Mister No u jednom trenutku morao preći na vodu

(priča: 8, scenarij: 8, crtež: 8, naslovnice: 8) = 80%

Tonka24 Posted - 05/03/2019 : 22:39:28
Da, ti i ja u zadnje vrijeme pokorili forum s komentarima.
ReemCP Posted - 05/03/2019 : 22:33:37
A znam, bitno da se piše i komentira
Tonka24 Posted - 05/03/2019 : 21:42:50
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:
Originally posted by Tonka24

Trebalo bi se poštivati glas većine i staviti sticky. Znači forumaši su glasali i odlučili da treba, moderator tu nema što nego odobriti i gotovo.


Neće se tu ništa promijeniti, ostaje kako je :(


Nije problem, može se i bez toga.
ReemCP Posted - 05/03/2019 : 18:33:48
quote:
Originally posted by Tonka24

Trebalo bi se poštivati glas većine i staviti sticky. Znači forumaši su glasali i odlučili da treba, moderator tu nema što nego odobriti i gotovo.


Neće se tu ništa promijeniti, ostaje kako je :(
Tonka24 Posted - 05/03/2019 : 15:00:05
Trebalo bi se poštivati glas većine i staviti sticky. Znači forumaši su glasali i odlučili da treba, moderator tu nema što nego odobriti i gotovo.
ReemCP Posted - 05/03/2019 : 14:55:23
quote:
Originally posted by anto

zašto ova tema nije stiki?


Tonka je bio otvorio temu za upravo takav prijedlog, ali nazalost nista od toga: http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=49386

Ja sam bio dao jedan prijedlog kako bi napravio da sam ja moderator:

quote:
Glasao za "da", iako mislim da je 5 sticky tema taman, sve dalje bi bilo previše. A to bi značilo da neki topic treba maknut, odljepiti.

Možda jedan prijedlog da budu zaljepljene one teme u kojima se najviše piše, koje imaju najviše stranica (koje su najaktivnije). Po tome "Mister No" tema ima 125 stranica u ovom trenutku te bi tako "izgurala" sticky temu "Martin Mystere" koja ima u ovom trenutku 110 stranica.

Tako ako u budućnosti MM tema u jednom trenutku prestigne Mister No temu po broju stranica, onda se ponovno može zaljepiti na vrh, a MN odljepiti.
Poli Posted - 05/03/2019 : 14:32:54

Moderatorska klika! Ili je do Markosa?Nego, stvarno bi bilo bolje staviti MN pod sticky nego tamo nekog MM koji skoro i ne izlazi vise. VC izbaci 4 broja godisnje, a LIB je...


DODSFERD Posted - 05/03/2019 : 14:04:06
To se i ja pitam jer je Mister No kod nas popularniji od raznih Martina i Nathana.
anto Posted - 05/03/2019 : 14:01:44
zašto ova tema nije stiki?
ReemCP Posted - 02/03/2019 : 23:28:41
Jedva čekam da taj strip krene u Obojenom programu, ovo što sam dosad vidio izgleda odlično
bagi Posted - 02/03/2019 : 23:27:26
Odi ga jebi, ispao sam iz štosa što se tiče ovog foruma...
ReemCP Posted - 02/03/2019 : 23:13:27
Šteta što je na talijanskom, valjda ćeš uspjet skužit tekst

edit: mogao si stavit to i u ovu temu http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=49442
bagi Posted - 02/03/2019 : 22:18:50
Danas ukrao sa žabarskog kioska...

Spock Posted - 01/03/2019 : 21:08:43MN LIB 21: Neumoljivi (U zemlji Morosa) (SR 42b/43/44a, LMS 635/636)

Broj stranica: 159


Scenarij: Ennio Missaglia
Crtež: Vladimiro Missaglia
Naslovnice: Gallieno Ferri


Zanimljivosti:

- Prva priča Ennia Missaglie u Mister Nou, a jedina koju je nacrtao njegov brat Vladimiro Missaglia, dvojac kod nas najviše poznat po njihovim propalim serijalima Judasu i Gilu. Ennio Missaglia je još napisao tri priče Malog rendžera.
- Nakon što je u prošloj epizodi Piper konačno dobio poznatu oznaku MN-1, ovdje je opet bez te oznake.
- Cjelokupna radnja se odvija u Paragvaju. Do sada smo u MN LIB 10: Velika pljačka, s našim pilotom već bili na granici Brazila s Paragvajem, odnosno u gradiću Guaíra, dok se sada prvi put upoznajemo s Paragvajem i njegovim posebnostima.
- Grad Concepción u Paragvaju, koji je ishodište ove priče, danas broji oko 76000 stanovnika.
- Chaco Boreal je rijetko naseljena polusuha i vruća visoravan koja zauzima čak 60% teritorija države Paragvaj.
- Indiosi Ayoero, među ostalim imenima poznati i pod imenom Moro, nastanjuju dijelove visoravni Gran Chaco na području Bolivije i Paragvaja. Sveukupno ih danas ima oko 5600, od toga u Paragvaju 2600. Ime Ayoero na njihovom jeziku znači "Ljudi".
- 18. str.: Mister No se prisjeća borbe s istočnjačkim ubojicom Chinom iz MN LIB 12: Atlantik!.
- 33.-34. str.: Scena s Jeepom, koji završi u vodi, neodoljivo podsjeća na sličnu scenu iz te iste epizode već spomenute u prethodnoj napomeni.
- 101.-104. str.: Ako Mister No i ekipa stalno idu uzvodno, a svi pritoci se ulijevaju u rijeku Paragvaj, odnosno njihove polazišne točke, kako se onda ovdje spuštaju niz brzace?
- Ova epizoda je originalno izdana u jesen 1978. godine.
- U Libellus izdanju ponovno imamo Nolittin dodatak s Disovim ilustracijama - "Zeleni pakao". Ovdje nam Sergio predstavlja pleme Camyuráe.
- Dnevnik je u LMS izdanju izbacio "samo" 2 stranice.Kratki sadržaj:

Nakon što je odveo gospodina Sandersa u grad Concepción u Paragvaju, isti ga poziva na zabavu kod najbogatijeg čovjeka u gradu - señor Deyana. Gdje je Mister No, tu su i nevolje, pa se za vrijeme zabave dogodi otmica Deyanova sina! Mister No i Sanders krenu tragom otmičara, koji ih vodi paragvajskim bespućima.Recenzija:

Missaglia je napisao solidan prvijenac u ovom serijalu. Prije ovog novog čitanja, ova epizoda mi je u sjećanju bila kao nekakav prosječan filler između bitnijih Nollitinih i Castellijevih priča. Sada vidim da se Ennio Missaglia prilično potrudio pri pripremi priče. Primjetno je da nema svoj stil, već čisto oponaša Nollitin, a to radi solidno. Dali je Nolitta pomogao pri pisanju - ne znam, ali rezultat je više nego solidan!

„Priča počinje lagano, ostavljanjem mister Sandersa, nakon prisjećanja na zajedničke dogodovštine u prethodnih nekoliko tjedana, u zračnoj luci grada Concepcióna u Paragvaju. Sanders ga poziva navečer na zabavu koju organizira señor Deyano, lokalni bogataš. Nakon prethodnog obilaska lokalnih barova, naš junak krene na zabavu, ali na ulazu u vilu ga ne puštaju, pa Mister No započne tučnjavu. Nakon što sredi gorilu na ulazu, slijedi druga prepreka u vidu malenog i samouvjerenog Kineza. Normalno, Kinez nije bez razloga samouvjeren, pa naš junak izvuče deblji kraj. Srećom, privučeni bukom stižu Sanders i señor Deyano, pa Mister No, s par modrica i dubokim izvinjenjem od strane Kineza, ipak uspije ući na zabavu.“

Cijeli ovaj uvod u priču je tipičan za Nolittu i tu ga Missaglia oponaša do u detalje, koristeći čak i istu vrstu humora, a i prisjećanje na događaje iz prethodnih epizoda. Kao da je Nolitta osobno uvod napisao!

„Nakon problema pri ulasku na zabavu, naš pilot neće uspjeti dugo uživati. Na zabavu upadaju zamaskirani tipovi i otimaju Deyanovog sina. Normalno da će Mister No biti uvučen u cijelu situaciju, pa nakon što pokuša pomoći savjetima, bude određeno da on odnese otkupninu na dogovoreno mjesto. Otkupnina od 50000 dolara je sumnjivo mala, ali to ne priječi Deyana, da unatoč Mister Noovom savjetu, obavijesti policiju, pa se naš junak nađe između dvije vatre na ugovorenom mjestu za primopredaju novca. Banditi, unatoč policijskoj zasjedi, bježe i to tako da ukradu avion tipa Cessna s Deyanovog posjeda.“

Ovaj akcijski dio je zanimljiv, ali kada se pogleda ukupna priča i kasniji prikaz sposobnosti tih otmičara, ne baš uvjerljiv. S bijegom razbojnika, priča je tek započela, a već smo na trećini epizode!

„Deyano nudi Mister Nou 5000 dolara ako mu vrati sina, a takve ponude naš junak ne odbija. S njim ide i Sanders, pa započinje mukotrpna potraga za bjeguncima.“

Kao što sam već spomenuo, Missaglia je puno stranica potrošio na uvod, a i potraga se nastavlja u istom tonu. Sada se akcijska komedija pretvara u pustolovnu priču. Mister No i Sanders Piperom pretražuju moguća mjesta gdje su bjegunci mogli sletjeti. Dobra pojedinost je da Missaglia u priči koristi zemljopisne karte, pa čitatelju daje vjerodostojnije informacije o mjestima događaja. To potkrepljuje s puno informacija o tim mjestima i ljudima koji tamo žive, vjerno opisujući bijedu domorodačkog stanovništva, koji rade od jutra do mraka za "kikiriki". U ovom dijelu priče, Missaglia opet vjerno imitira Nolittu, a usput nam postepeno ubacuje legende o strašnim indioskim ljudožderima Morosima.
Središnji dio je odličan, ali ukupan dojam kvari neuvjerljiv način kako su ušli u trag bjeguncima. Za vidjeti poluskriveni avion na zemlji pri letu, na neočekivanom mjestu, a da ne znaš kojim su smjerom bjegunci bili odletjeli, treba i više od luđačke sreće. Moglo se sve objasniti i bez toga nelogičnog dijela!

„Nakon razjašnjavanja nesporazuma s lokalnim stanovništvom u Puerto Cassadi, Piper se ostavlja u tom gradiću i počinje prava pustolovina, opet u stilu Nolitte, a ekipi se pridružuju dva lokalna momka kao vodiči.“

Slijedi ono najuzbudljivije u pustolovini - put u nepoznato, najprije kroz prašumu, u kojoj opasnost vreba sa svih strana, a onda u negostoljubivo područje Chaco Boreal. Tamo, uz prirodne opasnosti, vrebaju i strašni Morosi. Pri samom kraju imamo i najoriginalniju situaciju u epizodi, kada velika kiša pretvori tvrdu, raspuklu polupustinjsku zemlju u živo blato. Šteta, pa nakon toga ide nagli svršetak, a bilo je materijala za još barem ovoliko stranica!

Blatna klopka u polupustinjskoj paragvajskoj regiji Chaco Boreal:Nema previše likova, a samo tri su kvalitetno okarakterizirana: mister Sanders, señor Deyano i njegov sin Gabriel.
Sanders je prikazan kao prosječni dobrostojeći čovjek željan pustolovine. Pouzdan je, ali pretjerano normalan da bi bio zanimljiv. Može proći, ali daleko je od standardnog sudruga u nevoljama, karizmatičnog i poluludog Nijemca Krugera.
Señor Deyano je već druga pjesma. Drugi put za redom u serijalu imamo beskrupuloznog, egoističnog bogataša koji gazi sve one koji mu se usude suprostaviti i koji zna kako zaobići sve prepreke da bi stigao do cilja. Stoga nije ni čudno da nije htio prihvatiti ucjenu, već je situaciju probao razriješiti na svoj način, a i cijeli razlog otmice na kraju dobiva logičan smisao.
Gabriel Deyano je njegov sin, a isfrustiran je očevom kontrolom i nerazumijevanjem njegovih potreba. Radnja se ne fokusira na njega, već skoro cijelu epizodu traje potraga za njim, a osobine mu saznajemo iz priča ostalih likova. Imamo sasvim dovoljno podataka za potrebe priče.
Od upečatljivijih likova, imamo tu i siromašnu braću iz Puerto Cassade, koji su poslužili kao vodiči, a i Kinez na Deyanovom posjedu je zanimljiv, pravi primjer Kineza u stripovima.

Ako ste pažljivo čitali, sigurno ste primijetili da sam već dosta puta spomenuo Nolittu! Tek u završnici priče se ne primijeti taj utjecaj velikog mentora, a ujedno je to i najlošiji dio priče.
Stječe se dojam da je tu Missaglia naglo morao završiti priču, pa sve izgleda s brda - s dola. Šteta, jer taj kraj ostavlja dojam neuvjerljive priče, a do zadnjih dvadeset stranica, Missaglia je lijepo gradio priču s mnoštvom zanimljivih detalja. Uspješno je prikazao Morose i stvorio strahopoštovanje prema njima. Sve je bilo spremno, samo je trebalo zabiti gol i efektno završiti priču. Ne znam razlog naprasnog svršetka i koliko i dali se Nolitta miješao u scenarij. S druge strane očigledno je da je Castelli imao slobodne ruke, jer njegove priče se dosta razlikuju od Nolittinih standarda. Uzrok nije jasan, ali svejedno šteta, jer ovdje je bilo velikog potencijala.

Crtež je solidan. Jako je dinamičan, pa je ovo jedan od rijetkih primjera da je crtež bolji u akcijskim, nego u statičnim scenama. Nije lijep, lica aktera su neujednačena, ali je atmosferičan. Vladimiro Missaglia vrhunski je dočarao kaotične scene pri potopu u bezglavom i konfuznom bijegu od Morosa.

Nije mi jasan razlog zašto je Libellus odabrao prvu naslovnicu za glavnu? Druga je puno bolja, a ima i veze s radnjom, dok prva nema ama baš nikakvih dodirnih točaka s pričom. Također, originalno ime prve sveske "U zemlji Morosa" je puno bolje od bezličnog "Neumoljivi", koje je Libellus uzeo za glavno ime, a koje ne opisuje ništa u kontekstu ove epizode. Inače hvalim Libellus izdanja, ali ove dvije stvari su mi potpuno nelogične.

Morosi:

(priča: 7, scenarij: 7, crtež: 7, naslovnice:5) - 68%
ReemCP Posted - 15/02/2019 : 20:35:29
@danielp - dobra ideja ovo za ubacivanje tih epizoda, dobro si se sjetio
Iako i ja sumnjam da ce oni to tako napravit. Ali da bilo tko objavi to, lako mi na policama uguramo to gdje spada
delboj Posted - 15/02/2019 : 15:39:16
quote:
Originally posted by emirem

Ima jos onih neobjavljenih desetak epizoda iz regularne, mjesto radnje NY.


Ja mislim da je jedina šansa da to izađe tokom narednih ljeta u nekoliko maksija. Sve drugo je teško ostvarivo.
emirem Posted - 15/02/2019 : 14:44:56
Ima jos onih neobjavljenih desetak epizoda iz regularne, mjesto radnje NY.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000