forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 ZAGOR

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Ultras Posted - 15/06/2010 : 00:00:05

Prvih 59 godina !

15. jun 1961 - 15. jun 2020

Zagor - tekst o junaku

Zagor - recenzije

Zagor - facebook

Zagor - Sergio Bonelli Editore25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
teller Posted - 05/08/2020 : 22:02:45
Meni je Cromov glasnik ok priča..
Terminator Posted - 05/08/2020 : 19:54:13
Crommov glasnik.

Nakon pustolovine na sjeveru, Zagor i Chico u Maineu nailaze na irskog profesora, njegovu nećakinju i majku. Profesora Luciusa Murphyja progoni sekta crommovih slugu, boraca protiv engleske vlasti u Irskoj, jer ih je izdao prije nego što je pobjegao.
Poslije slabog Newfoundlanda Burattini je ovdje krenuo malo ambicioznije i ubacio hrpu povijesti, od pokorene Irske do grčke vatre. Prepričava se legenda o prijevari vraga, koja baš i nema veze s pričom, dok završni okršaj uključuje spomenutu grčku vatru i završava prilično brzo. Upravo mi je to glavni nedostatak epizode, kratka je. Naslućujem da ćemo se vratiti tome zašto je Zagor vidio vilu smrti, a nije bio na samrti.
Piccininnijev je crtež sjajan.

8/10.
vronski 3 Posted - 04/08/2020 : 18:20:23
Na jesen u Americi izlazi novi Mandrak Mađioničar koji će ovoga puta biti žensko i zvati se MANDRAKA!

Predlažem i da Zagor postane cura i da se zove Marija Jurić ZAGORKA!goksi Posted - 03/08/2020 : 23:46:16
Kupio juče i pročitao povratak plavokose opasnosti. Baš mi se svideo prvi deo. Videćemo dalje, ne znam koliko delova ima.
going going Posted - 03/08/2020 : 21:59:18
Ja citam i redovno ostavljam komentare na recenzije i ovde u topik. Ali to tako citam Zagora par nedelja, pa pauza pa citam nekog drugog junaka ili album, pa onda malo amerikance, pa se vratim opet na Zagora. Ne citam redovno u smislu cim izadje strip da ga procitam.
vešmašina Posted - 03/08/2020 : 20:19:00

Zbog obaveza i drugih perefencija tek sad na godišnjem pročitao Među ledenjacima sjevera - redovni, Stočare - maxi, kolorac Gambit i osveta te Rajsku dolinu - specijal.

Po temama jedino kolorac malo bio iskomentiran vezan uz dešavanja u stripu, Rajska dolina isto nešto iskomentiran, Stočari popljuvani prije dolaska na kioske zbog crteža, a Među ledenjacima sjevera - nitko.

pa bacam parangal - čitate li uopće Zagora ili samo spremanje na police ili jednostavno zamor u komentiranju?
going going Posted - 31/07/2020 : 00:51:35
quote:
Originally posted by hrvoje23

quote:
Originally posted by velka031

Meni je montrum baš dobra priča sa super crtežom Russoa.Meni isto sasvim ok, čak me vrlo ugodno iznenadila!Slazem se!
hrvoje23 Posted - 30/07/2020 : 13:26:02
quote:
Originally posted by velka031

Meni je montrum baš dobra priča sa super crtežom Russoa.Meni isto sasvim ok, čak me vrlo ugodno iznenadila!
velka031 Posted - 30/07/2020 : 08:21:00
Meni je montrum baš dobra priča sa super crtežom Russoa.
goksi Posted - 29/07/2020 : 15:29:38
quote:
Originally posted by Elderane84

quote:
Originally posted by goksi

Pročitao posle nekih dve godine jednu celu epizodu Zagora. Prošli put sam stao kod Monstruma iz Filadelfije, pa sam tu i nastavio.

Moja ocena epizode - 0.

Đubre,teško đubre.Pročitao monstruma ili sljedeću?Monstruma. Za njega idu te ocene. Sledeća ipak nije tako loša.
Elderane84 Posted - 28/07/2020 : 17:36:06
quote:
Originally posted by goksi

Pročitao posle nekih dve godine jednu celu epizodu Zagora. Prošli put sam stao kod Monstruma iz Filadelfije, pa sam tu i nastavio.

Moja ocena epizode - 0.

Đubre,teško đubre.Pročitao monstruma ili sljedeću?
goksi Posted - 27/07/2020 : 22:04:30
Pročitao posle nekih dve godine jednu celu epizodu Zagora. Prošli put sam stao kod Monstruma iz Filadelfije, pa sam tu i nastavio.

Moja ocena epizode - 0.

Đubre,teško đubre.
going going Posted - 22/07/2020 : 19:57:13
Apsolutno se slazem sa Elderaneom!

Ostavi ocene i na Djoletovoj recenziji.
Elderane84 Posted - 22/07/2020 : 14:15:33
quote:
Originally posted by going going

Samo cepaj redom, prelep je to period.

Nego neverovatno mi je da niko jos ne komentarise novi Sekijev specijal? A ima ga i u Ludensu i u VCu.Možda ljudi od šoka ne mogu da komentarišu :) Nestvarno loša epizoda. Nisam upoznat sa radom dotičnog Sekija, nadam se da su mu ostali radovi ipak bolji. Manđantini standardno lošnjikav, niti je dočarao ljepotu sela po danu, niti jezovitost proslave i rituala, niti hrama. Atmosferičnosti ni u tragovima, čisto odrađivanje posla. Nije mu ni Seki dao nekog velerazloga da se potrudi, doduše. Bolja je Đoletova recenzija od samog stripa, ali je prevelike ocjene dao. Nije Seki uspio ni sekund da nas navede da strijepimo oko sudbina bilo kojeg lika, seljani liče ko jaje jajetu, niko nikakvu dilemu nema osim Ingrid i Zagora. Onaj bandit Dempsi skroz bezvezan lik, a kad Seki nije znao šta će sa njim i pridružio ga Zagoru u pohodu, to je highlight gluposti u ovoj epizodi. Šta reći, osim da specijal opravdava epitet najgore edicije, može da priča ko šta hoće, redovna serija js ipak miljama iznad ovog, a i maxiji, rijetko hvaljeni, u pravilu su bolji, plus su iznjedrili i neke sasvim solidne priče.
Tako da samo ne znam ko je slagao Đoleta da je ovo bolje od Zagorovog prosjeka, to zaista, uz uvažavanje svačijeg mišljenja, nije istina.
going going Posted - 18/07/2020 : 18:42:58
Samo cepaj redom, prelep je to period.

Nego neverovatno mi je da niko jos ne komentarise novi Sekijev specijal? A ima ga i u Ludensu i u VCu.
solar Posted - 18/07/2020 : 13:11:31
Samo nastavi po redu, ima brodova koliko god želiš!
koze123 Posted - 18/07/2020 : 13:02:56
Nestali istraživač

Scenario: Boseli
Crtež: Marcelo

Uželeo sam se Zagora, a going mi već dugo preporučuje ovu priču, kao početak duže priče i Zagorove odiseje. Moram priznati da sam baš uživao u čitanju ove priče, iako mi je pred sam kraj malo popustila, posebno kod tog krajnjeg obračuna. Jako sam zadovoljan, posebno zrelošću kojom Boseli piše, kako uključuje različite aspekte priče i onda ih povezuje, a priča je sama po sebi jako interesantna i dobro struktuirana. Posebno je dobar deo kada Zagor ide po ledu i uviđa razne stvari, a najinteresantniji mi je bio na brodu, čitavo to putovanje. Neću se raspisivati, samo da istaknem da Marcelom nisam zadovoljan, nikakvu atmosferu mi nije pogodio (iako je u crtanju likova sasvim solidan) i njemu nikako ne mogu dati visoke (tj. najviše) ocene. Ide se dalje, pravo uživanje!

P:10 S:9 C:7 N:7 - 85%

Inače preporučite mi neke epizode koje su isto na brodovima, neka putovanja i slično, baš mi se čita nešto na taj fazon.
teller Posted - 15/07/2020 : 21:43:26
Mangantini odlično crta okolinu ali Zagora baš grozno...
Trebao je prvo naučit crtat Patrika.
Paka01 Posted - 14/07/2020 : 15:19:56
HELLGATE U PLAMENU

Pročitah i ovo čudo. Dobra priča, na momente i vrlo dobra. Scenarij djeluje moderno, dijalozi su pitki i uvjerljivi te nema nikakvog nepotrebnog prepričavanja stvari koje ionako vidimo. Zaplet je očigledan i ne donosi ništa novo, al svakako ga je bilo zanimljivo pratiti. Atmosfera je odlično pogođena i napetost je tu od početka do kraja. Žao mi je što Chico nije imao neku značajniju ulogu. S obzirom na njegove postupke u početku epizode, očekivao sam da će imati bitniju ulogu, no ništa na kraju od toga. Nadalje, ima tu u priči standardnih nebuloza poput onog kad zločinac otkriva svoj plan bez ikakvog suvislog razloga, kao i scena pri kraju kad Legija kao iz samilosti Zagoru baca sjekiru da se može boriti protiv onoga tipa s ogromnim maljem. Ma dajte molim vas, totalno neuvjerljivo. Bisijev crtež je odličan i definitivno je najkvalitetnija stavka ove priče. Čist je, atmosferičan i što je najbitnije - priča priču. Lijepo je bilo vidjeti neke likove iz epizoda Pakao Živih i Indijanski Teritorij. To su neki od prvih Zagor stripova koje sam ikad pročitao kad sam bio mali i dan danas su mi dragi. Sve u svemu, vrlo dobra priča koja ipak ne zaslužuje sve te puste desetke koje se dijele u recenziji. Vidit ćemo šta će Marolla još napisati. Dobro je krenija, al sjetimo se da su i prve Burattinijeve priče bile odlične, a gle gdje je sada...
going going Posted - 10/07/2020 : 01:42:55


Zagor Specijal #32 Put za raj
Seki/MandjantiniSekijev debi na Zagoru je ipak ispao veliko razocarenje za mene. Epizoda se moze podeliti na dva dela: zanimljivi akcioni pocetak pa se nesto desi i onda sledi drugi deo price koji je vise u stilu u recenziji vec spomenute Hagotove moci, ili bi barem taj drugi deo price to zeleo da bude.

SPOJLERI SLEDE(ne citati ako prethodno niste procitali pricu):
Pocetak je zanimljiv, uobicajena western situacija prisutna i kod Zagora i kod drugih slicnih stripova a to je pljacka kocije tokom putovanja. Medjutim, da Zagor toliko oslabi od jednog metka koji mu je prosao kroz rame (a znamo sta je sve preziveo) da ne moze da savlada Dempsija i da ga napadne sekirom umesto da ga razourza pistoljem mi je potpuno apsurdno. I onda sledi scena zbog koje najvise zameram Sekiju a to je Dempsijevo pucanje u Ingrid i Zagora iz neposredne blizine. Po dva metka u oboje! Ingrid prezivi sama od sebe, a Zagora kao spasi carobni napitak iz sela. Ma dajte nemojmo preterivati, prvo Dempsi ne moze da promasi s one razdaljine, pod dva- dva metka u telo (a Zagor je vec pre toga popio jedan u rame) i instant si mrtav ili u roku od par sati jer krvaris kao lud, tu nikakav carobni napitak ne moze nista da pomogne. Mislim da cak ni u onom najnaivnijem Zagorovom periodu on nije primio tri metka direkt u telo (jeste ga jednom upucao snajper doduse). Dakle potpuna debilnost da to Zagor prezivi uz pomoc carobnog napitka i Ingrid da prodje skoro pa neozledjena.

Drugi deo price se odmah shvati u cemu je caka cim Ingrid ne zeli Zagoru da isprica o bratu ,,koji treba da ide na dalek put". Zagor i tu vuce jos par glupih poteza, a tek da dopusti krvolocnom Dempsiju da mu bude pomocnik mi je van pameti. Nemam komentara. Drugi deo pokusava da bude atmosferican, zlokoban, ali niti se to postize Sekijevim scenarijom niti to moze da postigne Mandjantini. Moralno pitanje epizode je toliko ocito postavljeno i nabija se na nos citaocima da ispada potpuno glupo, pogotovo da to pitanje postavlja hladnokrvni ubica kakav je Dempsi.

Djole u recenziji spominje da je video da Burattini saradjuje sa Maxom Bertolinijem na Darkwood Novels, to nije prvi put da Bertolini crta za Zagora. Nacrtao je jednu pricu u okviru Odabranih prica/maksija: Sumske price/Bubnjevi iz sume, zapravo minijaturu koja je, gle slucajnosti i ironije, vrlo slicne tematike ovoj epizodi. Zove se Edn Fols i tu Zagor i Ciko nailaze na jos jedno selo puno fanatika koji zive po svom religioznom zakonu i s kojima Zagor mora da se suoci. Iako je i ta epizoda naivna, barem je kratka i bolje prikazuje sustinu problema i pokazuje normalniju Zagorovu reakciju na takvu situaciju.

Mandjantini los, ali ipak ne potpuno katastrofalan, ali mozda i bolje sto je nije crtao neko talentovaniji (kao prizeljkivani Max) da ne trose svoje vreme i sposobnosti na ovako ispraznu pricu. Interseantno je da ima mnogo nemih stranica, bez dijaloga, i da se dosta rusi klasicna bonellijeva resetka i da imamo jedan kadar velicine cele stranice sto je ogromna retkost u Zagoru, ali i na skoro svim drugim Bonellijevim serijalima nastalim pre 21. veka.

Piccinelijeva naslovna strana jako dobra, medjutim kao sto je vec receno mogao je neki drugi zanimljiviji i efektniji motiv da se odabere za naslovnu stranu.

Prica: 7
Scenario: 3
Crtez: 4
Naslovna strana: 9

51%

solar Posted - 05/07/2020 : 13:38:00
quote:
PS vidim da je Wolf hunter rezervisao ovu epizodu za recenziranje, ako više nije zainteresovan ja bih je rado preuzeo sad dok još imam inspiracije i ovaj poduzi komentar preobličio i doterao za objavljivanje na sajtu.

Odlično, samo naprijed.
going going Posted - 05/07/2020 : 06:33:46


Zagor VČ #143-144 Plamen nad Merivelom
Zambreletti/ChiarollaMoram priznati da sam prijatno iznenadjen ovom nepretencioznom klasicnom western pricom. Zambreleti je bez nekih vecih ambicija u ovoj prici, vec nam daje uobicajen western zaplet bogatog industrijalca - tiranina koji kontrolise serifa i njegove ljude, samo sto je sada u jednacinu ubacena prica o nafti, sto je ja mislim prvi takav slucaj u dugogodisnjoj Zagorovoj istoriji. Znam da je skoro Manfredi napisao slicnu pricu za Teksa, ali Zagor do sad nije imao posla s naftom koliko ja znam. Prica tece glatko, zabavna je, eksplozivna u pravom smislu te reci, dosta akcije i pucanja i ono sto me je najvise odusevilo jeste odlicno uveden, profilisan i prikazan lik indijanca Ajašija. Šteta što mu je ovo prvo i poslednje pojavljivanje, jer odavno nismo sreli ovako drugačijeg, sivog i višeslojnog lika, mogao je Zambreleti da postavi svetlost reflektora ove epizode u potpunosti na njega i ovo bi bila verovatno još bolja priča nego što je sada. Ili da ga je ostavio u životu a da još uvek nije razrešio sva njegova pitanja. Šteta što je ovako kratko trajalo ali mi je baš drago što se Zagor susreo s ovim likom.
Crtež Chiarollija mnogima ne odgovara, secam se kada sam ja prvi put naišao na epizodu čiji crtež on potpisuje bio sam u potpunosti šokiran i nisam mogao da ga smislim. Vremenom sam ga mnogo zavoleo i jedan mi je od najdražih stalnih još uvek aktivnih crtača koji su došli tokom Burattinijeve i Bosselijeve Severnoameričke odiseje (pored Chiarolle to je i Laurenti, a da su ostali na serijalu najveći dar danas bi bili Andreucci i Dotti). Chiarolla je objektivno imao jedan period u kome je užasno crtao, to su epizode od posle Afričkog ciklusa pa sve do #550. Ali je s vremenom i godinama sve bolji kao i vino, njegove maxi epizode su jako dobro i atmosferično nacrtane i mislim da je bio odličan izbor i za ovu epizodu. Problem u Zagorovom crtačkom staffu svakako nisu Laurenti i Chiarolla, koji su sasvim solidni a kada se potrude čak i odlični, već je problem u dve kategorije crtača: prvo u odsustvu stvarno nadarenih i iznad prosečnih crtača kao što su Andreucci, Rubini, Prisco, Piccineli i Dotti, koji su svi imali priliku da prikažu svoj talenat na Zagoru pre nego što su odvedeni, i drugi deo problema je u prevelikom prisustvu jako slabih crtača kao sto su braća Casparo, Gramaccioni i Mangiantini.
Ove dve Ferrijeve naslovne strane su jedne od najboljih u poslednjih ihahaj godina, tako da me ne bi čudilo da je neko iz redakcije intervenisao i docrtao pozadine ili popravio neke stvari (bilo je priče o tome na forumu ali ne sećam se da li je išta sa sigurnošću utvrđeno i potvrđeno?)

Ocene:
Priča: 8
Scenario: 7
Crtež: 8
Naslovne strane: 10

79%

PS vidim da je Wolf hunter rezervisao ovu epizodu za recenziranje, ako više nije zainteresovan ja bih je rado preuzeo sad dok još imam inspiracije i ovaj poduzi komentar preobličio i doterao za objavljivanje na sajtu.
Deers Posted - 04/07/2020 : 16:21:59
quote:
Originally posted by solar

Jesmo li ovo zakoračili u neku paralelnu dimenziju ili je Djole zaista napisao recenziju Zagora?
Kliknite i uvjerite se sami!

https://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-vcsp-32-put-za-raj/2458/
Preporuka Djoletu da pogleda u trećim pripovijestima Bertolinija a će vidjeti da nije ni on neka prevelika sreća (kada mu se ne da crtati) mada je miljama bolji od Mangiantinija.
King Warrior Posted - 04/07/2020 : 09:53:03
quote:
Originally posted by solar

Jesmo li ovo zakoračili u neku paralelnu dimenziju ili je Djole zaista napisao recenziju Zagora?
Kliknite i uvjerite se sami!


Nadam se da će ovakvih izleta što više biti, uvijek je dobro kad se pojavi nešto drugačiji rad. Palac gore za Djoleta.
going going Posted - 04/07/2020 : 06:44:28Zagor VČ #140-142 Faraonova senka
Burattini/Torricelli


Ja ne znam da li sam ikad na Zagoru procitao ovoliko trash epizodu! Ovo je toliko neverovatni trash da je zabavno za citanje koliko je trash. Potpuno suludo. Burattini je u potpunosti podetinjio ili je bio pod uticajem neke nedozvoljene supstance dok je pisao ovu smejuriju. Dobro je sto ni na jedan trenutak ovoj prici nisam prisao ocekivajuci nesto dobro ili barem pristojno, vec sam znao da me ceka jako losa epizoda te sam na taj nacin bio u nekom stanju svesti da uzivam citajuci gluposti. Ima dosta akcije i stranica bez dijaloga pa se barem brzo cita i nije Burattini preterano zamorio s tekstom, cak je ubacio par zanimljivih podataka npr. o eseju i prvom tumacenju egipatskih hijeroglifa i o okultnoj magijskoj zbirci Corpus Hermeticum.


Ali to nije dovoljno da izvuce kolika je glupost sve ostalo, ne mogu da se zamaram navodeci bas sve gluposti koje sam ovde procitao ali evo nekih najupadljivijih: Zagor propadne kroz zamku i padne na siljke medjutim ne ubode se jer je ispod njega vec bio probodeni kostur?!!?! kako je ovo uopste moguce?, upadanje Zagora i Cika u drugu dimenziju koja je valjda stari Egipat ili Krebsov san o starom Egiptu, Zagor i Ciko razumeju i govore staroegipatski, Zagor se presvuce i obuce kao Egipcanin medjutim kada ga zarobe i izvedu da radi kao rob opet nosi svoju cuvenu crvenu kosulju, Zagor pobegne sa lancima na rukama i onda ih najedanput neobjasnjivo vise nema na rukama, Zagor pobije preko 20 Egipcana i dva puta im pobegne a oni idalje ne zele da ga ubiju nego ga zarobljavaju, Ciko spase Zagora tako sto uspe da dotrci u halu gde je onaj svestenik hteo da zakolje Zagora i tu krene da obara posude koje u sebi sadrze prah koji uspavljuje strazare ali Ciko na neki nacin ne udahne taj prah i ne biva uspavan, profesor Oldbons recituje pesmu od 30 strofa na staroegipatskom dok ga demon Djini davi po treci put a pre toga ga je dvaput bacio preko cele sobe, uopste prisustvo, uloga i postojanje Djinija... Ima tu sigurno jos stvari ali ovo je ostavilo najjaci utisak.

Torriceli kao da imitira Ferrija iz najboljih dana i u Zagorovom i Cikovom licu mu donekle uspeva, ali ceo crtez sveukupno ne funkcionise, ne mogu da objasnim zasto, ali se to oseca.

Jedina svetla strana ove price su Ferrijeve naslovne strane i prisustvo Cika na dve uzastopne naslovne strane, to se jako retko desava.

Suma sumarum, ova prica je toliki trash da ako krenete da je citate pripremljeni i imajuci to u vidu mozda vam bude smesna i donekle zabavna, a o samoj kvaliteti price ne treba razgovarati, ovo da je objavljeno u doba kada je Nolitta napisao Senke u noći, strip na koji se Burattini nadovezuje u svojoj prici, opet bi se smatrala gluposcu i nebulozom. Ovo je jednostavno los strip. I Senke u noci i ostali Nolitini cudniji/neobicniji/losiji radovi s pocetka serijala su remek dela prema ovom Burattinijevom nedelu (ili vrhunskom remek-delu trasha?).Prica: 1
Scenario: 4
Crtez: 6
Naslovne strane: 8

41%

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000