forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Kino Danas

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
stripofil Posted - 03/01/2013 : 17:48:44
Dakle, danas idem sa ekipom đir do kina.
Izbor nije baš nešto posebno dobar, ali eto od onog što nismo pogledali je sljedeće.

Killing Them Softly
The Impossible
Jack Reacher

Ajmo ekipa, savjet što odabrati.

Inače topic bi se mogao koristiti za filmove koji trenutno igraju u kinu i savjet za pogledati ili preskočiti.

Mislim da tako nešto još nemamo.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
vice Posted - 21/10/2019 : 22:37:46
Jel bilo topica posvećenog južnokorejskoj kinematografiji? Ukoliko nije, i ima interesa, ne bi bilo loše da imamo jedan. Uz već spomenuta razvikana imena koja su put pronašla i do zapadnjačke publike, volija bi da se, bar na ovom forumu, pročuje glas i o onim manje znanim, mladim i starim autorima.
stripofil Posted - 21/10/2019 : 22:17:25
quote:
Originally posted by Shaner

Hvala na infu!

Što se južnokorejskih redatelja tiče, nisam neki veliki poznavatelj, ali meni je najdraži Chan-wook Park.

Odličan je Chan-Wook Park, ali meni su i ostali Azijati jako dobri:
Jee-Woon Kim, Chan-Wook Park, Bong Joon Ho, Ki-duk Kim, Hong-jin Na, Chang-dong Lee

Osobno mi je možda najdraži Kar-Wai Wong
Shaner Posted - 21/10/2019 : 21:58:57
Hvala na infu!

Što se južnokorejskih redatelja tiče, nisam neki veliki poznavatelj, ali meni je najdraži Chan-wook Park.

vice Posted - 21/10/2019 : 21:46:18
@Shaner - solidan, ali nedorečen.

@vukozec - moji su Bong i Hong Jin Na.
Shaner Posted - 21/10/2019 : 18:33:31
Meni Bong nije toliko drag, ali Parazit me jako zanima i nadam se da ću ga imati priliku pogledati u kinu.

@vice
Kakav je Čitač lica?

vukozec Posted - 21/10/2019 : 16:10:40
Mislio sam otići na Tunel, vjerojatno hoću ako nešto ne uleti.

Majku sam gledao, Bong Joon-ho mi je vjerojatno najdraži istočnjački redatelj. Moram pogledati ovog novog Parazita.

Kad smo kod Parazita, sad kad nema kina Europa to se vjerojatno neće nigdje prikazati u Zg. Hvala gradonačelniku na još jednom doprinosu kulturnoj sceni grada.
vice Posted - 19/10/2019 : 20:52:51
Beauty Inside me ne zanima, ovo ostalo san gleda, al Tunnel buden ponovija. :)
Shaner Posted - 19/10/2019 : 20:09:13
Pred tjedan dana je isti ciklus bio u art-kinu Croatia u Rijeci. Bio sa suprugom na Byuti insaideu i oboje smo bili zadovoljni. Lijep i vrlo dobro napravljen romantični film sa zanimljivom i neobičnom premisom. Od filmova na programu gledao sam još Madeo, ali to pred deset godina kad je izašao. Pretpostavljam da većina zna za njega pa ne treba trošiti riječi, uglavnom 'ko nije gledao - trk u kino.

vice Posted - 19/10/2019 : 17:30:53
Sljedeći tjedan, do 22. do 26. je tjedan korejskog filma u zagrebačkoj Kinoteci.

Film otvorenja je Tunnel (2016.), a ulaz je slobodan (od srijede su karte 15 kn).


Puni program:

https://kinokinoteka.hr/program/

vukozec Posted - 15/10/2019 : 12:50:37
quote:
Originally posted by Billy_the_Kid

quote:
Originally posted by vukozec

Prilično eksplicitno je pokazano što nije bilo stvarno. Sve ono što nije eksplicitno pokazano kao nestvarno je dakle bilo stvarno. Nije to Taksist da se tu ima šta raspravljat :)Obrazlozi malo bolje, nije da je koristen neki filter na ekranu ili da je jasno receno. Od trenutka kad mu drzava ukine lijekove sve se to lagano gubi sta je stvarno a sta nije. Dobro cijela romansa sa komsinicom je bila ocito fantazija. Da li vjerujes da ga masa onako obozava na kraju filma? Ili je i to 'eksplicitno'?Sad već moramo obilato koristiti SPOILERE, pa pripazite vi koji niste gledali.

Da, upravo na romansu mislim. To nam je jasno kroz flashbackove prikazano da je izmaštano. Sa tim okrivanjem razbija se mogućnost iluzije. A kraj jest over-the-top, ali ne zaboravimo da je Joker lik koji ima svoj život izvan ovog filma. Dakle, ono što znamo o Jokeru na temelju prethodnih stripova i filmova se uklapa u taj kraj.

Slažem se, ton tog kraja malo odudara od ostatka filma, no ja to tumačim tako što je do finala to film koji uopće ne mora imati nikakve veze sa Batmanovim stripovsko-filmskim univerzumom, no onda se na kraju pokušava ostvariti tu poveznicu. Phillips je sam rekao da mu je namjera bila podvaliti "stvarni" film prerušen u superherojski: “I literally described to Joaquin at one point in those three months as like, 'Look at this as a way to sneak a real movie in the studio system under the guise of a comic book film.’ It was literally like, ‘Let’s make a real movie with a real budget and we’ll call it Joker’".
Onda je na kraju ipak morao ostaviti poveznicu sa onim što znamo da slijedi u DC/Batman univerzumu: Joker postaje manijakalni super-zločinac sa velikom sljedbom, a Bruce Wayne psihotični pravednik/osvetnik.
Billy_the_Kid Posted - 15/10/2019 : 12:21:56
quote:
Originally posted by vukozec

Prilično eksplicitno je pokazano što nije bilo stvarno. Sve ono što nije eksplicitno pokazano kao nestvarno je dakle bilo stvarno. Nije to Taksist da se tu ima šta raspravljat :)Obrazlozi malo bolje, nije da je koristen neki filter na ekranu ili da je jasno receno. Od trenutka kad mu drzava ukine lijekove sve se to lagano gubi sta je stvarno a sta nije. Dobro cijela romansa sa komsinicom je bila ocito fantazija. Da li vjerujes da ga masa onako obozava na kraju filma? Ili je i to 'eksplicitno'?
vice Posted - 14/10/2019 : 21:57:17
quote:
Originally posted by vukozec

Prilično eksplicitno je pokazano što nije bilo stvarno. Sve ono što nije eksplicitno pokazano kao nestvarno je dakle bilo stvarno. Nije to Taksist da se tu ima šta raspravljat :)Kraj je ambiguozan po pitanju (ne)realnog.
vukozec Posted - 14/10/2019 : 21:43:21
Prilično eksplicitno je pokazano što nije bilo stvarno. Sve ono što nije eksplicitno pokazano kao nestvarno je dakle bilo stvarno. Nije to Taksist da se tu ima šta raspravljat :)
Billy_the_Kid Posted - 14/10/2019 : 19:05:40
Bila bi fora kad bi Joker bio samo jedan film. Fora je da se vodi rasprava sta je bilo stvarno a sta ne. Nastavak bi definisao dosta toga i ubio misteriju.
vice Posted - 09/10/2019 : 18:51:01
Osobno, ja tu ne vidim neke uplive analogija s Trumpom ili incelima.

Thomas Wayne je sasvim sigurno šupak. To je kanon. Pustimo mi našeg dragog Brucea sklonog ka idealiziranju svega njemu bliskog, a pogotovo oca i majke. Obitelj W je indirektno odgovorna za većinu sranja u tom napaćenom gradu, pa je sad na tom psihički nestabilnom nasljedniku s barem 5 DSM dijagnoza da tu nešto uradi.

Inceli, iliti frustrirane nejebice, svoje utočište nalaze u bespućima (dark)neta, message boardovima i stalno gašenim portalima, te su, zbog prirode svog stanja, povezani s fetišističkim skupinama koji uz mizoginiju veličaju voajerizam, cuckold, incest, infantilizam i sl. Arthur Fleck je idealan za taj koktel, nema tu sumnje, ali barem u ovom filmu, transformacija ide malo linearnije.

Ovaj uradak zaslužuje ovacije, jer je postigao visinu u nizini ovog superherojskog izdrkavanja. Također, ne volim tu riječ "preglumljivanje" u njegovom slučaju, kao ni "shvaćanje samog sebe ozbiljnim" u slučaju čitavog filma ili redatelja. Gle, znalo se otpočetka koliko je nezgodan ulog u ovaj DC Black štih koji nije toliko financijski rizičan, ali je itekako nezahvalan za autore i aktere. Joaquin je proša svašta nešto i Fleck je moga komotno bit progresija "sloma" i izleta u hip-hop vode (I'm Still Here), te ako je itko moga ponudit drukčiju, ali izazovnu verziju Jokera onoj prethodnika (minus nesretni Leto), to je bija on.

A to da su komičari dobri i u ostalim (pod)žanrovima, sad je već fakt. Phillips je ionako uvijek koketira sa psihijatrijskim sustavom i bolesnim pojedincima koji su odbačeni i neshvaćeni od strane društva.

Scenarij je najslabiji dio filma, i slažem se oko nelogičnosti sa Fleckovom majkom, samim puštanjem, a kamoli posvajanjem. No teško je ovo i nazvat pukim scenarijem - kao u Balzacovim romanima koji to po njegovom nisu, i ovo je prvo studija, pa tek onda umjetnost.
DiSkAcH Posted - 09/10/2019 : 14:07:14
Da, ima tu i Američkog Psiha(ovo što spominješ da se baš i ne kuži što je stvarnost, a što u njegovoj glavi), isto ko nije gledao debela preporuka, ali samo za originalni film sa Baleom.
Unngenant Posted - 09/10/2019 : 13:27:06
Joker po meni na nivou The Dark Knight iako imaju drugačiji kontekst. Svi primećuju uticaj Taxi Driver i The King of comedy, ali tu se ne završavaju reference. Film debelo ima veze i sa Network, što se tiče medija i odnosa prema gledanosti i iskorišćenosti sadržaja (osoba), grotesknim vestima i senzacionalizmom.

Ne uzimam za zlo što nisu do kraja ideje završene (ili bolje rečeno su neke od njih pacifikovane) koje vidimo kroz film koje pominje vukozec (naravno ja bih do kraja eksploatisao ali..) o klasnom elementu, emotivnoj tuposti establišmenta. Ne znam da li će osim Theatrical cut-a imati još neki cut sa dužim vremenskim trajanjem, to bi po meni bilo odlično. Svet koji prikazuje Joker možda je preteran ali nije nemoguć, čak šta više da plebs nije zamajavana tehnološkim novotarijama, brendovima, i stvarima bez kojih (ne)mogu pitanje je gde bi bila tačka pucanja. Na koncu treba ipak imati na umu da kuća poput WB neće dopustiti za sada i u ovom vremenu iz mnogo razloga mračnije poimanje ovih stvari.

Sam case study ličnosti Joker-a magnetično vuče Joaquin i pored nekih mana. Ovde je opet režiser imao nešto veću slobodu da artizuje možda i neke scene (opet zbog referenci na neke filmove, poput plesa). Što se tiče psihološkog okvira, meni je jedan psihijatar koji je gledao pre mene tvrdio da i pored nekih dodavanja svakako neko koristio uobičajne profile razvoja ili fragmentacije ličnosti da bi izveo Joker-a na svetlo. Meni iskreno tu ništa ne smeta, jer opet svestan sam ograničenja koje imaju većina režisera iz Holivuda.

Takođe film ostavlja i slobodu tumačenja svega izvedenog jer ima mesta sumnji da se gledalac zapita šta od prikazanog je uobrazilja a šta stvarnost.

U vremenu kakvom živimo nije lako snimiti ni ovakav film u toj produkciji i sa te strane sam veoma zadovoljan. Takođe ovde imamo veoma jasnu distancu od nenormalnih zabavnjaka zadnjih godina od strane Marvel Disney Sony društva koji sa jedne strane možda stipu i daju na popularnosti ali po meni uništavaju širinu šta strip kao mediji može da pruži. Sa samog DC stanovištva odn. Batman ekosistema ovo jedan dragulj koji ne nužno će biti iskorišćen jer zaista uz ovakav tonalitet i sa pristupom realnošću malo ima prostora za takvog Batman-a. U ovakvom tumačenju sa realnom pričom o dostupnošću tehnologije malo za njega ima mesta, osim da kao što je i raspravljano u The Dark Knight (sam Bruce ne počne da istu zloupotrebljava) i koristi metode koje će samog junaka lišiti empatije gledaoca.

U svakom slučaju film vredan gledenja u odnosu onoga što se danas snima i nudi, čak i više od toga.
vukozec Posted - 09/10/2019 : 12:24:54
quote:
Originally posted by DiSkAcH


Mogao si bar stavit upozorenje za spoilere, ja sam ga gledao, ali zbog onih koji nisu.
I da, odlično si to napisao, film ima svojih mana, ali mene je baš oduševio.A gle, vidi se koliko ima teksta, teško da mogu toliko nadrobit bez spoilera (a čini mi se i da nema nijedan pravi eksplicitni spoiler) ;)

Thx na komplimentu koji si dao premda se u načelu ne slažeš ;)
DiSkAcH Posted - 09/10/2019 : 12:14:21
quote:
Originally posted by vukozec

JOKERJoker je film ...Mogao si bar stavit upozorenje za spoilere, ja sam ga gledao, ali zbog onih koji nisu.
I da, odlično si to napisao, film ima svojih mana, ali mene je baš oduševio.
lwood Posted - 09/10/2019 : 10:33:35
quote:
Originally posted by VALTER

https://www.telegram.hr/kultura/gledao-sam-dnevnik-diane-budisavljevic-to-je-film-koji-te-smlavi/

jel valja ovo šta?
vukozec Posted - 09/10/2019 : 10:28:59
JOKER(U NASTAVKU TEKSTA MOGUĆI MANJE EKSPLICITNI SPOILERI)

Joker je film sa puno emocionalnog naboja koji leži na glumačkom perfomansu glavne uloge, te sugestivnoj režiji sa naglašeno realističnom kamerom.

To je ujedno i film koji vrišti od vlastite ozbiljnosti i važnosti. Već odabir Joaquina Phoenixa bio je signal da je naslovna uloga vjerojatno dizajnira za one-man tour-de-force (aka oskarovsko preglumljivanje), i tako i bi. Tu su također i prilično očiti tributei/citiranja Scorsesea, i to onih njegovih najopasnijih filmova. Sve to još uvijek nisu nužno mane filma, bar ne one glavne. Glavna mana je što unatoč svoj toj važnosti film ne uspijeva reći ništa važno, osim možda "making fun of mentally ill is bad, mkay?". Kad Joker u klimaksu klimaksa zaurla poantu koja bi nas trebala ošamutiti ("What do you get when you cross a mentally ill loner with a society who abandons him and treats him like trash? I'LL TELL YOU WHAT YOU GET!!! YOU GET WHAT YOU FUCKING DESERVE!!!"), moja reakcija je više bila: thank you Captain Obvious, ta poanta je jasna valjda nakon prvih 5 minuta, ne moraš nam je slovkati.

A osim te glavne poruke, film poručuje svašta pomalo i ništa konkretno. U prikazu Thomasa Waynea (Batmanovog ćaće) kao bahatog ignoranta kojeg odluče izabrati za gradonačelnika isključivo zato jer je najbogatiji baja u selu/Gothamu neki će možda prepoznati Trumpa, no ta konekcija ostaje površna i lik sporedni, kao i finalna pobuna obespravljenih protiv bogataške elite koja kao da je ofrlje preuzeta iz The Dark Night Rises. Sa druge strane imamo u zadnje vrijeme popularan pojam "incel" koji su mnogi prepoznali u filmu. "Incel" je skraćenica za "involuntary celibate", a postala je naziv za web zajednicu frustriranih muškaraca koji ne mogu pronaći partnera za seks. Uglavnom je riječ srednjovječnim bijelcima i premda ne postoji jasno definirana ideologija incela, mnogi od njih se povezuju sa ekstremno-desnim stavovima (mizoginija, rasizam, militantnost, itd.), te je nekoliko zabilježenih masovnih pucnjava u Americi dovedeno u direktnu vezu sa incel pokretom. Možda Todd Phillips nije to svjesno imao na umu, no jasno je zašto su mnogi prepoznali ovu temu u filmu: Arthur Fleck savršeno odgovara definicija incela (minus web aktivnost, koje nije bilo u doba radnje filma). Seksualna frustracija igra važnu ulogu u njegovoj psihi. Arthur/Joker je prikazan tako da u nama izaziva isključivo empatiju. To je pojedinac čiji život je bio pakao od rođenja isključivo krivnjom drugih. Likovi kojima se on osvećuje u filmu su isključivo likovi koji su ga zlostavljali ili iskorištavali (u filmu nema nama poznatog Jokera: psihopata koji uživa u pljački i masovnim ubojstvima) sa jednom iznimkom. Predmet njegove žudnje, zgodna samohrana majka koja živi u stanu do njegovog, u nijednom trenutku filma se ne odnosi loše prema njemu niti je prikazana kao loša osoba. Njena sudbina nam doduše nije do kraja eksplicitno prikazana, no većina će vjerojatno shvatiti da nije bila dobra. Dok je Phillips na nekim drugim temama očito jako pazio da ga se ne može optužiti (ili aplaudirati mu, ovisno tko sudi) za političku nekorektnost (npr. na temi rasizma), u ovom slučaju se poskliznuo: Joker se u filmu osvjećuje svima koji su protiv njega zgriješili na ovaj ili onaj način, a "grijeh" tog lika je isključivo to što je zgodna žena. Ako film od nas traži empatiju prema nestabilnim pojedincima koji pucaju (u doslovnom i prenesenom značenju) jer su tretirani kao smeće od strane društva, što da radimo sa ovim slučajem?

Što se tiče kritike društva koje se loše odnosi prema mentalno oboljelima, neke stvari su pretjerane radi dramaturškog efekta. U jednom trenutku vlast obustavlja SVU pomoć mentalno oboljelima i prepušta ih sebi samima (-> Arthur prestaje piti svoje lijekove -> ulazi u finalni stadij transformacije u Jokera). Ne znam koliko to odgovara stvarnosti, no malo je nategnuto, a još više je nategnuta šansa da osoba sa ozbiljnim poremećajem ličnosti uspije posvojiti dijete. Također, premda film nastoji izavati empatiju, nisam siguran da će se osobama sa mentalnim poremećajima dopasti što je zaključak da će se takva osoba ako ju se provocira i ne pazi dovoljno pretvoriti u manijakalnog ubojicu. U konačnici, možda najciničniji element filma je što onu poruku sa početka šalje tip koji je karijeru napravio na račun gegova o društveno neprilagođenom pojedincu sa psihičkim poremećajem -> lik Zacha Galifianakisa je jasno glavna komična potka Mamurluk trilogije po kojoj je redatelj Jokera dosad bio poznat.

Joker je dakle film koji je pomalo anti-establishment, no ne previše da se oni drugi ne bi uvrijedili (pa Joker više puta eksplicitno ističe da nema političkih želja), koji se dakle pomalo trudi biti politički korektan, ali je usto i pomalo mizogin, te pomalo ciničan. Sve to "pomalo, ali ništa konkretno" je rezultat toga što je Phillipsu očito jedini glavni interes bila studija karaktera, a sve ovo ostalo je tek popunjavanje rupa, no to ofrlje popunjavanje rupa onda oduzima snagu i toj studiji karaktera.
Shaner Posted - 05/10/2019 : 23:57:18
Pogledao Jokera, razočaran.

MSBlueberry Posted - 05/10/2019 : 23:05:17
Pogledao ˝AD Astru˝, razočaran.
Stark Posted - 05/10/2019 : 18:10:26
Upravo došao sa projekcije Jokera, fantastičan film, suvišno je trošiti dalje riječi. Preporuka svakako.
VALTER Posted - 04/10/2019 : 20:06:03
https://www.telegram.hr/kultura/gledao-sam-dnevnik-diane-budisavljevic-to-je-film-koji-te-smlavi/

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000