forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 procitao i (ne-) preporucujem

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
King Warrior Posted - 22/07/2009 : 17:32:42
Umjesto topica "trenutno citam", koji me vise podsjeca na kaladont topic,kako bi bilo sa jednim topicom u kojem se kaze sta je procitano i par rijeci da li se preporucuje ili ne?
Prednost ovog topica je da ostali saznaju da li je nesto vrijedno procitati i da vide koliko se nekim osobama svidjeo neki strip, bez obzira da li je Bonelli,BD,Ameri,Manga ili nesto peto. Kod "trenutno citam" vecinom stoji samo naslov epizode koja se cita,logicno i da nema vise rijeci kada osoba nije jos procitala strip. Navesti samo naziv stripa je po meni ista stvar kao napisati nesto u topicu "kaladont".
Ne mora to biti neka recenzija vec nekoliko rijeci,kao dobro ili lose i ukratko zasto je tako.Mogu i slikice naslovnica kome nije tesko da uploaduje, kao i rasprava o navedenim stripovima.

Mogle bi se davati i ocjene od 1-10 za cijeli strip.Nije potrebno ocijenjivati crtez ,pricu i sve ostalo.

npr.- The Walking Dead,paperback 1: Solidna horror prica o zombijima. Svidja mi se sto u prvom planu stoje dogadjaji ljudskih uloga kao i njihove emocije, te nije pravi slasherski strip gdje na svakoj stranici prikazuju vadjenje crijeva i ostale gadosti.
8/10
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
stripadzija Posted - 02/12/2019 : 09:06:07
Baš je dobra karikatura!
Vlaadisha Posted - 01/12/2019 : 17:51:55
jucerasnja karikatura toma gaulda me podsetila na ovaj topic

anto Posted - 29/11/2019 : 20:27:13
Besna kobila nam je u 2019-oj donela samo dva naslova,ali oba hvalevredna!Šabute:Čistilište (Besna kobila)

Šabute je jedan od omiljenijih autora mnogih forumaša,ne i moj.Ok su mi njegovi stripovi,u stvari većinom jako dobri,ali nemam taj poriv da kad se objavi nešto od njega skočim od sreće.Za sada su mi najbolje neke stvari koje su izašle u omnibusu koji objavila Fibra,odnosno Makondo (Veštice/Pun mesec).Recimo,nahvaljeni Sam samcat mi je blago razočarenje,a Ribare nove zemlje nisam ni nabavio.
Četvrto pojavljivanje Šabutea međ' Besnom kobilom mi je najbolje.
Benžamenu kreće napokon u životu,ali preko noći ostaje bez ičega,i on postaje socijalan slučaj;a kad ga udari auto,naći će se u Čistilištu, sa opcijom odlaska liftom na gore ili na dole,u zavisnosti o ishoda zadatka koji će tamo dobiti.
Odlična ideja sa jako dobrim izvođenjem,mada mi je priča u tećem albumu nešto mlakša nego što sam se nadao.Takođe,i kraj mi je neočekivan,ali ne i loš.
Kolorisani Šabute mi se više sviđa od crnobijelog,a samo izdanje bombonica.
4.5/5

*i opaska na račun njegov lakog prelaska u klošare - pa jel moguće da se u uređenoj državi poput Francuske,toliko lako postaje socijalni slučaj?Jošiharu Cuge:Čovek bez talenta (Besna kobila)

"Prodajete kamenje koje ste skupili u kraju.Drugim rečima,zar nije isto kao da spavate po ceo dan.
Budući da ništa ne prodajete,ništa i ne radite;dobro znajući da Vam ga niko neće kupiti.
Sve u svemu,ničemu ne služite.Vaše postojanje,nema nikakvu vrednost."


Lepo je videti ovakvu mangu i u domaćem izdavaštvu.Ne kažem da su one do sada objavljivane loše,već da imamo nešto ozbiljnije u rukama ovog puta.

Kultna manga Čovek bez talenta je čistokrvni slice of life na japanski način.
Glavni junak ima ženu i malog sina,lenj je,i trenutno se bavi prodajom kamenja koje je pokupio u obližnjj reci (doduše,skupljao ih je dve godine).
Živi bedan život,a ni emotivni mi nije na viskokom nivou;ima razne ideje kako da zaradi više novca,ali nijedna se ne bazira na njegovom najvećem talentu,bavljenje stripom.

Pa ipak,način na koji doživljava tu svoju lenjost i situaciju u kojoj se nalazi,je jako zanimljiva i nesvakidašnja;uostalom,kao i sve što dolazi iz Japana.
Isto kao i razgovori koje će voditi u pojedinim poglavljima sa živopisnim i neobičnim likovima poput gospodara ptica,učiteljem Sekuinom,prodavcom starudija,Jamaijem(vlasnikom knjižare).

I još jedan odlično odrađen strip u AMD-a + fenomenalan izbor papira.
(moram da primetim da su nekoliko zadnjih albuma koji su došli iz AMD-a korektno urađeni)

4.5/5

i tople preporuke za oba stripa!!!
pcoro Posted - 28/11/2019 : 18:40:45
Taj Mars je bio fora, ostalog se bas ne sjećam. Davno je izlazilo.. i onaj neki sa jednonogom curom je bio ok. Teško da bi sad to čitao za gušt, teško je i depresivno štivo. Ali ako Fibra objavi, rado bi posudio u knjižici.
Vlaadisha Posted - 28/11/2019 : 15:58:56
da, the seeing-eye dogs of mars je deo kolekcije
valjda jedino sto nije reprintano je rusty iz ANL #15 (poslednji koji je izdao fanta)
drugim recima, ova zbirka je ANL #16-20 + jedno novo poglavlje
pcoro Posted - 28/11/2019 : 12:35:26
Da li u tog Rustija spada i onaj strip o MARSU?
Vlaadisha Posted - 27/11/2019 : 05:44:52
Pročitao sam "Rusty Brown", izdanje Pantheona u kom je sakupljen najveći deo serijala započetog u "Chicago Readeru", odnosno "Acme Novelty Library". Uprkos naslovu, reč je o stripu bez glavnog junaka, a Rusty je samo jedan od sedam likova koji imaju tek poneku dodirnu tačku. Autor kaže da struktura priče ima oblik pahuljice, i u tom konceptu već se naziru sve vrline i mane stripa.

S jedne strane, iako se radi o bezmalo dve decenije dugom projektu, čini se kao da je svaki detalj unapred osmišljen i savršeno uklopljen u veliku sliku. Tom utisku doprinosi i crtež - stilizovan, minuciozan, gotovo šematski perfektan. S druge strane, celina deluje hladno, nekako kalkulantski, skoro bezdušno (do poslednjeg poglavlja, ali bez spojlera).

No nije to problem. Odabir ideje je prerogativ autora. Nego je nevolja što Ware kaže ovako: "Iako imam ponešto zajedničko sa svim likovima u knjizi, pokušao sam da zamislim ljude drugačije nego što sam ja, da ih razumem i saosećam sa njima koliko god je to moguće, jer mislim da je to jedina svrha i nada čovečanstva i umetnosti". Ni manje ni više hehe. U ovoj nameri "Rusty" je slavno propao. Naime, nijedan od njegovih likova nije srećan, barem na kratko. Među ovih sedam likova nema ljudskog bića sa "željom da se za život bori". "Život je sranje a onda umreš", na 350 strana za $35.

Ne znam da li se autor setio igre reči sa "snowflake", ali meni je sve vreme bila na pameti dok sam ovo čitao.


Deers Posted - 23/11/2019 : 14:27:03


Zerocalcare: Škola šamaranja profesora Kreča

Nova Zeretova knjiga. Ova knjiga ponovno sadrži kratke stripove saklupljene sa bloga. kako u zadnje vrijeme je blog malo zapostavljena du su i razni stripovi koje je radio za razne stranice, časopise, novine itd.
Stripovi su podijeljeni u tri dijela.
Prvi dio sadrži opće poznate stripove koji se bave sa svakodnevnim stvarima. Među njima ima pravih bisera kao u njegovim najboljim danima.
Drugi dio se bavi društveno angažiranim stripovima. Kome se nije svidio Kobane Calling neće ni ovi. Meni je KC dobar. Čovjek piše sa svoje stajališta (koje je čak i objasnio) i ne može mu se poreći životnost i iskrenost koja krasi i njegove druge stripove.
Treći dio je rezerviranza stripove koji su većinom bili recenzije različitihserija i filmova kao i njegova reportaža iz Venecije.

Sve u svemu dobra knjiga kroz koji se provlači lajmotiv unutarnje borbe između onoga što želi raditi i onoga što bi volio raditi i samog sukoba kojemu je on sam kriv.Zerocalcare: Kopanje rovova - hranjenje krokodila

Knjiga koja je izašla prije prethodno navedene ali ne može se smatrati klasičnom knjigom. Radi se o monografiji izložbe održane U nacionalnom muzeju umjetnosti 21. stoljeća u Rimu od 18.11.2018. do 10.3.2019. manji dio su stripovi a veći dio analize, plakati, ilustracije, itd. Prava stvar za prave fanove.
swamp thing Posted - 20/11/2019 : 21:58:34
Filozofija razine nafuranog srednjoškolca nije uopšte teško štivo. Zapravo sam iznenađen što se nekim forumašima koji provjereno imaju ukusa i mozga (kao što je moj sugrađanin Pijani Patak) može svidjeti ovolika hrpa sraćke.
Mislim, moja šoljica čaja i te stvari, nek uživa onaj koji može.
shalilo6 Posted - 20/11/2019 : 21:07:08
quote:
Originally posted by swamp thing

Batman: Damned
Ajme kakvo pretenciozno govno. Mislim na priču, naravno, crtež je maestralan.

E pa sad, da je izmet baš i nije, malo teže štivo jeste i neće baš sjest svakome ko voli šišmiša.
anto Posted - 20/11/2019 : 19:44:46


Шон Тан:Долазак (Комико)

Na 120+ stranica bez teksta,Šan Tan grafički pripoveda priču o emigraciji,odlasku u beli svet "trbuhom za kruhom" ili bekstvu iz lošijeg u bolje.
Čovek,muž i otac jedne male devojčice,odlazi od kuće u novi svet.Svet prikazan u nadrealnom stilu (sam ulazak u državu podseća na njujorško ostrvo Elis),sa čudnim živuljkama,pismom,hranom,građevinama....I onda pratimo njego privikavanje na nove okolnosti,snalaženje,traženje posla,upoznavanje novih ljudi i njihove priče o bekstvu...
Topla priča,prelepo nacrtana,kojoj ćemo se više puta vraćati.
Najveći minus mi je što se previše brzo "pročita";ali zbog prethodno napisanog,to ne predstavlja probem.
4/5
Izdanje lutka.
anto Posted - 16/11/2019 : 22:03:17
ajde baš da vidim kakva su to iznenađenja :)
izivko Posted - 16/11/2019 : 20:01:12
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by izivko

quote:
Originally posted by Peyo

@izivko,

Lijep prikaz, dijalozi u stripu bude zanimanje i dižu očekivanja.

Hvala ti što si nas dodatno napalio na Ralpha Azhama.

Sada možemo reći:

Svi smo mi anto!


Popit ćemo onu Čačanku jednom zgodom ako treba i u Čačku.


popićemo je obavezno jednom!
Čačak,Zagreb,Hercegovina (ne znam odakle je izivko)...


Slijede dva iznenađenja, po tvom ukusu i na tvoju preporuku.

Samo nakon tekme a dobro sam cugno. "Istovaram" pelet od 11-16.00.
lwood Posted - 15/11/2019 : 17:48:40
Mister No- Kalifornija. Odličan strip.
swamp thing Posted - 15/11/2019 : 17:37:43
Batman: Damned
Ajme kakvo pretenciozno govno. Mislim na priču, naravno, crtež je maestralan.
anto Posted - 15/11/2019 : 17:07:58


E. K. Sigar: POPAJ, nedeljne epizode 1930 - 1932. (Komiko)

"Toj sam štoj sam,
i taki sam ti skroz!"


Sa izvesnom dozom skepse sam dočekao nedeljne table Popaja (kao i svi moji pajtaši koji uzimaju ovog junaka),plašeći se kakav će biti prelazak sa dužih epizoda na geg-table.
Srećom,bojazan je bila bespotrebna,i ovaj Ppaj je pun pogodak kao i prethodna dva.

Jeste u pitanju forma geg tabli,ali u dosta slučaja one su povezane (u nastavcima),a i tamo gde nema jasne poveznice,može se reći da se mogu sagledati kao segmenti jedne dugačke storije.

Ovaj kolorni Popaj (koji bajdvej prelepo izgleda u restauriranom koloru) ima akcenat na fajt.Na većini tabli se priča vrti oko tabanja.Uglavnom su to bosk mečevi,gde izvesni bogataš Kilf želi da uništi našeg mornara),ili tuče u Krivokućinoj kafani,ili zbog Olive...
Iz početka,činilo mi se da to nije nivo priča iz crno belih albuma (#1 i #2),ali kako je knjiga odmicala,sve sam više uživao u njoj.Sistem mi je bio desetak tabli svako veče,a mogu reći da je sam strip itekako isplativ,jer ima tu materijala za poduže čitanje.
Pera Ždera je u ovim nedeljnim tablama dobio zapaženiju ulogu.
Ilija Čanak za Popaja je isto što je Nenad Briksi za Alan Forda;bez imalo preterivanja.
Sad kad saberem sve nekadašnje utiske,ovo mi je najbolji geg strip kojeg sam čitao (bolji i od Gaše,Kalvina i Hobsa...)

ocena petica k'o suza,i preporuka k'o kuća,ako niste čitali ranije ovo remek delo devete umetnosti.A ako jeste i nije vam se svidelo,jednostavno nemate ukusa.
izdanje - bombonica.,u svakom pogledu!

edit:ovde po prvi put imamo fazon sa spanaćem - kad ga pojede,Popaj dobija još veću snagu.
anto Posted - 15/11/2019 : 15:41:35
a ti Erni,jesi li obavio sa Bernardom razgovor oko probelam sa Tangijem?
Ernie Pike Posted - 14/11/2019 : 16:51:40
quote:
Originally posted by anto

quote:
Originally posted by izivko

Čitao sam mnoga Trondheimova djela, evo sad i Azhama, radi se o izuzetnom umjetniku, rekao bih jedinstvenom u svom zanimanju, velikom radniku, nijedan žanr mu nije stran, duhovit je, dobar pripovjedač, maštovit, originalan - da skratim čovjek je genijalan.


potpisujem kao i Pejota,a bogami i ti da si nam živ i zdrav,i da redovno pišeš osvrte te nam ukazuješ na neke lepe stvari koje kod nas još nisu izdate.U potpunosti se slažem. I za Trondheima i iza Izivka.
anto Posted - 14/11/2019 : 15:40:09
quote:
Originally posted by izivko

quote:
Originally posted by Peyo

@izivko,

Lijep prikaz, dijalozi u stripu bude zanimanje i dižu očekivanja.

Hvala ti što si nas dodatno napalio na Ralpha Azhama.

Sada možemo reći:

Svi smo mi anto!


Popit ćemo onu Čačanku jednom zgodom ako treba i u Čačku.


popićemo je obavezno jednom!
Čačak,Zagreb,Hercegovina (ne znam odakle je izivko)...
anto Posted - 14/11/2019 : 15:35:28
quote:
Originally posted by izivko

Čitao sam mnoga Trondheimova djela, evo sad i Azhama, radi se o izuzetnom umjetniku, rekao bih jedinstvenom u svom zanimanju, velikom radniku, nijedan žanr mu nije stran, duhovit je, dobar pripovjedač, maštovit, originalan - da skratim čovjek je genijalan.


potpisujem kao i Pejota,a bogami i ti da si nam živ i zdrav,i da redovno pišeš osvrte te nam ukazuješ na neke lepe stvari koje kod nas još nisu izdate.
Peyo Posted - 14/11/2019 : 14:51:00
quote:
Originally posted by izivko
Čitao sam mnoga Trondheimova djela, .... radi se o izuzetnom umjetniku, rekao bih jedinstvenom u svom zanimanju, velikom radniku, nijedan žanr mu nije stran, duhovit je, dobar pripovjedač, maštovit, originalan - da skratim čovjek je genijalan.Potpisujem.
izivko Posted - 14/11/2019 : 14:07:23
quote:
Originally posted by anto

samo bih se dotakao sledećeg:
Što još reći o serijalu koji kao da nema ni početka ni kraja?
Cijelo vrijeme tinja neka iskra koja nikako da se zapali i pretvori u plamen. Kada čitatelj pomisli evo ga, sad će, slijedi blago razočaranje.
I tako iz epizode u epizodu, a svaka nova nalikuje onoj prethodnoj. Nekako se stječe dojam da se Trondheim ponavlja i sam sebe kopira.


Ja od Ralfa (uopšte od Trondijevih naslova) i ne očekujem serijale sa jasnim krajevima;kod njega "poenta nije u kraju putovanja,već u samom putovanju"
A siguran sam da je i 12.,završni album doneo neka razrešenja za one koji ne misle tako.


Slažem se, osobito stoji ovo boldano. I vrijedi općenito, ne samo za njega.

Čitao sam mnoga Trondheimova djela, evo sad i Azhama, radi se o izuzetnom umjetniku, rekao bih jedinstvenom u svom zanimanju, velikom radniku, nijedan žanr mu nije stran, duhovit je, dobar pripovjedač, maštovit, originalan - da skratim čovjek je genijalan.
Ona slika gore puno govori o njemu samom.
anto Posted - 14/11/2019 : 10:50:01
šta da kažem;kad sam video da je RA na tapetu,ustreptao sam kao tinejdžer pred prvi seks - sjajan i detaljan prikaz (ne sećam se kada sam neki tekst na forumu ovako pažljivo čitao),koji je zaslužio ne jednu,nego nekoliko kvalitetnih Čačanki.

izivko


samo bih se dotakao sledećeg:
Što još reći o serijalu koji kao da nema ni početka ni kraja?
Cijelo vrijeme tinja neka iskra koja nikako da se zapali i pretvori u plamen. Kada čitatelj pomisli evo ga, sad će, slijedi blago razočaranje.
I tako iz epizode u epizodu, a svaka nova nalikuje onoj prethodnoj. Nekako se stječe dojam da se Trondheim ponavlja i sam sebe kopira.


Ja od Ralfa (uopšte od Trondijevih naslova) i ne očekujem serijale sa jasnim krajevima;kod njega "poenta nije u kraju putovanja,već u samom putovanju".
A siguran sam da je i 12.,završni album doneo neka razrešenja za one koji ne misle tako.
izivko Posted - 14/11/2019 : 08:58:27
quote:
Originally posted by Peyo

@izivko,

Lijep prikaz, dijalozi u stripu bude zanimanje i dižu očekivanja.

Hvala ti što si nas dodatno napalio na Ralpha Azhama.

Sada možemo reći:

Svi smo mi anto!


Popit ćemo onu Čačanku jednom zgodom ako treba i u Čačku.
Peyo Posted - 14/11/2019 : 07:48:55
@izivko,

Lijep prikaz, dijalozi u stripu bude zanimanje i dižu očekivanja.

Hvala ti što si nas dodatno napalio na Ralpha Azhama.

Sada možemo reći:

Svi smo mi anto!

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000