forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 173 - ...i prah ćeš opet postati.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
LudensovPotrcko Posted - 17/07/2019 : 18:04:08
Je li to Dylan ponovno počeo piti?Scenarij: Paola Barbato
Crtež: Raul & Gianluca Cestaro

Broj originala 346.

22.07. u SnK i https://shop.strip-agent.hr/proizvod/dylan-dog-173-i-prah-ces-opet-postati" target="_blank">shop.strip-agent.hr
Od 23.07. na kioscima
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Spock Posted - 28/08/2020 : 21:03:22


Dylan Dog SR 346: ...i prah ćeš opet postati (LU 173, VČ 137)

Scenarij: Paola Barbato
Crtež: Gianluca & Raul Cestaro
Naslovnica: Angelo Stano

Komentar:
Uh, koja je očigledna razlika između Barbatove i ostalih scenarista u ovom serijalu! I do sada mi je bila jedini scenarist koji se donekle uspio približiti Sclaviju, a ovom epizodom to dodatno dokazuje. Istina, ponovno muči Dylana i tako ponavlja standardni predložak iz svojih prethodnih epizoda.

Međutim, ono što je bitno je da se o ovoj priči (baš kao i o većini njezinih) dugo razmišlja. Nije to plitko i glupo djelo u kojem je scenarist mučio muku kako da popuni stranice između efektnih scena ubojstava. Barbatova nam servira onaj pravi strah - strah ludila, gubitka svega poznatog, praktički nestanak cijelog svijeta kojeg poznajemo, kompletnu inverziju Dylanova života i time drži šokiranog čitatelja prikovanog za strip od početka do kraja.

Ne kažem da se taj pristup svima sviđa. Netko ne voli razmišljati, pa mu odgovaraju Chiavijeve besmislene, ali efektne scene nasilja između koji postoji samo nekakva usiljena i naknadno smišljena nit poveznica. Drugi vole brutalne, pa i gadežljive scene, ali te stvari nisu za mene.

Ono što ja tražim kod Dylana je dubina same priče i raznolike mogućnosti interpretiranja iste, a to je nešto što drugi serijali nemaju. To je ono što je nudio Sclavi, a jedino je Barbatova u svojim pričama uspjela čitatelja zbuniti i natjerati na razmišljanje. Takve priče traže nekoliko čitanja za bolje razumijevanje, a nije isključeno da novim čitanjem i dojam bude drugačiji, pa i određeni zaključci. E, pa ovo je još jedna takva epizoda!

Dosta me podsjetila na Barbatinu sad već kultnu epizodu DD SR 228: "Preko praga" po postavljanju bitnih pitanja o likovima serijala, posebno Grouchu i Blochu. Tamo je tajanstveni ranjenik (Paola, Sclavi ili čitatelj - pogledati recenziju) postavio Grouchu pitanje tko je on, a ovdje je to Dylan.

Još nam Paola na kraju servira dodatne upitnike po tom pitanju, potvrđujući da su Dylanove naoko sulude sumnje više nego opravdane. Tim završetkom se ostavlja iznimno bitan upitnik i stavlja čitatelja u poziciju da sa zanimanjem očekuje novi broj. Svejedno, ono pitanje koje muči fanove od početka serijala: "Tko je Groucho?" i dalje ostaje neodgovoreno, ali konačno se ta tema počela raspitlitati.
Ne znam samo što Sclavi misli o tome?

Prije nego što kažem koju o crtežu otvorite 75. stranicu stripa i pogledajte zadnju vinjetu. U pitanju je moćna i uznemirujuća scena koja sažima i potvrđuje sve moje zaključke o ovoj priči kojoj crtež daje onu dodatnu vrijednost.

Dakle, crtež je odličan - atmosferičan s lijepo i efektno prikazanim emocijama koje likovi izražavaju u određenim situacijama. Očigledno je da braća Cestaro vjerno prikazuju Paoline zamisli s ogromnom količinom detalja u crtežu, a i tema je kompleksna da kompleksnija teško da može biti. Nisam stručnjak kao oni kojima se ovaj crtež ne sviđa, ali ovo je za mene desetka k'o kuća!
Možda bi dobra bila usporedba s naslovnicom. Stano je nacrtao zanimljivu scenu koja odgovara temi stripa, ali tu nedostaje emocija. Ne osjeti se taj Dylanov očaj, praznina i nevjerica u pogledu, malodušje, bezidejnost, strah, ludilo...

Ukratko, crtež je najbolji element ove uzbudljive, neobične, šokantne, ali i zbunjujuće epizode. Još nisam vidio tako vjerno prikazana emocionalna stanja jednog lika u tolikoj količini u jednom kiosk stripu od 94 stranice.

Za kraj, evo i popis (stavio bih slike na sajt, ali još ne mogu naći skenirani primjerak na netu) tih raznoraznih emocionalnih stanja glavnog junaka po brojevima stranica, pa strip u ruke i pogledajte:
13. str. - luđački bijes
39. - potpuni gubitak kontrole
46. - strah
54. - očaj
56. - tuga
76. - sramežljivost
77. - iznenađenje
79. - šok nakon prihvaćanja istine
81. - odlučnost
86. - krivnja
94. - zadovoljstvo

I rest my case!


(priča: 8, scenarij: 9, crtež: 10, naslovnica: 7) - 88%
Barker Posted - 29/12/2019 : 17:22:23
Uh, u ...pepeplu se vratila Paola-muciteljica-Dilana. I sta smo dobili? Slozicu se svim komentarime ovde, pored toga sto smo ovu "hroniku (ne)obicnog ludila" vec videli vise puta u serijalu, malo je nategnuto Dilanovo pucanje po svim savovima, ali nije ni nemoguce, jednostavno niko ne zna kade ce konacno puknuti I oterati sve (pa I samog sebe) dodjavola. Najveci "problem"
su Dilanove halucinacije I patnje koje zauzimaju najveci deo (s)tripa ali nisu na vrhunskom nivou I prvise su repetitivne. Mogle su se tu stvarno jezive stvari nagurati. Ok, "lepo" je bilo videti Jesenje skitnice ponovno, kao I sukob sa samim sobom, ali objasnjenje ucesnika u Dilanovom "izlecenju" su... eh
Kraj je sam po sebi jako uznemirujuc, bar meni licno, nikad im ne bih oprostio Grucov odlazak, ali OVO me jos vise zabrinjava I uznemiruje (bas kao I Grucov izraz lica na zadnjoj strain) - stvarno ne znam koja je pozadina svega toga I sta je to smisljeno, ali jednostavno mi nije prijatno, od sada cemo na Gruca gledati drugacijim ocima? svaki njegov potez, sala ili gest ce imati drugi/promisljeni smisao? Sclavi, sta ti mislis o ovome? :(
Cestarovi su naprosto sjajni, posebno u crtanju Dilana I Gruca, iako imam utisak da ih ovaj Boneli format gusi, crtez im je tako gust I trazi jos vise prostora.
Stano skoro pa odlican, ali nesto mi ne stima skroz, moguce da je to dilanov izraz lica. A I potajno sam se nadao da je ona maska na naslovnici pozajmljena od Sendmena (avaj, nije)
Deers Posted - 03/09/2019 : 07:19:53

pročitao ponovno #346 ... i u prah ćeš se vratiti

SPOILERI

I na drugo čitanje imam jako pozitivan dojam o priči. Sve te promjene oko njega dovele su ga do živčanog sloma. Da bi se suočio s time mora postojati novi Dylan te je time simbolično rušenje svega staroga. Naravno, to sam Dylan ne bi uspio bez prijatelja koji su uz njega. Barabto i inače voli mučiti Dylana, pa nije novost da to i tu radi solidno. No kako smo to već vidili nije nam poebno napeo, pogotovo zbog vaijacija u sredini stripa. Kako je crtež fenomenala nije mi smetalo. Cestarovi su mračni i detaljni. Blago izobličeni likovi, koje su neki spemenuli, meni ne smetaju. Dapače, podsjećaju em na starog Casertana.

Što se tiče zadnje stranice. Prvi put kad sam je pročitao mi je zasmetala. Priča o Dylanovom padu i suponu savršeno funkcionira i bilo je očito da je tu stranicu stavio tamo Recchioni. Plus, dira u Groucha, a to se ne radi ako nemaš jaaako dobre idej što ćeš s njim. Kasnije, razmišljam sam došao do zaključka da ta stranica, u maniri Kjavijevih twistova funkcionira odlično sa epizodom. Dylanov sviejt se srušio. I iako on misli da je pokupio konce mi znamo da nije tako. Dylanov najbolji prijatelj skriva tajnu od njega. To me zakopalo gore od cijele epizode.
Što se tiče tumačenja, razmišlajjći možemo doći do zaključka da je ta scena logičan sljed događaja iz Muškog srca, Goucho, da bi spasio Dylana pristaje na suradnju s "njima". S time bih definitivno isključio da je on i prije radio Dylanu iz leđa. Tko vuče konce nije teško zaključiti, a zašto to će vrijeme pokazati.
going going Posted - 28/08/2019 : 14:54:53
quote:
Originally posted by velka031

Ovo obećava? Crtež mora biti dobar. Još nisam vidio Cestarove na DD, doduše...Velka preporucujem ti debitantski rad brace Cestarovih na Dilanu. Odlicna epizoda. Napisao sam i recenziju za nju:

https://www.stripovi.com/recenzije/dylan-dog-dd-lu-158-smrt-nije-dovoljna/2049/
bonjovi4ever Posted - 28/08/2019 : 02:08:45
Dobro je imati pri ruci Dylana za kasne nesane sate. Malo se ponavlja Barbatica s istražiteljem zagrezlim u ludilo, ali neka joj bude - treba znati patetiku prikazati tako da doprinese priči. Dok ovdje promatraš jadnog, rezigniranog, patetičnog Dylana poželiš ga ubiti i skratiti mu muke, a otprilike je to i ono na što se svodi radnja. Dobra je i posveta jednom od najvećih literarnih luđaka koje sam čitao, prigodno citiranom na početku i kraju stripa, mada je interpretacija ovdje ipak podosta drugačija tako da nije kopija u pitanju. Cestaro bi bili odlični da likove ne crtaju previše izduženo, osobito njihova lica..
Na zadnjoj stranici je poprilično jasno tko je s druge strane mobitela, a daljnja objašnjenja budu valjda kasnije.
Sarghan Posted - 19/08/2019 : 16:27:38
quote:
Originally posted by Spock

Uh, što ste nahvalili ovu epizodu.Ja sam rekao da je ovo jedna od najvažnijih priča u tom periodu, a ne nužno jedna od najboljih.


Da se ne lažemo, priča je jako dobro, no najveća zamjerka koju imam na nju je, ironično, što Paola ovdje radi ono u čemu je najbolja: muči Dylana i provlači ga kroz ludilo..........ponovno.

Nije to uopće loše odrađeno (kao ni savršeno odlično), ali koji je već ovo put da to radi?
Je, ovog puta je razlog tog "ludila" ekstreman i dosta realan (uz neka navučena rješenja na koja se bez problema može zažmiriti), ali kao zadnji dio prvog narativnog niza očekivao sam da ode stepenicu više... a ona nam ponudi svoj provjereni i jednako kvalitetan recept koji smo vidjeli već nekoliko puta. Znači, zamjerka je čisto repetitivnost formule bez neke drastičnije promjene.

Znači, jako dobra epizoda s nekoliko šokantnih detalja, ali njen veći dio je, koliko god kvalitetno izveden, već nekoliko puta viđen.
Spock Posted - 19/08/2019 : 10:06:03
Uh, što ste nahvalili ovu epizodu. A lijepo sam prestao kupovati redovnog Dylana!

Sad ste me natjerali da idem kupit ovaj broj.

Znao sam da ne trebam ulaziti na topice na koje ne trebam ulaziti!
Dexters Posted - 19/08/2019 : 06:05:09
quote:
Originally posted by Sarghan

Ovo je jedan od "najvažnijih" brojeva u serijalu, a osobito u 300+ periodu (završni dio prve narativne linije Recchionijevog preporoda), a komentara nigdje.

Di su dojmovi? Komentari na zadnju stranicu? Teorije?


Pročitao ga pred neki dan, i svidjelo mi se. Strip se bavi egzistencijalnom tematikom, slično kao i "Stanar s trećeg kata" čija bi recenzija uskoro trebala izaći. Uobičajeno kad je Barbato u pitanju dobijemo izuzetno lijepo napisan scenarij, premda nema one Sclavijeve lepršavosti. Ne bih ulazio u teorije, jer nisam čitao ništa poslje ovog, ali moram priznati da im je ovaj twist s Grouchom vrhunski. Od sad ćemo pozorno pratiti svaki njegov potez, smijat ćemo se vicevima, ali i promišljati- što on to hoće da kaže? Mislim da konačno riješenje neće biti jednostavno, i da je zakulisna igra mnogo dublja nego što se čini na prvi pogled . Crtež je vrlo detaljan, estetski lijep, ali ipak prenatrpan za dati format.

Scenarij: 9/10
Crtež: 8/10
Sarghan Posted - 19/08/2019 : 00:11:17
Ovo je jedan od "najvažnijih" brojeva u serijalu, a osobito u 300+ periodu (završni dio prve narativne linije Recchionijevog preporoda), a komentara nigdje.

Di su dojmovi? Komentari na zadnju stranicu? Teorije?
Stark Posted - 25/07/2019 : 18:43:04
Isplati se pročitati zbog twista na kraju.
ivanl Posted - 25/07/2019 : 16:00:26
quote:
Originally posted by supermark

Isplatili li se kupiti?
Prestao sam kupovati Dylana, sad samo proberem epizode na preporuku, a ovo piše Barbato, trenutno najdraža mi scenaristica


Ma gdje se Dylan ne isplati? I kad je scenaristicki voden 'na autopilotu', jos je uvjek par kopalja pred drugim Bonelli mastodontima. Ova epizida je okej. A Barbatova je uistinu izvrsna scenaristica. Lijepo je shvatila bit i 'stih' Dylandogovstine ...
zkne Posted - 23/07/2019 : 18:47:31
Isplati se uzeti,dobra prica i odlican crtez
supermark Posted - 23/07/2019 : 16:42:36
Isplatili li se kupiti?
Prestao sam kupovati Dylana, sad samo proberem epizode na preporuku, a ovo piše Barbato, trenutno najdraža mi scenaristica
zkne Posted - 23/07/2019 : 12:31:45
Na kioscima!
ivanl Posted - 18/07/2019 : 13:09:38
Stoji. Samo meni citanja nikad dosta. Nemam problema s tom neumjerenoscu, dapace... A posebno s Dylanon, njega mi nikad dosta. Evo upravo se bacam na novi Gigant.
Dexters Posted - 18/07/2019 : 11:53:39
Vremena se uvijek nađe, ali treba biti umjeren u svemu, pa i čitanju stripova. Meni je trenutni ritam sasvim okej.
ivanl Posted - 17/07/2019 : 23:07:16
quote:
Originally posted by zeljko

Nijw ni pogledao


Jbg. druze, mi ti kapitalisti imamo masu vremena za citanje...a ti gledaj..
ivanl Posted - 17/07/2019 : 23:05:47
quote:
Originally posted by Dexters

quote:
Originally posted by ivanl

Mogu samo zazeliti jos malo gasa za Dylana u Ludensu...


Sve si pročitao do sad?


Dylane?
Sve koji su izasli dosad u kako se popularno kaze; regionu. Sve. Evo bas danas onaj cetvrti susret DD-a i MM-a.
velka031 Posted - 17/07/2019 : 22:32:30
Ovo obećava? Crtež mora biti dobar. Još nisam vidio Cestarove na DD, doduše...
zeljko Posted - 17/07/2019 : 21:15:39
Ak je jaci nije brzi
Dexters Posted - 17/07/2019 : 19:49:03
Željac, jednog dana će ti netko skratiti tu poganu jezičinu
zeljko Posted - 17/07/2019 : 19:47:11
Nijw ni pogledao
Dexters Posted - 17/07/2019 : 19:46:02
quote:
Originally posted by ivanl

Mogu samo zazeliti jos malo gasa za Dylana u Ludensu...


Sve si pročitao do sad?
tosha Posted - 17/07/2019 : 19:44:25
Pročitao ovo kad je veseli izbacio. Nije loša epizoda.
ivanl Posted - 17/07/2019 : 19:31:30
Mogu samo zazeliti jos malo gasa za Dylana u Ludensu...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000