forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Mali rendžer 34. - Opsada

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
LudensovPotrcko Posted - 09/09/2019 : 16:26:45
Majmun je gazda!Već u shop.strip-agent.hr

Od sutra, 10.09., u SnK

17.09. na kioscima!
6   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
goghy Posted - 12/09/2019 : 12:04:38
Mene naslovnica odmah podsjetila na Zagorov zenit 666.
ivanl Posted - 10/09/2019 : 13:51:33
Aj Telleru dosta je dragovoljnog izgnanstva...
ReemCP Posted - 09/09/2019 : 17:09:49
Sinoc je kod mene jako grmilo i kisa padala, bas idealno za citanje ;) i procitao pricu "Krvavi izvor" i mislim se, mogla bi uskoro najava novog broja i eto ga :)
Gru Posted - 09/09/2019 : 17:00:17
Da se i ja pridružim: telleruuuu javi seeee!
Spock Posted - 09/09/2019 : 16:59:01
Zanimljiv izbor za naslovnicu! Rotundova naslovnica se odnosi na kratku epizodu "Jo Craighton - Mnogoliki", dok se naslov odnosi na epizodu koja počinje u prethodnom broju, a završava u ovoj.
Riječ je o epizodi "Crvena Sjena".

Evo i moji osvrti na te dvije epizode:

KT VG 65: Crvena Sjena (SR 66/67, LMS 167)

Broj stranica: 118 + jedna pasica

Scenarij: Andrea Lavezzolo
Crtež: Francesco & Pietro Gamba
Naslovnica: Franco Donatelli

Zanimljivosti:
- Drugo pojavljivanje Old Nicka i Bishopa iz epizode VG 56/57: Zakon linča, a tu je i skoro stalni član, njihova poznanica, Annie Četiri Pištolja.
- Epizoda je originalno izdana u redovnoj seriji 05. i 06. mjeseca 1969. Preskočena je u striscia ediciji.

Komentar:
Priča počinje tragičnim prologom o sudbini indijanskog plemena. Jedini preživjeli iz tog plemena je Crvena Sjena koji je nakon toga započeo osvetnički pohod koji nije završio samo osvetom nad glavnim krivcima, već mu je misija protjerati sve bijelce.
Taj prolog je i jedini dio priče koji dobiva prolaznu ocjenu. Priča poslije vodi do opsade rendžerske utvrde i začinjena je gomilom banalnih, dječjih rješenja. Povrh tih neslavnih scenarističkih rješenja s gomilom staromodnih opisa akcijskih scena u didaskaljama, priča je još i prilično zamorna.
Pojavljivanje poznatih likova u serijalu je isforsirano, pa se zbog njih dobiva još lošiji dojam. Npr., nakon što su u zasjedi odbili Indijance, Old Nick, Bishop, Kit, Frankie i jedan bezlični lik kojeg su spasili sa stupa za mučenje, bez problema pale vatru i kuhaju kavu iako su pobunjeni Indijanci svuda oko njih. Pa u vesternima prvo naučiš da ne pališ vatru da te neprijatelj ne uoči. To čak i Chico zna! :-)

Tužna priča s početka ne dobiva nikakvu poantu osim činjenice da nema sretnog završetka, kao ni krivca, a ni pravednika. Indijancima je suđeno da nestanu, a ako nam je to Lavezzolo htio poručiti, nije izabrao pravi način. Zbog kasnijeg razvoja priče nema tog osjećaja nepravde prema Indijancima. Ovdje čak i fali nesretne patetike koja inače obilježava ovakvu vrstu priča.

Po pitanju crteža očigledno je da je Gamba imao pomoć i svugdje stoji da je to Pietro Gamba. Samo meni se čini da je tu još netko uskakao, baš kao i u prethodnim epizodama. Poglavito se to odnosi na prikaze Indijanaca. Pietrov dio rada je lako prepoznati po ukočenim likovima i u suprotnosti je s fluidnim, ali siromašnim Francescovim crtežom. Nakon što je Jaki upozorio na neke situacije gdje stil crteža uopće ne odgovara stilu potpisanog crtača epizoda, sve teže mi je uzeti zdravo za gotovo podatke o autorima.

Crvena Sjena by Gamba*:

*(nisam baš siguran!)

EDIT: Naknadno sam ubacio naslovnicu jer sam shvatio da ova epizoda ima dvije naslovnice vezane uz radnju, a i naslov, od kojih je druga preskočena od strane Van Gogha.

(priča: 5,  scenarij: 2, crtež: 6, naslovnica: 8) - 47%


KT VG 66b: Jo Craighton - Mnogoliki (SR 67/68, LMS 170a)

Broj stranica: 57

Scenarij: Andrea Lavezzolo
Crtež: Birago Balzano
Naslovnica: Franco Donatelli

Zanimljivosti:

- Još jedna kratka epizoda izdana najprije u striscia seriji u 10. i 11. mjesecu 1968., a u redovnoj seriji u 06. i 07. mjesecu 1969.

- Iako nije izričito navedeno, ova pričica je očigledno Balzanov rad.Kratak sadržaj:

Cirkuska družina dolazi u utvrdu. Budući da su bez novaca smisle genijalan način kako ukrasti novce od plaća, ali to je cijela ekipa rendžera da im stane na rep.

Komentar:

Lagana, opuštajuća i simpatična epizodica sa standardnim naivnostima pri kraju. Ovaj put je to u svrhu sretnog završetka. Važno je napomenuti da je podobna i za najmlađe uzraste jer niti jedna osoba, a ni životinja nije ozlijeđena. :-)

Balzano solidan! Ovdje je očito da je samo njegov stil. Odlično kopira Gambine likove. Inače, likovi su mu dosta drveni, ali posebnu vrijednost daje sjenčanje, tako karakteristično za njega, pa mu crtež nije blijed i prazan kao, npr. kod Gambe i Donatellija.

U odsutnosti glavnog zapovjednika, tu dužnost je preuzeo narednik O'Hara, iako Kit ima viši čin:Ne baš previše uspješno:(priča: 7, scenarij: 5, crtež: 7, naslovnica: nema) - 64%
ReemCP Posted - 09/09/2019 : 16:35:33
Jeeeeeeeeee
(ajmo Telleru, di si?!)

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000