forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog 2.0. [pregled i diskusije novih epizoda]

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Sarghan Posted - 31/12/2017 : 03:16:31


Dylan Dog 2.0. kodno je ime za preporod Dylana Doga koji je u rujnu 2013. godine započeo u Italiji s 337. brojem redovne serije. Osim promjene urednika i dovođenja novih autora, glavna značajka mu je uvođenje kontinuiteta u serijal u obliku blokova povezanih priča, postavljanje na scenu novog Dylanovog nemesisa te evoluiranje serijala na način da temama i pričama u duhu aktualnih vremena uznemiruje čitatelje na dosad neviđen način.
Ipak, glavni cilj tog preporoda bio je vratiti serijal njegovim (horror) korijenima gdje će, u duhu najranijih epizoda, na prvom mjestu biti sama priča, to jest, njena kvaliteta i zanimljivost. Novi urednik Recchioni za tu je svrhu na serijal dovukao nove talentirane autore koji su dovoljno hrabri da se svojim pričama usude podignuti prašinu, stvoriti reakciju, ali i potaknuti čitatelje na razmišljanje.
Prijelazna faza prema tom preporodu objavljena je u redovnim brojevima 325-336 (Veseli četvrtak br. 116-127/ Ludens br. 152-163 / M-comics br. 11-21), a završila je sa brojem 337. koji ujedno predstavlja most između starog i „preporođenog“ Dylana, ali također i određenu vrstu uvoda u novi ciklus.


(klik na naslovnice za recenzije (ako postoji) PRIJELAZNE FAZE:)

---------------

Svrha ovog topica je objediniti na jednom mjestu svu raspravu vezanu za domaća izdanja ovih priča.

Spoileri su dozvoljeni, no molimo članove koji prate VČ izdanje (ili su pročitali talijanska izdanja) da imaju obzira prema članovima koji prate Ludens ili M-comics izdanja te da veće spoilere označe nekom slabo vidljivom bojom s obzirom da će navedeni izdavači tek sredinom 2019. završiti s izdavanjem navedenih priča.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Nula Posted - 21/10/2019 : 15:58:55
..i još:Deers Posted - 21/10/2019 : 12:38:03
Jako, jako primamljivo.
Nula Posted - 21/10/2019 : 11:51:35
Još informacija i slika, prvi put objavljene table sa tekstom,

https://www.sergiobonelli.it/news/2019/10/21/gallery/l-apocalisse-di-dylan-1007205/
Deers Posted - 21/10/2019 : 10:44:07
Hmm... prema traileru izgleda da je Groucho kum. Ako nije to namjerno tako napravljeno za trailer...

Deers Posted - 20/10/2019 : 21:10:43
Da i ja skupim moje komentare na ciklus meteora do sada. Iako sam gledao biti SPOILER free možda mi se nešto omaklo tako da, proceed with caution

quote:
# 387: Neka caruje kaos! -13 do meteora

Kaos! Ali! Što je normalno za pauka za muhu je kaos. Takvim kaosom (se) služi John Ghost. Rrobe opet se pomalo reciklira. Kao i kod prvog pojavljivanja Axela Neila koristi situaciju iz same jezgre Dylanovih priča da bi je na kraju gurnuo preko ruba. Sve one situacije koje, više zbog nepisanih pravila i serijalnosti, su gotovo uvijek koliko god izgledale beznadežne i s kolikim god utjecajem na stvarnost bile se u pravilu vraćale na status quo, sada to Ghost ne dozvoljava. I zapravo je ideja ok. Sudar starog i novog. Pomalo i ogoli rupe starih priča ali iste ne popravlja već ih i dalje koristi kad je to potrebno (nasilje, neuhvatljivo nasilje, možda nikad bliže nego danas).
Za sada sam zadovoljan, prijetnja je daleka, višeznačajna, što je možda najveći minus.

Nizzoli mi nikad nije legao do kraja ali ne kvari dojam previše. Pogotovo jer ni Leomacs ne briljira. On je oldschool crtač, možda primjereniji Texu ali snašao i tu. Možda da je malo bolje gradirao Axela bi dojam bio bolji.


#387 na drugo čitanje zadržava pozitivan dojam ali je malo više kontrastan. Dobre stvari izgledaju još bolje a loše još gore. Dylan je izbačen iz kolosjeka i otišao je u nekom drugom pravcu. da li je taj najbolji mogući, vjerojatno ne. Ali može biti zanimljiv


quote:
#389: Preživjela - 11 do meteora
Baraldi / Piccato i ostali

Baraldi mi nikad nije sjela a ja joj konstantno dajem šansu. Ovaj također djeluje lošnjikavo. Podsjeća na stare Rujuove epizode, ali na one lošije. Dio vezan uz narativnu liniju poboljšava dojam (malo) ali isto tako strši od ostatka stripa. Ima zanimljivu premisu, ali temu ukletog filma su bolje obrađivali drugi autori prije (padaju mi na pamet Faraci i Accatino).
Piccatto (zapravo cijela familija skoro) ovdje djeluju konzistentnije, vjerojatno na radost mnogih ali ne i mene. Ne poboljšavaju bljedunjav dojam.


quote:
#390 Pad Bogova - 10 do meteora
Barbato / Casertano

Ovo je bolje iako se tako nije činilo na kilavom početku. Barbatao tu koristi svoj poznati motiv zatvaranja (mučenja) Dylana, samo je to povod malo drukčiji. Priča nategnuto drži vodu a ako ne za sve je kriv meteor. Na kraju sam zadovoljan zaklopio zadnju stranicu.

Za sada ne mogu reći da je to puno bolje od niskih očekivanja ali i tako malo povezane priče vuču na čitanje i otkrivanje što će biti dalje. Podsjeća malo da ono Martinovo odbrojavanje za jubilej koji mi se isto svidio.

Rrobe bi možda trebao biti malo angažiraniji, vidim različite kontradiktornosti kojih ne bi trebalo biti. Nebitno za radnju pa nije spoiler ali ide upozorenje!
U #289 bude uništena buba da bi u sljedećem broju ona bila uredno u voznom stanju. Ovaj ciklus pretendira (kao sam ja shvatio) na usko vezane real-time priče pa takve stvari malo smetaju.


quote:
#391 Zemljina Krv : -9 do meteora

Barbato / Dell'Edera

Meteor sve više utječe na priču i likove te sada nije samo zakulisni događaj (iako, uz određenom obliku bi ove priče funkcionirale i bez njega). Ova je simpatična priča koju podiže crtež. Znam da se neće svima svidjeti ali sa nekim rješenjima i kadrovima razveseli čitatelja.


quote:
#392 Prvotni : -8 do meteora

Barabto (sa Recchionijem) / Martinello

Broj koji je više dobar zbog odgovora kojih daje (na čak i nepostavljena pitanja) nego zbog priče same. Osnovna priča je pomalo blesava i izvlači se na bravure crtača. Koji je odličan za ovakve stvari ali treba mu dati štofa. Iskrivljeni svijet treći put nije više zanimljiv. Rrobe je rekao da će do broja 400 zatvoriti sve narativne linije još od Dubokog svemira, pa to i radi.


quote:
#393 Kada Zemlja drhti: -7 do meteora

Baraldi / Brindisi

Filer. I dalje mi Baraldi ne leži. Bridisi sada već uobičajeno u svojoj novoj tehnici kada plavu boju prebaci u šrafure. Puno mračniji i zeznutiji za tisak. Vidjeti ćemo kako će to kod nas izgledati.quote:
#394 Beskrajna godišnja doba: -6 do mete0ra

Barbato / Nizzoli

Meteor je sve bliže i osim na psihičkom planu utiče i na materijalni plan stvarnosti. Dobra priča koja crpi dosta iz popularne kulture ali lijepo sprovedena u djelo. Nizzoli malo bolji ali i dalje nisam pretjerano zadovoljan s njegovim crtežom. Smatram da može i bolje. Hajp oko dolaska meteora raste!quote:
#395 O vremenu i drugim iluzijama: -5 do meteora

Ambrosini

Priča koja je najviše otkačena od glavne narativne linije. Bitan događaj iz prethodne priče skoro da se i ne spominje. Priča o vremenu i što će biti s njim za vrijeme i nakon nadolazeće apokalipse ispričana na jedan klasičan Ambrosinijev način. Znači, ne odgovori na sva pitanja.


quote:
#396 Ime mu je Rat : -4 do meteora

Eccher / Siniscalchi

Meteor je sve bliže i bliže. Ludilo i Kaos su Dylanu sve bliže i bliže. Ovaj put je to iskorišteno da prodube jednog lika na jedan blesav i bezvezan način čega je strip i sam svjestan. Možda. Možda je to čisti kaos.
Ne pomaže ni "veteran" Siniscalchi. Odlučio je napustiti realizam Brindisija i De Angelisa s kojima je osim stila dijelio i studio da bi se više približio jednom Dall'Agnolu. Samo da bi u najboljem slučaju zalutao kod jednog Henryja....

Da, da, ima i nezaobilazni dio više vezan uz meteor i on je dobar iako možda i filer.


quote:

#397 Bolest M: -3 do meteora!

Barbato / Roi

Meteor je sve bliže i bliže i sve više... čekaj malo, dosta ponavljanja! Meteor je tu i s***o je sve živo. Bolest M, Bolest meteora zahvatila je barem 4% stanovišta a posljedice su katastrofalne.... Ima li lijeka? Ima li smisla?
Dobra priča, zanimljive kušnje. Ostaje da se zamisliš ne nekim stvarima. Barabato tako ostaje najbolji dio ovog ciklusa pa makar, kao npr. ovdje, je meso koje tu ideju drži na okupu malo klimavo na nekim mjestima.
Roi solidan, ni blizu onoga što najavljuje se nakon #400 ali daleko ispred starijih, nezainteresiranih, radova.
Cavenagova naslovnica maestralna! Osim što ej prekrasna izvedba i pogađa bit priče 100%.
Nula Posted - 19/10/2019 : 18:19:34
Njena figura na prvi pogled podseća na siluetu iz #399.
Barker Posted - 19/10/2019 : 17:55:00
Kad smo vec kod nagadjanja zena, koja bi mogla biti ova rascepljena na nadlovnici #398? Random devojka meseca? Meni ne lici na niti jednu dosadasnju.
Nula Posted - 19/10/2019 : 13:10:59
Reći ću samo ovo, za sada:

Sumnjam da ću se ikada vratiti i pročitati ceo ciklus od početka do kraja, ali ću određene epizode sigurno ponovo pročitati.

Hajp level je nestabilan, u jednoj epizodi se desi nešto uzbudljivo, a u sledećoj se totalno resetuje, umesto da nastavi.

Te rupe RRobe popunjava na društvenim mrežama.
Sarghan Posted - 19/10/2019 : 11:19:22
@ Nula

I kakav ti je trenutno sveukupni dojam o toj narativnoj cjelini (387+ brojevi) promatrajući ju kao cjelinu?
Nula Posted - 19/10/2019 : 02:30:55
#396 - Zvao se Rat

Zabavna epizoda, ali će imati više smisla jedino ako je sve deo nečeg većeg.

Crtež je dobar i lepo pristaje priči.

#397 - Bolest M

Bolest Meteora. Ima dobrih momenata, ali je cela priča previše obična. Poslednjih nekoliko stranica malo podižu hajp.

Roi je interesantan izbor za ovu epizodu. Odlično je dočarao toplotu letnjih dana...da, Roi...


Želim da pohvalim lettering u poslednjih nekoliko epizoda.


Eto, neka smo i to završili. Od sledeće epizode počinje haos.
Deers Posted - 18/10/2019 : 07:24:46
Kraljica ne bi trebala biti zbog SPOILER Prvotnog.
Nula Posted - 18/10/2019 : 01:21:49
quote:
Uopšte ne mora biti nama već poznat lik, ukoliko uzmemo u obzir #121 jer se Lili tada prvi put pojavljuje i Dilan je ženi.


Ali verovatno će biti, jer...Rekioni.

U #121 je venčanje bilo radi venčanja, narativa.

Dok će u #399 verovatno biti samo radi reakcije čitalaca. Ali možda se i varam.
Nula Posted - 18/10/2019 : 01:11:38
Prsten iz #121 će imati ulogu u #399. Ipak se nadam da neće biti Lili.

Gručo (kao parodija)? DD bi bio na naslovnim stranama 'svih' novina i glavna tema neko vreme. Ali Gručo verovatno umire u #398 zato ga i nema na naslovnici.

Kraljica?

Nora?

Barbato?

Uopšte ne mora biti nama već poznat lik, ukoliko uzmemo u obzir #121 jer se Lili tada prvi put pojavljuje i Dilan je ženi.
Barker Posted - 17/10/2019 : 23:38:53
Ocigledno nisam u toku :)
Nula Posted - 17/10/2019 : 23:20:23
quote:
Originally posted by Nula

Čuo sam da je to venčanje podstakao John Ghost... Možda Elizabeth Moon?


quote:
Originally posted by Sarghan

a od nekih razočaravajućih ishoda bi to mogla biti Ghostova asistentica.
Barker Posted - 17/10/2019 : 23:02:49
Aha
Nula Posted - 17/10/2019 : 22:44:09
quote:
Originally posted by Barker

Vidis, nju smo svi zaboravili kao potencijalnu mladu :0Elizabeth?
Barker Posted - 17/10/2019 : 22:28:19
Vidis, nju smo svi zaboravili kao potencijalnu mladu :0
Nula Posted - 17/10/2019 : 21:38:42
#399 - Nizzoli

Eva i Diabolik

Zamalo Elizabeth

Sarghan Posted - 17/10/2019 : 20:13:45
quote:
Originally posted by Deers

Konačno? Kako pričamo o stripovima, očekujem barem jednu "Krizu" u sljedeće dvije godineUpravo tako.
Kad prođe prvi val "novih" promjena koje Recchioni trenutno piše i ako odaziv tada bude postepeno sve slabiji, očekujem novi povratak korijenima kojima će poništiti "reboot".
Bilo bi naivno misliti da i Recchioni kao marketinški mag toga nije svjestan i da nema spreman plan b u vidu novog povratka korijenima.

Ali dobro, to ja sada previše daleko gledam u budućnost i cjepidlačim oko sitnica.
Vidjet ćemo kako će ispasti #400 i što nas čeka dogodine, a onda ćemo u ovo doba iduće godine to komentirati iz perspektive generala poslije bitke.
Zox Posted - 17/10/2019 : 14:28:41
Kad govorimo o meta, mozda nekad zaboravljamo da je taj aspekat bio prisutan skoro od samog pocetka. U Morgani se pojavljuje Stano koji crta epizodu.
Sto se tice sukoba sa Sclavijem, sam Sclavi je odusevljen brojem 400.
Sto se tice Mater Morbi, istina je da je Roberto nije htio uopste napisati, i smatra da je s njom "isprostituisao" svoje iskustvo iz bolnice. Kad sam mu rekao da je Sclavi uvijek tako pisao Dylan Doga, predstavljajuci u njemu svoja najbolnija iskustva, Roberto mi je rekao da je to i najveca razlika izmedju njih dvojice, da on tako ne moze, jer Tiziano jednostavno nema stida.
Napominjem da su njih dvojica odlicni prijatelji.
Deers Posted - 17/10/2019 : 11:56:40
Konačno? Kako pričamo o stripovima, očekujem barem jednu "Krizu" u sljedeće dvije godine
Sarghan Posted - 17/10/2019 : 10:23:34
A recimo da mi djeluje nepotrebno u tom obliku (što ne znači da unaprijed osuđujem da će biti loš). Kao što si rekao, više je scenski nego iz potrebe. Ovakvo nešto bih očekivao da smo u tadašnjoj fazi oko 300-og broja sa očuvanjem status quoa kada nije bilo naznaka preporodu i najavljenim promjenama. Iskreno se nadam da #400 neće ispasti kao nešto zanimljivija varijanta #300 s puno izravnijim meta elementima, a upravo to je ono na što mi u ovom trenutku djeluje: kao izravnija kombinacija #250 i #300. Ali i dalje više scenska nego iz potrebe. Ali dobro, ako to doista bude KONAČNO zavaranje tog poglavlja, preživjet ću.
Deers Posted - 17/10/2019 : 09:55:21
Pa sukob s kreator može biti zanimljiv koliko god neoriginalno (jedan od najboljih Bobovih stripova ja na tu temu) i tema ima smisla za zatvoriti jedno poglavlje, više scenski nego iz potrebe (recimo Moore i Što se dogodilo sa Čovjekom od čelika). E sada, ne razumijem zašto smatraš da to što dira u nešto staro smanjuje vrijednost tome. Staro je staro, dokazano i to je gotova stvar. Njegov, nazovimo "napad", može biti dobar, pa biti dio toga ili toliko loš da ga zanemarimo. Zapravo, ako nije baš dobar autoamtski će biti loš, nema sredine. Jer ako nije dobar odna je nepotreban.
Sarghan Posted - 17/10/2019 : 09:38:02
quote:
Originally posted by Deers

Zapravo, malo sam razmišljao. Rrobe do sada nikad nije ulazio u sukub sa Sclavijem, nikad mu nije smetao ni on ni njegove postavke. Tako da smatram da će ovo biti više sukob na relaciji lik - autor, čovjek - bog a ne njegov obračun sa Sclavijem.Da, to je ono što me i smeta u određenoj mjeri. Najavljivao je preporod kao povratak korijenima, ali istovremeno odmaknjivanje od klasičnog i okretanje ka novijem/modedrnom. Sclavi je u Dylana ugrađivao svoje strahove, razmišljanja,karakterne crte itd. i za prvih 120ak brojeva je to glavna karakteristika. U jednu ruku, to je Dylanova ostavština koju se ne treba "poništavati" i sukobiti se s njom jer je to obilježje prvog desetljeća serijala koje zadnjih dvadeset godina nije toliko (ako i nimalo) aktualno u serijalu.

I što Recchioni radi? Vraća se tome s ovim boldanim, nešto što ne treba nužno dirati da bi se išlo naprijed. Taj odnos lik-autor nikada nije bio problem jer je prvo desetljeće serijala građeno na tome. Cilj novijih brojeva bi bio da se krene dalje od toga, ostavi to u prošlosti... a Recchioni to sada nakon dvadesetak godina ponovno i puno izravnije vraća kroz manje "sukobe sa ostavštinom" u novijim brojevima jer... marketing i laka prodaja. Vjerojatno se preko toga "sukobi" sa talijanskim fanovima kojima je prvih 100 najbolje i koji očekuju da on bude novi Sclavi, no ponavljam, po meni se čak i u tom slučaju ne treba to staro (i dobro) poništavati ili stavljati u sukob da bi se vratilo korijenima i krenulo naprijed. Ima i drugih načina za to.

Uglavnom, nekako mi je ovo već puno puta viđeno u ovom ili onom obliku...radije bih vidio nešto skroz novo i Recchionijevo.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000