forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Kinowa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
jasa Posted - 28/02/2020 : 15:39:16

Naslovnica prvog broja Kinowe


S znakom zmije i datumom od 1. svibnja 1950., počela je serija Kinowa, strip vestern izvan okvira, nasilan i okrutan. Tekst je napisao legendarni Andrea Lavezzolo (s pseudonimom A. Lawson), a autori crteža su naši stari znanci: Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon i Pietro Sartoris (EsseGesse). Da spomenemo odmah na početku da kod nas čitatelji Kinowu mogu čitati u dodatku Ludensovog Bleka i to počevši od Ludens 71 broja spomenutog junaka.

Fabula priče je vrlo znakovita - Sam Boyle, glavni junak, jedini je preživjeli u pokolju kojim su Indijanci pobili sve članove jednog konvoja u kojem se nalazila i njegova obitelj. U sukobu svi umiru osim njega kojeg Indijanci ostavljaju skalpiranog te samim čudom Boyle preživljava. Njegovog novorođenog sina otimaju i odgajaju Indijanci. Izliječen od strane dvaju prerijskih skauta, Boyle vraća snagu i obećava osvetiti suprugu Mary i sina Jacka. Da bi u tome što bolje i jezovitije uspio, čini to pod ubilačkom demonskom maskom Kinowe. Masku će napraviti od kože patke sa likom vraga.


Vinjete iz prve epizode


Prolazi nekoliko godina od tog nesretnog događaja i zastrašujući demonski lik luta prerijom, ubijajući Indijance kad god stigne te im uzima skalp i pri tom na njihovom čelu ostavlja svoj potpis, slovo "S" na njihovom čelu, što Indijanci tumače kao "znak zmije" (znak kojeg oni brkaju sa slikom zmije). Zastrašujući pojedinac ubrzo postaje teror nad Indijancima koji vjeruju da je on duh. Još jedna od njegovih osobina je njegov osmijeh: „Hi! Hi! Hi!"

Crn poput noći i sa crvenim maramom oko vrata, Kinowa sije smrt koristeći ravnodušno pištolje, pušku, nož i tomahawk. Da bi se povećala nečija reputacija demonskog bića i sablasne pojave, Kinowa se koristi dimom kojeg uzrokuje podmetnutom eksplozijom. Sam Boyle se, naravno, krije pod maskom Kinowe, ali Lavezzolo se dugo igra s čitateljem, davajući kontinuirane tragove kako bi otkrio otkrivanje tajne točno određenim trenutkom.


Kinowa u izvedbi Michelea Beneventoa, glavnog crtača Lukasa


Lavezzolo se pobrinuo da Boyleova sina iz pokolja ukrade poglavica Crni Bizon, koji ga je tada odgajao kao sina. Međutim, Kinowa nije svjestan da je njegov sin postao hrabri indijanski ratnik. Mladić odrasta u mržnji demonskog indijanskog ubojice, a on i Kinowa će se loviti i sukobiti, a da ni ne znaju da imaju istu krv. Sve do dramatičnog otkrića koje otkriva (trideset godina prije Lukea Skywalkera i Darth Vadera) da su oni zapravo otac i sin.Grafičko autorstvo trojca s potpisom EsseGesse potrajalo je pedesetak svezaka, sve do desetoga broja u trećoj seriji, pod nazivom "Tajna rudnika", koji je izašao 22. travnja 1951. godine. Od idućega broja crtež potpisuje Pietro Gamba koji je to radio sve do zaključenja 22. ožujka 1953., nakon 135 brojeva podijeljenih u šest serija. Serija je doživjela takav uspjeh da je poslije bilo mnogo ponovljenih izdanja. Strip je imao rasprostranjenost u mnogim zemljama Europe, uključujući Francusku, Grčku, Tursku i Švedsku. Značajan uspjeh ovaj strip je imao u Turskoj, gdje je Kinowa, između 1971. i 1972., postao glavni junak tri zapadno-avanturistička filma (Kinova - Demir Yumruk , Kara Seytan - Kinova 2 i Kam ili Kadin - Kinova 3).

Trojka naših autora EsseGesse odustala je od rada na Kinowi jer im nije ležao takav sadržaj priče. No besposleni su ostali tek nekoliko mjeseci. Već u srpnju 1951. pojavio se, naime, prvi broj idućih godina jako popularnoga "Kapetana Mikija".
__________________________________________________________________________________________________________________
Pozdrav, raja

zna li neko poneku informaciju o junaku Kinowa?

Vidim da ga izdaje IF Edizioni sa atraktivnim naslovnicama: https://www.ifedizioni.com/it/catalogo/in-edicola/kinowa-n-23-detail

Također sam u drugom dijelu novog Ludens Bleka vidio neku priču Kinowe...

Uglavnom, kakav je junak, je li imalo "ozbiljniji" od ranog Bleka/Marka/Mikija.

Koliko vidim na Wikipedi-i (https://it.wikipedia.org/wiki/Kinowa) objavljene su i neke nove priče 2000tih. Valja li to išta?

Ima li neki popis svih izdanja na našim prostorima ?

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
ReemCP Posted - 27/05/2020 : 20:23:20


Scenarist: Andrea Lavezzolo
Crtač: EsseGesse

05. Gospodar munje
Datum izlaska: 29.05.1950.
Trajanje: 33 pasice (str. 193-204, Ludens Blek 71)

U ovoj kratkoj epizodi, dosta se toga dogodilo pa krenimo redom. Sam je saznao za to veliko okupljanje poglavica, a prije toga se susreo sa jednim starim poznanikom imena Long Rifle (valjda kao "Duga Puška"). Izgleda da će taj lik biti od važnosti u ovom serijalu jer vidio sam nekoliko naslovnica na kojima se upravo on nalazi. Njegovo i Samovo poznanstvo seže još od vremena kad mu je jednom Sam spasio život. Po tjelesnoj građi, Long Rifle onako mršav i krakat, malo podsjeća na Frankieja (Mali Rendžer).


Vinjeta vs. naslovnica ove epizode

Njih dvojica će se zajedno zaputiti na taj spomenuti sastanak poglavica, a događaji koji će uslijediti, dovesti će do toga da će Sam čak dvaput spasiti život svom sinu (Crveno Pero), a njegov sin će ga pokušati ubiti. Stvarno neke lude okolnosti! Samov novi suputnik, Long Rifle također ne zna da je njegov prijatelj u biti Kinowa, a kad su se bili u jednom trenutku razdvojili, Sam se pojavio kao Kinowa pred poglavicama, ne bi li zastrašio Indijance i poručio da se povuku, da zakopaju ratnu sjekiru. Slučajno je opalio grom u tom trenutku, što je još više uvjerilo naivne Indijance da je Kinowa zao duh i da se ne valja petljati s njim. Jedino se njegov sin nije dao obeshrabriti, ali već je bilo gotovo, njegovim prijateljima Indijancima je bilo dosta. Otud i naziv ove epizode, "Gospodar munje", isti naziv kakav imamo i u jednoj epizodi Malog Rendžera.

Pojavljivanje Kinowe pred Indijancima, dosta me podsjeća na ona Zagorova pojavljivanja pred Indijancima, kad Zagor uvijek nekako želi to izvesti na efektan i dojmljiv način, ne bi li impresionirao i ostavio utisak kod Indijanaca.


Pojavljivanje Kinowe pred Indijancima
ReemCP Posted - 24/05/2020 : 16:48:43


Scenarist: Andrea Lavezzolo
Crtač: EsseGesse

04. Stijena Kostura
Datum izlaska: 22.05.1950.
Trajanje: 34 pasice (str. 182-193, Ludens Blek 71)

Sam je u prethodnoj epizodi saznao da je pleme Pawnieja zarobilo tri bijelca nakon onog masakra što su napravili u utvrdi Caution i da su zarobljenike odveli u njihovo selo, tzv. "Pueblo". Lavezzolo nam objašnjava da se radi o nekakvom trajnom naselju, nastambama sličnim onim meksičkim. Glavni fokus priče jest na oslobađanju zarobljenika te njihovo odvođenje na sigurno područje, tzv. "Stijenu Kostura"..

Da slučajno nisam dosad znao da je Lavezzolo scenarist ovog serijala (iako bih sigurno posumnjao, barem što se tiče načina korištenja didaskalija), ovdje je to evidentno da je on scenarist. Spominjao sam Samovog konja Binga koji će također kao kasnije njegova "mlađa" verzija (Crna Munja) izvoditi neke nezamislive stvari, što automatski povećava naivnost ove konkretne epizode. I samo oslobađanje je dosta naivno prikazano, ali vrhunac infantilnosti je upravo ta "akcija" Samovog konja koji, nakon što je Sam uspio osloboditi ljude, nekako sam postao (nakratko) zarobljenik Indijanaca, ali, spretni konj Bingo dolazi po svog gospodara (koji je svezan), podiže ga ustima i odnosi kao što to psić napravi kad nosi neku kost (već viđeno kasnije i u Malom Rendžeru). No dobro, ipak je ovo pisano prije 70 godina pa ću malkice i zažmiriti na tu scenu. Iako se to moglo drugačije napraviti."Stijena Kostura" je ujedno i naziv ove epizode, tako se spominje i u Ludensu (u jednom oblačiću), ali par stranica poslije, prijevod je "Stijena Duhova" što pomalo zbunjuje. Valjda se trebao koristiti isti prijevod kad je već tako navedeno koju stranicu prije. Razlog zašto je taj masiv koji se uzdiže usred prerije dobio takav naziv jest u tome što su podno njega pronađeni španjolski ratnici, kosturi u još uvijek, starim zahrđalim oklopima.

Sam i dvojica preživjelih su tu mogli predahnuti i malo razmijeniti informacije, a ono što valja izdvojiti je održavanje skorašnjeg velikog sastanka poglavica gdje bi glavnu riječ trebao držati "Crveno Pero", upravo sin od Sama (oni još ne znaju jedan za drugog). Tako da je u narednim epizodama neminovan njihov ponovni susret jer Sam namjerava krišom otići na taj sastanak.


Vinjeta vs. naslovnica ove epizode
ReemCP Posted - 22/05/2020 : 10:47:28
Aha, onda je i taj misterij riješen, hvala
Spock Posted - 21/05/2020 : 23:01:46
quote:
Originally posted by ReemCP

Sorry, ja sam onda nešto pobrkao, hvala na ispravci Pisalo je ovo na talijanskom i postavljena ta tabla sa Mefistom, pa sam ja izvukao krivi zaključak.

quote:
Anche se altri personaggi nati prima, come Tex, non faranno mancare al proprio arco la freccia della componente magico-orrifica: Mefisto fa, infatti, la sua apparizione nelle strisce del ranger nel 1949 in veste di illusionista agghindato da diavolo, per mettere in campo le sue arti diaboliche solo nel 1958.
Da, tu samo kaže ono što sam ja dijelom napisao, da se pojavljuje '49. kao iluzionist obučen u vraga, a tek '58. dobiva svoje dijabolične moći.
Mr. Bushido Posted - 21/05/2020 : 22:07:58
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by ReemCP
Spominje se isto tako, da se to odnosi i na Demon Jacka Kirbyja, iako nisam baš to skužio.Demon je iz 1972. znači kasnije od Kinowa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Etrigan_the_Demon

https://them0vieblog.com/2012/10/19/the-demon-by-jack-kirby-reviewretrospective/Inače, najtoplija preporuka za Kirbyjevog Demona.
ReemCP Posted - 21/05/2020 : 22:06:36
Sorry, ja sam onda nešto pobrkao, hvala na ispravci Pisalo je ovo na talijanskom i postavljena ta tabla sa Mefistom, pa sam ja izvukao krivi zaključak.

quote:
Anche se altri personaggi nati prima, come Tex, non faranno mancare al proprio arco la freccia della componente magico-orrifica: Mefisto fa, infatti, la sua apparizione nelle strisce del ranger nel 1949 in veste di illusionista agghindato da diavolo, per mettere in campo le sue arti diaboliche solo nel 1958.
Spock Posted - 21/05/2020 : 21:36:45
quote:
Originally posted by ReemCP

Navodno je prema Kinowi i Mefisto iz Texa inspiriran time (iako je Tex kao strip ranije nastao) te se po prvi put u serijalu pojavio obučen u vraga, isto s tim roščićima (tabla ispod).

Ne može Mefisto biti inspiriran Kinowom ako je epizoda s Mefistom izašla u šestom mjesecu 1949. godine, skoro godinu dana prije Kinowe.
Uz to, Mefisto je obučen u vraga jer zajedno sa sestrom nastupa u salunu, tako da to nema baš nikakve veze s zastrašivanjem.
To što je vinjeta u kojoj je on tako obučen iskorištena kao jedna od naslovnica, a kasnije je taj motiv iskoristio i Villa u svojoj verziji naslovnice je više stoga jer je scena efektna, što se vidi i prema ovom krivom zaključku.

Ukratko, čista slučajnost.
ReemCP Posted - 21/05/2020 : 21:18:39
Hvala Peyo na ovome, sad sam shvatio o čemu se radi
Peyo Posted - 21/05/2020 : 20:12:58
quote:
Originally posted by ReemCP
Spominje se isto tako, da se to odnosi i na Demon Jacka Kirbyja, iako nisam baš to skužio.Demon je iz 1972. znači kasnije od Kinowa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Etrigan_the_Demon

https://them0vieblog.com/2012/10/19/the-demon-by-jack-kirby-reviewretrospective/
ReemCP Posted - 21/05/2020 : 16:58:47
U pravu si Peyo Naletio sam na jedan podatak upravo o tome, ali nisam znao točno prevesti sa talijanskog pa se nisam usudio ni spominjati to. Sve dok ti sad nisi spomenuo i sad sam onda uvjeren da je to to i da sam dobro skužio o čemu je pisaloBaš piše da lik Harolda Fostera pravi masku od kože guske, masku koja je u biti identična onoj od Kinowe, kako bi terorizirao stanovnike dvorca. Spominje se isto tako, da se to odnosi i na Demon Jacka Kirbyja, iako nisam baš to skužio.

Navodno je prema Kinowi i Mefisto iz Texa inspiriran time (iako je Tex kao strip ranije nastao) te se po prvi put u serijalu pojavio obučen u vraga, isto s tim roščićima (tabla ispod). Još sam našao da su navodno i neki drugi junaci ili ti kratki serijali, inspirirani Kinowom, tom strašljivom komponentom, pa se u tom vestern žanru kasnije pojavljuje i Traper Kerry (koji isto ima horor elemenata) te i Magični Vjetar (njega nisam nikad čitao pa ne znam).

Peyo Posted - 21/05/2020 : 14:58:12
quote:
Originally posted by jasa
Masku će napraviti od kože patke sa likom vraga.Najvjerojatnije je inspiracija za ovo bio princ Valiant iz 1937. godine:Doduše, Valiant je iskoristio kožu od guske .
ReemCP Posted - 21/05/2020 : 14:32:10


Scenarist: Andrea Lavezzolo
Crtač: EsseGesse

03. Pokolj u utvrdi Caution
Datum izlaska: 15.05.1950.
Trajanje: 30 pasica (str. 172-181, Ludens Blek 71)

Sam Boyle nastavio je svoj put u utvrdu Caution i da ponovim, razlog njegovog odlaska tamo jest da zatraži pomoć jer se Indijanci spremaju kroz neko vrijeme napasti Wild City. Ali, kad je Sam stigao u utvrdu, imao je što vidjeti! Indijanci su napravili pokolj, masakr u utvrdi i naizgled nije bilo više žive duše.Samim time je izostala i pomoć kojoj se Sam nadao. Ipak, jedan lik je preživio napad, radi se o trgovcu Billyu Sharpu koji se sakrio u jednom bunaru. Upravo će mu taj lik dati neke informacije o napadu, ali i saznanje da su nekoliko ljudi Indijanci odveli i da će ih vjerojatno mučiti. Sam kreće dalje u pokušaju da oslobodi te ljude..

Dobra epizoda, pomalo sa šokantnim obratom s tim što se dogodilo u utvrdi. Drugi dio ove kratke epizodice je susret Sama sa trojicom Indijanaca u šumi od kojih je uspio skupiti dodatne informacije o zarobljenicima. Za to mu je poslužila maska, odnosno uloga Kinowe jer u suprotnom teško da bi nešto više izvukao od ponosnih Indijanaca. Kinowa je ovdje pokazao i svoje odlične vještine borbe prsa o prsa, ali i tu neku čast nakon što je zarobio Indijance, pa im obećao da će im pružiti priliku da se bore s njim i izvuku se, ukoliko mu kažu informacije o onima koje je njihovo pleme zarobilo.

Još jedna vinjeta iz ove epizode je identična naslovnici:

ReemCP Posted - 19/05/2020 : 22:57:56
Mislio sam na uvodnik u Komadantu Marku 4, moguće je da su preveli kako zaista piše kod Talijana, pa je kod Talijana možda ta greška. Mislim na ovo što piše "šest" serija umjesto sedam.

jaki Posted - 19/05/2020 : 21:24:23
Ništa u Ludensu nije pomiješano jer ne rade nikakve preinake u odnosu na IF izdanje.
Može vbiti samo pogrešno prevedeno?
ReemCP Posted - 19/05/2020 : 20:20:23
To je to, bravo I sam sam naletio na tu stranicu, otuda preuzimam te naslovnice i podatke za svaku epizodu

edit: aha, možda su ovi u Ludensu pomiješali te podatke pa mislili na to drugo izdanje koje ima 6 serija, s tim da su dvije u prvoj. Inače, mislim na uvodnik u Ludens 4 od Komandanta Marka, tamo se može naći nešto rečenica o Kinowi koje su ujedno ubačene u uvodni post ove teme.
Spock Posted - 19/05/2020 : 20:14:11
Ova ti je najbolja stranica za sve podatke o tim starim talijanskim stripovima:

http://www.guidafumettoitaliano.com/guida/testate/testata/3956

Da, originalno je bilo sedam serija u striscia izdanju:

Serie I n. 1 (1 mag. 1950) n. 18 (5 set. 1950)
Serie II n. 1 (10 set. 1950) n. 22 (7 feb. 1951)
Serie III n. 1 (18 feb. 1951) n. 20 (1 lug. 1951)
Serie IV n. 1 (8 lug. 1951) n. 21 (25 nov. 1951)
Serie V n. 1 (2 dic. 1951) n. 18 (30 mar. 1952)
Serie VI n. 1 (20 lug. 1952) n. 18 (16 nov. 1952)
Serie VII n. 1 (23 nov. 1952) n. 18 (22 mar. 1953)

- Drugo izdanje je izašlo u šest serija s tim da je prva obuhvatila prve dvije serije:
http://www.guidafumettoitaliano.com/guida/testate/testata/3957

46 brojeva podijeljeno u 6 serija.
Serie I KINOWA - SILVER GEK
n.1 (1 ott. 1952) n. 14 (15 apr. 1953)
Serie II AQUILA NERA
n. 1 (1mag. 1953) n. 7 (1ago. 1953)
Serie III BILLY COLT
n. 1 (15 ago. 1953) n. 7 (15 nov. 1953)
Serie IV L’AMAZZONE ROSSA
n. 1 (1 dic. 1953) n. 6 (15 feb. 1954)
Serie V IL SEGNO DI KINOWA
n. 1 (1 apr. 1954) n. 6 (15 giu. 1954)
Serie VI RED DEVIL
n. 1 (1 lug. 1954) n. 6 (15 set. 1954)

Autori naslovnica: Franco Donatelli, Sergio Tarquinio, Emilio Uberti i Pietro Gamba.
teller Posted - 19/05/2020 : 20:02:15
quote:
Originally posted by jaki

Blek/Kit to je sve isto
Je.. ko Jaki i teller..
ReemCP Posted - 19/05/2020 : 19:59:22
Aha, Canon je zapravo u prijevodu "kanjon", odlično, hvala ti puno "Zasjeda u kanjonu" super zvuči i tako ću staviti Zapravo, ovaj glavni lik Sam Boyle i još jedan njegov suputnik, na putu prema toj utvrdi, morali su proći kroz neki "Vražji kanjon" i tu su ih iznenadili Indijanci, tako da naslov itekako odgovara

A znam, nezgodno je to nekima što baš u Bleku ide kao dodatak a možda ne uzimaju taj strip, nego ono što veseli, bit će bar moguće čitati u skenu kroz neko vrijeme. Vidim da Ludens 71 ima za skinuti, ali to je samo prvih 6 epizoda Kinowe. Neka prođe još neko vrijeme, pa možda i ti navratiš jednog dana ovdje u temu Bio bi baš gušt čitati tvoje osvrte. Meni je naročitao zanimljivo zbog Lavezzola, jer imam neko već predznanje od njemu, a puno sam o njemu i njegovu načinu pisanja saznao upravo kroz tvoje recenzije Malog Rendžera. Tako da nekako guštam u njemu dok čekam novi broj Malog Rendžera na kioscima.

Hvala i na ovom infu za taj reprint Oni to zovu kao serije, ja bih nazvao kao sezone, znači imamo 7 sezona Kinowe koja broji ukupno 135 tih kratkih epizoda. U prosjeku svaka sezona ima oko 18-20 epizoda. Iako vidim u uvodnom postu da piše na kraju teksta da je riječ o 6 serija, to je preuzeto iz jednog uvodnika Ludensa gdje su onda krivo upisali taj podatak, jer postoji i sedma serija koja broji 18 epizoda.
Spock Posted - 19/05/2020 : 19:35:06
Svaka čast Reem! Čitam ove tvoje komentare i mislim se da to ne može biti loše.
Lavezzolo je majstor svog zanata dobro ispred svog vremena. Oni koji kude njegova djela ne žele ni vidjeti sve pozitivne čari njegovog pripovijedanja i ne uzimaju u kontekst vrijeme kada su ta djela nastala.
Nažalost, ne pada mi na pamet sad ići u nabavku Blekovih epizoda da bih pročitao ovo, ali definitivno zanimljiv serijal i palac gore za ovaj topic!

Usput, točna je tvoja tvrdnja da je u Italiji izlazio zadnji (mislim da je to čak sedmi reprint) reprint od 06. mjeseca 2017. do 02.2020. Riječ je o 23 broja, a u zadnjim brjevima su uključene i nove epizode iz 2000-tih turske produkcije.

Ovu drugu epizodu bih ja preveo kao "Zasjeda u kanjonu", ali u Ludensu bi prijevod bio "Kanjon zasjede" , pa ti odluči!
ReemCP Posted - 19/05/2020 : 19:01:05
Da, format je staromodan, ako mislimo na isto - dosta su česte 3 vinjete u istoj pasici + još didaskalija, taj tip pripovijedanja i detaljiziranja što se na kojoj vinjeti događa. Iako sam vidio u ovom zadnjem Bleku kojeg imam doma (Ludens 88), malo sam zavirio pa vidim da su dvije vinjete u istoj pasici, nešto krupnije vinjete, skoro slično kao kod Malog Rendžera. Znači, neki pomak u smislu toga postoji. Ne znam točno o kojoj se tu epizodi radi, ali doći ću do toga.

Istina, danas bi se zaista od ove postavke priče mogao napraviti dobar strip. Nisam sad siguran, ali mislim da su Talijani još jedan reprint Kinowe pokrenuli 2017., gdje je Michele Benevento radio naslovnice.Naslovnica baš moćno djeluje, a ima i jedan video na koji sam naletio, samo naravno, ništa ne razumijem. Da je bar na engleskom. Kao priča o tom stripu i malo pokazuje kako to izgleda..

ken2 Posted - 19/05/2020 : 18:32:18
ne znam za ovaj strip
ovako prepričana radnja djeluje brutalno i moderno
a format je staromodan i nikakav
danas bi se od ovoga mogao napraviti dobar strip
bez političke korektnosti, ali s malo 'tragača' u sebi, tog otac/sin/luke/darth odnosa...
btw, ovo je počelo izlaziti prije nego su tragači snimljeni
ReemCP Posted - 19/05/2020 : 10:36:58


Scenarist: Andrea Lavezzolo
Crtač: EsseGesse

02. Zasjeda u kanjonu
Datum izlaska: 08.05.1950.
Trajanje: 31 pasica (str. 161-171, Ludens Blek 71)

Druga epizoda počinje dolaskom Sam Boylea u Wild City, gdje saznajemo da svi imaju veliko strahopoštovanje prema Samu. Znaju da je u pohodu na Indijance, ali ne znaju da se iza tog lika zapravo krije i Kinowa. Sam nosi šešir stetson na kojem je prikvačena vlasulja (budući da je skalpiran). Prvi put vidimo zapravo tog lika nakon onog prologa iz prve epizode.

Ono što čini zaplet ove kratke epizode jest dolazak jednog konjanika u Wild City po imenu Manderton, jedva se držeći u sedlu jer su ga ranili Indijanci. Sam i građani saznaju od ranjenika da se pleme Pawnie udružilo sa drugim plemenima i da su na ratnoj stazi. Te da stvar bude gora, planiraju napasti upravo Wild City. Sam mora sa još trojicom, pokušati doći do utvrde Caution da dovede pomoć, utvrde koja je udaljena nekih 250 km od Wild Citya.

Upravo na tom putu, naletit će na Indijance, gdje će biti, između ostalog, njegov sin Crveno Pero. Možda onaj najznačajniji highlight glede ove epizode jest taj njihov prvi susret nakon toliko godina, oči u oči, a da uopće ne znaju jedan za drugoga. Kinowa ga je mogao ubiti, imao je priliku, ali poštedio mu je život samo zato jer je primjetio da je bijele kože, drugačiji od ostalih Indijanaca. Kad malo razmisliš, bila bi prava tragedija da se dogodilo suprotno, da je ubio svog sina neznajući. Upravo i sama naslovnica sugerira taj susret, što je zapravo jedna od vinjeta iz ove epizode (169 str., prva vinjeta).Kinowa, odnosno Sam nakon tog okršaja, ide dalje svojim putem prema utvrdi Caution. I da ne zaboravim dodati, saznali samo da se konj Kinowe zove Bingo, a mišljenja sam da ga je svakako važno spomenuti jer će taj konj biti isto od velike važnosti ovog junaka (zasad), kao što je to Crna Munja u Malom Rendžeru. I ovdje se vidi ta strast i ljubav prema konjima autora scenarija ovog serijala, gdje će konj isto imati te neke "supermoći" u nekima od narednih epizoda.

OK epizoda, dobro je Lavezzolo to zamislio. Ovo je ono, tipično onaj njegov način pripovijedana, objašnjava se svaka radnja u detalje, ima prilično teksta pa se sporije čita. A meni to ima neke svoje čari, zato sam i spominjao da se neće svima (većini) ovo svidjeti. Taman je zgodno čitati na način kako je to originalno izlazilo na tjednoj bazi pa napraviti lagani predah prije sljedeće epizode.

Ne znam jesam li dobro preveo (uz pomoć google prevoditelja) naziv ove epizode Il cañon dell’agguato, neki čudni prijevod mi izbacilo pa sam stavio "U zasjedi". Ako ima netko tko dobro barata talijanskim, pa slobodno dajte sugestiju za bolji prijevod naslova ove epizode.

edit: evo, Spock mi pomogao oko naslova, "Zasjeda u kanjonu"
ReemCP Posted - 19/05/2020 : 08:44:31


Scenarist: Andrea Lavezzolo
Crtač: EsseGesse

01. Znak zmije
Datum izlaska: 01.05.1950.
Trajanje: 32 pasice (str. 151-161, Ludens Blek 71)

Dugo sam odgađao čitanje ovog stripa, možda je to najviše zbog razloga što je većina rekla da ne valja (iako vjerojatno nisu niti čitali). A kako sam saznao da je autor Lavezzolo što se tiče scenarija, a u crtačkom dijelu da je zadužen čuveni trojac EsseGesse, nekako me sama ta činjenica zaintresirala da dam ovom junaku priliku, kad već ide kod nas u dodatku sa Blekom. Naravno, nije ovaj strip za svakoga, pogotovo u ovo moderno doba kad imate toliko izbora i malo kome paše ovaj način pripovijedanja kakav ima Lavezzolo, mogao sam to vidjeti barem kod njegovog Malog Rendžera.

U prvoj epizodi imamo jasne utvrđene temelje o čemu će ovdje biti riječ. Glavni lik je Sam Boyle koji odmah na početku doživljava tešku tragediju. Ubijeni su svi članovi karavane u kojoj je bio on zajedno sa obitelji, u potrazi za boljim/novim životom. Sam nekako ostaje živ, iako skalpiran, a pomažu mu dvojica ljudi koji su slučajno naišli na to poprište zločina. Nakon oporavka, Sam se kune da će se osvetiti i radnja seli u "sadašnjost", kasnije će se vidjeti u jednoj od narednoj epizoda da je prošlo 17 godina od tog nesretnog događaja.

Njegov sin Jack, koji je bio tek malena beba, otet je bio tada od strane Indijanaca i odgajan kod poglavice Crnog Bizona, a Sam nije niti svjestan da je njegov sin živ, kao što ni Jack, odnosno Crveno Pero, kako je i dobio indijanski naziv, ne zna tko mu je pravi otac.U ovoj epizodi je predstavljena i ta legenda oko Kinowe koji za Indijance predstavlja zlog duha. Vidimo i način na koji hvata svoje žrtve i obilježava ih, sa tim svojim karakterističnim osmijehom "hi hi hi". Nešto ukratko saznajemo i o njegovom sinu, koji je na putu tek da postane ratnik. Na to se dugo ne čeka, jer spašavanjem jedne skvo od medvjeda, Crveno Pero zaslužuje respekt plemena i poglavice te postaje ratnik njihova plemena.

Zadovoljan sam uvodnim dijelom i postavkom ove priče, zapravo, postoji sad veliki interes kod mene za daljnje čitanje ovog serijala jer me baš zanima kako će Kinowa i njegov sin doći do saznanja da su oni zapravo otac i sin te što će sve morati proći dok se to ne dogodi. Naslovnica ove epizode prikazuje taj napad Indijanaca na karavanu, pokolja koji je i glavni pokretač osvete Sama, odnosno Kinowe.
ReemCP Posted - 19/05/2020 : 07:57:41
Solar je osvježio uvodni post pa sad možete vidjeti nešto više informacija o ovom junaku.

Koliko sam skužio, ovaj strip je tjedno izlazio i svaki broj je išao na ukupno 32 pasice. U Ludensovom izdanju Bleka, broj 71, počinje ovaj serijal Kinowe kao dodatak i ima ukupno 64 stranice. Što bi značilo da u tom prvom dodatku se nalazi 6 epizoda Kinowe (64x3 = 192:6 = 32), a ukupno ih je 135. Skužio sam to i po naslovnicama koje dolaze za svaku tu pojedinačnu epizodu i ono malo što sam vidio, primjetio sam da je obično naslovnicu predstavljala vinjeta iz te i te epizode.
zlatan bihac Posted - 28/02/2020 : 20:10:51
kinowa je isao, ili ce ici u 30-35 brojeva blek ludensa kao dodatak...nije nikad prije isao kod nas, koliko je meni poznato...

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000