forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 MAKONDO: A. Gajić, LEVA KNJIGA DESNA KNJIGA

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
MAKONDO Posted - 19/05/2020 : 20:35:03
Sa ponosom vam predstavljamo naše ubedljivo najzanimljivije izdanje so far!

A5, 240 strana (2x120), kolor, povez: hmmm, čudan... tvrd povez sa dva različita UV laka, dva knjižna bloka i konopcem

Osim sadržaja, koji predstavlja pravi mali umetnički dragulj, ovu knjigu odlikuje i velika tehnička složenost koja je zahtevala puno rada i u štampariji, a kasnije i ručne dorade u ateljeu Alekse Gajića, autora ovog izdanja i jednog od naših najznačajnijih strip-autora i ilustratora.

U narednih 10 dana LKDK prodavaće se po promotivno ceni od 990 din, uz poklon ex-libris potpisan od autora, koji o ovom delu kaže:

" "Leva knjiga Desna knjiga" je nastavak mog kreativno likovno narativnog istraživanja. Kao što sam i naveo u predgovoru knjige, ovo je peta knjiga mog neobavezno terapiskog dela stvaralaštva. Nema se šta novo reći, sem da se sve raspalo. Moji pokušaji da se koliko toliko držim neke forme ovde su propali. Ovo je izbor ilustracija iz moje dve sveščice, i još pet različitih mini kolekcija ilustracija. Takodje ima ovde i "traženih" radova, u kojima mi je dopuštena autorska sloboda, te tako spadaju u ovaj lični izbor. Razlog je što se u proteklih četiri godine, posle izlaska "Pljosnatog stripa", nakupilo pregršt crteža na raznoraznim papirima i kartonima po kojekakvim kutijama. Paralelno sa tim ispunjavao sam i svoje sveske. Kad sam nedavno završio drugu, shvatio sam da je vreme da se podvuče crta na ovaj period rada.
Zašto baš Leva knjiga Desna knjiga? Eksperiment u štamparstvu mi je uvek bio interesantan. Kako osmisliti nešto čudno a da je to moguće tehnološki umnožiti u tiražu? Takodje, moje autorske stvari već svojim pakovanjem treba da ostave utisak ludenja i šašavila, jer sadržaj i jeste takav. Imao sam knjigu uvezanu šrafovima, pljosnatu, minijaturnu, a ovde, konkretno, trik je u tome što su ovo zaista dve knjige - jedna je zalepljena na levu koricu, a druga na desnu koricu, pa mogu da se zajedno posle zaklope. U desnoj su vertikalne ilustracije i šale, a u levoj horizontalne.
Što se tiče tematike, u pitanju su radovi koji su nastali tehnikom mentalnog automatizma (počnem, pa onda gde me odvede, nekako završim) To mu dodje ko neki likovni džez. Nekad ispadne dobro, nekad ispadne "nešto". I ovo izdanje može da se ubroji u terapijsku fazu. Ne znam na kom principu radi, ali ja se osećam bolje. Same teme ne sadrže nikakvo nasilje, zlo, tugu nesreću, ja se držim svog eteričnog optimizma i naravno humora.
Ovo bi moglo da se nazove nekom mini monografijom, jer izbor zahvata zaista širok spektar stvari koje sam radio u prethodnih pet godina."
7   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
wesskowaz Posted - 19/06/2020 : 11:06:40
U novom Zabavniku tekst o ovom izdanju.
KuntaKinte Posted - 10/06/2020 : 21:47:53
Kao i obično: potpuno blesavo i šašavo izdanje.
Crteži i glupiranje su “standardni” (heh, možda je Skrepbuk smešniji), ali izdanje je opet iznenađenje (“dlakava” plastifikacija je hit).
Što se tiče crteža/stripova, moj favorit je: Braća Berić u epizodi Pobeže prase.
Šta je sledeće?
MAKONDO Posted - 20/05/2020 : 12:46:17
Uroš Petrović, iz pogovora:

"Aleksa Gajić stvara čudesa.

Ode na pijacu. Šumske gljive, na tezgama od prevrnutih kartonskih kutija mame prolaznike stidljivim pukotinama na obodima svoga sočnog mesa. Vrtlozi šećerne vune mirišu na praznike, furunu i šerbet. Odnekle magarac proklinje utabanu zemlju pod sobom. Zvonce bicikla zalud pokušava da razmakne ljude s kokošima ili cegerima u rukama. Neka kesa leti bolje nego svi ručno rađeni papirni zmajevi prodavca na livadi. Čuje se korpar - i jezikom vešto plete. Visi drvenarija sa zarozanih tendi, al' ne klepeće ona nego ražanj. Miriše zapečena telesina, opojnim dimom draži ptice, mačke, pse i ljude. Naređane aluminijumske felne liče na popunjenu pistu letećih tanjira. Vraćaju svetlost nebu, koliko toliko. Ispred kombija odbačena tehnika austrijske gospode, izdaleka nalik na uređeno groblje robota. Krčavi Radio Beograd ređa stanje vodostaja po gradovima a i po negradovima.

Kada se Aleksa vrati kući, pravi nova čudesa.

Ode potom u šumu. Stoletna korenja izgledaju kao artritične šake koje su grčevito zagrabile ogromne komade zemlje, te se naprasno ukočile. Paprat se ljulja i kada se vetar sasvim utiša (sasvim dovoljno da se isprepada bilo ko, a kamoli onaj bradati Bečlija). Mahovina ne čekinja samo severne strane stabala, već raste bujno i posvuda (ili su ona uputstva o orijentaciji iz izviđačkih priručnika polutačna ili je ova šuma zaista sasvim posebna - verovatno je po prstohvat istine i u jednoj i u drugoj pretpostavci). Gljive se bokoraju preklapajućim kružnicama, ponegde tvoreći gotovo pa olimpijsko znamenje. Kapi šumske vlage kite klikerima sve što ih nije naglo i pohotno upilo.

Kada se Aleksa vrati kući, pravi nova čudesa.

Aleksina potraga za zanimljivim prizorima uvek je u jeku, i on joj se prepušta posvećene budnosti i živog, streličarskog oka. Traga, oštrim pogledom prebira, zastaje na prpošnim divotama i prikrivenim strahotama.

Može Aleksa i nigde da ne ode i da stvara kojekakva čudesa, ali možda ona u tom slučaju ne bi bila toliko čudesna čudesa."
Deers Posted - 19/05/2020 : 21:38:16
To!
AleksandarN Posted - 19/05/2020 : 21:32:21
Aleksa je sjajan lik i fenomenalan crtac! Ovo se uzima cim bude sanse!
ivanl Posted - 19/05/2020 : 21:09:22
Izgleda odlicno. Izgleda zanimljivo. I samo mogu reci, nikad dosta 'Grujica' ! Bravo!
Shaner Posted - 19/05/2020 : 20:57:19
Ludilo!


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000