forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Traper Kerry

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
ReemCP Posted - 23/01/2019 : 02:11:54


Priča o Traperu Kerryu počinje s jednim potpuno drugačijim stripom - Komandantom Markom. Komandant Mark je kreacija slavnog trija EsseGesse i jedan od najpopularnijih strip junaka na području bivše Jugoslavije. No, ono što je Marka činilo posebnim na talijanskom tržištu je broj stranica. Naime, Mark je izlazio na 64 stranice, umjesto, za talijanski strip, uobičajnih 96.

Da bi se došlo do broja od 96 stranica, uz Marka, su bili objavljivani razni dodaci. Funkciju dodatka od 32 stranice su ispunjavali razni vestern serijali, koji se nisu pretjerano isticali i koje je publika, uglavnom, zaboravljala. No, to će se promijeniti s dodatkom Traper Kerry.Komandant Mark #883 je bio strip u kojem se Traper Kerry prvi put pojavio kod nas


izvor teksta: megasrbija.com
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
ReemCP Posted - 02/06/2020 : 10:29:57
quote:
Originally posted by Spock

Odličan izbor vinjeta Reem! To je ono što sam već ustvrdio gore, da su braća Di Vitto dosta bolji od Bianchinija u ovom serijalu.


Te su mi odmah upale u oči i sve su sve iz prvog dijela priče U drugom dijelu isto ima nekih dobrih, snježnih. Razmišljam kad ovako stavimo slike tog crteža, možda nekog navuče da uzme ovaj strip u ruke i krene čitati, možda nam se i pridruži ovdje na temi kojim komentarom. Dobro da si stavio i ove izbačene stranice i komentar :)
Spock Posted - 02/06/2020 : 06:17:56
Odličan izbor vinjeta Reem! To je ono što sam već ustvrdio gore, da su braća Di Vitto dosta bolji od Bianchinija u ovom serijalu.
Budući da ne mogu editirati svoj post i osvježiti slike koje su nestale zbog tinypica, evo moj osvrt s izbačenim stranicama ponovno ovdje:11. epizoda: Bijeli Indijanac

Izdano u:
ZS 964: Izdaja
ZS 968: Ledeni ambis

Broj stranica: 60 (4 stranice izbačene )

Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Domenico & Stefano Di Vitto

Kratki sadržaj:

Zbog preniske cijene koju im je ponudio pohlepni trgovac Van den Brook, Kerry i još četvorica trapera su se odlučili na opasan put do poštanske stanice s druge strane "Rust Mountains?" i prodaju koža u tamošnjoj poštanskoj stanici. Pohlepnom trgovcu se to nije svidjelo, pa je organizirao sačekušu. Ranjenog i onesviještenog Kerryja našli su Indijanci Konovaga, koji su i odlučili da im Kerry zamjeni poginulog člana plemena. Ošišali su ga na njihov način i dali su mu ime Činoet. Terry je odlučio sačekati proljeće i tada pokušati bijeg.

Komentar:

Ovo je prva Kerryjeva epizoda u kojoj uopće nema fantastičnih elemenata. Nije to ni čudo s obzirom na Toninellijev opus, iako nisam očekivao da će već i na Kerryju izbaciti fantastiku i horor elemente.
Moram priznati da je ovu priču lijepo sročio. Taman odgovara broju stranica, a i odlično paše glavnom liku serijala. Mislim da je pri pisanju scenarija Toninelli dosta imao na umu Kena Parkera. Nema veze, nije to nešto loše! Dapače, priča je tečna i zabavna, a nije nimalo prozirna.

Braća Di Vitto još jednom briljiraju! Strip obiluje prekrasnim perspektivama, a Toninelli nije baš poznat po tome u svojim pričama, pa bi oni trebali biti i idejni vizualni tvorci tih prekrasnih vinjeta.

(priča: 8, scenarij: 9, crtež: 10) - 90%

Izbačene stranice:


ReemCP Posted - 02/06/2020 : 00:32:14
Crtež je baš izvrstan u ovom serijalu
Evo i cijele table što se tiče te vinjete: https://i.postimg.cc/NG9HDPF8/tabla.jpg
solar Posted - 02/06/2020 : 00:02:35
Jako lijepi kadar!
ReemCP Posted - 01/06/2020 : 23:42:59


Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Domenico & Stefano Di Vitto

Zlatna Serija:
22. Zarobljenik Kanavaga (ZS 964)
23. Noć vukova (ZS 968)U utvrdi Union u tijeku je prodaja krzna, a među silnim traperima, tu je i naš Kerry. Traperi su nezadovoljni zbog pohlepnog trgovca i njegovih niskih cijena (budući da ima monopol pa diktira svoje neke cijene), Kerry i ekipa odluče otići prodati krzno negdje drugdje, u jednu poštansku stanicu. Tamo će naići na zasjedu razbojnika koji posluju s trgovcem kojeg smo upoznali na početku priče, a u okršaju sa razbojnicima, umiješat će se i Indijanci Kanavage koji će ranjenog Kerrya odvesti u svoje pleme da postane jedan od njih..Priča je dobra, Toninelli nema problema sa ritmom pripovijedanja i nema praznog hoda. Ono što je Spock dobro primjetio u svom osvrtu, ovo je prva priča koja nema tih natprirodnih elemenata po čemu je Traper Kerry serijal prepoznatljiv. Toninelli čak nije koristio niti Queega i to dvaput zaredom, nije ga bilo niti u prošloj epizodi. Nadam se da ćemo ga vidjeti barem u sljedećoj priči koja je ujedno i zadnja na serijalu.

Kad pomisliš za braću Di Vitto, da li može bolje od ovoga što su dosad uradili za ovaj serijal, oni ponovno pozitivno iznenade i opet nam podare nekoliko prekrasnih i upečatljivih vinjeta. Svidjelo mi se kako nam je Toninelli servirao rastanak Kerrya od Indijanaca i ponajprije, od njegove "nove" majke. Već se bio zbližio s njima i sve, ali očigledno je bilo da se on tu neće moći vječno zadržati, pa je Toninelli nekako to uspio riješiti na obostrano zadovoljstvo. Epilog je isto zadovoljavajući, taman odgovara jednoj ovakvoj epizodi.

(priča: 8, scenarij: 9, crtež: 10) = 90%

ReemCP Posted - 26/05/2020 : 17:15:39
Bravo Spock i svaka čast na trudu Možda je Toninelli to i namjerno napravio, da bi u završnom obračunu bilo zanimljivije sa više protivnika. Nešto kako u filmovima znamo često naići na tzv. "movie mistakes" koje su se iz nekog razloga zatekle u filmovima (primjerice Predator, Terminator 2, Jurassic Park..).
Spock Posted - 26/05/2020 : 14:18:12
quote:
Originally posted by ReemCP

quote:
Originally posted by Spock

@Reem: Nisi stavio ocjene za "Nevidljivog čovjeka".

Ubacio sad, tnx

Spock, sad ne znam koliko se sjećaš te epizode "Nevidljivi čovjek", ovo što si pisao, zar nisu to ista ta petorica sa početka priče? Bilo ih je čini mi se 6, pa je onaj ćelavi nestao kad je išao po Indijanku, kad ga je "Nevidljivi" sredio.

Mislim na ovo u zanimljivosti što si spomenuo:

quote:
- Kod prvog susreta s banditima, njih je samo pet, dok se kod rijeke pojavljuju još petorica.
Bilo ih je pet (šesti na slici je Kerry):


Kerry je skinuo jednoga:


Nevidljivi čovjek još jednoga (5-2=3):


Navečer mora da su se klonirali! Ja ih na slici brojim 7, a trebalo bi ih biti 3, ako me matematika dobro služi.
Sad, napisao sam da ih se pojavljuje još petorica, ali ovdje su četiri viška. Pretpostavljam da je negdje okolo još jedan jer mi se sada ne da istraživati gdje sam našao još jednog (vjerovatno kod završnog obračuna kad ih rješavaju jednog po jednog), ali već su ova četvorica dovoljna da potvrde nelogičnost.


ReemCP Posted - 26/05/2020 : 10:47:46
quote:
Originally posted by Spock

@Reem: Nisi stavio ocjene za "Nevidljivog čovjeka".

Ubacio sad, tnx

Spock, sad ne znam koliko se sjećaš te epizode "Nevidljivi čovjek", ovo što si pisao, zar nisu to ista ta petorica sa početka priče? Bilo ih je čini mi se 6, pa je onaj ćelavi nestao kad je išao po Indijanku, kad ga je "Nevidljivi" sredio.

Mislim na ovo u zanimljivosti što si spomenuo:

quote:
- Kod prvog susreta s banditima, njih je samo pet, dok se kod rijeke pojavljuju još petorica.
Spock Posted - 25/05/2020 : 12:59:45
quote:
Originally posted by Jozzinelli

Reem, po pitanju priče s vukodlakom, na tvojoj sam strani (izvini, Spock)
Koliko znam, nisam jedini, neki su bili razočarani (sawitch) što izdanje Phoenix Pressa sadrži samo Sclavijev opus,
upravo zbog ove priče, koja je baš atmosferična i upečatljiva (tradicionalni horor, na koji smo navikli)

quote:
Originally posted by Spock
Ničega tu više nema, ni čarolije, ni zagonetke, ni zanimljivih likova, ni prekrasnih vinjeta s predivnim prespektivama…


Eto, kod mene sve suprotno, ima svega, a pogotovo lepih vinjeta.
Bianchini mi se mnogo više dopada od braće Di Vitto, šteta što je nacrtao manji broj epizoda od njih.
Doduše, ako ćemo pravo, nisam pročitao sve Kerijeve epizode, ali ova s vukodlakom mi je svakako top priča,
bolja recimo od onog kostura u ledu, što je pisao Sclavi.Sve OK! Normalno da ne možemo imati isto mišljenje, a po pitanju crteža, mislim da ove postavljene stranice već dovoljno govore same za sebe. Za Bianchinija se u toj epizodi kod izgleda likova mogu dodati samo epiteti kao: kruti, umjetni, porculanski, drveni, iako se ne može poreći odlična atmosfera.

@Reem: Nisi stavio ocjene za "Nevidljivog čovjeka".
Spock Posted - 25/05/2020 : 12:44:43
Evo i moj komentar:


10. epizoda: Nevidljivi čovjek

Izdano u:
ZS 956: Nevidljivi čovek
ZS 959: Sveti orao


Broj stranica: 60 (4 stranice izbačene )


Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Domenico & Stefano Di Vitto

Zanimljivosti:

- Iako su kao autori scenarija potpisani Staff di IF, Toninelli je jedini autor ove, kao i preostale dvije priče.
- Kod prvog susreta s banditima, njih je samo pet, dok se kod rijeke pojavljuju još petorica. Ne znam gdje su oni bili ranije, a u priči se to i ne spominje? Također, banditi pucaju više puta iz oružja koje ima samo jedan metak. Nisu imali vremena napuniti oružje u sceni koja traje najviše pola minute! Moglo se i bez te nelogičnosti!!
- Na kraju su barem dva bandita ostala živa, ali nigdje se ne spominje što se s njima desilo. Čak nije prikazano ni da su ih zavezali, iako bi svaki drugi scenarij bio poguban za Kerryja, Shaguata i Indijanke. Budući da bi bilo jedino logično da su ih žene zavezale, Indijanci, na kraju, nisu pozvali Kerryja da prisustvuje "plesu sjekire" ili nekom drugom mučenju, kako bi svi Indijanci koji drže do sebe napravili.
- Dnevnik je iskasapio priču izbacivši tri jako bitne stranice (četvrta i nije toliko bitna za radnju), bez kojih epizoda je još puno konfuznija, nego u izdanju s svim stranicama.

Komentar:

U lovu na pumu Kerry zatekne nevidljivog Indijanca. Znamo da je Indijanac po odjeći, jer se samo ona vidi. (Zanimljiva fora, a pogotovo ideja sa bojanjem tijela!) Kako god bilo, naš junak ga je pokušao slijediti, ali mu je izgubio tragove. Par tjedana kasnije, Kerry je naletio na bandite koji su oteli indijanske žene. Tu na scenu ponovno stupa nevidljivi čovjek, koji se i pridružuje Kerryju u pokušaju oslobađanja žena. Ni ne sumnjamo da će uspjeti spasiti žene, ali kakva je priča tajanstvenog Indijanca?

Puno bolja epizoda od prethodne. Toninelli je ipak bolji scenarist od Pelizzarija! Očigledno je da je Toninelli pokušao paziti na detalje, ali mali broj stranica je napravio da priča izgleda konfuzna. Nepotrebno je ubacio previše bandita i okrenuo priču u smjeru borbe umjesto mistike. Jedan je Sclavi!
Braća Di Vitto standardno odlična, iako su i oni sukrivci za nelogičnost s pucnjevima.

(priča: 7, scenarij: 5, crtež: 9) - 70%


Izbačene stranice:


ReemCP Posted - 25/05/2020 : 09:24:23
E da, primjetio sam to kod Sawitcha za "Vukodlaka", jednog od njegovih rijetkih upisa ovdje u temi Bilo bi fora imati i ovaj ne-Sclavijev period izdano posebno (sa svim stranicama), neki su tako sebi i napravili.

quote:
Originally posted by sawitch

Meni jedan od najomiljenijih junaka. Epizode koje dolaze posle Sklavija su mi jos bolje nego njegove. Crkao sam od srece kada je PP objavio dva integrala, sve bilo savrseno, i naslovnice i izdanje, ma sve sve sve. I onda skontam da nema vukodlaka. Pu jebem ti. Onda skontam da mamlaz Sklavi nije dozvolio valjda da se objavljuju preostale epizode.
Jozzinelli Posted - 25/05/2020 : 06:06:28
Reem, po pitanju priče s vukodlakom, na tvojoj sam strani (izvini, Spock)
Koliko znam, nisam jedini, neki su bili razočarani (sawitch) što izdanje Phoenix Pressa sadrži samo Sclavijev opus,
upravo zbog ove priče, koja je baš atmosferična i upečatljiva (tradicionalni horor, na koji smo navikli)

quote:
Originally posted by Spock
Ničega tu više nema, ni čarolije, ni zagonetke, ni zanimljivih likova, ni prekrasnih vinjeta s predivnim prespektivama…


Eto, kod mene sve suprotno, ima svega, a pogotovo lepih vinjeta.
Bianchini mi se mnogo više dopada od braće Di Vitto, šteta što je nacrtao manji broj epizoda od njih.
Doduše, ako ćemo pravo, nisam pročitao sve Kerijeve epizode, ali ova s vukodlakom mi je svakako top priča,
bolja recimo od onog kostura u ledu, što je pisao Sclavi.ReemCP Posted - 24/05/2020 : 23:58:15


Scenarij: Marcello Toninelli
Crtež: Domenico & Stefano Di Vitto

Zlatna Serija:
20. Nevidljivi čovek (ZS 956)
21. Sveti orao (ZS 959)

Kerry je u lovu na divljač, kasna je jesen i krajnje je vrijeme da se spremi zimnica. Samo lov ne ide baš po planu budući da mu neka životinja krade plijen. Radi se o pumi, životinji koju smo imali prilike susresti u jednoj genijalnoj Sclavijevoj priči nešto ranije u serijalu, a ovdje Toninelli koristi pumu ne bi li zapravo Kerrya doveo do "Nevidljivog čovjeka", lika po kojem ova priča nosi naziv.Toninelli u priču uvodi i jednu grupu razbojnika koji predstavljaju onu zločestu stranu, bolje rečeno - otmičari, koji su iskoristili situaciju što su muškarci jednog indijanskog plemena otišli u lov i tako oteli nekoliko njihovih žena. Naš Kerry pokušava spriječiti nepravdu, a u igru će se uključiti i taj "Nevidljivi čovjek", koji će se na taj način iskupiti i razbiti jedno prokletstvo koje ga prati iz njegove prošlosti za koje samo on zna..

Lagana, opuštajuća i tečna priča, prvijenac Toninellija u ovom serijalu. Pomalo mi je bilo čudno da se Queeg i McBull uopće ovdje ne pojavljuju, ali iskreno, nisam niti osjetio njihov izostanak. Možda je za to zaslužan taj lik "Nevidljivog čovjeka" - Indijanca, koji je imao zanimljivu ulogu u priči te dobra ideja Toninellija kako da ga uklopi u ovu epizodu i iskoristi ga kao Kerryjevog suborca. Interesantna je i ta indijančeva prošlost, a i sudbina je htjela da se baš on zatekne u ovoj priči i da na kraju dobije ponovno priliku za novi život i novu obitelj.

(priča: 9, scenarij: 10, crtež: 10) = 97%

Ovdje treba spomenuti da je prva vinjeta epizode, barem što se tiče Kerryjeveg lika, iskorištena za naslovnicu onih piratskih izdanja.

ReemCP Posted - 23/05/2020 : 15:33:32
Hvala Spock što si stavio svoj komentar, ovako imam osjećaj kao da i ti sad čitaš ovu epizodu Ne znam što da napravim sa ovim stranicama što fale, mislio sam to nekako isprintati pa uložiti na odgovarajuće mjesto u strip/ove. Samo gdje to isprintat i hoće li na običnom papiru to lijepo izgledati? Hm..

Vidim da ti se i nije svidjela ova epizoda. Meni se najviše dopala zbog tih snježnih uvjeta u kojima smo zatekli naše junake u ovoj epizodi, crtež koji mi je dosta korektan i na nekoj zadovoljavajućoj razini. Ali, ne možemo se u svemu složiti i ne mogu nam se uvijek svidjeti iste stvari, što je posve normalno i razumljivo
Spock Posted - 22/05/2020 : 22:36:48
Evo i moje oprečno mišljenje i stranice koje nedostaju.


9. epizoda: Vukodlak

Izdano u:
ZS 951 Vukodlak
ZS 954 Kletva


Broj stranica: 60 (4 stranice izbačene )


Scenarij: Giorgio Pelizzari
Crtež: Marco Bianchini

Zanimljivosti:

- Likantropija je poremećaj zbog koga su pojedini ljudi uvjereni da se za vreme punog Mjeseca pretvaraju u vukove. Upravo se tom temom bavi Pelizzari u ovoj priči.
- Poremećaj se, navodno, javlja kada je puni mjesec, ali radnja se odvija kroz nekoliko dana, a i Bianchini ne crta uvijek puni mjesec.
- U stripu se na jednoj vinjeti pojavljuje Komandant Mark. Iako je riječ o dijelu stripa gdje Peter priča svoju priču o dolasku u Ameriku i prokletstvu koje ga prati, pa se ta vinjeta se odnosi na zgodu iz daleke prošlosti, taj detalj uvelike ruši kontinuitet kojeg je Sclavi stvorio. Budući da se u Scalvijevim pričama pojavljuju revolveri, a u ovoj epizodi puška sa šest cijevi, Peter bi morao biti barem starac da se ispoštuju oba detalja, iako bi i u tom slučaju bilo prenategnuto.


Komentar:

Naši junaci se nalaze u selu Assinoboina, zajedno sa skupinom trapera. Počinju se redati ubojstva u kojima su žrtve rastrgane kao u slučaju napada ogromne zvijeri. Uskoro sve sumnje padaju na Petera, koji je sam preživio takav napad, dok su njegove kolege nađene rastrgane. U selu je i stručnjak za borbu protiv vukodlaka, koji čak ima i srebrne metke u svojoj kratkoj pušci s šest cijevi, pa Peteru prijeti presuda po kratkom postupku! Tko ili što je ubojica i dali je Peter stvarno vukodlak?

Blaženi Sclavi! Pelizzari je srozao ovaj strip ispod svake mjere. Ničega tu više nema, ni čarolije, ni zagonetke, ni zanimljivih likova, ni prekrasnih vinjeta s predivnim prespektivama… Jednostavno praznina! Kerry je najbolji i najpametniji, Queeg je sveden na bezličnog nesnađenog lika koji crta pentagrame i ništa ne shvaća, pa mu Kerry mora sve nacrtati.

Bianchini se uopće nije potrudio u scenama preobrazbe čovjeka u "vukodlaka". Razumijem da je Pelizzari htio prikazati da je u pitanju mentalna bolest bez vanjskih promjena na bolesnoj osobi, ali svejedno bi barem na izrazu lica trebalo doći do nekih promjena. Izuzev toga, ostatak je korektan, bez nekih scena koje poboljšavaju ukupan dojam. Ponegdje su likovi dosta drveni, ali to nije neka novost.

(priča: 6, scenarij: 2, crtež: 6) - 47%

Izbačene stranice u Dnevnikovom izdanju:ReemCP Posted - 22/05/2020 : 14:26:58


Scenarij: Giorgio Pelizzari
Crtež: Marco Bianchini

Zlatna Serija:
18. Vukodlak (ZS 951)
19. Kletva (ZS 954)

Zima je kod našeg Kerrya i društva, a kad je takvo razdoblje godine, svi se traperi povuku u prijateljske logore ili u utvrdu Union gdje se mogu utopliti, utvrdi gdje upravo zatječemo naše omiljene likove.


Stari ljudi su uvijek puni mudrosti i nije loše ih poslušati


Još jedna zimska avantura u ovom mini serijalu što me automatski odmah obradovalo na startu priče. Premda prvi dio priče nosi naziv "Vukodlak" i najavljuje nam jednu horor atmosferu, uvodni dio prolazi u šaljivom tonu, a tu je najviše zaslužan dobri i šašavi McBull koji pobjeđuje u jednom natjecanju ispijanja alkohola.Nakon toga simpatičnog uvoda, kako to obično biva kad se dugo vremena nalaziš na jednom mjestu, dođe ti želja da malo "udahneš" svježeg zraka i promijeniš klimu, da se malo pokreneš. Tako se Kerryu pružila prilika da odnese poštu u logor Asinibion, da malo protegne noge, a u tom logoru se nalazi i njegov prijatelj Queeg. S Kerryom na put ide i McBull, ali nevoljko, jer tko bi htio usred takve hladnoće i toliko snijega napuštati topli dom, još kad znaš da usput možeš uživati u velikoj zalihi viskija.U logoru upoznajemo još neke likove od kojih se najviše izdvajaju Erskin i Piter. Također saznajemo i za neke događaje o nekakvoj zvijeri koja im krade sve životinje koje uhvate na svoje zamke, ali ubrzo se događa i ubojstvo jednog njihovog člana, te od Erskina doznajemo da se nešto slično dogodilo koji mjesec ranije. Nekako sumnja pada na Pitera jer se uvijek on zatekne kod tih misterioznih ubojstava ljudi..Meni je ova priča izvrsna sa odličnim crtežom, ne mogu skriti svoje oduševljenje. Možda je to zato što volim takve atmosfere sa snijegom, još kad se sve to događa u šumi, misterija, odsječen od svijeta i ne možeš od nikoga tražiti pomoć, svako malo sniježi i padaju guste pahulje, nekako sve te značajke i spoznaje samo još više doprinose mom zadovoljstvu čitanja takog djela i uvuku me u atmosferu koja mi itekako odgovara. Napokon sam naišao i na jednu vinjetu gdje se pojavljuje naš Mark, vjerojatno je ubačen tek tako, da zadovolji Markove fanove jer se Traper Kerry pojavljuje kao dodatak u njegovom stripu pa je valjda autoru to bila zgodna ideja da ga ubaci, iako to možda kronološki gledano na razdoblje odvijanja ovog mini serijala, on tu ne spada. Ali, i nije mi to toliko važno, lijepo je vidjeti da ga je autor ubacio. Možda neka zamjerka kod crteža što taj jedan od likova nije prikazan u nekakvoj transformaciji ili barem u nekom stravičnom izdanju. Na ovoliko malo stranica, nije ovo nimalo loše, dosta dobar dojam nakon pročitanog.

(priča: 10, scenarij: 10, crtež: 10) = 100%
ReemCP Posted - 22/05/2020 : 14:22:13
Što se tiče svih crtača na ovom serijalu, nemam neke prevelike zamjerke.
pcoro Posted - 27/04/2020 : 13:10:20
Moguce je da im je na Traperu bilo lakše jer je tu ipak manje stranica. Keri je općenito strip koji nije dugo trajao pa se nije stigao potrošiti. Na Mister Nou su cesto dobivali duge priče.

Ali meni jednostavno ne paše njihov stil.. i u Keriju više bolim Bianchinija, makar kažem, tu mi i oni mogu proć.
ReemCP Posted - 27/04/2020 : 12:13:35
Da, da, ti si ih tamo spomenuo u negativnom kontekstu Ali, ovdje je crtež baš ugodan oku, ne samo likovi, nego i taj krajolik, pejzaž, ta neka, rekao bih "Twin Peaks" atmosfera koja se u nekim epizodama točno osjeti. Baš lijepo dočarano.

Recimo, ova vinjeta gdje Kerry radi na svojoj kući, meni je ovo predivno. Bio sam nekidan na Zavižanu, baš na mjestima ima ovakvih sličnih brvnara, nekako se odmah sjetim tih naših strip junaka kad vidim tako nešto u prirodi :)

pcoro Posted - 27/04/2020 : 11:15:56
Hahahahah, ja sa ih spomenuo kao zlotvore Mister Noa
Tamo ih baš ne podnosim! Ali u Traper Keriju su mi, začudo, u redu..
ReemCP Posted - 26/04/2020 : 20:12:16
quote:
Originally posted by Spock

Super da si nastavio Reem!
Mislio sam samo staviti izbačene stranice i obnoviti svoj komentar ponovno stavljajući slike tih izbačenih stranica, ali ne mogu editirati postove jer je prošlo više od mjesec dana.

Vidio sam da je Pcoro bio spominjao braću Di Vitto (u Mister No temi) pa se nekako sjetio Traper Kerrya i reko, mogao bi nastaviti tamo gdje sam stao Pročitao sam odmah nakon čitanja tvoj komentar, a nažalost, dosta slika je nestalo :( Ti si sve epizode prošao i iskomentirao, pa mi je drago da mogu pročitati i tvoje mišljenje o svakoj epizodi

Hvala ti za ove slike izbačenih stranica, baš ću ponovno prolistati strip da vidim gdje su te scene koje su falile u ZS.
Spock Posted - 25/04/2020 : 19:18:02
Super da si nastavio Reem!
Mislio sam samo staviti izbačene stranice i obnoviti svoj komentar ponovno stavljajući slike tih izbačenih stranica, ali ne mogu editirati postove jer je prošlo više od mjesec dana.

Evo izbačenih stranica u mom komentaru:


8. epizoda: Crna sablja

Izdano u:
ZS 943 Crna sablja
ZS 948 Tragični san


Broj stranica: 60 (4 stranice izbačene )

Scenarij: Giorgio Pelizzari
Crtež: Domenico & Stefano Di Vitto

Prilično naivna priča s čudesnim zlim mačem, koji daje moć, snagu i neranjivost onome tko ga nosi, a istovremeno je zao i žedan krvi. Tema idealna za Komandant Marka, u kome je i izdana čak i u originalu.
Teško mi je objektivno ocijeniti ovu epizodu jer su oni krvoloci iz Dnevnika izbacili čak 4 stranice od 64. To je 6% epizode!

Sada shvaćam zašto sam bio razočaran čitanjem Kerryja iz ZS izdanja prije nekih desetak godina. Možda nije neka tragedija kada Pellizariju izbaciš 4 stranice, ali kod Sclavijevih epizoda se najčešće gubi bit.

Po pitanju Sclavijevih epizoda, preporuka svima je da izbjegavaju ZS izdanje, čak i pod cijenu toga da ne pročitaju ovaj fenomenalni serijal. Postoji izvrsno izdanje izdavača Phoenix Press. Izdanje je rasprodano i teško nabavljivo, ali ima skenova za skidanje na internetu.

Da se vratim na ovu priču! Daleko je ovo od Scalvija! Zanimljivo je za čitanje, ali sve je to jednoobrazno prikazano. Pelizzari je ubacio čarobni mač neke nestale indijanske kulture (na jednoj vinjeti prikazan hram) koji je zao i podčini onoga tko ga nosi. Queeg pada u nesvijest svaki put kada mu dođe nepotrebna vizija. S tim Queegovim iritantnim predskazanjima, Pelizzari je htio produbiti praznu priču, a to je htio napraviti i s Kerryjevim ukazanjem u snu glavnog negativca priče.

Opet kažem, teško je objektivno procijeniti priču kada je izbačen ogroman broj stranica u postotku! Npr. McBull nestaje nakon napada Indijanaca na trapere, da bi se opet pojavio na kraju epizode! Jedan od najvažnijih likova serijala, a ne znamo ni kako je preživio napad.

Crtež je više nego solidan, a posebno se dobre scene kod upada Kerryja i Queega u selo Indijanaca - prilikom oslobađanja zarobljenika. Obratite pozornost na zvjezdano nebu u pozadini vinjeta. Braća Di Vitto su nam, sigurno samoinicijativno, tu dali malo čarolije, kada im Pelizzari (za razliku od Sclavija) nije to omogućio preko scenarističkih ideja. Dakle, nema tu predivnih prespektiva i mističnih scena kao u Sclavijevim epizodama, već jednostavan scenarij u rangu Komandanta Marka.

Ocjene za priču i scenarij ću podići za jednu ocjenu iz razloga što smatram da nisam mogao u potpunosti doživjeti priču u obliku kakvom je zamišljena.
Strašno!

EDIT - izbačene stranice (ne otkriva se gdje je McBull nestao nakon napada):


(priča: 5, scenarij: 4, crtež: 9) - 60%
ReemCP Posted - 25/04/2020 : 16:00:00


Scenarij: Giorgio Pelizzari
Crtež: Domenico & Stefano Di Vitto

Zlatna Serija:
16. Crna sablja (ZS 943)
17. Tragični san (ZS 948)

Nakon Sclavijevog pečata koji je dao ovom serijalu u prvih sedam epizoda, slijede epizode od drugih autora, odnosno scenarista.Mislim da je početna ideja nove priče bila sasvim OK. Zanimljiv uvod i zaplet sa ne baš (po meni) uzbudljivom završnicom. Sam Glas, čovjek putuje kroz šumu sa svojim kolegama traperima, neočekivano ga napada grizli. Skoro ga smrtno ranjava, a njegovi prijatelji, misleći da je mrtav, ostavljaju ga. Sve se to događa na samom početku, bez imalo teksta (didaskalija), gdje mi čitatelji na osnovu samog crteža odmah shvaćamo o čemu se tu radi. Odmah nakon tog nesretnog događaja, doznajemo da ta skupina trapera čini dio jedne brigade na čelu majora Henrija, koji su se uputili na jedno odredište, a društvo im čine naša ekipa, trojac Kerry, Queeg i McBull, kao u ulozi vodiča i ljudi koji se brinu za nabavku hrane.Taj lik sa samog početka priče, Sam Glas, nekako je preživio napad grizlija i vidimo da je ispunjen mržnjom prema svojim, sada bivšim prijateljima koji su ga ostavili, te se kune na osvetu. Uskoro ga pronalaze Indijanci, pleme Crnih Nogu s kojima, nakon ne baš ugodnog susreta, sklapa prijateljstvo i suradnju. Naravno, uvijek među Indijancima ima onih koji žele krenuti ratnom stazom, onih koji žele puške i vatrenu vodu. A Sam će im to omogućiti, bar je tako obećao.

Ono što je jako interesantno u priči (po čemu priča i nosi naziv), u selu Indijanaca postoji jedan čarobni mač, kojeg se, zbog praznovjerja Indijanaca, nitko od njih ne usudi uzeti u ruke. I pitaj boga koliko je već prošlo godina otkako se taj mač nalazi tu i "miruje". Radi se o maču iako naslov epizode sugerira da je sablja, a za Indijance je to "dugi crni nož". Mač je poseban, onaj tko ga posjeduje, ima nekakvu moć, čak do te mjere da je ta osoba neranjiva koja ima taj mač u posjedu, čak niti meci ništa ne mogu osobi koja ima mač. A mač je stalno žedan krvi i čini se da on ima ipak "svoju volju"..i naravno, jasno je da će se Indijanci na čelu sa Samom okomiti na tu skupinu ljudi koju predvodi major Henri sa našim prijateljima, ne bi li se osvetio, a usput će Indijanci dobiti oružje...Kažem, to je sve dobro do sukoba, kasnije je sve nekako zbrzano i ne baš urađeno na način koji bi trebao zadovoljiti čitatelja i pružiti mu zadovoljavajući kraj. Ova epizoda me posebno zanimala jer sam imao samo taj prvi dio, pa me uvijek zanimao taj drugi dio priče, kako se to na kraju sve rasplelo. Nakon toliko godina kad sam došao na svoje i pročitao taj ostatak priče, nije me se nešto dojmilo u konačnici. Braća Di Vitto i dalje drže visoku kvalitetu što se tiče crteža na Kerry serijalu, bez ikakve dvojbe, meni najbolji crtači na ovom serijalu. Šteta što priča nije imala možda bolji epilog, možda je nedostatak stranica koje su izbačene iz Dnevnika malo isto poljuljalo taj konačni dojam ove priče budući da ne znam točno u ovom trenutku što je točno izbačeno i u kojoj mjeri bi ovo bilo ipak možda bolje da su sve stranice bile na broju.

(priča: 8, scenarij: 5, crtež: 10) = 77%
ReemCP Posted - 28/04/2019 : 12:29:37
Ddeki je strasno vrijedan i bas ovo sto Spock kaze, steta prava da se ovo ne objavi :(
Spock Posted - 28/04/2019 : 09:49:56
quote:
Originally posted by ddeki

Zavrsen je prvi deo od 32 strane Traper Kerija. A za dalje cemo videti...

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=50292&whichpage=2A šta napisati nego naklon do poda!

Tragedija je što tvoje radove nitko neće objaviti!

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000