forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Glazba
 Metal & co.

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Paka01 Posted - 18/08/2009 : 20:09:34
Ajd, zanima me koliko nas tu ima, ljubitelja heavy metala i sličnih pravaca

Šta se sluša u zadnje vrime, ide li se na koncerte, kupuju li se cdovi? Ja sam se u zadnje vrime zakačio na novi Amorphis potpuno da bi se nakraju razočara kad su otkazali koncert u Zagrebu, a jedan su mi od dražih bendova.

Uglavnom, eto, pišite, preporučajte i tako to ako ima volje itko...
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
DODSFERD Posted - 24/11/2020 : 23:50:24
Snötårar je bio jednočlani projekt bend iz Švedske, osnovao ga je Kim Löfstrand Maturz 2004. godine, službeno više nije aktivan, ali nije poznato kada je točno prestao sa djelovanjem.
Snötårar je sve svoje radove objavio u prvih nekoliko godina nakon osnivanja, u najkraćim crtama cijela diskografija mu se može smjestiti na 2 izdanja; 1 full length i 1 kompilacijski album.
Nakon 2 demo izdanja iz 2005. godine Snötårar je u prvoj trećini 2007. objavio svoj jedini full length album, koji je izašao pod imenom Vredeslusta za potpuno nepoznati label Death Dealers Association.
U muzičkom smislu album predstavlja dobri stari black metal sa zvukom iz nekih drugačijih vremena, tek minimalna prisutnost modernijih elemenata neće toliko podsjećati slušatelja da je ovo nastalo u 21. stoljeću.
Iako ova muzika ne spada u tipičan raw stil black metala, nemoguće je ne primjetiti količinu sirovosti u zvuku, ali se svejedno nije izgubila ni prepoznatljiva melodičnost švedske scene.
U svojim najsirovijim dijelovima Vredeslusta me podsjeća na neke radove finskog benda Horna, samo što je ovdje prisutno više melodija, a i švedski jezik se prilično razlikuje od finskog.
Vjerujem da bih prije 10 godina ovim albumom bio dosta više fasciniran nego što sam danas, mada mu ne mogu pronaći veće zamjerke svejedno tu nešto fali kako bi sveukupan dojam postao uvjerljiviji.
Mislim da je jedini problem u tome što mi ovakva muzika sada zvuči dosta jednostavno, nakon samo 3 slušanja gotovo sve s albuma sam registrirao i više nisam imao što za otkriti u nekom od sljedećih.
Naravno da Vredeslusta ne obiluje originalnošću i to ne treba ni očekivati od njega, unatoč tome uvijek postoji prostor za ubacivanjem koliko-toliko svježih ideja barem na trenutke.
Može se reći da je ovdje Snötårar djelomično uspio u tome, koliko god da se mnoga rješenja čine poznata kroz radove nekih drugih bendova, opet će naletjeti poneka dionica koja će jače zaokupirati slušatelja.
Pjesme su dugačke za ovakvo stilsko usmjerenje i njih 6 od 8 ide preko 7 i pol minuta trajanja, da bi se razbila veća monotonija bila su potrebna povremena smirivanja tempa kroz laganije prijelaze.
Iako inače to ne smatram kao nekakvu prednost, ovdje su najbolje one stvari koje u sebi sadrže ponavljanja ili refrene, jer tada do izražaja dolazi posebna atmosfera dodatno obogaćena izvrsnim vokalom.
Upravo je vokal najbolja stavka na cijelom albumu, jednostavno ne mogu ostati ravnodušan na ovakvu vrišteću izvedbu, a to je nešto što me uvijek fasciniralo kod švedskih i finskih bendova.
Ako malo snizim kriterije i stavim sa strane prisutnu neoriginalnost, Vredeslusta je vrlo dobar album za ovakav black metal stil, a Snötårar bend koji je iz njega izvukao dovoljno zanimljivih trenutaka.

Cromwell Posted - 24/11/2020 : 11:55:50
Njaah nije to baš dobro.

Mene u zadnje vijeme opet drži Reverend Bizarre

Svaka čast svim old skulerima ali ovo je vrh doomerije.
Poli Posted - 22/11/2020 : 01:03:16

drugi album ovog americko-srspkog benda... a nesto mi govori da nije/nece biti nesto pretjerano priljubljen u Lijepoj nasoj
DODSFERD Posted - 21/11/2020 : 23:40:21
Isti dan kada je izašao ...from Outer Intelligences Sorgeldom je objavio još jedan album, koji je pod imenom Vithatten službeno registriran kao 4. i posljednji full length benda.
Nastanak ovog materijala se vremenski djelomično preklapa sa spomenutim prethodnikom, jedino je ovdje sve trajalo puno kraće kada se uzmu u obzir početak i završetak samog snimanja.
Album je podijeljen na dvije sesije, prvih 6 stvari spadaju u Vithatten session i nastale su u jedan dan jeseni 2009. godine, dok su posljednje 3 kao Forest session snimljene u razdoblju jesen 2009. - proljeće 2010.
Vithatten je u cijelosti na švedskom jeziku, što je također bio slučaj s prvijencem benda Innerlig förmörkelse, dok su preostala 2 albuma kombinacija materinjeg i engleskog jezika.
Kada je u pitanju muzička kvaliteta moram priznati da sam razočaran jer je Sorgeldom sada napravio svoje najslabije izdanje, neću reći da ovdje ništa nije vrijedno spomena, ali da ima dosta problema to svakako stoji.
Po slobodnoj procjeni barem polovica materijala je nepotrebna i nepraktična za ovakvu vrstu muzike, a dobri dijelovi ne dolaze previše do izražaja s obzirom da cijeli album traje ne predugih 40-ak minuta.
Vithatten počinje dobro s uvodnim kratkim instrumental/introom i naslovnom stvari, negdje nakon prve trećine počinju problemi koji tek na trenutke prepuštaju mjesto primjetnim poboljšanjima.
Već treći album zaredom clean vokal pravi probleme i ovdje se to najviše osjeti jer mu ni instrumentalna pratnja ne ide na ruku, definitivno je ovo odsvirano lošije nego svi prethodni radovi zajedno.
Na ovako relativno malom prostoru je prisutno previše laganijih dionica, dvije stvari su u cijelosti napravljene na takav način, s time da tu uopće ne računam čiste instrumentale pošto oni spadaju pod normalno stanje.
Tu posebno mislim na završni akustični instrumental Skuggor av bläck koji je jedna od svjetlijih točaka na albumu, pogotovo njegov drugi dio kada prelazi više u sumorniju atmosferu.
Upravo kod spomenutih laganica, gdje je clean vokal jedini način izražavanja, osjeti se prisustvo pagan/folk elemenata, što kod Sorgeldoma ne donosi nikakvu prednost kada je u pitanju funkcionalnost muzičke cjeline.
Takve stvari me podsjećaju na pagan balade kakve je nekad radio Darkwoods My Betrothed, ali taj finski bend ih je znao puno bolje uklopiti u svoju muziku, a vjerojatno su 90-e godine bila pogodnija vremena za nešto takvo.
Sorgeldom i ovdje kombinira naizmjenično dvije vrste vokala u istom zapisu, koliko god je onaj agresivni black način izražavanja dobar toliko clean kvari ukupan dojam, a ne pomaže ni akustični početak u pomalo veselom tonu.
Za razliku od prethodna 2 albuma ovdje produkcijski dio posla nije tako dobro napravljen, što je u neku ruku čudno kada uzmeš u obzir da su svi ovi materijali nastali u gotovo istom vremenskom razdoblju.
Vithatten je album koji osim početne dvije stvari i završnog instrumentala nema ništa što odskače iznad prosjeka, i kao takav ne spada pod obavezna izdanja za slušanje većini black metal fanova.

lwood Posted - 21/11/2020 : 08:04:21
https://youtu.be/TbUH-izpX9o jutros mi pa napamet ovaj fantastični uradak
DODSFERD Posted - 18/11/2020 : 23:18:01
Otprilike godinu dana nakon prethodnika, sredinom proljeća 2011. Sorgeldom je objavio album pod imenom ...from Outer Intelligences, koji je službeno registriran kao 3. po redu full length benda.
Materijal za ovo izdanje je stvaran kroz duže razdoblje nego što inače bude slučaj, nastao je u periodu između početka 2009. i zadnje trećine 2010. godine, ali unatoč tome ne postoje neujednačenosti u zvuku.
U usporedbi sa starijim izdanjima benda ovo je puno sličnije albumu Inner Receivings nego prvijencu Innerlig förmörkelse, čak bih rekao da se radi o tipičnom nastavku onoga što se moglo čuti na prethodniku.
Međutim, u muzičkom smislu ...from Outer Intelligences zvuči zrelije nego Innerlig förmörkelse, iako upoznavanje s njime i početno slušanje uopće nisu davali naznake da će se to dogoditi.
Ne znam je li možda u pitanju moje privikavanje na muziku benda ili se stvarno radi o kvalitetnijem materijalu, ali ne mogu zanemariti činjenicu da me Sorgeldom uspio više zainteresirati nego u prijašnjem slučaju.
Stilske razlike su minimalne i u njima ne treba tražiti razloge pozitivnijeg dojma, stvar je u tome da su sada ideje zanimljivije jer sadrže više iznenađenja i samim time izgledaju muzički bogatije.
Nema sumnje da ...from Outer Intelligences zna iznenaditi slušatelja kakvim neočekivanim rješenjem, samo što to zahtijeva malo vremena kako bi bilo prepoznato kao nešto što na kraju donosi prednost.
S obzirom na međusobne sličnosti ovdje je također prisutan isti problem kao kod prošlog albuma, clean vokal povremena zna šokirati na mjestima gdje ga uopće ne očekuješ da će se pojaviti.
Ispočetka to stvarno može zasmetati više nego što je slušatelj spreman prihvatiti, ali ubrzo se situacija normalizira baš zato što česte promjene ne dopuštaju razvodnjavanje u osjetnijem obliku.
Primjer toga je naslovna ...from Outer Intelligences jer koristi netipičan clean vokal koji sam po sebi može zvučati odbojno, ali se kombinira s klasičnom black izvedbom što donosi neku vrstu ravnoteže.
Kao i mnogi drugi black albumi koji naginju više prema atmospheric stilskom usmjerenju, tako i ovaj sadrži promjene tempa, muzičke podloge, instrumentale i osjetnu dozu akustičnih gitara.
Iznenadio me završni instrumental Kontakt jer se pred kraj ubacuje zvonjava telefona, a kako je prvo slušanje bilo preko mobitela na trenutak sam pomislio da se radi o pozivu, iako već duže vrijeme namam takvo zvono.
...from Outer Intelligences je sasvim solidan album za ovakav stil black metala, taman je toliko bolji od svog prethodnika da zaslužuje još poneko slušanje kroz određeno vrijeme.

Poli Posted - 17/11/2020 : 17:48:15

Wardrunu nikad nesto posebno nisam slusao, ali ovo gore me bas iznenadilo, dobra produkcija, lepo sve uklopljeno, ali istina, poslusao sam mozda 2-3 puta.

Cromwell Posted - 17/11/2020 : 10:26:34
quote:
Originally posted by Poli


Mislim da ce neki otkinuti na ovo. A i nije lose, dapace i stavise...


Poslušao ali nije mi niš posebno a i lagano mi već idu na jetra ti Wardruna bendovi. Bolji mi je npr novi Domjord, dark ambient od Morgana iz Marduka.
DODSFERD Posted - 15/11/2020 : 23:57:15
Sredinom proljeća 2010. godine Sorgeldom je objavio svoj 2. po redu studijski album, koji je izašao pod imenom Inner Receivings za domaći label Nordvis Produktion.
Ako je netko očekivao bilo kakav nastavak prvijenca Innerlig förmörkelse u muzičkom smislu, onda se debelo prevario jer se ovo dosta razlikuje od onoga što je bend napravio u ranijem slučaju.
Naravno da promjene općenito ne moraju imati utjecaja na kvalitetu same muzike jer mogu otići u bilo kojem smjeru, ali se nikako ne mogu oteti dojmu kako je prethodno izdanje bilo puno prihvatljivije za moj ukus.
Za razliku od njega Inner Receivings ne posjeduje onu dozu sirovosti već naginje prema modernijem izražaju, iako na kraju taj segment nije odigrao presudnu ulogu u stvaranju konačnog dojma.
Rekao bih da je ovdje jedini problem što muzika djeluje eksperimentalno više nego što je potrebno u trenutnoj situaciji, negdje oko trećine ukupnog materijala predstavlja samo smetnju za bolje funkcioniranje albuma.
Bez obzira na trajanje od skoro sat vremena svejedno neću tvrditi da je album zbog toga zakoračio u dosadnije vode, već se radi o tome da određeni dijelovi nisu toliko kompatibilni s cjelinom kao što bi trebali biti.
Sorgeldom ubacuje shoegaze elemente koji ne moraju nužno biti problematični kada se doziraju u skladu s potrebama, ali ovdje ipak ima dijelova gdje to ne postiže željeni efekt, tj. ne uklapaju se dobro u koncepciju.
Najočitiji primjer je Slowdive obrada Summer Day koja je potpuno nepotrebna i nema nikakve veze s bilo kojim oblikom black metala, kada je u pitanju najlošija stvar na albumu izbor je više nego očit.
Da ne ispadne kako imam nešto protiv takve vrste muzike, poslušao sam Slowdive original i mogu reći da zvuči osjetno bolje od ovoga što je Sorgeldom neuspješno pokušao postići, a to pokazuje da neke stvari ne treba dirati.
U sličnom stilu je napravljena i Drömmarnas galax, samo što je neusporedivo bolje ispala jer nije baš toliko mekana, a sumorna atmosfera joj daje dodatnu prednost unatoč tome što se cijelo vrijeme ponavlja.
Postoji ovdje i nekoliko vrlo dobrih stvari, svakako treba spomenuti The Cold Empty Void kao vrhunac albuma, i ona je jedina koja u sebi ne sadrži niti malo clean vokala (ako ne računam 2 instrumentala).
Upravo taj clean vokal zna biti problematičan jer ne sjeda dobro u svakoj situaciji, što se mene tiče ostavio bih ga samo u spomenutoj Drömmarnas galax, dok u ostalim slučajevima uglavnom ne donosi ništa korisno.
Moram pohvaliti produkciju koja je odlična za jedan black metal bend, bez obzira što u zvuku nema sirovosti kao na prethodniku, svejedno ne mogu navesti niti jednu zamjerku po tom pitanju.
Kada se sve zbroji i oduzme Inner Receivings je nešto između prosječnog i solidnog albuma, mada ostaje dojam kako je uz nešto manje eksperimentiranja mogao postići znatno više od konačnog rezultata.


Poli Posted - 14/11/2020 : 18:03:59

Mislim da ce neki otkinuti na ovo. A i nije lose, dapace i stavise...

Mozes77 Posted - 13/11/2020 : 20:38:35
Kolovrat je od Runa,to su isti likovi samo na drugom projektu,steta pa su prestali sa tim.
Cromwell Posted - 13/11/2020 : 20:15:21
Sabaton je eurosong/holywood metal. Glazbeno je to totalno suprotno od onoga što meni paše.
Za tekstualnu stranu ne znam ali tematski radije biram knjigu/strip/dokumentarac.
Ali ok, treba i toga bit za mlade metalce. Mada, znam i ja par starijih i iskusnijih koji unatoč svemu slušaju Sabaton i slične bendove.
I ja imam svojih guilty pleasuresa iz mlađih dana.

Mortal kombat je za djecu ali onaj neki bratski bend koji ima stvar Kolovrat je dojajan.
Mozes77 Posted - 13/11/2020 : 09:04:59
Losa pretpostavka:)
Paka01 Posted - 13/11/2020 : 08:48:49
Pretpostavit ću da imaš 16-17 godina?
Mozes77 Posted - 13/11/2020 : 07:13:32
Da pretstavim jos jedan bend,domaci,ne znam da li je bilo reci o njemu.U pitanju je Mortal Kombat iz srbije,vise su u punk fazonu ali su jako dobri.
Evo i link od njihovog jutjuba: https://www.youtube.com/user/MortalKombatBend

Izdvoio bih albume Smrtonosna sorka i runda 2,udri!
https://www.youtube.com/playlist?list=PLDCA50E049A897BD8

https://www.youtube.com/playlist?list=PLDWFSimBoz1fdIFgQoWITUOZflTjl9PwC
Mozes77 Posted - 13/11/2020 : 06:56:10
I ja bih rekao da je interes pao ali ima ga jos.Black i death metal slabo slusam jer mi ne prijaju.
Poli Posted - 12/11/2020 : 21:16:33

Neko vrijeme je bilo bas popularno praviti cjele albume posvecene ratu, neke cak konkretno samo nekoj bitki, pogotovo unutar death metala, a i u black metalu (za NWOBHM i power ne znam bas), danas je interes vec malo pao bih rekao.

A i nemamo vise legendi tipa Bolt Thrower. :(Mozes77 Posted - 12/11/2020 : 20:17:27
Meni su izrazito drag bend,zbog stila i tematike kojom se bavi.

Najbolji albumi bi bili:
1.Metalizer
2.The art of War
3.Carolus rex
4.Primo Victoria
5.Coat of arms
Paka01 Posted - 12/11/2020 : 19:22:15
Prva dva albuma su mi zabavni za slušanje (i one demo snimke s Metalizera), dok je ovo dalje poprilično bezvezno. Bija sam čak i na koncertu jednom, poklonio mi kartu prijatelj. Nije baš moj đir toliko, ali bilo mi je stvarno zabavno
Poli Posted - 12/11/2020 : 19:15:35

Mislim da sigurno ima po koji ovdje, moguce samo da nisu cesti u ovom topicu.


Mozes77 Posted - 12/11/2020 : 18:05:34
Vidim da ima jako dosta metalaca medju stripasima,pa drago mi je da je tako.Ne znam da li neko slusa,ali meni je to najdrazi bend,u pitanju je Sabaton.
Kakvo je vase misljenje o ovom bendu i da li ga neko mozda slusa?
Poli Posted - 05/11/2020 : 17:26:43

da bude i nesto iz hladne Rusije
Poli Posted - 31/10/2020 : 21:25:12
Cromwell Posted - 26/10/2020 : 15:03:28
quote:
Originally posted by Poli


@Cromwell
Ovo je sretna dobitnica? Posljednje sto sam cuo je da je kosa dobra za filtriranje vode, to jest zaustavljanje sirenja prljavstine/zagađenja na moru ili reci


Čuo sam i ja za to ali mislim da bi ovaj primjerak vodu prije kontaminirao nego dekontamirao
DODSFERD Posted - 25/10/2020 : 23:55:32
Sorgeldom je tročlani bend iz Švedske osnovan 2006. godine, startao je kao akustični solo projekt gitariste Jodödena, da bi ubrzo nakon toga počeo djelovati kao pravi black metal bend.
Ako je vjerovati dostupnim informacijama, bend nije ništa službeno objavio za vrijeme svoje akustične solo faze, tako da taj podatak dolazi više kao nekakva zanimljivost iz biografije.
Sorgeldom je jedan od rijetkih bendova koji su snimali samo dugosvirajuće albume, a dodatna neobičnost je u tome kako su mu sva 4 izašla u vrlo kratkom periodu između 2009.-2011. godine.
Unatoč tome što već više od 9 godina nema nikakvog izdanja službeno je cijelo ovo vrijeme aktivan, pa se vjerojatno radi o nedostatku inspiracije za stvaranje ili možda nečemu tehničke prirode. 
Na jesen 2008. godine Sorgeldom je snimio materijal za svoj album prvijenac, koji je izašao tijekom 2009. za ruski Frostscald Records pod imenom Innerlig förmörkelse (Duboka pomrčina). 
Ono što se najprije primjeti kod ovog albuma je dosta veća količina sirovosti nego što se inače može pronaći kod švedskih bendova, što još više dolazi do izražaja kada ga slušaš preko playera s uključenim equalizerima. 
Bez obzira što se ne radi o tipičnom raw black metalu nemoguće je ne primjetiti koliko su jaki njegovi utjecaji, ali kvaliteta produkcije je više nego dobra za razliku od većine uradaka sličnog usmjerenja. 
Innerlig förmörkelse u sebi sadrži dosta elemenata atmospheric black metala, što skupa s prisutnom oštrinom u zvuku daje izvrsnu kombinaciju za fanove oba navedena sastojaka. 
Ta sirovost i oštrina me podsjećaju na onu koja se može pronaći kod Taakeovog albuma Nattestid Ser Porten Vid, mada sveukupno gledajući oba izdanja nemaju većih međusobnih sličnosti. 
Sorgeldom ovdje dosta ubacuje laganije gitarističke dionice, uglavnom u raznim prijelazima kao samostalne varijante, ali postoje i u kombinaciji sa žestokim dijelovima kao npr. kod stvari Geväret lades fram, processen blev kort.
Upravo je ona sa svojih 13 minuta najduža na albumu, posjeduje nekoliko prijelaza i promjena tempa, od čega se posebno izdvaja jedna atmospheric/ambijent dionica u drugoj polovici. 
Čak 3 od ukupnih 6 stvari spadaju u čiste instrumentale, ali samo posljednja i naslovna Innerlig förmörkelse u sebi sadrži žestoke i sirove gitare, dok preostale dvije laganije idu prema hladnoj atmosferičnosti.
Vokal je nešto između sumornog i hladnog načina izražavanja, ispočetka ga je bilo teže pratiti zbog sirove i oštre podloge, ali kada se uši priviknu na takvo stanje više ne postoje prepreke po tom pitanju.
Inače, Dr. Sundén je također bio jedan od vokala u bendu Kaos Sacramentum na sva 3 njegova studijska albuma, ovako napamet se ne mogu sjetiti koliki utjecaj je imao na njima, mada sam siguran da nije zvučao toliko dobro.
Innerlig förmörkelse je jako zanimljiv materijal kojeg bih smjestio na pola puta između vrlo dobre i odlične ocjene, album bez izraženog nedostatka u bilo kojem od prisutnih muzičkih segmenata.


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000