forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Talijanski eksploatacijski podžanrovi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Zoroasterixx Posted - 06/11/2020 : 13:05:41
Nisam vidio da se spominje ovaj kičasti talijanski podžanr pa pomislih, zašto ne otvoriti temu i reći par riječi. Možda nisu svi čuli za sam naziv sword & sandal, ali vjerujem da ste bar vi stariji svi pogledali Jazona i Argonaute (a nešto mlađi Conana, no nisam siguran koliko bi to spadalo u "peplum"). Kao što je špageti vestern talijanska verzija američkog vesterna, tako je i peplum talijanska verzija onih starih holivudskih povijesnih epova, u kojima su Charlton Heston ili Kirk Douglas jurili kolima, vodili pobune robova ili ljubakali sa Kleopatrom.

Kako već Talijani, kao kraljevi campa, rade, uzeli su formu žanra (svijet antike, junaci i ljepotice), no kako nisu mogli konkurirati Hollywoodu po budžetu, iskoristili su činjenicu da u Italiji na svakom koraku možeš naletjeti na neki rimski kamen, što znači da nije bilo tako teško pronaći prikladne lokacije (pa kad već nisu mogli napraviti holivudski spektakl, mogli su makar ostaviti dojam spektakla).

Čini se da je prvi film koji je popularizirao "Peplum" bio Hercules Stevea Reevesa, 1958(inače, Reeves, i ne samo on nego velik broj "zvijezda" peplum filmova nisu bili profesionalni glumci, nego bilderi). Žanr je bio na vrhuncu negdje do sredine šezdesetih, i imao je kratak "revival" u osamdesetima (vjerojatno zbog popularnosti Conana).

Sad kad smo službeno opisali žanr, zaći ćemo malo dublje pa da vidimo što to "peplum" (inače, to znači "tunika") čini "peplumom".
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
stinky Posted - 24/11/2020 : 11:14:03
pogledao White Dog i opet mi to nije film koji bi mene oduševio. ideja je zanimljiva, pa i širi kontekst preispitivanja rasizma, no sam film kako je izveden, s tim treniranjem psa i meni bezveznom glavnom glumicom, to je ono predosadno. ekipa koja drži Noinu arku, oni jesu zanimljivi likovi, no ujedno meni jedini zanimljivi likovi.
i iako se ovdje poslovično veže tema rasizma, film je izveden tako da se ne može reći da temat zaštita životinja nije u još prvijem planu. a to mi je sfulano. da ga je***, bolji mi je Wolf Lake i Joe, ti sukobi konzervativne i tobože slobodarske Amerike.
Shaner Posted - 22/11/2020 : 19:30:19
quote:
Originally posted by vice

Scena s mačkom u "As tears go by".

Eh kad smo kod toga, kako mogu zaboravit Ki Duk Kima? Nijedno umjetničko djelo nije toga vrijedno.


Nisam gledao. Šta je baš zapravo? Žalosti me to.

Zoroasterixx Posted - 22/11/2020 : 18:25:20
Najpoznatija takva scena u mainstream filmu, je žrtvovanje vodenog bivola na kraju Apokalipse danas, no to je snimka pravog domorodačkog rituala, nije napravljeno za film.
vice Posted - 22/11/2020 : 17:54:55
Scena s mačkom u "As tears go by".

Eh kad smo kod toga, kako mogu zaboravit Ki Duk Kima? Nijedno umjetničko djelo nije toga vrijedno.
Shaner Posted - 22/11/2020 : 16:20:06
quote:
Originally posted by vice

Cannibal Holocaust je film koji meni uopće nije osta u sjećanju ka gore galore (kao što npr. Guinea Pig serijal jest), jer ima svoju smislenost, točku na i. Animalistička okrutnost je degutantna i zaslužuje svaku osudu, te stoga autore filma nabijen na k. Nije mi ni Kar Wai Wong nešto draži, ali njemu je barem donekle žao...valjda.


Ček, što je Kar Wai skrivio?

zeljko Posted - 22/11/2020 : 14:14:33
Ako su pojeli zivotinje to je ok
vice Posted - 22/11/2020 : 14:09:41
Cannibal Holocaust je film koji meni uopće nije osta u sjećanju ka gore galore (kao što npr. Guinea Pig serijal jest), jer ima svoju smislenost, točku na i. Animalistička okrutnost je degutantna i zaslužuje svaku osudu, te stoga autore filma nabijen na k. Nije mi ni Kar Wai Wong nešto draži, ali njemu je barem donekle žao...valjda.
Zoroasterixx Posted - 22/11/2020 : 11:43:53
Mene ustvari ne zanimaju ti "schlock" filmovi, pitao sam Vukozeca jer mi se učinilo da njega zanimaju i takve stvari.
zeljko Posted - 22/11/2020 : 11:39:28
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Vukozec, ti voliš filmove tipa Cannibal Holocaust i slično?ja sam podžanr kanilbala gledao sve što sam naišao do filma
Jungle cannibals ili last canibal world ili ili mountain of the cannibal mislim da sam ih vidio 15-ak

više i ne znam koji uglavnom FIZIČKI mi je bila muka od tog bućkuriša nakih zelenih zmija golih domorodaca i svega strpanog unutra onda sam napravio rez i polako prestajao gledati sva ta sranja na kraju sam završio da filmove ne gledam uopće

od tih kanibala preporučujem Canibal holocaust Caniball ferox te
emanuela i posljednji kanibal
zeljko Posted - 22/11/2020 : 11:34:39
Da bijeli pas... gledao sam ga u nekoj buđavoj VHS rip verziji na starom monitoru od 17 iča
ali sjećam se dosta toga...
stinky Posted - 22/11/2020 : 10:52:05
joj, kad bi se ovaj bezveznjaković maknuo sa tema na kojima sudjelujem, to bi bilo nešto. uopće te ne želim vidjeti, beagea, a ako te već vidim, onda pod stol i da si tiho. ni u kom slučaju ti nisi ostvario pravo da govoriš u istom rangu sa "nama"... kakav "mi", na koga se uopće pozivaš, ja te ne bih ni štapom dirao i ni po kojoj osnovi ne postoji ti i ja. ti i ja ne činimo "mi", nego te ja tek mogu nevoljko podnositi, dok ne zavrijediš poštovanje (ako je to moguće; iako mi se u tvom slučaju čini da si netko tko će meni zauvijek ostati na svemirskoj distanci).
BeaGea Posted - 21/11/2020 : 22:19:12
A i toliko toga što još nismo pogledali a spada u same vrhunce!
vukozec Posted - 21/11/2020 : 22:16:58
Fullerovog Bijelog psa sam gledao, evo dnevnik kaže, prije 4 godine, ali već se slabo sjećam. Dakle, materijala za ponavljanje ima beskonačno, da :)
BeaGea Posted - 21/11/2020 : 22:16:29
quote:
Originally posted by Zoroasterixx
(a i na ocjenu utječe što sam netom prije pogledao i remek djelo NADNICU ZA STRAH, pa se tu nameće i pitanje - je li bolje ograničiti gledanje filmova samo na takve vrhunce ili istraživati svuda i gledati svašta, to je pitanje za prave filmofile)Baš to i zato se nikad nisam smatrao filmofilom.
Zoroasterixx Posted - 21/11/2020 : 21:32:09
Gledao sam dosta tih klasika, ali se to i zaboravilo, pa bih komotno mogao sve to ponoviti. Recimo, sad sam pogledao ona dva FROM HERE TO ETERNITY/NADNICA ZA STRAH, i vidim da mi taj pravac baš leži, pa ću sada ponoviti ili prvi put gledati neke klasike koji idu u tom smjeru. Znači, Sierra madre - African Queen, i Buntovnik bez razloga će na red.
stinky Posted - 21/11/2020 : 21:24:08
quote:
Originally posted by Zoroasterixx
je li bolje ograničiti gledanje filmova samo na takve vrhunce ili istraživati svuda i gledati svašta, to je pitanje za prave filmofile)sve gledati, jer se vremenom profilira neki ukus, a koji nalazi dobre stvari i među malim filmovima

ali naravno, prvo se mora odgledati bezbroj onih superfilmova. baš govorim, trenutno mogu gledati te male, pa i takve kao Nascondiglio (kojemu bih ja dao vjerojatno najmanje 6,5/10; bio sam govorio ženi kad sam gledao što je glavni nedostatak, ali sad se više ne sjećam, iako je prošlo tek dva-tri tjedna;)

ti bi mogao sada komotno pogledati 500 filmova, Bergmana, Truffauta, Wajdu, Antonionija, Fellinija, De Sicu, Bunuela, Wildera, američke stare komedije, noire, vesterne itd. itd. i ostalo bi ti još i još i još.
a što je najbolje, kad i pogledaš to sve, zbog enormne količine se podosta toga izbriše, pa valja isponova. ja bih praktički trebao bezbroj toga ponoviti, i to i radim. sada uzimam tako odabrane, ponavljam i istražujem male. baš ove žanrovske krimi, akcijske i varijacije neovesterna. horore više ne gledam, osim probrano i ponavljanje, a također sam se ostavio europskog prenemaganja u dramama, pogotovo novih europskih filmova, jer mi je sve to postalo uglavnom smeće. a kad se sjetim da je bilo vrijeme kada sam gledao samo to. svašta.
stinky Posted - 21/11/2020 : 21:06:49
ja sam gledao valjda 4-5 Meyera, ali mi, osim velikih sisa;))))) nije u nekom dobrom sjećanju. možda bih čak sada više to cijenio, jer sam u ono vrijeme gledao uglavnom samo svjetsku kinematografiju, ozbiljne filmove, takozvane ugledne redatelje. mislim da sam gledao i taj, najviše pamtim Supervixens. nisam siguran da je to iole dobro. relativno nedavno sam pogledao BIG BAD MAMA 1974. i to je možda nešto ozbiljnije od Meyera, onako, podnošljivo. posljednjih godinu-dvije sam pogledao dosta tih malih američkih filmova, a više volim kada su rađeni upravo za ove Joeve iz filma Joe, nego za manjinske i alternativne skupine. sve prenaglašeno feminističko, crnačko, kontrakulturaško, ide mi na ganglije. makar je Joe kontrakulturaški, ali je dobar jer polazi od američke konzerve i prati ga minuciozno u jednom reductio ad absurdum. usput, kad smo već došli do ovih tema, uskoro ću ponoviti WHITE DOG 1982. pa da vidim gdje su naglasci.
Zoroasterixx Posted - 21/11/2020 : 20:57:24
Pogledao sam i Il Nascondiglio, opet od AvatijaI što reći, nije mi bilo preloše, no nije sad ni da sam baš preoduševljen. Film je u biti gotička priča preinačena u suvremeno doba, no koja bi vjerojatno i bolje pasala u neko okruženje iz devetnaestog stoljeća ili ranije. Manje više film je krimić koji težište baca na istragu, sa dosta sličnih elemenata kao ovi prethodni Avatijevi (nevoljni protagonist/ica koja se petlja u nešto što realno ne mora, zločin iz prošlosti, cijelo selo upetljano u nešto gadno itd), ali i dosta je ovo slabije od Arcana i Kuće, valjda 5.5/10, možda 6 ako sam dobre volje.

(a i na ocjenu utječe što sam netom prije pogledao i remek djelo NADNICU ZA STRAH, pa se tu nameće i pitanje - je li bolje ograničiti gledanje filmova samo na takve vrhunce ili istraživati svuda i gledati svašta, to je pitanje za prave filmofile)
vukozec Posted - 21/11/2020 : 19:53:56
Nisam još složio listu što ću gledati, pregledat ću malo svoju watchlistu, vidjeti što mi je od toga dostupno i tako. Sve prijedloge ću uzeti u obzir (ovaj Joe mi je već na watchlisti od ranije kada mi ga je stinky spomenuo mislim).

Evo jedan koji definitivno planiram pogledati je Beyond valley of the dolls Russa Meyera :)
vice Posted - 21/11/2020 : 19:32:42
Ne bi bilo loše uključit se u mjesec grindhouse filmova.
stinky Posted - 21/11/2020 : 19:30:21
ja sam, recimo, pomalo se vratio i sad mi odgovara gledati te žanrovske filmove. a vratio me vestern, odnosno istraživanja neovesterna. od neovesterna, preko rasprava o jezovitome, do Pupija Avatija.

kaj ćeš gledati, vukozec?
ako tražiš male, nepoznate filmove, evo ti par prijedloga. ovi su dovoljno dobri, ujedno neovesterni u različitim varijantama provincije:
TRAPPED 1982.
FIGHTING MAD 1976.
JOHNNY FIRECLOUD 1975.
THE RANSOM 1977.
HUNTER'S BLOOD 1986.

zanimljiv film, koji čak ide prema ozbiljnome WOLF LAKE 1980. pogledati i JOE 1970. ovi sukobi i dalje su aktualni s obzirom na trumpa i antitrumpa, a iz Amerike preslikali su se svuda po svijetu, fukare i ognjištari. naravno, meni su fukare tipa beagea nesnosni, ali ni trumpovci krugerova kalibra mi nisu po volji, jer su samo reakcija na ove budale, pa su to neke ukopane frontovske pozicije. iako mi krugerovci nisu tako iritantni. uglavnom, ova dva filma su zanimljiva po tom pitanju, makar su ognjištari ocrnjeni haha.
vukozec Posted - 21/11/2020 : 19:12:59
Nisam taj gledao, niti išta od tih kanibalskih.

Volim horore, ali cijenim atmosferu više od gorea (no mogu pogledati sve).
Zoroasterixx Posted - 21/11/2020 : 18:47:08
Vukozec, ti voliš filmove tipa Cannibal Holocaust i slično?
vukozec Posted - 21/11/2020 : 18:44:50
Nisam već neko vrijeme previše gledao eksploatacijske filmove, ali ova aš diskusijica mi je opet malo probudila želju, taman u pravo vrijeme da se pridružim ovome: https://twitter.com/GCDB/status/1329435876951269391

Dakle prosinac će biti Deucember: mjesec raznoraznih (ne smo talijanskih) eksploatacijskih, kultnih, grindhouse filmova. Taman za kratiti vrijeme u pandemijskoj zimi.
Zoroasterixx Posted - 18/11/2020 : 13:17:10
Pogledao i Zedera, opet AvatiZa razliku od zombi filmova kakvi se danas rade, u kojima su zombiji prije svega nemani za napucavanje koji se kreću u hordama, ovdje imamo tek minimalan broj zombija, a i (opet) fokus je na gradnji misterija, ne na akciji. Kako sam vidio, film je u SAD-u bio reklamiran kao da je neki Romero-style film, sa takvim plakatom, pa su se mnogi razočarali.

Film je čisto što se kinematografije tiče slabiji od Arcana i Case, ali nudi zanimljiv misterij vezan za ideju posebnih "zona" u kojima zakoni fizike djeluju drugačije, no nije sad da film nudi neku zanimljiviju razradu te ideje. Otud je i završetak, koji je mogao biti efektan, ispao banalan, the end i to je to. Dakle, sve skupa osrednje, ali ga malo dižu neki detalji, tako da, 6.5/10.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000