forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Domaći filmovi

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
vukozec Posted - 24/11/2020 : 14:10:13
https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-televizija/kriticari-izabrali-najbolji-domaci-igrani-film-svih-vremena-pogledajte-tko-je-usao-u-top-10-15033039

H8, Rondo i Lisice su i meni u samom vrhu. H8 je prikazan nekidan na HRT2, napišem uskoro nešto o njemu (i nastavim dalje komentirati domaće aka yu i ex-yu filmove na ovom topicu, slobodno se uključite).
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Zoroasterixx Posted - 29/11/2020 : 14:46:51
Kad se već spominjao H-8 kao najbolji domaći film, evo link na intervju sa jedinim preživjelim iz stvarne nesreće:

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nesreca-h-8-i-dalje-me-proganja-udarca-se-ne-sjecam-samo-onog-poslije-panika-zapomaganje-15033859
stinky Posted - 28/11/2020 : 09:27:40
evo dobre prilike da se pogledaju naši bolji filmovi

Ja sam pak pogledao DJECU JESENI. I kao što rekoh, ono predstavljanje filma zavarava, jer bi čovjek (i vukozec;) pomislio da se tu radi o nekoj misteriji, možda i krimi filmu, trileru... a od toga ništa, nema tu detekcije, čak gotovo da se uopće ne radi o tome kako je opisano (to je samo pretpostavljeno polazište, a čitav sadržaj filma je nešto skroz drugo). Sadržaj filma je trokut otac-kćer-žena (teško je za ovu ženu reći ljubavnica, jer je odnos Marka (Lučev) i Lidije (Judita Franković) čudnovat i meni to nije uvjerljivo), pri čemu je otac vrlo čudna biljka. Prije se on teško nosi sa stvarnošću, a ne kćer za koju upriličuje cijeli scenarij (pa u tom smislu vuče na oca Benignija u Život je lijep, iako samo u TOM smislu, jer ovo je u svakom smislu preslabo i premalo da bi se usporedilo sa Benignijem).
Ako mogu nazvati napretkom kada film nije besmislen, onda je ovo gledljiv film: priča o ocu i kćeri koji se nose sa gubitkom majke ima neki opći smisao. Ali teško da će ovaj film biti dobar mnogima (pa i većini od vas, ako ga ikada pogledate) i on ide u red još jedne naše komorne drametine. Ja ga mogu gledati, jer već inicijalno dodatnu dimenziju daje što je ovo HRVATSKI film, pa je to nešto što me okružuje; da je ovo neki strani film, ne bih se ni osvrnuo: jednostavno nema tu ničeg bitnog i nije to Bergman, iako čak postoje ambicije da se ozbiljno progovori o temi - ljubav. Štoviše, kao da to i jest velika namjera, ali kažem, mene taj elaborat o ljubavi ne uvjerava i autor se ipak ne kreće suvereno po toj značajnoj temi; kao da ga je ponio početnički entuzijazam, pa je pokušao više nego je u stanju dati. Ha ne znam, dajem 5,5/10 i idemo dalje.
vice Posted - 27/11/2020 : 22:00:07
U Tuškancu u ponedjeljak kreće ciklus hrvatskog filma:

http://kinotuskanac.hr/cycle/najbolji-hrvatski-filmovi-svih-vremena
Zoroasterixx Posted - 27/11/2020 : 21:51:43
Je li netko gledao ovaj domaći horor, Zagorski specijalitet, nekakvi kanibali u Zagorju

https://m.youtube.com/watchv=UbIlFHSWM-4&t=2215s

"Na napuštenom paintball terenu u brežuljkastim šumama Zagorja pet zagrebačkih yuppieja tijekom igre izgubi se u šumi. Pronalazi ih obitelj lokalnih stanovnika, šumskih ljudi. No uskoro će otkriti da je “zagorski specijalitet” njihovih spasitelja zapravo “kotlovina”, ali spravljena od ljudskog mesa, jer su članovi obitelji koji ih pronalaze – ljudožderi!"
Zoroasterixx Posted - 27/11/2020 : 13:37:40
Imaš to i na YouTube, samo je slika loša.
vukozec Posted - 27/11/2020 : 13:32:56
Daj :)
Thanks
stinky Posted - 27/11/2020 : 13:31:06
problem sa Dezerterom je što nema izglancane slike, ali postoji pristojna snimka, koja se da pogledati. ako hoćeš, dam ti link u PM.
vukozec Posted - 27/11/2020 : 13:28:23
Legendarni Bekim Fehmiu u pokušaju da postane inozemna zvijezda :)

Imam Dezertera dosta dugo na listi, nisam ga još uspio naći.
stinky Posted - 27/11/2020 : 13:21:20
ima i dosta koprodukcija, a jedan nedavno otkriveni biser koji me oduševio i o kojemu sam mislio opširnije pisati (pa ga nisam prijavio u vestern topic) je THE DESERTER 1970.

Dezertera se mora OBAVEZNO gledati, pogotovo vukozec koji voli špageti. Ovo je američki špageti kojega je režirao jaki redatelj, Burt Kennedy (napisao scenarij za 7 Men from Now). Meni je ultrazanimljiv, jer se radi o Hrvatu u američkoj konjici, Viktoru Kalebu. a taj Kaleb je rođen u Beogradu (to saznajemo iz njegovog dosjea). Glumi ga Bekim Fehmiu, tako da je to onaj pravi yu bućkuriš, a i vrijeme je hrvatskog proljeća, pa vjerojatno i to igra neku ulogu u toj kaši. Druga superzanimljiva stvar je da je kao suredatelj potpisan Nikša Fulgosi, pa bismo prema tome mi imali jedan izuzetan vestern (naime, ovog Dezertera stavljam u drugu kategoriju, odnosno odličan je; on jest bizaran kao neki špageti, ali je opet ozbiljnije rađen i stvarno mi se sviđa). Bit će da je Fulgosijevo samo to da je glavni lik Viktor Kaleb, nemam pojma kako bih drugačije protumačio tu bizarnost i to je valjda jedini vestern o Hrvatu koji ratuje protiv Apaša, i to manijakalno, kao da smo u našim ratovima.

Priča je standard: Kalebu Apaši muče ženu i unakaze do te mjere da ju on sam mora ubiti. Tada dolazi do sukoba sa pretpostavljenim (Richard Crenna iz Ramba) i Kaleb bježi u svoj privatni osvetnički rat. Ali Apaši predstavljaju prijetnju na granici, a vojska ih ne može riješiti; pa se moraju obratiti za pomoć stručnjaku za Apaše, odnosno Kalebu, ubojici Apaša, a ponude mu amnestiju. I sad ovaj okuplja ekipu profesionalaca i kreće se u pohod. Genijalno je kako se komandosi obučavaju, Kaleb ih specijalizira za dva sredstva: dinamit i tomahavk. Kombinacija dinamit i tomahavk zvuči tako špagetijevski, ali ipak je tu Kennedy koji to bolje odradi. Jako se puno tamani Apaša, putuje, akcija, a Kalebov izgled u vidu nekakvog Sandokana, skroz netipično za vestern, ma sve je to genijalno i ovaj se dragulj mora gledati. Da, tu je i John Huston, okupljena je prava ekipa; snimljeno u Španjolskoj, mislim. Šteta da nisu na Zrmanji i Velebitu, to bi stavilo točku na i.
vukozec Posted - 27/11/2020 : 13:15:40
Zadnje što sam gledao da mi pada na pamet da se radnjom odvija kod nas je novo Ubojstvo u Orient Ekspresu. Dobar dio radnje se odvija na relaciji Vinkovci - Slavonski brod, samo što je u filmu ta relacija prikazana kao snijegom zameteni planinski klanci :)

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Ne filmovi koji su tu snimani, nego oni koji se radnjom odvijaju na prostoru Hrvatske i Jugoslavije.Da, imamo 2 kategorije:
1. Strani filmovi snimani kod nas, gdje naše lokacije glume neke strane lokacije,
2. Strani filmovi snimani kod nas, gdje je i radnja vezana uz lokaciju snimanja.

I jedni i drugi su obično u većoj ili manjoj mjeri korpodukcija sa domaćim filmašima. U drugoj kategoriji imamo filmove gdje je mjesto radnje samo usputno (kao u spomenutom Orient Expresu) i one u kojima je to centralna tema.

U ovim potonjima obično je ta centralna tema jedan od ratova. Rat u Bosni je bio popularna tema američkih filmova, uglavnom su to tipični američki ratni filmovi, sa šablonskim postavkama, samo je suvremeni rat zamjenio one stare (Kuvajt, Vijetnam, Koreju, WW2). Od onih kojima se radnja dešava u Hrvatskoj, tu je Harrisonovo cvijeće, dobar film, bio sam prilično iznenađen kad sam ga prvi put gledao koliko je scenarij upoznat sa stvarnom situacijom koja se dogodila.
Zoroasterixx Posted - 27/11/2020 : 13:15:05
Ne filmovi koji su tu snimani, nego oni koji se radnjom odvijaju na prostoru Hrvatske i Jugoslavije.
vukozec Posted - 27/11/2020 : 13:12:39
Ima puno stranih koprodukcija koje su se snimale na našim prostorima, a sudjelovali su i naši glumci i crew.

Talijanskih i ostalih evropskih ima koliko hoćeš, a ima i američkih, npr. Peckinpahov Željezni križ, Wellesov Proces (Welles je bio jako zainteresiran i vezan za naše prostore i privatno) su među slavnijima, a nastavilo se to i nakon raspada Jugoslavije.
Zoroasterixx Posted - 27/11/2020 : 12:49:46
quote:
Originally posted by stinky

Čovjek koga treba ubiti je bizaran, ali ne i nešto pretjerano dobar film.Vjerojatno je tako

Inače, ima još jedna kategorija filmova koja mi je pala na pamet, a to su strani filmovi, američki i ostali, koji se radnjom odvijaju ili tematski vežu uz prostor Hrvatske/eks Jugoslavije.

Sjećam se da se onaj drugi James Bondov film dijelom odvija u Zagrebu i Istri makar lokacije nisu autentične npr.

Zatim su tu filmovi koji se bave tematikom rata u Hrvatskoj i Bosni, kao Harrison's Flowers ili Welcome to Sarajevo, iako kao filmovi nisu nešto posebno, mogu biti zanimljivi lokalnim gledaocima.
stinky Posted - 27/11/2020 : 12:43:22
Čovjek koga treba ubiti je bizaran, ali ne i nešto pretjerano dobar film.
stinky Posted - 27/11/2020 : 12:41:42
quote:
Originally posted by vukozec

ne znam, meni ovaj sinopsis zvuči skroz intrigantnoje, u pravu si, i taj sam film stavio uz ove, ne zbog sinopsisa (koji zaista zvuči obećavajuće), nego više nekako automatski, poučen iskustvom naših friških filmova i vjerojatno odrednicom "drama", pa je pitanje o čem use tu zapravo radi i gdje su naglasci.
kad pogledam, znat ću bolje;)
vukozec Posted - 27/11/2020 : 11:53:14
quote:
Originally posted by stinky


DJECA JESENI "Markova supruga Maša nestala je prije tri godine u planinarskoj ekspediciji, a njezino tijelo nikada nije pronađeno. Marko sada živi s desetogodišnjom kćerkom Marijom, a u svakodnevnoj rutini pomaže im Lidija, zajednička prijateljica koja sve teže krije osjećaje prema Marku. Marko je forenzičar i suočen je s teškim izborom: tražiti dokaze o nestanku ili prihvatiti novi život koji neprimjetno stvaraju Marija i Lidija. Tajanstvena pisma koja dolaze svaki mjesec, navodno od Maše, i neočekivani razvoj događaja otkrivaju da Marko zna puno više o sudbini svoje žene nego što se na prvi pogled čini."

Ove ću filmove uskoro pogledati, makar me nijedan ne privlači nešto posebno.ne znam, meni ovaj sinopsis zvuči skroz intrigantno
vukozec Posted - 27/11/2020 : 11:50:09
Možda još u bespućima youtube-a postoji i film napravljen po mom scenariju (sumnjam, jer smo u soundtrack stavili Cavea, Waitsa i Moriconnea) :)

Režirao sam i jednu scenu, skinuo sam Leonea skroz, iako ne znam kako, s obzirom da sam tada jedva bio upoznat s njim.

Snimljeno iz zafrkancije, bez namjere da se to ikom prikazuje.
Zoroasterixx Posted - 27/11/2020 : 11:41:40
Jeste li čuli za hrvatsko - crnogorski horor Čovjek koga treba ubiti, Veljko Bulajić
Tonto Posted - 27/11/2020 : 11:07:25
Jel mu ovo dođe kao domaći film...?

https://www.youtube.com/watch?v=ZVgM_-owMt0&has_verified=1
stinky Posted - 27/11/2020 : 10:24:20
nisu Krvopijci loši
naravno, ne za neki top izbor, ali je to sasvim dobar filmić
vukozec Posted - 27/11/2020 : 10:08:24
Od domaćih horora, gledao sam i Krvopijci (1989.), nije ostavio neki poseban dojam.
vukozec Posted - 27/11/2020 : 10:06:47
quote:
Originally posted by fandango


Topik pobjegao u pitanje: koji su vam najgori domaci filmovi svih vremena?
Zanimljivo je i to prokomentirati.

Naravno, ima i tu ideološki obojanih sudova (tako mi se bar čini, većinu spomenutih nisam gledao), meni ne smetaju, valjda logo neće opet prigovoriti :p

Nisam bio upoznat sa Maycugom, nisam znao da imamo domaćeg Eda Wooda. Kalvarija izgleda kao tip filma koji se sprdnje radi gleda u društvu, malo sam prestar već za to, ali možda pogledam :)
stinky Posted - 27/11/2020 : 10:04:14
ma dobro, da, to su male digresije
ali u pravu si, bolje pisati o lijepim filmovima. a bit će i toga, vjerujem da IZBAVITELJ neće omanuti, uskoro ga ponavljam (i INFEKCIJU pride).
fandango Posted - 27/11/2020 : 07:53:54

Topik pobjegao u pitanje: koji su vam najgori domaci filmovi svih vremena?

Deers Posted - 27/11/2020 : 07:49:48
Svinjari, htio sam da mi se film svidi ali nije išlo nikako.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000