forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: BATMAN 13 - Sanatorij Arkham

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 10/11/2020 : 12:51:16


KLASIČNA PRIČA O BATMANU KOJOJ JE VRAĆENA IZVORNA LJEPOTA.

Luđaci preuzimaju sanatorij, a Mračni Vitez se zajedno s njima spušta u srce ludila u stripu BATMAN: SANATORIJ ARKHAM, jednom od najuspješnijih crtanih romana svih vremena. Scenarij je pisao legendarni scenarist Grant Morrison (SUPERMAN MEĐU ZVIJEZDAMA), a fantastično ga je ilustrirao Dave McKean (SANDMAN). Ova mračna i umna pripovijest ostala je zanimljiva kao i kad je prije 30 godina prvi puta objavljena.

U ovom novom izdanju ilustrator je svaku stranicu pažljivo obnovio do izvornog kolora i kvalitete, stvorivši tako konačni proizvod koji bolje odgovara njegovim originalnim slikanim tablama nego bilo koja reprodukcija dosad!

Izdanje uključuje i više od 100 stranica "iza zavjese", uključujući i cijeli scenarij s bilješkama, skice, pinup galeriju, kao i pogovore Morrisona, McKeana i urednice serije Karen Berger.

Batman 13 • Sanatorij Arkham • 256 stranica • Kolor • 212 x 320 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Grant Morrison • Crtež Dave McKean • Prijevod Tatjana Jambrišak • Lektura i redaktura Darko Vrban • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 10.11.2020. • Cijena 180 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/batman-13-sanatorij-arkham/670/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
emirem Posted - 19/11/2022 : 13:32:48
quote:
Originally posted by Aco

Do sada sam kod ovog stripa imao problem sa fontom, naime u svim izdanjima koja sam imao, font mi je bio nečitljiv (posebno u tekstu od Jokera). U fibrinom izdanju je to ispravljeno, a veliki format je pun pogodak i dobija se skroz drukčiji osjećao kod čitanja.

Vizualno spektakl. Sviđa mi se kako je Batman stalno crtan/slikan kao neka sjena, mrlja, ne vidimo ga dobro - i to je ono što je super, ima sjajan efekt.

Ali bez čitanja scenarija i bilješki na dnu stranica, više od pola ne bih razumio na prvu. Tako da je to svakako dobrodošao dodatak. Baš i kao i ostali dodaci tipa naslovnice, skice itd.
Trazio sam ovaj topik upravo da vidim kakvo je misljenja citaoca oko fonta.
Doduse nisam kupio ovo izdanje vec imam na engleskom i ono sto me muci je upravo font kod Jokera koji je stisnut, deformiran i jos nekako tamno-crven na tamnoj podlozi. Iskapao sam oci dok sam procitao strip, pogotovo svaki put kad Joker ima tekst.
Vidim u fibrinom previewu da je tekst, tj.font drugaciji i svijetliji.
I opet u odnosu na ovo izdanje imam osjecaj da je i ton svjetla malo intezivniji, svjetliji u odnosu na original.
Format fibre je vjerujem bolji jer ima vecu preglednost i osjecaj da svaku sliku mozes promatrati u svaki kut kao u muzeju, kako su neki forumasi vec to naglasili.
Prica osrednja, crtez palac gore.
Živs Posted - 03/03/2022 : 22:32:45
„Najumjetničkiji“ od svih Batmana. Atmosferičan, fantazmagoričan. Mračno lirski. Uznemirujuć. Slojevit i neuhvatljiv. Ko da hodaš kroz gustu maglu i bojiš se mogućega.
Potrebno drugo čitanje.borg Posted - 05/10/2021 : 01:08:22
Auh, odavno me jedan strip nije mučio kao ovaj. Strip ima zanimljivu priču. I nekako mi je Bets tu sporedni lik. Da su bar njegovi "košmari" dobili malo više razrade. Kako sam skontao prvo je strip bio na 46 strana, pa je proširen jednom, pa drugi put... Mogli su još jednom da ga prošire, pa da malo više muče Betsa psiho metodama. :) Sve u svemu, zanimljiva priča.

Crtež mi nije bio toliko zanimljiv! A gle paradoksa, zbog njega sam i kupio ovu Fibru.
Vizuelni prikaz priče mi je naglasio kapilarnu mrežu beonjača.
Jbt, koliko mraka, tame, senki na tablama... Naprezao sam se stalno da vidim scenu što detaljnije.
Osećao sam se kao da me je neko večeras pustio u Luvr i ugasio svetlo. I onda sam nazirao, pod slabom mesečinom, lepote ukrašenih zidova...
Sve u svemu, solidan Bets!
BeaGea Posted - 28/04/2021 : 13:47:08
Napokon pročital i fibrino izdanje. Nemam riječi, osim da mi je ovo jedan od najboljih stripova. I to baš jedan ultimativan strip koji na svim razinama zaslužuje najvišu ocjenu. Na oko jednostavna priča o porijeklu nastanka sanatorija Arkham a u biti prava psihološka studija koja daje više nego godina dana gimnazijskog programa istoimenog predmeta.
U santoriju izbija pobuna i "pacijenti" (tko je pacijent a tko doktor!?) preuzimaju kontrolu pa dolazi Batsy spasiti stvar. E tu dobivamo paralelnu priču o obitelji Arkham, a Batsy proganjanju razna pitanju dok riješava stvari s Jokerom. A Joker je samo jedan od njegovih "problema".
Toliko genijalno ispričana priča se rijetko viđa (80-te su očito bile plodne za odlične scenarije i fantastično kadriranje...tu su Čuvari, Povratak Mračnog Viteza, i druga remek-djela), a crtež je nešto neviđeno! Gotovo iz svakog kadra izbija sve bolja i bolja priča a pitanja (dvojbe) se samo nameću. Svaka crtica ostavlja dojam da ima svoju ulogu u priči.
naker Posted - 26/04/2021 : 23:02:30
Oće čovek da bude malo neuračunljiv kada je Ludnica u njegovoj glavi
Chui Posted - 26/04/2021 : 21:03:19
Baš sam pročitao Sanatorij i dobar mi je, nije sad neki woow, zanimljiv je vizualno, ali više kao nekakav showcase kako još mogu izgledati stripovi, priča isto nije loša, bolji mi je dio vezan za Arkhama nego samog Batmana, koji mi kao lik tu baš i nije nešto sjeo, od starta ima neki pomalo neuračunljiv karakter, nisam se do sad susreo s takvim batmanom moram priznati. Bojao sam se da će bit pretenciozan ali uopće nije, neću reći tresla se brda rodio se miš jer je u cjelini sasvim dobar, ali po mojem ukusu ne i esencijalan.
naker Posted - 26/04/2021 : 19:41:05
Teško je izabrati šta je ovde bolje, Morisonovo pisanje ili Mekinov crtež, oba su odlična i zajedničkim snagama su stvorili jedan od najboljih stripova o Betmenu i koji ja lično doživljavam kao punopravni Vertigo naslov

Ne bih previše dužio o stripu jer mislim da nije teško dokučiti o čemu se ovde zapravo radi, dok Morisonove beleške u dodacima umnogome pojašnjavaju dosta toga, a Aleksov komentar crteža je dovoljan da se shvati zbog čega je ovo vizuelno strašno jak strip

Nije bila laka odluka otuđiti se od DW izdanja zbog odličnog Đoletovog pogovora gde je u sitna crevca secirao strip ali pošto je reč o delu koji je srcu veoma blizak odlučio sam se za Fibrino izdanje zbog mat korica, odlične nove naslovnice, odsustva onih užasnih margina, remasterizovanih materijala i proširene bonus galerije
ridiculus Posted - 18/02/2021 : 22:45:22
quote:
Originally posted by karven

alexts: Zato je crtač glavni autor.

Svi crtači koji su radili sa Alanom Murom, ikad:

Alan Moore jeste specifičan primer, jedini koji može da "ukroti" crtača, ali, em što jedna lasta ne čini proleće, em što je koncept Moore-ovih "artist-proof" scenarija naduvan do nivoa urbanog mita.

Kad čitam Swamp Thing, ja i dalje vidim Bissettov stil pripovedanja, ne Gibbonsov ili Campbellov. (Dakle, ne pričam o crtanju likova i objekata, već o kadriranju, kompoziciji, i generalnom izgledu stripa.)

Crtač kojem su među prvima prišli da crta Prometheju je bio Alan Davis, ali to se nije desilo zbog drugih njegovih obaveza. Ako neko misli da bi Promethea izgledala slično onome što smo dobili da je crtao Alan Davis, morao bi da se žestoko pomuči da bi me ubedio argumentima, a da ne slomi zid realnosti.

Ali to je sve za neku drugu temu...
ridiculus Posted - 18/02/2021 : 22:33:11
quote:
Originally posted by alexts

Izmaglica, sene, mrak, KOŠMAR - pojave se iz mraka i nestanu...quote:
Originally posted by anto

užas od stripa.Mislim da možemo i zvanično da krstimo ovaj strip kao "Antov užas".
karven Posted - 18/02/2021 : 19:03:56
alexts: Zato je crtač glavni autor.

Svi crtači koji su radili sa Alanom Murom, ikad:

alexts Posted - 18/02/2021 : 00:05:28
quote:
Originally posted by ridiculus

Heh, koliko se ja sećam, rezultat je ispao sasvim drugačiji od onog što je Morrison hteo. A to je realističnija prezentacija, u stilu Briana Bollanda.Zato je crtač glavni autor.
anto Posted - 17/02/2021 : 23:49:30
quote:
Originally posted by Cromwell

Pročitao sam desetak Šišmiša do sada i ovaj mi je vjerojatno najgori od svih.
Ukratko sveskupa: košmar, mrakača i brbljanje.


drago mi je da nisam jedini.
užas od stripa.
ridiculus Posted - 17/02/2021 : 23:23:26
Heh, koliko se ja sećam, rezultat je ispao sasvim drugačiji od onog što je Morrison hteo. A to je realističnija prezentacija, u stilu Briana Bollanda.
alexts Posted - 17/02/2021 : 21:57:57
Izmaglica, sene, mrak, KOŠMAR - pojave se iz mraka i nestanu...

Sjajno opisana atmosfera stripa, koji predstavlja vizuelnu interpretaciju košmara. E sad, ako je neko odrastao imajući dodira sa raznim eksperimentalnijim, nadrealnijim i umetničkijim varijantama stripa (Kordej/Ilić, Zimonjić, Janjetov, Moebius, Fernandez, Ortiz, Korben itd), ovo bi trebali da mu legne, ako se držao konzervativnijeg pristupa, tipa Bonelija, verovatno neće.
Cromwell Posted - 17/02/2021 : 20:24:56
Pročitao sam desetak Šišmiša do sada i ovaj mi je vjerojatno najgori od svih.
To sve meni uopće ne funkcionira kao priča u stripu nego više kao nekakvi kolaž poznatih i nepoznatih likova iz Batmanovog univerzuma. Kakva je uopće njihova u ovoj priči? Uglavnom se pojave iz mraka i odu. Gdjekoji ponešto prozbori ali je meni to sve bilo nepovezano i uopće nisam osjećao priču.
Crtež isto. Mrak i mrakača, izmaglica i sjene, iritantni vertikalni kadrovi s puno praznine. Ima par stvarno jezivih scena ali to je sve. Više mi je to za galeriju nego nešto u čemu bih mogao stripovski uživati
Ukratko sveskupa: košmar, mrakača i brbljanje.
Nemam pojma, budući da je ovaj prilično poznat i visoko kotira vjerujem da ima neku svoju vrijednost, vjerojatno ljudima koji su puno duže i puno dublje u DC/Vertigu. Ali meni je to i pričom i crtežom potpuni artsy-fartsy i nemam ga ni najmanje volje više ikada prolistati.
Koga je privukao naslov zbog prilično popularne video igre (kao npr mog jednog frenda) neka radije baci oko na Muk ili Godinu prvu, a ovo tek kasnije, da se ne obeshrabri odmah na početku.
Shaner Posted - 26/01/2021 : 11:32:58
Uf, uf, uf. Ovo je već nešto posebno. Kao i don_draper, i ja sam se sjetio Prokletih i rekao bih da je ovaj strip Azzarellu bio očiti uzor. Naravno, apsolutno nedostižan. Sanatorij Arkham je ona vrsta djela koja se prvenstveno doživljava, a tek onda razumije i kao i svako takvo djelo, iznimno polarizira publiku. Meni je legao iznenađujuće dobro. Propitkivanje Batmanovog "ludila" i nadmudrivanje s Jokerom mi je bilo izvrsno, dok mi je paralelna priča o osnivaču sanatorija na prvu ipak ostavila malo slabiji dojam. Mislim da je o crtežu suvišno govoriti, ali ipak bih istaknuo apsolutno fantastičan prikaz Jokera, najjezovitiji koji sam do sada vidio. Moram napomenuti i upis teksta, o kojem se u zadnje vrijeme nešto pričalo na drugoj temi. Inače mi toliko ne upada u oči, ali ovdje je odrađen fenomenalno, naravno, s naglaskom na Jokerove replike. Drago mi je da je Marko pričekao ovo, nazovimo remasterirano izdanje bogato dodatcima. Sad u prvom čitanju se nisam hvatao scenarija i bilježaka, ali u nekom kasnijem svakako hoću. U svakom slučaju, ovo je jedan od rijetkih Batmana koji će mi krasiti policu.

lwood Posted - 19/01/2021 : 11:03:10
quote:
Originally posted by risbozg

Crtež je mrak

+1 . Ne pratin Batmana al crtež je rasturačina.
Aco Posted - 11/01/2021 : 07:26:38
quote:
Originally posted by sawitch

Ali koja je fora citati strip pa posle scenario sa objasnjenima? Valjda je poenta da ti scenarista i crtac objasne u stripu o cemu se radi a ne naknadno da razradjuju..Osnovna radnja se može bez problema pratiti. Ti dodaci sa objašnjenjima samo pomažu da se shvate pomalo sakriveni detalji koje je teško uočiti na prvu.
ivi skoj Posted - 10/01/2021 : 21:02:20
Mene buni koje ustvari Batman, zašto ne skine masku da saznamo.
swamp thing Posted - 10/01/2021 : 19:28:58
Pa jasno je sve, dodatna objašnjenja nisu tu da objasne tok priče, već neke "ukrase". Ja stvarno ne znam šta vas u ovom stripu buni.
sawitch Posted - 10/01/2021 : 18:21:18
Ali koja je fora citati strip pa posle scenario sa objasnjenima? Valjda je poenta da ti scenarista i crtac objasne u stripu o cemu se radi a ne naknadno da razradjuju..
Aco Posted - 10/01/2021 : 17:24:06
Do sada sam kod ovog stripa imao problem sa fontom, naime u svim izdanjima koja sam imao, font mi je bio nečitljiv (posebno u tekstu od Jokera). U fibrinom izdanju je to ispravljeno, a veliki format je pun pogodak i dobija se skroz drukčiji osjećao kod čitanja.

Batman prolazi kroz neke vrste duhovnu preobrazbu, te na kraju iz svega izlazi još jači. Meni se jako svidjelo. Baš onako kako Arkam treba biti - znači hrpa totalnih luđaka na mračnom i hladnom mjestu. TO je to. Plus što strip nije predug, te se može lahko pratiti ako se uloži bar malo truda.
Vizualno spektakl. Sviđa mi se kako je Batman stalno crtan/slikan kao neka sjena, mrlja, ne vidimo ga dobro - i to je ono što je super, ima sjajan efekt. Negativci i općenito atmosfera - čista 10. Joker je priča za sebe, treba to vidjeti i diviti se.

Ali bez čitanja scenarija i bilješki na dnu stranica, više od pola ne bih razumio na prvu. Tako da je to svakako dobrodošao dodatak. Baš i kao i ostali dodaci tipa naslovnice, skice itd.

Bonbon izdanje , kladio bih se da će se prvi rasprodati od zadnjih Batmana.
Peyo Posted - 06/01/2021 : 14:24:02
Ako voliš Marinija ne bi trebao propustiti ni Dark Prince Charming/Mračni vitez na bijelom konju.
corto33 Posted - 06/01/2021 : 13:27:25
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by corto33
Samo još Dark Knight Returns i Year One. Nisam baš fan Batmana i opčenito superheroja. Čast izuzecima naravno.Ipak preporučio bih ti Year 100 i Killing Joke.Kiling Joke sam čitao i dobar mi je. Pokušaću i sa Year 100, ako bude prilika, hvala.
BeaGea Posted - 06/01/2021 : 13:11:45
quote:
Originally posted by petarStripovi10

Imam veliko Darkwoodovo izdanje koje mi je sasvim zadovoljavajuće. I genijalan mi je bio strip i u prvom čitanju. Inače Morrison zna biti naporan, ali ne u ovom slučaju.Vidiš, dobro si me sjetio. Ovo bi mogla biti jeftinija opcija a dobra. Sijecam se da sam Kult nabavio dosta povoljno, a izdanje je OK.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000