forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Umjetnost
 Epska fantastika - knjizevnost

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
sawitch Posted - 26/01/2021 : 14:38:05
Pretrazivao sam forum i nisam nasao ovakav topic. Ako postoji neka modovi ovo zakljucaju i samo postave link.

Ali dok se to ne desi, ako se uopste desi, bilo bi lepo da malo diskutujemo na ovu temu. Sta ste citali a da valja, sta biste preporucioi, sta planirate da kupite, sta vam je u najavi zanimljivo itd.

Ja upravo citam Krvavu zemlju od Aberkrombija i on mi je maestralan kao i u prethodnim knjigama. Kod nas je on u izdanju Lagune.

https://www.laguna.rs/a768_autor_dzo_aberkrombi_laguna.html

Posle ove ide jos jedna njegova, Malo mrznje. I onda sam procitao sve sto je Laguna objavila.
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
naker Posted - 13/06/2024 : 21:46:05The Crippled God: Pripovest iz Malaške knjige palih #10 (Steven Erikson)


Erikson je poslednju knjigu u serijalu podelio na dva dela (9 + 10) pa je Crippled God napisan u istom stilu kao prethodna (Dust of Dreams). A to znači brdo nelogičnosti; random slučajnosti; deus ex machina rešenja; nepotrebnog proširivanja worldbuildinga i izmišljanje tople vode na samom kraju serijala; svi bitni i zanimljivi likovi će se pojavljivati na kašičicu, dok će potpuno opskurni i nebitni likovi imati ogromnu minutažu. Što se tiče samog kraja, story arc sa Crippled God, Bridgeburners & Bonehunters je dobro odrađen, ali nažalost mnoge druge stvari nisu i ostale su nerazjašnjenje i nedorečene. Npr. ako nekoga zanima Malaško carstvo i sve ono što se dešavalo između Kellanveda & Cotilliona i Laseen - e pa prc, to nećete čitati u ovom serijalu već ćete morati čitati spinoff knjige koje je pisao drugi čovek (Esslemont). Jebeno genijalno.

.............

Ajde da pokušavam kratko da rezimiram ceo serijal: Prva knjiga je užasna jer upadate grlom u jagode i imate osećaj kao da čitate petu knjigu serijala od deset knjiga i ništa nećete razumeti. Deveta + deseta knjiga imaju previše dosadnog praznog hoda, i ne objašnjavaju mnoge stvari i mnogi likovi će dobiti upitan kraj. Sve između tj. 2-8 je nešto ponajbolje što sam do sada iščitao u epskoj fantastici. Odličan worldbuilding; odlična podela na brojne i različite rase; odlični likovi (iako ih ima previše); Karsa Orlong i Icarijum su vrhunski likovi, brdo epskih momenata; odlična ideja da bogovi mogu da zaposednu i kontrolišu smrtnike; odlične bitke (pogotovo Coral); pisac je arheolog i njegovo razumevanje istorije (i ekonomije) je divljenja vredno; pojedina razjašnjenja misterija su mindblowing (putovanje kroz bogaze je putovanje kroz krvotok boga; Crippled God je autor Malaške knjige palih); humor odličan itd. Koltejnov lanac pasa u Dveri kuće mrtvih mi je nešto najepskije što sam iščitao u EF, a kome se ne svidi treći tom serijala Sećanje na led ovo nije serijal za njega.

Najveća mana serijala je što dobri i zanimljivi likovi jako retko čine epske momente i imaju premalu minutažu, dok se nebitni likovi previše često pojavljuju; previše deus ex machina rešenja; i previše worldbuildinga u podmakloj fazi serijala. Šteta što urednik nije bio strožiji prema autoru i trebao mu je bolje ukazati na neke nedostatke. Imam osećaj kao da je Erikson pisao kako mu je dunulo, neke stvari koje je započeo nije znao kako da završi (npr. ona hijerarhija Špila karata na kralja, kraljicu, princa, prvog mača itd. je jednostavno odbačena i zaboravljena u jednom momentu; neki likovi su potpuno zaboravljeni - Caladan Brood anyone?; prvo je Fener bog rata, pa onda Trič, pa onda Vuk, pa onda.. ko je uopšte bog rata Eriksone?). Serijal je otišao previše u širinu i autor se pri kraju ugušio u svojoj ambicioznosti.

Malaška knjiga palih nije lako štivo, EF za napredne korisnike jer moraćete zapisivati određene stvari kako bi pohvatali šta se sve dešava i moraćete čitati wiki i forume; ali ko je strpljiv biće nagrađen. Mislim da je od deset knjiga tri loše i sedam odličnih dobar prosek. Kada i ako Laguna ikada dovrši ovaj serijal, planiram da još jednom obrnem ceo serijal sada kada su mi mnoge stvari jasnije
wesskowaz Posted - 14/05/2024 : 23:14:50
Prvi deo u prodaji.
naker Posted - 19/04/2024 : 21:04:41
Samo prvi deo je u pripremi? Nadam se da neće parcijalno izdavati dva dela iste knjige..
wesskowaz Posted - 18/04/2024 : 22:58:04
Najava za maj.
naker Posted - 12/04/2024 : 20:48:30
Da bi nešto bilo epsko ipak treba više vremena, materijala, likova itd. Nije slučajno što se epska fantastika zove "epska".
sawitch Posted - 12/04/2024 : 16:09:13
Pa meni nije. Cilj citanja knjiga mi je uzivanje i opustanje a ne gas na normu.
zeljko Posted - 12/04/2024 : 14:44:39
zar nije bolje pročitati 27 različitih knjiga
razumijem ideju čitanja serijala
ali opasnosti od nezavršetka...smrti pisca pa i lijenog konja
je prevelika

to je isto ko rasprava film ili serija
može oboje
ali nema se vremena
sawitch Posted - 12/04/2024 : 14:04:12
Ja volim duze serijale jer mi duze traje uzivanje u kreiranom svetu.
zeljko Posted - 12/04/2024 : 13:17:16
kakve vi gluposti kupujete

eeej imas 2000 knjiga citas serijal o1 27 knjiga
sawitch Posted - 12/04/2024 : 12:35:17
Sreca pa si javio. Da se ne mucim dalje uopste sa Eriksonom. Na pola druge knjige stao vec mesec dana i mucim se da nastavim. Tako da cu bataliti to mucenje..
naker Posted - 12/04/2024 : 11:15:47Dust of Dreams: Pripovest iz Malaške knjige palih #9 (Steven Erikson)


Pa, ovo je bilo razočaravajuće. Erikson se izgleda malo pogubio i nije znao kako da priču dovede kraju pa je počeo da izmišlja toplu vodu sa podelom K'Chain Che'Malle na dugorepe i kratkorepe guštere.. Koja nebuloza. Knjiga je dosadna za čitanje i ne toliko bitna za globalni poredak stvari u serijalu, većina bitnih likova se ni ne pojavljuju. I mora se napomenuti da je ova deveta knjiga najdepresivnija knjiga celog serijala jer ono što je učinjeno Hetan je za no comment.. Žena je izgubila decu i porodicu, i noge su joj odsečene kako ne bi mogla da pobegne dok je non stop siluju (hobbling). Jbt ne znam šta je Hetan skrivila Eriksonu da dobije ovakav tretman, istina da epska fantastika vuče korene iz okrutne ljudske istorije gde postoje brojni primeri ovakvih varvarskih zločina, ali pretera ga čovek. Sudbina Bridgeburnera i Bonehuntera takođe jebeno tužna i depresivna.

Ne znam, meni se ovo nije svidelo. Čovek bi pomislio da bi pretposlednja knjiga nekog serijala epske fantastike trebala biti udarna i postaviti temelj za završni zaplet, ali ova deveta knjiga u suštini dođe kao neki filler koji bi možda mogao da prođe kao četvrta, peta knjiga u serijalu, a ne kao uvertira pred završnicu. Erikson je rekao da su deveta i deseta knjiga u suštini jedna knjiga koju je podelio na dva dela. Skeptičan sam povodom poslednje knjige - The Crippled God.
wesskowaz Posted - 04/04/2024 : 21:12:00
Komplet „Letopisi Nesmiraja" 1-3
1200 din, akcija ČK
naker Posted - 04/04/2024 : 10:58:46
Mipl radi reprint Sandersonove trilogije i umesto Red Magle: Zdenac uspenja sada imamo Maglorodni: Vrelo vaznesenja... Da li je ovo realno? Bukvalno treba da nam zabrane da prevodimo na srpski
naker Posted - 21/03/2024 : 22:44:50
Iščitaj do kraja drugu, i ako te ne osvoji Koltejnov lanac pasa batali nije Malaz štivo za tebe
sawitch Posted - 21/03/2024 : 21:52:50
Ja na pola druge knjige vec mesec dana. Po meni ni blizu odlicnom serijalu ali guracu i dalje na silu..
naker Posted - 21/03/2024 : 12:03:30Toll the Hounds: Pripovest iz Malaške knjige palih #8 (Steven Erikson)


Svi putevi vode u Darudžistan. Osmi tom ovog legendarnog serijala epske fantastike odaje utisak endgamea jer počinje da se nazire kraj i figure na šahovskoj tabli se pomeraju u tom smeru. Ovo je prva knjiga u serijalu gde se odmah na početku znalo ko je narator, knjiga sadrži brojne reference na prvu knjigu serijala - Mesečeve vrtove, dok neki bitni likovi kao npr. Anomander Rejk ovaj put za promenu i imaju minutažu koju glavni likovi treba da imaju. Gro priče otpada na Tiste Andije, pogotovo na Nimandera, a Psolika stvorenja sve jače laju i zavijajaju... Poslednjih recimo 200str. je jednostavno.. epsko.

Sjajan Malaz, držimo fige da će Laguna iskoristiti priliku povodom Eriksonovog dolaska u Niš da završi serijal
Imrahil Posted - 20/02/2024 : 14:58:09
Završih Aberkrombija i ovu zadnju trilogiju, mislim da ću malo da pauziram od njega.

Lepo je to ispisano, fin je "preokret" na kraju ali ne mogu da se otmem utisku da sve ide nekako očekivano i bez želje i mogućnosti da ti pruži nešto više.

Imam utisak da je postala moda da se pokaže kako su svi spremni da te zavrnu i ubodu te u leđa tj aj da šokiramo čitaoce kada taj i taj pokaže svoje pravo lice.

Dodajmo i često neusaglašene likove pa imamo Orsa koji u jednom trenutku deluje kao hodajuća mudrost spremna da zaustavi rulju koja ruši sve pred sobom a na sledećoj strani imaš utisak da je dete kome je neko uzeo plišanu igračku.

Sreća da zaista volim kako čovek piše pa sam uživao čitajuči. Dobro, deo sa sutkinjom preteran, tu baš i nisam
wesskowaz Posted - 02/02/2024 : 21:05:20
Senka bogova u prodaji.
wesskowaz Posted - 25/01/2024 : 22:58:39
Najavljeno za 2. februar.

naker Posted - 30/11/2023 : 21:28:36Arhiva olujne svetlosti #2: Reči blistavosti - Brendon Sanderson


Ne sećam se da sam ikada čitao neku epsku fantastiku sa ovako dobro izgrađenom misterijom gde imate osećaj kao da čitate detektivski roman jer ništa nije onako kako se na prvi pogled čini. Priča odlična; worldbuilding sjajan i večito raste i gradi se; sistem magije odlično razrađen, ovo je već postalo standard kod Sandersona; epski momenti na kraju knjige takođe na veoma visokom nivou.

Jedini minusi idu što je karakterizacija pojedinih likova kao što su Dalinar i Kaladin sjajna, dok kod nekih drugih likova kao što je Šalan i nije nešto; još jedna boljka Sandersona je što nema bitke koje ostavljaju bez daha, kod njega nikada nisam pročitao išta blizu nivoa npr. Koltejnovog lanca pasa.

Koja tuga da je Laguna fokusirana na deluks izdanja reprinta onoga što je već izdala (Igra prestola, Točak vremena), a odustala od objavljivanja novih stvari kao što je Arhiva, ili jadna Malaška knjiga palih koju objavljuju brzinom puža..

Sanderson je tata moderne epske fantastike, čovek zna znanje i poštuje svoje fanove gde ne moraš da ga čekaš 100god da izbaci novu knjigu serijala.

A ova opaska mi je nešto najbolje što sam pročitao u poslednje vreme: "Čast je samo reč za postupke ljudi iz prošlosti čije su živote istoričari oprali i umili."
wesskowaz Posted - 21/11/2023 : 23:28:19
U pripremi.

wesskowaz Posted - 15/11/2023 : 20:51:07
Gemel na Letećem startu.
wesskowaz Posted - 08/11/2023 : 20:14:51
ČK najava.

naker Posted - 12/10/2023 : 22:17:44
Prve dve knjige Arhive olujne svetlosti objavljene u prošlom veku, a Pridemage Games najavio za sajam The Sunlit Man (novela koja se oslanja na Arhivu). Majku mu, pa valjda bi logičnije bilo prvo nastaviti osnovni serijal pa tek onda objavljivati spinoff stvari..
zeljko Posted - 17/08/2023 : 23:00:03
quote:
Originally posted by naker

Epska fantastika su heroji, mačevi, drevna kraljevstva, kraj sveta.. I gde je mapa sveta alternativni izmišljeni svet (Gospodar prstenova, Točak vremena), dok u fantastici imaš magiju i mitološka bića, gde zlikovci prete stvarnom svetu na zemlji (Hari Poter, Dom Gospođice Peregrin za čudnovatu decu).ne bih ja ovo vako
fantastika je sve:
sf, horor i fentezi (možemo dodati i wird fikšn)

fentezi je samo dio fantastike

hari poter je fentezi
fentezi je i točak vremena
ali i epska fantastika


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000