forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Aya 2

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
Markos Posted - 16/04/2021 : 10:03:55


"To sam htjela pokazati u Ayi: Afriku bez ratova i gladi, Afriku koja istrajava usprkos svemu jer, kako mi kažemo, život ide dalje." - Marguerite Abouet

Obala Slonovače, 1978. Obitelj i prijatelji svake se večeri okupljaju u Ayinoj kući kako bi pogledali prvu televizijsku reklamu u zemlji koja promovira Solibru, "pivo snažnog muškarca". Bilo je to zlatno doba, a duh zemlje koja je slovila za oazu blagostanja i stabilnosti u Zapadnoj Africi kao da je bio ispunjen nečim čudesnim.

Tko je mogao znati da se čudo iz Obale bjelokosti bliži kraju? U suncem okupanim ulicama radničkog Yopougona (kojeg su svi zvali Yop City " kako bi se činilo da je iz američkog filma") praznici samo što nisu počeli, kafići na otvorenom i diskoteke se počinju puniti, a neke sasvim druge brige postaju aktualne. Slobodan stol na lokalnoj tržnici pod zvijezdama je sva privatnost kojoj se mladi ljubavnici mogu nadati noću, a zatim ono što se tamo događa uskoro postaje javna tajna.

Aya je priča o istoimenoj 19-godišnjoj junakinji, bistroj i marljivoj Ayi, njenim lakomislenim prijateljicama Adjoui i Bintou, i njihovim susjedima i rodbini koji se vole miješati u tuđi posao. Lagana je to i dovitljiva priča o želji za radošću i slobodom, o sitnim zadovoljstvima i problemima svakodnevnog života u Yop Cityju, nepretenciozna i smiješna priča o Africi kakvu rijetko viđamo - punu duha, nade i pozitivnih vibracija!

Aya 2 • Aya iz Yopougona: knjiga druga • 356 stranica • Kolor • 170 x 240 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Marguerite Abouet • Crtež Clément Oubrerie • Prijevod Vanda Kušpilić • Lektura i redaktura Marko Šunjić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 16.4.2021. • Cijena 220 Kn

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/aya-2-aya-iz-yopougona-knjiga-druga/697/
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Spock Posted - 01/06/2023 : 06:57:05
Markosova recenzija otvara lipanj:

https://www.stripovi.com/recenzije/aya-aya-fb-12-aya-iz-yopougona/3029/
Zula Posted - 06/12/2022 : 11:18:12
Aya 2
(kao i Aya 1)

Imam potrebu nešto napisati, a opet sve je već rečeno. Aya je lijepo nacrtana i ispričana sapunica pa je i ovaj mali osvrt samo sapuničasti nastavak na sve dosad rečeno. Veselo, razigrano, s puno likova u situacijama koje možemo shvatiti iako smo daleko od Yopougona. Čitao sam dugo i polako, i svaki put s osmijehom. Mimika likova i poslovice su izvrstan začin sadržaju.
Kad će Aya 3?

Ocjena 9/10
GGG Posted - 24/01/2022 : 01:02:49
Prva Aja je bila šarena, lagana afričko tinejdžerska priča i uz sve mane tog pristupa svejedno odlično izvedena. Dvojka nastavlja u tom istom stilu šarenila i humora, ali priča postaje ozbiljnija, jer junaci pomalo prelaze iz mladalačkih gluposti i nespretnosti prema puno težim problemima odraslosti. Sa te strane je možda i bolje, da je serijal stao, gdje je stao, jer bi taj strip sa settingom i perspektivom tskve "odrasle" afričke svakodnevnice, teško nastavio u istom stilu.

Ako sam prvom djelu dao 8/10, drugi dio zaslužuje 8,5, iako možda nije više za školsku lektiru.
Deers Posted - 22/01/2022 : 22:22:21
Aya 2

Nakon prve knjige ova djeluje malo manje vesela. Teme i fokus su malo odmaknuti sa Abidjana na Pariz, sa veselih tema na i one manje vesele. Nije da one nisu bile naslućene i prije ali sada su napokon došle na red. Makar i zbog tema, sam strip ne gubi baš previše na veselosti, možda zbog i dalje lijepih boja. I dalje je priča, sapunica, zanimljiva i dalje je tu da poveže te likove, te sudbine i te karaktere. Možda ona i ne povezuje toliko koliko daje uvid u tkanje. Jer, svi ti likovi su ionako povezani.


Jako dobar strip
Peyo Posted - 05/01/2022 : 10:43:33
Konačno pročitao i dvojku.

Vi ste zapravo sve rekli o ovoj izvanredno zabavnoj sapunici pa da ne ponavljam napisane pohvale i analize sadržaja, i da Aleksandru su opravdano poslovice išle na živce (ali moguće je da ih tamo ljudi često koriste).

Isprva mi je utisak bio mrvicu slabiji u odnosu na prvu knjigu, ali poslije mi se čini da je priča dostigla tu razinu.

Ono što me žalosti je da je ovo sve od Aye po kojoj je kasnije napravljen crtić.

Ponovio bih da se crtež sa svojim izvrsnim bojama odlično uklopio u priču. Ako koga zanima (a ne znam da li je to spomenuto) crtač Clement Oubrerie je muž od Marguerite Abouet.

Uglavnom, od mene apsolutna preporuka za Ayu.

pcoro Posted - 19/08/2021 : 08:05:59
Tako nekako, iako pak u brazilskim sapunicama ima onih wtf momenata kad se junaci jednostavno ponašaju toliko glupo da biš najrađe uletio u ekran, opalio šamar glavnom liku i zaderao se: "Jose Alberto, glupane, pa šta NE VIDIŠ DA TE ONA LAŽE!!!??!"

Ovdje nema tih debilizama i nevjerovatnosti, zapleti izviru iz karaktera likova. Glavna je mana šta nema kraja, a ja bi htio znati šta se dalje zbilo, je li se Aya udala za mladog odvjetnika, je li zli profesor završio u zatvoru, šta je dalje bilo sa Moussom i tako to..
anto Posted - 18/08/2021 : 16:45:47
misliš brazilski?
pcoro Posted - 18/08/2021 : 14:33:40
Kad ŽM i Adelbaran imaju apuničarenja, to je onda smrtno ozbiljno, priča se o osjećajima, onako amerikanski, a ovdje je sve puno opuštenije, veselo.
anto Posted - 17/08/2021 : 17:09:14
ne sviraj qurcu Pejo
Peyo Posted - 17/08/2021 : 16:46:45
quote:
Originally posted by anto

Ništa bolje od kvalitetnih sapunica poput Aje,Aldebarana,Živih mrtvaca...Ne ide Aya u istu rečenicu s ovim ...
anto Posted - 17/08/2021 : 16:33:06
Ništa bolje od kvalitetnih sapunica poput Aje,Aldebarana,Živih mrtvaca...
pcoro Posted - 17/08/2021 : 14:24:13
Zabavna i opuštajuća priča, malo sapuničasta. Sapuničnost ne izvire iz banalosti radnje nego više iz toga što radnja najčešće prati ljubavne probleme brojnih likova koji nemaju ni početka ni kraja. Ti problemi se ne uzimaju smrtno ozbiljno, a opet su zanmljivi i meni je to super za čitat, kao da prisustvujem jednom velikom trač partyju
Posebno su mi fora bile sve te silne poslovice koje Bjelokošćani ubacuju u razgovor - pomalo su podsjećale na uzrečice Žalosne sove iz Komandanta Marka. Manji misnus bi bio što priča nije završena, samo je prekinuta.

Interesantno je što su se ove godine pojavila dva stripa koja povezuje Obala bjelokosti - ova topla, zabavna Aya i Alpha: Od Abidjana do Gare du Norda koji je depresivan i beznadan. e znam kakvo je stvarno stanje danas u Obali bjelokosti ali pošto je Aya situirana u 70te, a Alpha u današnje doba čini se kao da su prešli put od Smojinog Malog mista do Ceste Cormaca McCarthya
Cromwell Posted - 16/08/2021 : 13:03:23
Mislim da se Ayine pustolovine ne mogu opisati nikako drugačije nego razbacivanjem hrpe pozitivnih pridjeva, simpatično, pitko, toplo, ugodno, neopterećeno... Priče su i dalje klasična svakodnevnica ali sjajno okarakterizirani likovi su tihi pobjednici koji se polako uvuku pod kožu čitatelja i do posljednje stranice ne dopuštaju minutu dosade ili popuštanja pažnje. Jedini uvjetno rečeno minus je dio u francuskoj koji nije minus kao takav ali uvelike odskače od generalno ležernog ljetnog tona.

I zbog simpatičnog crteža i zbog univerzalne priče ovo bi se bez problema moglo uvrstiti u potencijalni evergreen.
Dostojan nastavak prvog dijela.
kasper Posted - 15/06/2021 : 16:57:46
krenuo sam da citam ayu 2, al sam izgleda zaboravio sta se desava u ayi 1. desava se. sad me je mrzelo da se vracam na prvi deo, trebalo mi je neko vreme da ponovo udjem u stos. posle toga je sve islo kako treba. misljenje o ovom stripu mi se uglavnom poklapa da prvim delom, mozda je ovo nesto malo slabiji utisak ostavio

(komentar za prvi deo)
Aya daje sve razloge da nastavim dalje sa istrazivanjem i probanjem novoga u stripu. prica opustena, komicna, dirljiva, zivotna.
mas mediji koji sluze za unistenje mozga stalno nas bombarduju Afrikom prepunoj pokolja, ljudozderstva, incesta, masovnih silovanja, raznoraznim izuzetno smrtonosnim epidemijama. sve u svemu postoje svi razlozi da se na Afriku gleda kao na podrucije smrt, a evo Aya nam ovde nudi zivot.


sve u svemu, izuzetno mi je drago sto je aya kompletirana. bila je i ostala obavezni deo kolekcije
DzekDenijels Posted - 17/05/2021 : 13:14:35
Posle pročitane prve knjige, odmah sam krenuo sa drugom.

Optimistična i emotivna priča o tinejdžerima i njihovom sazrevanju, nastavlja tamo gde je stala u prvoj knjizi.
Svakodnevni život suočava glavne likove sa novim problemima i zavrzlamama.
Ovog puta autorka se dotakla ozbiljnijih društvenih tema: imigracije, crkve, školstva, seksualnog nasilja.

Naravno, ona "drugačija" Afrika je i dalje tu, u svom punom sjaju prožeta tradicijom, ljubavlju i snovima.
I opet će u jednoj ležernoj atmosferi trijumfovati dobrota, humanost i prijateljstvo.

Crtež kao i u prvoj knjizi, razigran i dinamičan.
Odličan kolor i atmosfera.

Dobar nastavak priče o Aya-i, koji iako u jednom trenutku gubi na tempu ipak drži pažnju do samog kraja.
Preporuka za čitanje.
Kerempir Posted - 12/05/2021 : 14:51:54
quote:
Originally posted by AleksandarN

Cekao sam drugu Ayu da mogu lepo da se bacim na citanje i procitam sve u cugu. Ocekivao sam opusten i zanimljiv strip i to sam i dobio. Slikovit i saren crtez se super uklapa u atmosferu cele price. Likovi su mi jako zanimljivi i drago mi je sto postoji jedno ovako delo koje odslikava Afriku na drugaciji i fin/nezan nacin. Jedino sto me je ubilo u pojam su poslovice. Mrzim jebene poslovice a ovde ih je skoro na svakoj stranici ali to mi nije umanjilo ugodjaj. Nekako mi je zao jer nema jos Ayinih avantura. Ovaj strip bih preporucio cak i onima koji ne citaju stripove nego zele da se opuste uz nesto. Prelepa sapunica puna zivota i jarkih boja!

9/10 za oba integralaDa, to zaboravio komentirati, u ovom drugom dijelu su se baš razmahali poslovicama.
Peyo Posted - 11/05/2021 : 23:59:50
quote:
Originally posted by Macon

Aya je simpatična sapunica sa dobrim crtežom, bojama i ritmom priče. Strip je pun sunca i pozitive. Zabavan je, ugodna razonoda a i ponešto saznajemo o Africi.

Same preporuke, to mogu čitati i mladi i stari.+1
Macon Posted - 11/05/2021 : 22:47:24
Aya je simpatična sapunica sa dobrim crtežom, bojama i ritmom priče. Strip je pun sunca i pozitive. Zabavan je, ugodna razonoda a i ponešto saznajemo o Africi.

Same preporuke, to mogu čitati i mladi i stari.
vukozec Posted - 05/05/2021 : 16:48:31
Jučer stigle obje Aye, srce je na mjestu, strepio sam od rasprodaje jedinice :)
Sad ponavljanje iste, pa dvojka, pa komentar.
izivko Posted - 05/05/2021 : 13:51:05
Evo i moj kratak osvrt na Ayu.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2330340
AleksandarN Posted - 05/05/2021 : 11:00:52
Cekao sam drugu Ayu da mogu lepo da se bacim na citanje i procitam sve u cugu. Ocekivao sam opusten i zanimljiv strip i to sam i dobio. Slikovit i saren crtez se super uklapa u atmosferu cele price. Likovi su mi jako zanimljivi i drago mi je sto postoji jedno ovako delo koje odslikava Afriku na drugaciji i fin/nezan nacin. Jedino sto me je ubilo u pojam su poslovice. Mrzim jebene poslovice a ovde ih je skoro na svakoj stranici ali to mi nije umanjilo ugodjaj. Nekako mi je zao jer nema jos Ayinih avantura. Ovaj strip bih preporucio cak i onima koji ne citaju stripove nego zele da se opuste uz nesto. Prelepa sapunica puna zivota i jarkih boja!

9/10 za oba integrala
Kerempir Posted - 28/04/2021 : 19:21:47
Da se ne lažemo, Aya je definitivno sapunica ali sa dopadljivom pričom i likovima (sviđa mi se što je fokus priče na više njih), a sve to prati dopadljiv i veoma bogat crtež (inače nisam znao da su autori u braku). Prva knjiga mi je bolja, ali zadovoljan sam i sa drugom. Iako priča pokazuje i neke striktno afričke teme (emancipaciju žena u poligamnom društvu), procitavsi kratke crtice o modernoj povijesti obale Bjelokosti, nisam mogao tijekom čitanja ne povući određene paralele sa životima generacije mojih roditelja koji su isto tako bezbrižno živjeli u bivšoj državi odrastajuci, zavodeci, zaljubljujuci se, prkoseći svojim roditeljima ni ne sluteći da se sprema građanski rat. Ipak drago mi je da autorica nije time zamračila inače vrlo vedar i komičan ton priče.
Bokoja Posted - 22/04/2021 : 09:14:20
E, hvala na preporuci, stavljen na listu želja.
Mr. Bushido Posted - 18/04/2021 : 22:24:39
quote:
Originally posted by Bokoja

Za moj ukus, Ayi nedostaje malo više prljavštine u scenariju da bi bila fenomenalan strip. Dotiče se svih bitnih tema, ali na premekan način, mislim da bi crtež a i jarke afričke boje podnele da je sve to malo tvrđe napisano. Možda mi je taj utisak pojačan jer sam je čitao nakon Bantustana, odličnog putopisa tri momka iz Srbije (i jednog iz Dalmacije) koji je baš brutalan i bez šminke opisuje realnost Afrike. Nevertheless, radujem se nastavku i jedva čekam da pročitam dvojku.


Ako te zanima jedan drukčiji pogled na Afriku, preporučam ti da pročitaš strip Mzungu Luka.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51601
Bokoja Posted - 17/04/2021 : 07:40:00
Za moj ukus, Ayi nedostaje malo više prljavštine u scenariju da bi bila fenomenalan strip. Dotiče se svih bitnih tema, ali na premekan način, mislim da bi crtež a i jarke afričke boje podnele da je sve to malo tvrđe napisano. Možda mi je taj utisak pojačan jer sam je čitao nakon Bantustana, odličnog putopisa tri momka iz Srbije (i jednog iz Dalmacije) koji je baš brutalan i bez šminke opisuje realnost Afrike. Nevertheless, radujem se nastavku i jedva čekam da pročitam dvojku.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000