forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 MAKONDO predstavlja: CISKO KID 1951-1952

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
MAKONDO Posted - 09/07/2021 : 00:00:27


240x280, c/b, hc, 184 str

Cisko Kid je legendarni junak divljeg zapada, nastao u mašti čuvenog američkog pisca O. Henrija, a proslavljen pre svega novinskim stripom Roda Rida i Hozea Luisa Salinasa objavljivanim od 1951. do 1968. godine. U našem izdanju, koje prati rad restauratora Manuela Kaldasa, predstavljamo vam, hronološki, prvih šest epizoda ovog remek-dela, izvorno objavljenih tokom 1951. i 1952. godine. Izdanje je obogaćeno i pogovorom Zorana Đukanovića, prvobitno objavljenim u četvrtom tomu američkog izdanja, kao i originalnom O. Henrijevom pričom „Tako to radi kabaljero“ koja je Ciskov lik uvela u pop-kulturni panteon dvadesetog veka.

Redovna knjižarska cena 2200 din / promo cena 1700 din
narucite preko mejla makondo@makondo.rs ili na 0642658426
Od danas u striparnicama!
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Dwayne_Looney Posted - 08/02/2022 : 15:55:09
Pročitao integral u ova dva dana, tri priče na dan, i zadovoljan sam pročitanim. Naravno, u startu sam smanjio očekivanja, ali, svejedno, mislim da su ove Ciskove epizode, prosječno gledano, bolje od brojnih Texovih početnih, pa vjerojatno i nekih Zagorovih. Mana je svakako forma u kojoj je strip izlazio pa je uglavnom jasna podjela na dobrice i zloće i sužen je manevarski prostor autoru da scenarij učini kompleksnijim. Nije nužno loše, ali moglo je bolje da se nekim epizodama dodalo 20-ak stranica. No, hajde, bolje nego kod Texa koji u početku ima neke preduge epizode koje je stvarno naporno čitati.
Crtež, kako ste svi rekli, odličan (Chico iz prve epizode je pokušaj kopije Panča), a sviđa mi se što postoji i kontinuitet. To me malo podsjetilo na one prve brojeve Malog rendžera gdje se također išlo iz avanture u avanturu, ali bez onog jasnog "kraj epizode".
Neki minusi bi bili zanemarivanje označavanja mjesta radnje, izostanak upoznavanja s "korijenima" Ciskove slave i poznanstva s Pančom, pa neka scenaristička rješenja koja baš i nemaju logike. Ali, dobro...

Makondo je odradio sjajno izdanje, sve pohvale.


P.S. Za osobnu upotrebu pišem nazive i tematiku pročitanih epizoda jer mi pamćenje brzo isparava.

1) Sudija Huk - Ciskovo jurišanje u nove avanture zaustavlja pogled na zlatokosu Lusi Bejker koja je krenula u Red Rock Town, gradić u kojem se, pod vodstvom sudije Huka, planira gradnja brane na mjesnoj rijeci. Lusi će morati dati smisleno obrazloženje Cisku zašto to smatra lošim po stanovnike.
2) Princeza Crveni Cvet - Crveni Cvet, kćer poglavice obližnjeg plemena, moli Ciska da uloži napore da spriječi rat između lokalnih stanovnika i njenog plemena koji je na pomolu jer u obje skupine ima onih čiji je interes ratovati. Bijelci navodno prodaju oružje Indijancima, dok među Indijancima postoji skupina odmetnika koji smatraju hreškom pristanak poglavice da Cisku dadne ulogu posrednika u pregovorima.
3) Dobar provod - Cisko i Pančo dolaze u gradić neobična imena: Dobar provod. Željni odmora, ne tražeći nevolje, u lokalnom salonu nevolja pronalazi njih. Lokalni moćnik "Jednooki" je bijesan jer ga Cisko otkriva da vara na kartama, a posebno jer mu se čini da se dopao salonskoj pjevačici Silver Bel. Slijede brojne peripetije, sumnje u iskrenost, neizvjesnost... Najbolja epizoda integrala.
4) Smrtonosna linija - Cisko i Pančo trebaju malo novčića i ne smeta im prihvatiti da budu kočijaši na liniji Skvovil-Činungo, iako je posljednjih pet koji su prihvatili taj posao poginulo zbog napada bande zagonetnog gospodina nadimka Nazubljeni bodež, čiji je cilj postati vlasnik linije jer je Činungo mjesto s perspektivom.
5) Potraga za Dijablom - Kada na rodeu u Crvenom kanjonu ostvari pobjede u svim kategorijama, Cisko Kid i njegov konj Dijablo postaju mete dva razbojnika. Nakon nekoliko trikova razbojnici otimaju i Dijabla i Pančova Loka te izazovu bijes naših junaka koji su ih spremni dlijediti "do kraja svijeta".
6) Ciskova teška rana - Cisko u lokalnom hotelu uživa u oporavku nakon pretrpljene rane u rame, a u posjetu mu dolaze sve žene s kojima je imao doticaj u prethodnim epizodama. Međutim, kako se glas o njegovoj ozljedi proširio, priliku za osvetu zbog ranijih problema koje mu je nanio vidi i jedan razbojnik, okružen bandom.
sawitch Posted - 10/09/2021 : 06:51:32
Dodje i Cisko na red za citanje! Meni je ovo melem za oci. Stvarno volim klasike a ovo je nesto posebno. Crtez je fantastican a price na nivou starijih Bonelija. Dakle sve sto volim. Jos je Malondo stvarno dao gas na kvalitetu. Apsolutna preporuka svima. Definitivno ostaje u kolekciji.
john connor Posted - 18/08/2021 : 10:28:33
Super je uradjeno, ali sto kaze WOBBLE, prava stvar bi bio Princ Valijant...
udarnik007 Posted - 18/08/2021 : 09:47:37
Ja sam ovo jučer uzeo i mogu reći da izdanje razvaljuje!
Svaka pohvala i svaka preporuka!
teller Posted - 18/08/2021 : 07:55:46
Vrhunski crtež, ovo ču uzet prvom prilikom,.
JAH WOBBLE Posted - 17/08/2021 : 23:38:51
Razmišljao sam da li da uzmem. Nisam čitao Cisca barem 35 godina. Privuče me Caldasova restauracija i uzeh.
Sad sam na polovini i ne mogu da se načudim koliko je ovo dobar strip. Ne samo da je Salinasov crtež vrhunski, pravda i za Reeda. Dobar i duhovit scenarista. Toza Obradović ga je cenio!
Svaka čast Makondu na ovom izdanju. Prisutan je i gospodin Zoran "Pogovor" Đukanović.
Caldas je ponovo oživeo Cisca. Što se neko ne prevari pa ne izda njegovog Valianta?!
cat claw Posted - 25/07/2021 : 10:24:49
Pre bih rekao da je Jijeov Pancho omaz a ne skrivena inspiracija. Za razliku od Ferija koji je u prvoj epizodi direktno sledio Salinasa (cak i Zagor lici na Ciska), Jije gradi Pancha sasvim drugacije. Salinasovog Pancha i Chica bas ne krasi prevelika pamet (osim kad scenarista nema kud pa im povremeno dozvoli da kazu ili zakljuce nesto pametno). Jijeov Pancho je inteligentan, hrabar i brz na revolveru - sve ono sto Chico nije. Jijeov Pancho nikad (ili retko) ne kuka za klopom. Jedina slicnost je debljina. Sva trojica su ko gomboce.
Ako se slozimo da je u startu Chico bio karikatura Salinasovog Pancha (tek kasnije je postao cisti Ferijevski lik) moramo se sloziti i sa tim da Jijeov Pancho osim imena i gabarita slabo ima veze sa Salinasom.

[url=https://postimg.cc/ygzv1tJf][/url]

[url=https://postimg.cc/zbSpV7Kq][/url]

[url=https://postimg.cc/4HfPtcQV][/url]
Peyo Posted - 24/07/2021 : 23:26:09
quote:
Originally posted by Jozzinelli

A Džeri Springov Pančo, reklo bi se da ga je i Žiže preuzeo od Ciska?Moguće. Malo sam istraživao ali nisam nigdje našao potvrdu za tako nešto.

Ne treba zaboraviti da je Jije s Morrisom i Franquinom boravio u USA/Meksiku od 1948 do 1950. To ga je inspiriralo za stripove Blondin et Cirage au Mexique i kasnije za Jerryja Springa gdje se već u prvoj epizodi pojavljuje Pancho. Sam strip Jerry Spring nastaje po zahtjevu da se u reviji Spirou nakon Red Rydera opet ima western strip. Jije je tokom rata već crtao Red Rydera čiji je sidekick Indijanac Little Beaver/Mali dabar, pa ga je možda i to potaknulo da uz Jerryja ubaci sidekick junaka kao što je Pancho.
Glori Posted - 24/07/2021 : 22:03:20
https://www.youtube.com/watch?v=iu_YVswb3p4
Jozzinelli Posted - 24/07/2021 : 21:25:20
quote:
Originally posted by ninel

Šta kaže moj omiljeni kauboj o jednom drugom, meni ne tako omiljenom kauboju.PS
Jel ima neko pri ruci strip Jednog leta, pa da pogleda kakav je bio prevod Kenove rečenice u LMS-u.
Ja sam uvek imaao u sećanju da je Ken rekao: "...previše okićen za moj ukus." ili nešto slično.Kenov komentar u LMS-u se svodi samo na: "Da budem iskren, onaj mlađi mi se baš i ne sviđa."
Jozzinelli Posted - 24/07/2021 : 21:20:25
A Džeri Springov Pančo, reklo bi se da ga je i Žiže preuzeo od Ciska?
john connor Posted - 23/07/2021 : 12:21:33
Dobar dan.
vronski 3 Posted - 23/07/2021 : 11:54:12
quote:
Originally posted by jaki

Dobro jutro.Moja se konstatacija odnosila na razmišljanje da li su Feri i Boneli povredili autorska prava Salinasa.
jaki Posted - 23/07/2021 : 11:05:59
Dobro jutro.
vronski 3 Posted - 23/07/2021 : 09:31:34
Potpuno je jasno da je Zagorov Čiko prekopiran Ciskov Pančo...
Cromwell Posted - 18/07/2021 : 16:47:03
Ona dva DN albuma sam kao klinac posudio iz lokalne knjižnice sto puta i stvarno me vuklo na nabavku ovog izdanja pa sam pokušao čitati malo skenove. Ovo je temelj realističnog crteža i i dalje pršti od tog šarma minulih vremena, zbog čega i jest besmrtan.
Priče su u skladu sa ovim trenutnim Tex klasikom samo što je zbog Salinjasevog dinamičnog crteža sve skupa to duplo zabavnije i rekao bih da ga je manje nagrizao zub vremena od Texa.

Eh da je ovo izašlo kad sam se tek ponovno vratio stripovima kupio bih ne trepnuvši.
knauso Posted - 18/07/2021 : 15:36:42
Koliko sam Se ja lozio na Cisko Kida kad sam bio klinac…
Ovo mi je buo prvi vestern pa posle tek Bluberi.

Nego, da li je ovo na mat papiru kako i prilici?
Ernie Pike Posted - 17/07/2021 : 23:22:19
quote:
Originally posted by cat claw

Konacno, Salinas sagledan u svoj njegovoj velicini. Potez, kadrovi, likovi... Savrseno. Ni na jednoj, ali NI NA JEDNOJ slici nema pogresnih proporcija, pogresne perspektive, zabasurene pozadine ili osljarenja... Skola crtanja konja u svim polozajima.

Malo o tekstu... Kritikovati scenario Roda Rida je apsolutno deplasirano. Pre svega, u pitanju su dobre price, zanimljivi zapleti, izvanredni likovi... Sve je u stilu pedesetih godina i tako treba gledati na stil i dijaloge. To sto nam danas izgleda zastarelo, tojest -jeste zastarelo) nije Ridov problem nego nas. Mi smo ti koji moramo da smanjimo potenciometar u glavi. Da nije toga, ne bismo mogli da citamo nijedan strip od pre WWII a to je cista steta. Carev Stitonosa je i dandanas bolji od nekih razvikanih ''viteskih stripova''.

Da li je moguce upotrebiti danasnje kriterijume na ''Covek koji je ubio Liberti Valansa''? Nije. Dakle, opustite se.
Cisko Kid vam dodje ko prvi snimci Bitlsa. Nije Abbey Road ali vam je lepo oko srca.Bane, kud baš na Libetya
Tonto Posted - 17/07/2021 : 22:55:27
Ja se apsolutno slazem. Jedino sto se moj potenciometar pokvario i tesko se vraca nazad.
Crtacki ovo je savrsenstvo... stani i divi se.
cat claw Posted - 17/07/2021 : 21:51:46
Konacno, Salinas sagledan u svoj njegovoj velicini. Potez, kadrovi, likovi... Savrseno. Ni na jednoj, ali NI NA JEDNOJ slici nema pogresnih proporcija, pogresne perspektive, zabasurene pozadine ili osljarenja... Skola crtanja konja u svim polozajima.

Malo o tekstu... Kritikovati scenario Roda Rida je apsolutno deplasirano. Pre svega, u pitanju su dobre price, zanimljivi zapleti, izvanredni likovi... Sve je u stilu pedesetih godina i tako treba gledati na stil i dijaloge. To sto nam danas izgleda zastarelo, tojest -jeste zastarelo) nije Ridov problem nego nas. Mi smo ti koji moramo da smanjimo potenciometar u glavi. Da nije toga, ne bismo mogli da citamo nijedan strip od pre WWII a to je cista steta. Carev Stitonosa je i dandanas bolji od nekih razvikanih ''viteskih stripova''.

Da li je moguce upotrebiti danasnje kriterijume na ''Covek koji je ubio Liberti Valansa''? Nije. Dakle, opustite se.
Cisko Kid vam dodje ko prvi snimci Bitlsa. Nije Abbey Road ali vam je lepo oko srca.
Jozzinelli Posted - 15/07/2021 : 03:27:16
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by Dwayne_Looney
Koliko bi trebalo biti ovih integrala?Ako bude kao američki trebalo bi biti osam knjiga.

https://www.classiccomicspress.com/collections/the-cisco-kidNe uklapa se, ovde stoji da prvi integral sadrži prvih 8 epizoda.

Ako kod Makonda bude u svakom integralu po 6 epizoda, onda bi ih trebalo biti 11 (ukupno 66 epizoda).
Jozzinelli Posted - 15/07/2021 : 03:19:54
quote:
Originally posted by vronski 3

quote:
Originally posted by Jozzinelli

quote:
Originally posted by vronski 3

Uzeo juče, izdanje je za svaku pohvalu!!!


Vronski, možeš li da mi navedeš naslove epizoda da ubacim na Ciskov popis?1.SUDIJA HUK
2.PRINCEZA CRVENI CVET
3.DOBAR PROVOD
4.SMRTONOSNA LINIJA
5.POTRAGA ZA DIJABLOM
6.CISKOVA TEŠKA RANAHvala ti puno, naslovi su sad dodati u popis

vronski 3 Posted - 14/07/2021 : 08:08:33
quote:
Originally posted by going going

Bih ja odmah, ali finansije ne dozvoljavaju.Joj znam, dobro mi je to poznato nažalost...
going going Posted - 13/07/2021 : 20:19:10
Bih ja odmah, ali finansije ne dozvoljavaju.
vronski 3 Posted - 13/07/2021 : 20:14:14
quote:
Originally posted by going going

Cisko Kid se obavezno uzima na jesen, Boze zdravlje.Uzmi ga slobodno i pre jeseni jer je izdanje stvarno odlično urađeno, vredi svaku paru!

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000