forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 High Noon

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
izivko Posted - 05/04/2021 : 12:00:50
Zlatno doba westerna u stripu daleko je iza nas. Tu i tamo pojavi se neko ostvarenje koje privuče širu pažnju ljubitelja ovog žanra ali uglavnom imamo osrednja do loša ostvarenja.
Da vidimo što je to sve objavljeno od 2000. godine naovamo u Europi a i šire.

Nevada (Splitter 2020, 56 str. / Nevada 2019)

Serijal je na drugom broju, Nijemci prate francuski ritam.

Glumci su stoka - Alfred Hitchcock

Rani Hollywood 30-tih godina.
Zovem se Nevada Marquez i posljednji sam primjerak svoje vrste. Ponekad me pitaju čime se bavim. Odgovor je kompliciran.
Pronalazim ljude, isporučujem stvari, vraćam glumce na pravi put u čarobnu zemlju Oz odnosno u Hollywood. ..

Oba albuma nude zanimljivu i donekle napetu priču nabijenu akcijom, s dobrim i duhovitim dijalozima te interesantnim karakterima. Ukratko – priče su tečne i pitke.

Prepoznatljiv, markantan crtež Collina Wilsona koji se već iskazao u westernu (Blueberryjeva mladost), ovdje je po mom mišljenju još bolji. Nižu se tipične western lokacije, odlične scene akcije, tučnjave i puškaranja. Uvjerljivo prenesena western atmosfera, čitatelj na svojoj koži osjeti pustinjsku žegu, vrući pijesak, prašinu u grlu ali i užitak dok je ispire hladnim pivom i viskijem. Preporuka ljubiteljima westerna kojih kod nas ne manjka! Vrlo dobar western!


- Harley umjesto tradicionalnog konja

- Nevada je neka mješavina Mister Noa i Clint Eastwooda- Sjećam se jednog starog filma u kojem glumac ispija do kraja bocu a onda i crva samo ne mogu se nikako sjetiti gdje je to bilo.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
izivko Posted - 08/01/2023 : 15:12:00
Ladies with Guns (Splitter 2022, 64 str.)

Ovo je prvi album od planirana tri. Francuzi su objavili i drugi dok je u Njemačkoj najavljen za kolovoz.

Odmah me podsjetio na Minettos Desperados samo ovdje svira kvintet a tamo je bio tercet. http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=1914802

Ta divna i slabašna stvorenja

Prva je odbjegla ropkinja Abigail, druga je Chumani, mlada skvo na ratnoj stazi, treća je britanska useljenica Kathleen koja je upravo izgubila sve.
Pridružuje im se posrednica za užitak Cassie, peta i najstarija među njima je umirovljena učiteljica, Irkinja Daisy.
Sve su u govnima ali na istoj strani i s istim ciljem. Pun im je kurac starog bijelog muškarca i njegovog reda i zakona. Ne žele više biti žrtve, ne žele više igrati, one bi zasvirale...

Robovlasništvo i fenizimam glavne su teme serijala. Priča je napeta i zanimljiva, puna je tempa i akcije, duhovita je, prljava i dosta brutalna.
Ima uglavnom sve one sastojke potrebne za dobar western: sukobi kauboja i indijanaca, vukojebina s nesposobnim šerifom, konvoji useljenika u potrazi za srećom, nasilje...
Glavni adut ipak su jaki i raznovrsni ženski likovi. Jest da je sve puno klišeja, jeste da je u skladu s aktualnim ideološkim trendovima ali who cares!

Crtež mi se odmah učinio poznatim i znao sam da sam ga negdje već vidio. I bio sam u pravu, djelo je mlade Anlor. http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2192642
Crtež je realističan, mrvicu karikaturalan, ali je detaljan, slobodan i dinamičan. Sve lijepo zaokružuju živahne boje.
Nadam se da ćemo vidjeti više od ove talentirane mademoiselle kojoj strip i nije glavna zanimacija.

Vrlo dobar i obećavajući početak, vidjet ćemo kakav je nastavak. Preporuka ljubiteljima starog dobrog westerna! Preporuka i izdavačima jer ovo je stoljeće žene!

Prijedlog za prijevod Cice s pucama (millerovski)

- Jadnice, zašto si u kavezu?
- Nemam pojma. Možda zbog farbe.

- Problem je što se danas žene više ne smije lemat. Navodno su preosjetljive i one to onda koriste.- Hej Daisy, očekuješ posjetu?

Peyo Posted - 08/08/2022 : 22:30:51
quote:
Originally posted by Ernie Pike

Dobar je Chinaman.
Na Europe comics se može naći i digitalno izdanje na engleskom.Da, nikako da krenem sa čitanjem.

Ovo će me potaknuti.
Ernie Pike Posted - 08/08/2022 : 21:06:03
Dobar je Chinaman.
Na Europe comics se može naći i digitalno izdanje na engleskom.
izivko Posted - 08/08/2022 : 18:32:03
Der Tiger erwacht (Salleck 2021, 132 str. / L e réveil du tigre 2020)Kinezi su počeli naseljavati Ameriku sredinom 19 stoljeća u vrijeme zlatne groznice u Kaliforniji. Od samog početka bili su izloženi rasizmu doseljenika s europskog kontinenta.
I u pravnom smislu njihov položaj bio je daleko gori od većine drugihh etničkih manjina. Morali su plaćati posebne poreze, nisu smjeli ženiti europske partnere a nisu mogli imati ni američko državljanstvo.
Dodatne teškoće donio im je zakonski akt iz 1882, Chinese Exclusion Act, kojim su zatvorene granice za kineske useljenike idućih 60 godina. Bio je na snazi sve do 1943.
Time je bilo onemogućeno spajanje obitelji jer je većina njih dolazila bez žena i djece. Veliki doprinos dali su u izgradnji prve transkontinetalne željeznice kao i u podizanju poljoprivrede i ribarstva Kalifornije.
Danas u USA živi oko 3,3 milijuna Kineza i najvećim dijelom pripadaju srednjem sloju društva.

U westernu Kinezima je uglavnom dodijeljena uloga vlasnika praonica rublja, brvnara u kojima se uživao opijum, kuhara ili polagača šina. Kinez Clint Eastwood?Poznata mi je tv serija Kung Fu (1972-1975) sa slavnim Davidom Carradineom koju sam gledao još kao dijete s pokojnim ocem.
U western stripu to je serijal Chinaman koji je zasigurno nastao po uzoru na seriju.

Olivier TaDuc Francuz je vijetnamskog podrijetla rođen 1962 u Perreux-sur-Marne. Studirao je medicinu ali je ljubav prema stripu bila jača pa se prebacio na likovnu umjetnost.
Nakon nekoliko stripova na Dieterove scenarije počeo se baviti poviješću kineskih useljenika u Kaliforniju u 19 stoljeća.
Kako su mu omiljene teme bile western i borilački sport, rođena je ideja o kineskom junaku koji sudjeluje u osvajanju Divljeg zapada. To je dovelo do serijala Chinaman kojeg je kreirao u suradnji s Le Tendreom.Serijal je izlazio od 1997 do 2007 a objavljeno je 9 albuma nakon čega je ugašen.
U Njemačkoj je Splitter objavio prva dva albuma (1999) dok je treći i četvrti objavio Salleck (2003) I tu se stalo sve do ove godine kada je Salleck odlučio objaviti cijeli serijal u dva prekrasna integrala.
Glavni junak je Kinez Chen Long, John Chinaman, bivši plaćenik trijade koji jednom odbija zadatak i emigriira u Ameriku gdje otkriva novi svijet.
Po mom mišljenju radi se o vrlo kvalitetnom serijalu kojeg bi svakako valjalo objaviti.

U prijevodu Buđenje tigra.

Album se pojavio 15 godina nakon završetka glavnog serijala i povezan je s njim ali funkcionira i kao samostalna priča odnosno može se čitati zasebno. U neku ruku je oporuka i oproštaj od Chinamana.

Matt Monroe mladi je agent Pinkertonove agencije na svom prvom zadatku. U okolini Bakersfielda, Kalifornija, događaju se otmice.
Najstaria kćerka bankara Kellyja pronađena je mrtva. Ovaj slučaj nudi mladom agentu priliku za dokazivanjem.
U isto vrijeme Chen Longa proganjaju duhovi prošlosti. Bijeg od stvarnosti i života pronalazi u opijumu.
Smrt jedinog prijatelja vraća ga u život kako bi se predao sudbini u ruke.

Priča je na visokom nivou što ne čudi kad vidimo tko su autori. Zanimljiva je i napeta a govori o iskupljenju i oprostu, o nasilju i pravdi.
Tu je i sukob novoga i staroga, prošlosti i budućnosti, dobra i zla.

TaDucov crtež je realističan i detaljan, nudi lijepe prikaze prirode, gradske arhitekture, uvjerljive scene borbe. Uvjerljiv je i u prikazima likova i osjećaja kao što su strah, bol, bijes.
TaDuc je za ovaj rad dobio nagradu Albert Uderzo za najbolje nacrtani album zajedno s Frankom Péom i njegovim Spiroum.

Preporuka čitateljima a posebno ljubiteljima žanra!
Preporuka i izdavačima za cijeli serijal. Strip kao stvoren za unapređenje suradnje i promociju kinesko-hrvatskih (srpskih) odnosa!
- Jedna od Kellyjevih cura. Smrt joj je došla kao spas.- Monroe, ti odjaši do obitelji i obavijesti ih.- Dobar pas ali tvoj gospodar... Drži se, idemo kući Chen Long.- Kada sam te upoznao, bio si kao tigar. Ni smrti se nisi bojao.
- I tigrovi se umore.going going Posted - 11/01/2022 : 19:40:39
Ova Viper mi crtacki deluje stvarno odlicno i vidi se da je pravi BD radjen u maniru klasika. To bih bas voleo da vidim u domacem izdanju a cini mi se i prica jako interesantna, zenska u glavnoj ulozi, za to sam uvek za!
Peyo Posted - 11/01/2022 : 17:34:33
http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=45&TOPIC_ID=42347#2355685
izivko Posted - 11/01/2022 : 14:23:42
Ghost Kid (Splitter 2021, 86 str. /Bamboo Édition 2020)

Uz mnogobrojne serijale western žanr tu i tamo ponudi i neku jednodijelnu priču. Jedna takva je ovaj kasni, nostalgični western u kojemu dobri, stari Divlji zapad polako ustupa mjesto novom svijetu kojim upravlja novac.
Sloboda i samoodređenje povlače se pred zakonom i pravilima.

Ambrosius “Old Spur” Morgan je kauboj starog kova, jedan od posljednjih svoje vrste koja polako izumire. Godine teškog rada na ranču nisu prošle bez traga.
Ali neda se još Stara mamuza. Jednoga dana neočekivano dobije pismo iz kojega dozna da ima kćerku. Zove se Liza Jane, ima 21 godinu i nestala je negdje u Meksiku.
Ambrosius se zaputi na jug u svoj posljednji pothvat....

Tvrd, nemilosrdan western kakve smo navikli gledati od Ogera.
Glavni lik je karizmatični old cowboy koji je svjestan da je njegovo vrijeme prošlo i da u budućnosti nema mjesta za ljude kao što je on.

Prepoznatljiv Ogerov crtež svojstvenog stila s jedne strane je realističan s druge strane prelazi u karikaturu. Nudi prelijepe slike prirode od sniježnih predjela Sjeverne Dakote do vrelih pustinja Arizone.
Paneli, nerijetko i preko cijele stranice, odišu mirom ali i akcijom. Pozivaju čitatelja da zastane i zapali vatru, pristavi kavu i smota cigaru, nasloni se na sedlo i promatra nebo.
Optički je ovo impresivno. Vrlo dobar western, preporuka čitateljima!

Usput sam ponovio njegov Buffalo Runner i kad ih usporedim, ovo je po meni ipak nešto slabiji rad.- Idemo, broj 7. Moramo do kolibe prije mraka.- Kauboji degradirani u pastire.- Dugo nisam dobio pismo, mora da je greška.

- Momče, imaš vatre?- I Ken Parker se našao u sličnom problemu.

izivko Posted - 19/12/2021 : 16:50:18
Viper (Splitter 2021, 76 str. / La venin 2019)

Serijal je na 3 albumu od planiranih 5. Nijemci prate francuski ritam.

Viper, lat. Viperidae, naziv je za zmije otrovnice. Pristaje i nekim ženama.

U dodatku Astier navodi da je ideja rođena 2012. Tada je smislio i naslov La venin. Nedostajala je samo priča. Namjera je bila prikazati sudbinu žene na Divljem zapadu.
Inspiraciju je našao u liku Jill McBain, Claudia Cardinale, iz filma Sergia Leonea Once Upon a Time in the West. Osima toga imao je i želju u svoju priču ubaciti likove koji su stvarno postojali.

Svetica ili kurva

Silver Creek, Colorado, srpanj 1900. Emily dolazi u mali rudarski grad kako bi upoznala svog budućeg muža Bena. Samo što je stigla, doznaje da je njen odabranik prije par tjedana preselio na Boot Hill.
Bez pare u džepu zaposli se u lokalnom saloonu kao elitna kurva. A grad je pun, očekuje se dolazak guvernera Eugena McGradyja...

Osveta, prostitucija, političke igre neke su od teme serijala. Priča je podjeljenja. Osim što pratimo glavnu radnju, autor nam pomalo otkriva detalje iz prošlosti glavne junakinje koja je tajnovita i čini se puna iznenađenja.
Emily je čvrsta žena, odlučna je i zna se sama obraniti. Emilly vodi osveta. A ona se servira hladna.

Crtež je klasičan, vidljiv je utjecaj velikih europskih crtača westerna kao što su Giraud, Boucq, Serpieri i Milazzo. Nije bez mana ali dobro je uhvaćena atmosfera.
Nudi lijepe krajolike, ima Indijanaca, neće faliti ni vojske, tu su i dva Pinkertonova agenta. Dobar western.- Uloga žene u svijetu u kojemu dominiraju muškarci: vjerna supruga ili kurva. Draže su mi ove druge.- Emily, vrati se u svoju sobu. Vidiš da je mama u poslu.- Mlada žena silazi s vlaka.

- Budeš li radila za mene...
- OK, ali mušterije biram sama. I najviše trojicu dnevno.

- Nikad ne potcjenjuj žene, one su najgori protivnici.

anto Posted - 09/10/2021 : 01:11:02
quote:
Originally posted by izivko

Lincoln (Schreiber & Leser 2018-... / Paquet 2002-...)

Nijemci su relativno kasno otkrili serijal ali sad ubrzano rade i već su na 7. albumu. U Francuskoj je objavljeno 9, Lincoln je tamo institucija, brend.

I naši čitatelji su opoznati s Lincolnom. U Hrvatskoj je Bookglobe brzo objavio prvih 6 albuma ali zadnji 2010.
Kako je serijal dobrano pao u zaborav, odlučih ga malo osvježiti u ime svih onih čitatelja koji se pitaju što je s Lincolnom i hoće li biti nastavka.
Radi se o neobičnom, jedinstvenom i što je najbitnije kvalitetnom i duhovitom westernu koji uz sve navedeno provlači i dozu društvene kritike.

Lincoln je obiteljski proizvod klana Jouvray. Olivier je zadužen za piskaranje, buraz Jérome oštri olovke a njegova žena Anne-Claire pitura i uskače kao co-autorica.

Tko je Lincoln? (Da, Lincoln a ne Washington)

Rođen je 1817 pod nesretnom zvijezdom, majka uvijek pijana kurava a otac nepoznat frajer koji je za šaku dolara samo ispraznio pištolj. Prve izgovorene riječi bile su “u kurac” i “sranje”.
Već s 15 je imao veliku labrnju i na sve spreman odgovor. S 19 je dobio nogu u guzicu i protjeran iz rupe u kojoj je proveo cijeli život.

Svijete, e sad ćeš me upoznati!

Ime Lincoln dao je sam sebi jer je zvučalo bolje od svih ostalih kojim su ga nazivali. Živi uglavnom od sitnih krađa i pljački, za veće pothvate nedostaje mu ambicije i entuzijazma.
Jesam li rekao da je stalno mrzovoljan, nezainteresiran, lijen, da ima konjsku facu, da je cinik, namrgođen, beskrupulozan, moralno do srži pokvaren, spreman počiniti i najgore sramotno djelo uz opravdanje sažeto u par filozofski riječi.

A onda jednoga dana dok je lovio ribu, sretne Boga (kaže da je Bog) koji odluči obratiti ga jer nije izgubio vjeru u njega.
Kako bi dokazao da svaki čovjek nosi u sebi nešto dobro i da svatko na ovom svijetu može pronaći svoju sreću, daruje mu besmrtnost i 5000 $.
Lovu će isti dan pametno uložiti, u žene, piće i poker, a ostalo – Božji planovi nisu i Lincolnovi. A tu je i Sotona.

Crtež je opušten te reduciran na ono najnužnije, bez nepotrebnih, samodopadnih detalja karakterističnih za western koji čitatelju samo odvraćaju pažnju.
Ovdje je fokus na dijalogu i likovima a oni su baš markantni i savršeno se uklapaju u sav taj minimalistički svijet.

I za kraj: Lincoln je Ralph Azam i Unlucky Luke, Lincolna ne možeš voljeti ali ne možeš ni bez njega. Preporuka čitateljima ali i izdavačima. Nemaju što izgubiti - osim uloženog novca!


post godine (barem za mene)
izivko Posted - 05/10/2021 : 22:51:14
Lincoln (Schreiber & Leser 2018-... / Paquet 2002-...)

Nijemci su relativno kasno otkrili serijal ali sad ubrzano rade i već su na 7. albumu. U Francuskoj je objavljeno 9, Lincoln je tamo institucija, brend.

I naši čitatelji su opoznati s Lincolnom. U Hrvatskoj je Bookglobe brzo objavio prvih 6 albuma ali zadnji 2010.
Kako je serijal dobrano pao u zaborav, odlučih ga malo osvježiti u ime svih onih čitatelja koji se pitaju što je s Lincolnom i hoće li biti nastavka.
Radi se o neobičnom, jedinstvenom i što je najbitnije kvalitetnom i duhovitom westernu koji uz sve navedeno provlači i dozu društvene kritike.

Lincoln je obiteljski proizvod klana Jouvray. Olivier je zadužen za piskaranje, buraz Jérome oštri olovke a njegova žena Anne-Claire pitura i uskače kao co-autorica.

Tko je Lincoln? (Da, Lincoln a ne Washington)

Rođen je 1817 pod nesretnom zvijezdom, majka uvijek pijana kurava a otac nepoznat frajer koji je za šaku dolara samo ispraznio pištolj. Prve izgovorene riječi bile su “u kurac” i “sranje”.
Već s 15 je imao veliku labrnju i na sve spreman odgovor. S 19 je dobio nogu u guzicu i protjeran iz rupe u kojoj je proveo cijeli život.

Svijete, e sad ćeš me upoznati!

Ime Lincoln dao je sam sebi jer je zvučalo bolje od svih ostalih kojim su ga nazivali. Živi uglavnom od sitnih krađa i pljački, za veće pothvate nedostaje mu ambicije i entuzijazma.
Jesam li rekao da je stalno mrzovoljan, nezainteresiran, lijen, da ima konjsku facu, da je cinik, namrgođen, beskrupulozan, moralno do srži pokvaren, spreman počiniti i najgore sramotno djelo uz opravdanje sažeto u par filozofski riječi.

A onda jednoga dana dok je lovio ribu, sretne Boga (kaže da je Bog) koji odluči obratiti ga jer nije izgubio vjeru u njega.
Kako bi dokazao da svaki čovjek nosi u sebi nešto dobro i da svatko na ovom svijetu može pronaći svoju sreću, daruje mu besmrtnost i 5000 $.
Lovu će isti dan pametno uložiti, u žene, piće i poker, a ostalo – Božji planovi nisu i Lincolnovi. A tu je i Sotona.

Crtež je opušten te reduciran na ono najnužnije, bez nepotrebnih, samodopadnih detalja karakterističnih za western koji čitatelju samo odvraćaju pažnju.
Ovdje je fokus na dijalogu i likovima a oni su baš markantni i savršeno se uklapaju u sav taj minimalistički svijet.

I za kraj: Lincoln je Ralph Azam i Unlucky Luke, Lincolna ne možeš voljeti ali ne možeš ni bez njega. Preporuka čitateljima ali i izdavačima. Nemaju što izgubiti - osim uloženog novca!

A evo radnje 7. albuma koji kod nas nije objavljen. U prijevodu Luđak s planine.

Nakon propale revolucije u Meksiku i osobnog neuspjeha (nije se omrsio kod Palome), Lincoln liže rane u samoći Rockyja. U grad silazi samo kako bi prodao krzna, nalokao se i nešto povalio.
U gradu je svjedok velikih promjena. Uz glasan protest krotkih domaćica i potporu lokalnog popa u gradu se uvodi zabrana točenja alkohola!
Naravno da Lincoln neće propustiti ovu priliku za masnu zaradu te uz pomoć dvojice kumpanjona, Smuka i Salasa, u divljini krene tajno s pečenjem vlastite vrhunske brlje...

- Dođi da te zagrlim!- Eno starog smrde s planine! - Sroljo, pijanduro!
- Ma pustite me na miru, dječurlijo! (Mamicu vam!)- Rakija je bič božji koji pustoši tijelo i duh naših građana.
- Molim predstavnike državne vlasti da izvrše svoju dužnost!

-...Muškarci nikada ne razmišljaju o posljedicama. Glasno traže svoja prava, na slobodu, alkohol ili oružje. Mi žene smo ili pokorne domaćice ili kurve.
- Godinama dobijam samo udarce, gledaj da od tebe dobijem nešto drugo!


izivko Posted - 09/09/2021 : 15:24:53
Tražili ste nešto novo?

Western Legenden - Wyatt Earp (Splitter 2021, 56 str. / Wyatt Earp's Last Hunt 2019)

Serijal u Francuskoj izlazi pod imenom West Legends i već je na 5. broju od planiranih 6.
Nijemci debelo kasne, objavili su samo jedan album, 2 su najavili do kraja godine. Nema potrebe za žurbom ako je suditi po prvom albumu.

Tvorac projekta je Jean-Luc Istin koji je oko sebe okupio navodno najbolje scenariste i crtače s ciljem da najvećim legendama westerna udahnu novi život.
Namjera je skinuti ih s njihovog trona i prikazati kao obične ljude.Wyatt Earp rođen je 19. Ožujka 1848. u Monmouthu, Illinois. Kasnije postao jedna od legendi Divljeg zapada, nema ljubitelja westerna koji nije čuo za ovoga slavnog revolveraša i čuvara zakona.
Najpoznatiji je po Obračunu kod O.K.Corrala 1881 kada su braća Earp, Virgil, Wyatt i Morgan, porazili bandu Ikea Clantona.

Everything is dust in the wind

Zima 1890. Obračun kod O.K. korala koji mu je donio slavu debelo je pao u zaborav. Wyatt se dosađuje po saloonima i kockarnicama.
Poziv starog prijatelja Lucky Cullena da dođe u Frisco legne mu kao kec na desetku. Ovdje lova samo što ne pada s neba samo je treba pokupiti.
Pri samom dolasku dozna da je Luckyja izdao nadimak te se baci u potragu za ubojicama. Samo Kalifornija nije Arizona...

Najkraći opis bi bio: Wyatt Earp u ulozi detektiva u lovu na Jacka Rippera!
Strip nije nimalo napet, radnja je daleko od dubokoumne, svi likovi bezvezni uključujući i glavnog. Osim jednoga konja i partije pokera ovo nema nikakve veze s westernom.
Ljubitelji širokih prerija, brda, revolveraških obračuna, puškaranja, tuča u saloonu, neće doći na svoje.

Crtež grub, zamazan, daleko ispod BD standarda. Table prenatrpane tekstom.

Vidjet ćemo kakve su ostale priče mada autori ne obećavaju. Ova je samo za tvrde ljubitelje kasnog ili modernog westerna. Apsolutna NE-preporuka! Piece of Shit!- Englishman in New York- Dobar dan, ma'am, ja sam Cullenov prijatelj.- Čovjek na slici je Lucky Cullen.- Razglasi po gradu da Wyatt Earp traži ubojice!- Netko za stolom bio mogao biti ubojica.- Koji Greenhorn je ovaj Wyatt!- Walking Dead Earp

izivko Posted - 01/09/2021 : 09:49:07
A rekoh li ja da je sve viđeno.
Podsjeća na Borovnicu ali ne toliko.
I like girlz Posted - 01/09/2021 : 08:35:17
bolje da su se držali teme građanskog rata, a ne bluberija.

inače, pogrešno nacrtane oficirske uniforme konfederalne vojske.
jaki Posted - 01/09/2021 : 08:27:25
Ne u šesnaest nego u sedamnaest.
Peyo Posted - 01/09/2021 : 00:21:30
A vuče na Blueberryja sve u 16!

Čak su na tabli iznad za stolom Jimmy McClure i "Red Neck" Wooley.
izivko Posted - 31/08/2021 : 23:20:46
Morrisons Gold (BD Must 2020, 108 str. / L'or de Morrison 2017-2018)

Dvodijelni serijal u Francuskoj objavljen 2017-2018.

Colonel Michael Morrison je izgubio rat i završio u zarobljeništvu.
7 godina poslije smišlja plan koji će mu donijet 350.000 dolara i priliku za novi život. Sve što treba je opljačkati vlak i nestati. Ne može omanuti...

Jedan od onih westerna koji ne nudi ništa novo, počevši od priče, likova do poprišta događanja - sve je poznato i već viđeno.
Oružana pljačka vlaka, napad na grad, organizirana potjera, konjica, Apači na ratnoj stazi – sve odreda klasični elementi žanra. A izvedba je dobro odrađena.
Strip je pun akcije i tempa, radnja teče doslovno bez predaha. Likovi dobro razrađeni, sve redom tvrdi tipovi, svaki sa svojom pričom. Tu je i fatalna žena i zlato. Ukratko - dobri stari western.

Crtež konvencionalan, precizan i uredan, dobro odabrane boje. Posebno mi se svidjelo kako crta indijance i pustinju. Preporuka!- Petersburg Five Forks, travan 1865,. Na jednoj strani trupe generala Sheridana nasuprot njima Nord Virgina Armee pod zapovjedništvom general majora Georgea E.Picketta.- Marion Michael Morrison se borio pod pogrešnom zastavom – (Kome je iz glave poznato ovo ime?)- Icaria, da bi ostvario plan pukovnik treba snažnu trupu te sklapa pakt s meksikanskim bandidosima.- Cheyenne, odred 7 konjičke pod zapovjedništvom poručnika Buffingtona dolazi u grad. Oružana pratnja Union Pacifika s plaćama za radnike na želejznici.- Railway Hotel Lodge, Kapetan Joseph Howard za ručkom, društvo mu pravi Miss Ann Parker. Putovat će istim vlakom.- 13 potkovanih konja, imaju manje od dana prednosti. (uvijek me fasciniralo indijansko umijeće čitanja tragova)- Naš brat Dirty Bear nam je ispričao kako su bijeli ljudi koje progonite kukavički pobili vaše papoose.- Trebamo barut, municiju, grah, kavu i slaninu. (standardna opskrba u westernima)
- Vidi, vidi, viski se ispija!

izivko Posted - 26/08/2021 : 15:30:19
Wild River (BD Must 2020, 153 str.)

Trodijelni serijal koji je u Francuskoj izlazio od 2009 do 2011 god. Postoji i prošireno i dopunjeno integralno izdanje.

BD Must je belgijski nakladnik iz Brisela koji uglavnom izdaje frankobelgijske stripove. Od 2011 objavljuju i na nizozemskom a od 2013 i na njemačkom jeziku.

Robert Frazer (1775-1837) povijesna je ličnost.
Kao mladi vojnik sudjelovao je u prvoj ekspediciji američkog korpusa na Zapad pod zapovjedništvom kapetana Lewisa i Clarka od kolovoza 1803 do rujna 1806., tzv. Lewis and Clark Expedition.
Ruta putovanja išla je uzvodnu rijekom Missouri preko Stjenovitih planina i nizvodno rijekom Columbia do Pacifika. Tijekom ekspedicije Frazer je pisao dnevnik kojeg je kasnije uz dopuštenje kapetana Lewisa i objavio.Roger Seiter rođen je 1955 u Strasburgu. Studirao je povijest i danas radi kao obrazovni savjetnik u jednoj gimnaziji. Svoju autorsku karijeru započeo je 80-tih godina.
Do sada je objavio stotinjak naslova, dijelom i na stranim jezicima, među kojima su poznati serijali kao Fog (comicplus, 2001-2009) ili Lefranc kao i razni krimići Mord für Mord (S&L, 2018), westerni i povijesne knjige.

Fog http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=1994280

Mord für Mord http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2187931

Amerika 1810. Robert Frazer na nekoliko dana napušta obiteljsku farmu na obali rijeke Osage te kreće na put za St. Charles kako bi prodao krzna i pokupio brata Jamesa koji je dolazio s Istoka.
Kada se nakon 14 dana vrati, zatekne porušenu farmu, pobijene branitelje a od žene i sina ni traga. Oteli su ih i odveli ratnici plemena Crow.
Zajedno s bratom kreće u dugu potjeru i osvetu koja ga vodi preko Velikih ravnica do Stjenovitih planina, kroz uzburkano područje nastanjeno pobunjenim indijanskim plemenima...

Dosta napeta priča koja nudi realističan, nemilosrdan prikaz osvajanja Divljeg zapada s dosta povijesnih detalja. Kao i prikaz teškog života pionira na granici te njihov suživot s mnogobrojnim indijanskim plemenima uz neizbježan sukob kultura. Autor ostaje neutralan te prepušta čitatelju da odabere stranu. Vrlo dobar western koji ne obiluje iznenađenjima i obratima i namijenjen je više nezahtjevnim ljubiteljima westerna što nipošto nije mana jer takvih je najviše.

Crtež grub, sirov i ukočen, likovi ne baš skladnih proporcija ali je precizan pa i privlačan a posebno su lijepe boje.
Osjeti se duh pustolovine, miris surove prirode, huk rijeke, ratni poklici indijanaca, topot konja...Preporuka- Kolovoz 1810. Nakon višednevnog putovanja Missourijem Robert Frazer stiže sa svojom kanuom u St. Charles.- U isto vrijeme na Frazerovoj farmi na obali rijeke Osage.- Elizabeth, moja puška, brzo!

- Tah-Hetchet je bio veliki ratnik. Pristat ćemo uz obalu i sahraniti ga kako dolikuje.- Ratnici Crow. Sigurno banda koja napada udaljene farme.

- Brod trgovca Jeffriesa pristao je uz obalu. Razmjnjuju krzna za loš viski.izivko Posted - 24/08/2021 : 16:59:17
quote:
Originally posted by izivko
- Sjećam se jednog starog filma u kojem glumac ispija do kraja bocu a onda i crva samo ne mogu se nikako sjetiti gdje je to bilo.
Sjetio sam se filma - Urban Cowboy a glumac je Scott Glenn!

Pokušao sam na netu naći clip ali nisam uspio. Evo slike!


izivko Posted - 23/08/2021 : 22:04:39
Lonesome (Splitter 2018-…, 56 str.)

Serijaj je trenutno na 2. broju, Nijemci prate francuski ritam. Priča ne završava već se nastavlja u slijedećom albumu.

Teritorij Kansas preteča je savezna države Kansas a postojao je od 1854 do 1861. Cijelim područjem vlada kaos. Dvije militantne grupe bore se za prevlast.
Na jednoj strani stoje Border Ruffians koji su za očuvanje ropstva, na drugoj Jayhawkers, abolicionisti na strani Sjevera. Obje grupacije nastoje pridobiti na svoju stranu građanstvo,, milom ili silom..Kansas, Holton, zima 1861. Građanski rat samo što nije izbio. Usamljeni gradić na snježnim ravnicama Kansasa pod terorom je propovjednika Markhama i njegove fanatične horde plaćenika.
Na tragu im je bezimeni jahač kojega vodi osveta...

Čitatelji koji su upoznati s Durangom prepoznat će mnoge sličnosti. Ono što ga razlikuje je povijesna pozadina i jedan mali ali zgodan fantazi element.
Neće nedostajati zanimljivih, karakternih likova, od beskrupuloznih političara, korumpiranih gradonačelnika, bande plaćenika kao ni akcionih scena od od masovnih puškaranja do divlje jurnjave na konjima a sve začinjeno tipičnim western lokacijama i predivnim krajolicima.

Crtež realističan i prepoznatljiv te skladno obojan za što je zadužena Swolfsova kćerka.

Ukratko, klasičan italo-western o misterioznom i bezimenom osvetniku, začinjen povijesnim detaljima - brutalan, beskompromisan, poučan.
Vrlo dobar serijal, vidjet ćemo kakao se dalje razvija. Preporuka.- Dolazi jedan jahač. Možda je naš čovjek.- Lonesome - škrt na riječima, brz na obaraču- I znajte, braćo moja, da su ovi robovlasnici, čiji plaćenici nesmetano napadaju naše gradove, naše ustanove i vaše farme, da su oni krivci za vašu bijedu, za strah koji vam steže grlo...- Vodite ovu grešnicu u sjenik! Kucnuo je čas pokore.

- Hej, stari moj, pazi da se ne usereš u gaće sad kad prvi put moramo zaraditi plaću.
- Začepi, ti...!- Govorim o četiri čovjeka koji imaju petlju zaraditi 500 dolara.
- Šta je? Jesam li ja jedini koji ima muda?!- What the hell! Skidajte ih! odmah!

Peyo Posted - 09/04/2021 : 22:31:34
Plus odlična atmosfera.

I Soleil ima sličan serijal West Legends:

https://www.bedetheque.com/serie-67342-BD-West-Legends.html

Ovdje ima poveći zavir drugog albuma o Billy Kidu:

https://www.bede.fr/preview-bd-west-legends-t2
lwood Posted - 09/04/2021 : 22:00:05
Odličan crtež.
Ernie Pike Posted - 09/04/2021 : 21:55:05
quote:
Originally posted by izivko

quote:
Originally posted by Ernie Pike

Harrold Robbins je u romanu Carpetbaggers (mislim da je naš prijevod Lovci u mutnom) imao lik Nevada Smitha. Glavni junak romana Cord je u potpunosti nalik Howard Hughesu, a Nevada Smith je njegov prijatelj i kauboj u ranom Hollywoodu.


Zanimljiv podatak, Ernie.
Spominju se ovdje i H. Hughes i mnoge druge hollywoodske zvijezde.

Strip izgleda jako dobro, volio bih ga pročitati.
izivko Posted - 09/04/2021 : 18:20:27
quote:
Originally posted by Ernie Pike

Harrold Robbins je u romanu Carpetbaggers (mislim da je naš prijevod Lovci u mutnom) imao lik Nevada Smitha. Glavni junak romana Cord je u potpunosti nalik Howard Hughesu, a Nevada Smith je njegov prijatelj i kauboj u ranom Hollywoodu.


Zanimljiv podatak, Ernie.
Spominju se ovdje i H. Hughes i mnoge druge hollywoodske zvijezde.


Ernie Pike Posted - 09/04/2021 : 14:51:23
Harrold Robbins je u romanu Carpetbaggers (mislim da je naš prijevod Lovci u mutnom) imao lik Nevada Smitha. Glavni junak romana Cord je u potpunosti nalik Howard Hughesu, a Nevada Smith je njegov prijatelj i kauboj u ranom Hollywoodu.
izivko Posted - 09/04/2021 : 12:00:51
Wild West (Splitter 2020, 56 str. )

Prvi album Calamity Jane te drugi Wild Bill koji u Njemačkoj nije još objavljen čine jednu cjelinu.
Po Lamontagneovim riječima slijede još dva o Charlesu Utteru a potom, tko zna, na red bi mogle doći i druge western legende.Martha Jane Cannary (1852-1903)
Rođena je 1848 u Princetonu, država Missouri, kao najstarije od šestoro djece u obitelji propovijednika. Bavila se raznim poslovima od vozača poštanske kočije, bolničarke do tragača za zlatom i vojnog izvidnika. Pušila je, pila, žvakala duhan, psovala, nosila je mušku odjeću i pucala kao sam vrag. Oko nje su stvorene mnoge legende, za većinu njih je sama zaslužna pa ih je teško dokazati. Navodno je bila udana za Wild Billa i imala s njim jednu kćerku. Umrla je u kolovozu 1903. u hotelskoj sobi u Terriju pokraj Deadwooda u 51. godini sama, osiromašena i napuštena. Sahranjena je na groblju Mount Moriah, Južna Dakota, pored Wild Billa.

Osvajanje Divljeg zapada nije nedjeljna šetnja

Omaha 1868. Martha ima 16 godina, radi kao služavka u bordelu gdje obavlja najprljavije poslove. Iz očaja se daje u prostituciju.
Jednoga dana upoznaje lovca na glave Wild Bill Hickoka koji joj otkriva jednostavnu istinu: Divlji zapad nije mjesto za osjetljive a posebno ne za žene.
Sloboda i čast su pak svakomu na dohvatu ruke, samo treba imati colt i volju upotrijebiti ga. I tako počinje legenda o Marthi Cannary prije nego je postala Calamity Jane.

Klasični western smješten u doba gradnje željeznice. Bilo je to surovo i nasilno doba u kojem je vrijedio zakon jačega.
Autori bez imalo uljepšavanja prikazuju mračnu stranu osvajanja Zapada. Priča je prljava, krvava, nemilosrdna i puna akcije s jakim i karakternim likovima.
Jedan od onih westerna u kojima nema zarobljenika, kakve ja posebno volim.

Lamontagneov crtež je detaljan, snažan i ima što ponuditi čitateljima, od klasičnih western krajolika, lokacija, građevina do željeznice. Jak je i u prikazivanju likova i emocija. Ukratko - živ i karakterističan prikaz Divljeg zapada. Vrlo dobar serijal, vidjet ćemo kakav je nastavak. Preporuka!
- Sve kurve na zapadu su se zvale Jane. Tako je bilo lako zamijeniti jednu drugom.- Prokleti vojnici, izdržljiviji su od ostalih.- Čast je moje jedino bogatstvo.- Ništa ne smije zaustaviti napredak.- Ne poznajem nijednog junaka osim onih koji leže na groblju.- Američki san – sami određujete sebi sudbinu i vaš život pripada vama.
- Colt - oruđe jednakopravnosti.forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.11 seconds. Snitz Forums 2000