forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Problem kontinuiteta u stripu

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
ridiculus Posted - 02/10/2021 : 15:30:51
Kontinuitet u filmskoj teoriji je konzistentnost detalja, koji moraju biti isti tokom različitih uglova snimanja i različitih scena. Ali strip nije film i želeo sam da vidim koliko je vama ostalima to bitno i koliko može promena tih detalja da kvari užitak tokom čitanja stripa.

Evo jednog primera da bi svima bilo jasno na šta mislim. Damage Control, prvi mini-serijal iz 1989, pisao Dwayne McDuffie, crtao Ernie Colon. Ovo su prve dve stranice:Na prvoj tabli je odsečena leva ruka robota; na drugoj zamenjena ruka je desna. Mišljenja?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
going going Posted - 21/01/2022 : 18:38:27
Hvala Macon!
Macon Posted - 20/01/2022 : 19:36:11
quote:
Originally posted by going going

Za Hulka sam znao, ali za cetvrtog Pajinog sestrica nisam imao pojma. Koja prica stoji iza njegovog pojavljivanja i nestajanja?Gornji kadar iz Donald Ducka je iz epizode Mastering the Matterhorn, na 6. strani od 8. Crtač Carl Barks, godina 1959, scenarist nepoznat.

The Complete Carl Barks Disney Library, vol. 23, Donald Duck: Under the Polar Ice, Fantagraphics, Seattle, 2020.

jaki Posted - 20/01/2022 : 18:57:05
sad je ima,sad je nema...
Vlaadisha Posted - 20/01/2022 : 18:37:47
da se vratimo na prvi post, mislim da mi greške smetaju više ako je crtež bolji. evo jedan sličan ali teže oprostiv blooper

going going Posted - 20/01/2022 : 18:37:13
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by going going

Za Hulka sam znao, ali za cetvrtog Pajinog sestrica nisam imao pojma. Koja prica stoji iza njegovog pojavljivanja i nestajanja?
spontana ćelijska deoba prouzrokovana munjom, naravno
Prelepo! I u potpunosti logicno!

A ovo sa wonder tot, vrhunski. Sada taj izraz znaci nesto drugo nego sto je originalno zamisljen. Kao sto ni gay vise ne znaci samo biti izuzetno radostan i raspolozen!
I odlican metatekstualni trenutak brisanja od strane vrhovnog urednistva i kreatora!
Vlaadisha Posted - 20/01/2022 : 17:46:56
quote:
Originally posted by going going

Za Hulka sam znao, ali za cetvrtog Pajinog sestrica nisam imao pojma. Koja prica stoji iza njegovog pojavljivanja i nestajanja?
spontana ćelijska deoba prouzrokovana munjom, naravno

quote:
Zagorove narukvice mozda i jesu objasnjenje u nedavno objavljenom Le Origini, ja sam taj mini serijal citao pre manje od mesec i po dana, ali stvarno ne mogu da se setim da li je taj modni detalj objasnjen. Meni je to toliko bio glup i nepotreban taj strip da se trudim da ga sto pre zaboravim.

možda sam ja nešto pomešao. a znak? bio je drugačiji u hiljadu zamkia wonder tot je teško ne pomešati sa wonder girl i wonder woman. nastale kao mlađe verzije čudesne žene, da bi potom udružile snage u "nemogućim pričama", koje su potom bivale sve manje nemoguće... da bi na kraju urednik presekao:

going going Posted - 20/01/2022 : 16:51:46
Za Hulka sam znao, ali za cetvrtog Pajinog sestrica nisam imao pojma. Koja prica stoji iza njegovog pojavljivanja i nestajanja?

Zagorove narukvice mozda i jesu objasnjenje u nedavno objavljenom Le Origini, ja sam taj mini serijal citao pre manje od mesec i po dana, ali stvarno ne mogu da se setim da li je taj modni detalj objasnjen. Meni je to toliko bio glup i nepotreban taj strip da se trudim da ga sto pre zaboravim.
Vlaadisha Posted - 20/01/2022 : 05:56:39
tražim primere kad su greške našle put u kontinuitet...čuveni primer je hulk, koji je bio siv kad se pojavio, ali kolorista je navodno imao problema da sve bude iste nijanse, pa se stan lee odlučio da novi junak bude zelen. tristo i kusur brojeva kasnije, sivi hulk se vratio kao jedna od persona, sada pod imenom joe fixit.ljubitelji diznija znaju za četvrtog sestrića. phooey duck se prvi (ali ne i poslednji) put pojavio kao greška crtača, da bi mnogo kasnije bilo objašnjeno njegovo naizgled nasumično pojavljivanje.

čini mi se da su i one zagorove narukvice/znojnice, koje je nosio samo u prvoj epizodi, objašnjene u nekom novijem broju?
Zula Posted - 30/10/2021 : 16:00:48
Baš čitam Maršal Bass 3, 42.str. Na prvoj slici kočija pada na desnu stranu, a na drugoj slici (iznutra) kao da je pala na lijevu.
ridiculus Posted - 25/10/2021 : 16:09:27
Razlika između stripa i filma je u sledećem: film prikazuje pokret, i očekivano je da se svaka (bitna) promena na sceni vidi. Postoji i razlika u samoj prirodi produkcije, zbog koje je na filmu lakše održati kontinuitet. Prvo, više ljudi pazi na te stvari, a drugo, i bitnije, pošto se snimanje (većim delom) odvija u realnom fizičkom prostoru, njegova pravila se prenose i na snimljene scene. Hoću da kažem, ako se glumica obuče tako i tako, to ostaje isto nezavisno od ugla kamere ili koja kamera je snima, dokle god se snimanje ne prekine i ona ode kući i dođe sutradan i eventualno obuče nešto drugo. Nasuprot tome, crtač stripa (ili neko drugi ko radi taj posao, na primer neki asistent) mora da se satre od truda i promišljanja, i to na svakom kadru, da bi održao kakvu-takvu doslednost, a nagrada je manja nego na filmu, jer skoro nikog ko čita to ne zanima.

I zato sam spreman da lakše to oprostim ili zanemarim u stripu nego na filmu.
alexts Posted - 25/10/2021 : 09:11:15
U filmu su mogli da prikažu kako ti likovi hodaju korak-dva tamo-ovamo, a u stripu ne. Moraš da zamisliš, ako imaš mašte. Ako si nemaštovit...
Jozzinelli Posted - 25/10/2021 : 06:15:34
quote:
Originally posted by alexts

(da, mogli su da "zamene" mesta, likovi se i kreću, ne stoje kao ukopani, crtač je namerno to uradio, bilo mu zgodnije, a i crtači menjaju ugao itd.)


Činjenice su ono što se vidi u stripu. Ako rokada nije prikazana, ovakvi primeri spadaju u domen greške, odnosno problema kontinuiteta.
(Lovci na filmske greške često navode primere i za mnogo banalnije stvari ili one koje možeš da uhvatiš tek kad jedno 50 puta premotaš film unazad.)
Druga je stvar što će jednima to zasmetati, drugima će samo biti zabavno, treći neće ni primetiti,
dok će četvrti ravnodušno preći preko toga uz pokušaj obrazloženja da se podrazumeva i ono što nije prikazano.

Kao što spada isključivo u sferu proizvoljnog nagađanja tvrdnja da je Koinski čuo komandanta Marija kako pominje lopate (odnosno ašove)
Beva Posted - 22/10/2021 : 08:54:40
quote:
Originally posted by alexts

Kako sad Beva? Pa kad je rekao da ne vidi problem u MM tabli, ne znam da li misli na Mirakle-Mana ili Marti Misteriju (da, mogli su da "zamene" mesta, likovi se i kreću, ne stoje kao ukopani, crtač je namerno to uradio, bilo mu zgodnije, a i crtači menjaju ugao itd.)Mislio sam na Miraclemana, pošto nisam ni shvatio da je ona gore tabla Marti :D

A meni na toj tabli nije čudno da su likovi zamijenili mjesta, pošto mi ovaj plavokosi lik na ovoj trećoj vinjeti izgleda kao da hoda, pa je mogao proći iza bradonje. Mada se slažem da to vjerojatno Bignottiju nije bilo ni nakraj pameti :D
alexts Posted - 22/10/2021 : 07:20:35
quote:
Originally posted by Jozzinelli

[quote]
Nego, jel' sam ti ja nešto posebno zanimljiv za zajebanciju? Kad Vlaadisha navodi na raznim topicima gomilu primera
za koje ne napiše ni šta je ni odakle je, ne zapitkuješ ga non-stop, a od mene tražiš da objašnjavam svaku sitnicu...Ma i ti i Vlaadisha i Beva unosite konfuziju, ne samo crtači, na ovom topiku.

Kako sad Beva? Pa kad je rekao da ne vidi problem u MM tabli, ne znam da li misli na Mirakle-Mana ili Marti Misteriju (da, mogli su da "zamene" mesta, likovi se i kreću, ne stoje kao ukopani, crtač je namerno to uradio, bilo mu zgodnije, a i crtači menjaju ugao itd.)
Jozzinelli Posted - 22/10/2021 : 04:31:41
quote:
Originally posted by alexts

Možda nemam oštro oko kao Jozzinelli (priznajem da čitam oznake na WC-ima samo kad treba da uđem u neki), ali bolje zaključujem. Pošto je silueta crteža prikazivala muškarca, to je nagoveštavalo da se radi o pogrešnom prevodu.


Razmišljao sam i ja o tome. Tačno je da silueta na tom kadru više liči na muškarca, ali to nije moralo nužno da znači
da nije pogrešan natpis i u originalu. Stvar je u tome da ta silueta baš i ne odgovara silueti muškarca na vratima wc-a
u donjim kadrovima, pa to unosi dodatnu konfuziju (spojene su noge na njoj i u donjem delu šire, pa može da deluje i kao uža suknja).
Uostalom, tu je crna silueta na svetloj pozadini, a u narednim kadrovima je obrnuto.

Čak mi je sinulo da je moglo da se desi da se ovo dvoje vanzemaljaca zbune i uđu u pogrešan WC,
ali, kao što se vidi na donjim kadrovima, nije bilo problema oko toga.
(Inače bi bila dobra fora, ali Miriklmen ipak nije tip stripa u kom bi se koristile takve doskočice. )


quote:
Originally posted by alexts

Jozzinelli, kad sam rekao "table" mislio sam i na tvoj prethodni primer iz Bonelli produkcije, za koji nisi rekao ni šta je (jel to Marti ili...?).


Vidiš valjda Javu i Martija u onom totalu, bar smo dnevnikova izdanja svi čitali u tom periodu, pa bi trebalo da su opštepoznata,
ali kad si ti preferirao više Eks... Napisao sam da nije neki drastičan primer, dvojica huligana su zamenila mesta,
što se u suštini može objasniti time da su ih i "u stvarnosti" zamenili, ali pre će biti da je Binjotiju tako odgovaralo
i bilo lakše da nacrta (plus ono što kaže ridiculus, kad su u pitanju susedne table, možda ih nije crtao dan za danom).
U filmovima se takve stvari vode kao greške, ako nije prikazano kako akteri menjaju svoje pozicije u kadrovima,
već se odjednom nađu sa suprotne strane. Kao što sam napisao, čisto sam taj primer naveo kao nešto što mi je bolo oči
još kad sam prvi put čitao pre 30 i kusur godina i što dobro pamtim i dan-danas.

Nego, jel' sam ti ja nešto posebno zanimljiv za zajebanciju? Kad Vlaadisha navodi na raznim topicima gomilu primera
za koje ne napiše ni šta je ni odakle je, ne zapitkuješ ga non-stop, a od mene tražiš da objašnjavam svaku sitnicu...

Uzgred, Vlaadisha, hvala ti za ovu originalnu tablu Miriklmena, pretpostavio sam da mogu da se oslonim na tebe,
da se ne mučim da je sam kopam po internetu...

Tonto Posted - 21/10/2021 : 19:08:19
...a ja brinem jesam li nacrtao nausnicu u svakom kadru.
KOMIKO Posted - 21/10/2021 : 18:16:02
Vlaadisha for the kill!
We miss u!
Renky Posted - 21/10/2021 : 17:55:01
quote:
Originally posted by jaki

A šta je čaša promijenila oblik?


Nije ali je lose nacrtano😉
Vlaadisha Posted - 21/10/2021 : 17:50:43
quote:
Originally posted by leKrava

meni to izgleda ko da je cekic bio kod zabe kao sto se vidi u kadru prije i onda se vratio Thoru u
ruke?

i onda opet kod zabe u sledecem kadru? thor u vodi, a zaba gore na steni... mooozda, ali mislim da je to frogjolnir, ne mjolnir. mada mozda carobni cekici mogu da menjaju i velicinu kad vec mogu da lete iz ruke u ruku.
jaki Posted - 21/10/2021 : 17:38:55
A šta je čaša promijenila oblik?
Renky Posted - 21/10/2021 : 17:26:37
quote:
Originally posted by leKrava

meni to izgleda ko da je cekic bio kod zabe kao sto se vidi u kadru prije i onda se vratio Thoru u
ruke?Of kors
leKrava Posted - 21/10/2021 : 17:05:58
meni to izgleda ko da je cekic bio kod zabe kao sto se vidi u kadru prije i onda se vratio Thoru u
ruke?
Vlaadisha Posted - 21/10/2021 : 16:36:36
quote:
Originally posted by alexts

Ako su ovo vezani kadrovi, ne kapiram ništa.

nisu, evo stavio sam razmak da se bolje vidi

thor trazi pomoc od throga da nadje svoj cekic... koji mu je u ruci
alexts Posted - 21/10/2021 : 16:33:54
Ako su ovo vezani kadrovi, ne kapiram ništa.
Vlaadisha Posted - 21/10/2021 : 16:17:51
iz jucerasnjeg thora......


forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.08 seconds. Snitz Forums 2000