forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

 All Forums
 Stripovi
 Bande dessinée
 Jeremiah

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailYoutubeInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

Smilies
Angry [:(!] Approve [^] Big Smile [:D] Black Eye [B)]
Blush [:I] Clown [:o)] Cool [8D] Dead [xx(]
Disapprove [V] Eight Ball [8] Evil [}:)] Facepalm [facepalm]
Hail [hail] Kisses [:X] LOL [lol] Mister No [mrno]
Pirat [pirat] Question [?] Sad [:(] Shock [:O]
Shy [8)] Sleepy [|)] Smile [:)] Tongue [:P]
Wink [;)] Zagor! [zagor]    

   -  HTML is OFF | Forum Code is ON
Check here to include your profile signature.
    

T O P I C    R E V I E W
soulfly tribe Posted - 19/06/2009 : 21:06:45
zna li netko da li će strip agent početi objavljivati Jermiaha od početka?Ili barem epizode između 10-20 broja koje brijem nisu uopće objavljivane kod nas?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Jocko Posted - 16/10/2022 : 03:57:17
Džeremaja 18: Ave, Cezare

Sama ideja epizode odaje utisak već viđenog. Radne logore smo imali u nekoliko prethodnih epizoda, počev od Divljih naslednika, pa do high-tech grada u Juliju i Romei. U oba navrata su Džer i Kurdi bili, sticajem okolnosti, unutar logora na ovaj ili onaj način. Ovoga puta ne kao logoraši niti obični radnici, već kao čuvari (mada to mu dođe na slično, jer su kako god okreneš pod prismotrom nadređenih).
Tiranin iz ove priče, koji je umislio da je Cezar, podseća na mešavinu debelog gmaza iz priče Padaju kegle i feminiziranog vođe iz prve priče, Noć grabljivica.
Međutim, koliko god priča da predstavlja varijaciju na temu, moram priznati da sam tokom čitanja imao kez na licu, što je neobično jer Džeremaja u osnovi nije humorističan strip. Ali u ovoj epizodi je, kao i u prethodnoj (koja mi je dosta bolja), Herman očigledno dao oduška sebi, i kroz priču provukao neke smešne likove i gotovo apsurdne situacije, crni humor, i naravno njegove prepoznatljive žargonske dijaloge (u kojima prednjače oni prepucavajući, između Džera i Kurdija).
Scenario teče fino, a epizoda je zabavna, pre svega zahvaljujući našem dvojcu koji sticajem ludih okolnosti iz nevolje upada u još veće (naročito u prvoj trećini), Kurdi je u svom elementu, tu je (stereotipni) Cezar kao velika sirovina i gluperda, njegov učitelj latinskog, čikica sa zidnim satom koji se pojavljuje i kad ga očekuješ i kada ne, Centurion koji podnosi raporte, itd. Neke od simpatičnih scena su one kada Kurdi ukrade karnevalske kostime za beg, kada ostavi grafit ''fuck New Rome'' na zidu, kada nasamari onog kolegu pričom o popucalim najlonskim kablovima, ili ona četvrtčasovna ''meditaciona'' pauza naratora (tj. Hermana)... ''Cezar'' definitivno ima svoje momente.
Ipak, tu su i neke mračne scene: kada Džeremaja prisustvuje hladnokrvnom ubistvu, ili ona kada neke od logoraša prikucaju na krstove - ta scena osim na čitaoca ostavlja vrlo jak utisak i na Džera, koji je u duši pravednik. Ne mogu da se ne zapitam da li su militaristički milje priče i tenk koji s brda bombarduje grad inspirisani ratom 90-ih... Sviđa mi se, kako u serijalu tako i u ovoj epizodi, što ni Džer ni Kurdi spočetka nisu ni na jednoj konkretnoj strani, već kako znaju i umeju balansiraju između priglupih policijskih snaga i još glupljih New Rome militarističkih fanatika.

Ave Cezare mi zbog ponavljajućih motiva nije u gornjem domu od dosadašnjih 18, ali britki humor i dijalozi, i vešto vođen scenario je čine sasvim prijatnom za čitanje.


DiSkAcH Posted - 27/09/2022 : 15:40:37
Da, Herminator se nikako neda. Duke-a i Jeremiaha stalno šiba.
Renky Posted - 18/09/2022 : 13:56:57
Hermann je prije par dana stavija nove table iz 40. epizode... vezano uz "završetak kolekcije" ;-)))
mrmada Posted - 18/09/2022 : 11:25:23
Suska li se nesto da ce uskoro 13. integral od CK?

Epizode 37-39 su tu, steta bi bilo da ne zavrse kolekciju.
Peyo Posted - 02/07/2022 : 00:16:17
quote:
Originally posted by Jocko
... kod Tri motora imam skroz suprotan utisak - utisak spontanosti, vrcavosti i originalnosti. Scenario za 10, crno-humorni dijalozi za 10, likovi za 10. (Crtež naravno odličan). Svi elementi priče i likovi su tako vešto isprepleteni i iskorišćeni na ovom ipak nevelikom broju strana.Namjerno ti ništa nisam sugerirao za ovu epizodu i drago mi je da dijelimo iste utiske.

anto Posted - 01/07/2022 : 18:47:19
a i meni je Crvena linija ponajlošija u prvih 18
anto Posted - 01/07/2022 : 18:46:36
reko' ja da Džer cepa i nakon 15.albuma
Jocko Posted - 01/07/2022 : 04:49:50
Džeremaja 17: Tri motora... ili četiri...

Uf kako mi je legla ova epizoda!
Uvodnu scenu otvaraju dva lika, od kojih je jedan zvani Vinston, momak bez nogu, važan za dalji tok radnje. Drugi je njegov ćale, ludi usamljenik koji obožava ptice i stalno nosi bizarno ptičje odelo. Iako epizoda nosi naziv po bajkerskoj bandi - dvoje od njih je i oličeno na naslovnici - ipak su dugokosi paraplegičar i njegov ćale-ptica dvojica likova kojih se sećam kao klinac iz Zabavnika.

Herman je ovde odlično (scenario za 10!) zapleo radnju. Mesto radnje: dobro poznati gradić Langdon. S jedne strane, Kurdi pomaže mladom hendikepiranom momku Vinstonu u pabu i tako se zamera lokalnom kabadahiji Montani. Vinston, koji se bezuspešno udvara konobarici Dejzi, ima ludog ćaleta opsednutog pticama. Džeremaja za to vreme pomaže u proširenju gajbe tetka Marte i Vudija. U isto vreme saznajemo da banda na motorima hara Langdonom, u potrazi za misterioznom osobom na koju Kurdi naleće a za koju se ispostavlja da je njihov stari znanac Stounbridž. Ubrzo sve njih put dovodi u Vinstonovu gajbu na obodu grada, gde nastane sranje.

Priča mi se iz mnogo razloga dopala, svega tu ima: hrabrost pomešana sa naivnošću mladog Vinstona - koji je oličen kao uporan, pogubljen, zaboravan i zaljubljen, tu je i njegov ludi ćale da začini epizodu svojim izigravanjem ptičurine... Onda ona opičena indijanka-bajkerka-nimfomanka, koja se svlači u toku vožnje i na kraju je čak i napaljeni Montana smlati... pa Kurdi koji se pravi da je debil pred bajkerima da bi skrenuo pažnju sa ''tovara'' koji vozi (a tovar je Stounbridž koji se u jednom trenutku upiša)... urnebesne scene prepucavanja Kurdija i Stounbridža, ili ona scena kada se Stonbiju golub posere u piće... scene kada Montanin prijatelj kuka jer umire od strele a Montana ga odjebava, da bi upravo taj lik kokn'o Montanu. Pa onda gorka igra sudbine oličena u činjenici da je u eksploziji ručne bombe baš Dejzi ostala bez nogu, kao i Vinston - poslednja dva kadra epizode vrhunac crnog humora. Na sve to, uloga tetke Marte u ovoj priči nimalo nije naivna, njena antipatija prema Kurdiju je umalo sve njih koštala glave. Pa na samom početku interesantan detalj - Vudi DŽeru pominje Lenu, kaže da je rodila dete i odselila se.

I ono što me je prilično iznenadilo - moralni sukob Džeremaje i Vudija. Džeremaja ubija jednog od Montaninih ljudi koji zamalo ubije Vudija, i hladnokrvno odlučuje da njegov leš zaliju betonom. Vudi je lik pod jakim uticajem Marte i biblije, i čovek koji ipak ima savest i strahove: naročito u onoj moćnoj sceni kada Džeremaja zatiče Vudija kako proverava mesto zločina (tj. zabetoniran leš) a Vudi mu priča o svojoj noćnoj mori, jer Vudija muči savest. Volim takve tzv.životne scene, ali one dokazuju da se Džeremaja promenio, da više nije onaj naivni, uplašeni, pravedni mladić s početka serijala. Ovaj stariji Džeremaja (koji ima veliki broj ubistava iza sebe) saznajemo iz dijaloga sa Vudijem, smatra da nisu svi životi isti (naročito ne životi protuva kakvu je upravo ubio), da je biblija sranje, i neke naivne iluzije kakve je imao na početku serijala on više nema. Čak i na kraju stripa, kada Džer kaže Kurdiju kako se dokopao polovine Stonbijevog novca (umesto 3.000) prebivši Stonbija, Kurdi biva iznenađen i polu u šali, pola u zbilji kaže da se Džer iskvario, i da je postao gori od njega. Prosto, Kurdi je i dalje mala protuva (no nikada ne prestaje da me iznenađuje svojom ličnošću), a Džer ima manje iluzija u dobrotu prljavog sveta u kome živi. Dakle Džeremaja nije monstrum bez savesti - i dalje je u osnovi pravednik, ali ga je iskustvo koje je stekao proživljavajući razna sranja sa i bez Kurdija promenilo, očvrsnulo, i to se u ovoj epizodi jasno vidi u razmeni mišljenja sa Vudijem.

Dakle, epizoda nam nudi neke stare znance od pre (Marta, Vudi, Stounbridž), i neke nove (Vinston, Dejzi, ćalac), uz dve bande negativaca (Bajkeri i Montanina ekipa), i sve to na vrhunski način izmiksovano u jednu smesu prepunu ekscentričnosti, crnog humora, britkih i podjebavajućih dijaloga te postapokaliptične prljavštine, uz naravno nezaobilaznu akciju.
Ako sam prethodnu epizodu (Crvena linija) optužio da je šablonska i da sadrži već-viđene elemente, kod Tri motora imam skroz suprotan utisak - utisak spontanosti, vrcavosti i originalnosti. Scenario za 10, crno-humorni dijalozi za 10, likovi za 10. (Crtež naravno odličan). Svi elementi priče i likovi su tako vešto isprepleteni i iskorišćeni na ovom ipak nevelikom broju strana.
Možda priča sama po sebi ne ostavlja moćan utisak kada se ogoli i opiše kao ''dve bande se udružuju kako bi Džeru, Kurdiju i ekipi pomrsile račune'', ali mišljenja sam da ne moraju sve priče da budu epske i bombastične da bi bile odlične, i ova priča je primer za to kako se i od jednostavne premise, uz odlično vođenje priče i korišćenje novih i postojećih likova, može izvući puno.
Vinston je super lik!

Jocko Posted - 30/06/2022 : 18:53:13
Da, da, iako mi je ova najslabija do sad, i dalje to nije uopste lose, da ima recenzija ocena bi mi bila otprilike 75%
Inace su mi sve do sad bile preko 80-85% a one najbolje (Aleks, Zima klovnova, Usta puna peska i jos neke, Julije i Romea, Delta... a kad spominjem njih onda i Sekta, i Zamorce za vecnost...) oko 90% i vise
Gnevna voda bi dobila stotku
Steta sto nema recenzija Dzeremaje, serijal stvarno zasluzuje da ima recke na sajtu.

Tri motora ili cetiri, i Placenika se secam iz Zabavnika, od njih imam velika ocekivanja + mozda proradi i nostalgija.
DiSkAcH Posted - 30/06/2022 : 11:47:21
@Jocko: bit će toga joša, ali opet tu se ipak debelo slažem sa Peyom.
Jeremiah je super serijal, pa su i najgore priče i dalje dobre. ;)
Ponavljam se već previše puta, ovdje sam vrlo subjektivan i Hermann mi je jedan od najdražih crtača, a Jer mi je u top10 tj vj u top5 stripova koje sam čitao.
S guštom čitam ove tvoje osvrte, čekam dalje... ;)
Jocko Posted - 28/06/2022 : 01:05:22
Džeremaja 16: Crvena linija

Nakon epizode ''Aleks'', koja mi se prilično dopala, sledi ova koja sadrži brojne klišeje i ponavljanja već više puta korištenih elemenata. Priča počinje ''boks'' (nije boks, ne znam kako bi se to nazvalo, MMA za bildere / američko rvanje?) mečom, i iz uvoda saznajemo da u tom nekom gradu u koji su se Džer i Kurdi uputili, postoje dve frakcije navijača, lordovi i treševi, koji se, osim što su fanovi pomenute dvojice boraca, bore i za kriminalnu prevlast u gradu. Generalno nisam fan, ne samo kod Džeremaje već inače, epizoda koje govore o krimi frakcijama, a ovo je jedna od tih epizoda. Na parobrodu na koji se Džer i Kurdi ukrcavaju, Kurdi upoznaje i smuva Prisiliju, žensku jednog od bosova frakcije lordova. I tako nastaje sranje, koje veliko finale doživljava u dva navrata - prvi put na žurci u kući pomenutog bosa, kada jedan od boraca zvani Tornado zamalo ubije Kurdija (a Tornada ubije hladnokrvno Džeremaja iz pištolja), a drugi i poslednji okršaj se dogodi na parobrodu s početka stripa (odatle i na naslovnici prikazan Kurdi kako bežeći od požara skače u vodu). Ovo ''crvena linija'' u naslovu se odnosi na izraz koji je Džer izrekao Kurdiju, da smuvavanjem sa Prisilijom rizikuje da pređe tu liniju, a takođe u bukvalnom smislu se odnosi na crvenu liniju ograde bokserskog ringa. U priču su još umešani i jedan sumnjičavi bosov pomoćnik, i jedan debeljko s kačketom koji ''želi da bude dobar sa svima''. Zanimljivo, nakon Džeremajinih uspeha sa ženskim polom (Lena, zatim epizoda Julije i Romea), u serijalu se dva puta zaredom Kurdi spanđa sa ženskom (prvo sa Aleks u prošloj epizodi, a sada i sa Prisilom). I upravo je to jedan od uzroka svađe dvojice prijatelja, kada u prvoj polovini Kurdi optuži Džeremaju da je ljubomoran. No, kako to obično biva, Džer ode da spasi Kurdija, i time se prijatelji pomire. Sviđa mi se poslednja stranica, i njihovi dijalozi, potpuno odudara od prethodne eksplozivnosti završnice. No osim toga, i osim Kurdijeve afere sa Prisilom, malo šta mi se u ovoj priči zaista dopalo, i mnogo toga je već viđeno - negativci su dosadni, borba između frakcija bez neke dramatike, onaj borac je stereotipno prikazan, akcija već viđena. Čak i po pitanju crteža, na više mesta Džeremajino lice loše nacrtano.

Saberi-oduzmi, najslabija priča do sada. Uzeti su svi kliše momenti iz prethodnih priča, izmućkani, i rezultat je jedna generična priča koj stvarno ne nudi ništa novo.


anto Posted - 12/06/2022 : 15:13:03
Herman:Džeremaja,osmi tom (Čarobna knjiga)

Uf što mi je legla ova osma knjiga;a verovatno je nešto i do toga da sam ovde još više snizio očekivanja u odnosu na prethodne integrale.
U svakom slučaju,sve tri epizode su mi jako,jako dobe,a prevod Vladimira D. Jankovića ne toliko loš.

Epizoda 22:Puška u vodi
Spasavajući sa dna praznog rezervoara izvesnog mladića,Džejsona,isti ih u znak zahvalnosti vodi (Džera i Kurdija) do svoje kuće,u kojoj živi sa opičenom porodicom (pohotnom majkom,ludom braćom,simpatičnom bratanicom...),pri čemu su međusobni odnosi kranje složeni.Jedno veče mala Lizi odvodi Kurdija do obližnje močvare u kojoj pronalaze praznu pušku.

Epizoda 23:Ko je plava lisica?
U bordelu grada u koji stižu naši junaci se dešavaju čudne,najverovatnije nezakonite stvari.Kurdija su prebili lokalne siledžije,a Džeramaja,tražeći posao se upliće u kriminalne radnje,koje su vezane za pomenutu javnu kuću.

Epizoda 24:Poslednji dijamant
Dž&K su opet u Langtonu,gde živi tetka Marta,i koji se od njihovog zadnjeg prbivanja znatno izgradio.I dok Kurdiša pokušava da se uvuče u gaće zgodnoj Snou,Džeremajiša pomaže pijanom prolazniku za koga se ispostavlja da je pandur,i tako biva uvučen u sranje vezano za pljačku i porodične stvari koje se neće lepo završiti.Tu negde je i stari dobri,Stounbridž.
*zadnjih desetak stranica su nešto lošnjikave - da li su pitanju loši materijali,greška štamparije ili nešto treće,ne bih znao da kažem.

za sva tri albuma 4.5/5
anto Posted - 12/06/2022 : 15:06:03
to za "Džeremaja valja samo prvih 15 albuma" je takva nebuloza,poput one "Živi mrtvaci valja samo prvi omnibus".
Evo mog viđenja oko kvaliteta serijala:


Evo me na kraju puta (mada ne konačnom,pošto matori još šljaka na serijalu;prošle godine je izbacio 37.album,za koji kažu da je kvalitetniji od zadnjih nekoliko,a ove se očekuje i 38.).I mogu reći,da taj pad na serijalu,sad tek konačno vidim - i zaista,ovih šest priča u 11. i 12. tomu,osim 31.,Zmijsko leglo (koja je donekle sačuvala taj neki duh serijala) su baš ispod nivoa skoro svih prethodnih epizoda.
Peyo Posted - 11/06/2022 : 16:22:46
I poslije Aleks ima poneka dobra epizoda.

A i ove "lošije" su za mnoge nedostižne.
NESVRSTANI Posted - 11/06/2022 : 10:46:13
quote:
Originally posted by Tonto

Pa kad nema pada do aleks. Pad dolazi sad sa ave cezare, kad sve to skupa postaje pregroteskno, vec triput vidjeno i nemastovito... i uz sve to losije crtano.


I lošije obojano.
Tonto Posted - 11/06/2022 : 10:33:26
Pa kad nema pada do aleks. Pad dolazi sad sa ave cezare, kad sve to skupa postaje pregroteskno, vec triput vidjeno i nemastovito... i uz sve to losije crtano.
Jocko Posted - 11/06/2022 : 04:42:08
Razvukao sam ovaj peti integral Džeremaje na nekoliko meseci... Ali sad ide letovanje i na odmor nosim šesti i sedmi integral.

Džeremaja 15: Aleks

Uvek je dobro sačekati da se prvi utisak slegne, ali ovo mi je onako na prvu jedna od ponajboljih epizoda do sada.
Džer i Kurdi se igrom slučaja zaposle kao pratnja i zaštita debeloj gospođi i njenom sinu štreberu, koji idu na family reunion njenom mužu, i ćerki Aleks, koja je lepa ali čudnog ponašanja i muškobanjasta, a pritom kao ljubimce ima tročlanu porodicu šimpanzi. Moram priznati da me je ova priča možda i najviše zaintrigirala do sada, jer je na naslovnici prikazana devojka sa šimpanzama, a kao i prethodna sa Simonom, i ova nosi ime jednog od junak(inj)a. I zaista, mi kroz ceo strip pratimo odnos između četiri veoma različita člana ove nekada-rasturene porodice. Debela i razmažena gospodža, sin štrebos, ćalac koji se pita šta mu je sve ovo trebalo u životu, i na kraju Aleks, koja je jedan od najbolje profilisanih epizodnih likova u serijalu, a nije ostavila ravnodušnim ni Džera ni Kurdija.
Jedino što mi je u ovoj priči nekako bezveze jesu negativci - reč je o grupici od devetoro Japanskih vojnika, kojima je izgleda cilj da istraže to područje i eventualno ga zauzmu. O njima ne saznajemo ništa, oni su žutaći, bezlični, ne govore, i služe bukvalno samo tome da ih Džer, Kurdi i Aleks pokokaju na kraju. To je najveći minus priče. Kad Herman dobro napiše sporedne likove - pozitivce, ne ostaje mu puno prostora/stranica za negativce. I obrnuto.
Shodno tome, jedna od moćnih konstatacija u ovoj priči je ona Džerova, kada priča s Kurdijem i kaže mu kako nikada pre nije osećao pripadnost nekoj (svojoj) zemlji, kao tada kad je prvi put sreo stranog vojnika. Prosto, Amerika u kojoj žive je raspadnuta, post-apokaliptična, gde nema mesta nacionalnom ponosu i gde su mnogi pripadnici što verskih, što političkih, što socijalnih sekti (crnci, indijanci itd). I sada eto prvi susret sa nekom stranom silom.
Pritom ovde imamo i jedan velelepni krupni kadar (preko cele strane) koji prikazuje napuštenu indijansku skulpturu dopola isklesanu u kamenu (u prošloj epizodi je to bio vodopad). Tako saznajemo, iz priče Aleks, da je pre više godina nastupilo veliko okupljanje Indijanaca, ali je taj narodni pokret propao kad je nestalo love. U ovakvim stripovima volim momente kada se priča začini detaljima iz prošlosti i kada saznamo nešto više o tom razorenom svetu.
Jedna od scena koja me je šokirala, a očigledno i Kurdija, je ona kada na osnovu kadra na kome je prikazana Aleksandrina ruka sa krvavom brusilicom, zaključujemo da je osakatila Japanskog zarobljenika. Ona je lepa, ali neobičnog ponašanja (hoda razgolićenih grudi), miriše na majmune koje voli možda čak više i od oca, a svakako više od sebe same, ume da barata oružjem. Nekako čitalac ne sazna baš previše o njoj, ali ono što vidi, i što čuje o njoj, sve to ostavi vrlo jak utisak.
Zanimljiv je i onaj obrt pri kraju kada nakon razgovora sa Džeremajom, Aleks ode da ''pomeša mirise'' sa Kurdijem.
Takođe, po mom mišljenju, preveliku minutažu u epizodi zauzima debela gospodža Gledis tj. majka, i bolje bi bilo da je jedna-dve scene više posvećena Aleks.
Završnica je tragična, ali mi se dopala. U serijalu su do sada u više navrata sporedni likovi preživljavali (recimo Lena u tri priče), ali to ovde nije slučaj. Poslednja strana i dijalog bračnog para ostavlja gorko-slatki utisak, no pre svega gorak, ali sa nadom u bolje sutra, čak i bez Aleks i Šimpa.

Rekapitulacija:

Sve u svemu, i posle 15 epizoda ja ne vidim nikakav pad u kvalitetu serijala. Epizode 11-15 nisu u proseku slabije od prvih deset.
Najveća mana serijala do sada, koju sam zapazio, je ta što dosta priča ide na isti kalup - Džer i Kurdi se nađu u ''živom blatu'' i treba da upadnu u ''zmijsko leglo'' u poslednjoj trećini epizode i pokokaju negativce. Takođe, sporedni likovi nisu tako dobro profilisani kao što to čini Berardi u Kenu Parkeru (ovo poređenje mi se nameće samom činjenicom da sam oduševljen Berardijevim likovima). Herman nema tu sposobnost dočaravanja malih ljudskih sudbina, nema mnogo filozofije i iznijansiranosti kod njegovih likova, mnogi su karakterom kao karikature (recimo debela iz ove epizode), ali umesto toga on se koristi crnim humorom i njegov post-apo svet je lišen mnogih iluzija. I taman kad pomisliš čitajući neku priču (recimo Vratio se Simon) da Hermana zabole za male sudbine običnih ljudi, on iznenadi završnicom epizode Aleks. Stoga i Kurdijev ciničan karakter, koji provejava kroz svaku epizodu, čini da se ovom serijalu uvek rado vratim. Džeremaja je tek donekle sličan Kenu (spolja mirniji tip, pravednik), ali Kurdi (i njegov cinični, probisvetski, crno-humorni, cocky karakter) je definitivno jedan od najbolje profilisanih likova koje sam imao prilike da sretnem u stripovima.
Tako da, veselim se narednim epizodama, i guram ovaj serijal do kraja.


Jocko Posted - 17/04/2022 : 03:12:02
Džeremaja 14: Vratio se Simon

Džeremaja i Kurdi bivaju upleteni u slučaj misteriozne smrti nepoznatog čoveka, a paralelno pratimo priču izvesnog muzičara i oligarha Sebastijana, te njegovog brata povratnika Simona, po kome epizoda nosi naziv. Ubrzo u igru ulazi i pandur Lesli, stari znanac Džera i Kurdija, iz epizode 6, ''Sekta'', kome je cilj da raskrinka Sebastijanovu laboratoriju u kojoj se pravi heroin, a među nepreglednim poljima kukuruza se krije i uzgajalište maka.
Epizoda je zanimljiva i po tome što se po prvi put u serijalu, ako me sećanje služi, pominju stvarni SAD gradovi Njujork i Vašington. Simon, po kome ova priča i nosi ne samo naziv, već je ovekovečen i na naslovnici, zapravo nije naročito upečatljiv lik. Iskren da budem, očekivao sam dublju karakterizaciju njegovog lika, kao što je to odlično učinjeno sa Ogrom iz Sater kampa u Pogrebniku. Ovde je Simon gotovo u senci svoga brata, a bilo je i više nego dovoljno prostora da se okarakteriše Simonova manijačka i poremećena strana ličnosti, tim pre što je jedan od sporednih likova i njegov psihijatar, koga je Kurdi hladnokrvno ucmekao jer ga je ovaj smarao hehe. Kroz glavne i sporedne negativce Herman je iskritikovao poremećeno i dekadentno društvo. Završnica je neobična po tome što je Lesli izvisio, a ovoga puta oligarh (Sebastijan) nije pao, kao što se sa moćnicima dešavalo u prethodnim pričama. Umesto toga, saznajemo iz novina da je Simon ocrnjen nakon smrti i lažno optužen posthumno da je imao lab za pravljenje droge, pa se njegov brat izvukao. Simon je dobio šta je zaslužio. I sada već mogu da kažem koja je, bar meni lično, jedna od mana serijala, koja se iznova ponavlja - preveliki akcenat na ekscentričnim moćnicima, a moglo se više poraditi na na malim ljudskim sudbinama i razradi sporednih likova. U ovom slučaju naročito lik Simona od koga sam očekivao nekakvog ludog mastermajnda poput pomenutog Ogra. Ipak, moram reći da me je završnica iznenadila, jer bi, da je rađeno po šablonu, DŽ & K upali unutra i napravili haos, a zlikovci dobili svoje. Ovoga puta to nije baš tako, Sebastijan se izvukao. Pandur Lesli je zanimljiv i ambivalentan lik, koji tokom većeg dela epizode drži naš dvojac u šaci. Obrise onoga što se desilo u prošlosti dati su nam u vidu dva niza vinjeta u sepia boji. Sviđa mi se humor u ovoj epizodi, naročito poređenje Kurdijeve Ezre sa kadilakom. Vrlo dobra priča, ali je mogla biti i bolja.

Trenutna pozicija na listi: 7 /od 25/ (1989. god.)

Jocko Posted - 13/03/2022 : 22:44:16
Zaboravih da boldujem tu spornu citiranu rečenicu iz ČK izdanja, ali nije ni bilo potrebe, odmah si je primetio.
Sad sam uporedio sa Safirovim izdanjem u skenu, piše ''od kojih je 17 godina uništavao sve što se micalo u dolini. Ponovo se gradilo. U to vrijeme se dešavalo da mu pomognem.''

Uh daa, daljinski upravljač!
Sada sve ima smisla!
Ti Joci imaš alibi što nisi skapirao - čitao si kao klinac. Šta ja da kažem
potcenili smo bakicu i njeno iskustvo bez starca nema udarca!

Jozzinelli Posted - 10/03/2022 : 21:51:23
Pa da, ne znam da li je Herman možda u kasnijim epizodama stavljao te napomene sa referencama na prethodne,
u ovim starijim nije, očekuje čovek da su čitaoci pratili serijal redovno hronološki od prvog broja... Ko nije - njegov problem!
Kod ovakvih situacija u priči se vidi da je poželjno ipak čitati epizode redom od početka...
Inače, ovako otprilike posmatrano ovo što si citirao, čini mi se da ni ČK prevod nije baš najbolje sročen
(što su, uostalom, već zamerili kupci njihovog Džeremaje, anto na prvom mestu).
Recimo, "Od čega je 17 proveo uništavajući sve koji su nešto radili u ovoj dolini."
Čudno i nejasno zvuči ova rečenica... Šta su ti svi "nešto radili" pa ih je on "uništavao"?!

U vezi ovog čitanja, odnosno ne-čitanja po redu, meni takođe u to vreme nije bila jasna ni ona Kurdijeva opaska u vezi Lene.
Nisam ni znao da je to ime Džeremajine bivše devojke, mislio sam da je to "nije lena" neki izraz u smislu da je "vredna",
odnosno da je ta devojka dobra riba, tako nešto...


Nego, sad kad sam se prisetio ove epizode, ima još jedan detalj, kad se Sadolov sin žali da mu nema daljinskog upravljača
od njegovog autića. Izgleda da ga je baba smotala i upotrebila ga kao detonator na kraju?
Eto, ubacuje Herman kroz strip suptilno te neke detalje koji objašnjavaju završnicu,
samo što su oni namenjeni "zrelim" čitateljima, koji mogu da ih kasnije povežu i izvedu odgovarajuće zaključke...
Kao detetu, to mi je sve delovalo ubačeno tek onako, čisto kao neki usputni dodatak priči...

Jocko Posted - 10/03/2022 : 01:38:52
Ima logike ovo za krunu, što kažeš baba je radila kod Sadola. A i sad sam ponovo video, u jednom od poslednjih kadrova prikazana je eksplodirana raspadnuta kruna i nešto što liči na ostatke bombe, ne bi džabe Herman to prikazao.. Tako da, u pravu si za krunu.

Evo nekih babinih citata:

''Kurdi: A kako joj je pravo ime?
- Samanta. Samanta Ljubovičenko! Kao i meni.
- Kurdi: Šta? Kako? Ljubo-? šta?''

- I tako znači! Upoznao si Pitera, ono đubre od mog sina... I Samantinog oca. Ima tri godine kako je digao ruke od svega. Ćefnulo mu se. Na kraju je sve upropastio, prekinuo sve veze!
Kurdi: A ovde je živeo?
- 35 godina! Od čega je 17 proveo uništavajući sve koji su nešto radili u ovoj dolini. U to vreme je bila velika obnova, pa sam mu i ja u tome pomagala. Nisam oduvek ribala ve-ce šolje u kuglani, o ne! A onda jednog lepog jutra, ode Piter. I ni traga ni glasa od njega. Malecka je... pa, ništa nije shvatila. A on... neka ostane gde je, za mene, on je mrtav.''

Ni kod ČK-a nema reči o eksplozivima, valjda je Herman očekivao da čitalac zna čime se bavio Ljubovičenko iz epizode Sekta.
Međutim nije stavljena zvezdica i napomena 'videti epizodu 6', sigurno onda nije ni u originalu.


Jozzinelli Posted - 10/03/2022 : 00:27:10
quote:
Originally posted by Jocko

Ima još nešto što je i meni promaklo, i slučajno sam nabasao na jedan komentar na Francuskom (na bedeteci ili goodreadsu, ne sećam se) koji kaže kako je završnica već natuknuta na sredini stripa.

Naime, bakica je majka Petra Ljubovčičenka (ili kako se već zove), onog lika iz epizode 6 ''Sekta'', koji se bavi eksplozivima i koji je digao u vazduh most u toj 6. epizodi. U ''Padaju kegle'', negde na pola stripa bakica u razgovoru sa Kurdijem otkriva kako je u to vreme pomagala sinu. Time je Herman objasnio to što bakica zna da se bavi eksplozivima. Samo ostaje nategnuto kako je uspela da postavi eksploziv u kola (ili krunu) ili gde već, a da je ne uhvate.
Meni je to promaklo u priči, i pitao sam se otkud baba uopšte ume da se bakće eksplozivima, a zapravo je naučila od sina.A-haaaa, u tom grmu leži zec! Jasno je onda da ja u svakom slučaju to nisam mogao da naslutim zbog dva jaka razloga.

Prvo, "Sektu" sam citao mnogo, mnogo kasnije; dakle, nisam imao pojma ko je taj njen sin kojeg pominju.

Drugo, u Zabavniku ona samo kaže "da mu je mnogo puta pomagala", ni reči o eksplozivima.
Kao ni onih njenih priča koje si pomenuo iznad pre toga, sećanjima od pre velikog pokolja i njenog učešća u obnovi države,
nema u Zabavniku ni reči o tome; dakle, tipičan Zabavnikov uprošćeni prevod.

Okej, u neku ruku je i dobro što su zahvaljujući tome izbegli spojler u priči...


Što se tiče tvojih ostalih primedbi, mislim da nema tu ničeg nategnutog,
jasno je da je eksploziv bio postavljen u krunu,
a nije ni bio neki problem da ga postavi, pošto je bila kućna pomoćnica kod Sadola,
redovno prisutna u prostoriji gde se nalazila kruna, konkretno u sceni kad mu je pop došao u posetu.

Sad kad si naveo ovaj podatak da je pomagala i sinu oko toga, onda i nema toliko neuverljivosti oko te završnice,
jedino ostaje mana što je taj detalj natuknut još u sredini stripa.

U stvari, može se nagađati da li je ona sve to sama izvela ili da ipak uključimo donekle i ovu moju teoriju,
možda je postavila eksploziv u dogovoru sa Sadolom? Mislim, u stripu on nije do kraja iskristalisan kao lik
kao ni njegov odnos sa Vangom, pa ima mesta i za ovakve neke slobodnije interpretacije događaja...

Jocko Posted - 07/03/2022 : 18:33:47
Inače prestao sam da čitam one mini-uvodnike iz ČK izdanja, jer otkrivaju previše, nekad čak prepričaju zaplet. Tako sam saznao da će se Lena pojavljivati u 3 epizode, a veći bi gušt bio da to nisam znao.

EDIT: E da, u ''Padaju kegle'' se spominje Lena. Džer na bazenu gleda u neku devojku s leđa, a Kurdi mu kaže nešto u fazonu pusti to, nije Lena, video sam joj lice.


Jocko Posted - 07/03/2022 : 18:20:43
Ima još nešto što je i meni promaklo, i slučajno sam nabasao na jedan komentar na Francuskom (na bedeteci ili goodreadsu, ne sećam se) koji kaže kako je završnica već natuknuta na sredini stripa.

Naime, bakica je majka Petra Ljubovčičenka (ili kako se već zove), onog lika iz epizode 6 ''Sekta'', koji se bavi eksplozivima i koji je digao u vazduh most u toj 6. epizodi. U ''Padaju kegle'', negde na pola stripa bakica u razgovoru sa Kurdijem otkriva kako je u to vreme pomagala sinu. Time je Herman objasnio to što bakica zna da se bavi eksplozivima. Samo ostaje nategnuto kako je uspela da postavi eksploziv u kola (ili krunu) ili gde već, a da je ne uhvate.
Meni je to promaklo u priči, i pitao sam se otkud baba uopšte ume da se bakće eksplozivima, a zapravo je naučila od sina.

Što se prvog dela komentara tiče, da, u Zabavniku prevod deluje skraćeno, ali kod ČK-a, ovo što sam do sada čitao, je konfuzan i podjednaka je šansa da neke stvari promaknu ako prevodilac nije savršeno odradio posao
Meni je dosta teško oceniti Džeremajine epizode, jer su sve vrlo vrlo dobre i nekada detalj presudi između favorita i slabije priče. Recimo 4. epizoda (Oči od usijanog gvožđa) mi se vodi kao naj''slabija'', iako uopšte nije loša, samo je presudio detalj što ono stvorenje ima lasere iz očiju Zato bi mi bilo nemoguće da rangiram sve epizode priče, jer sve su tu negde po kvalitetu, nijanse presuđuju.

Jozzinelli Posted - 07/03/2022 : 05:48:02
quote:
Originally posted by Jocko

Malo sam se na kraju pogubio od svih tih igrarija s likovima (naročito iznenadno uvođenje onog debelog kravataša),
ali to i ne bi bilo loše da nije neuverljivog rešenja sa poslednje stranice - bakica diže u vazduh debelog vođu kulta.
No dobro, to mu je očito fora i takva nagla završnica je love it or hate it.Jocko, pa ti si meni sad otvorio oči posle toliko godina!

Imam ovu epizodu u Zabavniku još od januara 1990. kada je bila objavljena
i čitao sam je stotinak puta (dobro, možda ne baš toliko, ali 50 puta sigurno )
ali su ta silna iščitavanja bila uglavnom u tom nekom periodu osnovne škole,
ne sećam se kada sam je poslednji put čitao, možda još pre ovog novog milenijuma...
Mislim, nije bilo ni potrebe, pošto celu epizodu, nakon tih silnih čitanja, znam takoreći napamet.
Dobro, kod epizoda Džeremaje uglavnom i nema puno teksta, pa je i to olakšavajuća okolnost,
mada su u Zabavniku verovatno i to malo teksta po običaju redukovali u prevodu,
izgleda da bi trebalo pročitati epizodu i u nekom drugom izdanju, kako bih uhvatio eventualno neke detalje u priči izostavljene u Zabavniku.

Inače, ovo mi je bila druga pročitana epizoda Džeremaje, nakon "Zamorčeta za večnost", i te dve, kao i naredna nakon ove "Simon se vratio",
su mi među omiljenima (što je valjda i logično, je li ). Vidim da se one kod tebe i ne kotiraju kao najbolje,
to je "problem" kad čitaš sve po redu, onda su ti neki detalji i ideje već viđeni u prethodnim pričama.
Ili, kad ih čitaš u današnje vreme, mogu da deluju zastarelo ili naivno.
Mene, recimo, epizoda "Besne vode", koja je tebi najbolja, nije nešto oduševila, osim što je bitna zbog prvog pojavljivanja Lene
i sukoba Džeremaje s Kurdijem, bolje su mi ove gorenavedene.

Nego, da ne razglabam previše i da se vratim na ono što sam hteo reći, iako sam epizodu s kuglanjem čitao toliko puta,
ja uopšte nisam ukapirao da je baba ta koja je ubila debelog vođu sekte.
Jebiga, mislio sam da je ta završna scena s njom ubačena tek onako kao završetak stripa,
žena pokušava da sluša tranzistor da čuje šta ima na vestima, tranzistor pokvaren i ona ga baca u kantu za smeće.
Valjda sam bio suviše mlad da ukapiram poentu te scene, a taj prvi zaključak mi je ostao i kod narednih čitanja...

Moje viđenje je bilo da je Sadol postavio eksploziv u krunu, pošto je u poslednjem telefonskom razgovoru
njegov odnos sa Vangom postao zategnut. E, sad, ostalo je pitanje na koji način je izazvana eksplozija,
al' se nisam mnogo udubljivao u to, mogao je da se aktivira uz telesnu toplotu ili kako god...

Jebiga, sad kad si mi ti i nehotice objasnio kako stoje stvari, ima logike taj babin postupak, pošto joj je unuka u sekti,
ali, što kažeš, možda ipak deluje malo preterano i donekle neuverljivo taj završetak sa njom kao "glavnim" faktorom obrta.
U tom smislu, čini mi se da bi bolje rešenje bilo ovo kakvo sam ja do sada shvatao da jeste ,
a takvih primera gde se pojedinci na neki način svete i nakon svoje smrti ima već u stripu i u filmu, nije baš da je rezon bez osnova.

forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000